Vaccin pentru cancerul de prostata refractar la hormonoterapie
Autor: Dr. Zahari Mihaela Mărioara , publicat la 25-06-2018
Cancerul de prostată este al doilea cancer care conduce la deces, la bărbați, după cancerul bronhopulmonar. Ca frecvență, este primul cancer non-cutanat la bărbați.
Tratamentul cancerului de prostată depinde de: vârstă, rata avansării cancerului, beneficiile tratamentului, stadializare.
Tratament:
Pacienții vârstnici, peste 70 ani, cu o avansare tumorală lentă și formațiune localizată, cel mai probabil vor fi supravegheați activ. Pentru cei cărora nu li se potrivește această opțiune, se poate apela la prostatectomie sau radioterapie. Cu toate acestea, rata recurenței este cuprinsă între 20-30%.
Pentru cazurile avansate, când tumora a depășit prostata, se apelează la deprivare androgenică, cu sau fără chirurgie.
Terapia antiandrogenică constă în scăderea nivelului de testosteron, fie prin scăderea producției, fie prin blocarea efectelor sale.
Scăderea nivelului de testosteron se face prin agoniștii de GnRH (hormoni eliberatori de gonadotropine) precum: Goserelin (Zoladex), Leuprorelin (Lutrat). Blocarea efectelor testosteronului se face prin antiandrogeni de tipul: Flutamidei, Bicalutamidei, Nilutamidei.
Dacă blocada androgenică eșuează, se apelează la terapia sistemică pe bază de taxani (Docetaxel). Un răspuns nefavorabil la terapia hormonală și cea sistemică impune instaurarea terapiei paliative.
Sipuleucel-T:
Acest vaccin s-a format pe baza celulelor prezentatoare de antigene. Aceste celule aparțin celulelor albe și conțin celule dendritice, macrofage și limfocite B. Aceste celule exprimă pe suprafața lor complexele de imunohistocompatibilitate MHC I și II, care stimulează celulele T helper CD4+ și CD 8+ citotoxice. În momentul prezentării antigenului la suprafața celulei și recunoașterea acestuia de către celula T, se secretă citokine și interleukina 12, factor de stimulare al coloniilor granulocite-macrofage (GM-CSF), factor de necroză tumorală alfa, celule T citotoxice și celule B. Celula T citotoxică are o capacitate de a distruge celulele, inclusiv pe cele tumorale.
După celula prezentatoare de antigen, celula dendritică este considerată cel mai potent prezentator de antigen, capabilă să inițieze răspuns antitumoral de la celulele T cu memorie. Celula dendritică internalizează, distruge și formează antigene străine pentru limfocitele B și T și obțin un răspuns imun mediat de limfocitul T citotoxic.
Astfel, în urma acestor informații, s-au recoltat celule prezentatoare de antigene și celule dendritice umane. Acestea trec prin procesul de centrifugare, sunt cultivate, activate și ulterior administrate pacientului sub forma unui imunomodulator sau vaccin.
Mecanism de acțiune:
Sipuleucel-T este un agent imunologic celular autolog, care se presupune că funcționează pe baza celulelor prezentatoare de antigene care stimulează răspunsul imun mediat de celulele T îndreptate împotriva fosfatazei acide prostatice, un antigen foarte bine exprimat în celulele tumorale prostatice.
Sinteza:
Antigenele proteice recombinate sunt incubate cu celulele prezentatoare de antigene ale pacientului, ex vivo. Sângele este supus leucaferezei pentru a obține celulele prezentatoare de antigene, iar ulterior se va administra pacientului vaccinul. Celulele prezentatoare de antigen sunt combinate cu antigen proteic de fuziune recombinat, care conține fosfataza acidă prostatică și GM-CSF.
Prin acest proces se activează celulele prezentatoare de antigen care sunt pregătite să lupte împotriva celulelor tumorale și ulterior se vor adminstra pacietului sub forma vaccinului.
Procesul de pregătire al vaccinului durează în jur de 4 zile.
Indicații:
- Cancer de prostată metastatic, simptomatic sau puțin simptomatic, hormono-refractar
Reacții adverse:
- Frisoane
- Febră
- Cefalee
- Greață
- Vărsături
- Dureri lombare
- Dureri la nivelul extremităților
- Artralgii
- Mialgii
- Parestezii
- Parestezie orală
- Anemie
- Diaree
- Constipație
- Amețeli
- Astenie
Aceste efecte adverse au apărut în primele zile de la adminstrare și au dispărut în una-două zile.
Gravitatea reacțiilor a fost ușoară-medie în 67, 4% din cazuri, în legătură cu administrarea. Reacțiile adverse severe, amenințătoare de viață, au apărut la 27,6 % din pacienții care au primit vaccinul și la 28,4% care au primit Placebo.
Precauții și contraindicații:
98,3% dintre pacienții care au primit Sipuleucel-T au manifestat un efect advers, iar 71,2% au avut legătură cu administrarea.
Premedicație: acetaminofenl și difenhidramină.
Nu au fost declarate interacțiuni medicamentoase sau contraindicații. Nu au fost găsite diferențe în profilul de siguranță al medicamentului între pacienții tineri și cei peste 65 ani.
Durata medie de supraviețuire la pacienții beneficiari de vaccin este de 23,4 luni versus 17,3 luni pentru cei din grupul de control.
Doze și administrare:
Minimum 50 milioane celule autologe CD54+ activate cu fosfataza acidă prostatică sau GM-CSF, în 250 ml soluție Ringer.
Se administrează la 2 săptămâni, timp de 60 minute, în 3 doze, timp de o lună. Dacă se omite o doză, e nevoie de o nouă leucafereză pentru a completa tratamentul.
Costuri:
Un tratament complet de 3 infuzii, se ridică la 93.000 dolari, ce includ și costurile administrării. Alternativa vaccinului, chimioterapia pe bază de taxani (Docetaxel), se administrează la 3 săptămâni, pe o durată de 10 cicluri. Costul unui ciclu se ridică la 4.000 dolari, cu un total de 40.000 dolari. (Date obținute pentru Statele Unite ale Americii).
Calitatea vieții pacienților care primesc Sipuleucel-T este mai bună decât a celor care primesc Docetaxel. Acesta din urmă are efecte adverse precum: alopecie, neutropenie, anemie, infecții, grețuri și vărsături, cu o extindere medie a ratei de supraviețuire de aproximativ 2,4 luni față de 4,1 luni pentru vaccin.
Rata întreruperii tratamentului din cauza efectelor adverse cu Sipuleucel-T este de 1%, iar în tratamentul cu Docetaxel este de 11%. Procentul decesului în urma reacțiilor adverse la vaccin este 0%, iar în cazul taxanilor 1-3%.
Concluzii:
Vaccinul în tratamentul cancerului de prostată metastatic, rezistent la castrare, este un tratament personalizat, cu o rată de supraviețuire medie de 4,1 luni și o rată a supraviețuirii generale (overall survival) de până la 20 luni.
Bărbații care au primit acest tratament au avut o reducere a riscului de deces de 22,5% comparativ cu grupul de control. (1)
Terapia personalizată reprezintă cheia viitorului tratamentelor în oncologie, cu orientare asupra fiecărui individ și obținerea unor rezultate favorabile în tratarea și îmbunătățirea calității vieții acestor pacienți.
Publicat la 25-06-2018 | Vizite: 2512 | bibliografie
- Principalii factori de risc pentru cancer
- Diagnosticul imagistic al tumorilor colo-rectale
- Tratamentul durerii in cancer
- Terapia tumorilor cerebrale
- Alunitele si cancerul de piele
- Depresia la apartinatorii persoanelor cu cancer
- Burnout la apartinatorii persoanelor cu cancer
- Metastazele hepatice
- Ce sunt metastazele
- Diagnosticul anatomopatologic pentru cancer
- Cancerul si sarcina
- Benign sau malign - care sunt diferentele
- Tratamentul hormonal in cancer
- Cancerul la copii
- Sindroame paraneoplazice