Ce sunt metastazele
Autor: Pavaloiu Giorgiana , publicat la 25-06-2014
I. Aspecte generale
I. 1. Metastazele (cancerul metastatic) reprezintă focare de celule maligne provenite dintr-o tumoră primară într-un alt organ sau Å£esut din organism.
Cancerul metastatic poartă aceeaÅŸi denumire ca ÅŸi cancerul primar. De exemplu, o metastază pulmonară provenită de la un cancer de sân nu se va numi cancer pulmonar, ci cancer de sân metastatic. Această idee este susÅ£inută de faptul că metastazele sunt formate din aceleaÅŸi tipuri de celule ca ÅŸi tumora primară.
În plus, studiile au mai arătat că populaÅ£iile celulare ale cancerului primar ÅŸi cele metastatice exprimă aceleaÅŸi proteine de suprafaţă ÅŸi aceleaÅŸi anomalii cromozomiale [4].
Cele mai frecvente metastaze sunt cele osoase, hepatice ÅŸi pulmonare.
I. 2. Chiar dacă în anumite cazuri, cancerul metastatic poate fi eradicat cu ajutorul protocoalelor standard de tratament, în cele mai multe situaÅ£ii, prezenÈ›a metastazelor este asociată cu eÅŸecul terapiei oncologice.
Există totuÅŸi protocoale de tratament pentru cancerul metastatic, obiectivele principale al acestor tratamente fiind de a încetini sau stopa creÅŸterea tumorii primare ÅŸi de ameliora simptomele. De cele mai multe ori, însă, un cancer în stadiu metastatic este rareori curabil, cazurile de deces datorate cancerului fiind de multe ori datorate cancerului metastatic (metastaze).
Orice tip de cancer poate determina metastaze, inclusiv cancerele hematologice, adică leucemiile ÅŸi limfoamele. Acestea metastazează de obicei în plămân, sistemul nervos central sau inimă.
I. 3. Metastazarea presupune o migrare a celulelor canceroase de la nivelul tumorii primare.
Acest proces de migrare implică mai multe etape:
- alterarea interacţiunilor celulare
- invazie
- penetrarea vaselor de sânge ÅŸi a vaselor limfatice (intravazare)
- extravazare
- migrare
- creÅŸtere
Există mai multe căi de metastazare: sanguină, limfatică sau directă. Tumorile au de regulă situsuri predilecte de metastazare: cancerul de prostată determină de obicei metastaze osoase, cancerul de colon metastazează de regulă în ficat, etc.
I. 4. Procesul prin care celulele canceroase reuÅŸesc să invadeze Å£esturile adiacente ÅŸi să determine metastaze reprezintă principala diferenţă între tumorile benigne ÅŸi tumorile maligne.
PrezenÅ£a metastazelor este ÅŸi unul din principalii factori de prognostic ai cancerului pentru că tratamentele adresate bolii locale (fără metastaze) sunt ineficiente asupra cancerului în stadiu metastatic.
La momentul diagnosticului, aproximativ jumătate din pacienÅ£i au metastaze evidente. Probabil că numărul acestora este mai mare din cauza metastazelor oculte. Chiar dacă metastazele pot fi prezente ÅŸi în cazul unor tumori de mici dimensiuni, de obicei dimensiunea tumorii maligne se corelează direct proporÈ›ional cu probabilitatea de metastazare. Cu alte cuvinte, cu cât tumora este mai mare în dimensiuni, cu atât riscul ca aceasta să fi determinat deja metastaze este mai mare.
II. Fiziopatologie
II. 1. Procesul de metastazare presupune mai multe etape. În primul rând, celulele maligne se ataÅŸează de ÅŸi degradează proteinele din matrixul extracelular, stroma care separă tumora propriu-zisă de Å£esuturile din jur. Prin degradarea acestor proteine, celulele maligne reuÅŸesc să părăsească tumora primară ÅŸi, pe cale sanguină, limfatică sau direct (prin contiguitate), reuÅŸesc să invadeze alte Å£esuturi sau organe. Locul unde metastazează o tumoră nu este întâmplător, ci există o predilecÅ£ie pentru anumite organe sau Å£esuturi (se pare că această specificitate este dată de anumite citokine ÅŸi de TGF- β, factorul transformant beta). Cancerul de sân, de exemplu, metastazează în special în oase ÅŸi plămâni.
Există trei mecanisme ale motilităţii în cazul celulelor umane: miÅŸcare amoebiană, miÅŸcare de tip mezenchimal ÅŸi motilitate colectivă. Celulele maligne pot aborda oricare din aceste trei mecanisme pentru a migra ÅŸi îl pot schimba atunci când este nevoie. Blocarea acestor mecanisme ale motilităţii celulelor maligne ar putea constitui o Å£intă importantă în tratamentul oncologic.
Procesul de metastazare este un proces eficient pe de-o parte ÅŸi ineficient pe de alta; este un proces eficient în sensul că cele mai multe tumori îÅŸi creează depozite metastatice.
Metastazarea este un proces ineficient în sensul că doar o mică parte din celulele care migrează din locul iniÅ£ial vor reuÅŸi să determine metastaze. Studiile pe animale de laborator au arătat că 99% din celulele de melanom malign sunt distruse în primele 24 de ore atunci când sunt injectate în circulaÅ£ia sanguină.
De asemenea, s-a mai arătat că dintr-un milion de celule tumorale (cancer de sân) doar 0, 1% ajung în circulaÅ£ia sanguină, restul fiind distruse de sistemul imun [1]. Însă în ciuda acestui număr redus de celule care reuÅŸesc să supravieÅ£uiască, metastazele influenÅ£ează net prognosticul pacientului.
Trebuie punctat faptul că metastazele pot fi latente pentru foarte mult timp, de aceea există cazuri de deces în urma metastazelor apărute la peste 10 ani de la cancere de sân operate cu succes.
II. 2. Particularităţile celulelor maligne favorizează procesul de metastazare.
Rolul hipoxiei
Celulele tumorale maligne au un metabolism diferit de cel al celulelor sănătoase, de exemplu au abilitatea de a se adapta hipoxiei, de a trece la glicoliză, de a rezista apoptozei, de a induce angiogeneza, etc, ceea ce favorizează procesul de metastazare. Metabolismul anaerob ÅŸi rezistenÅ£a la moartea celulară sunt absolut necesare pentru ca embolii tumorali să supravieÅ£uiască în torentul sanguin; angiogeneza, adică formare de vase de vase de sânge este de asemenea esenÅ£ială pentru ca metastazele să supravieÅ£uiască în noul micromediu.
Rolul sistemului imun
Imunologia modernă a investigat pe larg rolul sistemului imun în apariÅ£ia/prevenÅ£ia cancerului ÅŸi modalităţile prin care acesta poate lupta împotriva cancerului. În mod normal, atunci când în organismul vine în contact cu o infecÅ£ie (bacterii, virusuri, paraziÅ£i, etc. ) sau apare o inflamaÅ£ie, intervine sistemul imun (macrofage, neutrofile, mastocite, celule dendritic, e etc. ) pentru a restabili echilibrul iniÅ£ial. Chiar dacă nu a fost complet elucidat prin ce mecanism, cert este că celulele tumorale maligne reuÅŸesc să scape sistemului imun ÅŸi să prolifereze.
Rezistenţa la apoptoza
Un mecanism major care favorizează metastazarea celulelor tumorale este rezistenÈ›a la apoptoză, adică moartea celulară programată. Apoptoza este un proces natural ÅŸi necesar în metabolismul celular. Celulele tumorale maligne, în schimb, ignoră semnalele de apoptoză prin activarea oncogenelor (gene implicate în proliferarea tumorală) ÅŸi prin inactivarea genelor supresoare tumorale.
Capacitatea de autoreînnoire
În mod normal, celulele rezultă din diferenÅ£ierea unor precursori celulari numite celule stem, care sunt celule multipotente care au abilitatea de autoreînnoire. Prin diviziune, rezultă două celule fiice: o celulă care va menÅ£ine capacitatea de autoreînnoire iar cealaltă va fi responsabilă de diferenÅ£iere/maturare. La adult, celulele mature diferenÅ£iate au funcÅ£ii specializate ÅŸi un potenÅ£ial de proliferare limitat. Există un turn-over al Å£esuturilor adică celulele se reînnoiesc la un anumit interval de timp; un exemplu este turn-overul celulelor epidermice, adică exfolierea pielii.
Majoritatea cancerelor păstrează o asemănare oarecare cu Å£esuturile din care provin printr-o diferenÅ£iere persistentă. Cele mai multe celule într-o populaÅ£ie tumorală au potenÅ£ial de proliferare limitat ÅŸi sunt incapabile de autoreînnoire; acest potenÅ£ialul limitat de proliferare al majorităţii celulelor tumorale a fost observat cu decenii în urma atât în vitro cât ÅŸi în vivo. De aici derivă ipoteza celulelor stem maligne (cancer stem cell hypothesis) [2].
ExistenÅ£a unor celule stem maligne a fost demonstrată pentru prima oară în leucemia mieloidă acută ÅŸi recent în cancerul de sân ÅŸi glioblastom. În cazul cancerului de sân s-a demonstrat că injectarea de celule CD44plus /CD24 a dus la formarea de tumori la ÅŸobolanii imunodeprimaÈ›i, în schimb injectarea unor alte populaÅ£ii celulare nu a dus la apariÅ£ia de tumori.
II. 3. Procesul de metastazare presupune mai multe etape:
1. Invazie ÅŸi motilitate
Într-un Å£esut sănătos există adeziuni intercelulare pentru o bună homeostazie celulară, adică o bună funcÈ›ionare celulară; în cazul celulelor tumorale maligne adeziunea intercelulară este scăzută, ceea ce le permite să fie mobile, mobilitatea fiind una din proprietăţile fundamentale ale celulelor maligne. Datorită acestor proprietăţi de migrare ÅŸi de invazivitate, celulele tumorale reuÅŸesc să străbată mediul extracelular ÅŸi să pătrundă în vasele limfatice ÅŸi vasele de sânge.
2. Intravazarea ÅŸi supravieÅ£uirea în circulaÅ£ia sanguină ÅŸi limfatică
Odată ce intră în circulaÅ£ie (sanguină sau limfatică), celulele tumorale maligne trebuie să fie capabile să scape sistemului imun de apărare. Celulele care provin din tumori solide nu sunt în stare să supravieÅ£uiască izolate, de aceea, ele se grupează ÅŸi formează emboli tumorali intravasculari.
3. Extravazarea
Odată ajunse în capilarele diverselor organe, celulele tumorale trebuie să se extravazeze, adică să iasă din circulaÅ£ia sanguină pentru a pătrunde în parenchimul organului respectiv. Extravazarea poate să fie favorizată de creÅŸterea intravasculară a embolilor tumorali care determină în timp ruperea capilarelor.
4. Proliferarea în diverse organe (micrometastazele)
Dintre toate etapele procesului de metastazare, proliferarea la distanţă de tumora primară, la nivelul unui micromediu nou, are cel mai mare impact clinic. Abilitatea tumorii de a se adapta la nivelul unui alt micromediu stabileşte dacă recidiva tumorală este rapidă sau lentă [2].
5. Angiogeneza
Micrometastazele stimulează angiogeneza adică formarea de noi vase de sânge; angiogeneza este esenÅ£ială deoarece prin vasele de sânge ajung nutrienÅ£ii ÅŸi oxigenul necesar creÅŸterii acestor micrometastaze [4].
II. 4. Riscul de metastazare este de asemenea corelat cu anumiţi markeri histopatologici de agresivitate:
1. Gradingul tumoral
O tumoră slab diferenţiată (adică o tumoră care seamănă foarte puțin cu ţesutul din care derivă) este considerată cu risc crescut (high grade). Tumorile cu risc crescut au de obicei un pattern infiltrativ şi o creştere rapidă.
2. Profunzimea invaziei
Melanomul şi anumite cancere gastrointestinale sunt stadializate pe baza nivelului de invaziei a ţesutului subiacent (sub membrana bazală). Invazia dermului, a laminei propria, a muscularei mucosa sau a seroasei este asociată cu un risc crescut de metastazare
3. Invazia limfovasculară
Embolii tumorali găsiÅ£i în vasele sanguine sau limfatice sunt asociate cu un prognostic mai prost.
II. 5. CorelaÅ£ia între dimensiunea tumorii maligne ÅŸi riscul de metastazare
Chiar dacă nu există o regulă în ceea ce priveÅŸte dimesiunea tumorii maligne ÅŸi riscul de metastazare, există un trend în cazuri anumitor tumori.
Se consideră că un cancer de sân cu dimensiuni de peste 2 cm are un risc crescut de metastazare; în cazul unui sarcom (tumoră care derivă din È›esutul muscular), o dimensiune de peste 5 cm este corelată de asemenea cu un risc crescut de metastazare. Implicarea ganglionilor limfatici regionali reprezintă de asemenea un factor predictiv pentru metastazare.
Cancerele de cap ÅŸi gât (sfera ORL) rareori determină metastazae dacă nu există ÅŸi o invadare a ganglionilor limfatici regionali (adică adenopatii metastatice). La fel se întâmplă ÅŸi în cazul cancerului de sân: prezenÈ›a adenopatiilor axilare indică de regulă metastaze la distanţă. În cazul sarcoamelor, însă, metastazele pot fi prezente în absenÅ£a adenopatiilor metastatice.
II. 6. Căile de metastazare
Metastazarea pe cale limfatică
Diseminarea pe cale limfatică este responsabilă de apariÅ£ia limfadenopatiilor, adică a ganglionilor limfatici metastatici (ganglioni cervicali, ganglioni inghinali, axilari, etc. ). Este important de notat că odată ajunse în sistemul limfatic, celulele maligne ajung ÅŸi în circulaÅ£ia sanguină, datorită comunicării dintre sistemul limfatic ÅŸi sistemul venos (prin vena azygos). Cel mai adesea, carcinoamele diseminează pe cale limfatică; sarcoamele, în schimb, diseminează foarte rar limfatic. De reÅ£inut faptul că afectarea ganglionilor limfatici regionali (locali) nu este considerată metastază, chiar dacă este asociată cu un prognostic mai prost.
Metastazarea pe cale sanguină
Metastazarea pe cale sanguină este tipică pentru sarcoame ÅŸi pentru anumite tipuri de carcinoame, cum ar fi carcinomul renal. De regulă metastazarea pe cale sanguină se realizează mai degrabă prin sistemul venos decât prin sistemul arterial.
Metastazarea pe cale transcelomică
Metastarea pe cale transcelomică apare mai rar și reprezintă diseminarea pe calea seroaselor adică peritoneu, pleură sau pericard. Apare in cazul cancerului de ovar, care poate metastaza pe cale peritoneală, sau in cazul mezotelioamelor, pot metastaza pe cale pleurală sau peritoneală.
Există ÅŸi alte căi de metastazare: prin însămânÅ£are directă, în cazul cancerului de ovar (care poate disemina prin extensie directă la organele din pelvis: trompe uterine, vezica urinară, rect, etc. ), metastazare pe ruta nervoasă, etc.
II. 7. Organotropism
Există mai multe teorii privind specificitatea anumitor cancere de a metastaza în anumite Å£esuturi ÅŸi organe.
În 1889, Stephen Paget a lansat teoria seed and soil privind predilecÅ£ia anumitor tumori de a metastaza în anumite organe. Această predilecÅ£ia a cancerului de disemina în anumite Å£esuturi ÅŸi organe poartă denumirea de organotropism.
De exemplu, cancerul de sân diseminează mai ales în plămâni ÅŸi oase, cancerul de stomac determină metastaze în ovar (tumorile Krukenberg), cancerul de colon metastazează mai ales în ficat. Potrivit teoriei lui Stephen Paget, este dificil ca celulele maligne să supravieÅ£uiască într-un mediu diferit de cel al tumorii primare, de aceea noua localizare trebuie să aibă trăsături comune cu cea a tumorii primare.
Asta explică de ce melanomul malign metastazează mai ales în creier, melanocitele având aceeaÅŸi origine embriologică cu structurile sistemului nervos (crestele neurale). De asemenea, celulele maligne derivate din cancerul de sân, care acumulează ioni de calciu din lapte, metastazează în oase, unde acumulează ioni de calciu din Å£esutul osos.
Există si alte teorii privind rutele specifice de metasazare, cum este cea a lui James Ewing (1928), care susţine că metastazarea celulelor maligne are loc pe baza considerentelor anatomice şi mecanice.
III. Locuri predilecte de metastazare pentru anumite tipuri de cancere [2] [4]
1. Cancerul de sân - os, plămân, pleură, ficat; mai puÅ£in frecvent în creier ÅŸi glande suprarenale; tumorile pozitive pentru receptorii estrogenici metastazează de obicei în oase; tumorile de sân negative pentru receptorii estrogenici determină de obicei metastaze viscerale
2. Cancerul pulmonar - ficat, creier, glande suprarenale, pancreas, plămânul contralateral, os (cancerul pulmonar cu celule mici) ; plămânul contralateral, creier, ficat (cancerul pulmonar fără celule mici)
3. Cancerul de prostată - aproape exclusiv în oase
4. Cancerul de pancreas - ficat, plămân, viscere de vecinătate
5. Cancerul de colon - ficat ÅŸi cavitatea peritoneală (prin circulaÅ£ia portala), plămân
6. Cancerul de ovar - cavitatea peritoneală
7. Sarcoamele - plămâni (de regulă)
8. Mielomul multiplu - os (leziuni osteolitice)
9. Neuroblastoamele (tumori pediatrice care derivă din glandele suprarenale) - os, ficat, plămâni
10. Tumorile cerebrale - tumorile cerebrale determină rar metastaze în afară creierului, în unele cazuri pot metastaza în alte structuri ale sistemului nervos cum ar fi măduva spinării
11. Cancerul de vezică urinară - de regulă, rămâne cantonat la nivelul pelvisului dar poate determina metastaze la nivelul pulmonar, hepatic sau osos
12. Cancerul de rinichi- plămâni ÅŸi ficat
13. Cancerul hepatic - plămâni ÅŸi oase (nu metastazează de obicei)
14. Cancerul uterin - peritoneu, oment, ficat, plămâni, oase
IV. Tipuri de metastaze
IV. 1. Metastazele osoase
Metastazele osoase reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de eÅŸec al tratamentului oncologic. Există două tipuri mari de metastaze osoase: osteoblastice ÅŸi osteolitice. Cancerul de sân, de rinichi sau de cancerul pulmonar determină de obicei metastaze osoase osteolitice. Studiile au arătat că tumorile de sân secretă anumiÅ£i factori/citokine cum ar fi PTHrP (parathyroid hormone-related protein), TNF alpha, IL-1, IL-6, IL-8, IL-11, care determină activarea osteoclastelor ÅŸi degradarea matricei osoase. Spre deosebire de metastazele ostelitice, metastazele osteoblastice sunt mai puÅ£in frecvente ÅŸi apar tipic în cancerul de prostată. De asemenea, metastazele osteoblastice rezultă prin stimularea osteoblastelor ÅŸi/sau inhibarea osteoclastelor (adică determină formarea de Å£esut osos).
Unul din simptomele principale în cazul metastazelor osoase este durerea, care iniÅ£ial este intermitentă, accentuată nocturn ÅŸi ameliorată de miÅŸcare, ulterior devine permanentă ÅŸi se intensifică la miÅŸcare. Alte semne/simptome sunt fracturile osoase la traumatisme minime ÅŸi compresiile nervoase, în cazul metastazelor vertebrale (paralizii, tulburări de micÅ£iune, constipaÅ£ie, etc. ). Tratamentul metastazelor osoase poate fi sistemic sau local. Tratamentul sistemic include la chimioterapie, imunoterapie, bifosfonaÈ›i, iar tratamentul local se referă la radioterapie externă, ablaÅ£ie prin radiofrecvenţă, crioablaÈ›ie, chirurgie.
IV. 2. Metastaze pulmonare
Plămânii reprezintă situsuri predilecte de metastazare pentru mai multe tipuri de tumori. Metastazele pot ajunge la nivelul plămânului pe mai multe căi- cale hematogenă (arterială sau venoasă), limfatică, pleurală, respiratorie sau directă, însă ruta hematogenă reprezintă cea mai frecventă cale de diseminare (din cauza drenajului venos). Cancerele care determină cel mai adesea metastaze pulmonare sunt cancerele de cap ÅŸi gât, cancerele de sân, colorectal, tiroidă, rinichi, suprarenale, melanomul malign, etc. Simptomele determinate de metastazele pulmonare sunt variate: tuse, hemoptizie, dispnee, durere toracică, scădere ponderală, etc.
În ceea ce priveÅŸte tratamentul metastazelor pulmonare, există mai multe opÅ£iuni: metastazectomie chirurgicală (excizia metastazelor), ablaÅ£ie cu radiofrecvenţă, ablaÅ£ie cu microunde, ablaÅ£ie laser, crioablaÈ›ie. Trebuie menÅ£ionat totuÅŸi că metastazectomia nu poate fi practicată în orice situaÅ£ii, există indicaÅ£ii specifice în funcÅ£ie de raportul risc/beneficiu: tumoră primară stabilizată, fără alte metastaze extratoracice, metastaze tehnic rezecabile, etc.
IV. 3. Metastazele hepatice
Metastazele hepatice apar de regulă în cancerele gastrointestinale din cauza circulaÅ£iei portale, în special în cancerul de colon. Alte tumori maligne care determină metastaze la nivelul ficatului sunt cancerul de sân, de plămân, de ovar, de pancreas, melanomul, etc. Semnele ÅŸi simptomele care apar în cazul metastazelor hepatice sunt icterul (colorarea în galben a pielii ÅŸi mucoaselor), ascita, hepatomegalia (mărirea de volum a ficatului), scădere ponderală, anorexie, dureri abdominale/hipocondrul drept, greaţă, vărsături.
Tratamentul metastazelor hepatice se poate realiza prin mai multe metode: hepatectomie pe cale chirurgicală, ablaÅ£ie prin radiofrecvenţă, chemoembolizare, radioterapie internă. Din păcate, în multe cazuri, îndepărtarea metastazelor hepatice este imposibilă deoarece sunt implicaÅ£i ambii lobi (în peste jumătate din cazuri metastazele hepatice fiind multiple). Se poate tenta tratamentul chirurgical în cazul pacienÅ£ilor tineri cu 1-4 metastaze hepatice limitate la un singur lob [7].
IV. 4. Metastazele cerebrale
Metastazele cerebrale apar în special în cancerul pulmonar ÅŸi cancerul de sân, însă pot apărea ÅŸi în cancerul de rinichi sau în melanom. Pot apărea o mulÅ£ime de simptome neurologice cum ar fi cefalee, vertij, greaţă, vărsături, tulburări de vedere, convulsii, tulburări de comportament, etc. De obicei, tratamentul metastazelor cerebrale este paliativ, adică se urmăreÅŸte ameliorarea simptomelor ÅŸi prelungirea duratei de supravieÅ£uire. Se poate tenta, în unele cazuri, tratament chirurgical (craniotomie), radiochirurgie stereotactică (gamma knife) sau cure agresive de chimioterapie.
IV. 5. Oligometastazele
Oligometastazele sunt metastaze limitate la un singur organ sau la un număr limitat de organe. Se estimează că pacienÅ£ii care au metastaze limitate la un singur organ ÅŸi care pot fi rezecate au un prognostic mai bun decât pacienÅ£ii care au metastaze în mai multe organe. Studiile au arătat că rata de supravieÅ£uire la 5 ani este de 25% în cazul cancerului de colon cu metastaze hepatice ÅŸi de 36% în cazul metastazelor pulmonare [2].
V. Simptomele determinate de metastaze
Metastazele pot fi asimptomatice, fiind descoperite întâmplător sau în urma bilanÅ£ului cancerului primar. Atunci când determină simptome, acestea variază în funcÅ£ie de localizarea metastazelor ÅŸi de dimensiunea acestora:
- dureri osoase
- fracturi
- cefalee
- convulsii
- ameţeală
- dispnee
- tuse
- icter
Metastazele osoase provenite, de exemplu, de la un cancer de sân, se manifestă de obicei prin dureri osoase sau fracturi.
Metastazele cerebrale pot determina o mulÅ£ime de simptome neurologice cum ar fi cefalee, convulsii, ameÅ£eală, paralizii de nervi cranieni, etc. Dispneea (dificultatea de respira) sau tusea pot fi cauzate de o metastază pulmonară. Icterul, colorarea în galben a pielii, sau ascita pot fi determinate de o metastază hepatică.
În anumite situaÅ£ii, metastazele sunt descoperite înaintea cancerului primar. De exemplu, un cancer de prostată poate fi depistat datorită simptomelor cauzate de metastazele osoase (dureri, fracturi) .
VI. Cancerul ocult
Există situaÅ£ii în care sunt descoperite metastaze într-un anumit organ însă nu se găseÅŸte cancerul primar în ciuda unor investigaÅ£ii amănunÅ£ite: CT, RMN, PET-CT, radiografii etc.
În acest caz, fie cancerul primar este fie de dimenisiuni prea mici pentru a putea fi depistat imagistic, fie a regresat. Acesta este cancerul ocult sau cancerul cu origine primară necunoscută.
Cancerul cu origine primară necunoscută apare în aproximativ 2-3% din cazuri [3] [6]. IncidenÈ›a reală nu se cunoaÅŸte cu exactitate, probabil că aceasta este mai mare datorită cazurilor nediagnosticate. În aproximativ 25% din cazuri, tumora primară nu poate fi identificată nici măcar la examinarea postmortem [5].
Există mai multe definiÅ£ii ale cancerului ocult, însă, în principiu, pentru a pune diagnosticul de cancer ocult sau cancer cu origine primară necunoscută trebuie făcut un bilanÅ£ extensiv care să includă, pe lângă anamneza ÅŸi examinarea fizică a bolnavului, analize de sânge, urină, teste imagistice ÅŸi biopsie cu examen histopatologic.
Examenul fizic al bolnavului trebuie să includă:
- palparea ganglionilor cervicali
- palparea sânilor ÅŸi axilelor
- examenul abdomenului, tuÅŸeu rectal
Dintre investigaÅ£iile paraclinice, nu trebuie uitate testele hemocult, pentru depistarea sângerărilor gastrointestinale, radiografia toracică ÅŸi testele urinare. Dacă aceste investigaÅ£ii sunt negative, atunci se pune diagnosticul de cancerul cu origine primară necunoscută.
Cele mai multe cancere oculte sunt adenocarcinoame sau tumori nediferenţiate, mai rar, carcinoame scuamoase, melanoame, sarcoame sau tumori neuroendocrine [4].
Inabilitatea de a diagnostica tumora primară ridică multe probleme în ceea ce priveÅŸte abordarea pacientului pentru că tratamentul (cu intenÅ£ie curativă) trebuie să vizeze în primul rând cancerul primar.
Prognosticul cancerelor oculte este, de regulă, prost. Durata medie de supravieÅ£uire este de 3-4 luni, mai puÅ£in de 10% din pacienÅ£i ajungând să supravieÅ£uiască 5 ani.
Cancerul ocult are tendinÅ£a să metastazeze mai devreme decât un cancer cu origine cunoscută. Studiile epidemiologice au arătat că tumorile de pancreas ÅŸi cele de plămân se manifestă iniÅ£ial cel mai frecvent ca tumori cu origine primară necunoscută; mai rar, cancerul de sân, colorectal sau de prostată.
Localizarea metastazelor (deasupra sau sub diafragm) poate furniza indicii despre tumora primară (ocultă). De exemplu, s-a constatat că metastazele pulmonare provin de regulă de la o tumoră supradiafragmatică.
Metastazele hepatice, în schimb, derivă de regulă de la un cancer localizat sub diafragm (ficatul fiind un organ subdiafragmatic). De asemenea, comportamentul tumorii oculte diferă de faţă de cel al tumorii cu origine primară cunoscută.
De exemplu, metastazele osoase sunt de trei ori mai frecvente în cancerul pancreatic ocult, iar metastazele osoase sunt de 10 ori mai puÅ£in frecvente în cancerul pulmonar ocult, comparativ cu prezentarea clasică a acestor cancere [5].
VII. Tratamentul metastazelor
Unul din obiectivele primare ale managementului clinic al cancerului constă în prevenirea sau diminuarea riscului de metastazare. Metastazele apar de regulă tardiv în evoluÅ£ia unei tumori maligne de aceea este esenÅ£ială depistarea precoce a cancerului. De aceea, se justifică programele de screening, chirurgia oncologică radicală versus chirurgia conservatoare sau radioterapia adjuvantă.
Rata de supravieÅ£uire ÅŸi prognosticul unui pacient cu cancer depinde în mare măsură de prezenÅ£a metastazelor, deci de stadiul tumorii maligne.
De regulă, prezenÅ£a unor metastaze într-unul sau mai multe organe scade semnificativ rata de supravieÅ£uire a pacientului.
Un cancer în stadiu metastatic necesită o abordare multimodală adică un tratament combinat: radiochirurgie, radioterapie, terapie biologică, chimioterapie, hormonoterapie, chirurgie.
Trebuie spus că un cancer în stadiu metastatic rareori este curabil iar alegerea unui plan de tratament depinde de mai mulÅ£i factori: tipul cancerului primar, dimensiunea ÅŸi localizarea metastazelor, starea generală a pacientului, tratamentele anterioare etc.
Publicat la 25-06-2014 | Vizite: 155112 | bibliografie
- Principalii factori de risc pentru cancer
- Diagnosticul imagistic al tumorilor colo-rectale
- Tratamentul durerii in cancer
- Terapia tumorilor cerebrale
- Alunitele si cancerul de piele
- Depresia la apartinatorii persoanelor cu cancer
- Burnout la apartinatorii persoanelor cu cancer
- Metastazele hepatice
- Diagnosticul anatomopatologic pentru cancer
- Cancerul si sarcina
- Benign sau malign - care sunt diferentele
- Tratamentul hormonal in cancer
- Cancerul la copii
- Sindroame paraneoplazice
- Ar putea fi semne de cancer?