Stadializarea cancerului
Autor: Mancaș Mălina , publicat la 27-09-2017
Stadializarea este un proces de identificare și analiză a prezenței, localizării exacte și a răspândirii cancerului în organism. Astfel, medicii determină stadiul cancerului în organismul unei persoane.
Stadiul cancerului se referă la prezența sa în organism, mărimea tumorilor și răspândirea lor la alte țesuturi și organe. Permite o mai bună înțelegere a gravității cancerului, șansele de supraviețuire, planul de tratament optim sau studii clinice care pot fi opțiuni de tratament pentru pacient.
De exemplu, pentru stadiile incipiente poate fi necesară chirurgia sau radioterapia, în timp ce stadiile mai avansate necesită tratament cu chimioterapie. Nu toate cancerele pot fi stadializate. Ca exemplu, leucemia este cancerul celulelor albe din sânge, astfel că este răspândit în întregul organism. Ajută la stabilirea planului de tratament, prezice șansele de recuperare, clarificarea diagnosticului, determinarea eficienței tratamentelor.
În funcție de localizarea cancerului, sunt necesare diferite investigații imagistice (radiografii, CT, RMN, ecografii etc.), biopsii, teste de laborator din sânge, urină sau alte fluide sau țesuturi din organism, rapoarte patologice cu informații despre dimensiunea tumorii, tipul celulelor, rapoarte chirurgicale din probe prelevate în timpul intervențiilor chirurgicale ce conferă informații cu privire la dimensiunea și aspectul tumorii.
Un alt sistem de stadializare utilizat pentru toate tipurile de cancer grupează cancerele în 5 categorii. Este utilizat mai mult de registrele de cancer decât de medici:
-gradul II – celule canceroase care arată ca celulele normale și cresc mai repede decât celulele normale;
-gradul III – celule canceroase care arată anormal și cresc și se răspândesc agresiv.
Alte descrieri:
Stadiul cancerului se referă la prezența sa în organism, mărimea tumorilor și răspândirea lor la alte țesuturi și organe. Permite o mai bună înțelegere a gravității cancerului, șansele de supraviețuire, planul de tratament optim sau studii clinice care pot fi opțiuni de tratament pentru pacient.
De ce este importantă stadializarea?
Stadializarea cancerului este importantă deoarece stabilește prognosticul, necesitatea altor investigații, planul de tratament optim. Se face de două ori: prima dată înainte de tratament – stadializare clinică, iar ulterior după tratament, stadializare patologică – aceasta din urmă este mai precisă.De exemplu, pentru stadiile incipiente poate fi necesară chirurgia sau radioterapia, în timp ce stadiile mai avansate necesită tratament cu chimioterapie. Nu toate cancerele pot fi stadializate. Ca exemplu, leucemia este cancerul celulelor albe din sânge, astfel că este răspândit în întregul organism. Ajută la stabilirea planului de tratament, prezice șansele de recuperare, clarificarea diagnosticului, determinarea eficienței tratamentelor.
Ce informații conferă stadializarea?
Majoritatea sistemelor de stadializare conferă informații privind:- localizarea tumorii în corp;
- tipul celulelor canceroase (de exemplu, adenocarcinom sau carcinom cu celule scuamoase);
- dimensiunea tumorii;
- dacă s-a răspândit sau nu la nodulii limfatici din apropiere;
- dacă s-a răspândit la diferite zone din corp;
- gradul tumorii, care se referă la cât de anormal arată celulele canceroase și dacă este riscul de dezvoltare și răspândire a tumorii.
Cum se realizează stadializarea?
Pentru determinarea stadiului, medicii analizează tumora primară în ceea ce privește dimensiunea, localizarea și dacă s-a răspândit la țesuturile din jur, iar ulterior analizează și tumorile posibile din jur. Se analizează și nodulii limfatici, precum și alte regiuni din corp pentru a identifica posibilele metastaze.În funcție de localizarea cancerului, sunt necesare diferite investigații imagistice (radiografii, CT, RMN, ecografii etc.), biopsii, teste de laborator din sânge, urină sau alte fluide sau țesuturi din organism, rapoarte patologice cu informații despre dimensiunea tumorii, tipul celulelor, rapoarte chirurgicale din probe prelevate în timpul intervențiilor chirurgicale ce conferă informații cu privire la dimensiunea și aspectul tumorii.
Sistemul de stadializare TNM
Sistemul TNM este cel mai comun sistem de stadializare a tumorilor. De obicei, acest sistem de stadializare este trecut în raportul patologic. Fiecare literă are o însemnătate și este urmată de alte cifre sau litere, care conferă informații mai detaliate cu privire la stadiul cancerului.- T se referă la dimensiunea și extinderea tumorii principale – tumora principală este numită uzual tumoră primară;
- N se referă a numărul de noduli limfatici din apropiere care sunt afectați de cancer;
- M se referă la prezența metastazelor, dacă celule canceroase s-au răspândit de la tumora primară la alte zone din corp.
Tumoră primară (T)
- TX: tumora principală nu poate fi măsurată;
- T0: tumora primată nu poate fi identificată:
- Tis: celulele cresc doar în anumite zone superficiale de țesut, fără creștere profundă, numit și cancer in situ sau pre-cancer;
- T1, T2, T3, T4 – dimensiunea și/sau extinderea tumorii principale; cu cât numărul ce succede cifra T este mai mare, cu atât dimensiunea tumorii este mai mare și se extinde spre țesuturile din jur (uneori, sistemul se divide pentru mai multre detalii, ca T4a ,T4b, T4c, T4d sau T4m - multiplu).
Noduli limfatici regionali (N)
- Nx: în apropierea nodulilor nu poate fi analizată prezența cancerului;
- N0: nu sunt celule canceroase în apropierea nodulilor limfatici;
- N1, N2, N3: se referă la numărul și localizarea nodulilor limfatici ce au cancer; cu cât numărul este mai mare după N, cu atât sunt mai mulți noduli afectați de cancer.
Metastaze distante (M)
- Mx: metastaza nu poate fi măsurată;
- M0: cancerul nu s-a răspândit la alte regiuni din corp;
- M1: cancerul s-a răspândit la alte regiuni din corp.
Tipuri de stadializări
Stadializarea se face la primul diagnostic, înainte de orice tratament. Principalele tipuri de stadializări sunt:- stadializare clinică - o estimare și analiză a cancerului pe baza examenelor fizice, imagistice sau biopsiilor, dar și teste sangvine. Stadiul clinic este un element cheie în stabilirea planului de tratament.
- stadializare patologică - după intervenția chirurgicală, se determină stadiul patologic (stadiul chirurgical) al cancerului. Conferă informații ca urmare a analizelor menționate anterior și cu informații despre cancer din urma intervenției chirurgicale.
- stadializare post terapie sau post-terapie neo-adjuvantă – determină stadiul cancerului după tratamentul inițial cu medicamente sistemice (chimioterapie sau terapie hormonală) și/sau radioterapie anterior la intervenția chirugicală sau când nu s-a efectuat intervenție chirurgicală.
- stadialziarea recidivelor – când tumora a recidivat și este necesară reinițierea tratamentului.
- stadializare la autopsie – când cancerul nu a fost identificat în cursul vieții ci după ce persoana a decedat și s-a realizat autopsia.
Alte tehnici de stadializare
Sistemul TNM descrie cancerul în detaliu, dar pentru anumite tipuri de cancer, combinațiile TNM sunt grupate în 5 stadii mai puțin detaliate. Astfel, când vine vorba de stadiul cancerului, mulți medici pot folosi următarele stadii:- Stadiul 0: celulele anormale sunt prezente sau nu s-au răspândit la țesuturile din jur; numite și carcinoane in situ, sau CIS, nu sunt un tip de cancer propriu-zis, dar pot deveni cancer;
- Stadiul I (IA și IB), Stadiul II (IIA și IIB), Stadiul III (IIIA și IIIB): cancerul este prezent; cu cât cifra este mai mare, cu atât numărul tumorilor este mai mare și cancerul s-a răspândit mai mult la țesuturile din jur;
- Stadiul IV: cancerul s-a răspândit la regiunile distante din corp.
Un alt sistem de stadializare utilizat pentru toate tipurile de cancer grupează cancerele în 5 categorii. Este utilizat mai mult de registrele de cancer decât de medici:
- in situ – celule anormale sunt prezente dar nu s-au răspândit la țesuturile din jur;
- localizat - cancerul este limitat la locul de formare, fără semne de răspândire;
- regional – cancerul s-a răspândit la nodulii limfatici din apropiere, la țesuturi sau organe;
- distant - cancerul s-a răspândit la regiuni distante din corp;
- necunoscut - nu sunt informații cu privire la stadiu.
Factori de prognostic:
- Gradul - descrie diferențele dintre celulele canceroase și cele normale la microscop:
-gradul II – celule canceroase care arată ca celulele normale și cresc mai repede decât celulele normale;
-gradul III – celule canceroase care arată anormal și cresc și se răspândesc agresiv.
- Tipul de celule;
- Localizarea tumorii;
- Nivelul markerilor tumorali;
- Genetica tumorii.
Alte descrieri:
- GX, G0-G4 – grad histopatologic;
- LX, L0, L1 – invazie a vaselor limfatice;
- RX, R0-R2 – tumoră reziduală;
- SX, S0-S2 – invazie selară, markeri serici;
- VX, V0-V2 – invazie venoasă.
Sisteme speciale de stadializare
Sistemul TNM descrie cancerele sub forma tumorilor solide (cancer de sân, colon, pulmonar etc.). Unele tipuri de cancer nu se pretează acestui sistem, cum ar fi:- Tumorile sistemului nervos central (tumori cerebrale) – nu se răspândesc în afara creierului și coloanei vertebrale, astfel că doar T din descrierea sistemului se aplică;
- Cancerele pediatrice – sistemul TNM nu se aplică pentru cancerele în cazul copiilor, astfel că acestea de stadializează separat conform altor sisteme specifice tipului cancerului;
- Cancerele sangvine – sistemul TNM nu descrie leucemia, limfoamele sau mielomul multiplu deoarece nu se prezintă sub forma unor tumori solide; fiecare cancer sangvin are un sistem unic de stadializare.
Se modifică stadiul cancerului?
Este important de reținut că stadiul cancerului stabilit este determinat când acesta este diagnosticat. Stadiul nu se modifică în timp, chiar dacă tumora scade, crește, se răspândește sau dispare după tratament. Stadiul cancerului de referă la stadiul stabilit inițial, deși se mai adaugă date suplimentare (după ajustarea tratamentului). Un cancer care recidivează sau se răspândește este notat tot după primul diagnostic. În unele cazuri, după o perioadă de remisie se poate restadializa, dar în rare cazuri. Restadializarea se poate face pentru a verifica dacă tratamentul funcționează sau nu și pentru analiza răspunsului cancerului la tratament.Publicat la 27-09-2017 | Vizite: 6617 | bibliografie
Alte articole:
- Principalii factori de risc pentru cancer
- Diagnosticul imagistic al tumorilor colo-rectale
- Tratamentul durerii in cancer
- Terapia tumorilor cerebrale
- Alunitele si cancerul de piele
- Depresia la apartinatorii persoanelor cu cancer
- Burnout la apartinatorii persoanelor cu cancer
- Metastazele hepatice
- Ce sunt metastazele
- Diagnosticul anatomopatologic pentru cancer
- Cancerul si sarcina
- Benign sau malign - care sunt diferentele
- Tratamentul hormonal in cancer
- Cancerul la copii
- Sindroame paraneoplazice