Cum afectează mutațiile BRCA rata de supraviețuire în cancer

Autor: Dr. Zahari Mihaela Mărioara , publicat la 23-03-2018

Cum afectează mutațiile BRCA rata de supraviețuire în cancer

Cancerul mamar este cea mai frecventă neoplazie în rândul femeilor (25, 1%).

Incidența acestui cancer este înaltă în țările dezvoltate, în timp ce mortalitatea este mai ridicată în țările în curs de dezvoltare. Se conturează conceptul de educație medicală în ceea ce privește prevenția și controlul cancerului de sân. În același timp, femeile trebuie atenționate în legătură cu factorii de risc și detectarea precoce a acestei maladii. (1)

Componenta genetică în cancerul mamar

Mutația genelor BRCA este larg cunoscută în patologia malignă a sânului, aceasta crescând riscul dezvoltării cancerului.

Testarea pentru mutația BRCA atrage după sine un stres suplimentar și necesitatea luării unor decizii importante.

Cancerul apare în urma unor modificări la nivelul ADN-ului.

Mutațiile ADN-ului se referă la orice modificare care schimbă compoziția acestuia. ADN-ul este format din 46 cromozomi: 23 materni, 23 paterni. Genele sunt părți din cromozomi cu rol în orientare pentru crearea proteinelor. Aceste indicații se află sub forma unui cod. Dacă codul este dezorganizat, indicațiile vor fi greșite, rezultând anomalii de structură ale proteinelor. Aceste modificări pot exista sub forma unor adaosuri, a unor depleții sau rearanjări.

Genele BRCA sunt gene tumorale supresoare, codificând proteinele care produc supresia tumorilor. Fiecare celulă conține două gene BRCA: o copie de la mamă și una de la tată. Aceste gene sunt autosomal recesive, adică pentru apariția cancerului legat de mutația genei BRCA trebuie ca ambele componente, maternă și fetală să sufere mutații.

Majoritatea persoanelor au o singură mutație la nivelul BRCA (BRCA 1/2), având risc crescut de dezvoltare a cancerului de sân (predispoziție genetică).

Cele două mutații care conduc la dezvoltarea cancerului de sân la femeile BRCA+ sunt:

  • 1. Mutații ale liniei germinale: mutații de origine maternă sau paternă, transmise copilului la concepție.
  • 2. Mutații dobândite/somatice: mutații în urma impactului factorilor de mediu, stilului de viață sau a proceselor metabolice asupra ADN-ului.


Există sute de moduri în care genele BRCA pot fi modificate.

  • Riscul femeilor fără mutația genelor BRCA de a dezvolta neoplasm mamar este în jur de 12%.
  • Riscul femeilor cu mutația genei BRCA1 de a dezvolta neoplasm mamar este de 55-65%, maximum de 87%.
  • Riscul femeilor cu mutația genei BRCA2 de a dezvolta neoplasm mamar este de 45%, până la 70 ani.


Componenta genetică în cancerul ovarian

  • Cancerul ovarian este prezent la 1,3% din femei.
  • La cele cu mutația BRCA1, riscul apariției cancerului ovarian este de 39%.
  • La cele cu mutația BRCA2, riscul apariției cancerului ovarian este de 11-17%. (2)


Alte tipuri de neoplazii asociate cu mutațiile genei BRCA sunt:

  • Cancerul de prostată: asociat cu mutația genei BRCA2
  • Cancerul pancreatic: asociat cu mutația genei BRCA2
  • Melanomul: asociat cu mutația genei BRCA1
  • Cancerul cervical: asociat cu mutația genei BRCA2
  • Cancerul bronho-pulmonar (2, 3)


Caracteristici

Mutația genelor BRCA apare predominant la femeile tinere. Se consideră că 10% din femeile sub 40 ani au mutația BRCA+, iar pentru femeile în etate, acest număr se ridică la 5%.

Tumorile mamare BRCA+ tind să aibă un grad tumoral avansat, grad definit prin agresivitatea tumorală.

Tumorile BRCA1+ rareori sunt pozitive pentru receptorii de estrogen, de progesteron sau HER2 pozitive. Acești receptori hormonali se află la suprafața celulei tumorale de care estrogenul sau factorii de creștere se leagă pentru a stimula dezvoltarea tumorală.

Cancerul mamar triplu negativ este tipic pentru femeile cu mutații BRCA, un cancer dificil de tratat datorită răspunsului negativ la tratamentul hormonal, dar prezintă răspuns favorabil în fața chimioterapiei neoadjuvantă (chimioterapie înaintea intervenției chirurgicale).

Caracterul ereditar

Mutațiile BRCA sunt o cauză a cancerului mamar dobândit genetic, dar nu toate cancerele ereditare se datorează acestei modificări genetice.

20-25% din cancerele ereditare sunt BRCA+, iar 5-10% din totalitatea tumorilor mamare sunt constituite de aceste mutații.

Neoplasmul mamar non-ereditar are la bază următoarele modificări la nivelul genelor: ATM CDH1, CHEK2, PALB2, PTKN, STK11 și TP53.

Supraviețuirea

În urma studiilor efectuate, nu s-a demonstrat o diferență care să merite atenție între pacientele BRCA- și cele BRCA+, din punct de vedere al supraviețuirii la 10 ani.

Recent s-a găsit că cele BRCA+ au suferit dublă mastectomie, dar nu a fost nici o diferență în ceea ce privește supraviețuirea.

Dar, o altă statistică a arătat o supraviețuire mai mare a pacientelor care au suferit mastectomie dublă a pacientelor diagnosticate precoce, cu BRCA+, decesele datorându-se găsirii unei a doua tumori primare, la sânul contralateral. (2)

Concluzii

Cancerul de sân este o problemă actuală, reală, care afectează un număr mare de femei, indiferent de vârstă. Acestea trebuie să cunoască posibilitatea screening-ului, a prevenției, a tratamentului precoce, pentru a-și crește șansele de supraviețuire. Oferirea unei vieți înalt calitative constituie unul din scopurile medicilor în ceea ce privește tratamentul acestei neoplazii.

Testarea pentru mutațiile BRCA poate fi folosită precoce, în cazuri selectate, pentru profilaxie sau pentru stabilirea ratei de supraviețuire.

Femeile trebuie informate și ajutate să se reintegreze în societate în urma obținerii acestui diagnostic, traumatizant fizic și psihic.

Publicat la 23-03-2018 | Vizite: 1866 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp