Bronzarea la solar și cancerul de piele

Autor: Costin Oana , publicat la 28-04-2017

Bronzarea la solar și cancerul de piele
Solarul este o metodă populară pentru obținerea unui bronz uniform în orice sezon, mai ales în rândul tinerelor femei, însă implică riscuri crescute pentru sănătate, dintre care efectul cel mai important este creșterea riscului de cancer de piele.

De asemenea, poate crește riscul dezvoltării unui melanom malign dintr-o aluniță.

Solarul emite radiații ultraviolete de două tipuri:

  • radiațiile UVA sunt cele care contribuie în cea mai mare măsură la bronzul pielii, pătrunzând adânc până la nivelul dermei; excesul expunerii la acest tip de ultraviolete poate duce la arsuri solare, fotoîmbătrânirea pielii, afectarea sistemului imun, lezarea ochilor, mutații la nivelul ADN-ului, dezvoltarea cancerului de piele;
  • radiațiile UVB contribuie și ele la apariția bronzului, pătrunzând doar la nivelul stratului extern al pielii (epiderma); excesul are de asemenea efecte negative: fotoîmbătrânirea pielii, petele de culoare mai închisă pe piele, cancerul de piele. (1), (2)

În 2009, Agenția Internațională pentru Cercetare în Cancer (IARC), care face parte din Organizația Mondială a Sănătății, a introdus solarele și alte tipuri de dispozitive pentru bronzarea artificială în categoria agenților cu cel mai mare risc carcinogen, ceea ce înseamnă un risc ridicat de cancer. Această clasificare a fost făcută după ce specialiștii IARC au realizat o meta-analiză a studiilor privind frecventarea solarului și cancerul de piele din ultimii 25 de ani.

Principalele tipuri de cancer de piele la care s-a observat că contribuie bronzarea la solar sunt melanomul malign, carcinomul bazocelular și carcinomul spinocelular. Riscul este mai mare în cazul solarului decât la bronzarea la soare pentru că intensitatea radiațiilor UVA de la tuburile sau lămpile fluorescente de la solar poate fi de 2-3 ori mai mare decât a razelor UVA ale soarelui la prânz. (3)

Pentru a limita riscurile acestei practici foarte răspândite, mai ales la tinere, în unele state din Europa și S.U.A. folosirea solarului de către persoanele sub 18 ani este interzisă prin lege. În Australia și Brazilia, aceste dispozitive sunt interzise indiferent de vârstă. (4)

Însă statisticile arată că bronzarea la solar este o practică frecventă, care nu întârzie să producă efecte: de exemplu, se pare că sunt mai numeroase cazurile de melanom malign cauzat de bronzarea la solar decât cazurile de cancer pulmonar cauzate de fumat.

Informații pe larg despre bronzarea la solar găsiți aici.

Publicat la 28-04-2017 | Vizite: 3008 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp