Ultimele comentarii pe forum

26287 com 1 2 3 4 ..... 160161162163164165166 ..... 260 261 262 263 INAINTE ›
SUBIECT COMENTARIU
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 22-02-2012, 01:04:37 de către danapitesti
tatal meu are cancer de prostata, a fost castrat acum 5ani.FARA SA I SE SPUNA, a fosst un soc si a refuzat tratamentul crezand k doctorul a facut o greseala si k nu e competent.noi, familia am aflat anul trecut in oct, in urma unui psa.40.deci 5 ani nu a luat nimic.am fost la Panduri, unde a fost intodus intru-un program de studiu, 3 sapt a luat niste pastile experimentale in urma carora psa-ul a scazut la 20 si F IMPORTANTs-a redus frecventa urinara!!!!!!!!!!!!de la 40 min la 2h.problema este k urologul de la Panduri nu mai vrea sa-i dea medicamentele experimentale, nu vrea sa-i dea nici altele, zice sa mergem la oncologul nostru, la Pitesti desi SE PRESUPUNE K STIE CAZUL LUI si k nu a luat nimic 5 ani.ce vrea sa insemne asta?de ce nu ne-a trimis la oncolog de la inceput dk nu era de competenta lui?va rog scrieti-mi, orice informatie ne poate fi de folos!multumesc!
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 20-02-2012, 20:22:21 de către RaulDuke
desigur ca daca un om cu cancer de prostata care NU e operabil are dureri osoase, trebuie facuta scintigrafie. de ce anume nu vi s-a recomandat, asta pot numai medicii respectivi sa stie. poate au considerat ca exista o speranta buna ca durerile sa fie controlate cu minime medicamente de durere si la ceva vreme dupa castrare si administrare de Casodex. se poate intampla. dar totusi prezenta metastazelor ar trebui neaparat certificata. aveti un RMN de pelvis, sau macar un CT de pelvis si abdomen ? cred ca s-ar impune !
de asemenea s-ar impune niste analize biologice mai amanuntite, inclusiv texte functionale hepatice, cu bilirubina, transaminaze, etc. acestea ar fi fost absolut esentiale si inainte de inceperea oricarui tip de tratament.
despre nefunctionalitatea sondei, asta trebuie rezolvata de catre urologi. nu e normal sa se intample, poate ca sangereaza si cheaguri de sange obstructioneaza sonda, sau se intampla ceva similar.
toate acestea totusi trebuiesc rezolvate sub indrumarea oncologului, sau a unui medic, cel putin, care sa stie de unde sa apuce lucrurile. unde urmeaza tratament ? ce oncolog l-a vazut ?
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 19-02-2012, 23:14:58 de către MagdaM
Buna seara! Bunicul meu în varsta de 82 ani a fost diagnosticat in octombrie cu cancer de prostată, scor gleason 3+4. PSA aprox.10 ( putin peste, dar nu-mi amintesc exact). Alte detalii privitoare la datele medicale legate de biopsie nu sunt in masura sa dau acum. Imediat după diagnosticare i s-a facut castrare chirugicală, după care am mers la oncolog care i-a prescris Casodex. Inainte de operatia de castrare doctorul urolog i-a pus sonda, întrucât din cauza unei raceli a avut retentie totală. După operatie, are în continuare sonda. Însă are numai probleme din cauza ei: i se blocheaza (nu stiu care sunt termenii medicali), în sensul că nu mai curge urina, are dureri mari. Medicii unde isi schimba sonda i-au dat calmante şi un unguent, iar urologul care l-a operat i-a dat ceva pe baza de cirprinol pentru infectie urinara. Însă niciun tratament nu a avut efect. Are aceleasi probleme in continuare. Se poate face altceva?
O altă chestiune care mă preocupă este aceea că de cand a inceput tratamentul cu Casodex s-a îngălbenit. Am citit prospectul si am vazut ca poate cauza icter. A fost la oncolog, care nici nu a remarcat acest aspect. Nu ar trebui oare să facă niste analize?
De asemenea, deşi se plânge de dureri mari ale bazinului, nici urologul, nici oncologul nu i-au recomandat să facă scintigrafia osoasa. Probabil ca au motivele lor (medicale), însă nici nu s-au obosit sa aminteasca ceva despre asta, să explice în vreun fel.
Nu stiu daca nelămuririle mele sunt sau nu intemeiate pentru că nu am cunostinte medicale şi nici nu sunt eu persoana care l-a însoţit la medici. Daca cineva ar putea sa imi ofere macar o părare, i-as rămâne recunoscătoare. Vă multumesc!
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 11-02-2012, 00:43:30 de către RaulDuke
numai bine !
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 10-02-2012, 22:24:49 de către OliverS
Buna seara!Surprinzator dar momentan se simte mai bine dupa orhiectomie si chiar a mai luat putin in greutate(Nu mai stiu daca v-am spus ca a slabit aprox.15kg.intr-o luna).In privinta urinatului nu are probleme, atat ca oboseste relativ repede si nu poate sta prea mult in picioare sau pe scaun, dupa o perioada de timp simte nevoia de ase intinde in pat.Momentan nu sunt dureri insuportabile, asteapta sa faca Zometa care momentan lipseste de la policlinica de care apartine.Din pacate injectabilele pentru oncologie nu mai pot fi eliberate din farm.de circuit deschis ci doar din cele de circuit inchis si nu avem ce face decat sa asteptam sa primeasca Zometa.Multumesc frumos pentru sfaturi!Tinem legatura...
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 09-02-2012, 21:32:47 de către RaulDuke
in nici un caz! cumva actualizarea comentariilor de aici a fost trecuta cu vederea, nu aparea prea bine in lista...

tratamentul propus si pe care il urmeaza, asa cum probabil am mai zis, este standard in cazul cancerului de prostata in faza metastatica. varianta ZOLADEX este absolut echivalenta cu ORHIECTOMIA, desigur fiecare cu avantajele si dezavantajele ei. prima cu avantajul ca parca ii cruta din psihicul omului (statistic doar 17% dintre barbati accepta sa li se scoata testiculele ca varianta de tratament, din motive evidente), iar cea de a doua, cu evidentul avantaj al faptului ca asigura COMPLIANTA la tratament, dar cu dezavantajul ca este ireversibila... dar ca rate de raspuns in cadrul tratamentului hormonal, cu componenta de DEPRIVARE DE HORMONI ANDROGENI, este perfect identica. deci scaderea PSA-ului si chiar ameliorarea si controlul pe termen lung a tratamentului este asteptata si intr-un caz si in celalalt, chiar scaderea dimensiunilor metastazelor, etc.
despre dieta... in general nu se recomanda nici un tip de dieta anume, suplimentele sunt dictate de necesitatile fiecaruia, nereprezentand o tinta a tratamentului oncologic. ca oncolog nici nu am dedus vreodata sau auzit de pe undeva de vreun beneficiu, la modul general, inafara cazurilor selectate pe indicatii, deci poate ca un nutritionist poate sa va ajute mai mult (de dat sfaturi sunt convins ca o sa aiba cu toptanul), dar nu care sa influenteze evolutia bolii oncologice.

boala fiind metastatica, tinta tratamentului este CONTROLUL SIMPTOMELOR. se va nota valoarea minima la care ajunge PSA-ul (numita nadir) si se va urmari mentinerea lui la valori cat mai mici, dar, repet, tinta va fi CUM SE SIMTE OMUL, adica legat de urinat, dureri osoase, etc. este posibil ca PSA-ul sa nici nu ajunga, deci, la valori "normale", acest lucru nefiind o tinta a tratamentului.
tratapent hormonal cu urmarire periodica e ceea ce se indica momentan.
va urez mult succes !
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 09-02-2012, 11:44:18 de către OliverS
Buna ziua!RaulDuke, am simtit lipsa comentariilor dvs.Sper ca nu v-am suparat cu ceva punandu-va atatea intrebari intr-o interventie de-a mea anterioara...Va consider un apropiat la care dau fuga cand mai am cate o nelamurire...Multumesc!
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 23-01-2012, 23:31:48 de către OliverS
Buna seara!Nu am mai intrat de ceva vreme.Intre timp am mers la oncolog, un domn deosebit de bland, care desi a vazut foarte clar cum stam, a gasit cuvintele potrivite pentru a ne incuraja(nu stiu daca am voie sa-i mentionez numele).Ne-a spus ca din punct de vedere al tratamentului trebuie sa ia Casodex si Zoladex, dar si Zometa, ulterior cand se va observa rezistenta la medicatie(respectiv stagnarea scaderii PSA-ului sau chiar cresterea acestuia)mai exista si alte optiuni, iar ca ultima solutie poate opta pentru a intra intr-un studiu clinic pentru un medicament destinat cancerului de prostata cu metastaze osoase(bine, in cazul studiilor clinice, cum ti-e norocul ti se poate administra molecula studiata sau placebo).In concluzie ne-a incurajat sa fim puternici pentru el.
Dupa ce am fost la oncolog a facut unchiul si scintigrafia osoasa care a confirmat metastazele osoase la nivelul coloanei in special in zona lombara, pelvisului si s-au evidentiat chiar si spre coaste.De asemenea vazand un alt urolog i s-a recomandat si a si facut orhiectomie bilaterala in urma careia starea i s-a imbunatatit cat de cat, in sensul ca parca i-a revenit pofta de mancare si are senzatia ca nu mai oboseste atat de repede ca inainte, binenteles ca trebuie sa aiba grija sa nu faca efort si sa se menajeze.Va si tratament merge in continuare cu Casodex de 50mg(i-a scazut doza pentru ca se pare ca eruptiile cutanate de care v-am vorbit si ametelile pe care le acuza erau cauzate de concentatia mare de subst.activa cu care incepuse tratamentul-150mg)si Zometa.Vroiam sa va intreb:
-ce parere aveti de aceasta interventie chirurgicala(ni -a spus ca unele dintre metastaze ar putea involua, si ar putea fi relativ oprita multiplicarea celulelor canceroase)
-ce parere aveti de administrarea unor suplimente nutritive pentru imbunatatirea starii sale(de ex:uleide somon, coQ10, extract din samburi de struguri-resveratrol-, diverse imunostimulatoare)-nu am vrut sa dau nume pt ca nu stiu daca este permis..
Multumesc frumos!O seara buna!
P.S.Am uitat sa mentionez ca dupa o luna de Casodex 150mg si o fiola Zoladex PSA-ul a ajuns la 17, dar urologul a spus ca totusi ar fi trebuit sa scada mai mult si de aceea i-a propus orhiectomia.
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 22-01-2012, 19:21:09 de către RaulDuke
cu placere!
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 22-01-2012, 19:16:49 de către karmen_vali
Buna seara!

Multumesc mult pentru raspunsul prompt.
Cazul in sine: unchiul meu de 62 ani, in toamna a observat ca nu mai urineaza la fel de mult si simtea ca ar mai avea de urinat. A mers la urologie in Braila, unde pe 21.09.2011 a fost trimis la analize de sange:

PSA = 12.43
Free PSA = 10.6.

Indicandu-i-se biopsie, s-a dus la Spitatul Militar din Bucuresti, la urologie, unde i s-a cerut sa repete analiza si sa faca un ecograf abdominal.
Pe 11.10.2011 rezultatele au fost:

PSA = 11.87
Free PSA = 8.93,

iar la ecograf prostata avea dimensiunile de 48, 52, 51 mm.

Cu noile analize, s-a dus din nou la Spitalul Militar si a fost sfatuit de medicul urolog sa faca o punctie pentru biopsie.
Rezultatul a venit luni, 19.12.2011: adenom carcinom al prostatei, grad Gleason 2, 3, 4 - scor 7.

Dupa vizita la oncolog i s-a prescris medicamentatie pentru hormoni, si la 2 saptamani dupa tratament rezultatuil PSA-ului a fost de 4.44.

Apoi a facut cele doua analize: scintigrafia osoasa si RMN si rezultatul il stiti.

Mentionez ca este clinic sanatos, nu are nici o problema grava de sanatate, in afara de acesta boala descoperita din intamplare.

Doctorul urolog de la Spitalul Militar din Bucuresti i-a spus la aflarea rezultatului ca operatia in sine este una grea, este nevoie de donatori de sange, etc.
Clinica din Cluj este privata, nu dau numele, condusa de un profesor dr. (cred ca iar, nu am voie sa dau numele).

Acum urmeaza programarea pentru operatie.
Sa dea Dumnezeu sa fie bine.
Multumesc din suflet pentru ajutorul pe care mi l-ati oferit!
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 22-01-2012, 10:58:29 de către RaulDuke
ai voie sa dai numele oricarei clinici publice, nu e recomandabil sa dai numele vreunei clinici private.

despre caz, raman consecvent, mai ales in lumina acestor 2 investigatii care arata o boala inalt localizata, operabila si vindecabila. cu mentiunea ca nu-mi amintesc toate datele prezentate de tine (in detaliu) si ca nu cunosc nici cazul vis-a-vis de varsta, riscuri, comorbiditati, stare generala, etc, consider ca varianta cu OPERATIE de prima intentie este, ca atare, cea mai buna, singura care ofera sansa de vindecare. in acest caz, strict oncologic vorbind, dupa operatie (daca este efectuata cu succes) nu se recomanda nici iradiere nici chimioterapie, nici macar terapie hormonala imediata. varianta principala recomandata in primul rand de ESMO este urmarire pe termen lung, cu dozare PSA si ecografie pelvina si alte investigatii periodice, dupa cum va va recomanda medicul oncolog. despre riscurile operatiei denumite PROSTATECTOMIE RADICALA poate sa va edifice chirurgul, si recomand sa cereti informatii despre asta INAINTE de operatia in sine.

numai bine !
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 22-01-2012, 10:46:33 de către karmen_vali
Buna dimineata! Am revenit cu rezultatul analizelor:

1. rezultat imagistic (RMN) ficat, cai biliare, colecist, pancreas, splina, rinichi, suprarenale - fara modificari de semnal, de tip patologic. La nivel pelvin - prostata de 55/44/40 mm, cu structura heterogena, prezentand in lobul drept un nodul neomogen de circa 17/20 mm. Capsula prostatica apare cu contur neregulat, dar continuu.
Hipersemnal T1 fat-sat si T2 fara priza de contrast, in zona periferica posterioara a lobului drept (hemoragie subacuta?).
Fara ascita, fara adenopatii abdomeno-pelviene.
Concluzii: Nodul tumoral prostatic drept.

2. rezultat al examenului scintigrafic osos "whole body":
- neomogenitate de captare a radiotrasorului osteotrop la nivelul coloanei vertebrale cervico-dorso-lombare, cu zone focale moderat hipercaptante la nivel cervical C5-C6, toracal mediu T7 si inferior T11, lombatr inferior L4 si L5, hemicorp stang;
- moderata hiperfixare a radiotrasorului la nivelul segmentelor osoase componente ale articulatiilor capulohumerale, coate, RCC;
- arie hipercaptanta maxilara bilaterala (patologie alveolo - dentara?);
- arie focala hipercaptanta la nivelul platoului medial al genunchiului drept - proces inflamator activ.
Concluzii: Aspectul scintigrafic este sugestiv pentru prezenta de modificari degenerativ/inflamatorii vertebrale si poliarticulare.

Mentionez ca este clinic sanatos, nu are nici o alta boala.

Urmare a vizitei la dr. oncolog, i s-a recomandat operatia.
Spuneti-mi va rog si parerea Dvs. Stiu ca asta ati recomandat chiar inainte de aceste doua verificari.
Chiar s-a gandit pentru operatie la o clinica din Cluj. (nu stiu daca am voie sa dau numele pe acest forum).

Intrebare - dupa operatie se recomanda si chimioterapie, sau sedinte de raze, sau nimic?
Astept cu multumiri raspunsul Dvs.
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 06-01-2012, 11:27:23 de către RaulDuke
din pacate nu o sa gasesti un raspuns favorabil sau mai ales util la toate intrebarile acestea, care vin din niste tulburari nerationale ale tale. nu au un substrat rational medical, iar un eventual raspuns la fel de nestructurat ca si ele, nu te va ajuta la nimic, caci vor aparea alte intrebari, mereu altele.
inafara de asta incearca sa te linistesti putin si sa urmezi ce ai de facut, respectiv investigatiile de care ai amintit si tu mai sus.
operatia a fost facuta in scopul VINDECARII. e simplu. nu exista dovezi ca "operatia favorizeaza metastazarea" iar discutiile de tipul "a fost bine/nu a fost bine" nu au absolut nici o utilitate. sunt chiar daunatoare. din pacate un procent din cancerele OPERATE cu scop de vindecare (deci de a scoate toata tumora), asa se intampla, recidiveaza. fie local, fie la distanta. nu poate fi facut nimic pentru asta inafara de a se urmari si actiona conform protocolului.
acum, clarifica-ti toate lucrurile in cap, controleaza ce intelegi si tu ca e pura pasiune, elimina, pastreaza ce e rational si formuleaza O SINGURA INTREBARE, cu cap si coada. daca intrebi ce trebuie, iti voi raspunde!
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 05-01-2012, 23:06:24 de către zburi
Revin si eu cu o intrebare, adresata mai degraba medicilor care mai raspund pe forum (daca se poate). Scriu pt. cazul cu cancerul de prostata care recidiveaza, de la PSA 0 imediat dupa operatie (prostatectomie), are acum, la 6 luni, 0, 11 si se dubleaza la 2 luni. Inca nu am facut investigatia imagistica pentru a ne lamuri ce fel de recidiva este (locala sau metastaza). Intr-un post anterior spuneati (RaulDuke) ca operatia nu a favorizat raspandirea celulelor tumorale (deci metastazarea).
In acest sens, mie mi se pare ca suntem acum cam in acelasi stadiu ca inainte de operatie, doar ca am incercat sa-i mai dam o sansa prin aceasta operatie. Ma insel?? Suntem mai rau? Adica timpul pana cand cancerul va deveni hormono-rezistent este mai scurt acum, dupa operatie, chiar presupunand ca au aparut metastaze? Sau oricum avea sa fie tot atat de `rezistent` si daca nu se opera? Una peste alta, daca toti factorii pareau in favoarea operatiei inainte, acum ca recidiveaza, sa ne gandim ca am ales gresit? I-am scurtat zilele?
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 05-01-2012, 18:30:36 de către RaulDuke
da, te cred, dar in asemenea momente este marginal ca importanta ce simtim fata de ce avem de facut. nu mai conteaza "de ce" -urile si poti sa te consolezi, daca vrei, gandidu-te ca in multe alte locuri (chiar din zone mai civilizate) e mult mai rau, mai greu, iar accesul la sanatate, chiar si mai restrictionat.
revin despre PET/CT: notiunea de "contraindicat" se traduce prin "poate fi foarte daunatoare". nu acesta este cazul pentru aceasta investigatie in cazul cancerului de prostata, ci pur si simplu nu aduce beneficii suplimentare fata de restul metodelor disponibile, mult mai ieftine. rau NU face (exclusiv riscurilor asociate), dar va garantez ca nu aveti de castigat prin a cheltui 5 000 RON pentru ea. intelegi ceva ? nu este "contraindicata", doar ca NU E INDICATA. un fel de NU E UTILA...
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 05-01-2012, 15:05:28 de către OliverS
Vreti sa spuneti ca acest PET/CT ar fi contraindicat in cazul lui? In privinta scintigrafiei am incercat sa facem la sp.Burghele, dar din pacate nu au substanta de contrast si ni s-a spus sa revenim dupa 15 ianuarie, poate primesc. Cateodata am senzatia ca ma lupt cu morile de vant...De ce oare la noi nu se poate face ceva in echipa?Adica, odata ce omul a fost internat si s-a constatat existenta unui cancer, de ce urologul(in cazul nostru) nu colaboreaza cu oncologul din sp.respectiv pentru a alege un tratament si investigatii ulterioare optime pt.pacient?In cazul nostru urologul a fost cel ce a initiat tratamentul, atat cel oral cat si cel injectabil, iar la externare ni s-a recomandat sa gasim un oncolog pt.a i se putea da medicatia gratuit fiind foarte scumpa.Adica tot ce am vazut a fost resemnare...cum sa incurajezi un pacient cu astfel de diagnostic daca ii arati resemnare si nu ii mai lasi o raza de speranta?Stiu ca medicii nu trebuie sa se implice sufleteste, dar cateodata o vorba buna ii poate alina suferinta celui din fata sa, chiar daca pentru o secunda..Sper ca nu am fost prea patetica, dar efectiv asta simt...
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 05-01-2012, 13:05:54 de către RaulDuke
nu as recomanda PET/CT in cazul acesta si in nici un caz (cel putin in romania) de cancer de prostata. este foarte scump si se plateste integral, pentru ca nu este aprobata decontarea acestei investigatii in cazul cancerului de prostata, care oricum este usor de urmarit si prin alte mijloace mai ieftine, cum ar fi RM, CT sau scintigrafie.
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 05-01-2012, 08:14:05 de către OliverS
Buna dimineata!Multumesc pentru sinceritate.Intradevar si eu m-am intrebat de ce nu mi-au raspuns lucruri mai concrete, adica daca pot face sau nu ceva in cazul dat.Au raspuns ca sunt de acord cu tratamentul hormonal, dar ar vrea sa repete o serie de analize, sa mai faca in plus un PET/CT si sa vada lamele biopsice.In momentul acesta nu stiu ce sa mai zic...
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 05-01-2012, 00:08:46 de către RaulDuke
este raspunsul tipic al acestei boli odata instituita terapia hormonala. intr-adevar, raspunsul atat de rapid este mai putin asteptat, dar oricum foarte posibil.
ramane de facut RMN de pelvis si scintigrafie osoasa spre a se mentiona STADIUL COMPLET al bolii (TNM) si daca boala este operabila sau nu. e cel mai important lucru. daca boala e operabila, trebuie operata, daca NU, atunci trebuie sa continue tratamentul hormonal, cu luarea in discutie si a altor terapii suplimentare, in functie de extensia bolii.
ramane de vazut, asteptam vesti.
numai bine !
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 04-01-2012, 23:40:28 de către karmen_vali
Buna seara si LA MULTI ANI!
In primul rand va multumesc din suflet pentru raspuns. Nu v-am mai scris pentru ca am fost plecata (mi-ati raspuns pe 24.12.2011).
Unchiul meu s-a programat la RMN, dar are un corp strain in pleoapa ochiului drept (de 40 de ani e acolo) si trebuie intai sa faca o mica incizie sa-l scoata, apoi va face RMN-ul.
Pe 11.01.2012 va face si un examen scintigrafic in Bucuresti.
Astazi e ziua lui de nastere si s-a dus dupa 12 zile de tratament hormonal sa mai repete PSA-ul.
Nu stiu daca nu a aparut o eroare, daca a fost un cadou de ziua lui, dar rezultatul e de 4, 44.
Maine se duce la un alt laborator sa repete analiza.
Daca rezultatul ar fi cel real, asta inseamna ca tumoarea se micsoreaza?
Pe 11.10.2011 avea PSA-ul 11, iar tratament hormonal a luat doar in ultimele 12 zile.
Mentionez ca nu sufera de alte afectiuni grave, nu-l doare nimic, se simte excelent.
Astept o parere. Multumesc din suflet.
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 03-01-2012, 21:19:13 de către RaulDuke
din pacate costurile legate si de o simpla consultatie in turcia vor fi enorme, iar beneficiile... nule. sper sa nu ajungeti sa regretati gestul asta, pentru ca foarte probabil veti avea nevoie pentru probleme obiective de banii respectivi, in viitorul mediu.
daca ati trimis deja informatiile medicale si cd-uri de la investigatii si multe din lucrurile pe care le-ati mentionat si aici, medicul respectiv ar putea sa binevoiasca sa va ofere macar o fractiune din detaliile despre ce poate sa faca (si chiar si cat costa), nu doar sa zica "veniti la o consultatie". asta ar fi rezonabil pentru mine, care la randul meu sunt oncolog si eu, chiar daca nu sunt in turcia si nu cer bani pentru consultatii. orice oncolog, pe baza a cate informatii aveti deja, poate sa va spuna macar in linii mari ce poate fi facut, chiar si pe internet.
despre dieta... lucrurile nu sunt standard. nu s-a demonstrat nici un beneficiu odata ce diagnosticul este pus.
mult succes!
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 03-01-2012, 21:11:34 de către OliverS
Buna seara si La multi ani!Intre timp am reusit sa trimit analizele si CD-ul cu tomografia unui medic de la o clinica din Turcia(nu cred ca am voie sa spun numele...)si ne-a spus ca ar vrea sa mergem la o consultatie cu medici de mai multe specialitati.Nu stiu ce sa spun...Am reusit sa strangem banii necesari si sper sa primim si ceva vesti bune..Sper sa nu ma imbat cu apa rece, stiu ca situatia este destul de grea, dar totusi poate mai este o speranta, poate se mai poate face ceva..
Intre timp asteptam sa mergem la oncolog pe 05.01 sa vedem ce ne mai spune, iar tratamentul merge inainte.Stiti cumva un regim alimentar care ar trebui sa-l urmeze?Am citit ca ar trebui sa elimine lactatele si carnea rosie din alimentatie, dar din cate inteleg si am mai intrebat diversi medici nu este o chestie standard.
Multumesc mult de tot pentru incurajari!Au insemnat foarte mult pentru mine...
Tinem legatura.O seara buna!
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 27-12-2011, 21:28:37 de către RaulDuke
pacienti cu cancer de prostata sunt foarte multi, e unul din cancerele cu cea mai larga raspandire. totusi, de sub 50 de ani, parca n-am mai intalnit...
prognosticul de viata in cazul cancerului de prostata diagnosticat in faza metastatica este, in medie, totusi destul de lung. de ordinul anilor, global vorbind, undeva intre 4 si 7 ani. repet: MEDIU ! avand in vedere scorul gleason mare, psa-ul la debut mare si varsta neobisnuit de mica a bolnavului, se poate spune ca va este un caz aparte, care poate sa se manifeste si sa evolueze diferit de cele mai multe. totusi este greu de facut o predictie mai clara. lucrurile acum depind foarte mult de cum va raspunde la tratamentul acesta nou initiat. raspunsul, cum am zis, se asteapta in de ordinul mai multor saptamani, poate chiar 2-3 luni.
intre timp el trebuie sa aiba durerile controlate si elucidate reactiile acestea care pot fi efecte secundare la tratament, dar pot avea si alte cauze: eruptia cutanata, stari de confuzie, etc.
de prelungit speranta de viata, asta face tratamentul oncologic, adica in momentul de fata tratamentul hormonal, care are o sansa foarte buna sa scada dimensiunea si chiar numarul tumorilor, lucru care se va putea vedea si prin evolutia PSA-ului.
va urez mult succes, astept sa ne mai scrii cand mai ai vesti !
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 27-12-2011, 15:40:43 de către OliverS
Este vorba despre unchiul meu, dar nu asta are importanta pentru ca pentru mine este la fel de apropiat ca un tata.Ca si simptome nu mai are dureri asa de mari de cand a inceput tratamentul cand de abia se putea da jos din pat.Il durea tot bazinul si in special imi spunea ca are o durere sacaitoare in portiunea dintre testicule si anus(aceasta s-a pastrat insa nu este la fel de intensa).Acum durerile s-au diminuat, insa au aparut ceva ameteli, usoare stari confuzionale(intr-una din serile cand era internat in spital a sunat-o pe matusa mea si intrebat-o ce cauta acolo, pentru ce l-a internat in spital..nu stiu daca a fost o R.A.de la Casodex sau ce s-a intamplat), niste bubite pe frunte care il mananca.De alte dureri nu mi-a mai pomenit insa ma gandesc cu infrigurare la ce va fi mai incolo.Ati avut pana acum pacienti cu asemenea diagnostic, cu varsta sub 50ani?Ce prognostic ati putea face?Ce sa facem sa ii putem prelungi cumva speranta de viata?
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 27-12-2011, 15:03:50 de către RaulDuke
nu esti deloc insistenta si intrebarile tale sunt absolut normale. totusi clarificarea lor tine doar de ameliorarea tulburarilor tale interioare, nu au nici un impact in protocolul de tratament al tatalui tau.
cum am spus, intr-adevar, este un tip de boala foarte rar intalnit la oameni de sub 50 de ani, si, una peste alta, pare a fi si o forma foarte agresiva, care a evoluat repede si s-a manifestat foarte tarziu.
din pacate tratamentul nu poate viza decat ameliorarea simptomelor (daca are) si eventual prelungirea vietii. "insamantarea cu particule radioactive" are si ea indicatiile ei si nu se face oricand si oricum. se face, de exemplu, in cazul unor dureri osoase multiple, foarte mari si care nu se poate sau e foarte greu sa fie iradiate din exterior. nu se face cand pacientul nu are simptome sau are dureri usoare, pentru ca nu este o metoda de distructie si anihilare totala a cancerului metastatic.
inca un tratament indicat, tot pentru stoparea/intarzierea progresiei simptomelor osoase, este tratamentul cu BIFOSFONATI.
ce simptome are tatal tau ?
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 27-12-2011, 13:34:59 de către OliverS
Cum se poate ca asa din senin, fara nici un semn un barbat in deplinatatea fortelor sa cada intr-o luna?Sa i se spuna ca este in stadiu terminal?De fapt noi, familia, nu i-am spus cat de grava este situatia, ci doar ca este cancer si mergem inainte cu tot ce este necesar..Stiu ca cest tip de cancer apare in general peste 60ani care ar putea fi explicatia?Nu poate se faca macar radioterapie sau acea insamantare cu particule radioactive care stiu ca se face si la Fundeni?Multumesc si imi cer scuze daca sunt prea insistenta..
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 27-12-2011, 13:15:37 de către RaulDuke
da, ne pare rau sa auzim despre cazul tatalui tau. este o persoana foarte tanara cu cancer de prostata din pacate in ultimul stadiu, dincolo de orice speranta de vindecare, conform celor spuse de tine mai sus.
ca atare tratamentul cu Zoladex lunar (sau la 3 luni) si Casodex zilnic, ramane standard si principala optiune in momentul de fata. raspunsul la acest tratament insa, in principal scaderea PSA-ului, se vede in medie la aproximativ o luna, chiar 2 luni de la instituire. este absolut normal ca la doar o saptamana ati vazut un PSA practic nemodificat. nici nu avea rost sa fie repetat.
respectati programarea la oncolog, este esentiala pentru aceasta etapa si pentru ce aveti de facut in continuare, inclusiv evaluare a simptomelor si alte tratamente auxiliare conforme.
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 27-12-2011, 13:05:22 de către OliverS
Am revenit pentru ca am uitat sa mentionez ca a facut si CT pentru torace, abdomen si pelvis.Rezultatul a fost:
"-prostata cu diametre axiale de 46.36mm, fara modificari de structura
-Adenopatii situate iliac dr.(diametrul axial max.de 38mm), iliac stg.(22, 19, 18 si respectiv 14mm)si lombo-aortic stg(21, 13, 13 si respectiv 12mm)
-fara adenomegalii patologice mediastinale sau in hilurile pulmonare
-corp vertebral L1 usor tasat neuniform, pe seama suprafetei discale superioare, cu modificari mixte de structura
-zona de osteocondensare situate la nivelul oaselor coxale, sacrului, coloanei vertebrale lombare si toracale, pana la T6(determinari secundare)
-ficat cu dimensiuni normale, cu densitati difuz scazute, cu valori medii de 48HU, continand in lobul drept, un chist cu diametrul de max.de 6mm
-concretiune calcara situata intr-un calice superior drept
-splina, pancreas, rinichi stg.si glande suprarenale cu aspect CT normal
-fara modificari CT pulmonare sau pleurale"
Ce parere aveti?Multumesc inca o data...
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 27-12-2011, 12:40:11 de către OliverS
Buna ziua.Va scriu si eu din disperare cu speranta ca, poate, voi gasi un raspuns la ceea ce i se intampla unchiului meu de 46ani.Iata care este situatia:la inceputul lunii dec.a fost internat pentru o alta problema ocazie cu care i s-a facut si un PSA=108ng/ml.Ulterior s-a internat la un alt spital la sectia de urologie unde medicul incepe terapia cu Casodex 150mg=1tb/zi(Probabil ca medicul a banuit existenta unui cancer de prostata inca de la inceput).La cateva zile dupa inceperea trat.cu acesta i s-a recomandat sa faca inj.cu Zoladex si apoi punctie biopsie transrectala.La o sapt.dupa inceperea trat.a repetat PSA=95ng/ml(a scazut putin dar nesemnificativ).Vineri a fost externat, iar astazi am luat scrisoarea medicala in care se specifica urmatoarele:
-diagn. principal:C61
-diagn. secundar:1.C79.5
2.N39.81
3.K72.0
-dign.formulare libera:ADKP T4 N3 M os, Gleason 4+5
Ce parere aveti?Ce imi puteti spune vis-a-vis de ceea ce avem de facut in continuare?Mentionez ca pe data de 5.01 mergem la oncolog, dar pana atunci.
Multumesc din suflet!
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 25-12-2011, 18:13:01 de către RaulDuke
absolut improbabil. veziculele seminale nu secreta PSA. un PSA la aceasta valoare dupa o prostatectomie radicala trebuie tinut sub observatie, pentru ca nu are de unde sa provina decat dintr-o recidiva/continuare de evolutie locala sau la distanta a bolii.
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 25-12-2011, 14:42:33 de către danezu50
Ptr. RaulDuke: f f important - veziculele seminale dau PSA? (sunt tesut prostatic sau ceva asemanator)
La 1, 5 ani dupa prostatectomie radicala, la RMN a iesit in evidenta ca veziculele seminale sunt la locul lor si nu au iesit in evidenta tumori sau tesut tumoral in zona. PSA dupa operatie a fost 1, 18. Sa fie acest PSA de la vezicule? Acum sunt sub tratament hormonal datorita PSA-ului restant. Astept raspuns.
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 24-12-2011, 00:31:11 de către RaulDuke
varianta cea mai buna, dupa parerea mea, este instituirea tratamentului hormonal, asa cum s-a facut deja, si efectuarea neaparata a examenului RMN de pelvis si abdomen. RMN-ul va fi facut pana ce tumora va avea timp sa raspunda la tratamentul nou instituit. astfel RMN-ul va putea pune si diagnosticul de STADIU al bolii. de asemenea poate ca n-ar strica si un examen scintigrafic osos, tot cu trimitere de la oncolog, dar asta e dupa cum considera el.
daca boala este localizata, nu exista metastaze, iar tatal tau are o stare generala buna si nu are alte boli grave, cel mai bine este sa fie operat - o procedura numita PROSTATECTOMIE RADICALA, aceasta fiind singura solutie care ofera sansele unei vindecari adevarate.
daca boala NU e operabila (fie prea extinsa, exista metastaze, etc), atunci tratamentul de baza ramane cel hormonal, de lunga durata, sub monitorizare oncologica si, eventual, daca apar simptome severe de obstructie urinara sau dureri osoase date de eventuale metastaze, RADIOTERAPIE.
tratamentul citostatic de orice fel iese din discutie in momentul de fata, si nici cu capul inainte la o operatie inca nu as recomanda sa va aruncati!
scaderea psa-ului se poate corela si cu o scadere a dimensiunilor tumorale.
mult succes !
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 23-12-2011, 16:37:29 de către karmen_vali
Buna ziua,

As dori o parere legata de diagnosticul: cancer de prostata al unchiului meu, varsta: 62 ani.

Pe scurt, in toamna a observat ca nu mai urineaza la fel de mult si simtea ca ar mai avea de urinat. A mers la urologie in Braila, unde pe 21.09.2011 a fost trimis la analize de sange:

PSA = 12.43
Free PSA = 10.6.

Indicandu-i-se biopsie, s-a dus la Spitatul Militar din Bucuresti, la urologie, unde i s-a cerut sa repete analiza si sa faca un ecograf abdominal.
Pe 11.10.2011 rezultatele au fost:

PSA = 11.87
Free PSA = 8.93,

iar la ecograf prostata avea dimensiunile de 48, 52, 51 mm.

Cu noile analize, s-a dus din nou la Spitalul Militar si a fost sfatuit de medicul urolog sa faca o punctie pentru biopsie.
Rezultatul a venit luni, 19.12.2011: adenom carcinom al prostatei, grad Gleason 2, 3, 4 - scor 7.

Doctorul urolog i-a spus ca are de ales intre a face raze, dar ca e posibil sa fie bine pe perioada scurta apoi sa reapara problema initiala, sau sa faca citostatice prin bombardarea zonei prin uretra (dar daca face intai citostatice, nu mai poate fi operat ulterior!) sau operatie, cu sanse de 98% reusita operatie.

Citind cam tot din forumul acesta, l-am sfatuit sa se duca si la oncolog.
A fost astazi, 23.12.2011, i s-a prescris un medicament antihormonal (prevenit ca s-ar putea sa aiba bufeuri), si trimitere pentru 28.12.2011 la RMN abdominal + oase bazin in Bucuresti.

Rugamintea mea este sa-mi spuneti care ar fi parerea Dvs., sa se mearga intai pe tratament oncologic, sau o masura radicala: operatia?
Ce inseamna scaderea PSA-ului? La o valoare sub 4? Ca tumoarea se diminueaza? Sansele de raspandire mai exista in cazul scaderii pSA-ului?

Va multumesc in avans pentru raspuns si va doresc CRACIUN FERICIT!
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 21-12-2011, 13:01:42 de către RaulDuke
la gleason, 4+3 este intr-adevar mai agresiv decat 3+4, chiar daca amandoua fac 7. in sa scorul GLEASON indica un POTENTIAL de malignitate, nu extensia bolii, care, cum am zis, e CU TOTUL ALTCEVA. faptul ca o prepelita are aripi si are un potential mai mare decat o gaina nu inseamna ca si zboara mai bine, amandoua se pot afla la cuptor.

despre teoria cu operatia care favorizeaza metastazarea, ei bine, nu e nimic in neregula cu ea, doar ca nu e demonstrata ca atare. pana una alta, ramane doar o ipoteza care in nici un caz nu se poate pune cu o indicatie clara de tratament, cum este chirurgia in cazul cancerului localizat.

cautarile tale nu vor duce nicaieri. singura problema care se pune este daca ele vor reusi sau nu sa-ti aline din tulburari si nelinisti, dar sansele sunt ca NU. tot ce poti face este sa gasesti unul sau mai multi medici in care sa te increzi si cu care sa te intelegi si sa colaborezi foarte bine. altfel nu poti face prea mare lucru, cu exceptia cazului in care esti medic.

mult succes !
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 21-12-2011, 11:12:55 de către zburi
Pt. RaulDuke:

Multumesc pt. raspuns!

Legat de Gleason:
Daca Gleason-ul 7 (4+3) nu are legatuta cu potentialul de metastazare, atunci prin ce este mai "agresiv" (decat un 3+4 - de exemplu)? Asta am gasit in toate articolele care compara 3+4 cu 4+3 ("more agressive cancer, requiering a more agressiv therapy"). Prin evolutia mai rapida, poate?

Legat de posibilitatea ca operatia in sine sa fi provocat metastazarea: inseamana ca teoria aceea cu "In timpul operatiei se elibereaza celule tumorale care pot migra prin vasele sangvine sau limfatice si se pot stabili in alte organe, dand nastere metastazelor" - nu este adevarata? Ca mie mi se parea ca are logica; ce e gresit in ea?. Iar in cazul tatalui meu prea coincide cresterea treptata a PSA-ului, de la 0 absolut, cu evenimentul "operatie".

Caut de mai bine de o luna un indiciu incotro evolueaza boala lui si inca nu am gasit nimic sa stea in picioare. Stiu ca nu avem suficiente date, ca e prematur sa ne pronuntam, si urologul a adus in discutie erorile de laborator la dozarea PSA (in care eu personal nu prea cred) si deocamdata ne-a sfatuit tot sa mai asteptam, insa eu, intre timp, continui sa caut.

Sanatate!
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 20-12-2011, 14:41:02 de către RaulDuke
cum am spus, nu m-as ocupa eu de el. ca pacient, as recomanda o conduita in nota a ceea ce am zis pana acum. daca are simptome urinare se poate pune in discutie un tratament local, in principiu cu iradiere. daca nu, as recomanda sa ramana pe monitorizare, sub tratamentul hormonal pe care il urmeaza si acum.
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 20-12-2011, 10:03:41 de către paseroto
RaulDuke:

Din pacate timpul nu mai poate fi dat inapoi.
Chiar am nevoie de opinia ta in legatura cu acest caz: ce ai face in situatia noastra?
Craciun Fericit!
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 20-12-2011, 00:44:31 de către RaulDuke
pentru zburi:

1. are rost sa faceti scintigrafie. totusi, cand e cel mai bine si care sunt asteptarile de la aceasta investigatie, asta nu va decide nimeni mai bine decat oncologul care va consulta, care va contextualiza necesitatea acestei analize clinic, si dupa biologie si dupa eventuale dureri, si evolutia PSA etc. nu faceti investigatii din proprie initiativa !

2. un gleason mai mare inseamna un potential mai mare de metastazare, nu inceputul de metastazare. nu are legatura una cu cealalta.

3. daca tumora a inceput raspandirea la distanta, atunci oncologul va decide unde si cum sa caute recidiva, tot in functie de cum am spus si la punctul 1. repet, nu faceti investigatii aiurea si din proprie initiativa! de multe ori in oncologie lucrurile se temporizeaza, si cu rezultate mult mai bune decat cu interventii precipitate, fie ele diagnostice sau terapeutice. in schimb gandeste logic si boolean: daca deja ARE metastaze, oricat de precoce le-ai diagnostica, oricum prognosticul nu-l poti influenta foarte tare si atunci nu are rost sa te grabesti; daca NU are recidiva (fie ea locala sau la distanta) nu trebuie facut nimic, deci rost de graba nu e, iar daca ARE recidiva, atunci trebuie inceput tratament, dar prognosticul oricum nu se schimba de ordinul chiar si al lunilor de zile, deci iarasi nu are rost graba.

4. operatia in sine NU a favorizat "raspandirea", ci dimpotriva!

5. initierea tratamentului (la cum descrii situatia) nu are nici un rost acum, pentru ca, intreaba-te simplu: CE ANUME TRATAM ? o boala recidivata ? o boala metastatica ? nimic, poate doar niste erori de laborator? dincolo de asta, daca e vorba de o recidiva, ea trebuie intai documentata, spre a se vedea CE FEL DE RECIDIVA E, locala, la distanta, etc... si apoi doar se poate adapta tratamentul.

a nu se lua ca substitut la un consult medical oncologic tot ce zic eu pe aceste forumuri! asta repet de cate ori am ocazia, dar vreau sa stie toata lumea ca un consult medical nu poate fi niciodata inlocuit cu o discutie pe internet, nici macar cu Dr. House in persoana! mentineti o legatura buna cu medicii vostri, incepand de la cel de familie pana la specialistul din spital.

numai bine la toata lumea si tinem legatura !
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 20-12-2011, 00:32:29 de către RaulDuke
paseroto: daca pacientul ar fi tatal meu, nu m-as ocupa personal de el. sunt de parere ca un medic nu se poate ocupa cu succes de o persoana atat de apropiata cum sunt membrii familiei. in schimb l-as referi unui coleg in care am incredere si care urmeaza lucrurile dupa protocol si pe ale carui decizii as putea sa le urmaresc. altfel, o ruda apropiata de a mea, daca eu as fi avut vreun cuvant de spus, nu ar fi facut HIFU pentru un neoplasm de prostata localizat. e o opinie personala, nu pot sa pretind ca e adevarul absolut. stiu doar ca HIFU e o terapie inca experimentala. cum am zis, se poate dovedi si intr-un an de zile ca e defapt superioara a tot ce exista, dar nu mi-as asuma riscurile pentru asa ceva acum. la fel de bine se poate dovedi ca e apa de ploaie.
despre sistemul romanesc... da, e deficitar major. in sectiile de oncologie asteptatul este o problema totala. inclusiv in sectia unde lucrez eu, se asteapta zilnic la consultatie de-a lungul a multe ore, uneori chiar peste 10 sau 12 ore. din pacate starea pacientilor, varsta, etc, nu prea constituie si nu poate constitui o prioritate, pentru ca in general cancerul nu reprezinta o urgenta de tratament, iar bolile/afectiunile sau starile colaterale nu fac apanajul oncologiei. tratamentul oncologic specific nu se administreaza de urgenta. lumea nu intelege asta si se nasc scandaluri, stresuri si certuri. nimanui nu-i place sa astepte, dar alternativa este fie mult mai costisitoare (consulturile si tratamentul in clinici private) fie absolut nefasta (renuntarea la tratament).
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 19-12-2011, 11:03:29 de către paseroto
RaulDuke.
Multumesc mult pentru raspunsul sincer pe care l-am primit.

1. In primul rand vreau sa spun ca HIFU a fost efectuata ca o alterativa la operatia clasica datorita riscurilor mai mici pe care le implica interventia si datorita perioadei scazute de convalescenta (aproape deloc).
Partea proasta este ca se pare ca interventia nu a eliminat toate focarele din prostata. Nu stiu daca se mai poate aplica acum operatia clasica ca sa scoata si restul de prostata dar din ce ne-a spus chirurgul prostata este foarte mica acum (s-a atrofiat) dar o sa mai pun o intrebare la Cluj sa vedem daca este posibil. Credeti ca este posibil?

2. Nu pot sa va raspund la intrebarea legata de interzierea inceperii tratamentului cu Eligart. :0)
Poate medicii dupa operatia HIFU au asteptat sa vedem daca PSA-ul scade la zero sau are alta evolutie dar cu siguranta daca cineva ne spunea sa facem si acest tratament nu discutam acum pe acest subiect.

3. In ceea ce priveste radioterapia am fost consiliati ca putem sa repetam HIFU dar ca acum riscurile aparitiei reactiilor adverse sunt foarte mari datorita faptului ca tumoarea se afla foarte aproape de sfinctere si ca alternativa ni s-a spus ca putem sa mergem pe radioterapie pentru ca reactiile adverse apar mult mai tarziu.

4. Stiu ca deja ati dat un raspuns in legatura cu planul de tratament dar vreau sa va intreb foarte sincer: daca pacientul ar fi tatal dumneavoastra ce ati face in locul meu? Si aici ma refer si tot ceea ce inseamna cazul acesta inclusiv tratamentul pentru presupusa metastaza osoasa.


In incheiere vreau sa va multumesc in numele tuturor celor care posteaza mesaje pe acest site pentru timpul acordat acestor raspunsuri. Numai un pacient sau o familie care se confrunta cu acest gen de probleme pot sa inteleaga exact prin ce trecem.

In Romania exista inca o mare problema legata de modul in care sunt tratati si consiliati pacientii bolnavi de cancer. Am vazut batrani care asteapta sa intre la un medic chiar si cateva ore fara a fi siguri ca vor fi primiti. Sunt sigur ca si sistemul este de vina, cu lipsa medicilor care pleaca (pe bune dreptate) spre alte tari in care statutul lor este apreciat si remunerat ca atare.
Cred ca bolnavii de cancer sau cei care sufera de maladii grave ar trebui sa fie tratati in alt mod mai ales ca acestia traiesc deja o criza personala odata cu aflarea diagnosticului. Nu cred ca mai au nevoie de genul asta de tratament!
Sper ca generatia tanara sa inteleaga mai bine ce inseamna sa fii medic si ce ar trebui sa faci ca sa fii un medic exceptional.

Multumesc mult pentru rabdare si astept un raspuns cand se poate.
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 19-12-2011, 01:05:39 de către zburi
Am citit cu atentie toate postarile de pe acest forum.
Nu am gasit, totusi, un caz identic cu cel pentru care vreau sa va cer parerea. Il prezint mai jos, cu speranta ca eventualele raspunsuri ma vor ajuta sa iau o decizie. Multumesc anticipat pentru atentie.
Tatal meu - 60 de ani
Febr, 2011 - diagnosticat cu ADKP, in urma unor simptome de golire incompleta a vezicii.
PSA initial: 19
Febr. 2011 - TURP, se preleva tesut pt. biopsie.
Rezultat biopsie: tumora moderat diferentiata, Gleason 6 (3+3)
Martie 2011: CT pelvin arata invazia veziculelor seminale, fara adenopatii.
Incepe tratament hormoal: Zoladex si Bicalumida - timp de 3 luni
PSA-ul scade sub 1
Iunie 2011: RMN pelvin - tumora nu a depasit capsula prostatica (sau cel mai probabil s-a retras in urma tratamentului hormonal).
Scintigrafie osoasa: fara determinari secundare
Ne decidem pt. operatie.
Iunie 2011: prostatectomie radicala (DaVinci).
Biopsie dupa operatie: margini negative, dar Gleason up-gradat la 7 (4+3)
PSA la 3 sapt dupa operatie: 0, 01
PSA la 3 luni de la operatie: 0, 04. Urologul de recomanda sa il masuram luna de luna.
La 4 luni: 0, 04 din nou.
La 5 luni 0, 08.

Aici suntem acum.
PSA-ul e in crestere. Pare ca se dubleaza la fiecare 2 luni.
Stiu ca pragul standard la care se ia vreo masura este de 0, 2. Deocamdata nu ia nici un fel de tratament.

Intrebarile mele ar fi asa:
1. Are rost sa facem scintigrafie? La valori asa mici avem sanse sa se vada ceva? Sau mai degraba fosfatazele?
2. Dat fiind noul Gleason (4+3), care da un cancer mai agresiv decat ne-am asteptat initial, situatia aceata nu arata mai degraba un inceput de metastazare, decat o extindere locala?
3. Daca tumora a inceput raspandirea la distanta, unde si cum sa o cautam, la aceste valori inca mici ale PSA-ului? RMN whole body?? Mie mi se pare un fel de ac in carul cu fan... Dar nici sa stam cu mainile in san, si sa o lasam sa creasca, sperand sa o putem vedea, nu ma incanta.
4. Operatia in sine a favorizat sau nu raspandirea tumorii?
5. In acest stadiu, e mai bine sa incepem tratament hormonal, in ideea de a bloca tumora la dimensiunile mici de acum, sau mai bine il amanam cat putem, pentru a amana, de fapt, inducerea rezistentei la hormoni?

Date medicale as mai avea, insa le-am prezentat pe cele pe care le-am considerat reprezentative.
Va multumesc inca o data pt. atentie.
Sanatate multa!
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 14-12-2011, 22:34:59 de către RaulDuke
1. pentru ca exista, mai ales in cancerul de prostata, metastaze osoase care SE VAD la RM dar care NU SE VAD pe cintigrafie.

2. da.

3. reactiile adverse ale iradierii pelviene nu sunt mereu la fel. pot fi de la usoare pana la suparatoare si chiar severe. pot fi legate de reactii la nivelul pielii, arsuri radice, sau diaree prin prinderea in campul de iradiere a unor anse intestinale, pot fi reactii hematologice, date de afectarea maduvei osoase, care sa dea anemie (scaderea hemoglobinei) sau scaderea altor celule sangvine, ca numar, trombocite, celule albe; pot fi efecte adverse date de atingerea practic a tuturor tesuturilor din zona respectiva, ca cistita radica sau afectarea potentei, etc. repet: in diverse grade. de cele mai multe ori fara probleme majore, totusi.

4. radioterapia nu poate sa vindece afectiunea, este un tip de tratament PALIATIV, care spera sa controleze dimensiunile tumorii, sa o micsoreze, si sa controleze simptomele, daca de exemplu exista si sunt suparatoare simptome urinare. vindecarea in cazul cancerului, cu sau fara tratament oncologic, nu poate fi sperata decat acolo unde se poate practica rezectia chirurgicala a tumorii.

5. chiar daca acest caz pare a fi unul de cancer de prostata METASTATIC, cu metastaze osoase, cu tratament adecvat se poate spera la chiar si ani de zile de viata, mai ales in conditiile aparitiilor de noi tratamente. speranta medie de viata a unui pacient cu cancer de prostata diagnosticat cu metastaze este de aproximativ 4-5 ani, repet MEDIE, deci deja destul de mare. cancerul de prostata este o boala care progreseaza de obicei lent si exista destul de multe solutii de tratament, chiar si paliativ.

in alta ordine de idei vreau sa va spun ca apreciez foarte mult modul in care ati prezentat cazul, cu toate investigatiile si tratamentele in ordine cronologica. este cu adevarat impresionant si prima oara cand vad asta pe aici. dincolo de asta, vreau sa va spun, desi nu m-ati intrebat, ca am niste mici rezerve referitor la abordarea acestui caz si modul in care a fost tratat. nu inteleg de ce nu a fost operat, de exemplu. de asemenea nu inteleg de ce, atunci cand initial i s-a dat CASODEX, acesta nu a fost insotit si atunci de ELIGARD ? de asemenea nu inteleg de ce ati facut sau cine v-a recomandat sa faceti HIFU, care chiar daca promite, nu este o metoda certificata de tratament, nu are beneficii dovedite. nu este inca aprobata nici de FDA in statele unite si nici prin europa... pana la proba contrarie, ramane o metoda NEDOVEDITA CA EFICIENTA, care chiar daca se va dovedi utila, in momentul de fata nu merita sa fie facuta datorita costului mare (probabil v-a costat foarte mult) si faptului ca nu este platita prin casa nationala de sanatate prin programul national de oncologie. altfel, tratamentul pe care il urmati acum reprezinta standardul pentru stadiul actual al bolii, deci e bine. iradiere pelvina... cine v-a recomandat si in ce scop ? de vindecare nu poate fi vorba, deci nu are rost sa fie facuta decat pentru ameliorarea unor eventuale simptome. vi s-a spus ceva vreodata de un medicament numit Zometa, sau bifosfonati, pentru oase ?
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 14-12-2011, 11:01:51 de către paseroto
Buna ziua,

Am si eu nevoie de un prognostic pentru tatal meu diagnosticat cu un cancer de prostata.
Am facut si un istoric al bolii pentru o intelegere a cazului. Vreau sa va spun din capul locului ca tatal meu se simte foarte bine si a facut primul control doar asa, la insistentele mamei mele care a observat la el o problema de urinare. Este o persoana cu psihicul foarte tare care s-a mobilizat si incearca sa lupte cu boala pe toate fronturile: medicatie, repetarea analizelor, grija in alimentatie, etc..

Pacient - 67 ani


Mai 2010 - tuseu rectal: prostata marita, PSA =11, 25; (spitalul Panduri)

Mai 2010 - rezultat punctie biopsica din fragmente foarte mici: stroma fibromatoasa, glande cu aspect atrofic;

Martie 2011 - PSA =9 ng/ml (sub tratament AVODART si OMNIC)

Martie 2011 - repetare punctie biopsica: ADK prostatic grad III de diferentiere Mostofi, scor Gleason 4+3 = 7;

27 aprilie - scintigrafie: nesugestiv pentru prezenta de leziuni secundare osoase;

04 mai 2011 - CT abdominal si pelvin cu contrast: hipertrofie de prostata cu calcificari, cu amprentarea fundului si corpului vezical; fara alte leziuni

5 Mai 2011 - 15 iunie : hormonotratat cu CASODEX de 150 mg, volum prostata: 63, 4/54/61 mm;

15 mai 2011 - operatie micsorare prostat: TUR-IS + plasma vaporizare prostatica;

15 iunie 2011 - operatie : terapie High Intensity Focused Ultrasound- HIFU (Cluj); se pare ca nu s-a reusit eliminarea completa a focarului.

27 iulie 2011 - PSA= 2, 99 ng/ml;

27 iulie 2011 - 28 august 2011: tratat cu AVODART;

27 august 2011 - PSA= 1, 15 ng/ml;

18 sept 2011 - PSA = 1, 8 ng/ml;

15 oct 2011 - PSA = 2, 77 ng/ml;

15 oct 2011 - punctie biopsica : fragmentul din varful lobului drept contine 5 glande
tumorale cu arhitectura corespunzatoare gradului Gleason 3; nu se gasesc: extensie extracapsulara, invazie angiolimfatica, infiltrare perineurala, HGPIN.
Diagnostic: microrelicvat tumoral de tipul ADK prostatic acinar scor Gleason 6;

15 oct 2011 - in prezent, tratament cu: ELIGARD injectabil (1/luna) + CASODEX 50mg (1/zi);

21 nov 2011 - PSA = 0, 74 ng/ml;

24 nov 2011 - ex. RM whole-body: fara mase tumorale cranio-cervico-toraco-
pelviene. Suspiciune determinare secundara iliaca stanga, leziune de 17 mm; volum prostata: 39 /24/32 mm;

25 nov 2011 - ex. RM SOLD+IV: aspectul RM este sugestiv de determinare secundara os iliac stang, leziune de 14 mm;
29 nov 2011 - scintigrafie whole-body: aspectul scintigrafic nu este sugestiv pentru prezenta de leziuni secundare osoase constituite in prezent. Leziunea descrisa IRM la nivel sacroiliac stang - fara corespondent scintigrafic in prezent (examinare comparativa cu scintigrafia facuta cu 6 luni in urma);

12 dec 2011 - PSA= 0, 14 ng/ml;


Ideea este ca dupa tratamentul HIFU de la Cluj se pare ca a mai ramas ceva in prostata si de aceea am fost sfatuiti sa repetam HIFU sau sa incepem un rand de sedinte de radioterapie pe care le vom incepe la Coltea in Februarie 2012. Am ales sa nu mai facem HIFU datorita faptului ca chiar daca repetam procedura era indicat un tratament cu radioterapie pentru "sterilizarea zonei de celule canceroase".

Am doar cateva intrebari si sper sa-mi raspundeti:

1. De ce la RMN facut acum o luna a iesit o leziune pe osul iliac si la repetarea scintigrafiei (de data asta comparativa) nu a iesit nimic in neregula? Am inteles de la oncolog ca de obicei metastazele osoase se formeaza sub forma de puncte multiple nu formatiuni de genul celei mentionate in rezultat.

2. Este pozibil ca doar cu tratamentul hormonal boala sa fie tinuta in loc pe perioada nedeterminata?

3. Cat de grave sunt reactiile adverse in cazul radioterapiei?

4. Poate radioterapia sa vindece afectiunea sau doar este o procedura care tine pe loc avansarea bolii?

5. Ce prognostic imi puteti da in legatura cu cazul acesta si tinand cont de varsta pacientului?


Multumesc anticipat,
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 13-11-2011, 14:37:18 de către RaulDuke
momentan valorile PSA-ului nu ma edifica prea tare. varianta pe care as merge eu ar fi repetarea PSA-ului in decembrie, eventual pe la inceput. daca e tot in crestere, singurul lucru pe care l-as face ar fi sa recomand INTRERUPEREA TRATAMENTULUI CU CASODEX si inlocuirea lui cu NIMIC. stiu ca suna ciudat, si eu m-am mirat la fel, dar dupa ce am studiat cateva zile prolema si am discutat cu un oncolog cu mult mai multa experienta, m-am edificat. are legatura cu instalarea unei depedente fata de CASODEX a tumorii, care o face sa creasca atata timp cat pacientul ia acest medicament. la intre 33 si 66% din pacienti, dupa intreruperea casodexului, se observa o scadere a PSA-ului care dureaza in medie 6 luni.
nu conteaza ca intelegeti asta sau nu, dar in orice caz, daca dati peste un oncolog care stie bine meserie, si va propune chestia asta (sau i-o amintiti voi) si voi nu pareti socati ci zambiti a intelegere, o sa-l dati pe spate si o sa devina mandru ca va are drept pacienti :D
totusi nu e singura varianta de lucru, oncologul vostru poate lua si alte decizii echivalente.
una din ele ar fi repetarea si a unui IRM tot prin decembrie, mai ales daca PSA e tot asa, in crestere, apoi sa vada daca chiar nu se poate face o operatie. daca nu se poate face, iradierea ramane prima optiune.
abiraterone nu a primit aprobare inca in romania, dar cand o va face oricum va fi pentru tratamentul DUPA progresia sub chimioterapie (cu taxani), care taxani vin in tratamentul bolii METASTATICE care nu mai raspunde la terapie hormonala. deci suntem departe de discutia despre abiraterone.
momentan nu cred ca are nici un rost tratamentul cu zometa. nu l-as recomanda. nu are nici un beneficiu dovedit statutat in prevenirea aparitiei metastazelor.

concluzie: ce as face eu - repetarea PSA in decembrie si luarea unei decizii ATUNCI. daca e in crestere as scoate casodexul, daca NU, as continua asa. in conditiile actuale iradierea ramane o optiune, dar nu as apela la ea pana la aparitia/progresia simptomelor.
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 13-11-2011, 13:27:23 de către marin111
Am revenit cu noutati despre cazul tatalui meu.
Pe data de 27.10.2011 a facut scintigrafia osoasa (la 6.5 luni dupa cea initiala). A iesit bine - nu sunt metastaze osoase.
Aceasta este vestea buna. Vestea proasta este ca PSA-ul a inceput sa creasca:
11.04.2011 - PSA 107.76
14.04.2011 - Operatia de castrare (orhiectomie)
17.05.2011 - PSA 1.79
14.07.2011 - PSA 0.10
29.08.2011 - PSA 0.33
28.10.2011 - PSA 0.60
Singurul tratament luat este Casodex 50mg 1/zi.
Aceasta evolutie a PSA-ului este suficienta pentru schimbarea tratamentului, sau este necesar sa mai asteptam?
Cu ce se poate schimba Casodexul? Am inteles ca una din variante ar fi Ketoconazolul, dar fiindca acesta este hepatotoxic, ar trebui inlocuit cu Abiraterone (un medicament mai nou, cu un mecanism de actiune similar Ketoconazolului, dar cu mai putine efecte secundare). A fost aprobat Abiraterone in Romania?
In alta ordine de idei, ne-am hotarat pentru radioterapie. Mai exista si varianta prostatectomiei, urmata de radioterapie pe eventualele ramasite tumorale ramase in urma prostatectomiei. Avand in vedere agresivitatea crescuta a cancerului in cazul tatalui meu, care din cele doua optiuni, hormonoterapie+radioterapie sau hormonoterapie+prostatectomie+radioterapie este mai indicata in cancerul de prostata local avansat (cu invazie locala, fara metastaze la distanta)?
Din cate am inteles, chiar daca vom obtine recomandarea pentru radioterapie de la medicul oncolog, in Romania pacientii sunt programati peste o luna, sau chiar mai mult. Pentru a evita aparitia metastazelor osoase in intervalul de pana la momentul inceperii radioterapiei, avand in vedere faptul ca PSA-ul este in crestere, se recomanda tratamentul cu Zometa. Totusi am observat ca medicii din Romania recomanda Zometa doar dupa aparitia metastazelor osoase. Ce sanse avem sa obtinem tratamentul cu Zometa pentru prevenirea metastazelor osoase?

@amalia66
Dupa cum vezi, este importanta si evolutia PSA-ului, nu doar daca se incadreaza sau nu in limitele normale.

Multa sanatate.
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 21-10-2011, 15:51:51 de către amalia66
Buna,

PSA -ul este in limite normale; el contiunua sa ia Flutamida, si LIv 52 pentru a-i proteja ficatul.

Durerile s-au estompat; nu stiu exact cum si de ce ! cert este ca luna trecuta nu i s-a facut Zometa la Bucuresti caci nu mai aveau in stoc, asa ca i s-a dat niste pastile care inlocuiesc ZOMETA;
Am gasit luna aceasta o asistenta binevoitoare la Campulung Muscel care i-a facut si niste calciu concomitent cu Zometa si dupa asta i-au disparut durerile !

nu stim cauza, asa ca nu stim nimic ! noi mai asteptam pentru scintigrafie! poate ne ajuta Dumnezeu si o vom face la un an!

sanatate multa!
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 14-10-2011, 18:20:45 de către marin111
Iata o inregistrare video recenta despre metodele de tratament ale cancerul de prostata.

Research on Aging: What`s New in Prostate Cancer Treatment:
http://www.youtube.com/watch?v=m22vx-kSIWY
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 06-10-2011, 16:03:58 de către marin111
Bună Amalia,
Mulţumesc pentru informaţie.
Sunt sigur că ştiai că aproape orice tratament pentru cancer se poate lua doar pe bază de reţetă de la medic.
Tu ai întrebat pentru a te informa, pentru a afla părerile altora, şi eventual pentru a sugera medicului un anumit tratament.
Noi ne informăm pe internet tocmai pentru că medicii nu ne explică mai nimic, şi nici nu ne inspiră prea multă încredere. M-aş bucura să găsesc un medic care să-mi inspire atâta încredere încât să pot sta liniştit şi să nu-mi mai tocesc nervii şi să-mi pierd timpul căutând răspunsuri pe internet. Aş veni doar la controalele programate de el şi când apar probleme suplimentare.
Tatăl meu este înscris la un medic oncolog din Buzău. Tratamentul cu Casodex i l-a prescris medicul urolog din Bucureşti. Ne-am înscris la acest medic tocmai pentru că aveam nevoie să ne dea lunar reţeta pentru a putea lua tratamentul de la farmacie. Când au apărut durerile de şold, am fost la acest medic oncolog şi a prescris un alt tratament care să înlocuiască tratamentul cu Casodex. M-am interesat despre acel tratament şi am aflat că era pentru cancer de prostată care nu mai răspunde la tratament hormonal (cancer de prostată hormono-independent). Bine înţeles că nu am luat acel tratament (nu-mi amintesc acum denumirea acelui medicament) pentru că PSA-ul era OK (ultimul PSA a fost 0.327). Când s-a terminat Casodex-ul şi am mers să-mi dea reţeta pentru încă o lună n-a mai zis nimic despre acel tratament şi mi-a dat reţeta, nu pentru Casodex pentru că nu mai este pe lista de tratamente compensate, ci pentru Calumid care este un înlocuitor al Casodex-ului (are aceiaşi substanţă de bază - bicalutamida).
Medicul de familie... altă specie... De-astă iarnă tot zice să-l lăsăm în pace că mai are 2-3 luni şi moare.
Nu vreau să generalizez, dar astfel de medici ne fac să căutăm singuri soluţii, sau măcar răspunsuri la anumite întrebări/probleme medicale.
Nu ştiu dacă este reală povestea aceia - o femeie şi-a făcut mai multe investigaţii pentru că nu se simţea bine, şi medicii au diagnosticat-o cu cancer, după care s-a constatat că nu era nici un cancer, ci că defapt era însărcinată (simptomele erau de la sarcină). Am înţeles că acesta a fost un caz real dat la TV la ştiri. Mărturisesc că eu nu l-am văzut, ci l-am auzit de la cineva.

Referitor la întrebările tale, pentru calmarea durerilor provocate de metastazele osoase cele mai bune rezultate le are radioterapia. Dar, aşa cum spune şi RaulDuke, este posibil să fie altceva. Pentru articulaţii trebuie să consulţi un medic reumatolog, iar pentru oase trebuie să consulţi un medic ortoped. Dacă ajungeţi la concluzia că durerile sunt de la metastazele osoase, ar trebui să insişti pentru radioterapie la metastazele de la nivelul picioarelor.
Referitor la scintigrafie, tatălui meu i s-a recomandat repetarea scintigrafiei la 6 luni. Durerile de şold au apărut după 3 luni şi ceva. Medicul care a făcut scintigrafia iniţială a zis că e prea devreme repetarea scintigrafiei după doar 3 luni, totuşi a zis că se poate face dacă durerile sunt foarte mari, însă ne-a recomandat să facem investigaţiile următoare în această ordine: radiografie, densitometrie dexa, RMN. Între timp durerea de şold s-a mai estompat, a făcut totuşi radiografia şi dexa. La radiografie a ieşit osteoscleroză (depuneri de calciu), iar la dexa a ieşit osteopenie (densitate scăzută a oaselor, dar nu atât de scăzută încât să fie osteoporoză). Totuşi rezultatele nu au fost concludente pentru acele dureri de şold, şi medicii (endocrinologul, ortopedul şi urologul) au zis să aşteptăm şi rezultatul de la scintigrafie. Scintigrafia o vom face luna aceasta. Dacă nici la scintigrafie nu va ieşi că sunt metastaze osoase vom face şi RMN-ul.
Care este ultimul PSA al tatălui tău? Stagnează, este în scădere, sau este în creştere?
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 06-10-2011, 10:10:11 de către RaulDuke
pai e foarte simplu: orice ti-as zice eu ca e indicat sa faci, nu poti face decat trimisa de la oncolog. nu iti poti cumpara cele mai multe medicamente de durere fara reteta, unele cu reteta speciala DE LA ONCOLOG, iar scintigrafii si alte investigatii tot asa, nu poti sa fac, decat fie cu bani foarte multi foarte des sau tot asa, unele numai cu trimitere de la oncolog. deci intrebarile pe internet au un rost foarte limitat fata de colaborarea cu oncologul.
ce zice scintigrafia despre genunchi ? exista si artroza mai ales la nivelul genunchiului si mai ales la anumite varste. poate trebuie sa-l vada si un alt medic.
daca nu avea dureri la nivelul bazinului, nu prea inteleg de ce a facut iradiere acolo...
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 06-10-2011, 09:23:03 de către amalia66
Pt marin111 :noi am facut raditerapia la Elias si a fost foarte bine,
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 06-10-2011, 09:20:17 de către amalia66
Daca oncologii din Roamania ar fi doctori in adevaratul sens al cuvantului si nu specialisti/experti pe anumite probleme nu as mai fi lansat acest subict pe internet :)
Normal ca am fost la oncolog, am fost la 2 oncologi si tot merg prin spitale cu oameni bolnavi de cancer ( ca asa s-a nimerit in viata mea) si nu am intalnit un doctor care sa stea de vorba cu pacientul, sa-i explice la un nivel de intelegere normal, sa-l incurajeze, sa-l faca sa se intereseze(pacientul) de boala lui; sa-i spuna ca sunt metode care s-ar putea sa-l ajute: regim alimentar corect, suplimente alimentare ETC...
De aceea sunt pe internet ca sa ma informez despre lucruri simple pe care niciun dr nu mi le spune!!!
Cum spuneam, tatal meu nu a avut dureri pana acum deloc, desi in urma scintigrafiei erau afectate multe zone ale sheletului. A facut radioterapie preventiv si a terminat cele 3 sesiuni de radio in luna august, ia flutamida/ zilnic si face zometa. De 3 saptamani are dureri de picioare, el le descrie ca niste dureri reumatice si are senzatia de calura puternica.
Specific ca nu a facut radioterapie la nivelul genunchilor, parte care este afectata conform scintigirafiei.
In primul rand as ori sa-i calmez durerile si in alt doilea rand ma intereseaza la ce interval de timp poate sa faca o scintigrafie pentru a vedea evolutia bolii.

Multumesc mult,
Amalia
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 04-10-2011, 19:10:50 de către RaulDuke
un oncolog nu ati consultat si voi ? el trebuie sa va lamureasca despre toate aceste lucruri. nu cred ca raspunsul se afla in intrebari lansate pe internet, nu au cum sa fie la cel de bune ca niste consulturi "face to face" cu un medic.
durerile osoase de la nivelul iradiat S-AU DIMINUAT ?
are tratament de durere pe termen lung prescris ?
singura metoda de a studia evolutia metastazelor osoase este radio-imagistica, prin variante de scintigrafie, ct/rmn, radiografii, eventual din cand in cand combinate cu niste markeri biologic cum ar fi LDH sau fosfataza alkalina, insa acestea au o specificitate foarte mica.
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 04-10-2011, 15:35:25 de către amalia66
Buna ziua tuturor,

Am revenit cu mai multe amanunte despre tatal meu: a terminat radioterapia pentru stoparea metastazelor osoase( va amintesc ca de la prostata s-a extins la nivelul oaselor fiind afectata colloana, oasele bazinului, umerii, genunchii, oasele capului; a facut radioterapie pentru oasele bazinului si coloana; continua cu flutamida si zometa( o data pe luna).
Pana acum nu a avut dureri, si-a revenit foarte bine dupa radioterapie, insa de o luna are dureri foarte mari de picioare: ca niste dureri musculare? reumatice- spune el- simte un fel de arsuri.
Ce as putea sa facem in acest sens ( ma refer la dureri)?
La cat timp poate repeta scintigrafia?
Exista o analiza specifica a sangelui din care ne putem da seama daca au avansat metastazele sau nu ?

Multumesc mult
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 29-09-2011, 19:50:21 de către RaulDuke
da, e chirurg, nu e neaparat surprinzator asta. chirurgul vrea sa opereze, altfel cum isi castiga painea ? cand ai primit diagnosticul de CANCER primul om cu care trebuie vorbit e oncologul. el cel putin nu va sari imediat cu o propunere radicala si iremediabila...
acuma ce ar fi foarte important in toata treaba asta nu prea deslusita, ar fi sa vorbiti inca odata cu oncologul, si apoi sa ne spuneti si noua concluziile si decizia. In ce oras sunteti si unde va tratati, etc ?
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 28-09-2011, 17:34:46 de către merle
Interventiile au fost facute la 4 zile distanta una de cealalta, dupa aproximativ 2 luni de la operatie. Nu am putut face scintigrafia inainte de operatie pentru a vedea daca exista sau nu metastaze, pentru ca nu aveau substanta de contrast si ar fi durat cam o luna pana o primeau. In plus, nici urologul nu ne-a spus ca ar fi nevoie. Dupa cum am mai spus, nici pe CT si RMN nu s-a uitat...
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 27-09-2011, 19:51:05 de către RaulDuke
este absolut greu de zis, eu unul nu pot sa raspund la aceasta intrebare...
totusi avand in vedere ca IRM-ul a fost facut in zone unde pe scintigrafie se zicea ca sunt metastaze, si NU ARATA NIMIC... avand in vedere si valoarea asa scazuta a markerilor, lucrul acesta ma pune serios pe ganduri impotriva ideii de metastaze osoase. la cum prezinti situatia, personal nu prea cred ca sunt metastaze osoase, ce s-a vazut pe scintigrafie. inca o posibilitlate teoretica ramane ca ele sa fi existat si sa fi raspuns foarte bine la tratament hormonal. pentru asta lucrurile trebuiesc fixate in timp, iar mie nu mi-e clar ce, in ce ordine si cand ati facut.
din moment ce s-a decis prostatectomia radicala, e de bun simt sa nu fi existat metastaze, in acel moment. altfel operatia cu siguranta ca nu trebuia facuta. chiar si un urolog trebuie sa aiba atata minte incat sa nu sara cu operatia cand pot exista metastaze.
in orice caz se impune o reevaluare oncologica si mi se pare ca radioterapia iese din discutie, cel putin momentan.
astept sa ne zici ca atare ce stabileste oncologul. sunt cel putin intrigat !
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 27-09-2011, 17:30:58 de către merle
Am revenit cu informatii. RMN-ul de coloana si bazin nu arata decat modificari degenerative, fara determinari secundare. Un alt medic radiolog ne-a spus insa sa nu desconsideram scintigrafia, aceasta fiind un examen foarte important... Este posibil ca scintigrafia sa "vada" metastazele osoase inaintea RMN-ului?? Adica intr-un stadiu mai precoce?
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 26-09-2011, 21:14:01 de către RaulDuke
pai ce argumente sa-ti dau cand simplul standard imi este argumentul!? principial asa si generic poate fi valabil ce zici tu, dar nu aplicat la cazul pe care il descrie merle. boala metastatica inseamna boala sistemica. ca atare nu are nici o ratiune un tratament LOCAL decat dpdv simptomatic. hormonoterapia cu bifosfonati este STANDARD in cazul acesta de boala, cu iradiere eventuala pe zonele dureroase si, evident, cu tratament simptomatic.
nu tin sa te urechez, dar asta e diferenta intre a practica oncologie (eu) si a citi de pe internet (tu)... ca atare sunt totusi curios: de ce tii asa abitir sa-ti dai cu parerea ? :D pe mine unul nu ma deranjeaza asa tare, dar s-ar putea sa induci foarte bine oameni in eroare si sa traga ponoase. vrei sa risti asta ?
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 26-09-2011, 17:14:47 de către marin111
@merle
Există două moduri de abordare a tratamentului prin radioterapie pentru cazuri precum cel al tatălui tău:
1) Se poate apela la radioterapie după ce apar durerile osoase provenite de la metastaze, sau după ce tumoarea principală s-a refăcut.
SAU
2) Se poate apela la radioterapie pentru ţinerea sub control atât a tumorii locale cât şi a metastazelor osoase cu scopul de a amâna cât se poate de mult refacerea tumorii locale şi extinderea metastazelor osoase.
Părerea mea este că metoda 2 este mai bună decât metoda 1, însă prezintă dezavantajul că, atunci când cancerul va evolua chiar şi în ciuda radioterapiei şi hormonoterapiei, nu vei mai putea apela la tot la radioterapie pentru calmarea durerilor, ci va trebui să apelezi la chimioterapie.

Știu că, pentru îndrăzneala mea de a-mi da cu părerea, voi fi iarăşi urecheat de RaulDuke, dar de data aceasta aşteptăm şi argumente.
Reamintesc că nu sunt medic şi că tot ce scriu pe aici este proaspăt documentat.
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 23-09-2011, 22:17:55 de către RaulDuke
ok, inseamna ca poate fi vorba de iradiere osoasa, avand dureri de la metastaze in oasele bazinului... altfel pentru mine lucrurile nu au logica.
trebuie sa astepti o noua consultatie cu oncologul si sa mai vorbesti cu el odata, ca sa ne poti explica si noua mai bine.
succes!
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 23-09-2011, 19:28:45 de către merle
Au zis sa mai faca un RMN de coloana si sa inceapa radioterapia pe zona pelvisului. Oncologul este plecat momentan si nu am apucat sa discutam cu el.
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 23-09-2011, 18:39:52 de către RaulDuke
mi se pare cel putin stupid asta, din moment ce exista metastaze la distanta. radioterapia as pastra-o de rezerva pentru eventuale zone cu probleme date de tot o eventuala progresie ai tumorii, fie ca e vorba de o recidiva locala care sa dea compresie uretrala si retentie urinara, fie ca e vorba de vreo leziune metastatica osoasa care da dureri incontrolabile.
ce au zis oncologii/radioterapeutii ?
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 23-09-2011, 18:34:22 de către merle
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Intr-adevar, i s-a recomandat radioterapie pentru a distruge eventualele celule tumorale ramase pe loc, dupa prostatectomie.
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 23-09-2011, 17:00:28 de către RaulDuke
marin111, prietene, rezuma-te la informatiile legate de experienta personala si ce peripluri ai avut in tratarea cu aceasta boala, si nu mai da sfaturi sau deslusiri medicale, pentru ca spui greseli si mai si confuzezi omul!
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 23-09-2011, 12:48:47 de către marin111
Pt "merle".
Nu sunt medic, dar datorită faptului că şi tatăl meu are cancer de prostată m-am documentat în detaliu despre cancerul de prostată şi tratamentul acestuia.
Se pare că urologul tatălui tău practică prostatectomia indiferent de stadiul bolii, mergând pe principiul simplist că oricum e mai bine cu tumoarea principală scoasă decât cu ea în corp. Acest principiu este controversat: unii nu sunt de acord cu el (standardul nu prevede prostatectomia pentru cancerul de prostata cu invazie locală decât în anumite cazuri bine alese, iar în cazul cancerului de prostata cu metastaze prostatectomia nu mai are sens), iar alţii consideră că prostatectomia radicală ajută indiferent de stadiul bolii. Pentru cancerul de prostată cu invazie locală, dar mai ales pentru cel cu metastaze, procedura se numeşte "prostatectomie de salvare".
Un punct de vedere care s-ar putea să vă intereseze este acela că, dacă se practică prostatectomia radicală când nu sunt metastaze la distanţă (oase, ficat, plămâni), şi dacă tumoarea nu este scoasă în totalitate, tocmai procedura chirurgicală poate împrăştia cancerul şi la alte organe: celulele canceroase trec în sânge chiar în timpul operaţiei şi se împrăştie în corp la alte organe.
Principalele metode de tratament pentru cancerul de prostată sunt: prostatectomia, radioterapia şi hormonoterapia.
În cazurile avansate şi/sau agresive, precum cel al tatălui tău, se pot combina câte două din cele trei metode de tratament, şi uneori se aplică chiar toate cele trei metode de tratament. La tatăl tău s-a aplicat deja prostatectomia şi hormonoterapia, iar radioterapia este inevitabilă.
Deşi CT-ul post-operator arata bine, era clar din rezultatul anatomopatologic, mai exact din faptul ca s-au găsit ganglioni limfatici cu masive metastaze, că se recomanda radioterapie pe zona pelvisului, chiar dacă la scintigrafie n-ar fi ieşit metastaze osoase. S-ar fi recomandat radioterapie pe "rămăşiţele" tumorale rămase în pelvis, pentru că se pare că nu au reuşit să scoată toată tumoarea.
În primă fază, metastazele osoase nu sunt vizibile la CT, însă la scintigrafie se pot vedea chiar şi cu 8 luni înainte de a se manifesta (înainte de apariţia durerilor).
Se pare că tumoarea principală, înainte de a fi scoasă, a diseminat în limfă prin ganglionii limfatici invadaţi, apoi din limfă a trecut în sânge, şi din sânge a ajuns la oase.
PSA-ul mic de 0, 129 nu este elocvent pentru că tatăl tău se afla sub tratament hormonal. Conform teoriei, pentru a se evidenţia cât de reuşită este o prostatectomie, se determină PSA-ul la o lună după operaţie fără ca pacientul să fie sub tratament hormonal. Dacă PSA-ul iese zero (nedetectabil), operaţia se consideră 100% reuşită, iar pacientul nu mai necesită nici un fel de tratament. Sigur că, în cazul tatălui tău, nu se putea proceda aşa pentru că era evident că este vorba despre un caz foarte agresiv care dacă n-ar fi diseminat deja şi n-ar fi fost tratat hormonal imediat, ar fi existat riscul să disemineze în intervalul de până la începerea tratamentului. PSA-ul care rezultă sub tratament hormonal este o măsură a celulelor canceroase hormono-rezistente existente în organism. Tratamentul hormonal anulează PSA-ul celulelor canceroase hormono-sensibile, astfel că rămâne doar PSA-ul dat de celulele canceroase hormono-rezistente. PSA-ul de 0, 129 este bun, înseamnă că nu sunt multe celule canceroase hormono-rezistente, dar având în vedere că este o formă agresivă de cancer de prostată trebuie să monitorizaţi regulat evoluţia PSA-ului.
Cât priveşte radioterapia, nu ştiu ce să zic. Și eu sunt în aceeaşi situaţie cu dvs, adică sunt interesat (pentru tatăl meu) unde se poate face radioterapie în codiţii cât de cât bune, cu o aparatură bună şi cu medici de încredere.
Am auzit că la Cluj şi la Târgu Mureş ar fi aparatură mai nouă, dar nu am detalii.
La IOB am îţeles că aparatura este cam veche, că se cam strică, şi că anul viitor ar primi un aparat mai modern.
Poate găsim pe acest forum pe cineva care are mai multe informaţii.
Multă sănătate la toată lumea vă doresc.
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 22-09-2011, 22:02:23 de către RaulDuke
nu mai inteleg nimic. pai cum i s-a recomandat iradiere pe pelvis pentru tumora primara, cand zici ca s-a operat, a facut prostatectomie si evidare ganglionara, si asta inca de curand ???
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 22-09-2011, 19:26:41 de către merle
I s-a recomandat radioterapia inca dinainte de efectuarea scintigrafiei, nu atat la nivelul zonelor metastatice, cat la nivelul intregului pelvis, datorita extensiei tumorii in afara capsulei si prinderii ganglionilor limfatici. Mentionez ca la CT-ul efectuat postoperator nu s-au detectat ganglioni mariti. De aceea nu eram nici noi siguri daca radioterapia este indicata sau nu.
In ceea ce priveste procedura in sine, ma gandeam ca poate exista anumite centre cu aparatura mai performanta, care sa focalizeze mai tintit fasciculul de radiatii, afectand astfel cat mai putin tesutul sanatos din jur... Mai exact, nu stiu daca este indicat sa faca sedintele de radioterapie in provincie sau ar fi mai bine sa vina in Bucuresti, la IOB de exemplu.
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 22-09-2011, 16:58:21 de către RaulDuke
toate centrele de radioterapie sunt practic la fel, tratamentul este standardizat. diferentele nu tin de protocoalele care se aplica. personal nu as recomanda iradierea pe zonele metastatice decat in cazul in care are dureri mari in zonele respective. altfel tratamentul cu diphereline si casodex este standard in aceasta situatie. as lua in considerare sa adaug si un medicament numit bifosfonat, ca zometa sau altceva, pentru metastazele osoase. dupa de exemplu 6 luni de astfel de tratament as lua in considerare repetarea scintigrafiei, apoi daca sunt dubii cu privire la leziunile osoase descrise, as face si RMN al zonelor respective. poate ca un RMN ar fi indicat si in situatia de fata, care sa completeze examenul scintigrafic, spre a se arata tintit daca cele mai suspecte leziuni chiar sunt metastatice. totusi este putin probabil sa fie altceva, avand in vedere rezultatul scintigrafic.
da, e drept ca PSA-ul a fost inselator in aceasta situatie, dar el nu este 100% sensibil. se poate intampla si asa.
va urez succes in continuare!
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 22-09-2011, 14:47:04 de către merle
Am si eu cateva nelamuriri legate de posibilitatile de tratament ale tatalui meu. Are 53 de ani, a fost diagnosticat cu ADK prostatic, in urma unui PSA crescut (36 ng). Rezultatul punctiei biopsiei a fost: lob drept - moderat spre slab diferentiat (grad III Mostafi), scor Gleason 4+3=7; lob stg - slab diferentiat (grad IV Mostafi), scor Gleason 4+4=8; invazie perineurala, fara tesut fibroadipos periprostatic. La CT: adenopatie iliaca stanga de 21, 3 mm, prostata heterogena cu un volum de aproximativ 7327 mm3. La RMN: clasificare TNM Jewett BT2. A urmat vizita la urolog, care nici nu s-a uitat peste CT, RMN, spunand ca nu au relevanta, si care i-a recomandat prostatectomia radicala. S-a intervenit chirurgical, cu evolutie postoperatorie imediata favorabila, urmata la aproximativ 6 ore de hemoragie puternica pe tubul de dren, pentru care i s-au administrat transfuzii si s-a decis reinterventia, cu oprirea ulterioara a hemoragiei. Rezultatul anatomopatologic al piesei rezecate: ADK prostata invaziv in capsula si in veziculele seminale (pT3), ganglioni limfatici cu diametru pana la 2, 5 cm, din care 2 prezinta masiva metastaza de ADK prostata (pN1). Dupa externare, tatal meu a mers si la oncolog, incepand tratamentul cu Diphereline - o inj/luna si Casodex - o tableta/zi.
PSA la o luna si jumatate dupa operatie: 0, 129 ng. CT: fara prize de contrast patologice in favoarea unor determinari secundare locoregionale sau la distanta.
A efectuat apoi o scintigrafie care arata insa multiple metastaze, la nivelul coloanei, bazinului si femurului, rezultat care ne-a surprins foarte tare, avand in vedere PSA-ul mic si rezultatul CT-ului. Prezenta metastazelor nu ar fi trebuit sa determine un PSA mai mare?! I s-a recomandat radioterapia, dar inca nu am luat o decizie in acest sens. Nu stim ce sa facem, daca sa urmeze radioterapia, si mai ales unde si cum? Care este cel mai bun centru unde se pot face sedintele? (ma refer atat la aparatura medicala performanta, cat si la profesionalismul si experienta medicilor)
Mai exista si alte alternative de tratament?
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 11-09-2011, 11:08:21 de către RaulDuke
dar cum o ajuta pe amalia toate articolele acestea ? ce concluzii sa traga ea de pe urma lor ? nu sunt niste articole destinate neaparat non-specialistilor...
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 09-09-2011, 17:22:46 de către marin111
Bună Amalia,

Mă bucur că starea de sănătate a tatălui tău este bună. Se pare că aţi ales o abordare potrivită pentru stadiul în care se află boala.
Părerea mea este că ar fi bine să te informezi cât mai în detaliu despre:
- evoluţia cancerului de prostată în timpul stadiului de metastaze osoase şi după;
- opţiuni de tratament;
- alimentaţie cât mai sănătoasă, diversificată şi echilibrată;
- mişcare (medicină sportivă) şi un stil de viaţă activ;
- controlul şi prevenirea efectelor adverse.
Sigur că este aproape imposibil să ţii cont de toate acestea, şi tocmai impunerea a foarte multor reguli şi restricţii tatălui tău este o armă cu două tăişuri. Aceste reguli şi restricţii îl ajută dacă le poate respecta cu uşurinţă, dar dacă îl copleşesc pot să-i facă mai mult rău. Deci trebuie să ştii ce să alegi (ce e mai important) şi să te opreşti înainte de a cădea în extrema cealaltă.
E bine să te implici activ în discuţiile cu medicul oncolog, şi vei înţelege de ce din cele ce urmează.
Medicii din România, de cele mai multe ori nu-şi fac treaba cum trebuie, motivând aceasta prin faptul că sunt prost plătiţi, prin numărul mare de pacienţi şi prin dotarea proastă a spitalelor şi cabinetelor din România. De exemplu, dacă un medic trebuie să consulte 50 de pacienţi pe zi, el va trata doar problemele curente de sănătate ale fiecărui pacient, fără a mai încerca să şi prevină anumite probleme de sănătate. La bărbaţii castraţi se ştie că osteoporoza şi anemia sunt aproape sigure dacă nu se tratează preventiv. V-a prescris cineva ceva în acest sens? V-a recomandat cineva investigaţia denumită densitometrie DEXA? Bineînţeles că nu.
Acesta a fost doar un exemplu. Ideea este că având aceste cunoştinţe puteţi să insistaţi mai mult pe anumite aspecte în discuţiile cu medicul oncolog.

Din păcate, pe site-urile din România nu am găsit informaţii suficient de detaliate, sau, acolo unde am găsit câte ceva, informaţiile erau destul de vechi (nu conţineau ultimele noutăţi referitoare la cancerul de prostată).
În schimb, vă pot da câteva link-uri în engleză:

Efectele secundare ale terapiei hormonale:
http://www.pcf.org/site/c.leJRIROrEpH/b.5836631/k.3CD9/Side_Effects_of_Hormone_Therapy.htm

Capitolul "Issues to Consider", şi în special subcapitolul "What to Consider When Your PSA Is Rising During Hormone Therapy":
http://www.pcf.org/site/c.leJRIROrEpH/b.5835165/k.C0A1/Issues_to_Consider.htm

PSA-ul ca marker de progresie a bolii:
http://www.pcf.org/site/c.leJRIROrEpH/b.5837041/k.8FFF/The_Role_of_PSA.htm

Urmărirea (evoluţiei) bolii:
http://www.pcf.org/site/c.leJRIROrEpH/b.5839305/k.884A/Follow_Up_Care.htm

Capitolul "Advanced Disease" şi subcapitolele aferente acestui capitol:
http://www.pcf.org/site/c.leJRIROrEpH/b.5822787/k.87EE/Advanced_Disease.htm
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 08-09-2011, 15:50:43 de către RaulDuke
urmariti vizitele la oncolog, conform programarii. el va monitoriza starea clinica, analizele, PSA-ul si alte lucruri pe care le considera necesare.
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 08-09-2011, 15:03:40 de către amalia66
Buna ziua si sanatate tuturor,

Am vesti foarte bune despre tatal meu. a incheiat cu succes toate sedintele de radioterapie. Analizele sunt excelente. Nu are dureri, desi metastazele osoase sunt fff dureroase ingeneral. Am rams cu tratament Zometa si flutamida. Gandeste pozitiv si cred ca asta l-a ajutat foarte mult! As dori sa stiu ce se poate intampla rau acum? ce sa urmarim ca sa nu se agraveze dintr-o data?
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 01-08-2011, 18:10:58 de către RaulDuke
din pacate notiunea de recidiva nu se aplica in cazul tau, care ai o parte a tumorii PE LOC, deci se va pune problema de "continuare de evolutie".
recidiva biochimica este definita de cresterea PSA-ului, in functie de valoarea sa minima, 2 cresteri succesive de o maniera pe care o cunoaste oncologul. iarasi trebuie interpretata in contextul in care tu ai tesut tumoral ramas pe loc dupa operatie.
radioterapie langa rect este posibila.
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 01-08-2011, 14:07:40 de către nicuvoicu50
ptr RAULDUKE; SA MA ASTEPT DOAR LA RECIDIVE LOCALE/ NU SE MAI PRODUCE METASTAZAREA?
RECURENTA BIOCHIMICA ;IN CAZUL MEU SE MAI POATE VORBI DE ASACEVA?EU AVAND RAMASITE TUMORALE
CE ESTE RECURENTA BIOCHIMICA?DOAR O CRESTERE DE PSA PESTE 0, 2?
RADIOTERAPIE LANGA RECT E POSIBILA?
ASTEPT UN RASPUNS SI CHIAR MAI MULTE INFORMATII
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 30-07-2011, 23:38:45 de către nicuvoicu50
am fost convins ca esti oncolog sau urolog
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 30-07-2011, 23:31:38 de către nicuvoicu50
scor gleason este 8
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 30-07-2011, 19:54:18 de către RaulDuke
da, a fost buna alegerea. din pacate nu s-a putut scoate toata tumoarea, lucru care in viitor probabil, daca nu chiar curand, va preta la recomandarea unei iradieri pe zona cu tumora restanta. Scorul Gleason de 4 este mic, asta e un lucru de bun augur. tratamentul hormonal este standard, iar in cazul unei recidive locale, cum am zis, se va pune in discutie iradierea. ramai sub observatie la un oncolog, recomand, nu iti pune toata increderea doar in ce zice urologul, ca poti pierde mult !
noroc si sanatate !
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 30-07-2011, 14:02:03 de către nicuvoicu50
Pentru RaulDuke: Ma bucur ca ai raspuns foarte repede. Situatia este urmatoarea:
- iulie 2010 - PSA = 15.75; august 2010 punctie sp. 2 CFR cu rezultat negativ tumora
- 12 sept. 2010 - punctie sp. Sf. Ioan - trimis V. Babes rezultat: mici fragmente tesut prostatic prezentand focare tumorale confluente (80%) de adenocarcinom acinar cu patern glandular fuzat si distinct de crestere; scor Gleason 7 (4+3).
- RMN pelvis: prezenta unei leziuni expansive cu diam. 2, 5 cm, formatiunea depaseste posterior capsula prostatica si invadeaza si zona centrala; vezica urinara aspect normal; fara adenopatii pelvine sau lichid de ascita; aspect sugestiv pentru tumora de prostata cu invazia capsulei in partea dreapta
- 20 sept. 2010 - prezentare dr. oncolog; tratam. hormonal Goserelin si Bicalutamida (1 tb./ zi).
Unii doctori mi-au recomandat operatia, atii nu. M-am hotarat sa fac operatia.
- 28 oct. 2010 - operat sp. Militari; la 6 sapt. dupa op. PSA = 1.1.
Histopatologic: ADKP Gleason 4, scor 8, ambii lobi PT = 3a. Nu se deceleaza pe sectiunile examinate fragmente de glande seminale.
Dr. uro. care m-a operat: fascia denonvillers macro invadata in intregime; disectie dificila mergandu-se spre posterior pana in apropierea rect anterior, fara a se putea scoate in intregime zona de invazie tumorala. Vase mari libere de ganglioni, fara boala ganglionara in fosele obturatorii. Prostata bine delimitata, cu exceptia planului posterior (fascia denonvillers). Vezicule seminale fara boala neoplazica.
- 2 martie 2011 - PSA = 0.13; 22 aprilie 2011 - fosfataza alcalina = 83UL
- 22 iunie 2011 - PSA = 0.029, urocultura negativa
- eco. 31 mai: loje prostatica plata, stearsa, normal post-terapie specifica.
Sper in continuare ca am facut alegerea buna (operatia p.r.).
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 30-07-2011, 11:08:54 de către RaulDuke
da, sunt medic. pentru clarificari despre situatia ta trebuie sa imi spui mai multe despre diagnostic, stadiu, cand ai fost operat, ce s-a intamplat ulterior, in ce stadiu se afla boala acuma, cand ai instituit tratamentul, etc, pentru a-ti putea spune mai multe detalii.
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 29-07-2011, 22:07:26 de către nicuvoicu50
Pentru marin111: M-a impresionat rigoarea ta ptr actele medicale, ptr gasirea unui tratament, ptr documentatie si pregatirea ta. Sunt si eu un bolnav operat insa fara norocul de a mi se scoate toata tumoarea. A mai ramas putin, cateva grame, cu scor Gleason 7 sau 8 si sunt in tratament hormonal cu Goserelin si Bicalutamida. Am citit despre tratamentul triplu hormonal intermitent. Cu engleza mea am inteles ca dupa un tratament triplu hormonal median de 13 luni s-a trecut numai pe finasteride si, pana in prezent nu a fost reluata tripla. Este adevarat? Cu rigoarea ta, te rog sa citesti din nou si sa imi spui daca gresesc.
-------------*

Pentru RaulDuke: lucrezi in sistemul medical? Ce anume?

(*modificat de admin)
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 27-07-2011, 13:28:05 de către RaulDuke
da, imi pare rau pentru ce li se intampla tuturor bolnavilor de cancer in general si pentru toti care au de a face cu birocratia romaneasca, insa te asigur ca totul tine de perspectiva.
ce zici tu aici este absolut banal, cu privire al circuitului si efectuarii recomandarilor/investigatiilor si asa mai departe. daca intr-adevar esti FOARTE BOGAT si iti permiti sa platesti TOTUL din mana, da, poti sa rezolvi unele lucruri putintel mai repede, dar nu foarte multe, in nici un caz totul.
sa stai la coada nu zic ca e placut, nu zic ca e nici macar normal, numai ca asta se intampla peste tot, inclusiv in europa si chiar tari foarte bogate ca franta sau tarile scandinave. e absolut iminent. romanii care platesc asigurare medicala sunt putini si cei care platesc, platesc oricum foarte putin, dar de beneficiat si de consumat, consuma toti foarte mult. e doar firesc sa nu existe de toate pentru toti.
nu va descurajati si continuati parcursul, pentru ca nu e doar singurul disponibil ci si cel mai bun in conditiile actuale. nu incercati sa luati decizii medicale singuri, fara sa va pricepeti, caci va veti face rau! de asemenea cu mersul in diverse locuri omul se obisnuieste si ajunge nu doar sa se priceapa si sa parcurga mai repede totul, ci face parte si din terapia ocupationala a acestei boli. e o conceptie gresita ca "cine are cancer tre sa stea numai in pat nemiscat". scopul marii majoritati a terapiilor in cancere este continuarea unei vieti cat mai normale.
succes la toata lumea!
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 27-07-2011, 11:36:16 de către marin111
Am revenit cu noutati.
Eu scriu pe acest forum, atat pentru a afla parerea altora despre cazul tatalui meu, cat si pentru a transmite altora experienta prin care trecem sperand ca-i va ajuta daca se vor afla in situatii similare.
Pana acum tatal meu nu a avut dureri de oase, dar de cateva zile il doare un sold. In investigatiile anterioare (scintigrafie osoasa si tomografie abdomino-pelvina) nu au fost evidentiate metastaze de nici un fel. La intrevederea anterioara cu medicul oncolog, cand nu aparuse inca durerile de sold, i-am zis sa-i prescrie ceva tratament pentru prevenirea osteoporozei - am zis macar calciu si vitamina D, daca nu se poate prescrie un bifosfonat. Medicul oncolog nu a vrut sa prescrie nici un fel de tratament, in schimb a zis sa refacem analizele uzuale de sange - le-am refacut si au iesit bune.
Acum, dupa aparitia durerilor la sold, tatal meu a mers la medicul de familie care i-a prescris ketonal pentru ameliorarea durerilor. Durerile de sold pot fi de la aparitia metastazelor osoase, sau de la aparitia osteoporozei. Referitor la posibilitatea aparitiei metastazelor osoase am sunat la medicul care a facut acum 3 luni scintigrafia, si acesta mi-a spus ca repetarea scintigrafiei este recomandat a se face la interval de 6 luni, si mi-a sugerat urmatoarele ivestigatii in aceasta ordine:
- radiografie la bazin pentru depistarea unor eventuale accidente (cazaturi sau lovituri);
- densitometrie osoasa DEXA pentru depistarea osteoporozei;
- RMN toraco-lombar pentru depistarea matastazelor osoase.

In acest punct incepe TRAGICOMEDIA sistemului medical romanesc.
Am transmis aceste informatii medicului de familie si acesta a zis ca nu el este in masura sa dea trimitere pentru aceste investigatii, ci el va da trimitere catre medicul oncolog urmand ca acesta sa dea trimiterile catre aceste investigatii.
Am mers la medicul oncolog, acesta a fost de parere ca n-ar trebui sa fie vorba de metastaze osoase din moment ce tomografia si scintigrafia de acum 3-4 luni au fost OK, iar analizele recente au iesit bine. Totuşi a zis ca este de acord cu DEXA, dar ca nu el este in masura sa dea trimitere la DEXA ci un medic endocrinolog. A mai zis ca, in functie de rezultatul la DEXA, va da trimiterea la RMN toraco-lombar.
Acum pasii de urmat sunt:
- reintoarcerea la medicul de familie pentru a primi trimitere catre medicul endocrinolog;
- mers la medicul endocrinolog pentru a primi trimitere la DEXA;
- programare la DEXA;
- efectuare DEXA;
- reintoarcere la medicul endocrinolog cu rezultatul de la DEXA. Daca din investigatia DEXA reiese ca este osteoporoza, medicul endocrinolog va prescrie tratament pentru osteoporoza. Daca din DEXA nu reiese ca ar fi osteoporoza vezi pasii de mai jos...
- mers la medicul de familie pentru a primi trimitere catre medicul oncolog;
- mers la medicul oncolog pentru a primi trimitere la RMN;
- programare la RMN;
- efectuare RMN;
- reintoarcere la medicul oncolog cu rezultatul de la RMN
.

Teoretic toti acesti pasi trebuie facuti chiar de pacient... pacient BOLNAV DE CANCER... UNEORI CU METASTAZE.
E clar ca sistemul medical actual ii trimite in pamant. Doar cei cu bani si / sau relatii se pot descurca.

Referitor la medicul de familie, am uitat sa precizez ca si aici este tot cu programare si ca nu are dreptul decat la doua trimiteri/consultatii pe parcursul unei luni calendaristice.
Referitor la efectuarea de investigatii gratuite prin CAS, acestea se fac doar cu programare si sunt doar cateva la inceputul fiecarei luni calendaristice pana la epuizarea fondurilor alocate pentru acea luna.

Imi pare foarte rau pentru cei care citesc aceste randuri si au probleme similare cu alte tatalui meu.
Daca nu s-au lovit pana acum, se vor lovi cu siguranta in viitor.
Nu am scris aceste randuri pentru a-i "dezarma" si mai rau, ci pentru a le aduce la cunostinta ce ii asteapta, sa fie foarte atenti la modul cum pun problema, sa nu amane de pe o zi pe alta, iar cei care au posibilitatea sa-si faca investigatiile in sistemul privat.
Defapt cred ca statul asta a si intentionat prin introducerea acestor regului... sa faca omul sa renunte singur... sau sa-l trimita in sistemul privat... astfel vor face economie la buget.
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 25-05-2011, 21:31:16 de către RaulDuke
frumos istoric ! nu pot sa nu apreciez efortul... buna treaba !
din ce vad eu aici baietii au avut o abordare ca de stadiu IV, adica metastatic prin prezenta metastazelor osoase, ceva de genul T3 probabil, N0 si M1 prin metastaze osoase, ceea ce e greu de spus, intr-adevar, dupa cum arata scintigrafia, dar posibil, iar ei trebuiau sa ia o decizie terapeutica. eu nu as fi procedat NEAPARAT asa, dar ce au facut ei pare perfect justificabil si absolut valabil si, din cate vad, cel putin cu privire la PSA, cu rezultate bune.
acum mai conteaza si care e simptomatologia lui curenta, daca s-a mers pe ideea ca exista metastaze osoase, de ce nu i s-a dat si un bifosfonat (bonefos sau zometa), daca are dureri mari de oase sau nou aparute, cum mai urineaza el, etc.
probabil in decizia lor intiala a jucat un rol si varsta lui, starea generala si ce alte boli asociate mai are.
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 25-05-2011, 14:00:04 de către marin111
18.01.2011 - PSA 36; punctie biopsie prostata - rezultat: adenocarcinom al prostatei scor Gleason 8(4+4).
-
01.03.2011 - PSA 39; ecografia abdomen si pelvis releva o prostata cu volum 59cm3, contur neregulat, ecostructura neomogena; am cerut temporizarea interventiei chirurgicale (prostatectomiei).
-
28.03.2011 - CT abdomino-pelvin: diverticul vezical; amprenta vezicala posterioara data de lobul prostatic median hipertrofic; arie cu forma neregulata, de aproximativ 30mm, hipocaptanta, vizibila posterior la nivelul prostatei cu dezvoltare predominent la nivelul lobului stang; posibila interesare a celulelor seminale de partea stanga; fara adenopatii tumorale intra sau retroperitoneale; fara leziuni osoase sugestive pentru determinari secundare vizibile la nivelul pieselor scheletice cuprinse in planul de examinare.
-
12.04.2011 - Scintigrafie osoasa: reactie osteogenica arc costal anterior drept -posttraumatic; aspectul scintigrafic al modificarilor vertebrale sunt sugestive pentru prezenta unui substrat degenerativ inflamator fara a putea exclude in totalitate si prezenta unor leziuni secundare in curs de constituire; modificari degenerativ-inflamatorii poliarticulare.
-
11.04.2011 - Radiografie toracica: imaginile hilare si desenul peribronhovascular accentuat catre ambele baze; cord, aorta in limite normale.
-
11.04.2011 - PSA 107.76 (aproape triplu fata de cel din 01.03.2011 care a fost 39).
12.04.2011 - Incepere tratament cu Casodex 50mg 1/zi.
14.04.2011 - Operatia de castrare (orhiectomie).
-
17.05.2011 - PSA 1.79
-
Singurul tratament este cel cu Casodex inceput pe 12.04.2011. Continua acest tratament. Medicul urolog a zis ca, de regula, acest tratament se ia timp de doi ani de zile.
Dupa cum se poate observa nu s-a facut stadierea TNM. Pe externarea de dupa orhiectomie scrie: "Clinic cu invazie locala".
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 24-05-2011, 21:43:25 de către RaulDuke
finasterida nu s-a demonstrat ca adauga nici un beneficiu la blocada androgenica totala. cat despre tratamentul intermitent, ti-am spus ca el e inca in faza de studiu si certificare, nu este standard de tratament, deci nu vei gasi nici un medic care sa aplice asta inafara unui studiu clinic. mai zi-mi odata stadiul TNM al bolii tatalui tau, ce tratament a facut pana cum si ce face fix in momentul asta, te rog !
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 24-05-2011, 12:24:20 de către marin111
Nu a facut prostatectomie radicala. A facut orhiectomie si ia casodex. Doar atat deocamdata.

"TRIPLA TERAPIE HORMONALA INTERMITENTA" - asa am numit-o eu.
In engleza am intalnit urmatoarele denumiri echivalente:
- "intermittent triple hormonal blockade";
- "intermittent triple androgen blockade";
- "triple intermittent androgen deprivation therapy" (abrevierea este IADT3).

Consta in:
- o perioada se administreaza concomitent toate cele 3 tipuri de medicamente hormonale: analog LHRH (leuprolide sau goserelin) + antiandrogen (flutamide sau bicalutamide) + finasteride (inhibitor de 5-alpha-reductaza);
- se intrerupe tratamentul cu analog LHRH si antiandrogen si se continua o perioada doar cu finasteride;
- se repeta cele doua etape.

Iata doua link-uri:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11306729
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18163939

Iata cateva link-uri de pe un forum (din SUA cred). Aici user-ul IADT3since2000 (Jim) este un caz care, de la diagnosticarea cancerului de prostata avansat in anul 2000 si pana azi, nu a urmat decat terapia hormonala, mai exact "triple intermittent androgen deprivation therapy". Sunt mai multe persoane cu cancer de prostata avansat, sau chiar metastatic, care au urmat terapia tripla hormonala intermitenta si care au obtinut rezultate bune si chiar foarte bune:
User greggeva, subiect "Triple Hormone Therapy Research":
http://www.healthboards.com/boards/showthread.php?t=704175
User Gleason9, subiect "Thinking of triple hormone therapy":
http://www.healthboards.com/boards/showthread.php?t=768427
User IADT3since2000, subiect "Hormonal blockade off-period (holiday) in need of help: thalidomide":
http://www.healthboards.com/boards/showthread.php?t=574500
User IADT3since2000, subiect "Ready for vacation from triple blockade - mostly good test results, but a concern too":
http://www.healthboards.com/boards/showthread.php?t=743852
User IADT3since2000, subiect "Vacation from triple hormonal blockade going extraordinarily well!":
http://www.healthboards.com/boards/showthread.php?t=754946
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 23-05-2011, 20:05:02 de către amalia66
Tatal meu a facut 2 saptamani de radioterapie/accelerator, pentru zona bazinului, a lua prima doza de zometa si a inceput tratamentul cu flutamida; trebuie sa revina pe 30 mai sa-i faca a doua doza de zometa si daca rezultatele sangine ii permit, va reincepe pe 6 iunie inca doua saptamani de radioterapie. El se simte bine cu exceptia diareei cauzata, se pare, de radioterapie...in rest se trezeste ff des noaptea ca sa urineze si a scapat de bufeurile de caldura si de transpiratie de cand l-am dus la tara.
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 23-05-2011, 19:12:41 de către RaulDuke
singura sansa de vindecare o ofera interventia chirurgicala asupra prostatei. se numeste PROSTATECTOMIE RADICALA. a facut aceasta operatie ?
apoi... ce intelegi prin TRIPLA hormonoterapie ? nu sunt familiar cu aceasta notiune, desi lucrez in domeniu. despre "intermitenta"... inca studiile sunt in desfasurare, nu se recomanda INCA terapia hormonala intermitenta, desi e foarte probabil ca in viitor asa sa fie.
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 23-05-2011, 17:54:24 de către marin111
In cazul tatalui meu, la o luna dupa orhiectomie PSA-ul a iesit 1.79. A luat zilnic casodex 50mg 1/zi si ia in continuare.
Nu face radioterapie - nu am luat inca o decizie in acest sens. Oncologul recomanda radioterapia - zice ca radioterapia impreuna cu hormonoterapia au rezultate mai bune decat hormonoterapia singura. Insa urologul a zis sa nu facem nimic altceva deocamdata.
Cam la o saptamana de la operatie au aparut usturimi la urinare, mai ales noaptea. Dupa vre-o zece zile durerile au disparut. Totusi urineaza la fel de des ca inainte.
Bufeurile de caldura si transpiratia sunt destul de dese si deranjante. Oncologul a zis ca medicamentele speciale pentru bufeurile de caldura au alte efecte secundare, motiv pentru care nu le recomanda - a zis ca poate lua extraveral pentru ca mai atenueaza aceste bufeuri de caldura.
Alte efecte secundare ale orhiectomiei nu au aparut. Cele mai importante ar fi scaderea densitatii osoase (osteoporoza) si anemia (scaderea numarului de globule rosii din sange). Pentru ambele probleme exista tratamente dar nu stiu cum e mai indicat: a se lua tratament preventiv, sau a se lua abia cand apar aceste efecte secundare?
Revin la radioterapie. In cazul tatalui meu, intrucat nu s-au identificat metastaze dar nici nu s-au putut exclude in totalitate, oncologul a zis ca ar fi util un RMN toraco-lombar si un CT pulmonar. Oncologul a spus ca, daca nu sunt metastaze, sunt chiar sanse curative prin radioterapie.
Referitor la hormonoterapie. Se pare ca s-au obtinut rezultate foarte bune prin TRIPLA TERAPIE HORMONALA INTERMITENTA. Aveti ceva detalii, link-uri, despre acest subiect?
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 06-05-2011, 21:51:07 de către RaulDuke
flutamida va lua mereu. asta daca nu se schimba in alt tip de tratament analog.
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 06-05-2011, 09:33:59 de către amalia66
Avem o saptamana de radioterapie pentru oasele bazinului si mi s-a spus ca actioneaza si asupra prostatei. Flutamida nu au vrut sa o inceapa in acelasi timp cu radioterapia asa ca ramane sa incepem tratamentul dupa inca o saptamana. CE nu am inteles eu este cat timp dureaza tratamentul cu flutamida... de la dr am inteles ca va lua 3 pastile /zi dar nu mi-a spus cat timp-
Am facut prima doza de zometa si tata se simte mai bine- de cand a inceput radioterapia avea dureri mari de genunchi desi la genunchi nu are metastaza. Insa dupa zometa i-a trecut.
Am refacut si PSA-ul si a iesit 5.72 ceea ce este o mare reusita stiind ca am plecat de la 150.
Daca se simte bine si este optimist totul este bine!
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 03-05-2011, 23:30:45 de către RaulDuke
pentru ca dupa parerea mea nu merita sa castrezi un om, orice ar fi, mai ales in fata faptului implinit al existentei metastazelor, deci imposibilitatea vindecarii.
simplu: standardul in cancerul de prostata metastatic este HORMONOTERAPIA. in cazul unui gleason peste 7 cu alti factori inclusi, lumea merge pe blocada androgenica totala prin, de exemplu ZOLADEX plus CASODEX. e drept ca zoladex poate fi inlocuit, teoretic, si de castrare chirurgicala, dar nu intra in standardul in vigoare si personal nu prea cunosc (nu stiu daca sunt) studii care sa compare zoladex cu castrarea, intru cat nu ai cum sa obtii un dublu orb si nici bolnavii nu prea se inghesuie pe ramul cu castrarea chirurgicala (de altfel statistic doar 17% din bolnavi, cand li se prezinta clar optiunile, aleg castrarea chirurgicala). casodex in monoterapie nu se recomanda, fiind sigur inferior castrarii chirurgicale. Zoladex in monoterapie este o varianta foarte buna.
cu "frectia la picior de plastic" ma refer la faptul ca nu prea exista studii care sa sustina castrare chirurgicala plus casodex, iar odata indusa o suprimare hormonala chirurgicala majora, sa mai vii si cu efectele secundare ale bicalutamidei fara sa stii care sunt beneficiile... poate e prost spus "frectie la picior de lemn" dar oricum mi se pare cel putin fantezist.
stiu ca multe lucruri suna valabil si corect dpdv stiintific, odata ce ai impresia ca ai patruns datele problemei, dar nu mai traim in era deciziilor luate la bunul plac si imaginatia medicului, traim in era medicinei bazate pe dovezi, cu trialuri si studii clinice. altfel e riscant sa actionezi si in cel mai bun caz nu stii ce ai facut.
pentru prostata in romnia e simplu, cautati pe net ghidul de tratament, care e un fel de lege, facut tocmai de Prof. Dr. Sinescu, si o sa va clarificati.
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 03-05-2011, 12:56:16 de către marin111
Referitor la tratamentul medicamentuos asociat orhiectomiei.
Exista notiunea de "blocada androgenica maxima" (denumiri echivalente: "blocada androgenica totala", "blocada androgenica completa").
Testosteronul "hraneste" atat prostata cat si tumoarea canceroasa. Testosteronul provine de la testicule (90 - 95 %) si restul (5 - 10 %) de la glandele suprarenale. Prin orhiectomie (castrare chirurgicala) problema testosteronului de la testicule este rezolvata. Mai ramane de rezolvat blocarea testosteronului provenit de la glandele suprarenale. Aceasta blocare se face prin unul din medicametele de tip antiandrogen: flutamida, nilutamida, bicalutamida (casodex).
Deci "blocada androgenica maxima" se realizeaza prin castrare + antiandrogen. Castrarea poate fi chirurgicala (orhiectomie), sau medicamentuoasa (prin administrarea de medicamente de tip analogi LHRH, cum ar fi zoladex-ul).
Iata cateva link-uri unde puteti citi despre blocada androgenica:
http://www.romedic.ro/cancerul-de-prostata/tratament
http://www.scribd.com/doc/52318365/CANCERUL-DE-PROSTATA
http://www.medicultau.com/patologia-chirurgicala-urologica/cancerul-de-prostata/tratamentul-cancerului-de-prostata-in-faza-metastatica.php
@Amalia66:
In concluzie cred ca tratamentul tatalui tau cu flutamida este corect, la fel si cel cu casodex al tatalui meu.
Nu inteleg de ce RaulDuke considera ca dupa orhiectomie aceste tratamente sunt "un fel de frectie la picior de plastic", si de asemenea, de ce recomanda zoladex (zoladex este analog LHRH si face castrare medicamentuoasa care nu mai are sens dupa castrarea chirurgicala).
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 29-04-2011, 18:19:48 de către RaulDuke
personal nu sunt pentru flutamida sau casodex, acestea fiind inferioare castrarii. mai degraba in standard si recomandarile de grad I ale ESMO este tratamentul cu ceva de genul Zoladex odata pe luna.
Zometa se pune in perfuzie, se face odata la 3 saptamani sau o luna, dureaza 15 minute, nu sunt probleme cu ea. poate sa scada calciul seric, lucru pentru care doctorul poate sa aleaga sa nu faca Zometa cand calciul este scazut sau sa va recomande un tratament cu calciu/vitamina d. mai poate avea o serie de efecte adverse destul de rare, intoleranta, etc, se gasesc pe net. una nou descoperita insa, la folosirea pe termen lung, este asa-numita osteonecroza mandibulara. asta inseamna ca uneori apar distructii si necroze osoase la nivelul mandibulei sau maximarului, dupa folosirea pe termen lung a Zometa, care pot da durere si supainfectii si care pot impune oprirea tratamentului cu Zometa, investigatii de tipul CT sau IRM local si chiar interventii stomatologice/chirurgicale.
despre medicatia de greata... asta ii va recomanda medicul in functie de necesitate, fie in preventie fie in tratament, din multiplele medicamente pe care le are la dispozitie pentru asta. nu trebuie sa facem recomandari de medicamente pe net pentru ca nu putem tine locul medicilor din realitate sau al consultului medical.
vitaminele... cum nu ajuta asa nu strica, cel putin studiile nu au dovedit nimic in directia asta, deci recomandarile pot fi facute doar in functie de ce nevoie identifica tot mediul lui si... de ce bani sunteti dispusi sa dati pe preparate din acestea.
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 29-04-2011, 10:45:57 de către amalia66
As dori sa stiu si cum este administrata Zometa, cate zile si cam cat dureaza o perfuzie ca sa stiu cat timp va sta tata pe fotoliu din spital! Flutamida am vazut ca sunt pilule deci nu este nicio problema!
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 29-04-2011, 08:52:00 de către amalia66
Multumesc pentru raspuns ca ma mai luminez si eu... tratamentul pentru prostata il va face cu flutamida ; cum spuneam, incepe saptamana viitoare: luni ii va lua analizele si va face prima sedinta de radioterapie, marti vom lua reteta, vom cumpara medicamentele si ne vom intoarce in spital pentru a incepe tratamentul medicamentos si vom face deasemenea sedinta de radioterapie; nu stiu inca doza si nici cat timp dureaza ca nu mi-a prescris-o; va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa-i cumpar si alte medicamente, pentru greata, vitamine...care sa-l ajute ! Multumesc
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 28-04-2011, 19:26:39 de către RaulDuke
nu e vorba de chimioterapie, caci Zometa nu este citostatic. Zometa este un bifosfonat menit sa incetineasca distructia osoasa si progresia metastazelor din oase. abordarea cu radioterapie si tratament hormonal concomitent mi se pare perfect justa! ce tratament hormonal face ? suna cunoscut oricare din urmatoarele: zoladex, casodex, eligard, flutamida... ? cam ce doze ?
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 28-04-2011, 14:17:46 de către amalia66
In sfarsit am cat de cat un tratamet: radioterapie :incepe de luni si dureaza 2 saptamani, concomitent va face chimioterapie cu Zometa( sau alt biofosfat daca nu se gaseste) si cu ceva hormoni pentru prostata; nu am retinut pentru ca vorbea foarte repede dr oncolog! Ma intreb daca nu este prea mult si radioterapie si chimioterapie in acelasi timp???? sper sa-i reziste organismul !
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala 22-04-2011, 16:40:46 de către RaulDuke
pai da, treaba a fost abordata prost pe de o parte datorita sistemului cretin romanesc, pe de o parte disperarii dumneavoastra nejustificate si a faptului ca v-ati apucat sa luati decizii citind de pe internet, neavand pregatire medicala, dar cel mai nasol a fost faptul ca nu v-a vazut un oncolog IMEDIAT DUPA CE ATI PRIMIT DIAGNOSTICUL DE CANCER.
statistic vorbind un cancer de prostata omoara bolnavul IN APROXIMATIV 5 ANI de la aparitia metastazelor, iar la modul global cam in jur de 11 ani de la diagnosticarea initiala, deci este absolut improbabil ca o temporizare de zile pana la chiar luni a tratamentului l-ar fi afectat. dublarea PSA-ului nu se coreleaza nici cu progresia bolii nici cu durata de supravietuire nici cu nimic.
din punctul meu de vedere inclusiv acum trebuie vazut de un oncolog. daca nu exista metastaze s-ar fi impus cel putin iradiere locala, daca nu chiar si o operatie. restul este "water under the bridge" dar faptul ca nu ati consultat un oncolog, mai presus de orice, s-ar putea sa fi periclitat alegerea optima a unui tratament.
mult succes pe viitor!

26287 com 1 2 3 4 ..... 160161162163164165166 ..... 260 261 262 263 INAINTE ›
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp