Ultimele comentarii pe forum
SUBIECT | COMENTARIU | |
rezultat RMN |
12-05-2011, 11:08:20 de către mirelie
Subiect: rezultat RMN
Mama are 63 de ani. Doctorita(oncologul din spital) nu comunica deloc !!!(este o ``ciudata``ca sa nu zic mai mult ).Am discutat mai mult cu medicul oncolog din policlinica.Dupa externare mergem incontinuare cu BONEFOS, DHC, DEXAMETAZONA SI GABARAN si in plus i-a dat sa ia si SILIMARINA. Pe iesirea din spital mai scrie : se instituie I ciclul PCT paliativ ( ADRIAMICIN +5FU0 CU TOLERANTA MEDIE.Ce vrea sa insemne asta??Multumesc pentru raspuns. |
|
rezultat RMN |
11-05-2011, 23:27:00 de către RaulDuke
pai pentru o femeie in varsta (banuiesc ca are peste 60 de ani) trebuie evaluate urmatoarele 5 cele mai probabile surse de metastaze osoase. acestea sunt, in ordinea descrescatoare a frecventei, urmatoarele tipuri de cancer: de san, de plaman, de tiroida si renal. mai sunt si altele, e drept, care dau mai rar metastaze osoase, dar pentru astea 4 cel putin trebuie evaluata. io as verifica intai asiduu daca nu are un cancer de san, asta e cel mai probabil. pentru faptul ca nu poate sa mearga... fie ca are fractura prin tasare vertebrala, din cauza unei metastaze, fie ca are invazie medulara, poate sa faca radioterapie pe coloana, care ajuta.in rest: ce tip de tratament a facut ? ce investigatii s-au facut si ce tipuri de cancer dintre cele mentionate au exclus doctorii ? |
|
rezultat RMN |
11-05-2011, 19:18:00 de către mirelie
Am reusit sa o internez pe mama la spitalul oncologic si a facut chimioterapie.Pe biletul de iesire din spital scrie: Dianostic principal (DRG Cod 1):tumori maligne cu sediu neprecizat.Diagnostice secundare 1 C79.5. tumora maligna secundara a osului si maduvei osoase 2 C78.7.tumora maligna secundara a ficatului 3. Z51.1.sedinta de chimioterapie pentru neoplasm 4.durere cronica ireductibila Diagnostice formulare libera :metastaze multiple vertebrale toraco-lombare si hepatice (in obs.)cu punct de plecare nedecelat. |
|
rezultat RMN |
17-04-2011, 21:56:52 de către RaulDuke
ma bucur sa aud! |
|
rezultat RMN |
17-04-2011, 21:30:21 de către mirelie
Multumesc pt raspuns.Mama s-a simtit mai bine azi, chiar a reusit sa faca catava pasi (ajutata ) prin camera.Urmeaza sa mearga la spital pentru investigatii. |
|
rezultat RMN |
14-04-2011, 23:07:58 de către RaulDuke
inseamna ca are o fractura prin tasare a unei vertebre care avea o metastaza osoasa. mi se pare neverosimil si cel putin aiurea, ca sa zic asa, faptul ca a fost trimisa acasa cu verdictul "nu se mai poate face nimic" din moment ce nici nu s-a descoperit o cauza. oncoloaga din buzau la care ai fost ti-a dat niste investigatii de facut ? v-a dat un diagnostic de cancer ? a propus ceva de genul biopsie din metastaza, mamografie sau ecografie mamara, radiografie sau CT toracal, CT abdominal, o ecografie tiroidiana ? orice de genul asta ? trebuie stabilit un diagnostic pentru a se vedea ce solutii de tratament exista si ce asteptari poti avea. nu trebuie sa accepti sa ti se spuna "nu mai e nimic de facut" fara si sa ti se dea un motiv si un diagnostic clar! |
|
rezultat RMN |
14-04-2011, 21:23:24 de către mirelie
Mama are 63 de ani.Incepand din octombrie au inceput sa o doara oasele (intai un umar, apoi celalalt, coloana si piciorul stang). Initial i s-a spus ca are osteoporoza si dupa ce a luat tratament si-a adus aminte medicul ca trebuie sa faca testul de osteoporoza...si ``surpriza``.nu are osteoporoza.Apoi au ziz ca e durere reumatica si am dus-o la Bucuresti la spitalul de reumatologie (noi fiind din buzau ).I-au facut fel de fel de investigatii, inclusiv masaj si fizioterapie!!!!!!desi una din vertebre este aproape de tot tasata !!!Cred ca i-au facut mai mult rau decat bine.Acum 3 sapt am mers la spitalul Bagdazar pt RMN.Si aici i s-a dat acest diagnostic, spunandu-ne sa o luam acasa ca nu mai e nimic de facut.In Buzau am mers la oncolog (o domnisoara doctor extraordinara), in policlinica, si acum mama face tratament cu BONEFOS, DHC, DEXAMETAZONA SI GABARAN.Nu mai are dureri dar nu mai poate merge. |
|
rezultat RMN |
13-04-2011, 23:30:05 de către RaulDuke
@mitra marieta: conform concluziei radiologului care ti-a efectuat RM-ul este foarte probabil ca boala a recidivat local (pe investigatia asta). asta inseamna "determinari secundare". nimic nu e mai important momentan decat sa te prezinti cat mai repede la oncolog. nu mai amana! iti urez succes! sa ne spui ce ai mai facut.@mirelie: furnizeaza-ne, te rog, mai multe date despre mama ta si diagnosticul ei! cati ani are, ce alte boli are, cum a fost descoperita aceasta metastaza? ce investigatii a facut ? mai are si alte metastaze ? unde a fost diagnosticata ? s-a facut punctie din metastaza respectiva ? ce alte boli s-au exclus ? atunci voi putea sa-ti spun mai multe. |
|
rezultat RMN |
13-04-2011, 22:48:18 de către mirelie
Mama a fost diagnosticata cu metastaza osoasa, localizata la nivelul coloanei vertebrale, cu punct de plecare necunoscut.As dori sa stiu mai multe despre aceasta problema, va rog !!! |
|
rezultat RMN |
13-04-2011, 20:42:41 de către MITRA MARIETA
Am uitat sa spun ca in oct 2010 am facut colonoscopie si totul a fost bine.La medic nu am ajuns pt. ca nu am avut cand si chiar m-a ingrijorat acest rezultat.Pana ajung la medic astept un raspuns. |
|
rezultat RMN |
13-04-2011, 20:40:11 de către MITRA MARIETA
In 2009 am depistat o tumoare pe rect.Am facut tomografie si biopsie.La biopsie tumoarea era moderat diferentiata.Am facut 25 de sedinte de radioterapie si 10 perfuzii cu citostatice.Am fost operata in iulie 2009 si la anatomopatologic scrie asa, piesa de amputatie anala care prezenta la 1, 5 cm de inelul anal o arie ulcerata cu diam de 1 cm, microscopic se evidentiaza o ulceratie cronica cu tesut matur si infiltrat inflamator cronic perilezional si infiltrat inflamator acut supraadaugat cu detritus fibrino necrotic in suprafata.Mucoasacolonica adiacenta prezinta modificari reactive postterapeutice, intramural se evidentiaza extinsa fibroza.Fara stadiu sau altceva. RMN -ul l-am facut ieri 12 apr la Bucuresti la Medlife.Sunt in evidenta la oncologie si nu am facut niciun tratament deoarece medicul nu a considerat necesar.Operatia a fost facuta la 3 sapt de la terminarea radioterapiei la Bucuresti la Sp. Fundeni.In speranta unor lamuriri va multumesc f. mult. |
|
rezultat RMN |
12-04-2011, 19:55:55 de către RaulDuke
nu arata bine.totusi, furnizeaza-ne mai multe informatii legate de istoricul bolii tale, te rog! in ce stadiu a fost boala, ce scria pe buletinul anatomo-patologic, cand si ce tratamente ai urmat, inclusiv operatia, cand ai facut acest RMN, daca ai facut sau nu o colonoscopie, asa cum ar fi fost indicat. inafara faptului ca sunt convins ca scrie ceva mai mult in buletinul de la rezonanta magnetica... voi putea sa-ti raspund mai bine. esti luata in evidenta in serviciul oncologic teritorial ? ai aratat RM-ul oncologului care te trateaza, sau oricarui medic ? esti programata la un consult ? |
|
Adenocarcinom microinvaziv, grad de diferentiere G1... la nivelul colului uterin |
12-04-2011, 12:10:43 de către RaulDuke nu stiu despre ce analiza e vorba... totusi virusurile din grupul papiloma sunt dovedite ca fiind implicate in producerea cancerului de col uterin. totusi odata confruntat cu aparitia acestei boli, nu prea mai are valoare dovedirea infectiei cu acest virus... cel putin la ora actuala. faptul ca nu exista M este un lucru pozitiv. intr-adevar faptul ca e vorba de tumoare mica, localizata, face improbabila existenta lor. |
|
Adenocarcinom microinvaziv, grad de diferentiere G1... la nivelul colului uterin |
12-04-2011, 11:03:54 de către ovidiu_chelaru Revin cu niste date in cazul meu! Intr-o alta analiza este scris faptul ca: "S-au găsit următorii viruşi:viruşi papiloma grupa II(risc ridicat), tip:16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68" In limbaj comun, ce inseamna? Iar privitor la metastaze, nu am gasit nicaieri nici un "M", ca sa-mi pot da seama despre ele! Ma ajuti si cu informatia asta? Din spusele doctorului, tulpinile 16 si 52 ridica probleme... |
|
12-04-2011, 10:34:20 de către Vio sau Vasi multumesc f.mult, sper ca lucrurile sa evoluieze spre bine. |
|
11-04-2011, 22:34:01 de către RaulDuke deci opinia mea constati ca totusi concorda cu a lor :) io sunt fericit pentru asta. iar tu sper sa fii mai lamurit dupa discutiile cu mine! asteptam imunohistochimia, dar nu va cantari foarte tare. bafta ! |
|
11-04-2011, 21:55:30 de către Vio sau Vasi diagnosticul s-a pus in urma interventiei chirurgicale(histerectomie totala cu anexectomie bilaterala, omentectomie.va multumesc pentru raspuns.pana in acest moment am consultat 2 medici oncologi.ambii mi-au recomandat CT, care este normal, mark.tum. normali.asteptam rezultatul de la Babes.nu se pronunta pro sau contra chimioterapiei. |
|
11-04-2011, 21:28:22 de către RaulDuke T1 inseamna o tumoare mica, localizata la ovar; Nx inseamna ca nu s-a putut spune daca exista sau nu ganglioni invadati; Mx insemna ca nu se poate spune daca exista sau nu metastaze, adica raspandiri la distanta a tumorii. notiunea de adenocarcinom endometroid spune ca este vorba de un cancer, iar cine a avut curajul sa zica FIGO 1A vrea sa spuna ca e vorba de un stadiu incipient, operabil si tratabil, cu sanse mari de vindecare. nu prea inteleg pe ce s-a pus diagnosticul de adenocarcinom... imi imaginez ca in urma unei operatii sau interventie laparoscopica. daca s-a facut operatia, de ce nu s-au putut evalua si ganglionii, nu stiu... ca atare imi este absolut imposibil sa emit niste judecati prea precise. oricum, presupunand ca intr`adevar e vorba de un stadiu I FIGO, evaluarea riscului trebuie facuta de un oncolog. el poate decide fie ca o operatie radicala (scoaterea uterului, a anexelor, ovarelor, cu spalare masiva si biopsierea peritoneului) sa fie suficienta, fie ca aceasta trebuie sa fie urmata de tratament citostatic asanumit "adjuvant" care sa asigure distrugerea unei boli micrometastatice eventuale. in orice caz lucrurile astea trebuiesc urmate de o evaluare periodica pe termen indelungat a pacientei, cu control la medicul de familie, la chirurg si la oncolog, cu analize biologice si alte investigatii. oncologul tau va stii cel mai bine! eu doar incerc sa te lamuresc. sper ca am fost cat de cat inteligibil... mult succes! |
|
11-04-2011, 20:54:07 de către Vio sau Vasi pentru RaulDuke, va rog frumos sa-mi spuneti ce inseamna, ADENOCARCINOMENDOMETRIOID OVAR STG., stadiu:T1NxMx, FIGO1A.pacienta are 60 ani, este operata, CTsi markeri tumorali normal.piesele au fost duse si la CENTRUL DE DIAGNOSTIC BABES(se asteapta rezultatul)in opinia d-voastra, care ar fi conduita de tratament si ce sanse sunt.va multumesc. |
|
11-04-2011, 18:46:00 de către RaulDuke ce zice asta e cam asa: este un cancer localizat, cu stadiu foarte mic, practic cel mai mic dintre cele care exisat; nu poate aprecia daca chirurgul a scos TOT din cauza problemelor descrise, desi spune ca leziunea tinta, cea cu problemele cele mai mari, e scoasa din tesut sanatos, asta e de bine. faptul ca adenocarcinomul este unul BINE DIFERENTIAT (G1) iarasi e de bine, pentru ca inseamna o tumora foarte putin agresiva. in mod normal dupa operatie ar trebui sa urmeze iradiere. sansele, repet, sunt FOARTE BUNE ! bafta ! |
|
11-04-2011, 17:04:40 de către ovidiu_chelaru Sper sa nu plictisesc pe nimeni cu atata text scris insa am incercat sa fiu cat mai concis, pentru ca si explicatiile primite sa fie la fel. Multumesc anticipat! |
|
11-04-2011, 17:03:56 de către ovidiu_chelaru Iti multumesc din nou din suflet pentru notiunile "omenesti" oferite si totodata vin cu lamuririle privitoare la stadializare. Citez aici din concluziile medicului: "Descriere microscopica: Analiza a 4 blocuri in parafina si a 4 rezectii colorate din colul uterin conform indicatiilor clinice din operatia de conizatie. Atat in rezectiile de col uterin cat si in rezectiile histologice pregatite suplimentar se observa segmente de conizat (conuri de tesut), evidente, neorientabile afectate in urma efectului de cauterizare. " "Epiteliu scuamos" "Fara lezarea mucoasei uterine. Se observa leziune endocervicala glandulara, care corespunde in mare parte unui adenocarcinom in situ. (AIS). De asemenea se observa o transformare usoara de leziuni sub forma unui adenocarcinom invaziv bine diferentiat cu adancime de invazie de minim 3mm in sensul unui stadiu ms pT1a1. Fara afectarea vaselor de sange sau limfatice." DIAGNOSTIC: "Segmente de conizat (conuri de tesut) neorientabile cu adenocarcinom endocervical in situ (AIS) precum si transformare usoara de leziuni sub forma de adenocarcinom microinvaziv bine diferentiat al cervixului G1 pT1a1, respectiv FIGO IA1. Fara afectarea vaselor de sange sau limfatice. Leziunea invaziva este extirpata din tesutul sanatos. Nu se poate estima radicalitatea extirparii din componentele in situ din cauza efectelor de cauterizare si a lipsei de orientabilitate. " |
|
11-04-2011, 15:33:43 de către RaulDuke cu privire la ierarhia aceea a ta da-mi voie sa incerc sa explic: invaziv se refera la proprietatea unei tumori (formata din celule canceroase) de a se raspandi in corp, incepand de la locul de unde apar, in cazul de fata COL UTERIN. CIN inseamna ca microscopic exista niste celule mici, modificate de la normal, cu tendinta spre cancerizare. CIS ar insemna ca celulele sunt clar canceroase, dar nu au depasit zona aceea microscopica in care au aparut, nu au plecat propriuzs din locul respectiv. iar microinvaziv inseamna ca ele au inceput sa se miste putin spre profunzime, lucru detectabil doar cu microscopul. practic abia de la INVAZIV incolo incepe notiunea clinica de CANCER, deci chiar daca pentru tine suna grav, de fapt boala a fost surprinsa in aproape cel mai incipient stadiu si poate fi tratata cu succes, cu sanse mari de vindecare. incearca sa te linistesti deci, pe cat posibil astea sunt informatiile si vestile bune pe care le am pentru tine. mult succes in continuare ! |
|
11-04-2011, 13:16:14 de către ovidiu_chelaru Va multumesc foarte mult pentru informatiile concise si foarte utile de altfel... In momentul de fata nu sunt in posesia informatiilor privitoare la stadializare, dupa criteriile pe care deja mi le-ati enumerat, insa de indata ce le voi avea, voi veni cu informatia necesara. Ceea ce pe mine ma sperie este atat denumirea de ADENOCARCINOM, despre care am citit lucruri destul de rele cat si stadiul acela, MICROINVAZIV, pentru ca am citit ca ordinea ierarhica ar fi CIN1-CIN2-CIN3-CIS-microinvaziv- invaziv. De vreme ce acest microinvaziv este spre finalul listei, mie personal imi suna a fi grav... Astept sa fiu contrazis, daca cineva ma poate lamuri in acest sens! |
|
11-04-2011, 13:02:05 de către RaulDuke stadializarea se face in functie de dimensiunea tumorii, prescurtat cu T si o cifra, cea mai mica cifra inseamnand cea mai mica tumora, numarul de ganlioni invadati gasiti la operatie, prescurtat cu N si prezenta sau absenta metastazelor M. aceste elemente alcatuiesc STADIUL care e de la 1 la 4 si este cel mai important factor pentru prognostic. nu ne-ai furnizat aceste date deci nu se poate spune nimic decat ca da, are cancer, si dupa toate probabilitatile in stadiu destul de incipient, deci lucru bun! ce e mai deosebit la acest tip de cancer este ca e ADENOCARCINOM, care e putin mai rar in cazul colului uterin, mai frecvent e unul care se numeste scuamos. ce e de facut: consult oncologic. |
|
11-04-2011, 12:35:43 de către ovidiu_chelaru Completez rugamintea cu intrebarea referitoare la sansele de vindecare, atat dpdv statistic cat si istorico-medical. Va multumesc anticipat! |
|
rezultat RMN cerebral... recidiva? |
20-06-2011, 16:21:51 de către RaulDuke
Subiect: rezultat RMN cerebral... recidiva?
de mentionat: cancerul de endometru NU metastazeaza de obicei catre os. cred ca e ceva rarissim, eu personal nu am intalnit inca asa ceva. |
|
20-06-2011, 08:42:48 de către aralex
Multumesc mult pentru raspuns! Am inteles ce mi-ati explicat. Intradevar, exista un oarecare confort in cunoasterea situatiei..si inteleg ca medicul a facut cel mai probabil o confuzie afirmand ca nu exista metastaze pulmonare si osoase intrucat ea nu are nicio astfel de analiza...numai daca i-au facut cumva analizele la sange de care pomeniti si bazandu-se pe faptul ca inca nu acuza astfel de dureri. Partea cu durerea..sincer nu o inteleg in contextul in care am descoperit tumorile actuale la un control de rutina pentru comisia de pensionare, nicidecum nu a acuzat vreo durere.Eu incerc sa inteleg cat mai multe ca sa stiu la ce sa ma astept...medicul curant spunea ca speram sa obtinem ceva mai mult in urma tratamentului si incerc sa inteleg daca vorbeste serios sau nu...mama se simte bine deocamdata, nu are nicio durere,.. exceptand totusi simptomele citostaticelor... |
|
18-06-2011, 00:40:21 de către RaulDuke
hai sa o luam pe rand. voi folosi copy/paste din lucrurile pe care le-ai postat tu:1 - Tumora epiplom - tesut fibro-adipos cu masiva invazie carcinomatoasa (adenocarcinom bine diferentiat) - asta inseamna metastaza intraabdominala in ceea ce se numeste PERITONEU/OMENT/EPIPLOON, care este foita care inveleste organele din abdomen. este un loc predilect de raspandire a unor cancere, in special cele ginecologice la femei. 2 - Metastaza presacrata - tesut fibro conjunctivo adipos cu infiltrat inflamator cronic nodular si invazie carcinomatoasa (adenocarcinom bine si mediu diferentiat) - aici e putin neclar, banuiesc ca este vorba de un ganglion care se afla undeva in zona osului sacru... 3 - Metastaza perete abdominal - tesut fibro conjunctivo adipos cu infiltrat inflamator cronic nodular, zone hemoragice si invazie carcinomatoasa (adenocarcinom bine si mediu diferentiat) ; abdominal - tesut fibro conjunctivo adipos cu infiltrat inflamator cronic nodular, zone hemoragice, hiperemie si masiva invazie carcinomatoasa (adenocarcinom bine si mediu diferentiat) - aici este vorba de raspandirea nu in INTERIORUL cavitatii abdominale, ca in cazul 1 si 2, ci este vorba de chiar peretele insusi, probabil in zona musculara. despre faptul ca el afirma ca NU sunt metastaze pulmonare, inseamna ca se bizuie pe vreun CT de torace, care nu a aratat nimic, la fel si pentru oase, aici eventual completat cu faptul ca mama ta nu acuza dureri osoase pe nicaieri si poate ca nici analizele biologice nu indica ceva de genul asta (sunt cateva analize care pot sugera distructie osoasa). totusi acestea sunt niste detalii poate putin inutile pentru tine... sau... nu stiu cat te ajuta, dincolo de confortul intelegerii, nu neg, important. despre partea cu "imunostimularea" ma tem ca se gasesc multi indivizi care iti vor propune sau iti vor vinde multe nenorociri de produse, mai scumpe sau mai ieftine, care sa "intareasca" imunitatea sau nu stiu ce, dar care tot ce urmaresc este sa faca bani pe seama unor oameni disperati, prin mijloace despre care stiinta nu a putut niciodata (desi a incercat) sa dovedeasca faptul ca valoreaza mai mult decat apa chioara. motivul pentru care medicii adevarati nu-ti vor recomanda niciodata asa ceva este tocmai acesta si faptul ca insasi deontologia medicala nu permite unui medic sa recomande lucruri inutile, care mai si costa. despre faptul ca ai auzit tu persoane care au tolerat mai bine citostaticele cu ajutorul unor asemenea produse... tine minte un singur lucru: asta nu poate fi probat in nici un fel. este fie o coincidenta, suprapunere cu alte masuri luate de insisi medici, fie este autosugestia fiecaruia. in rest, poti sa recurgi la orice te ajuta fie pe tine fie pe mama ta, nu doar fizic, ci si psihic, emotional, spiritual, etc. iti urez mult succes, sper sa intelegi ceva din toate acestea, desi recunosc ca m-am intins cam mult ! |
|
17-06-2011, 08:18:16 de către aralex
da, diagnosticul este corect..intuiam ca nu se mai poate face nimic pentru remisie, desi imi este foarte greu sa accept; cat despre tratamentul paleativ, as fi vrut sa stiu ce imunostimulatoare sa ii iau ca sa suporte mai bine chimioterapia. am intrebat medicul si mi-a spus ca nu crede ca este necesar. am intalnit insa paciente care, in urma acestui tratament, au suportat mai usor reactiile adverse nu inteleg insa de ce spuneti ca sunt metastaze abdominale si nu numai..asa cum nu inteleg nici de ce chimioterapeutul a afirmat ca nu sunt metastaze pulmonare si nici osoase... |
|
16-06-2011, 21:32:41 de către RaulDuke
din cate inteleg mama ta are un cancer de endometru iradiat si operat in 2006, iar acum recidivat, cu metastaze peritoneale, reoperat si in curs de chimioterapie. e posibil sa ma insel, caci imi e greu sa reintegrez mai multe postari inseriate de pe acest forum... sa-mi spui daca gresec ! asta cred ca e intregul diagnostic, nu conteaza nici un stadiu TNM relativ intru cat este vorba de o recidiva a bolii, atat local cat si la distanta, cu metastaze abdominale si nu numai. din momentul de fata tratamentul nu mai poate spera decat prelungirea vietii si intarzierea aparitiei simptomelor, in concomitenta cu tratamentul suportiv, ceea ce se numeste tratament paleativ. depinde foarte mult cum va suporta tratamentul si cum va raspunde la el, dar din acest punct incolo ea va trebui monitorizata continuu in vederea ajustarii tratamentului pe termen nedefinit. mult succes ! |
|
16-06-2011, 14:54:59 de către aralex
Rezultatul suna destul de urat pentru niste urechi neavizate ca ale mele, asa ca am abordat medicul care o trateaza acum si mi-a spus ca exista sanse (ma rog, ca trebuie sa incercam) pentru remisie intrucat s-a scos tot prin operatia de la Elias si nu exista metastaze osoase sau pulmonare... analizand, nu reusesc sa imi dau seama cum a dedus ca nu sunt. Mama nu are astfel de analize la dosar. Ma puteti lamuri?..Eu m-am gandit ca probabil din anatomia patologica se poate vedea cev de acest gen.Deasemenea, mai are la dosar un tomograf al carui rezultat l-am postat aici cu ceva vreme in urma si in care eu nu am mare incredere intrucat nu a reusit sa evidentieze o tumora de 6 cm (gasita ulterior la operatie).PS: Cu buletinul de la anaotomie patologica am fost la chimioterapie si de ieri a inceput deja tratamentul cu Paclitaxel si Epirubicin. |
|
16-06-2011, 14:26:04 de către aralex
Marti am fost la Bucuresti si, dupa mai multe insistente am reusit sa luam si rezultatul anatomopatologic. M-a surprins ca nu este trecut niciunde stadiul TNM. Mai precis, diagnosticul histopatologic este :Congelatie: tesut conjunctiv cu invazie carcinomatoasa insulara (adenocarcinom) - diagnostic de certitudine la parafina. Perete abdominal - tesut fibro-conjunctiv adipos cu infiltrat inflamator cronicdifuz si nodular, invazie carcinomatoasa (adenocarcinom bine diferentiat) cu zone ulcerate si zone de necroza. Congelatie: tesut conjunctiv cu invazie carcinomatoasa insulara (adenocarcinom) - diagnostic de certitudine la parafina. Tumora epiplom - tesut fibro-adipos cu masiva invazie carcinomatoasa (adenocarcinom bine diferentiat). Metastaza presacrata - tesut fibro conjunctivo adipos cu infiltrat inflamator cronic nodular si invazie carcinomatoasa (adenocarcinom bine si mediu diferentiat) Metastaza perete abdominal - tesut fibro conjunctivo adipos cu infiltrat inflamator cronic nodular, zone hemoragice si invazie carcinomatoasa (adenocarcinom bine si mediu diferentiat) Perete abdominal - tesut fibro conjunctivo adipos cu infiltrat inflamator cronic nodular, zone hemoragice, hiperemie si masiva invazie carcinomatoasa (adenocarcinom bine si mediu diferentiat) Ombilic idem. |
|
07-06-2011, 12:39:41 de către RaulDuke
pai si de ce nu faci ? |
|
07-06-2011, 09:52:24 de către aralex
La cat timp dupa operatie se poate face o echo de abdomen? dar un CT?Legat de zona tare de care va spuneam, la controlul pentru scoaterea firelor nu a vrut sa ii spuna ce poate fi iar acum am observat ca sunt 2 zone tari, una mai mare pe stanga, la 10 cm de buric si una mai mica pe dreapta, mai jos, aproape de capatul operatiei. nu si-au modificat nici pozitia nici forma de cand le-am detectat si voiam sa facem un ecograf sa vedem ce e. |
|
31-05-2011, 12:05:38 de către RaulDuke
nici o problema ca ma intrebi. insa in nici un caz nu-ti pot da un raspunz iar sa ma lansez in speculatii mi s-ar parea o inutlitate si poate chiar o prostie din partea mea.diagnosticele nu se dau decat in urma consulturilor clinice completate eventual cu analize si investigatii radioimagistice. tot ce pot sa fac eu pentru tine e sa-ti explic deciziile sau informatiile primite de la alti medici, intr-un fel ca o completare a dialogului tau cu ei. |
|
31-05-2011, 08:27:25 de către aralex
Am observat langa cicatricea mamei, in locul de unde a scos chirurgul una din tumori (in muschiul drept abdominal stang) o zona cam de 3 cm2 foarte tare.imi puteti spune ce ar putea fi? Mama e speriata ca se formeaza la loc tumora dar mie mi se pare neschimbata de cand a venit acasa (2 saptamani).Imi cer scuze ca va tot intreb. |
|
30-05-2011, 11:20:04 de către RaulDuke
dupa parerea mea tratamentul citostatic nu se face de urgenta aproape niciodata. nu exista motiv sa va grabiti prea tare, pentru ca lucrurile nu se schimba in oncologie la interval de cateva zile, iar daca, in situatii exceptionale se schimba, ele nu se rezolva prin citostatice.dupa parerea mea ar trebui programat un consult la un oncolog imediat ce intrati in posesia buletinului anatomopatologic de la operatie, cu restul documentelor medicale. ca principiu oricum citostaticele, cand sunt indicate, nu se fac la mai putin de o luna de la o interventie chirurgicala majora. |
|
30-05-2011, 09:40:34 de către aralex
Voiam sa mai intreb daca "imagine ganglionara din gr. iliac ext. dr., 10/7 mm max. axial" la tomograf inseamna ca este afectat si ganglionul.pentru ca pe biletul de iesire nu precizeaza daca a fost rezecat sau nu, desi am inteles ca este esential in stadializare...sau poate ca nu mai era necesar |
|
30-05-2011, 08:44:09 de către aralex
Pe biletul de iesire de la chirurgie al mamei este trecut rezultatul biopsiei tumorilor extirpate dar rezultatul la anatomo-patologic va fi gata probabil abia peste 2 saptamani. Ar fi bine sa mergem de-acum la oncolog pentru tratament sau sa asteptam pana vine si celalalt rezultat?Deasemenea, mama este luata in evidenta din 2006 la un chirurg oncolog din IOB.ar trebui sa mergem tot la el pt a ne recomanda un chimioterapeut sau sa cautam noi pe cineva?...In mod normal cred ca as fi stiut singur raspunsul la aceste intrebari dar acum chiar am nevoie de ajutor si sfaturi obiective. Mama sufera foarte mult de cand a primit diagnosticul iar mie imi e foarte greu ca nu stiu cum sa o ajut. Multumesc tuturor pentru intelegere si multa sanatate! |
|
26-05-2011, 23:10:03 de către RaulDuke
tratamentul e standard, oriunde l-ai face, chiar daca pot exista uneori mai multe variante. ca sa te convingi de asta, poti cere mai multe opinii. sau poti sa ne prezinti noua aici opiniile ce ti se prezinta, ca sa iti dam mai multe detalii. |
|
26-05-2011, 12:41:06 de către aralex
am inteles acum.in mintea mea, speram ca exista substante pentru chimio mai noi, mai performante la ei...e greu sa gandesti logic si la rece, cel putin mie imi e greu cel mai probabil ne vom indrepta catre IOB din nou, in speranta ca vom gasi un chimioterapeut bun |
|
26-05-2011, 12:22:26 de către RaulDuke
deci sincer nu inteleg ce sperati sa obtineti la gral in plus fata de oriunde altundeva, mai ales cand declari ca nu ai bani de aruncat in stanga si in dreapta...ce trebuie sa faceti acuma este chimioterapie, nu conteaza unde, conteaza sa fie in standard/recomandari. |
|
26-05-2011, 08:25:21 de către aralex
nu, la plamani nu a facut nicio analiza inca.deja ma tem pentru starea ei psihicavrem sa ajungem la Oncofort, la unul din medicii vienezi cu care colaboreaza cei de la Gral..dar nu stiu daca ne permitem deocamdata .are o durere usoara la un genunchi.mai ales la mers cat despre cele 4 tumori, au fost toate localizate in tesuturile moi ale abdomenului (pe prapor, in muschiul drept abdominal stang si drept) |
|
25-05-2011, 21:18:51 de către RaulDuke
aralex, despre plamani stii ceva ? macar o radiografie de plamani, recenta, are, daca nu chiar un CT ? |
|
25-05-2011, 16:11:38 de către Vio sau Vasi
@aralex, spune mi te rog unde erau localizate cele 4 tumori? |
|
25-05-2011, 09:39:51 de către aralex
asa cum ati precizat, sunt intradevar metastaze la mama..sunt chiar mai multe tumori decat ele gasite la tomograf.chirurgul la care am fost i-a scos 4 tumori si asteptam rezultatele la anatomo-patologic sa poata incepe chimioterapia..mi se pare totul atat de brusc si ciudat..la ea, cancerul a fost descoperit si operat in stadiul IIb, iar de recidiva in partile moi nu am mai auzit pana acum..de-asta au iesit si markerii buni...foarte aiurea..foarte, foarte aiurea...mi se pare ca trebuia sa iau mia in serios totul si sa facem investigatii mai des si mai complexe |
|
09-05-2011, 09:15:50 de către aralex
asa am considerat si noi cand am primit rezultatul tomografului.desi sper sa aiba dreptate medicul respectiv, nu ma astept la ceva bun. multumesc pentru raspuns. am sa revin cu precizari dupa operatie. |
|
06-05-2011, 21:42:35 de către RaulDuke
atunci asa sa fie si sper pentru binele tau ca asa e! dar notiunile alea de "tumoral" sau "masa neomogena" sau "formatiune nodulara" nu arata bine. e drept ca nu pot spune ce e pe internet, mai ales daca radiologul nu s-a deranjat sa sugereze o etiologie sau un posibil diagnostic...iti urez succes! |
|
06-05-2011, 11:24:02 de către aralex
am cerut dupa cum v-am spus parerea unui chirurg ginecolog si acesta ne-a recomandat rezectie totala (dr Filipescu de la Elias) considerand ca ce a aparut nu are legatura cu cancerul de endometru ci ma degraba ca efect secundar la radioterapie. aceeasi parere a avut-o si un radioterapeut di IOB (cel care i-a administrat tratamentul initial).Prof. Blidaru, cel care a operat-o initial este in concediu pt 2 saptamani si nu stim dc sa asteptam pana vineri sau sa o lasam pe mana dr de la Elias. |
|
05-05-2011, 20:18:42 de către RaulDuke
da, arata ca o recidiva.nu stiu prea clar ce spera chirurgul sa opereze, dar probabil ca merita incercat... dar probabil ca raspunsul final sta in chimioterapie. |
|
05-05-2011, 14:01:58 de către aralex
Mama a fost diagnosticata cu neoplasm de endometru in 2006, a facut cobalto-terapie si apoi histerectomie totala. Apoi in primii 3 ani a facut ct, iesind de fiecare data in limite normale. Anul acesta a facut o ecografie unde au iesit 2 formatiuni aparent tumorale si ulterior a facut ct avand urmatorul rezultat:-in hipogastru, formatiune tisulara voluminoasa 50/30 mm. max. axial. dezvoltata la nivelul muschiului drept abdominal stang, cu forma neregulata, structura neolmogena, aspect polilobat, poliseptat, cu zone de necroza si microcalcificari. -glanda suprarenala stg, cu aspect tumoral 24/15 max. axial. -imagine ganglionara in grupul iliac ext dr 10/7 mm -vagin ingrosat in special in 1/2 stg unde in grosimea peretelui se observa o imagine nodulara izodensa nativ, hipodensa postcontrast 15/13 mm net conturata cu iodofilie accentuata periferic -posterior de segm VII hepatic interhepato-diafragmatic se obs o formatiune tisulara de forma neregulata 21/12 mm cu stuctura omogena, moderat iodofila net conturata -formatiune nodulara situata in mezogastru intraperitoneal, atasata peretelui abdominal de 15/12 mm -formatiune nodulara situata in paramedian la niv muschiului drept abdominal drept 17/14 mm, structura relativ omogena net conturata organele sunt toate in parametri normali, conform ct de cateva zile are dureri in zona muschiului abdominal stang (ca o arsura) imi puteri spune va rog dc e recidiva? am fost la un chirurg ginecolog si a spus ca o opereaza saptamana viitoare pentru rezectie totala este bine? va rog sa ma ajutati cu un sfat |
|
19-04-2011, 14:13:45 de către titinuta74
si eu sunt la serviciu, dar vorbim atunci peste o ora cand ajungi acasa.iti multumesc mult. |
|
19-04-2011, 13:58:46 de către dellameloria
vali_librarie este adresa mea de mesenger, aici putem vorbi mai linistite si mai pe inteles,...eu sunt la munca acum, nu stiu daca putem vorbi dar incercam, accesul la internet este limitat aici in spital daca nu.peste o ora plec acasa. te pup si...te astept |
|
19-04-2011, 13:51:30 de către titinuta74
daradioterapie asta am vrut sa spun. oare ce ar trebuie sa cuprinda fisa mea medicala adica ce amune sa-ti trimit. ca sa stiu sa caut. multumesc si scuze daca mai gresesc. |
|
19-04-2011, 13:43:59 de către dellameloria
Nu sunt in masura sa-ti dau un raspuns, , daca se poate face sau nu mai mult, pana nu am fisa medicala cu toate detaliile, cum ti-am scris si in mesajul anterior doar un medic de specialitate poate decide.Nu vreau sa jignesc pe nimeni, medicina romaneasca in general dar te pot asigura ca aici nu functioneaza fenomenul SPAGA si tratamentul vis-a-vis de persoane nu se compara cu cel din Romania. Nu am inteles bine...iradierea????.vrei sa spui radioterapia? |
|
19-04-2011, 13:34:12 de către titinuta74
draga mea iti multumesc din suflet, dar crezi ca s-ar putea face mai mult decat se face aici in tara. sincer nu stiu, nu cunosc medicina chiar deloc. aici mi s-a propus iradierea care o incep imediat dupa pasti si a zis ca dupa iradiere voi continua cu ceva medicamente, dupa care cam la 3 sau 6 luni vom mai face un RMN sa vedem cum a reactionat la iradiere. multumesc inca o data |
|
19-04-2011, 11:53:50 de către dellameloria
Draga titinuta_74, am citit cu atentie mesajele tale, imi pare tare rau ptr tot prin ceea ce treci, ma pun in situatia ta dat fiind faptul ca suntem cam de acceasi varsta si, in masura in care pot si daca vrei bineanteles voi incerca sa te ajut.Eu lucrez la Institutul de tumori Pascale din Napoli si, daca esti de acord sa vii aici ptr tratament, eu te voi ajuta cu cea mai mare placere. Tin sa mentionez ca aici se face asigurarea de sanatate ENI cu care nu se plateste spitalizarea si tratamentul, singurele cheltuieli pe care ar trebui sa le suporti sunt cele de transport si sedere la o pensiune( in cazul in care nu vii singura). Analizeaza oferta mea si daca esti de acord am nevoie in principiu de fisa ta medicala ptr a consulta un medic de specialitate in prealabil. Te salut cu drag si astept vesti de la tine. |
|
11-04-2011, 19:43:10 de către RaulDuke
iti tinem pumnii! |
|
11-04-2011, 15:54:39 de către titinuta74
multumesc mult de tot.o sa va tin la curent cu ce mi se mai intampla. Sper ca Dumnezeu sa aiba mila de mine si de copilasii mei. multumesc mult |
|
11-04-2011, 15:23:51 de către RaulDuke
numai Creatorul poate stii cu adevarat ce se va intampla. in rest doctorii pot emite prgnostice foarte vag in functie de studiile statistice a ceea ce s-a intamplat pana acum.ma tem ca sansele tale de vindecare sunt aproape inexistente in momentul de fata. teoretic si statistic media generala a supravietuirii in cazul cancerului de san atunci cand apar metastaze (in cazul tau la plamani) este undeva pe la 2 ani din momentul descoperirii acestora. dar ca un doctor sa-ti spuna ceva de genul "mai ai de trait 9 luni" ar fi o eroare mare si o prostie, pentru ca, ti-am zis, nimeni nu poate stii daca in cazul tau va fi vorba de un an, doi ani, 3 sau 5 sau oricati... foloseste-ti totusi tot timpul pe care il ai la dispozitie ca sa iti ordonezi lucrurile cat mai bine in viata. eu iti urez succes si mult noroc si in viitor ! sper sa iti fie cat mai bine si sa stii ca "minuni" chiar se intampla! |
|
11-04-2011, 12:07:37 de către titinuta74
multumesc mult de raspunsintre timp am luat reusit sa iau legatura si cu medicul meu oncolog, dar mi-a zis ca voi incepe iradierea. oare care sunt sansele de "vindecare", sau macar de stationare? sunt distrusa, simteam nevoia sa vorbesc cu cineva si am gasit acest site. am 37 ani si 2 copii. nu m-am gandit niciodata ca asa va fi viata mea, din pacate. daca puteti va rog din suflet sa-mi scrie-ti. va multumesc inca o data. |
|
11-04-2011, 11:59:41 de către RaulDuke
am inteles. ei bine, imi pare rau sa te informez, si mai ales mi se pare total nepotrivit daca sunt primul care o face, caci asta trebuia sa faca macar medicul tau curant pana acum, ca IRM arata recidiva a cancerului, prin raspandirea la nivelul creierului. medicul tau oncolog va decide ce va face mai departe.mult succes! tine-ne la curent ! |
|
11-04-2011, 08:31:17 de către titinuta74
buna ziuaimi cer scuze, nu stiam exact ce trebuie sa scriu. din pacate in urma cu 8 ani am fost operata la san, diagnosticata cu cancer mamar stadiul 3B. in urma cu un 1 an si 3 trei luni mi-a recidivat la plamani timp in care am facut chimioterapie cu tamoxifer si herceptin pana saptamana trecuta cand am fost trimisa sa fac aceste RMN. multumesc mult. |
|
10-04-2011, 19:01:56 de către RaulDuke
furnizezi prea putine informatii si nu cred ca sunt prea multi doctori care iti vor raspunde pe net la o postare cu asa ceva picata din avion, iesita din context, inclusiv eu.daca ne furnizezi mai multe date, eu personal o sa indraznesc sa-ti dau un raspuns mai clar. "determinari secundare multiple" nu e de bine. doar ca tu nu spui despre ce boala e vorba sau care e istoricul. |
|
Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala |
07-11-2013, 17:49:22 de către baban adrian pentru Babu 69: -imi cer scuze pt raspunsul intarziat dar am fost departe de civilizatie si nu am avut acces la net -nu am fost operat la Cluj si nu am raspuns pt informatile cerute/eu am fost un caz mai deosebit, un fel de caz scoala si chiar nu stiu cum trebuie procedat intr-un caz obisnuit pentru a incepe demersurile pt o asemenea operatie -va doresc succes in demersurile voastre si sa va operati cat mai repede(daca nu a-ti facut-o deja) |
|
11-07-2013, 23:36:02 de către RaulDuke free PSA este o fractie a PSA-ului, iar la valorile acestea atat de mici, nu are nicio relevanta. de fapt in contextul unei boli cunoscute si in tratament, freePSA nu mai valoreaza nimic oricum, dupa parerea mea. eu de exemplu nu il folosesc si nici nu cunosc vreo importanta a lui in acest context. |
|
11-07-2013, 13:09:44 de către zburi Buna ziua! Rog un medic sau un pacient care a mai avut aceasta situatie sa-mi raspunda la urmatoarea situatie atipica. Tatal meu, actualmente 62 de ani, diagnosticat de 2 ani cu cancer de prostata, a facut prostatectomie DaVinci, apoi RT, actualmente este pe terapie hormonala cu Zoladex si bicalutamida. Nu are simptome, nu cunoastem de metastaze la distanta, stim de extinderea la peretele posterior al vezicii si are cativa ganglioni prinsi. Este pe hormoni de 1 an si 4 luni si pana acum PSA-un a fost 0. In urma cu 4 luni, a inceput sa creasca FREE-PSA-ul, in timp ce PSA-ul (simplu) a ramas 0. Cel liber a fost intai 0, 004, acum e 0, 059. Stiu ca valorile nu sunt inca alarmante, insa o ingrijorare tot avem. Intrebarea mea se refera la interpretare sau eventual la prognostic: ce ne spune cresterea Free-PSA-ului daca PSA-ul seric este inca 0? Stiu ca are relevanta pt. diagnostic raportul dintre cele 2 PSA-uri, insa in cazul de fata nu ma ajuta. Pe de alta parte, antigenul PSA nu e produs decat de celulele canceroase si, oriunde ar fi el (in sange sau legat), tot nu poate fi de bine. Sau poate este o variatie normala la pacientii pe terapie hormonala? Multumesc anticipat. |
|
04-05-2013, 19:23:35 de către Babu 69 Pentru "baban adrian" Adriane, nu stiu pe unde esti acum si daca mai intri pe forum. Din capul locului iti cer scuze pentru indrazneala si deranj. Am vazut ca ai facut in 14.10.2011 prostatectomie radicala cu daVinci. Cred ca pe drumul acesta urmeaza sa merg si eu. Ce rugaminte mare am la tine ? Daca ai facut operatia respectiva la "Clujana", ti-as fi tare recunoscator daca ai vrea sa ma ajuti cu niste sfaturi (detalii) ca de ex. ce demersuri se impun pentru a porni la acest drum; eventual cam cat costa o asemenea interventie; cu cine ar trebui sa iau legatura; practic cu ce ar trebui sa incep? Banuiesc ca la ora asta esti bine-sanatos, lucru pe care ti-l doresc o vesnicie. Poate ai ragazul si disponibilitatea necesara sa-mi scrii. Multumesc anticipat. |
|
18-03-2013, 00:35:54 de către RaulDuke oricand. numai bine ! |
|
15-03-2013, 22:21:33 de către baban adrian Multumesc din nou!!! Sper sa nu mai am nevoie sa va deranjez cu intrebarile mele. La revedere |
|
15-03-2013, 22:01:05 de către RaulDuke da, nu cred ca exista vreo demonstratie sau vreo dovada clinica pentru asa ceva, cel mult speculatii nefondate. |
|
15-03-2013, 21:53:11 de către baban adrian Va multumesc din nou ca va pierdeti timpul cu mine, Dupa cum am inteles eu, se referea la efectul negativ al bailor termale asupra tumorilor canceroase. |
|
15-03-2013, 21:30:35 de către RaulDuke ma tem ca habar nu am pe ce se bazeaza recomandarea lui. de tinut cont ca eu nu stiu TOTUL. nu cred ca e cineva care stie totul... dar nu mi se pare o afirmatie bazata pe dovezi medicale, caci despre acestea, in domeniul oncologiei, ma pricep intru catva mai mult ca un "terapeut" mai ales daca nu e tot oncolog. |
|
15-03-2013, 21:13:38 de către baban adrian Pt dl dr.raulDuke:Un doctor "terapeut" sau ce o fi fost, de la un hotel /care mi-a facut recomandari inainte de a incepe un tratament cu ape termale (se referea la cancerul de prostata) |
|
15-03-2013, 19:43:29 de către RaulDuke tie personal nu stiu, dar daca te referi la cancerul de prostata... chiar nu vad de ce si, cel putin oncologic vorbind, nu cunosc sa existe nicio ratiune pentru asta. cine ti-a spus asta ? |
|
14-03-2013, 23:09:55 de către baban adrian Pt dl.dr.RaulDuke" Din nou mii de multumiri/ O ultima intrebare:este adevarat ca-mi sunt interzise baile termale ?? |
|
14-03-2013, 20:51:29 de către RaulDuke pai momentan cresterea PSA-ului este nesemnificativa si deci nu reprezinta si nu poate fi abordata ca "o problema". doar in momentul in care se certifica faptul ca creste mult si ca este de la o recidiva, lucru care, daca se va intampla (desi evident speram ca nu), nu se va intampla foarte repede, posibil chiar ca nici in urmatoarele 6 luni in care zici ca vei fi plecat. Nu poate deci nici sa fie folosita alta medicatie, pentru ca in momentul de fata te consideri "liber de boala" iar cu dieta si naturistele... ma rog, astea n-au nicio legatura. nu te panica totusi, traieste-ti viata si fa ce ai de facut absolut cum ai de facut, caci, cum am mai spus, numai evolutia in timp a lucrurilor va transa lucrurile. cred ca poate fi fortat in momentul de fata o investigare amanuntita, dar si costisitoare, de tipul RMN de pelvis si o scintigrafie osoasa, dar sansele sunt mici ca acestea sa releve ceva acum, chiar daca te consideri presat de timp. asta ar fi singura varianta momentan, la cea de a astepta si a repeta PSA-ul. |
|
13-03-2013, 23:22:10 de către baban adrian Pt dl dr.RaulDuke:Nu am nici un simptom Da, sunt in contact permanent cu oncologul care mi-a zis sa nu-mi fac probleme pana la psa=1. Problema este ca lucrez izolat de civilizatie si daca merg la munca peste 3 saptamani, vre-o 6 luni nu prea pot sa-mi fac analize. Credeti ca in 6 luni poate evolua chiar asa de periculos? Cum as putea actiona sa franez cumva cresterea psa-ului?(medicatie, dieta, naturiste???)Deocamdata nu iau nimic. Multumesc din suflet pentru opinia dvs. |
|
13-03-2013, 22:05:09 de către RaulDuke as vrea sa stiu daca ai vorbit si cu oncologul tau, inainte de toate. din pacate intr-adevar riscul de recidiva exista intotdeauna chiar dupa operarea cu succes a unui cancer nu neaparat foarte avansat. totusi nu cred ca se poate trage o concluzie pe baza evolutiei PSA-ului de pana acum, valorile lui fiind chiar in cadrul unor marje de eroare chiar in cadrul aceluiasi laborator. ca atare cred ca singura sansa este sa mai repeti PSA-ul peste inca vreo 2-3 luni, iar doar dincolo de un cut-off de, sa zicem, 0.4 ng/ml sa recurgi la niste mijloace imagistice de a transa daca e vorba de o recidiva sau nu, locala sau la distanta. pot sa banuiesc ca momentan nu ai niciun fel de simptom ? |
|
13-03-2013, 21:29:04 de către baban adrian Pt dl dr.RaulDuke/Buna seara din nou, Va rog permiteti-mi sa va prezint cazul meu(varsta 57 ani): -Iulie 2011 :o analiza sangvina cu PSA =15.8 /nici un simptom, nedetectabil la tuseu sau ecograf -August 2011: RMN, punctie etc...:concluzie ADKP /programat pentru prostatectomie radicala pt Octombrie -02 Septembrie :PSA-21.81 / luat Zoladex, 28 Septembrie redus PSA-5.61 -14 Octombrie :prostatectomie radicala cu Da Vinci -diagnosticul histopatologic post operatie: confirma cel initial: 1.Piesa de prostatectomie radicala prezentand bilateral leziuni de adenocarcinom prostatic grad III de diferentiere Mostofi, scor Gleason 4 +3=7, microinvaziv in tesutul adipos periprostatic.Vezicule seminale fara infiltrare neoplazica. 2.mai multi ganglioni limfatici cu modificari de limadenosinuzita. pe biletul de iesire scrie:`nu se evidentiaza leziuni caracteristice pentru determinbari secundare sau stadiu local avansat. Am avut un pic de proiblema cu un limfocel dar s-a rezolvat. -la o luna dupa operatie: PSA=0.008 -la 6 luni de la operatie:PSA=0.003 -la 1 an de la operatie :PSA=0.023 -la un an si 5 luni de la operatie PSA=0.043 Observ ca psa-ul este in crestere.am inteles ca trebuie urmarit timpul de dublare; Va rog confirmati-mi daca am inteles bine ca peste limita de psa=0.1 este cota de alarma iar pana in 0, 5 ar trebui luate urmatoarele masuri( care credeti ca sunt cele mai indicate in cazul meu?) O parere in care nu cred prea mult zice ca pana la psa=1 sa nu-mi fac griji, apoi pana la psa=2 sa luam urmatoarele masuri, dar mi-e frica ca deja este cam tarziu, nu? Multumiri anticipate /sa va ajute Dumnezeu |
|
13-03-2013, 19:15:37 de către RaulDuke nu. (sarcasm). |
|
13-03-2013, 17:34:21 de către baban adrian Buna ziua dle dr.RaulDuke!! De 2 ani apreciem parerile dvs referitoare la ADKP si sper sa ne mai consiliati si pe viitor. Mai sunteti pe aici?? |
|
09-02-2013, 14:43:37 de către RaulDuke CT-ul efectuat nu da o descriere detaliata asupra segmentelor osoase. nu confirma deci metastazele, dar cu siguranta nu le infirma. boala inteleg ca este considerata in progresie, din moment ce v-a fost recomandat torisel. |
|
09-02-2013, 13:53:18 de către alecsandrat A facut zometa, din febr.2011 pana acum in ianuarie) dar d-na doctor a spus sa intrerupem pentru ca a inceput sa creasca creatinina - are 1, 4. Ce ma interesa este : CT-ul confirma metastazele, daca nu de ce ? |
|
09-02-2013, 12:00:27 de către RaulDuke ce este torisel ? este un medicament injectabil care se face saptamanal in aceasta boala, mai ales ca alternativa dupa ce sutentul nu a avut succes. nu stiu ce sfat cautati exact, dincolo de indicatia pe care ati primit-o, de a face torisel. mai exista si alte variante de tratament, cu acces comparabil de dificil, dar cred ca indicatia de torisel este foarte buna, posibil cea mai buna in conditiile actuale. cam asta trebuie sa faceti. de asemenea nu ar strica un tratament cu bifosfonati, de tip zometa sau altceva... asta vi s-a propus ? |
|
09-02-2013, 10:37:43 de către alecsandrat Buna ziua dl.doctor Sotul meu a fost operat in sept.2005, fiindu-i extirpat rinichiul drept. Nu a facut niciun tratament. In dec.2010 a fost operat de metastaza osoasa la femurul drept, taindu-i-se din os, si introdus tija ;a urmat 10 zile radioterapie, apoi i s-a recomandat sutent, pe care l-a suportat insa f. greu, luand mai intai 50 mg, apoi 37, apoi 25 mg. Recent i s-a umflat buzele si fata si a renuntat. Am facut pe 21 ian. 2013 scintigrafie osoasa care spune: - Focar de hiperfixare ka nivelul arcului costal ant.6 dreapta si discret la nivelul arcurilor costale 2 ant. dreapta si stanga. - hiperfixare localizata la nivelul membrului sternal si corp vertebral L5. - La nivelul femurului dr. se observa o captare modreat crescuta la nivelul trohanterului mare si o zona lacunara 1/3 medie cu hiperfixare supra si mai ales intra iacenta cu interesarea a 1/3 inf.femurale. Concluzie : Focare de hiperfixare cu aspect de posibile procese secundare si hiperfixare oeriprotetica cu aspect inflamator degenerativ. Pe 6.02.203 ni s-a recomandat si un CT care, arata (e scris de mana si se poate sa nu inteleg corect): - parenchim pulmonar nemodificat - usoara cardiomegalie predom.VS - dilatatie moderata AoT ascend. si crost ? - fine calcific.parietale la nivelul aparat.valvular aoritc si croser Ao - calcif.insulare minime la nivelul lobului caudat si segment 6 LDH - absenta chirurgicala a RD - loja renala dr. fiind ocupata de tesut de substitutie, tesut gras si anse enterale - hipoplazia, aplazia dreptului abdominal dr ? - pancreas, splina, gl SR nemodificate CT - RS marit dimens.compensator - prostata marita dimens.4, 1/5, 1 cm cu structura neomogena prin prez.de calcific.insulare - Gl seminale, vezica urinara normale - modificari structurale de tip resorbtie osoasa la nivelul portiunii proximale femur dr cu prez. unei tije centromedilare de osteosinteza. Ni s-a recomandat Torisel. Ce este cu adevarat si ce ne sfatuiti ? Va multumim mult, |
|
05-02-2013, 14:53:08 de către RaulDuke regret nespus, dar raspunsul e pe masura intrebarii. |
|
05-02-2013, 13:29:41 de către danezu50 ptr. Raulduke Ma asteptam la un raspuns teoretic medical sau la un raspuns pe masura capacitatilor noastre ale bolnavilor neprofesionisti in ale medicinei darin niciun caz la un raspuns tamp.imi intareste credinta ca nu esti Dr, |
|
04-02-2013, 21:09:19 de către RaulDuke nu neaparat. |
|
04-02-2013, 19:27:37 de către danezu50 Am o intrebare pentru RaulDuke, raspunsul pentru mine fiind foarte important: timpul de dublare al PSA-ului este si ramane constant in timp; fara tratament de orice fel (chimio, hormonal, radio)? |
|
28-01-2013, 13:02:26 de către RaulDuke oxycontinul nu are actiune rapida, asa ca daca are accese de durere, este putin probabil sa-l ajute asta foarte repede... desigur ca puteti incerca, dar mai bine ar fi tot 1 g de paracetamol si un algocalmin in acele momente, mai ales daca sunt relativ rare si de scurta durata. |
|
25-01-2013, 00:17:25 de către tomy74 Buna seara! Multumesc pentru raspuns! Socrul meu în prezent nu are dureri foarte mari, doarme foarte mult 2/3 ore, apoi se trezeste si ne spune ca vrea sa iasa afara, sa/l lasam sa plece... sa nu-l mai însotim, spre exemplu la baie, însă el abia poate să meargă iar din pat se ridica cu ajutorul nostru. Am vorbit cu medicul oncolog la telefon si mi/a spus ca trebuie sa-i marim doza de oxycontim la 3 pastile de 20 mg de 2 ori pe zi, putînd sa/i mai dam una între aceste doua momente ale zilei. Totodată, am mai observat ca se simte mai bine dupa ce transpira. Oare aceste calmante îi provoaca starea de buimăceala, de răutate, pentru că este si rau, ar tipa dar nu mai poate, se supăra pe noi. sau boala? Are si momente în care este foarte lucid, se poarta normal cind se trezeste, sta treaz aproximativ 10/15, maxim 20 de minute si apoi doarme din nou. De asemenea, tot cu acordul medicului oncolog i-am dat si cate 1-2 paracetamol pe zi, atunci cand avea febra, aproximativ 38/38, 5. Ce am putea sa mai facem? Va multumesc pentru raspuns ! Sa fiu mai explicita în ce priveste tratamentul: acum are numai tratament pentru durer, acest oxycontim, pe care îl ia tot cîte 2 pastile de 20 mg de 2 ori pe zi, adică la ora 9, 00 dimineata si la ora 21, 00 seara, iar atunci cand acuza dureri mai acute si se plange, medicul a spus ca putem sa/i mai dam o pastina de oxicontin de 20 mg. Tratamentul cu 3 pastile dimineaşţa si 3 seara nu l/am inceput înca. |
|
23-01-2013, 09:29:21 de către RaulDuke trebuie revazut tratramentul de durere. "buimaceala" sau sedarea e un efect secundar al oxicontinului sau morfinicelor in general, mai ales cand nu sunt bine dozate. de pilda treaba cu "uneori chiar 5" nu o inteleg si nu cred ca ar trebui sa existe. mai explicati odata tot tratamentul lui de durere, toate medicamentele si cu dozele si cum e cu durerea, sub ele. |
|
22-01-2013, 21:29:45 de către tomy74 Buna seara ! Tocmai pentru ca a inceput sa mance si speranţa noastra era mai mare! Dar. ne/am inşelat. Cred că este vorba de oasele bazinului... medicul oncolog nu a recomandat iradiere. Socrul meu se misca singur, bineinteles ajutat de cineva. Acum doarme f mult: 2/3 ore apoi se trezeste, însă este foarte buimac, năuc... nu ştie ce sa faca şi, deşi vorbeşti cu el parca nici nu te aude, fiind şi foarte nervos, mai ales pe soacra mea. Azi, la noi a fost cald si a ieşit chiar şi în curte puţin, prima data i/am sugerat noi şi apoi a dorit el, însă a doua oară era tot buimac. Oare să fie de la calmante? Singurul tratament pe care i/l dăm acum este cel de durere: oxicontin de 20 mg, câte 2 pastile de 2 ori pe zi, uneori chiar 5 pastile, la recomandarea medicului. Ce ar trebui să mai facem? |
|
21-01-2013, 21:38:01 de către RaulDuke care este problema ca cere sa manance ? nu vad in asta decat un lucru pozitiv. pentru metastaze medulare... adica in care maduva ? maduva din oasele bazinului, care produce celule ale sangelui, sau maduva spinarii, care ii permite sa isi miste corpul ? pentru prima, tratamentul chimioterapic nu prea mai poate fi continuat, iar pentru a doua, ar putea sa primeasca iradiere pe zonele respective. deci care e ? |
|
21-01-2013, 21:14:08 de către tomy74 Buna seara! Starea socrului meu s/a deteriorat ff mult. Trombocitele sunt foarte scazute -10.000 acum o saptamana, deşi a primit 3 pungi de singe si 2 de trombocite. Medicul oncolog a intrerupt tratamentul cu citostatic, deşi PSA/ul scayute de la 2.800 la 1.500, dat fiind numarul de trombocite si hemoglobina de 7, 6, tot acum o saptamana. Cu toate astea, socrul meu acum cere sa mance si noi nu stim ce sa mai intelegem. Medicul care îl treateaza ne/a spus sa ne asteptam la ce este mai rau, se pare ca are metastaze medulare care nu pot fi tratate. Oare mai are vreo sansa? Are 76 de ani si a fost sanatos.. |
|
21-01-2013, 17:05:42 de către RaulDuke poti sa scrii un mesaj privat. |
|
21-01-2013, 16:41:23 de către NISA22 Buna ziua, multumesc pentru raspuns. la mine in familie este o situatie putin delicata pe care nu as vrea sa o fac publica. este posibil sa imi indicati un canal de comunicare privat? |
|
20-01-2013, 18:25:07 de către RaulDuke nu, nu este grav. ce anume sa fie grav ? ti-a zis vreun cadru medical ca e ceva pentru care sa te ingrijorezi sau ai impresia ca ti se ascund lucruri ? nisa22: trebuie sa mergi intai la medicul de familie. |