Un test de sânge ar putea depista 5 tipuri de cancer simultan

Autor: Rusu Andreea , publicat la 17-02-2016

Un test de sânge ar putea depista 5 tipuri de cancer simultan

Cercetătorii din America au descoperit un marker genetic comun în ADN-ul tumoral a 5 tipuri de cancer diferite. Descoperirea ar putea ajuta la apariția unui test de sânge care să pună diagnosticul de cancer în stadiile incipiente ale bolii.

Marker-ul a fost identificat prin studierea unui proces chimic de la nivelul ADN-ului, denumit metilare, care controlează expresia genică. Cercetătorii sugerează prezența acest biomarker de metilare la 5 tipuri de cancere: cancerul de colon, cancerul pulmonar, cancerul de sân, cancerul gastric și cancerul endometrial. Biomarkerul a fost descoperit cu precădere la nivelul genei ZNF154, unică pentru tumori.


Studiul a fost publicat în The Journal of Molecular Diagnosis.


Pentru studiul lor și cu scopul de a amplifica cantitatea de ADN tumoral, echipa de cercetători a utilizat o tehnică denumită reacția de polimerizare în lanț (PCR). Analizând rezultatele, s-au descoperit nivele ridicate de ZNF154 la mai multe tipuri diferite de tumori. Descoperirea ar putea reprezenta o etapă importantă în dezvoltarea unui test de sânge care să identifice cancerul în stadiile incipiente.


În prezent, cercetătorii vor să afle dacă biomarkerul descoperit poate identifica prin intermediul testelor de sânge diferite tipuri de cancer: cancerul vezical, cancerul de sân, cancerul de colon, cancerul de pancreas și cancerul de prostată. De asemenea, descoperirea se orientează și asupra cancerului ovarian, încercandu-se o mai bună detecție a celulelor canceroase.


Legătura dintre tumoră și un nivel ridicat al biomarkerului de metilare nu este pe deplin înțeleasă. Totuși, există posibilitatea că biomarkerul să reprezinte o tulburare a proceselor normale care se petrec la nivel celular. În același timp, poate reflecta și felul în care creșterea tumorală poate afecta procesele celulare care în mod normal verifică periodic această creștere.


Rezultatele studiului sunt un bun punct de plecare pentru dezvoltarea unui test de sânge care să diagnosticheze stadiile incipiente ale tumorilor, crescând speranța de viață a multor persoane cu diferite tipuri de cancer.

Publicat la 17-02-2016 | Vizite: 911 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp