De ce apare rezistența la tamoxifen?

Autor: Mancaș Mălina , publicat la 12-10-2016

De ce apare rezistența la tamoxifen?
Oamenii de știință au descoperit recent că o proteină întâlnită în mod natural în celulele canceroase este responsabilă de mutațiile ce conduc la dezvoltarea rezistenței la tratamentul cu tamoxifen, medicament utilizat împotriva cancerului mamar.

Deoarece proteina, denumită APOBEC3B, este întâlnită în cantități ridicate și în alte tipuri de celule canceroase, descoperirea recentă explică răspunsurile variate la tratament și oferă o cheie spre posibilitatea de îmbunătățire a eficienței tamoxifenului și a altor terapii asemănătoare pentru cancerul mamar ce inhibă capacitatea estrogenului de a favoriza dezvoltarea tumorilor.

Rezultatele cercetărilor au fost publicate în jurnalul Science Advances.

Oamenii de știință au realizat un studiu în care au analizat celulele canceroase mamare primare de la pacienți și dezvoltarea acestor celule la cobai, pentru a stabili legătura dintre proteina APOBEC3B și dezvoltarea rezistenței la tamoxifen. S-a observat că un nivel mai mare de astfel de proteine în celule a redus eficiența tratamentului cu tamoxifen, iar reducerea valorilor acestei proteine a scăzut rezistența la tratament. Creșterea producției de proteină activă de către liniile celulare canceroase a accelerat dezvoltarea rezistenței.

După aceste cercetări și cele anterioare în acest sens cercetătorii au ajuns la concluzia că proteina APOBEC3B este responsabilă de reducerea răspunsului cancerului mamar la tratamentul cu tamoxifen.

Aceste informații pot ajuta la îmbunătățirea eficienței tamoxifenului pentru tratamentul cancerului mamar prin găsirea unei metode de a preveni ca această proteină să producă mutații în ADN-ul celulelor canceroase. Deoarece această proteină este implicată și în mutații ale altor tipuri de cancer, cum ar fi de vezică, de plămâni etc., rezultatele cercetării curente ar putea fi utilizate pentru îmbunătățirea eficienței terapiilor utilizate pentru aceste tipuri de cancer.

Sursa: Medical Xpress

Publicat la 12-10-2016 | Vizite: 3146 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp