Metastazarea cancerului în organism ar putea fi încetinită, cred cercetătorii

Metastazarea cancerului în organism ar putea fi încetinită, cred cercetătorii
Investigarea a peste 50.000 de molecule a relevat un potential „candidat” ce ar putea inhiba răspândirea celulelor canceroase în organism.

Într-un raport publicat în Nature Communications, molecula respectivă țintește un mecanism de dezvoltare a tumorii ce fusese până acum considerat extrem de dificil, dacă nu chiar imposibil de targetat cu ajutorul unui medicament.

Celulele din organismul nostru au un ciclu continuu de creștere, diviziune și moarte.
Atunci când procesul ia o turnură greșită, creșterea necontrolată duce la apariția tumorilor canceroase localizate și în cele din urmă, la metastazarea în alte regiuni ale organismului.

9 din 10 decese cauzate de cancer sunt determinate de metastazarea cancerului în organism!


Procesul de evoluție a celulelor din organism e orchestrat de anumite proteine ce poarte numele de factori de transcripție.
Mutațiile genetice care conduc la dezvoltarea cancerelor produc adesea o supraproducție a acestor factori, determinând un haos în această rețea odată funcțională.

În cercetarea de față, specialiștii au identificat un astfel de factor de transcripție, numit FOXM1, care este prezent la niveluri foarte ridicate în cazul stadiilor avansate de cancer.
FOXM1 controlează activitatea a numeroase gene despre care se știa că sunt implicate direct în dezvoltarea și răspândirea cancerului.

Până în prezent însă, se credea că acest tip de factori de transcripție nu reacționează în niciun fel la medicamente.
Aceștia au identificat un compus care blochează activitatea lui FOXM1, suprimând genele vizate de acel factor și astfel încetinind mult proliferarea celulelor canceroase: FDI-6.

Astfel, cercetătorii cred că FOXM1 ar putea reprezenta o nouă țintă pentru următoarea generație de produse chimioterapeutice.

Sursa: Medical Xpress

Publicat la 13-11-2014 | Vizite: 5073 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp