Un nou tratament pentru pacienții vârstnici cu cancer de prostată

Un nou tratament pentru pacienții vârstnici cu cancer de prostată
Tratamentele hormonale asociate radioterapiei promit o viață mai lungă pacienților vârstnici cu cancer de prostată, potrivit unui studiu științific recent. Cercetătorii au ajuns la concluzia că un plan terapeutic care îmbină cele două metode reduce la jumătate numărul de decese înregistrat la bărbații cu vârste cuprinse între 76 și 85 de ani, față de tratamentul hormonal administrat exclusiv.

Potrivit echipei științifice, asocierea celor două terapii vine în sprijinul pacienților vârstnici cu forme local avansate ale cancerului de prostată, înregistrând rezultate promițătoare. Acest tip de cancer presupune extinderea țesutului bolnav în afara prostatei, în jurul glandei. Spre deosebire de tumorile a căror dezvoltare este una lentă, graduală, această formă de cancer prezintă un caracter metastatic foarte agresiv, reducând semnificativ șansele de supraviețuire ale pacienților.

Tratamentele hormonale asociate radioterapiei reduc valorile testosteronului și ale altor hormoni masculini care hrănesc tumorile de prostată, prelungind durata vieții pentru persoanele care primesc acest diagnostic.

Cercetătorii au analizat timp de 7 ani evoluția maladiei pentru 31.541 de bărbați cu vârste între 65 și 85 de ani, diagnosticați cu cancer de prostată, făcând o comparație între pacienții cărora li s-a administrat doar tratament hormonal și cei care au urmat, concomitent, radioterapia.

Pentru bărbații de 65, până la 75 de ani, asocierea celor două metode a redus numărul deceselor cu 57%, față de tratamentul hormonal simplu. De asemenea,  și pentru grupa de vârstă 76-85 de ani, planul terapeutic combinat s-a dovedit eficient: numărul vieților pierdute a scăzut în proporție de 49%. În plus, s-a constatat că efectele adverse ale radioterapiei, urmate în paralel cu tratamentul hormonal, sunt mai ușor de suportat față de cele resimțite după cura hormonală simplă.

Prezentul studiu științific a fost realizat de echipa de cercetare a Universității Pennsylvania și a fost publicat în Journal of Clinical Oncology.

Sursa: Journal of Clinical Oncology

Publicat la 06-01-2015 | Vizite: 1756 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp