Scor de risc pentru prezicerea leziunilor renale acute severe după cisplatină administrată intravenos

Autor: Airinei Camelia , publicat la 02-04-2024

Un studiu recent publicat în JAMA Network Open a abordat problema leziunilor renale acute severe (CP-AKI) cauzate de utilizarea cisplatinei, un medicament chimioterapeutic puternic folosit în tratamentul unei game largi de cancere. Având în vedere frecvența administrării cisplatinei la nivel global și sarcina semnificativă a nefrotoxicității asociate cu utilizarea sa, identificarea pacienților cu cel mai înalt risc de CP-AKI este crucială. Acest lucru poate ajuta clinicienii să evalueze riscurile și beneficiile cisplatinei, să ajusteze doza după necesitate și să identifice pacienții care ar trebui monitorizați mai frecvent.
Studiul a fost conceput ca un studiu de cohortă multicentric, implicând adulți tratați cu cisplatină intravenos în șase centre academice majore de cancer din SUA. Populația de studiu a inclus adulți care au primit o primă doză de cisplatină intravenos ca pacienți interni sau ambulatorii între 2006 și 2022, excluzându-i pe cei cu boală renală în stadiu terminal sau fără valori de bază ale creatininei serice. Cercetătorii au colectat date despre caracteristicile demografice, comorbiditățile, valorile de laborator de bază, doza și data administrării cisplatinei și primirea altor chimioterapii nefrotoxice.

Rezultatul primar a fost CP-AKI, definit ca o creștere de două ori sau mai mare a nivelului de creatinină serică comparativ cu baza sau terapia de înlocuire renală în termen de 14 zile după prima doză de cisplatină. Analiza statistică a inclus regresia logistică multivariabilă pentru a identifica predictorii independenți ai CP-AKI în cohorta de derivare. Pe baza acestui model, cercetătorii au dezvoltat un scor de risc simplu pentru CP-AKI, bazat pe variabilele primare ale modelului și au împărțit pacienții în patru grupuri de risc: scăzut, moderat, înalt și foarte înalt.

Rezultatele au arătat că anumite variabile, inclusiv vârsta, hipertensiunea, diabetul zaharat, nivelul seric de creatinină, nivelul de hemoglobină, numărul de leucocite, numărul de trombocite, nivelul seric de albumină, nivelul de magneziu seric și doza de cisplatină, au fost asociate independent cu riscul de CP-AKI. Scorul de risc simplu a prezis eficient riscul de CP-AKI, permițând identificarea pacienților cu risc scăzut până la foarte înalt.

Această cercetare oferă o metodă simplă și validată extern pentru evaluarea riscului de CP-AKI sever la pacienții tratați cu cisplatină. Modelul ar putea ajuta furnizorii de servicii medicale să evalueze riscurile și beneficiile cisplatinei și să permită îmbogățirea studiilor prospective concepute pentru a preveni CP-AKI. În plus, studiul subliniază importanța identificării pacienților cu cel mai înalt risc pentru această afecțiune, ceea ce poate duce la selecția mai bună a pacienților pentru măsuri preventive, monitorizare atentă și considerarea tratamentelor alternative.

sursa: News Medical

Publicat la 02-04-2024 | Vizite: 238 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp