Rolul ascuns al hipoxiei în creșterea imunității împotriva cancerului
Autor: Airinei Camelia , publicat la 23-09-2024
Macrofagele sunt componente esențiale ale sistemului imunitar inerent și se diferențiază din monocite în condiții specifice de micro-mediu, incluzând variații de oxigenare. Studiul publicat în jurnalul Science Advances explorează modul în care hipoxia și factorii de transcriere, precum NF-κB și TET2, influențează reprogramarea epigenetică și funcțională a macrofagelor în medii tumorale hipoxice.
Cercetătorii au utilizat modele in vitro pentru diferențierea macrophagelor din monocite umane, expuse la condiții normoxice și hipoxice, și ulterior activate cu lipopolizaharidă (LPS). S-au efectuat analize ale profilurilor funcționale, epigenomice și transcriptomice ale acestora în diferite condiții.
sursa: News Medical
foto: Josep Carreras Leukaemia Research Institute
Cercetătorii au utilizat modele in vitro pentru diferențierea macrophagelor din monocite umane, expuse la condiții normoxice și hipoxice, și ulterior activate cu lipopolizaharidă (LPS). S-au efectuat analize ale profilurilor funcționale, epigenomice și transcriptomice ale acestora în diferite condiții.
Rezultate principale
- 1. Reprogramarea inflamatorie sub hipoxie: Macrofagele activate în condiții de hipoxie (denumite mMAC1) demonstrează un program proinflamator intensificat prin mecanisme mediate de metilarea ADN-ului, cu suprimarea parțială a demetilării ADN în condiții de hipoxie.
- 2. Rolul NF-κB: NF-κB promovează demetilarea ADN specifică genelor proinflamatoare în condiții hipoxice, contribuind astfel la expresia crescută a citokinelor inflamatorii.
- 3. Interacțiuni celulare în mediu hipoxic: Analiza transcriptomică subliniază o reprogramare specifică hipoxiei care depinde de factorii HIF1α și NF-κB, sugestiv pentru un răspuns inflamator îmbunătățit.
- 4. Implicații clinice: Profilul inflamator hipoxic al macrofagelor este asociat în in vivo cu o supraviețuire îmbunătățită a pacienților în anumite tipuri de cancer, sugestiv pentru potențialul lor proimunogen.
Concluzii
Studiul identifică mecanismele prin care hipoxia influențează funcția macrofagelor în mediu tumoral, evidențiind capacitatea de reprogramare epigenetică și funcțională a acestora spre un fenotip proinflamator, care poate contracara efectele imunosupresoare ale micro-mediului tumoral. Aceste descoperiri sugerează că intervențiile asupra cailor de semnalizare și modificările epigenetice în macrofage pot reprezenta strategii terapeutice viabile pentru modularea răspunsului imun în cancer.sursa: News Medical
foto: Josep Carreras Leukaemia Research Institute
Publicat la 23-09-2024 | Vizite: 87 | bibliografie
Alte articole:
- Cum migreaza celulele canceroase in organism?
- Tipurile de cancer cu impactul cel mai mare asupra anilor de viata sanatosi
- Dispozitivul portabil ce poate depista markerii tumorali
- Compusii din ceapa ar putea opri dezvoltarea proliferarii celulare in cancerul ovarian
- Nanoparticulele din aur ar putea fi utilizate in tratamentul cancerului pancreatic
- Un nou tratament impotriva cancerului ovarian
- Alcoolul si cancerul
- Persoanele intolerante la lactoza au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer
- Metastazarea cancerului in organism ar putea fi incetinita, cred cercetatorii
- Cercetatorii au descoperit o tinta terapeutica promitatoare in cazul glioblastomului
- Extractul de aronia, in combinatie cu chimioterapia, omoara cancerul de pancreas
- De ce apare rezistenta la tamoxifen?
- Hormonoterapia cancerului de prostata ar putea creste riscul de dementa?
- Ritmul circadian si dezvoltarea cancerului
- O posibila explicatie pentru recidiva cancerului mamar