Postul și dieta ketogenă dezvăluie o nouă vulnerabilitate a tumorilor pancreatice la medicamentele anticancer existente

Autor: Airinei Camelia , publicat la 17-09-2024

Postul și dieta ketogenă dezvăluie o nouă vulnerabilitate a tumorilor pancreatice la medicamentele anticancer existente
Postirea declanșează un proces de „refacere metabolică”, în care corpul folosește corpii cetonici în loc de glucoză, ceea ce conduce la pierderea în greutate, reducerea inflamației, îmbunătățirea funcției cerebrale și poate chiar protecția împotriva cancerului. De asemenea, postul susține sănătatea intestinală și reglează hormonii importanți cum ar fi hormonul de creștere uman, leptina și grelina, având efecte anti-îmbătrânire.
Studiul publicat în Nature a explorat impactul postului și al cetogenezei asupra sintezei proteinelor, cu implicații potențiale în terapia cancerului.

În timpul postului, nivelul acizilor grași crește, furnizând o sursă alternativă de energie și inhibând calea mTOR, ceea ce reduce sinteza proteinelor, în special în ficat. Totuși, sinteza anumitor proteine hepatice crește datorită fosforilării factorului de inițiere a traducerii eucariotice 4E (P-eIF4E), care reglează traducerea proteinelor esențiale pentru producția de cetone.

Cancerul, în special cel pancreatic, poate adapta metabolismul la medii cu glucoză scăzută, folosind corpii cetonici ca sursă de energie. Studiul a investigat rolul inhibitorului P-eIF4E, tomivosertib, în reducerea nivelurilor P-eIF4E și cetogenezei, observându-se o scădere semnificativă a producției de cetone fără a afecta greutatea corporală sau nivelurile de glicerol și acizi grași din sânge.

Această cercetare subliniază rolul crucial al axei AMPK-MNK-eIF4E în conectarea metabolismului lipidic cu traducerea selectivă a proteinelor în timpul postului și cetogenezei. Descoperirile sugerează că combinarea dietei cetogenice cu tratamentul inhibitor P-eIF4E ar putea oferi o nouă terapie pentru cancerul pancreatic, necesitând totuși cercetări suplimentare pentru a determina aplicabilitatea acestei reglementări traducționale în alte tipuri de cancer și țesuturi.

sursa: News Medical

Publicat la 17-09-2024 | Vizite: 109 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp