O descoperire la nivel de ADN ar putea crea noi tratamente împotriva cancerelor agresive

Autor: Dr. Rusu Andreea , publicat la 09-03-2020

O descoperire la nivel de ADN ar putea crea noi tratamente împotriva cancerelor agresive
Potrivit unui studiu de la Facultatea de Sănătate și Științe Medicale din Copenhaga, celulele pot supraviețui și se pot multiplica în condiții de stres mai mari decât se cunoștea până acum. Rezultatele ar putea ajuta la dezvoltarea de noi tratamente împotriva formelor agresive de cancer.

Rezultatele au fost obținute prin inhibarea unei gene denumită POLA1 (polimeraza alfa) care inițiază replicarea ADN în timpul diviziunii celulare. În timpul diviziunii celulare, lanțul dublu de ADN (ADN dublu catenar) se desface în două lanțuri de ADN monocatenar. Apoi, la fiecare ADN monocatenar se atașează un lanț complementar, formându-se astfel două molecule de ADN dublu catenar. Înainte de formarea lanțului complementar, o parte din ADN-ul monocatenar rămâne expusă, proces care este necesar pentru formarea lanțului complementar. Până în prezent, se cunoștea că nivelurile crescute de ADN monocatenar reprezentau un semn de stres, care poate da naștere multor boli.

În noul studiu, cercetătorii au observat că molecula de ADN se desface mult mai lejer decât se credea până acum, ceea ce poate da naștere la nivele crescute de ADN monocatenar. Oamenii de știință spun că acest ADN monocatenar ar fi reflexia stresului, pe care celulele îl pot tolera la nivele mari. Totuși, ca să existe acest grad înalt de toleranță, celulele necesită o cantitate mare de proteină de replicare A care să acopere zonele de ADN monocatenar.

S-a observat că celulele își pot multiplica genomul, chiar și în prezența cantităților mari de ADN monocatenar. Ele se pot divide și pot supraviețui în mod sănătos deoarece dețin nivele mari de proteină de replicare A. Totuși, când cercetătorii au stimulat celulele să producă molecule ADN complementare mai repede decât pot, cromozomii s-au rupt în mii de bucățele, fenomen ce poartă denumire de catastrofă de replicare, care ar putea fi utilizat în distrugerea celulelor canceroase.

În cadrul studiului, cercetătorii au folosit diverse tipuri de chimioterapice pentru a crește cantitățile de ADN monocatenar. Chiar și după folosirea celor mai buni produși disponibili pentru golirea rezervelor de proteină de replicare A, acest lucru a durat aproximativ o oră, la o singură celulă, determinând o catastrofă de replicare și moarte celulară. Totuși, după utilizarea inhibitorului de POLA1, celulele au fost distruse după doar 5 minute.

Toate celulele pot fi sensibile la inhibitorii de POLA1, inclusiv celulele canceroase. Oamenii de știință bănuiesc că această strategie ar putea fi utilă în particular la formele foarte agresive de cancer, care proliferează într-un ritm rapid. Cercetătorii vor să găsească mai multe molecule care inhibă gena POLA1 și care ar putea fi utilizate în tratamentul cancerului, alături de alte substanțe.

sursa: Science Daily

Publicat la 09-03-2020 | Vizite: 672 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp