Inteligența artificială prezice răspunsurile la terapia cancerului folosind informații din fiecare celulă a tumorii

Autor: Airinei Camelia , publicat la 23-04-2024

Un studiu publicat în jurnalul Nature Cancer abordează dezvoltarea unui instrument oncologic de precizie bazat pe inteligența artificială (AI), denumit PERsonalized Single-Cell Expression-Based Planning for Treatments in Oncology (PERCEPTION), care promite să optimizeze tratamentul oncologic prin prezicerea răspunsului la tratament la nivel de celulă unică. Autorul principal, Dr. Sanju Sinha, împreună cu colegii săi, a folosit o conductă de calcul (computational pipeline) pentru analiza factorii de transcripție și moleculele de ARN mesager exprimate de gene.
PERCEPTION utilizează date de expresie genică în bloc pentru a pre-antrena modelele sale de AI, urmând să ajusteze aceste modele folosind date single-cell, deși acestea sunt limitate. Abordarea a fost validată prin predicția răspunsului la monoterapie și tratament combinat în trei studii clinice independente privind mielomul multiplu, cancerul de sân și cel pulmonar, stratificând corect pacienții în categoriile de răspunzători și nerăspunzători. În cazul cancerului pulmonar, PERCEPTION a reușit să capteze și dezvoltarea rezistenței la medicamente pe parcursul evoluției bolii.

Deși nu este încă gata pentru utilizare clinică, Sinha subliniază potențialul utilizării informațiilor la nivel de celulă unică pentru a ghida tratamentul, exprimând speranța că adoptarea acestei tehnologii în clinici va genera mai multe date, esențiale pentru dezvoltarea și rafinarea ulterioară a tehnologiei pentru utilizare clinică. Aceasta reprezintă un pas important spre personalizarea tratamentului oncologic, facilitând adaptarea la evoluția celulelor canceroase și posibilitatea modificării strategiilor de tratament în funcție de emergența rezistenței. Autorii studiului aspiră să creeze un instrument clinic care să prezică răspunsul la tratamentul individual al pacienților cu cancer într-un mod sistematic și bazat pe date.

sursa: Science Daily

Publicat la 23-04-2024 | Vizite: 221 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp