Inteligența artificială poate identifica celule imune puternice care ucid cancerul pentru o imunoterapie personalizată

Autor: Airinei Camelia , publicat la 09-05-2024

Cercetătorii de la Ludwig Cancer Research au folosit inteligența artificială pentru a dezvolta un model predictiv eficient pentru identificarea celulelor imune cele mai eficiente în distrugerea cancerului, care pot fi utilizate în imunoterapiile antitumorale. Acest model poate personaliza tratamentele pentru cancer, adaptând terapia la compoziția celulară unică a tumorilor fiecărui pacient.
Studiul publicat în revista Nature Biotechnology și condus de Alexandre Harari și studentul său de doctorat Rémy Pétremand a implicat extragerea celulelor imune din tumorile pacienților, modificarea acestora pentru a-și îmbunătăți capacitățile naturale de combatere a cancerului și reintroducerea lor în corp după multiplicarea în cultură. Focalizarea a fost pe limfocitele T infiltrante tumorale (TILs), dintre care doar o fracțiune sunt reactive la tumoră, majoritatea fiind celule însoțitoare inactive.

Pentru a distinge între aceste celule T, echipa a dezvoltat TRTpred, un model AI care clasifică receptorii celulelor T (TCRs) pe baza reactivității lor tumorale, folosind profile de expresie genică globală. TRTpred a analizat TILs de la pacienți cu melanom, cancer gastrointestinal, pulmonar și mamar, identificând TCRs tumor-reactive cu o acuratețe de aproximativ 90%. Modelul a fost ulterior rafinat pentru a selecta celulele T cu „aviditate mare”, adică cele care se leagă puternic de antigenele tumorale.

Pentru a maximiza recunoașterea antigenelor tumorale diverse, cercetătorii au introdus un al treilea filtru care organizează TCRs în grupuri bazate pe caracteristicile fizice și chimice similare, selectând apoi un TCR din fiecare grup pentru a maximiza șansele de a ținti antigene distincte.

Sistemul combinat, denumit MixTRTpred, a fost validat printr-un studiu în care tumorile umane cultivate în șoareci au fost tratate cu celule T selectate prin acest sistem, demonstrând eficacitatea în eliminarea tumorilor. Această metodă promite să depășească limitările terapiilor bazate pe TIL, oferind o nouă formă de terapie cu celule T, cu planuri de testare într-un trial clinic de faza I. Această cercetare marchează un progres semnificativ în imunoterapia personalizată pentru cancer.

sursa: News Medical

Publicat la 09-05-2024 | Vizite: 234 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp