Folosirea terapiei adaptative pentru revoluționarea tratamentului cancerului ovarian
Autor: Airinei Camelia , publicat la 08-07-2024
Inhibitorii PARP (inhibitori de poli [adenozin difosfat-riboză] polimerază), în special olaparib, au revoluționat tratamentul cancerului ovarian. Acești inhibitori blochează proteinele PARP, esențiale în repararea ADN-ului, ceea ce conduce la acumularea de rupturi ale ADN-ului monocatenar și, ulterior, la stoparea ciclului celular și inducerea de rupturi duble ale ADN-ului. Având în vedere că multe tumori ovariene prezintă deficiențe în calea de reparare omologă datorită mutațiilor în genele BRCA, inhibitorii PARP sunt deosebit de eficace datorită fenomenului de letalitate sintetică. Totuși, administrarea lor la doza maximă tolerată poate conduce la efecte secundare severe și rezistență la medicament.
Cancerul ovarian este adesea diagnosticat în stadii avansate, iar terapiile convenționale pot fi insuficiente din cauza abilității tumorii de a dezvolta rezistență la tratament. În plus, administrarea continuă de olaparib la doza maximă tolerată, deși benefică în multe cazuri, este asociată cu toxicitate semnificativă și ajustări necesare ale dozei. Studiul de la H. Lee Moffitt Cancer Center & Research Institute investighează posibilitatea de a folosi terapia adaptativă pentru a modula sau a reduce doza de olaparib, în scopul de a menține eficacitatea tratamentului, reducând în același timp toxicitatea farmacologică și costurile.Terapia adaptativă se bazează pe ajustarea dinamică a tratamentului în funcție de răspunsul tumorii. Prin menținerea unei populații de celule tumorale sensibile, se poate prelungi supraviețuirea fără progresia bolii. Această abordare a fost deja explorată în studii preclinice și clinice pentru alte tipuri de cancer și arată promisiuni prin posibilitatea de a întârzia dezvoltarea rezistenței și de a reduce dozele de medicament.
Studiul integrează experimente in vitro cu modelare matematică pentru a evalua dinamica răspunsului celulelor canceroase la olaparib. Prin utilizarea microscopiei cu timelapse și a analizei imaginilor, cercetătorii au calibrat și validat un model matematic ce descrie dinamica tratamentului. Modelele propuse evaluează eficacitatea diferiților algoritmi de tratament adaptativ, sugerând că ajustarea dozei bazată pe răspunsul tumorii este superioară abordărilor care omit dozele când tumora este sub control.
Rezultate și implicații
Modelul validat sugerează că modularea dozei este mai eficace și mai robustă în reducerea utilizării medii a medicamentului decât omiterea dozelor. Acest lucru indică o cooperativitate pozitivă în acțiunea PARP, unde leziunile induse de dozele inițiale cresc probabilitatea de a induce daune suplimentare. Pe baza acestor rezultate, studiul propune strategii de tratament care ar putea permite reducerea dozelor fără a compromite controlul tumorii.Terapia adaptativă oferă o abordare promițătoare pentru gestionarea cancerului ovarian prin personalizarea tratamentului în funcție de dinamica specifică a tumorii fiecărui pacient. Prin integrarea datelor experimentale cu modelare matematică, acest studiu oferă noi perspective asupra optimizării regimurilor de tratament cu inhibitori PARP, cu potențialul de a reduce toxicitatea și costurile, menținând în același timp eficacitatea terapeutică. Studiile viitoare ar trebui să exploreze aplicabilitatea acestui model în contexte clinice și să extindă cercetarea la modele de cancer rezistente la medicamente pentru a evalua în continuare eficacitatea și robustețea strategiilor de tratament adaptativ.
sursa: Science Daily
Publicat la 08-07-2024 | Vizite: 202 | bibliografie
Alte articole:
- Cum migreaza celulele canceroase in organism?
- Tipurile de cancer cu impactul cel mai mare asupra anilor de viata sanatosi
- Dispozitivul portabil ce poate depista markerii tumorali
- Compusii din ceapa ar putea opri dezvoltarea proliferarii celulare in cancerul ovarian
- Nanoparticulele din aur ar putea fi utilizate in tratamentul cancerului pancreatic
- Un nou tratament impotriva cancerului ovarian
- Alcoolul si cancerul
- Persoanele intolerante la lactoza au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer
- Metastazarea cancerului in organism ar putea fi incetinita, cred cercetatorii
- Cercetatorii au descoperit o tinta terapeutica promitatoare in cazul glioblastomului
- Extractul de aronia, in combinatie cu chimioterapia, omoara cancerul de pancreas
- De ce apare rezistenta la tamoxifen?
- Hormonoterapia cancerului de prostata ar putea creste riscul de dementa?
- Ritmul circadian si dezvoltarea cancerului
- O posibila explicatie pentru recidiva cancerului mamar