Curenții electrici ar putea supraîncărca celulele imunitare care ucid cancerul

Autor: Airinei Camelia , publicat la 29-07-2024

Curenții electrici ar putea supraîncărca celulele imunitare care ucid cancerul
Un studiu recent publicat a explorat eficacitatea câmpurilor electrice de tratament al tumorilor (CTT), o metodă neinvazivă de tratament care aplică câmpuri electrice de intensitate scăzută și frecvență intermediară asupra celulelor natural killer (NK) în lupta împotriva celulelor canceroase. Aceste câmpuri electrice alternează cu o frecvență prea rapidă pentru a stimula țesutul excitabil, dar nu produc o încălzire excesivă a țesuturilor.

Mecanismul și aplicațiile CTT

Câmpurile de tratament al tumorilor (CTT), utilizate în intervalul de 100 până la 300 kHz, au fost aprobate de FDA pentru tratamentul glioblastomului, o formă agresivă de tumoră cerebrală primară, cu o rată de supraviețuire de sub 7% la cinci ani. Din cauza naturii sale invazive, resecția completă a tumorii primare este dificilă, utilizându-se adesea un tratament multimodal care include chimioterapia cu temozolomidă și radioterapia.

Celulele NK și interacțiunea lor cu CTT

Celulele NK, limfocite innăscute cu funcții citotoxice și de producere a citokinelor, joacă un rol central în imunosupravegherea cancerului. Aceste celule pot distinge între celulele normale și cele stresate, fiind esențiale în eliminarea celulelor tumorale și celor infectate viral. De asemenea, liniile celulare de glioblastom și culturile primare exprimă o serie de ligande activatoare și inhibitorii pentru receptori NK, fiind susceptibile la citotoxicitatea mediată de NK.

Rezultatele studiului

Studiul a investigat impactul CTT asupra viabilității celulelor NK, producției de citokine și degranulării. Expunerea la CTT nu a alterat viabilitatea celulelor NK, nici frecvența celulelor NK vii, nici proporțiile subseturilor funcționale CD56dim și CD56bright ale celulelor NK, acestea fiind evaluate prin citometrie în flux. Mai mult, CTT nu au limitat producția de IFN-γ de către celulele NK, un citokină esențială în răspunsul anti-tumoral.

Cel mai notabil, s-a observat o creștere semnificativă a degranulării celulelor NK în răspuns la celulele țintă K562, măsurată prin expresia CD107a, după expunerea la 200 kHz CTT comparativ cu celulele netratate. Această creștere a fost specifică pentru frecvența de 200 kHz, degranularea celulelor NK fiind similară între expunerea la 150 kHz sau 250 kHz și control.

Implicații și perspective

Aceste descoperiri sugerează că pre-tratarea celulelor NK cu CTT de 200 kHz poate spori degranularea lor împotriva diverselor linii celulare de cancer, inclusiv cele rezistente la temozolomidă. Având în vedere că CTT sunt deja aprobate pentru tratamentul glioblastomului și sunt în teste clinice pentru alte tipuri de cancer, rezultatele acestui studiu deschid posibilitatea combinării CTT cu terapii imunoterapeutice bazate pe celule NK, oferind o nouă abordare terapeutică promițătoare pentru glioblastom și alte tipuri de cancer.

În concluzie, studiul subliniază că CTT nu afectează negativ viabilitatea celulelor NK și, de fapt, pot promova citotoxicitatea NK împotriva celulelor canceroase. Această lucrare oferă o bază solidă pentru explorarea ulterioară a combinației de CTT și celule NK ca o nouă abordare terapeutică pentru glioblastom, printre alte cancere, cu scopul de a îmbunătăți ratele de răspuns la imunoterapie și supraviețuirea pacienților.

sursa: News Medical
foto: Trinity College Dublin

Publicat la 29-07-2024 | Vizite: 118 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp