Chimioterapia iontronică continuă reduce creșterea tumorii cerebrale la modelele aviare embrionare in vivo
Autor: Airinei Camelia , publicat la 25-06-2024
Cercetători de la Universitatea Linköping din Suedia și de la Universitatea Medicală din Graz, Austria, au demonstrat că administrarea continuă a dozelor mici de medicamente anticancerigene direct în apropierea tumorilor cerebrale maligne prin utilizarea tehnologiei iontronice reduce semnificativ creșterea celulelor canceroase. Aceste descoperiri, publicate în Journal of Controlled Release, reprezintă un pas important spre dezvoltarea unor tratamente eficiente pentru forme severe de cancer.
Glioblastomul, o formă extrem de agresivă și malignă de cancer cerebral, adesea recidivează după chirurgie și tratamentele convenționale cu chimioterapie și radioterapie. Aceasta se datorează faptului că celulele canceroase pot evita tratamentul prin ascunderea în țesuturile adânci. Cele mai eficiente medicamente nu pot traversa bariera hematoencefalică, care protejează creierul împotriva multor substanțe din sânge, limitând astfel opțiunile de tratament.Cercetătorii au folosit o pompă iontronică pentru a administra local medicamentul gemcitabină în doze mici direct lângă tumora cerebrală în modele experimentale cu embrioni de pasăre. Această metodă a demonstrat o scădere a creșterii celulelor canceroase, sugerând că administrarea locală și continuă a medicamentului este mult mai eficientă comparativ cu dozele administrate o dată pe zi, care este practica obișnuită în chimioterapia actuală.
Utilizarea tehnologiei iontronice permite administrarea precisă a medicamentelor puternice, ocolind bariera hematoencefalică și minimizând efectele secundare, deoarece chimioterapia nu trebuie să circule prin întregul corp. Această abordare deschide perspective pentru tratamentul altor forme de cancer dificil de tratat, oferind o metodă persistentă ce nu permite tumorii să „se ascundă” de tratament.
Planurile viitoare includ dezvoltarea materialelor pentru implantarea chirurgicală a pompelor iontronice și testarea acestora în experimente cu animale mai mari, cum ar fi șobolanii, pentru a evalua în continuare această metodă de tratament. Cercetătorii estimează că studiile pe oameni ar putea fi fezabile în următorii cinci până la zece ani.
sursa: Science Daily
foto: Medical University of Graz
Publicat la 25-06-2024 | Vizite: 97 | bibliografie
Alte articole:
- Cum migreaza celulele canceroase in organism?
- Tipurile de cancer cu impactul cel mai mare asupra anilor de viata sanatosi
- Dispozitivul portabil ce poate depista markerii tumorali
- Compusii din ceapa ar putea opri dezvoltarea proliferarii celulare in cancerul ovarian
- Nanoparticulele din aur ar putea fi utilizate in tratamentul cancerului pancreatic
- Un nou tratament impotriva cancerului ovarian
- Alcoolul si cancerul
- Persoanele intolerante la lactoza au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer
- Metastazarea cancerului in organism ar putea fi incetinita, cred cercetatorii
- Cercetatorii au descoperit o tinta terapeutica promitatoare in cazul glioblastomului
- Extractul de aronia, in combinatie cu chimioterapia, omoara cancerul de pancreas
- De ce apare rezistenta la tamoxifen?
- Hormonoterapia cancerului de prostata ar putea creste riscul de dementa?
- Ritmul circadian si dezvoltarea cancerului
- O posibila explicatie pentru recidiva cancerului mamar