Ultimele comentarii pe forum
SUBIECT | COMENTARIU | |
Cateva mentiuni referitoare la liposarcom |
12-05-2013, 16:33:18 de către camidrg deocamdata nu |
|
12-05-2013, 15:31:29 de către RaulDuke a fost efectuata o investigatie numita "detectia mutatiei K-RAS" ? |
|
12-05-2013, 14:47:49 de către camidrg Buna ziua din nou, D-le RaulDuke, asa cum va spuneam in postul anterior, in luna aprilie am avut dosarul pt Avastin, care din pacate a fost respins. Starea tatalui meu e destul de buna, mentine tratamentul cu xeloda metronomic, dar atat. Am discutat cu oncologul de aici si zicea ca reluarea schemei Xelox ar fi mult prea toxica si a sugerat sa mergem mai departe doar cu Xeloda. Mentionez ca ultima perfuzie de oxaliplatin a facut-o in septembrie 2012, de atunci ia doar Xeloda. De anul trecut din aceeasi perioada, metastazele hepatice se mentin la aceleasi dimensiuni ( pe CT se mai vad 2 din 4 cate erau in sept. 2011 si dimensiunea lor s-a redus considerabil ). V-as ruga sa-mi spuneti ce alte alternative de tratament mai sunt sau ce directii credeti dvs. ca ar trebui sa urmam, avand in vedere ca Avastinul nu a fost aprobat. Multumesc si duminica placuta! |
|
08-04-2013, 21:35:23 de către camidrg Multumesc mult pt raspunsul dvs. Pt cancerul de colon propriu zis, s-a initiat dosar pt tramamentul cu Avastin in paralel cu xeloda, asteptam sa vedem cum vor decurge lucrurile. Multumesc inca o data si noapte buna! |
|
08-04-2013, 21:13:56 de către RaulDuke teoretic pot fi, dar conform descrierii, este mai putin probabil sa fie. sunt zone pur osteocondensante, foarte mici, si aparute pe zone de stres ale osului. deci cred ca pentru moment nu se justifica altceva decat tinerea lor sub urmarire (clinica periodic si imagistica la interval mai mare) si atat. |
|
08-04-2013, 20:52:01 de către camidrg Buna seara D-le RaulDuke, a trecut ceva vreme de la ultimele postari aici, starea tatalui meu este in continuare destul de buna avand in vedere diagnosticul din august 2011 ( adenocarcinom sigmoidian cu metastaze hepatice ). A urmat terapia xelox - 12 sedinte de oxaliplatin si xeloda metronomic 4 cps/zi - pana in septembrie 2012, cand s-a intrerupt administrarea de oxaliplatin si a ramas doar xeloda metronomic, controale si analize lunare, markerul CEA a fost intre 5, 4 - 6, 59 ( din septembrie 2012 pana in aprilie 2013 ). Hemolecograma e destul de buna ( mai putin PLT care sunt scazute) si biochimia de asemenea e ok. La ultimul CT torace, abdomen si pelvis din 02.04.2013, pe langa ce stiam adica hepatomegalie, in segm VI - LD formatiune hipoecogena cu contur neregulat, cu calcifieri, de 44/30 mm, cu incarcare periferica cu civ - aspect nemodificat fata de examinarea anterioara, colecist, splenomegalie, HTA, apare si citez din examinarea CT `cateva arii de osteocondensare de pana la 8 mm la nivelul capului femural, ischion si pube pe partea stanga`. Am discutat si cu oncologul curant acest aspect si am inteles ca, acest cancer de colon nu da metastaze osoase. Ni s-a sugerat ca ar putea fi metastaze de la un cancer de prostata. Mentionez ca nu am facut pana acum markerul pt prostata, dar este sub tratament de adenom de prostata din 2011 si pe rezultatul CT actual referitor la prostata apare `prostata omogena nativ si civ, de 48 mm diametru, cu pastrarea planului de clivaj cu VU si rectul. ` Credeti ca ar putera fi metastaze osoase aceste arii de osteocondensare sau ar fi posibil sa fie altceva ? Multumesc pt raspunsul dvs. |
|
20-03-2013, 19:42:05 de către RaulDuke cred ca Fundeni sau... spitalul universitar de urgenta (municipalul) sunt printre cele mai bune variante, daca e sa ne referim la spitale clinice mari. |
|
20-03-2013, 11:24:08 de către m_ge Si inca o intrebare, imi puteti spune va rog spre ce spitale din Bucuresti as putea sa ma indrept, care sa aiba mare parte din aceste sectii? Unde ar trebui sa merg, ce ma sfatuiti? |
|
20-03-2013, 11:07:23 de către m_ge Dl.Raul, Va multumesc foarte mult pentru raspuns, informatiile Dvs.imi sunt de mare folos. Vom incerca sa ajungem intr-un spital mare, unde sa se poata investiga toate sursele posibile ale cancerului primar, timpul este scurt si sper din sufletul sa ajungem la cauza ca sa primeasca tratamentul potrivit. Am citit tot ce s-a scris la acest subiect, si vreau sa va multumesc inca o data, este admirabila implicarea Dvs. in acest forum. Multumesc |
|
19-03-2013, 22:27:26 de către RaulDuke da, din pacate probabilitatea cea mai mare, dupa cum descire RMN-ul, este ca ce se vede pe oasele respective sunt metastaze ale unui cancer cu o localizare anume. ca atare un cancer trebuie cautat de maniera sistematica. cel mai bun lucru pentru coordonarea unei asemenea cautari este ca intai sa efectuati o consultatie la medicul oncolog. cel mai probabil el va recomanda o combinatie dintre urmatoarele lucruri: intai va incepe cu un examen clinic, va vorbi cu el, va vedea cum se simte, etc. apoi va trebui sa elimine sau sa verifice cele mai probabile localizari ale unui cancer care poate sa dea metastaze osoase, care in ordinea descrescatoare a frecventei, la barbati, sunt: prostata, plamanii, rinichiul, tiroida, si mai sunt si altele. deci va fi nevoie cel mai probabil de un examen CT de torace, abdomen si pelvis, de niste analize biologice cu markeri tumorali, inclusiv PSA, de un consult urologic, poate de o bronhoscopie, si poate si de o biopsie de o asemenea leziune osoasa. cred deci, pentru ca e nevoie de mai multe lucruri deodata, coordonate, este bine sa te adresezi unui oncolog dintr-o sectie sau clinica dintr-un spital mare, cu mai multe sectii, unde se pot face cat mai multe dintre aceste lucruri. |
|
19-03-2013, 16:06:17 de către m_ge Pentru Dl.Dr.Raul Duke Apelez la timpul si bunavointa dumneavoastra pentru o problema medicala a tatalui meu. Incerc sa-mi clarific concluziile diagnosticului si sa deslusesc in ce directie trebuie sa merg. Tatal meu, in varsta de 67 ani, acuza dureri la piciorul stang si in urma unui control la ortoped si reumatolog i s-a recomandat un RMN. Concluzia RMN a fost: `leziuni osoase vertebrale lombosacrate la nivelul oaselor bazinului; compatibile cu leziuni secundar extinse paravertebral si intracanalar intradural` Imi puteti spune care este intrepretarea Dvs vis-a-vis de acest diagnostic, ce inseamna.cat de grav este? Din discutia cu medicul care a efectuat RMN-ul am inteles ca este vorba de metastaza generalizata..si ca este o faza avansata si nu sunt prea multe optiuni. Mai departe cu ce medic ar trebui sa iau legatura, oncolog, chirurg, neurochirug ortoped? Multumesc anticipat |
|
18-03-2013, 23:24:16 de către RaulDuke este posibil orice, dar ipotezele trebuiesc verificate. din pacate singurul in responsabilitatea caruia revine urmarirea dupa un cancer tratat, inclusiv cu succes, este numai medicul oncolog care s-a ocupat de asta. ca atare, daca sotul tau il gaseste "neconvingator", ma tem ca alternativa nu este in a-si face el examene dupa cum crede de cuvinta (cu exceptia situatiei in care are pregatire medicala avansata), ci mai degraba gasirea unui medic in care sa aiba incredere. RMN-ul este util, poate fi repetat aproape cu orice frecventa, dar beneficiul acestui gest este indoielnic. ce spune acel examen RMN, ca atare ? |
|
18-03-2013, 23:15:43 de către georgeta1959 Rugaminte ptr. Dl RaulDuke, Buna seara, Domnule Dr., sotul meu a facut astazi un RMN pelvis+ coapsa stg (in urma unui liposarcom operat si cu tratament chimio si ratioterapie cu recidiva in 2009 si iar tratament adecvat; anul trecut a facut si un Pet/ct, eu am mai dialogat cu Dvs) si este nemultumit de RMN facut pentru ca suspecteaza medicul ca nu ii cuprinse toata zona pe coapsa deoarece la palpare are impresia ca ar avea, , ceva". prin muschi pe unde a fost operat acum 3ani. Discuta cu medicul dar acesta a fost neconvingator si i-a sugerat sa faca si un ecoDoppler si o elastografie (investigatie care este cam depasita). In acest context sotul meu ar vrea sa faca o programare la alta firma pentru a face un alt RMN. Vreau sa va intreb daca poate face la un interval de cateva zile aceasta investigatie( specific ca a fost cu substanta de contrast). Este posibil ca, , aspectul acela dur""pe care il simte la palpare sa fie, , o curatare mai adanca a muschiului"` cand a fost operat sau sa fie de la radioterapie? |
|
01-03-2013, 18:41:07 de către Dandana2000 Va multumesc foarte mult pt timpul acordat, d-le doctor. Sa stiti ca mi-au facut bine discutiile purtate cu dvs. Va doresc toate cele bune! S-auzim de bine! |
|
28-02-2013, 23:45:15 de către RaulDuke trebuie sa fii sincera si sa recunosti ca nu "pe instinct" te-ai bazat cand ai decis sa nu continui chimioterapia, ci mai degraba pe experienta fizica si, de ce nu, si psihologica asociata pe care ti-a produs-o tratamentul chimioterapic, care cu siguranta nu a fost un regim simplu. mai degraba pe "instinct" s-au bazat si se bazeaza si oncologii care ti-au recomandat si care iti recomada chimioterapie; fac asta gandindu-se la faptul ca ai recidivat deja de 2 ori, in conditiile in care e o boala care recidiveaza relativ frecvent, ca nu exista tratamente tintite sau "foarte bune" in cazul acestei boli inafara de chirurgie si ca ai o varsta relativ tanara. totusi ei fac asta ca masura de siguranta, pentru ca avand in vedere ultima operatie, care arata ca teoretic NU a mai ramas boala pe nicaieri, nici la nivel celular, acesta este tratamentul corect. ei iti propun chimioterapie pentru ca TEORETIC cateva celule maligne este posibil sa fi ramas pe undeva, si tot teoretic chimioterapia le poate distruge (sau radioterapia, daca e vb de boala localizata); totusi NU exista dovezi in acest sens; adica nu exista niciun studiu cu oameni care au fost operati cu succes, s-a scos toata boala, si care sa arate ca cei care primesc chimioterapie recidiveaza mai rar ca cei care nu primesc (cam asta inseamna dovezile in oncologie). deci in definitiv trebuie sa intelegi acest lucru: chimioterapia POATE sa ajute la scaderea riscului ca boala ta sa recidiveze, dar acest lucru nu e sigur sau definitiv cunoscut in momentul de fata in situatii ca a ta. decizia este numai a ta! |
|
27-02-2013, 22:52:22 de către Dandana2000 Va multumesc foarte mult pt tot. Este f adev ca prima operatie s-a facut in conditiile in care se presupunea ca e doar un lipom. Dupa ce un prof a vazut primul buletin histopatologic, mi-a propus reintervenire pt curatare cu simt de raspundere. Ma simt mandra ca m-a operat. Este unul dintre cei mai buni chirurgi din tara. Am citit multe despre sarcoame; stiu ca recidiveaza, insa sper sa n-o faca mai repede de 2 ani (ca si de data aceasta0. O intrebare, va rog, daca-mi permiteti. De ce unii oncologi sunt in cazul meu pt chimio si altii nu? Ma bulverseaza, iar eu simt ca nu trebuie sa mai fac chimio. Pe instinct m-am bazat si atunci cand n-am mai vrut sa fac cele 4 cicluri ramase din cele 6 prescrise. S-aveti parte de bucurii si multumesc inca o data pt tot! |
|
27-02-2013, 22:42:00 de către RaulDuke ok, lucrurile devin mult mai clare (si felicitari pentru efortul depus, ai scris foarte frumos totul!): pe baza primelor 2 buletine scrise de tine, dupa fiecare din primele 2 operatii, sansele de recidiva erau foarte mari, le estimez la peste 50%, intrucat operatiile nu au fost optim facute; practic nu s-a scos tumora in intregime dpdv microscopic, lucru ce reiese din notiunea de "margine de rezectie invadata" sau "marginea de rezectie vine in contact cu tumora"; practic, tehnic vorbind, chirurgul nu a putut sa scoata TOT, la marginea taieturii aflandu-se putin din tumora (microscopic), deci au ramas celule maligne pe loc, si de aici recidiva. acest lucru se intampla foarte des, mai ales in acest timp de tumori, din pacate. ultimul buletin histopatologic releva faptul ca ultima operatie a fost facuta, in toate aparentele, mult mai bine, respectiv ca tumora a ramas incapsulata si a fost scoasa in intregime, iar prin alte parti, tegument, limofonoduli, etc, nu sunt urme de boala. lucru bun ! practic in chirurgia sarcoamelor se zice ceva de genul, clasic, ca "chirurgul NU trebuie sa vada tumora atunci cand o scoate", asta indicand faptul ca "scoate tot", ca sa zic asa. asta + caracteristicile de "joasa malignitate" relativa + faptul ca tu zici ca pe ultimele RMN/CT-uri nu se vad urme de boala reziduala sunt lucruri foarte favorabile, care practic ofera riscul de recidiva viitoare cel mai mic. felicitari deci ! din pacate insa trebuie sa stii ca, chiar si in aceste conditii, ratele de recidiva ale acestor tumori nu sunt nule, deci nu este exclus ca pe viitor sa apara o recidiva; riscul ca acest lucru sa se intample este totusi mic, il estimez undeva sub 20%, dar imposibil de prezis perfect. date fiind aceste lucruri, si pe baza stric a ce mi-ai zis (eu nu iti cunosc cazul in detaliu, evident), as zice ca te afli in cea mai buna situatie posibila. sa vedem acum si ce iti mai zic alti oncologi pe la care mai ajungi. numai bine ! |
|
27-02-2013, 22:38:25 de către Dandana2000 CT torace (ianuarie 2013): plaman cu distensie aerica normala. Absenta nodulilor pulmonari cu exceptia unui granulom milimetric calcifiat LIS adiacent scizurii oblice. Minima acumulare fluida in recesul aortic la pericardului. Adenopatie de 18 mm paratraheala. CT abd: ficat de forma si dimens in limite normale, cu struct omog. Fara dilat de CBIH. Ax venos spleno-portal permeabil. Splina, rinichi, GSR, pancreas in lim normale. Fara adenopatii tum si fara colectii libere abd-pelvine. Cateva adenopatii cu hil grosos prezent inghinale bilat. Masa solida de 33/39/18 mm localiz in tes subcutanat la niv etajului abdom inf dr in contact cu m drept abd. Atrofia musculaturii paravert din dreptul apofizelor spinoase sacrate de pe partea stg. Colectie fluida localizata in tes adipoase din dreptul apofiz spinoase ale vert L2-L4, avand dimens de 60/10 mm (serom postop). Vezica urinara cu distensie incompleta. Uter cu dimens normale cu cavit uterului usor destinsa, ovare de dimens normale. RMN facut in toamna, n-a fost facut cu subst de contrast si nu prea a fost de folos la operatie. Daca e nevoie, va scriu si rez acestuia. Multumesc! |
|
27-02-2013, 22:18:38 de către Dandana2000 Primul buletin (2010): cele 4 sectiuni examinate contin o proliferare tumorala cu aspect histopatologic compatibil cu diagn. de liposarcom mixoid cu celule rotunde grad FNCLCC II (histologie=3, necroza=1, index mitotic=1, 6 figuri mitotice/10HPF). Mentionam ca ariile cu celule rotunde ocupa aprox 35% din tumora in sectiunile examinate. Sunt prezente focare de necroza tumorala care ocupa sub 50% din aria tumorala. Nu s-au evidentiat imagini de invazie tumorala angiolimfatica sau perineurala in sectiunile examinate. Marginile de rezectie chirurgicala vin in contact cu tumora in multiple puncte in limita materialului examinat. Al II-lea (2012): Rata mitotica: 2/10 HPF, necroza : absenta, grad histologic: 2, margini de rezectie chirurgicala: infiltrate tumoral lateral si profund, invazie limfo-vasc: nu se obs, stadializare TNM: rpT1a. Al III-lea (2013): Descriere macroscopica: lambou cutanat de 45x10 mm cu tesut adipos subcutanat de 70x75x30 mm cu o formatiune incapsulata de 35x30x10 mm; lambou cutanat de 65x7 mm de tesut adipos de 10 mm grosime, fara modif patologice; 2 fragmente de 30x10x10 mm si 15x10x5 mm formate din tesut adipos; piesa de 65x45x15 mm formata din tesut adipos si limfonoduli cu diametru intre 15-20 mm sectiune aspect omogen, culoare bruna. Descriere microscopica: 1. formatiune tumorala nodulara bine delimitata constituita din celule rotunde monomorfe, lipoblasti univascuolati, cu o retea vasculara bogata cu aspect ramificat. 2. tegument fara modificari cu semnificatie patologica. 3. tesut adipos fara modificari cu semnificatie patologica. 4. cei 5 limfonoduli examinati prezinta hiperplazi elimfohistiocitara difuza si infiltrat hematic. Am copiat EXACT cum scria pe buletine. Multumesc pt interesul acordat! |
|
27-02-2013, 21:54:13 de către RaulDuke sincer, ca orice oncolog, as vrea sa vad practic TOT ce scrie in respectivele buletine, pentru ca pe ele se pot identifica mai multi factori de risc, denumiti "factori de risc histopatologici" care pot indica oarecum riscul de recidiva. la fel ar fi foarte util daca ai putea sa scrii si rezultatul (si cand a fost facut relativ la operatie) ultimului examen imagistic. |
|
27-02-2013, 21:54:08 de către Dandana2000 Multumesc! Sanatate si tie! |
|
27-02-2013, 21:46:02 de către stevens "Ce parere aveti despre faptul ca seful unei sectii de oncologie dintr-un Centru universitar mi-a spus printre randuri ca nu stiu ce tratament mi-ar putea recomanda? " Am inteles perfect ! Deci seful seful sectiei de oncologie, in urma consultarii cu ai sai colegi v-a transmis in numele lor ca nu stiu ce tratament sa va dea ! M-au derutat ghilimelele puse de Raul ! Pe fond, doctorii au fost foarte cinstiti cu dv, nu au ce sa va recomande daca raze si chimio nu pteti suporta din diverse motive ! De altfel ei sunt cinstiti si in ce priveste "tratamentul" standard pe care nu il numesc tratament deoarece NU ESTE, ci le spun "modalitati terapeutice" - chirurgie, cura de citostatice, radioterapie, terapie hormonala etc ! Dupa cum v-a spus la fel de cinstit Raul singura dv optiune este inscrierea intr-un studiu clinic ! Incercati sa profitati de super-oferta pe care o fac la propriul meu trial terapeutic ! :)) Va doresc multa sanatate ! |
|
27-02-2013, 21:17:37 de către Dandana2000 scria*. Am toate interpretarile de la RMN, CT, buletine histopatologice, bilete de externare |
|
27-02-2013, 21:16:05 de către Dandana2000 Sigur ca am buletinele. Ce anume vreti sa stiti din ceea ce sria acolo? |
|
27-02-2013, 20:55:54 de către RaulDuke pai NU STIU pentru ca NU EXISTA. ti-am spus, singurul si cel mai bun lucru care iti poate fi oferit este inrolarea intr-un studiu care poate include si urmarire, daca zici si e sigura notiunea ca nu exista boala restanta pe nicaieri momentan. nu stiu nici daca esti intr-o situatie "iradiabila" dupa operatie, lucru care pentru un sarcom de coapsa sau ceva de genul aceasta ar fi foarte indicat. nu ai cumva buletinele cu analizele histopatologice ? ele pot sa prezica nevoia de tratament complementar, impreuna cu eventuale examene imagistice. |
|
27-02-2013, 11:50:06 de către Dandana2000 Stevens, ma refeream la faptul ca ei, oncologii de acolo nu stiu ce tratament mi-ar putea recomanda. Daca il citam pe domn profesor, puneam ghilimele ):) |
|
27-02-2013, 08:16:59 de către Dandana2000 Momentan totul este ok. Sper sa gasesc un tratament care sa intarzie recidivele, care stiu ca sunt inerente. Usor-usor mi-am revenit fizic. Au fost cam greu de suportat 2 operatii la interval de o luna. Insa am refuzat sa-mi iau concediu medical prelungit. Imi place munca mea, chiar daca lucrez de luni pana duminica, si nu lipsesc decat atunci cand e strict necesar. Astazi astept un telefon pt o programare la Bucuresti in vederea intalnirii cu un alt oncolog. Dupa cum vedeti, i-am cam luat la rand: orasul in care locuiesc, Tg Mures, Cluj, Iasi, iar acum capitala :):). Va multumesc pt interesul acordat si va doresc o zi buna! |
|
26-02-2013, 21:49:29 de către RaulDuke ok, si momentan... cum stam ? adica DUPA operatie ? in conditiile in care exista boala inoperabila restanta, atunci poate fi facuta chimioterapie. altfel... |
|
26-02-2013, 21:28:34 de către Dandana2000 Nu inteleg ce vreti sa spuneti prin extensia bolii. Da, am facut un CT (torace+abdomen) inainte de operatia la abdomen care arata inflamarea ganglionilor inghinali si lipomul din zona abdominala(ianuarioe 2013). restul era ok. |
|
26-02-2013, 20:42:00 de către RaulDuke singurul lucru care iti poate fi recomandat aici este inrolarea intr-un studiu clinic; profesorul X s-a gandit probabil la un studiu in care este folosit un medicament anti c-Kit, proteina care sufera o mutatie in cateva tipuri de sarcoame dar mai ales alte tipuri de cancer. inafara unui trial (studiu clinic), nu exista intr-adevar nimic standard care sa ti se poata propune, caci nimic nu e dovedit ca eficient (inclusiv nenorocirile de bicarbonat si acatiste predicate de tot felul de farseuri). totusi, nu sunt lamurit care anume este extensia bolii in momentul de fata. ai un examen CT facut foarte recent ? oricum ar fi, cred ca intr-adevar cel mai indicat lucru ar fi inrolarea ta intr-un studiu clinic, este de departe cel mai bun. ce sentimente ai fata de acest lucru ? |
|
26-02-2013, 15:35:50 de către Dandana2000 D-nul prof mi-a cerut blocurile de la histopatologic. Deoarece eu sunt f ocupata, mama mea i le-a dus. I-a spus ca vrea sa vada daca voi suporta tratamentul propus de el (am inteles ca se numeste C-Kit). Dupa ce a primit blocurile, la o saptamana, mi-a spus ca nu pot face acel tratament (ca nu-l tolerez) si ca nu se face chimio sau radio in cazul meu. Mi-a transmis ca daca doresc, ar putea sa-mi puna cazul in discutie in cadrul unei comisii, pt a-mi recomanda ceva. Dvs ce ati intelege de aici? Ca eu, pe post de cobai, sa ascult parerile fiecarui medic din acea comisie, nu? Daca stia CLAR ce ar trebui sa fac, mi-ar fi transmis, nu? |
|
26-02-2013, 11:28:06 de către stevens D-na Dana acesti oameni nu sunt neaparat impostori ci doar negustori ! Ei merg pe ideea ca ceea va dau ei sigur nu va face rau ci dimpotriva ! In ce ma priveste consilierea pe care o fac este la super-oferta (adica gratuit :), insa exista 2 conditii pe care trebuie sa le indepliniti : - prima, pe care o pun eu si tine de sacroterapie, este sa cititi Acatistul Sfantului Nectarie timp de 40 de zile consecutiv ( si altele daca doriti) ; pe sfantulnectarie.ro gasiti cele 2 acatiste, bisericile unde se gasesc sfintele sale moaste si marturii ale celor ajutati de Sfantul Nectarie ; aceste rugaciuni va vor limpezi mintea si va vor da incredere in vindecare ; - a doua conditie tine de tratamentul propriu-zis si presupune sa gasiti un medic sau o asistenta priceputa pt a va face acele injectii si perfuzii ; Deci incepeti cu prima ( orice cale ati alege) si daca o puteti indeplini si pe a 2-a abia atunci putem face ceva concret ! Sanatate ! @ Raul, in loc de `mi-ar` este de fapt `v-as` ! :) |
|
26-02-2013, 10:42:04 de către RaulDuke ne pare rau pentru toti oamenii care se expun acestor escrocherii, dar singurii responsabili pentru asta sunt ei insisi, mai mult decat societatea, legea, politia sau toate la un loc. despre ce ti-a zis seful sectiei de oncologie... parerea mea este ca nu se intelege ce vrei sa transmiti prin ultima postare. deloc ! cum adica "nu stiu ce tratament mi-ar putea recomanda" ? |
|
26-02-2013, 09:10:52 de către Dandana2000 Nu chiar fiecare. Ce parere aveti despre faptul ca seful unei sectii de oncologie dintr-un Centru universitar mi-a spus printre randuri ca nu stiu ce tratament mi-ar putea recomanda? |
|
26-02-2013, 08:55:30 de către Dandana2000 Am citit despre ce spuneti dvs. Credeti-ma ca am ajuns intr-un punct din care nu stiu incotro s-o iau. Ieri am mai cunoscut o d.na dr. alopata zice ea, care imi cerea aproape 1000 dolari pt un tratament de dezintoxicare si refacere celulara. Noroc ca programul meu de lucru din aceasta saptamana nu mi-a permis acel tratament acum, cum voia dumneaei, caci am fost la un pas sa-l accept. Mi-am dat seama insa ca e o impostoare. Nu stiu ce raspuns sa va dau. Sincer. Sunt complet debusolata |
|
25-02-2013, 21:28:42 de către stevens " Va rog, daca stiti, sa-mi recomandati un oncolog specializat in liposarcoame. Nu reusesc sa gasesc un tratament adecvat (chimio si radio nu sunt recomandate in cazul meu). Acesta este verdictul primit de la un profesor oncolog renumit. " Stimata doamna incercati tratamentul revolutionar si simplu al Dr Simoncini ! Injectii, infiltratii locale cu solutie perfuzabila de NaHCO3 ! Va spun exact cum daca sunteti interesata si nu reclama cineva mesajul ! :) |
|
25-02-2013, 21:25:13 de către RaulDuke nu exista "oncologi specializati in sarcoame"; sunt un tip rar de cancere, global sub 5% din cancerele intalnite la adulti, dar fiecare oncolog s-a confruntat cu asa ceva. |
|
25-02-2013, 20:35:52 de către Dandana2000 Acum sunt ok. Dupa cum va spuneam, ultima operatie am facut-o in ianuarie. Si in intervalul 2010-2013 am facut constant RMN/CT. Ultimul CT a fost inainte de operatia lipomului din abdomen (19 ianuarie). Ultimul RMN a fost inaintea operatiei lipomului din zona lombara (octombrie sau noiembrie). Am gasit pe internet ca sunt agresive si recidiveaza, iar singura metoda este interventia chirurgicala. Nu gasesc oncologi care sa fi avut de-a face cu sarcoame. Astept acum o veste de la Buc. Poate gasesc acolo. |
|
25-02-2013, 18:46:02 de către RaulDuke nu pot sa ma pronunt asupra aprecierii de "dragut"; ce iti pot spune este ca dupa operatia pe care o relatezi, evident au ramas niste celule tumrale in loc, lucru subliniat de notiunea de pe buletin "margini infiltrate". la asta se refera. ca atare singura varianta este reoperatia, pentru zona respectiva, ca si pentru orice recidiva locala a acestei boli, ca singura varianta care ofera o sansa de vindecare propriuzisa, oridecate ori apare. din pacate in conditiile unei chirurgii incomplete (chiar si microscopic), in cazul sarcoamelor de parti moi, ratele de recidiva sunt destul de mari si nimic nu poate preveni asta. tot ce se poate face este urmarirea atenta si interventia chirurgicala ori de cate ori este indicata. momentan: care este extensia bolii ? ai un CT/RMN facut recent ? |
|
25-02-2013, 16:07:37 de către Dandana2000 Totul a inceput in iulie 2010, cu o banala operatie a unui asa-zis lipom aparut langa operatia de hernie de disc( facuta in 2002). Din cauza faptului ca a fost situat submuscular, iar tegumentul nu si-a modificat culoarea, a indus in eroare medicii. Nimanui nu i-a trecut prin cap ca ar fi altceva decat un lipom. La rezultatul biopsiei (in septembrie, ca deh! au si doctorii concediu vara), am aflat diagnosticul. In octombrie am inceput radio, care a durat pana in decembrie. In ianuarie 2011 am facut primul ciclu de chimio, iar in februarie pe cel de-al II-lea. Dupa care, am refuzat sa mai fac chimio. Am vb cu un chirurg super, care imi propusese sa ma opereze in ideea de a curata zona cum trebuie (altul decat cel care m-a operat prima data). Biopsia a iesit ok, in sensul ca nu se intinsese. Mi-am continuat activitatea, iar in toamna lui 2012, a recidivat. In decembrie am mers din nou la operatie. Buletinul histopatologic: rata mitotica: 2/10HPF, necroza: absenta, grad histologic: 2, margini de rezectie: infiltrate tumoral lateral si profund, fara invazie limfo-vasculara, stadializare TNM: rpT1a. La 10 zile dupa operatie, am descoperit la o palpare a abdomenului, la suprafata, chiar sub piele, un alt lipom. Iar operatie (ianuarie 2013), iar biopsie. Buletin histo: liposarcom mixoid recidivat, tegument si tesut adipos fara modificari cu semnificatie patologica, cei 5 limfonoduli prezinta hiperplazie elimfohistiocitara difuza si infiltrat hemoragic. Am uitat sa va spun ca am fost la Sp. Sf. Maria la un anatomo-patolog care mi-a citit lamele si mi-a confirmat diagnoticul, apoi am mers la Cluj, unde mi s-a repetat biopsia si mi s-a confirmat si aici. Blocurile de la ultimele 2 operatii le-am dus la Iasi, unde, la fel, diagnosticul este acelasi: LIPOMIXOSARCOM. dragut, nu?:) |
|
25-02-2013, 15:50:31 de către Dandana2000 Prima recidiva a fost locala (zona lombara). La o luna m-am operat din nou, insa de aceasta data a recidivat in abdomen, spre zona inghinala dreapta, simultan cu o inflamare a ganglionilor, care au fost diagnosticati ca adenopatii. Multumesc pt raspuns! |
|
24-02-2013, 22:33:56 de către RaulDuke nu prea este un criteriu pentru formularul E112, pentru ca tratamentul standard pentru aceasta boala si toate lucrurile care se fac, sunt disponibile si in romania. recidiva a fost locala ? a fost reoperata ? |
|
24-02-2013, 21:42:39 de către Dandana2000 Buna seara! Va rog, daca stiti, sa-mi recomandati un oncolog specializat in liposarcoame. Nu reusesc sa gasesc un tratament adecvat (chimio si radio nu sunt recomandate in cazul meu). Acesta este verdictul primit de la un profesor oncolog renumit. Credeti ca am vreo sansa sa obtin formularul E112, tinand cont de incidenta bolii mele? (4/100.000 pers/ an/ Europa). Mentionez ca primul sarcom a fost operat in 2010 (la 36 ani). A mai recidivat intre timp, iar dupa prima operatie am facut radio si chimio. Multumesc! |
|
24-02-2013, 21:35:01 de către Dandana2000 Buna seara! Va rog sa-mi spuneti daca ati auzit de vreun oncolog specializat in liposarcoame. Care sa aiba experienta in tratarea lor, nu doar pe diploma. redeti ca as avea sanse la obtinerea formularului E112, tinand cont ca nu am inca 40 ani si sufar de aceasta boala f rara (4/100.000 pers/an/Europa)? |
|
06-02-2013, 23:10:38 de către RaulDuke foarte bine ! felicitari ! |
|
06-02-2013, 22:43:51 de către georgeta1959 Domnule Doctor RaulDuke, Din raspunsul Dvs, sa inteleg ca este mai putin nociv computerul tomograf si sa faca CT(abdomen + torace) si RMN coapsa si pelvis, cum a facut anual din 2004-2012( potrivit cerintelor medicului oncolog). La momentul actual, sotul duce o viata normala(serviciu, etc) |
|
06-02-2013, 22:24:38 de către RaulDuke acelasi. desigur ca vis-a-vis de doza de iradiere, problema se pune astfel: in cazul unui om foarte tratat, cu chimioterapie si radioterapie, la care din pacate boala este in progresie si la care problema supravietuirii lui se pune in luni sau... foarte putini ani, atunci cu siguranta ca beneficiul de a face PET/CT este mai mare decat riscul de iradiere; acest om nu va ajunge sa sufere de la complicatiile tardive ale iradierii prin cateva PET/CT-uri. insa daca un om a fost vindecat de boala si el are o viata care se intinde pe multi ani in fata, posibil chiar zeci, sa-i faci anual PET/CT doar ca sa fii sigur de ceva ipotetic si pe care il poti verifica si in alte moduri, atunci... riscul se cumuleaza si este mult mai mare. ca atare raman la recomandarea din postarea anterioara, cel putin pe baza dovezilor dupa care functioneaza medicina astazi: sa nu se inceapa cu PET/CT, dar la cea mai mica suspiciune de recidiva, atunci da ! |
|
06-02-2013, 22:04:25 de către georgeta1959 Domnule Doctor Raul DuKe, Am postarile mai sus dar va redau pe scurt: sotul a avut in 2004 liposarcom operat, radioterapie+ citostatice. - anual a facut CT abdomen + torace si RMN la coapsa( unde a avut problema) + analize la 3 si 6 luni -in 2009 a depistat in urma unui RMN o recidiva mai sus de locul initial apoi operat + radioterapie + citostatice - anul trecut, 2012 a facut un CT + RMN si ii s-a depistat un ganglion mai jos de vechea operatie (cea din 2004) de 1/1.5 ( la timpul respectiv v-am cerut mai multe informatii postat le acest post cu acelasi titlu) - doctorul oncolog care il are sub observatie i-a recomandat PET/CT. -l-am facut si a iesit bine. - in septembrie am mers la controlul obisnuit de 6 luni numai cu analize - la un an de la analizele facute in 2012 respectiv CT+ RMN+ PET/CT trebuie sa face iar. - aici este dilema noastra daca sa facem tot CT+ RMN (de abdomen+ torace, respectiv unde a fost operat in 2009, RMN) sau sa facem un PET/CT ptr tot corpul (ca se scaneazatot corpu). Asta voiam sa va intreb daca iradierea este foarte mare facand PET/CT si cu consecinte majore sau sa mergem tot pe CT+ RMN cum faceam anterior anului 2012 Dvs ce sfat imi dati pornind de la aceste informatii? |
|
06-02-2013, 21:13:16 de către RaulDuke ma tem ca nu stiu care e situatia clinica... care a fost exact diagnosticul initial, rezultatul histopatologic, ce tratamente a facut dupa aceea, cu ce frecventa va vede oncologul, ce aratau ultimele investigatii, cum mai evolueaza treaba simptomatic, etc. chiar si cu toate aceste lipsuri, judec de forma urmatoare: cred ca PET/CT poate fi pastrat de rezerva pentru eventualitatea unei suspiciuni de recidiva, mai ales in cazul in care, daca ati avea nenorocul ca asa ceva sa se intample, recidiva care apare ar fi reoperabila. deci nu il recomand de rutina, sistematic, in cadrul reevaluarii unui sarcom operat cu succes, fara suspiciunea inalta a unei recidiva. |
|
06-02-2013, 20:45:54 de către georgeta1959 Un alt sfat de la Raul Duke Domnule Doctor, Sotul meu a facut anul trecut un PET/CT( in anii anteriori facea CT pentru torace si abdomen plus RMN pentru coapsa unde a avut liposarcomul, ) Anul acesta urmeaza sa faca iar investigatii si am dori sa mergem tot pe PET/CT pentru mai multa siguranta etc. Exista riscul de iradiere inutila sau alte riscuri majore? Dumneavoastra ce ne sfatuiti? |
|
24-12-2012, 12:06:20 de către RaulDuke nu pot spune mai mult decat concluziile acestui buletin imunohistochimic. ca atare cu acest rezultat trebuie vorbit CU ONCOLOGUL si cu ANATOMOPATOLOGUL initial. apoi poate un examen ORL si o ecografie de glande parotide nu ar strica, pe langa restul lucrurilor evidente de rutina pe care banuiesc ca le-ai facut sau ar fi trebuit sa le faceti (endoscopie digestiva, markeri tumorali, etc). oricum nu cred ca vei putea sa intreprinzi nimic pana pe 10 ianuarie... |
|
19-12-2012, 21:48:48 de către dmh_diana Buna seara. acum 2 luni am pornit cu tata prin spitale, operatii, analize. Nu cunosc termeni medicali asa ca o sa scriu exact ce scrie pe analize si va rog daca ma puteti ajuta cu o interpretare pana ajungem la medic pe 10 ian.La biopsie a iesit asa: tumora submandibulara-metastaza lfggl de ADK slab diferentiat. Imunohistochimic: Ck7 pozitiv difuz in celule tumorale, Ck20 negativ, CEA pozitiv difuz, CDX2 negativ, ER negativ, PGR negativ, TTF1 negativ, CerbB2 (1+), CK34BetaE12 pozitiv zonal in celule tumorale, ACT pozitiv in stroma. Testele imunohistochimice nu pot preciza cu certitudine histogeneza tumorii dar corelate cu aspectul histopatologic si localizarea pot sugera mai probabil o proliferare tumorala cu origine in glanda salivara (exemplu un carcinom mucoepidermoid de grad intermediar) sau, mai putin probabil o eventuala origine gastrica. Se recomanda corelare anatomo-clinica si investigatii in acest sens. Va multumesc anticipat |
|
08-12-2012, 09:27:50 de către camidrg Buna ziua, n-am mai postat de tare multa vreme, tata e bine chiar daca din mai, metastazele de la ficat stagneaza, partea buna e ca starea lui generala e buna si ca nu au aparut metastaze la alte organe. N-a facut operatia de metastazectomie, am vorbit in august cu chirurgul de la CLuj si am decis ca e mai bine pt el sa ramanem pe tratamentul xelox. A facut ultima perfuzie cu oxaliplatin in septembrie, de atunci face pauza, continua doar cu xeloda 4 pastile/zi si monitorizare lunara. Chiar ieri a fost la analize si tomograf si rezultatele sunt ok, nimic ingrijorator. O sa vedem in ianuarie cum vor evolua lucrurile. Pana atunci multa sanatate tuturor si Sarbatori fericite! |
|
28-08-2012, 08:46:55 de către georgeta1959 Buna dinineata Ioana_anca33, Multumesc pentru raspuns! Revin cu o intrebare: Dupa prima operatie nu a facut radioterapie si citostatice? La ce interval de timp s-a dezvoltat, , galma"" dupa prima interventie? Sotul meu a avut un liposarcom(am postari anterioare) cu recidiva in 2009 si sunt interesata de evolutia bolii la persoane care au avut acest tip de problema ( sarcom de parti moi). O zi buna! P.S Daca poti, poate imi precizezi si unde s-a operat si daca tratamentul a fost facut la IOB. |
|
27-08-2012, 23:14:02 de către ioana_anca33 Tot ce stiu este ca diagnosticul a fost dat in urma biopsiei, sarcom de parti moi, cu precizarea ca este malign. Dupa prima operatie a recidivat. Galma a fost operata de doua ori, si a crescut in acelasi loc, dupa care nu s-a mai dezvoltat timp de 11 ani. Acum are o cicatrice. |
|
27-08-2012, 17:54:08 de către georgeta1959 Ptr ioana_anca33, Buna ziua, Va rog frumos sa imi precizati si mie cum s-a numit sarcomul pe care l-a avut tatal Dvs si care a fost rezultatul dupa prima operatie in urma biopsiei; -am inteles ca a recidivat si dupa a 2a interventie, biopsia a precizat natura maligna. Va multumesc ptr amabilitate |
|
27-08-2012, 17:20:54 de către ioana_anca33 Va multumesc foarte mult pentru raspuns. |
|
26-08-2012, 18:49:34 de către RaulDuke teoretic se poate, motiv pentru care oncologul si indica biopsia. la o distanta asa mare de timp de la problema initiala, este totusi putin probabil. dpdv oncologic se poate pune in discutie o noua boala, mai degraba decat o recidiva a uneia vechi. |
|
26-08-2012, 18:00:04 de către ioana_anca33 Buna ziua. Tatal meu a fost diagnosticat cu sarcom de parti moi in 2000, dupa ce i-a crescut o galma langa coloana intre omoplati. A fost operat o data dupa care la interval de cateva luni galma a crescut din nou, fiind operata. A facut citaostatice, si a dus o viata normala pana in momentul de fata. Acuma are o mica galma la nivelul nasului langa ochi. Eu cred ca este un fel de cos mai mare sub piele sau un lipom de grasime. Intrebarea mea este daca acest fel de cancer poate recidiva intr-un loc atat de indepartat fata se cel initial. Este posibil? Dupa 12 ani. Medicul oncolog a spus ca ne poate da un raspuns numai in cazul efectuarii unei biopsii. Problema este ca tatal meu nu vrea sa faca biopsia deoarece se teme de reluarea citostaticelor in cazul unui raspuns afirmativ. Va multumesc |
|
25-07-2012, 22:25:23 de către RaulDuke cu placere ! |
|
25-07-2012, 08:58:53 de către camidrg Buna dimineata, pe data de 31 iulie avem programarea la PET/CT si pe 1 august, medicul oncolog curant din Oradea a decis sa mai facem o perfuzie cu oxaliplatin ( ar fi a 11-a ) de cand tata a inceput tratamentul. Starea lui in continuare este buna, ramane sa vedem rezultatele de la PET/CT. Va doresc o zi buna si multumiri pentru suportul acordat aici pe forum. |
|
21-06-2012, 19:36:29 de către RaulDuke Da. Asteptam rezultatele. Intre timp, numai bine ! |
|
20-06-2012, 10:32:31 de către camidrg Buna ziua, tata a facut si a 10-a perfuzie de oxaliplatin, pe 14 iunie, am demarat pregatirea dosarului pt PET/CT, a facut analizele uzuale, in afara de trombocite care sunt tot scazute, restul analizelor sunt ok. Oncologul de aici a decis sa-i faca oxaliplatin chiar daca trombocitele au fost sub 100, cu concentratie mai mica. Argumentele au fost ca celelalte analize sunt bune si starea generala a tatalui e una destul de buna. Am facut si markerii tumorali, azi am primit rezultatele, din pacate fata de aprilie cand au fost 3, 9 acuma au mai crescut un pic, la 6, 8. Oncologul a zis ca nu e motiv de panica, dar ramane de vazut pana in 16 iulie cand avem urmatoarea programare cum vor evolua lucrurile cu dosarul de PET si in functie de asta vedem cum mergem mai departe, daca se sustine operatia sau va trebui schimbat tratamentul avand in vedere ca deja are 10 luni de tratament xelox si posibil ca organismul sa aibe deja rezistenta la acest tratament. Presupun ca si dvs. impartasiti opinia oncologului de aici si acuma ramane sa vedem ce ne arata investigatia PET. Multumesc pt timpul dvs. si o zi buna si racoroasa! |
|
31-05-2012, 00:25:00 de către RaulDuke ma bucur sa aud! |
|
29-05-2012, 07:07:08 de către camidrg Buna dimineata si multumesc, dialogul cu dvs. m-a ajutat sa-mi clarific gandurile si cu siguranta sa discut si cu oncologul de aici mai mult si mai ales despre PET/CT. |
|
29-05-2012, 00:27:40 de către RaulDuke o pauza de citostatice sigur nu va fi "fatala". orice cancer, mai ales cel de colon, chiar care are o perioada un raspuns foarte bun la chimioterapie, nu raspunde la infinit. la un moment dat o ia iar din loc si chimioterapia folosita nu mai are eficienta. trebuie pus asta in balanta cu starea generala curenta castigata cu tratamentul de pana acum si potentialul beneficiu unei eventuale operatii (teoretic vorbind). |
|
29-05-2012, 00:18:37 de către camidrg Multumesc mult, o sa discut cu oncologul de aici si ma gandesc ca dupa oxaliplatinul din iunie sa faca pauza necesara acestei investigatii, cel putin 4 saptamani si apoi sa facem aceasta investigatie. Nu am idee ce s-a intamplat in tot acest timp cu tumora primara de la colon, oncologul ne-a spus ca teoretic si aceea ar fi trebuit sa-si reduca dimensiunile, desi cred ca nu atat marimea e periculoasa cat activitatea ei. Credeti ca o pauza de citostatice at putea fi fatala ? Sau din contra, o doza prea mare sa nu-i afecteze alte organe ? Ma refer la inima in principal |
|
29-05-2012, 00:11:33 de către RaulDuke PET/CT la mai mult de 4 saptamani de la ultima doza de citostatic; se poate astepta pana la 8 saptamani. pe baza rezultatului, discutii despre eventuala operatie, alte serii de chimioterapie sau o pauza cu urmarire, etc. |
|
28-05-2012, 23:59:31 de către camidrg Nu, n-a pomenit nimic de PET / CT, eu m-am gandit la asta, chiar avem in Oradea un centru diagnostic PET / CT, dar stiu ca o asemenea investigatie este foarte costisitoare, iar cu dosar si restul, nu stiu ce presupune si nici ce timpi de asteptare sunt. Oncologul a stabilit pt luna iulie un alt CT - avand in vedere ca in iunie face ultima perfuzie de oxaliplatin, si apoi eventual sa continue tratamentul cu xeloda. Oncologul a spus ca din pacate, nu poate spune cand sau daca este momentul optim pt o interventie chirurgicala, sau poate a fost deja ( s-a referit la maximul remisiei daca bine am inteles eu ). Care ar fi in opinia dvs. pasii de urmat in stadiul asta ? |
|
28-05-2012, 23:48:56 de către RaulDuke nu ai pentru ce. ma tem insa ca beneficiul unei interventii chirurgicale in acest moment este absolut discutabil, daca nu chiar indoielnic. in orice caz, se poate lua in discutie. medicul onocolog trebuie neaparat sa depuna dosar pentru un examen PET/CT fara de care eu nici nu as lua in discutie aceasta varianta de tratament... v-a pomenit de asa ceva ? |
|
28-05-2012, 22:21:32 de către camidrg CT februarie 2012 Ficat cu hepatomegalie, contur usor boselat, prezinta in segmentul III o formatiune nodulara de 47/38 mm, hipodensa nativ si postcontrast, moderat iodofila, in segmentul VII o alta formatiune cu aceleasi caractere de 88/46 mm, iar in segmentul V o alta formatiune nodulara de cca 8 mm. VP in hil 18 mm Splina 15/14/6, 5 cm, omogena nativ si postcontrast, VS in hil cca 8 mm. Apare trombocitopenia, face pauze de tratament de 1- 2 saptamani, dupa care reia tratamentul. In februarie face punctie sternala - maduva OK, investigatii suplimentare pt a determina cauzele VP marite. Fara un diagnostic sau un rezultat clar, posibil din cauza metastazelor hepatice. CT mai 2012 Ficat dimensiuni normale, la nivelul LD, segment VI prezinta o imagine hipodensa nativ si postcontrast, cu iodofilie moderata, de 4, 7/2, 7 cm. Splina de 15, 8/6, 6 cm, omogena Nu se face referire la VP, nici la VS. La fiecare vizita pt analize si chimioterapie, il vede si cardiologul, face EKG care e normal, in schimb tensiunea arteriala din pacate oscileaza, am inteles ca e posibil sa scada din cauza citostaticelor, atunci reduce tratamentul dupa schema prescrisa de cardiolog. In pauzele de citostatice, tensiunea creste si reia tratamentul. Mentionez ca pe linie paterna avem parte de hipertensivi si cardiaci. La externarea din 16 mai, cand a facut a 9-a perfuzie cu oxaliplatin doza redusa (DT=200 mg ), la epicriza analizele de laborator arata trombocitopenie gr. 2, in rest valori normale. In mare cam asta e evolutia, am inteles de la oncolog ca dupa a 10-a perfuzie cu oxaliplatin care va fi in junie, ne oprim aici si eventual continua doar tratamentul cu xeloda. Starea tatalui e foarte buna, are o viata activa si normala, munceste in curte ( locuieste la tara ), sofeaza pe distante scurte, are apetit normal, fara toxicitate digestiva. Ca si regim alimentar a renuntat la condimente, prajeli, grasimi animale. Nu bea alcool si nu fumeaza ( nici inainte de boala nu a baut si nici nu a fumat ). Incercam sa-l stimulam sa manance fructe, legume, cereale, dar n-a renuntat la carne. Dupa oxaliplatin, cateva zile are acele furnicaturi la degete, dar spune ca sunt suportabile. Psihic si emotional e de asemenea foarte bine, a fost invatator de profesie si acuma se bucura enorma de nepotelele care il adora ( fetitele mele, una de 5 ani si cealalta de aproape 2, si a fratelui meu de 3 anisori). Multumesc inca o data |
|
28-05-2012, 22:02:24 de către camidrg Multumesc mult de raspunsul dvs. prompt, ca de obicei. Tata are 72 de ani, a avut un organism sanatos pana catre 60 de ani cand a inceput sa ia tratament pt hiperstensiune, in septembrie 2011 pe biletul de externare e trecut HTA st. II C si angina de efort stabila CCS I, de anul trecut face tratament si pentru adenom de prostata si tot la CT -ul din septembrie s-a evidentiat colecist cu calcul radioopac de 9 mm, de asemenea in septembrie avea si dislipidemie. CT - septembrie 2011 Ficat cu marcata hepatomegalie prezinta 4 formatiuni diseminate in intreg parenchimul hepatic, hipodense nativ si postcontrast, cu captare neomogena postcontrast, unele cu zona de necroza la interior, cea mai mare cu dimensiunea in plan axial de 13, 8/8, 5 cm, localizata in segmentele VI-VII ale LD, cu aspect de determinari secundare. Anatomie patologica septembrie 2011 - adenocarcinom, mediu diferentiat, G2, ulcerat Incepe tratamentul xelox pe 27 septembrie 2011, exaliplatin 250 + xeloda 4+3, din cauza starii generale proaste, dureri toracice foarte puternice care cedau doar dupa piafen si tramadol injectabil, senzatie de voma, scaderea in greutate de 19 kg, oncologul decide reducerea dozei de xeloda metronomic 2x2 cpr/zi, continuu, osetron 2x4 mg/zi. Acest tratament a functionat si il face de atunci, inclusiv acum. Durerile toracice au incetat in decembrie 2011, de atunci nu am mai avut episoade de durere. CT - decembrie 2011 Ficat dimensiuni moderat crescute, prezinta periferic in segmentele 5 si 6 o formatiune hipodensa polilobata de 11/5 cm. Formatiune similara de 60 mm situata in lobul stang hepatic. Al treilea nodul de 15 mm situat in segmentul 8. Apare VP dilata in hil. Splina omogena, dimensiuni normale. |
|
28-05-2012, 20:43:36 de către RaulDuke daca poti prezenta descrierile imaginilor CT-urilor pentru a le putea analiza comparativ, mai ales asupra ficatului, cel de dinaintea chimioterapiei si cel de acum, recent. intr-adevar, exista situatii in care metastazele hepatice pot fi operate, mai ales dupa un raspuns bun la chimioterapie. totusi este foarte greu de zis, este o decizie greu de luat. de asemenea as vrea sa stiu ce varsta si ce alte boli mai are tatal si care e starea lui generala. |
|
28-05-2012, 19:44:57 de către camidrg Buna seara, nu v-am mai deranjat demult, am avut si avem o perioada linistita si pot spune, optimista. As dori opinia dvs. si pt asta va reamintesc cazul tatalui meu, diagnosticat in august 2011 cu adenocarcinom sigmoidian st IV, metastaze hepatice ( 4 formatiuni, din care cea mai mare de 13, 8/8, 5 cm ), operat laparoscopic pt o derivatie a colonului, fara a se extirpa tumora. Din septembrie face chimioterapie, tratamentul xelox, a parcurs pana acum 9 serii de oxaliplatin si xeloda, in iunie urmeaza sa i se faca a 10-a perfuzie. Medicul lui oncolog a decis sa faca mai multe decat 8 serii, avand in vedere starea buna a tatalui meu si mai ales faptul ca, din cele 4 tumori cate erau in septembrie, la tomograful de la inceputul lunii mai se evidentiaza doar una, de 4, 7 cm, celelalte 3 au disparut. In afara de faptul ca avem probleme cu trombocitele care sunt mai scazute decat normal, hipertensiunea arteriala care e tinuta sub control cu medicatia specifica, vena porta dilatata in hil ( probabil din cauza metastazelor hepatice ), starea tatalui meu e destul de buna, se mentine la aceeasi greutate si are o viata normala si activa. Avand in vedere toate astea, oncologul lui a sugerat ca acuma putem vorbi de o a doua operatie - extirparea tumorii de la colon si curatarea completa a ficatului daca pot sa ma exprima asa, dupa care o alta serie de citostatice, mai scurta si acum putem vorbi si de sanse de vindecare, e adevarat mici, dar ele exista. Oncologul a sugerat de asemenea, ca aceasta interventie chirurgicala sa se faca doar la Bucuresti sau Cluj. Va rog sa-mi spuneti si opinia dvs. si daca e nevoie de mai multe detalii medicale, pot sa vi le transmit. Multumesc mult |
|
30-04-2012, 00:10:53 de către RaulDuke intr-adevar, toate aceste investigatii se analizeaza, mai ales in dinamica, si se integreaza clinic de catre medicul vostru oncolog. nu trebuie sa va prezentati la PET/CT cu nici o investigatie mai veche. |
|
29-04-2012, 16:35:09 de către georgeta1959 Va multumesc mult pentru raspuns; CT si RMN-ul facute acum doua luni mai au ceva relevanta pentru medicul care face investigatia de PET/CT? Cand am facut programarea, persoana cu care am vorbit la telefon si care ne-a facut aceasta programare ne-a spus ca nu trebuie vechile investigatii. |
|
29-04-2012, 16:26:50 de către RaulDuke se face pentru tot ce se afla mai jos de baza creierului, deci practic tot corpul. ca atare se si numeste "whole body PET/CT". nu se face si pentru creier pentru ca nu poate sa vizualizeze bine aceasta zona, dpdv tehnic. |
|
29-04-2012, 15:32:03 de către georgeta1959 O informatie de la Dl.RaulDuKe Domnule Doctor, Am primit aprobare de la CNAS pentru efectuarea unui PET/CT de catre sotul meu(acum 2 luni v-am cerut mai multe informatii, sotul a avut un liposarcom operat 2004 cu recidiva in 2009 si reoperat).si doresc sa va intreb daca investigatia se face pentru tot corpul sau numai pentru o anumita zona a corpului respectiv cea unde exista suspiciuni. |
|
14-04-2012, 13:31:31 de către RaulDuke Felicitari si Paste fericit ! Numai bine ! |
|
14-04-2012, 06:35:14 de către camidrg D-le RaulDuke, va doresc Sarbatori fericite, cu sanatate, bucurie si lumina! Din fericire, tata se simte bine, starea lui generala e buna, desi trombocitele oscileaza, facem tratamentul cu pauze, dar si asa, tumorile la ficat sunt in remisie si markerii tumorali au scazut pana la 3, 6 fata de 6, 8 cat erau la inceputul lui februarie. A facut si punctia medulara, acolo totul arata normal. Functiile renale si ale ficatului sunt bune dupa ultimele analize, o problema ar fi ca splina e marita si vena porta dilatata in hil, am facut cateva investigatii suplimentare la ficat, pt diverse hepatite si ciroza care au iesit negative. Gastroenterologul ne-a spus ca e posibil ca vena porta sa fie marita din cauza metastazelor la ficat...deocamdata cu aceasta problema nu prea stim ce sa facem si ne bucuram de starea buna a tatalui meu. Sanatate multa la toata lumea si Sarbatori fericite! |
|
24-03-2012, 11:16:42 de către RaulDuke mi-ai scris si pe privat. raspunsul e acelasi: primul drum pe care il aveti de facut este la CHIRURGIE, pentru ca arata ca ceva ce poate fi operat, cu succes. apoi consult oncologic. |
|
22-03-2012, 14:34:40 de către FXRUSU Buna ziua, Va scriu in speranta ca ma puteti ajuta cu un sfat, ce sa fac si catre ce specialist sa ma indrept in situatia mamei mele. In 2010 a facut o biopsie de endometru in urma unor metroragii in climax, postmenopauza: rezultat histopatologic-cheag hematic care include fragmente de emdometeru cu atrofie glandulo -chistica prezentand mici zone cu aspect de piperplazie complexa (epiteliu glandular cu stratificare si proliferare papilifera si zona cu glande spate spate) corion citogen cu fibroscheroza si discret infiltrat inflamator limfoid cronic. Nu a primit tratament. Anul acesta s-a repetat povestea, a facut RMN pelvis-rezultat-masa tisulara ce ocupa si expansioneaza cavitatea endometriala cu invazie difuza, extensiva in aproape intreg endometrul, cu invazie si in miometru (cu interesare a acestuia, mai ales pe versantul ventral al corpului uterin) aparent fara invazie a cervixului si fara depasirea seroasei; postcontrast iv, incarcarea masei descrise se face mai putin intens decat a miometrului- aspectul RM sugereaza un proces invaziv tumoral malign; izolati ganglioni locoregionali de pana la 5mm diametrul (adenopatii);ovare dificil de individualizat, probabil involuate fiziologic; fara lichid in FSD. Iar ultima biopsie: ambele materiale recoltate contin cheag fibrino-hemato-leucocitar care include fragmente cu aspect polipoid de endocol care prezinta tromboze vasculare necrozo. Alaturat fragmente cu aspect de carcinom scuamos slab diferentiat grad nuclear 3. Ce imi puteti spune despre diagnostic? Cum se poate trata? Chirurgical, radioterapie... Va multumesc. |
|
13-03-2012, 21:35:50 de către RaulDuke dezavantajele puntiei sunt cele legate de actul de mica chirurgie, in rest nu sunt. totusi varianta optima din punctul meu de vedere este sa va incercati norocul cu dosarul de PET/CT, poate fi extrem de util si exista totusi o sansa sa fie aprobat. |
|
13-03-2012, 21:12:26 de către georgeta1959 Domnule Raul Duke, Am fost astazi la oncologul in evidenta caruia este sotul si i-a spus ca trebuie sa faca PET/ CT ca sa se edifice si ca sa stim clar natura, aceasta investigatie este necesara. Sotul i-a precizat ca acest ganglion se afla si in RMN-ul din 2011. Oncologul a spus ca daca era si acum 1 an, intr-un an de zile daca era de natura maligna trebuia sa ajunga la dimensiuni mai mari. Ne-a propus sa facem prin Casa de sanatate Bucuresti PET/ CT. Exista posibilitatea sa nu ni se aprobe dosarul ptr ca dosarele ptr PET se aproba numai celor cu metastaze. Din cate am inteles, ar mai exista varianta unei punctii. Va rog sa-mi explicati si mie in cateva cuvinte cum s-ar realiza acest lucru si ce dezavantaje ar presupune? Dumneavoastra ce ne sfatuiti sa facem? |
|
13-03-2012, 09:26:06 de către RaulDuke foarte bine. |
|
12-03-2012, 14:35:03 de către georgeta1959 Domnule RaulDuke, Maine mergem la Bucuresti la oncologul care il are in evidenta pe sot. Am tot citit informatiile Dvs ca sa imi fac, , curaj"" mai ales ca toata saptamana dupa ce a facut sotul RMN-ul am fost extrem de agitati amandoi. Sunt extrem de panicata mai ales ca imi fac mari probleme si ptr psihicul sotului care oricum in contextul bolii este si mai labil. Am sa va tin la curent cu evenimentele ulterioare. |
|
07-03-2012, 20:26:39 de către RaulDuke foarte posibil. |
|
07-03-2012, 16:30:16 de către georgeta1959 Doresc sa fac precizarea ca medicului oncolog care il trateaza pe sot nu ne-am permis niciodata sa ne revansam, sau sa il, , sensibilizam " cu ceva, pentru ca printre pacienti, , circula"` ca nu primeste si ca reprezinta o jignire ptr Domnia Sa acest lucru si in consecinta am scapat de un, , stres" in plus. Mentiunea este din respect fata de toti cei care intra in acesta categorie. Poate prof. Trestioreanu, a fost un exemplu. Sunt de acord cu Dvs ca medicii romani sunt alergati si ar trebui, , descatusati" de grija zilelor urmatoare si sunt convinsa ca sunt multi medici care nu au, , asteptari" de la pacienti dar sunt si o multime din cealalta categorie. Dar sunt oameni si sunt supusi ispitei!!! |
|
07-03-2012, 14:22:23 de către RaulDuke ma tem ca stiu exact la ce te referi, inclusiv la senzatia de confort pe care i-o creaza pacientului actul de a "da bani". ma tem ca totusi uneori aceasta senzatie este pur subiectiva. din pacate medicii romani au fost atat de mult timp alergati si subjugati si lipsiti de posibilitatea de a-si valorifica in vreun fel munca, incat la ora actuala cad extrem de usor prada "mercantilismului medical"... nu au nici un control pentru asta, asa cum nu au nici o alta metoda de a-si castiga traiul si un minim confort de care are nevoie cineva pentru a functiona ca medic. |
|
07-03-2012, 14:13:48 de către georgeta1959 Domnule RaulDuke, Cred ca am gresit un, , pic"" m-am uitat pe investigatiile facute la ecografie (sept 2011) si nu are specificat pulmonar(facuse cu 6 luni in urma CT( deci am facut o mica confuzie) investigatiile la ecografie: vase, vezica, tub digestiv, tiroida, splina, rinichi, pancreas, organe genitale interne, ficat, cord, colecist, cai biliare, alte str.( transcris din Buletinul clinico-ecografic). In privinta, , banilor aruncati"" aveti dreptate dar de multe ori pentru ca platesti, medicul este mai cooperant, te informeaza, are mai mult timp pentru pacient, te trateaza ca, , om"" nu ca pe un, , caz"` nu este atat de expeditiv etc Cred ca si eu sunt cam, , traumatizata " in acest sens pentru ca in decursul anilor avand in vedere afectiunea sotului cu n internari prin IOB pentru tratamentul specific a luat N UMILINTE (dar cu siguranta si umilintele fac parte din viata) si acesta afirmatie este valabila si ptr perioada operatiilor ( nu fac referire la medici, categoric) de la personalul implicat in realizarea sarcinilor profesionale. Cu multumiri pentru toate informatiile va doresc o zi buna! |
|
07-03-2012, 13:12:11 de către RaulDuke la dracu! dupa parerea mea aruncati cu bani in niste directii nepotrivite. nu neg totusi ca pot sa ma insel, dar cu un ecografist experimentat puteti sa acoperiti lucrurile mult mai bine, nemaipunand la socoteala practic faptul ca o ecografie simpla costa cred maxim 70 de lei cu banii jos, iar cu o trimitere de la medicul de familie si programare, o puteti face chiar gratis, REPET: cu aceeasi utilitate ca pe una pe care platiti cat pentru un examen CT. de asemenea, nu vad cum se poate face ecografie toracica... plamanii nu pot fi investigati prin ecografie. desigur ca toti medicii se pot insela, si eu sunt unul dintre ei, de aceea medicii nu dau garantii, in medicina nu exista siguranta de 100%, predictii sigure, etc. |
|
07-03-2012, 12:59:52 de către georgeta1959 Ecografia 3D total(abdomen pelvis torace) costa la clinica (anul trecut) particulara, in provincie 350RON la persoana amintita mai sus. |
|
07-03-2012, 12:55:05 de către georgeta1959 Inca o data multumiri pentru toate informatiile date! Cele legate de ecografie sunt de real interes nu stiam, credeam ca daca este nD este super performant. Ecografia o face cu dr.Camen ( nu stiu daca va spune ceva si nici nu intru in detalii) stiu ca are manuale pe acesta chestiune si in orasul (universitar cu Fac. de medicina) unde isi desfasoara activitatea, este , reper in acest domeniu. Cu o naivitate nejustificata pot sa va intreb daca medicul care i-a facut RMN se poate insela? Mai ales ca i-a propus sa faca sonoelastografia la dansa in spital ( i-a precizat si cat il costa) i-a facut si programare spanandu-i ca este foarte aglomerata pana in aprilie etc cu programari la maxim! Cu scuzele de rigoare ma, , agat"" si de speranta ca medicii se pot insela uneori!! Numai bine si Dvs! |
|
07-03-2012, 12:37:18 de către RaulDuke da, multumesc! totusi: 10/15/7 mm reprezinta dimensiunile unui ganglion vazut la RMN; BINEINTELES ca toate structurile pot fi masurate si chiar vizualizate foarte clar in 3 dimensiuni! asta reprezinta si cele 3 numere - diamentrul transvers/diametrul antero-posterior (din fata in spate)/diametrul axial (inaltimea, daca vrei); este foarte simplu sa-ti imaginezi ca daca RMN-ul (ca si CT-ul, in mare) realizeaza poze cu `felii` ale corpului uman, felii foarte fine si apropiate, se poate masura si inaltimea oricarei formatiuni, nu ? ba mai mult, se pot realiza `reconstructii` 3D foarte clare. despre aceste nenorociri cu ecografie 3D, 4D, nu stiu ce, astea mi se par niste abureli care nu sunt bune la altceva decat la a lua bani celor care nu stiu detalii despre lucrurile astea. nu au nici un avantaj, si de multe ori bruiaza informatia structurala, iar cei care le fac nu sunt neaparat cei mai straluciti ecografisti. din pacate ecografia este o tehnica extrem de dependenta de talentul si experienta medicului care o face si mult mai putin de performanta aparatului, de cat de 3D, 4D, shapte D este. recunosc ca poate e util si chiar interesant ca aceste tehnici sa fie folosite (si pentru deliciul clientului) in ginecologie, pentru ecografiile fetale. acolo recunosc ca poate si eu insumi as apela la asa ceva... e lesne de inteles de ce. dar pentru oncologie, pastrati-va la lucruri standard, simple, facute de oameni cu experienta. numai bine ! sunt curios doar: cat costa o `ecografie 3D` ? |
|
07-03-2012, 08:44:38 de către georgeta1959 Domnule RaulDuke, In primul rand comentariul de dimensiuni 10/15/7, l-a facut medicul oncolog din orasul nostru redau textual, , cum a vazut tridiminsional?" -in al doile rand ganglionul nu se simte la palpare, e drept ca nici sotul nu a insistat, avem si o panica exagerata pentru palpare si pentru aceasta, , operatiune"" in orice parte a corpului. -in privinta sugestiei Dvs privind ecografia, , ganglionului, , asteptam si decizia D-nei Profesor, medicul nostru oncolog iar pentru ficat, abdomen, plamani si pelvis sotul face si la 6 luni un ecograf 3D ( am inteles ca acum ar exista si 4D) cu acelasi medic care ii cunoaste antecedentele si anual CT.(abdomen.plamani, pelvis) Va multumesc foarte mult pentru informatii, pentru rabdarea pe care o manifestati fata de noi, toti cei care va scriem cu speranta si multa, multa incredere si repet ( mai scris intr-o alta imprejurare) in calitate de parinte: felicitari MAMEI Dvs care v-a crescut atat de frumos, cu sentimente de generozitate si de intelegere fata de cei aflati in suferinta, cu reale disponibilitati afective pentru durere si suferinta dar incadrate clar de responsabilitatea pe care o aveti prin statutul profesional. Nu vreau sa va plictisesc cu afirmatiile de mai sus dar va citesc sistematic informatiile pe care le postati si de fiecare data sunt impresionata de faptul ca va gasiti timp si bunavointa sa raspundeti celor care au asa mari probleme. Multumesc pentru toate informatiile si pentru urari! |
|
06-03-2012, 21:37:29 de către RaulDuke da, nici eu nu consider ca este un motiv de panica, asta in nici un caz! fara indoiala ca medicul/medicii tai stiu CEL MAI BINE cazul si situatia, si pot sa aprecieze de departe cel mai bine ce e de facut. in orice caz totusi, nu este vorba de 7 milimetri ci de 10 pe 15 pe 7 milimetri, deci diagnosticul lui maxim, pe RMN, este de un centimetru si jumatate. sunt criterii prea nesigure pentru a fi considerat "ganglion malign", iar daca acest ganglion a fost vizibil si acum un an si avea practic aceleasi caracteristici si dimensiuni, atunci cu siguranta ca nu e motiv de facut nimic mai mult decat de tinut sub observatie. cel mai bine cred ca e ca si voi sa identificati ganglionul acela, palpator, si sa-l tineti si voi sub observatie, adica sa vedeti daca pe parcursul lunilor se mareste cumva. altfel oricum cred ca se impune o ecografie a lui, la interval de 6 luni cel putin. revin si la importanta, cu aceeasi periodicitate sau cel putin anual, de ecografie de ficat si radiografie pulmonara. va urez numai bine ! |
|
06-03-2012, 20:07:30 de către georgeta1959 Domnule Raul Duke, Va multumesc pentru raspuns.Sotul meu a facut CT de abdomen, torace, pelvis acum 10 zile si au iesit bine. Astazi am fost si la un medic oncolog in orasul in care locuim si mi-a spus ca nu trebiue sa ne facem probleme, dimensiunile sunt reduse si la 7 mm nu se iau in considerare ganglionii, a precizat ca multe persoane au ganglioni de dimensiuni asemanatoare in diverse parti ale corpului si care nu au antecedentele sotului meu si se considera ca nu sunt un motiv de panica.(am incercat sa redau aproximativ discutia avuta cu medicul) De altfel mi-a spus probabil sa ma si incurajeze ca nu sunt motive de alarmare si ca nu este clar ganglion folosind cuvantul sugestiv ca nici medicul care a facut RMN-ul nu spune cu claritate acest lucru. Medicul nostru oncolog de la IOB este o persoana foarte meticuloasa si extem de prevazatoare avand in vedere ca sotul este pacientul Dansei din 2004. Voiam sa va spun ca medicul care i-a facur RMN sotului s-a uitat si peste CD-ul de anul trecut(investigatia fusese facuta la acelasi centru dar de alt medic) si i-a spus ca si anul trecut apare acea formatiune nodulara iar sotul s-a intrebat de ce nu i s-a comunicat iar raspunsul a fost evaziv:, , probabil colega s-a uitat mai mult de recidive"` Doresc sa va mai precizez ca si analizele facute de sot ( analize curente cred ca 16 si stabilite tot de oncolog) au iesit foarte bine iar unde sunt usoare modificari sunt mici aceste diferente. Va multumesc pentru sfaturi si sper sa fie bine! |
|
06-03-2012, 14:52:05 de către RaulDuke georgeta1959: da, cum probabil intuiesti si tu, rezultatul RM-ului este unul clar: nu vede zone clare de recidiva; ce vede si este SUSPECT (dar nimic mai mult, momentan) este un ganglion in apropierea zonei unde a fost operat in urma cu mai multi ani. totusi investigatia nu poate preciza daca este o recidiva a bolii pentru care a facut operatia, sau daca e doar un ganglion inflamator benign. pentru asta recomanda ei investigatii ulterioare si spun sonoelastografie... ma rog, aici e de discutat mai mult. Elastografia nu prea se mai foloseste, dar ECOGRAFIA (sau ULTRASONOGRAFIA) este extrem de utila pentru leziunile de suprafata. una peste alta, daca se pastreaza suspiciunea, nodulul poate fi biopsiat si pot fi spuse mai multe. o radiografie pulmonara si o ecografie de ficat cred ca ar fi de asemenea utile si totusi foarte ieftine, in acest moment. asteptam sa vorbiti si cu oncologul si va urez succes ! sper sa nu fie absolut nimic. ediali: condoleante! nu judeca prea tare pe nimeni totusi, pentru ca uneori pur si simplu NU MAI E nimic de facut. virtutile unui doctor pot sa fie multiple, ca si slabiciunile lui, dar daca pentru mama ta a fost cazul de tratament oncologic vreodata (daca a beneficiat de asta), nu prea exista prin tara vreun oncolog mai competent... chiar daca poate manierele lui "de la capul bolnavului" nu sunt cine stie ce. din pacate alta este menirea oncologilor, cu totul diferita de a generalistilor sau medicilor de paliatie sau a chirurgilor sau etc etc etc. Ne pare rau pentru pierderea suferita ! |
|
06-03-2012, 09:55:13 de către ediali BUNA ZIUA.Nu am mai intrat de mult...in primul rand ii multumesc dl RaulDuke pentru sfaturile date.mama mea amurit acum o saptamana..e foarte greu.Pentru toti care scriu pe forum aveti grija de parintii dvs. fiti alaturi de ei mult, sa simta.. si cautati doctori care sa va explice tot ce se intampla cu analize..cu tot.. Nu ca mine care m-am dus la dl Dediu si nu imi spunea nimic...nu stioam de analize..de nimic...nu imi explica nimic...UN MUT in toata regula.poate o fi el bun, dar degeaba, pentru mama mea nu a facut nimic...doar a indesat cand nu nimeream buzunarul...nu am cuvinte de lauda la adresa lui...cautati doctori mai buni..Multa sanatate tuturor |
|
06-03-2012, 08:14:58 de către georgeta1959 Al doilea sfat de la RaulDuke, Domnule Doctor, Cu ceva timp in urma v-am cerut niste sfaturi(postarile mele sunt)in care va prezentam situatia sotului meu cu liposarcom operat 2004 si recidiva in 2009.Ieri sotul meu a facut un RMN cum face anual si i-a descoperit, , formatiune nodulara sugestiva pentru ganglion de10/15/7 mm situat spre polul superior al fesei poplitce, caudal de cicatrici; intre fascia descrisa si extremitatea inf.a m.biceps femural, cu gandofilie moderata. Fara alte modificari la nivelul regiunii coapsei stangi. Concluzie:cicatrici superficiale pe fata postera ext. in 1/3distanta coapsa stanga cu aspect benign. Adenomegalie satelit superficiala spre polul superior al fosei poplice stg, , , borderline"" la ex.RMN Se recomanda Sonoelastografie, parti moi pentru precizarea riscului de malignitate. M-am straduit sa redau asa cum am inteles din buletin daca am gresit anumiti termeni imi cer scuze. O sa mergem la medicul oncolog care il are pe sot (la IOB) in evidenta in cateva zile dar pana atunci poate imi explicati si mie mai clar si imi faceti si cateva precizari privind evolutia ulterioara a evenimentelor in conditiile in care traim o mare tensiune. As dori sa imi dati si cateva informatii despre eficienta sonoelastografiei in conditiile in care am inteles ca este o investigarie cam depasita. Va rog mult sa imi raspundeti si mie cat mai repede Va multumesc Georgeta |