Indicațiile radioterapiei în cancer
Autor: Dr. Știuriuc Simona , publicat la 05-02-2015
Fiecare tip de cancer presupune o altă schemă de tratament. Anumite tumori maligne pot fi tratate doar prin urmarea ședințelor de radioterapie, altele impun ascocierea acestei forme curative cu chimioterapia sau cu chirurgia.
Tumorile cerebrale
Radioterapia ameliorează prognosticul nefast al tumorilor cerebrale. Glioblastomul și astrocitomul sunt două tipuri de tumori paliate astfel.
Tumorile capului și gâtului
Pentru tratarea tumorilor capului și gâtului, poate fi folosită doar radioterapia în scopul conservării organelor sau se asociază cu chirurgia în preoperator ori postoperator, pentru a trata tumorile primitive și teritoriul ganglionar satelit.
Tumorile tratate sunt cele ale amigdalelor și ale limbii. Tumorile laringelui sunt tratate în asociere cu chimioterapia, pentru a păstra o voce normală în cazul tumorilor mici, altfel doar postoperator. Tumorile hipofaringelui sunt iradiate cel mai frecvent după chirurgie, cu excepția tumorilor inoperabile.
Tumorile bronșice
În afară de câteva excepții, tumorile bronșice nu pot fi vindecate doar prin radioterapie. Această formă de tratament se aplică în general pentru tumorile inoperabile, pentru a obține o perioadă paliativă lungă, și este asociată cu chimioterapia pentru tumorile operabile, când marginile sunt invadate.
Tumorile esofagiene
În cazul tumorilor esofagiene, rezultatele radioterapiei ca soluție unică sau alături de chimioterapie sunt identice cu cele obținute prin chirurgie, fără riscurile esofagectomiei. Șansele de supraviețuirea rămân modeste.
Tumorile sânului
Rezultatele studiilor clinice randomizate demonstrează importanța radioterapiei în favoarea iradierii sânului sau a peretelui toracic după chirurgie. După lumpectomie, radioterapia este mandatorie pentru a evita recăderile locale. După mastectomie, radioterapia este utilă dacă marginile sunt invadate. Din nefericire, nu există astfel de studii clinice asupra teritoriilor ganglionare.
Iradierea axilei este un factor de risc pentru limfedem. Radioterapia ganglionilor mamari interni este dificilă fără a iradia și inima. Radioterapia axilei este deci un subiect de controversă; în timp ce mulți medici iradiază tumorile ganglionar pozitive, mulți nu iradiază tumorile ganglionar negative.
În cazul ganglionilor mamari interni, radioterapia este necesară, după unii medici, când tumora este localizată intern sau atunci când există ganglioni măriți.
Tumorile pancreatice
Rezultatele pentru tumorile pancreatice sunt foarte nefaste, chiar și când se asociază radioterapia cu chimioterapia. Este dificilă administrarea unei doze corecte de radiații unui organ localizat atât de profund și înconjurat de multiple alte organe supuse riscului. Pe de altă parte, în acest cancer metastazele se dezvoltă foarte rapid.
Tumorile cervixului uterin
De-a lungul timpului, au fost propuse multiple metode terapeutice pentru tumorile cervixului uterin, însă fără dovezi care să le diferențieze în mod concret. Tratamentul clasic cuprinde:
- doar chirurgia;
- chirurgia cu brahiterapie prechirurgicală sau postchirurgicală;
- radioterapia externă pentru boala locală avansată;
- radioterapia asociată chimioterapiei.
Tumorile endometriale
Pentru tumorile endometriale, chirurgia este cel mai eficient tratament. Brahiterapia este folosită postoperator când infiltrarea endometrului este profundă. Rar, pentru pacientele foarte obeze, se propune brahiterapia vaginală și endometrială, pentru a evita chirurgia.
Tumorile prostatei
Nu există încă studii clinice care să stabilească superioritatea unei metode terapeutice în tratarea turmorilor prostatei. Chirurgia este uneori urmată de radioterapie, dacă marginile sunt pozitive. Radioterapia ca unic tratament pare a da rezultate similare cu cele obținute după operații (în general, în bolile mai avansate).
Brahiterapia are rezultate similare cu chirurgia. Poate fi administrată separat sau în asociere cu radioterapia externă. Hormonoterapia este asociată cu radioterapia în cancerul local avansat, cu o creștere semnificativă a supraviețuirii.
Tumorile vezicii urinare
Principalul tratament pentru tumorile vezicii urinare este chirurgical. Totuși, radioterapia asociată cu chimioterapia este efectuată pentru a păstra organul și poate fi eficientă pentru tumorile localizate.
Tumorile rectale
S-a demonstrat că iradierea preoperatorie a pelvisului crește controlul local terapeutic asupra tumorilor rectale. Radioterapia postoperatorie este folosită în cazul marginilor pozitive.
Tumorile testiculare
Doar în cazul seminomului pur radioterapia pare a fi tratamentul perfect pentru invazia ganglionară. Totuși, și chimioterapia este eficientă, dacă este efectuată ca alternativă la radioterapie.
Sarcomul țesuturilor moi
Pentru pacienții diagnoticați cu sarcomul țesuturilor moi, radioterapia trebuie să completeze chirurgia pentru a asigura sterilizarea completă a leziunii. Trebuie administrată o doză relativ mare de radiații - de 65 Gy. Controlul local este astăzi singura metodă disponibilă pentru a vindeca această formă de cancer.
Limfomul
Radioterapia asociată cu chimioterapia rămâne cea mai importantă metodă de tratament în boala Hodgkin și limfomul non-Hodgkin.
Tumorile cutanate
Ca formă de tratament pentru tumorile cutanate, cel mai frecvent se practică operațiile. Totuși, radioterapia cu intensitate mică permite sterilizarea completă, cu rezultate foarte estetice. Trebuie preferată în cazul extinderii în suprafață sau profunzime a cancerului. (17)
Publicat la 05-02-2015 | Vizite: 6539 | bibliografie