Ultimele comentarii pe forum
SUBIECT | COMENTARIU | |
carcinom renal - explicare diagnostic |
15-06-2012, 14:09:37 de către catalina29 Multumesc pentru raspuns. Medicul oncolog nu a recomandat nici o alta investigatie spunand ca dimensiunea lor nu este mai mare de 2, 5 cm ceea ce inseamna ca nu au semnificatie metastazica. Ma nelinisteste insa si as dori sa stim ceva cert. Dumneavoastra d-le Raul ce ati recomanda? Faptul se se evidentiaza pe CT 2 ganglioni este suspicios? Pana acum nu s-au vazut deloc. |
|
15-06-2012, 00:29:18 de către RaulDuke catalina29: da, mai sunt. dar daca se indica sau nu, asta e alta discutie si e decizia medicului vostru oncolog. |
|
14-06-2012, 22:50:06 de către Niculae Vasilica multumesc pt raspuns |
|
14-06-2012, 22:38:40 de către catalina29 Buna seara, Tata a refacut CT (torace, abdomen, pelvis) la un an si 6 luni de la nefrectomia partiala dr, la 9 luni de la scintigrafia care a arata o leziune osteolitica pe coasta dr. Concluziile CT-ului au fost: "fara aspecte de determinari secundare", leziunea osoasa are aceeasi dimensiune ca in octombrie 2011. Insa in descrierea CT-ului apare: "se evidentieaza 2 ganglioni de dimensiune centimetrica paratraheal drepta si stanga". Nu scrie dimensiune exacta insa medicul a spus ca au sub 2, 5 cm si ca nu au semnificatie metastazica. Intrebarea mea este ce ar fi bine sa facem? Mai sunt si alte investigatii mai detaliate pt a vedea exact natura ganglionilor? Multumesc! Sanatate tuturor! |
|
14-06-2012, 21:44:52 de către RaulDuke pot fi reactii reziduale de la anestezie. daca persista, consulta medicul ! |
|
14-06-2012, 21:03:32 de către Niculae Vasilica am si eu o intrebare-de cateva zile am niste ameteli si din aprilie de la operatie vad ca niste panze de paianjen in fata ochilor poate sa fie de la cele 2 anestezii-de la citoscopie si de la operatia de extirpare de rinichi facute la o diferenta de 2 zile-sau poate sa fie o anemie? va multumesc |
|
13-06-2012, 15:29:24 de către if Raspunsul este DA. Am un caz asemanator in familie, de-aia stiu. Va puteti pensiona oricand doriti. Aveti dreptul la 180 de zile de concediu medical inainte de pensionare, timp in care primiti salariul in cuantum de 100%. Nu tine de medicina muncii. Aia e cu totul altceva. Concediul medical vi-l da ocologia iar medicul de intreprindere(daca aveti asa ceva ), doar il vizeaza. Asta stie compartimentul dumneavoastra de Personal si salarizare. Cand o sa ajungeti la un nr. de 90 de zile de concediu medical, va spune medicul de la oncologie ce aveti de facut pentru ca urmatoarele trebuiesc aprobate de medicul de la comisia de pensionare. Mai puteti lua medicale si de la medicul de familie, numai sa fie pe diagnosticul care necesita pensionare. Intre timp mai puteti si lucra cate o perioada, daca puteti, iar atunci cand totalizati 180 de zile de concediu medical in ultimele 12 luni, puteti inainta dosarul de pensionare. Sau la fel de bine, dupa cele ~ 170 de zile de concediu medical, daca mai puteti lucra, puteti sa lucrati in continuare, sau puteti beneficia de concediul dumneavoastra de odihna, nimeni nu va obliga sa va pensionati, va puteti relua lucrul fara probleme, este dreptul dumneavoastra, ati fost doar in concediu medical si oricand considerati ca mai aveti nevoie de refacere puteti sa beneficiati de concediu medical din nou. Atentie: nu va face nimeni nici o favoare, este dreptul dumneavoastra.Singura regula pe care trebuie sa o indepliniti este ca inainte de pensionare, trebuie sa treceti prin aceasta perioada de concedii medicale de 180 de zile. Este obligatoriu pentru a se acorda oricarui om dreptul la refacere. Multa sanatate va doresc! |
|
13-06-2012, 10:54:01 de către Niculae Vasilica ma refeream ca acum merg la oncologie pt tumora renala dreapta(operata in 23 aprilie2012), de unde primesc medical si daca am sa ma pot pensiona pe caz de boala tinand cont de operatia din aprilie si de cea de acum 3 ani de histerectomie?codul la cm este 14 adica neoplazie si vroiam sa stiu cate zile de cm am voie?unii spun ca 90 zile altii 180zile dupa care ma pot pensiona? |
|
13-06-2012, 00:06:49 de către RaulDuke din pacate aceasta nu este o problema oncologica, nu cred ca o sa putem sa te ajutam aici. este mai degraba o problema de medicina muncii. medicul tau de familie poate sa te indrume mai bine. |
|
12-06-2012, 13:33:14 de către Niculae Vasilica buna ziua am si eu o intrebare-de cate zile de concediu medical beneficiez(cm de la oncologie) si daca pot iesi la pensie pe caz de boala tinand cont ca acum 3 ani am fost operata si de histerectomie totala cu anexectomie bilaterala? cu multumiri |
|
07-06-2012, 22:30:27 de către RaulDuke mult noroc ! |
|
07-06-2012, 15:07:04 de către Niculae Vasilica buna ziua am fost ieri la oncologie si dna doctor a spus ca din punct de vedere histopatologic sunt bine, dar cand fac 3 luni de la operatie trebuie sa fac o tomografie, dar inca nu poate fi vorba de citostatice, deocamdata. va multumesc si sper sa ne auzim cu bine |
|
28-05-2012, 21:00:26 de către RaulDuke posibil dar putin probabil. |
|
28-05-2012, 20:47:21 de către Niculae Vasilica am uitat sa intreb ceva-nu ma ustura cand urinez dar simt ca o jena dupa, poate fi o problema legata de operatie? |
|
28-05-2012, 20:43:01 de către Niculae Vasilica Buna seara Am fost dim cu rezultatul la d prof si a spus ca totul e bine si ne vedem in oct la o ecografie in clinica, l am intrebat daca nu trebuie sa merg la oncolog si a zis ca nu este nevoie. pentru linistea mea o sa merg saptamana viitoare la med oncolog pt medical si am sa i arat si rez la biopsie sa vad si o alta parere. cu multumiri si o sa revin sapt viitoare |
|
27-05-2012, 22:10:42 de către RaulDuke numai bine ! |
|
27-05-2012, 22:09:48 de către Niculae Vasilica Va multumesc pentru sfaturi si incurajari, o sa va tin la curent cu rezultatele. |
|
27-05-2012, 21:25:09 de către RaulDuke atunci cu siguranta ca cea mai probabila varianta ramane supravegherea la distanta, prin controale clinice, biologice si imagistice regulate, dupa cum stabileste oncologul. daca nu exista metastaze, sansele sunt ca exista posibilitate de vindecare, dar riscul de recidiva tine in foarte mare masura de care a fost STADIUL initial. |
|
27-05-2012, 20:40:24 de către sibera Metastaze, nu |
|
27-05-2012, 20:35:46 de către if Scuze, scuze, comentariul meu de mai sus era pentru `MARIJUANA MEDICINALA`, unde d-nul doctor RaulDuke face o colectie de opinii, dar nimeni nu intra sa puna acolo marturii concrete, sa descrie calvarul prin care trec cei care ajung sa faca chimio si radioterapie ci doar pareri sterile. Cei care au trecut prin `infern` trebuie sa-si spuna parerea daca ar accepta propunerea pentru canabinoizi. Cu cat mai multe opinii, cu atat mai bine, poate foloseste cumva, orice lucru are un inceput. Intrati pe `MARIJUANA MEDICINALA` si spuneti-va parerea. Eu cred ca trebuie sustinuta cu tarie orice initiativa care vine cu intentii bune. Oameni buni, de asta omenirea a evoluat fara noi. |
|
27-05-2012, 20:21:08 de către RaulDuke repet: trebuie aflat STADIUL ! au fost identificate metastaze sau nu ? |
|
27-05-2012, 20:19:02 de către sibera Primul rezultat:formatiune tumorala renala necropata si hemoragica in care se mai disting doar cateva zone cu aspect de carcinom cu celule clare grad 1-2, hematom perirenal Cea de-a doua analiza s-a facut pentru confirmare, daca ajuta cu ceva... |
|
27-05-2012, 20:13:52 de către RaulDuke cu placere. te asteptam. stadiul e cel mai important lucru. |
|
27-05-2012, 20:03:59 de către sibera Am verificat si am scris toate informatiile din buletinul analiza.revin cand o sa am alte informatii multumesc |
|
27-05-2012, 19:54:31 de către RaulDuke despre interferon raspunsul cel mai probabil este urmatorul: NU ! oricum faptul ca nu ati vazut inca un oncoloog, este o greseala. chiar daca nu trebuie facut tratament, urmarirea trebuie coordonata de oncolog. doar a primit diagnosticul de CANCER, nu ? despre necesitatea unui tratament... ma tem ca nu pot sa-ti dau niciun raspuns intrucat nu ai furnizat STADIUL acestui cancer, care trebuie aflat in urma unor investigatii extensive si oricum ar trebui sa fie si in examenul histopatologic pe care l-ai scris mai sus. cred ca ti-a scapat tie, ar trebui sa fie ceva de la I la IV sau o prescurtare de tipul pT si un numar, eventual si un pN si un numar... revino, te rog, cu aceaste informatii ! |
|
27-05-2012, 18:26:45 de către sibera Buna ziua, La sfarsitul lunii februarie, mamei i-a fost extirpata o tumora impreuna cu rinichiul stang. Rezultatul analizei: Parenchim renal prezentand zona intinsa centrala de necroza hemoragica, periferic arii restranse de proliferare tunorala alcatuita din celule cu citoplasma clara dispuse pseudoglandular sau formand micropapile, macrofage spumoase prezente in proliferarea tumorala. Ck7 pozitiv in celule tumorale; Cd10 pozitiv in celule tumorale;Vim pozitiv in celule tumorale Concluzii:aspectul hp corelat cu testele ihcsunt compatibile cu o proliferare tumorala de carcinom papilar renal tip 1 cu zone intinse de necroza hemoragica Nu urmeaza niciun tratament, dupa 6 luni a fost programata pt CT;nu a fost indrumata catre un medic oncolog Va rog sa mi spuneti cat de grava este siruatia ei si daca ar fi mai bine sa urmeze un tratament cu interferon Multumesc |
|
27-05-2012, 14:15:14 de către RaulDuke Niculae Vasilica: lucrurile stau cam asa: ai fost diagnosticata si operata cu un cancer de cai urinare superioare; nu trebuie facuta confuzia cu un cancer DE RINICHI, unde tumora se dezvolta direct din tesutul renal; in cazul tau cancerul a plecat din caile urinare, chiar acolo unde incep ele sa se formeze, la iesirea din rinichi, care stii ca trebuie sa evacueze urina prin uretere, spre vezica urinara. stadiul acestui cancer, in cazul tau, este codificat drept T2, deci o tumoare totusi mica, cu sanse mari de vindecare pentru ca a fost operata cu succes. totusi sansele de recidiva sunt destul de mari, deloc neglijabile, si ma tem ca lucrurile nu s-au incheiat! pentru a avea cea mai buna sansa ca acest cancer al tau, vindecat pana la proba contrarie, sa NU RECIDIVEZE pe seama unor celule canceroase care se mai pot gasi prin organism, trebuie sa continui un tratament cu chimioterapie. tratamentul standard este cu 2 droguri care se fac la intervale de ordinul saptamanilor si se numesc GEMCITABINA si CISPLATIN; nu e un tratament usor, exista riscuri implicate, iar chiar si cu el, din pacate, sansele tale de a te vineca si de a nu mai avea niciodata probleme legate de asta nu vor fi de 100% ! defapt, cu tratament, sansele de vindecare se situeaza probabil undeva in jurul zonei de 50%... stiu ca suna infiorator, dar nu e momentul sa te sperii sau sa te panichezi! ce trebuie sa faci este sa mergi la un oncolog pentru ca la aproximativ 4-8 saptamani de la operatie sa poti incepe aceasta chimioterapie, din care vei face cateva serii, nu va dura prea mult. sinescu e chirurg, el s-ar putea sa iti dea niste vesti contradictorii cu ce ti-am spus eu, chiar mult mai optimiste, asiguratoare si poate chiar periculoase daca te indruma in alta parte decat catre oncolog. motivele pentru care e posibil sa faca asta (sau sa te expedieze fara prea multe detalii) este pentru ca el e chirurg, iar datoria lui in cazul tau s-a incheiat (din ce ai scris mai sus, foarte bine se pare, pentru ca e un chirurg foarte competent si reputat) si este foarte probabil sa iti dea un bilet de externare pe care sa scrie "vindecat chirurgical" si tu sa pleci senina crezand ca toate perfecte. sper ca asa sa fie, dar ti-am spus: se indica chimioterapie si ulterior urmarire pe termen lung, pentru maximizarea sanselor. asa ca mergi la sinescu cu toate acestea in minte si poate ca il vei si impreisona cu noile tale cunostinte, dar nu te bizui doar pe ce zice el si fa-ti neaparat si o programare la oncologie, spre a fi macar evaluata oportunitatea chimioterapiei de catre un oncolog "fata in fata", nu doar ca mine care iti cunosc doar teoretic cazul. numai bine si asteptam vesti cat de curand ! |
|
27-05-2012, 13:36:08 de către Niculae Vasilica buna ziua diagnostic histopatologic-1.rinichi dr, prezentand proliferare tumorala vegetanta, cu punct de plecare la nivelul bazinetului si cu evolutie pe ureterul proximal pe ~3cm lungime;pe sectiune albicioasa-bruna cu arii de necroza si hemoragie antratumorala, consistenta friabila. Histopatologic aspect de carcinom renal urotelial papilar, cu potential malign crescut, moderat diferentiat, G2, cu arii de necroza si hemoragie intra-tumorala;stpT2. Parenchimul renal restant cu leziuni de nefrita cronica nespecifica in focare.In hil, vase cu perete ingrosat prin sclero-hialinizare medio-intimala, cu calcificari focale intratumorale. Ureter distal cu aspect histopatologic conservat. 2.Tesut conjuctivp-asipos ce include vase de calibru variat, filete nervoase hipertrofiate si 10limfoganglioni, dim max 0, 6cm, cu aspect reactiv, congestie si histiocitoza sinusala CONCLUZIE-carcinom renal urotelial pelvi-ureteral, cu potential malign crescut, moderat diferentiat, G2, stadiul II [pT2, pN0, Mx]. COD-81303 ECHOGRAFIE aparat urinar-RD dilatat gradul II, tumora uroteteliala caliceala inferioara;RS normal;Vu 2 probabile tumori mucoase postero-lateral stangi. Examen computer tomograf: Etaj torace. Fara adenopatii mediastinale cu caracter patologic. Fara leziunii focalizate parenchimatoase pulmonare. Etaj abdomino-pelvin. La nivelul ureterului lombar drept se evidentiaza o ingrosare parietala asimetrica ce ocupa tot lumenul ureteral pe o lungime de cca 4 cm, hipercaptanta in timp arterial cu minima extensie la nivelul bazinetului compatibila cu o tumora uroteriala ce determina hidronefroza gradul 3 in amonte. La nivelul bazinetului drept extins caliceal inferior se evidentiaza o acumulare hiperdensa spontan de cca 35/11 mm, mobila cu pozitia, compatibila cu un cheag sangvin. Ficat cu dimensiuni in limite normale, ce prezinta 2 micro-chiste una de cca 3 mm la nivelul segmentului 2, respectiv de cca 6 mm la nivelul segmentului 5. Ax venos spleno-portal omogen opacifiat. Pancrea, rinichi stang, glande suprarenale fara particularitati semnificative CT. Splina cu dimensiuni usor crescute, cu structura omogena CT. Vezica urinara evacuata cu SUV prezenta. Uter si anexe nevizualizabile-de corelat cu antecedentele chirurgicale ale pacientei. Fara lichid de ascita sau adenopatii cu caracter patologic la nivel abdomino-pelvin. Leziune osteocondensata de cca 6 mm la nivelul aripii iliace drepte, cu substrat cel mai probabil degenerativ. Formatiune tumoral la nivelul ureterului lombar drept ce determina hidronefroza in amonte. Cheag sangvin la nivelul bazinetului drept extins caliceal inferior. Leziuni chistice hepatice. Citoscopie rezultat T0 va multumesc. |
|
27-05-2012, 13:31:45 de către if Cei `contra` trebuie sa stie ca nu te poti baga unde habar nu ai, doar de dragul polemicilor seci si inutile. Mai bine te odihnesti, poate-ti vine o idee mai constructiva, caci progresul asa s-a intamplat, daca nu stiati. Cei care se opresc doar la ajutorul Divin, e bine sa stie ca medicina este un dar de la Dumnezeu si trebuie luata in seama ca atare, cu toata seriozitatea, facand `ascultare` fata de cei ce stiu, adica doctorii. Sf. apostol Luca a fost doctor, la fel si Sf-tii Cosma si Damian si multi alti sfinti ai nostri, au fost doctori adevarati, cu carte, cu scoala, cu studii, iar Bunul Dumnezeu le-a daruit si credinta, caci asta i-a facut vindecatori. Li se spune fara de arginti, pentru ca nu pretindeau sume de bani, dar nu refuzau daruri oferite in numele lui Dumnezeu, adica din suflet. Deci nu pretindeti doctorilor sa faca voluntariat, invocand doctorii fara de arginti, caci lucrurile stau putin altfel, problema asta e mai nuantata decat credeti. Laudabila este atitudinea d-lui dr. Raul Duke, trebuie sprijinit fara rezerve, iar limita legalitatii e problema altcuiva si nu a medicului, dar nu trebuie sa uitati d-le doctor, ca fara Dumnezeu, nimic nu suntem. Nicidecum nu trebuie privita credinta ca pe un `bland cretinism, bun pentru cei pierduti cu firea`, ea este defapt cea mai indrazneata si mai exigenta forma de existenta, daca-i practicata corect, lasand la oparte `evlavia smiorcaita`. Evlavie - da, smiorcaiala -nu. Asadar, devotamentul medicului, ascultarea pacientului si rugaciunea amandorura, pot face minuni intr-adevar. Dati medicamente, dar nu uitati sa amintiti in rugaciunea dumneavoastra si pe cei pe care-i tratati(asa, fara nume), iar Bunul Dumnezeu, alege daca-i va vindeca medicamentul, sau rugaciunea, pe unii amandoua, pe altii nimic, dupa caz, iar dumneavoastra doctorul cu care s-a vindecat bolnavul, sigur veti avea multe `bile albe`, ACOLO SUS. Ganduri bune va doresc, tuturor. |
|
27-05-2012, 01:03:16 de către RaulDuke scrie-ne, te rog, rezultatele examenului histopatologic COMPLET + concluzia oricarui examen imagistic facut, de exemplu CT sau RMN. asa o sa te putem ajuta mai bine. |
|
26-05-2012, 20:20:43 de către Niculae Vasilica buna ziua, am 44 ani si acum o luna am fost operata de tumora renala dr cu extirpare de rinichi si uretra dreapta la sp de urologie fundeni de dl pro SINESCU.la biopsie a iesit carcinom cu potentiial malign crescut.G2.stadiul2[pT2, pN0, Mx], luni merg cu rezultatul la prof dar as vrea sa stiu cam ce inseamna pt ca sunt fffff speriata, va multumesc din suflet |
|
24-05-2012, 23:09:19 de către RaulDuke numai bine ! |
|
23-05-2012, 15:29:35 de către MariaLuiza1968 Buna ziua, Tin sa va multumesc inca o data pentru amabilitate si pentru..incurajari. Eu de abia anul trecut am avut confirmarea ca dupa 10 ani am invins un cancer tiroidian cu multiple metastaze ganglionare (3 interventii chirurgicale acum 9 ani si o recidiva anul trecut, dar depistata la timp, operata si tratement adecvat). Stiu ce inseamana lupta cu aceasta boala, dar atit timp cit se repecta protocolul de analize periodice sper sa fie bine. Sotul meu are moralul suuus de tot, mai ales ca ma stie pe mine prin ce am trecut si l-am incurajat. Speram sa nu fie cazul de metastaze la celelalte organe. Dumnezeu ne ajuta sa trecem prin multe, dar cu multa vointa trecem prin toate! Va multumesc ! |
|
22-05-2012, 20:55:39 de către RaulDuke diagnosticul este acela evident de cancer de rinichi; totusi proprietatile intrinseci ale acestuia, cum ar fi agresivitatea relativ mare prezisa de gradul Fuhrman III sau cursul relativ indolent prezis de o posibila mutatie XP 11.2 conteaza foarte putin aici; asta din cauza ca tumora a fost mica, localizata, fara dovezi de metastaze (raspandiri prin vecinatate sau la distanta, in alte organe), operata cu succes, fara urme de boala reziduala dupa operatie, deci cu sanse maxime de vindecare, deci de a nu mai avea niciodata aceasta problema. nu se indica alt tip de tratament aici, si nimic altceva decat urmarire pe termen lung, pentru ca un oarecare risc, evident, ramane si pe viitor, la orice pacient care la un moment dat a fost diagnosticat cu cancer, chiar daca se considera vindecat. lucrurile arata inalt favorabil, cel putin pentru moment, deci puteti sta linistiti. va urez succes si pe viitor ! |
|
22-05-2012, 16:35:13 de către MariaLuiza1968 Buna ziua, sotul meu, 39 ani a fost operat acum o luna la Cluj. Nefrectomie partiala rinichi sting, carcinom cu celule clare. Daca este posibil sa ma ajuati cu `descifrarea` rezultatului anatomopatologic: Interventie chirurgicala clasisa, deschisa. Sotul meu se simte destul de bine, dar asteptam inca 2 luni pt a face ecografie si CT. Nu ni s-a recomandat vreun tratament si nici sa fie evaluat de un specialist oncolog MACRO: 1. piesa de nefrectomie partiala pentru tumora renala pol inferior stg: de 7/6/4 cm, care prezinta o formatiune tumorala de 4 cm diametru 2. grasime pararenala: piesa de 12/7/3 cm reprezentata de tesut adipos 3. grasime peritumorala: piesa de 13/5/8.5 cm reprezentata de tesut adipos 4. recupa anterioara: piesa de 0.6/0.3 cm 5. recupa profunda: piesa de 06./0.4 cm 6. recupa laterala: piesa de 0.8/0.5 cm 7. recupa posterioara: patru piese cu dimensiuni cuprinse intre 0.3 - 0.7 cm MICRO: 1. piesa de nefrectomie partiala pentru tumora renala pol inferior stg: formatiunea tumorala descrisa la macroscopie este alcatuita din celule cu citoplasma clara sau palid eozinofila, cu nuclei pleomorfi nucleolati realizind o structura acinara, tubulara si focal sarcomatoida. Sunt prezente arii de hialinizare, hemoragie si corpi psamomatosi Se observa emboli tumorali intravenosi. Tumora nu depaseste capsula renala Marginea chirurgicala de rezectie profunda vine focal in contact cu tumora. IHC: celulele tumorale sunt pozitive in coloratiile pentru vimentina, CD10, focal pozitive in coloratia pentru CK AE1/AE3, negative in coloratia pentru CK7. CONCLUZIE aspectul histologic si profilul IHC sunt compatibile cu un carcinom cu celule clare grad Fufhman III fara a se putea exclude un carcinom renal cu translocatia Xp 11.2 2. grasime pararenala fara infiltrare tumorala 3. grasime peritumorala fara infiltrare tumorala 4.recupa anterioara fara infiltrare tumorala 5.recupa profunda fara infiltrare tumorala 6.recupa laterala fara infiltrare tumorala 7.recupa posterioara fara infiltrare tumorala 8.recupa mediala fara infiltrare tumorala pT1aNxMx Analizele de singa sint bune, iar la urina au iesit doar hematii dar nu multe sub 250. La examenele eco, RMN si CT nu s-au descoperit metastaze, totul era in regula. Ne ingrijoreaza `grad Fufhman III fara a se putea exclude un carcinom renal cu translocatia Xp 11.2 grad Fufhman III fara a se putea exclude un carcinom renal cu translocatia Xp 11.2` Va rog din suflet sa ne ajutati. Multumim |
|
15-04-2012, 11:43:34 de către RaulDuke Cu placere ! |
|
14-04-2012, 13:21:12 de către beinaz19 Multumesc mult. |
|
14-04-2012, 13:19:23 de către RaulDuke nu exista tratament naturist, iar capacitatea de a munci tine de starea lui fizica si cum decide el ca poate sau nu. |
|
14-04-2012, 08:48:16 de către beinaz19 In acest caz, credeti ca poate sa munceasca? Va rog daca ma poate ajuta cineva cu informatii privind un tratament naturist pentru acest caz. Va multumesc mult. Cel de Sus sa ne aiba in paza pe toti. Sarbatori fericite, cu multa. sanatate! |
|
13-04-2012, 23:33:57 de către RaulDuke da, am inteles. pe baza acestor informatii se incadreaza ca boala avansata local si se indica sa urmeze tratament cu sutent, din pacate in scop paliativ, o recidiva fiind ceva practic aproape sigur ca se va intampla... tratamentul este menit sa intarzie aceasta recidiva. |
|
13-04-2012, 17:46:14 de către beinaz19 Este vorba de dosarul pentru Sutent, cred ca a inteles bine cumnata-mea. Diagnosticul a fost: tumora renala dreapta T3aN1MO. Ultrasonografia realizata in cursul internarii, arata cam asa: -ficat fara formatiuni localizate secundare; -colecist hipoton, fara calculi, pancreas omogen, splina omogena 133mm; -rinichi drept cu formatiune solida in polul superior cu mici zone de necroza vascularizate de aproxim. 99/92 mm, extinsa pana subhepatic dar delimitat de lobul drept; -adenopatii in hilul renal drept de 43 mm; -vena renala dreapta libera; vena cava comprimata dar fara tromb vizualizat; -rinichi stang ax. long. 140mm, parenchim fara dilatatii, fara calculi; -vezica urinara destinsa fara formatiuni; -prostata omogena, 24/33/25 mm, vol. 11cmc. Imi cer mii de scuze, dvs mi-ati rapuns f. rapid, dar eu nu aveam informatiile, abia acum am intrat in posesia lor. Eu sunt paralela cu acesti termeni. Asa ca orice informatie imi de folos. Inca o data va multumesc pentru promtitudine. |
|
13-04-2012, 00:52:38 de către RaulDuke nu inteleg ce dosar, pentru ca nu cred ca se incadreaza la ceea ce cred ca te referi tu si anume SUTENT. are boala ramasa pe loc ? are metastaze ? |
|
12-04-2012, 23:18:54 de către beinaz19 Buna seara, fratele meu a fost operat in data de 08 martie 2012- Spitalul Clinic de Urologie Bucuresti, mai clar i-a fost extirpat rinichiul drept. Diagnosticul histopatologic a fost urmatorul (rinichi drept, adenopatie hilara dreapta): -examen macroscopic: rinichi de 11/9, 5/10 cm prezentand pe sectiune formatiune polara tumorala polara de 9/9/8 cm, galbui- aurie, cu zone hemoragice, aparent incapsulata, comprimand hilul renal. Nu se identifica glanda suprarenala. -examen microscopic: 1. carcinom renal cu celule clare grad III si zonal grad IV de diferentiere Fuhrmann, invaziv in bazinetul renal. Tesut adipos perirenal fara infiltrare neoplazica.Vase hilare fara emboli neoplazici. 2. Adenopatie cu aspect de metastaza de carcinom renal cu celule clare. Medicul chirurg i-a spus ca poate sa inceapa sa lucreze. Medicul oncolog i-a intocmit dosar pentru citostatice. As vrea sa stiu cat de grava este situatia lui, daca poate sa munceasca asa de repede, avand in vedere ca meseria lui presupune si efort fizic mare, si daca trebuie sa inceapa imediat tratamentul cu citostatice, din comentariile de pe forum am inteles ca aprobarea dasarul de citostatice poate sa dureze si cateva luni. Va multumesc mult, Sanatate! |
|
13-03-2012, 21:53:00 de către RaulDuke acum 18 ani nu erau prea clare lucrurile... cred ca acum nu cred ca ti s-ar mai recomanda chimioterapie, la un stadiu mic al bolii. pot totusi sa te solicit sa imi pui si mie o postare pe subiectul numit "MARIJUANA MEDICINALA", dupa ce citesti primul post de acolo ? vreau sa ne relatezi doar experienta ta legata de aceste 2 simptome clasice in chimioterapie: greata si varsaturile. multumesc anticipat ! |
|
13-03-2012, 21:49:23 de către donna-don la chimioterapie am avut clasicul rau de mare, lol, stari de voma si reducerea amenintatoare a leucocitelor - am fost la un pas de hemoragie interna, iar la cobalto-terapie, fiind metoda Overgard cu bombardare majora, am dormit la nesfirsit in cazul meu, ordinea a fost radioterapie urmata de cimioterapie |
|
13-03-2012, 21:37:30 de către RaulDuke donna-don, ai facut chimioterapie la o varsta tanara. ai avut ceva reactii neplacute ? |
|
13-03-2012, 20:59:25 de către donna-don pentru catalina29 draga catalina, la mine a fost invers decit in cazul tatalui tau - la 32 de ani am facut un carcinom dermatologic diagnosticat la un cabinet oncologic si solutia a fost operatorie:s-a facut o electroexcizie -adica atit operatia propriuzisa cit si arderea tegumentelor -de la un semn mai mic decit o stafida s-a ajuns la o cicatrice postoperatorie de 10-12cm pentru ca s-au urmarit toate ramificatiile interioare.rezultatul hispato a fost melanom malign gr2.am facut atit tratament de radioterapie -overgard cu cobalt, cit si citostatice -dacarbazan si am reusit performanta unei remisii de 18 ani! apoi la un ecograf voluntar am aflat despre carcinomul renal instalat si care s-a rezolvat lafel ca si la tatal tau, cu extirparea tumorii o data cu rinichiul... am intrat in anul 4 fara modificari sfatul meu ar fi operatia clasica si -daca s-ar putea sub metoda de electroexcizie -la mine a dat rezultate extraordinare 18 ani, intelegi?, iar daca se confirma malignitatea semnului, sa urmeze terapia oncologica, iti spun sigur ca e suportabila succes! si ma bucur ca iti pasa! Te pup: |
|
13-03-2012, 10:36:33 de către RaulDuke pai se pare ca ecografistul care zisese sa nu te operezi, nu avea dreptate pana la urma. medicii radiologi care fac CT-ul folosesc (daca se deranjeaza) o clasificare numita Bosniak, dupa care se indica gradul de suspiciune al unui eventual chist vazut. daca NU este chist, altfel, o tumora cu oarecare caractere de invazivitate, sau pur si simplu orice tumora solida renala... sansele sunt ca e MALIGNA. practic nu exista tumori solide BENIGNE la rinichi, este atat de rar incat mai mereu se indica interventia chirurgicala. numai bine ! |
|
13-03-2012, 10:11:59 de către ailime46 RaulDuke, ma gandeam la reexaminare CT doar pt a fi sigura ca medicul care mi-a facut CT a citit si a interpretat f corect totul. In ideea ca eu, inaintea operatiei, am avut un CT abdominal si dupa filmul acela, doctorii ma banuiau de un UROTELIOM, daca bine am inteles cuvantul. Dr. care imi facuse ecograf, citind CD-ul de la CT, a zis sa nu ma las opereta dupa acel CT (parerea lui era ca nu este bine facut, interpretat, ceva de genul. ). Dupa internare, mi s-a facut si o pielografie si asa, urologii au stabilit ca tumora este din celule renale. In ideea asta ma gandeam ca poate ar fi bine sa cer si o a doua parere. Iti multumesc raspunsul primit. Numai bine!! |
|
13-03-2012, 09:17:24 de către RaulDuke catalina29: 1 - o leziune suspecta de a fi melanom malign nu se lasa neoperata; nu vad cum/de ce cred oamenii ca daca SCOTI cu totul o tumora, cumva i se "grabeste evolutia"... melanomul malign in nici un caz nu este "mai putin agresiv" decat un cancer renal, mai ales unul grad Fuhrman I. 2 - toate investigatiile, CT, RMN, scaneaza metastazele sau recidivele locale cu aceeasi propensitate; totusi, daca e vorba de metastaze, aceste investigatii nu pot spune si de unde au plecat, daca sunt de la cancerul de rinichi sau de la un eventual melanom malign. principala etapa aici este excizarea leziunii de pe piele si diagnosticul ei histopatologic. 3 - despre modalitatea de operatie, asta stie cel mai bine numai dermatologul; in orice caz, daca se demonstreaza ca este melanom malign, protocolul impune REEXCIZIA, cu o margine mult mai mare in jur. alime46: cum ti-a zis si doctorul respectiv, pe examenul CT pe care l-ai furnizat mai sus, nu se vede nici un semn clar de recidiva a bolii neoplazice. nu cred ca se impune o reexaminare a CT-ului, cel mai bine e cum a zis el, reevaluare peste 3 luni. chiar daca teoretic (la tine improbabil) exista metastaze foarte mici, exista o limita sub care si cele mai noi metode imagistice nu mai vad nimic. in ce scop ti-ai dori o reexaminare a CT-ului ? |
|
12-03-2012, 18:31:12 de către ailime46 Reiau textul... REZULTAT CT torace si abdomen, cu subst. de contrast: Usoara hipoventilatie pulmonara in regiunile postero-bazale, ceva mai exprimat in stanga. Fara leziuni pulmonare suspecte de det. sec. Fara colectie pleurala sau pericardica. Fara adenopatii mediastinale. Exista 1-2 limfonoduli pana in 7 mm in loja Baretti. Ficatul este omogen, fara leziuni suspecte de det. sec. Pancreasul, glandele suprarenale si splina sunt in limite normale. In hilul splenic exista doua mici imagini nodulare de 5 mm-cel mai probabil spline accesorii. Calcifiere rotunda de 12 mm la nivelul colecistului-litiaza. RD absent postinterventie chirurgicala pt. tu. renala. Fascia peritoneala posterioara este ingrosata usor neregulat. Exista cateva imagini limfonodulare, lateral de muschiul psoas drept, cea mai mare de 9 mm diametru. RS dimensiuni aprox. de AP=62mm, CC=103mm, LL=46mm, cu diferentiere buna cortico-medulara si fara imagini de calculi sau dilatatii pielocaliceale. Fara colectie intraabdominala. Cateva imagini limfonodulare paraaortic, pana in 6 mm. Modificari degenerative vertebro-discale diseminate dorso-lombar, fara leziuni osoase suspecte de det. sec. CONCLUZIE: Aspect postinterventie chirurgicala pt. tu. renala cu absenta RD. Fara det. sec. pulmonare, hepatice sau osoase. RaulDuke sau cine mai poate da o parere avizata, ar fi oportun sa merg si la un alt medic sa-mi citeasca CD-ul de la CT (poate o alta interpretare a imaginilor)? Ma sperie cuvintele "imagini nodulare" sau "imagini limfonodulare" pe care le intalnesc de cateva ori prin text... MULTUMESC. SANATATE din belsug, tuturor!!!!!! |
|
12-03-2012, 17:41:53 de către ailime46 Scuze, am vrut sa copiez textul dupa scanare si nu stiu ce bazaconii am trimis!!!!!!!!!! |
|
12-03-2012, 17:40:53 de către ailime46 Buna seara, tuturor. RaulDuke, te rog mult, spune-mi si mie daca reiese ceva alarmant din CT-ul pe care l-am facut, cu substanta de contrast, in urma trimiterii de catre medicul oncolog (acesta a zis ca nu se vede nimic grav si voi reveni la control dupa 3 luni). Reamintesc rezultatul histo: carcinon renal cu celule clare pT1bNxMxL0V0R0, grad nuclear 1/4. Contrast: regiunile det.sec. Fara aOehoffiii medie$ihaffi ulipana in F ieattrl, eSte, , ;@filoghf, , r ;, ,. erpl sp li na, :Su ntr, ih:.lir, r+itg, , r+Uffif;*l,. de det.sec, oel : m4i: rprobdb, iit, sp Galciftre ^t Hda;d:6ir , RD abse.etpot pslilrioana, este ingfq;atait::!4flg, f d.e;;, :pa;saf i$l:P, $9?#, , drept, cea mai mare RS are dimensiuni aproximative, LL=46 rnm, cu diferentitere buna cortico-medulara si fara i pielocaliceale. Fara colectie intraabdominala. C paraaortic, pana in 6 mm. Mod ifi cari degenerative vertebro-d suspecte de det.sec .fara leziuni osoase Concluzie : Aspect posti nterventie ala cu absenta RD. Fara det.sec pumonare, hepatice sau : |
|
12-03-2012, 01:37:50 de către catalina29 Buna seara, Am urmarit in continuare acest forum si ma intristez si ma sperii de fiecare data cand vad ca imi apare in casuta de mail un alt subiect de aici. Imi pare bine cand vin persoanele si aduc vesti bune...imi cresc si mie sperantele pt tatal meu; ma ajuta foarte mult si explicatiile, mai ales cele ale domnului RaulDuke, va multumesc. Din pacate eu o sa scriu vesti proaste.am nevoie de parerile voastre daca ma puteti ajuta. Sunt niste decizii de luat legate de tata. O sa rescriu diagnosticele lui: operat in ianuarie 2011, nefrectomie partiala dreapta, cancer renal cu celule clare, grad Furhman I-IV, stadiul I. A fost urmarit dupa operatie cu RMN abdomn si pelvis, craniu, CT torace. Prima scintigrafie osoasa facuta in septembrie 2011 arata leziuni osoase la o coasta, cap si picior drept. S-au facut CT si RMN pe zone suspiciunile de cap si picior au fost ridicate, ramane insa o leziune la coasta care a fost urmarita cu CT si scintigrafie si pana in februarie 2012 nu s-a modificat, nu au aparut nici alte leziuni. Nu a urmat nici un fel de tratament. A fost diagnosticat in septembrie 2011 si cu tromboza venoasa dr., e pe tratament anticoagulant de atunci. Tata are 57 de ani. Si de aici incepe greul. Tot in februarie, la evaluarea oncologica, tata i-a aratat o alunita veche, o are de 15 ani (e destul de mare, cat o aluna, de culoare maro inchis cu margini regulate acum, care a sangerat in urma cu 7-8 ani, si care de vreu an s-a micsorat). Oncologul a propus extirparea urgenta! Am consultat acum un dermatolog. Suspiciunile sunt de melanom sau fibrom, habar nu am care este mai nasol, in orice caz mi-a zis ca nici nu se compara ca agresivitate cu cancerul renal. Dermatologul a propus extirparea prin laser. Am mai multe intrebari: - Daca este cancer de piele si timp de 15 ani a avut o evolutie zic eu lenta.nu este mai bine sa il lase neoperat? Nu ar grabi evolutia lui operatia? - Aceste evaluarari peridice RMN craniu, CT torace, RMN abdomen, pelvis, scintigrafie osoasa pe care tata le-a facut ultima oara in ianuarie si februarie 2012 pentru metastaze cancer renal si care au iesit bine, le pot considera si ca evalurari pentru cancerul de piele...adica daca ar fi sa fost vreo metastaza a cancerului de piele ar fi fost vazuta in aceste investigatii chiar daca ele au fost facute cu scopul de a dedecta cancerul de rinichi? - Ce modalitate de operare este mai indicata cea cu laser sau cea cu lama? Dermatologul a recomantat laserul argumantand ca se face fara sangerare si cu mai multa precizie. Pe net am citit ca laserul in caz de melanom nu e recomandat pt ca laserul nu poate patrunde in profunzime. Din cate am vazut eu din dematoscopie este destul de profunda "alunita" tatalui meu. Stiu ca poate ar fi trebuit sa scriu in alta parte...acesta fiind topic pt cancer renal, insa aici am postat prima oara cand tata a fost diagnosticat cu cancer renal...si acum tot el se pare ca are cancer de piele. Va rog daca puteti sa imi spuneti parerile voastre la intrebari v-as fi recunoscatoare. Va doresc sanatate multa tuturor! Seara buna. |
|
07-03-2012, 20:23:46 de către RaulDuke ok. |
|
07-03-2012, 17:16:00 de către rome_i aha, multumesc frumos, o sa incerc sa-l conving sa faca o investigatie si la torace ! |
|
07-03-2012, 12:10:25 de către RaulDuke nu-ti bate capul cu analizele de laborator, caci nu e nimic in neregula cu ele, chiar daca pare ca ies putin din marje. nu are nici o semnificatie clinica! mai zici ca tatal tau se simte foarte bine, deci asta e primul indicator ca e in regula. despre RM de abdomen, asta da, e foarte important sa faca. pentru torace insa nu se face RM, se face CT. iar RMN-ul NU IRADIAZA, numai CT-ul si tehnicile radiografice. aceste tehnici, desi se zice ca domne "iradiaza" defapt nu au nici un efect asupra sanatatii, atata timp cat sunt in niste doze recomandate anual. la un examen CT pe an sau chiar la 6 luni, inca nu se atinge doza de iradiere incasata anual din purul si simplul stat la soare ca in mod obisnuit. deci atata timp cat investigatiile sunt prescrise de medic, nu trebuie sa va temeti de iradiere sau mai stiu eu ce. daca nu a facut CT de torace, poate sa fie suficient si o simpla radiografie, dar dupa parerea mea ea trebuie facuta, pentru ca plamanul este un loc usor de investigat, de rutina, dar unde un cancer de rinichi poate sa dea metastaze. daca pacientul nu mai vrea sa faca nimic, treaba lui! e dreptul lui si e ok, atata timp cat intelege de ce e important sa faca si pentru ce face, care sunt sansele, ce se poate intampla, etc. numai bine ! |
|
07-03-2012, 11:35:54 de către rome_i buna ziua, vin si eu cu o intrebare: am in fata 2 seturi de analize facute la distanta de o saptamana, unul de la Bioclinica si altul de la spital...si valorile sunt diferite si valorile de referinta, dupa care ar trebui sa ma iau? Nu am fost inca la medic sa le citeasca, asteptam sa vina si rezultatul de la RMN, apropos, doar abdomen si pelvis a facut, din ce am citit vad ca si torace trebuie, dar tata nu mai vrea sa se radieze... :(, ce se mai vede la torace, in afara de plamani si inima ? el zice ca a facut anul trecut radiografie la plamani si era ok, in plus nici nu are nici un simptom, tuse sau ceva de genu`, nu se stie a fi cu probleme de inima...nu se prea lasa convins. tata a avut carcinom renal cu celule clare, st. 1b, nefrectomie totala in august 2010. La analizele de laborator vad ca nu se incadreaza in valorile de referinta la formula leucocitara, in cele de la spital nici n-am gasit analizele astea. Neutrofile:39.66%, iar valoarea de referinta (45-70) Limfocite:40.63 (20-40) Monocite:10.94 (3-7) Eozinofile:8 (1-3), aici e mare diferenta Crea: la lab. 1.29 la spital:1.47 Hematii: la lab 4.74 la spital:4.35 MCHC: la lab:35.7 (32-36) la spital 37.2 (32-35) K+ 4.74 Ca ionic:4 |
|
26-02-2012, 19:00:00 de către RaulDuke la fel ! |
|
26-02-2012, 17:21:11 de către if Multumesc si va doresc numai bine ! |
|
26-02-2012, 15:51:28 de către RaulDuke nu ai motive sa banuiesti o metastaza in ficat. trebuiesc facute evaluari periodice, inclusiv cu CT-uri de abdomen si chiar de torace, din cand in cand, spre a se depsita daca nu cumva boala recidiveaza. in rest ramane valabil ce am spus mai sus. |
|
26-02-2012, 14:48:22 de către if Imi cer scuze ca nu pot reproduce rezultatele analizelor, dar nu ma aflu acolo unde as fi putut s-o fac. Un amanunt pe care l-am omis, ar fi faptul ca, gradul Fuhrman a fost I - II, dimensiunea max. a tumorei a fost de 5cm, iar pe biletul de externare (dupa operatie), a fost facuta specificatia T3a, ceea ce, daca am inteles eu bine, inseamna ceva mai bland, avand in vedere faptul ca suprarenala nu a necesitat sa fie scoasa. Asa e? Sau poate tocmai pt. ca nu a fost scoasa suprarenala, sa constituie ea insasi un punct vicios, find cel mai apropiat organ de fostul rinichi bolnav? La CT-ul din 2010, formatiunea de pe ficat, era in acelasi stadiu si pt. mine, dovada cea mai graitoare ca asta n-ar pune probleme, este aceasta pofta de mancare absolut neschimbata. Dac-ar fi fost o metastaza la ficat, eu cred ca in 2, 5 ani (pt. ca prima data s-a evidentiat la CT-ul din sept. 2009), evolutia ar fi fost dezastruoasa, ceea ce nu e. Are o stare generala f. buna. Sau exista si posibilitatea de evolutie obscura? Multumesc pt. disponibilitate. |
|
25-02-2012, 22:15:20 de către RaulDuke din pacate marja de supravietuire la 5 ani este foarte mare, la ce stadiu descrii tu, oricat intre 25 si 75 la suta, citata in literatura. e interesant de stiut care sunt analizele si care din analize sunt modificate. pentru un cancer de rinichi, un T3 este deja o tumora mare, cu risc mare de recidiva. apoi mai exista si faptul ca statutul ganglionilor afectati de boala nu a fost cunoscut, asta e un factor de r isc suplimentar. dupa CT-ul din 2009, a mai facut vreun CT ? ar fi fost imporant. |
|
25-02-2012, 20:31:16 de către if Pt. Dr. Raulduke, Ar fi trebuit doar sa repet :` Felicitari d-le dr.` si dv. ati fi inteles totul, dar consider ca exista lucruri care, odata observate chiar trebuiesc subliniate, din respect pt. posesor si am sa mai completez cu admiratia mea profunda, iar daca trebuie si o justificare pt. `de ce e meritorie chestia asta`, una ar fi ca net-ul e ticsit (ca sa nu spun altfel) de PUBLICITATE. Asta in general vorbind, iar in particular, ar fi ca am o afinitate pt. aceasta clasa sociala, pe cale de disparitie. Apropo de subiectul sectiunii in care ne aflam: am si eu in familie un caz operat in mai 2007, cu rezultatul histopatologic -p T3 Nx Mx si ma tot intreb care este probabilitatea ca dupa cinci ani de la operatie sa se complice situatia. Are 56 de ani. La CT-ul din 2009, i-a aparut o formatiune de ~1, 5 cm pe ficat, dar care nu a evoluat mai deloc si nu-l deranjeaza absolut cu nimic, are o pofta de mancare teribila si e f. bine in general. Sa fie un semn de ingrijorare faptul ca trebuie sa ia zilnic medicamente de tensiune si colesterol, respectiv prestarium si crestor? Pana acum un an nu a avut nici o problema din astea. Probabil ca v-ar trebui un tablou clinic mult mai complet, dar analizele sunt f. multe si v-as plictisi, asa ca am sa va spun ca valori crescute (dar nu f. mult) au fost la tot ce inseamna : uree, acid uric, creatinina s.a. M-as bucura de opinia dv. Multumesc! |
|
24-02-2012, 23:35:24 de către RaulDuke heh, multumesc ! dar cum adica "pentru discretie" ? de ce e meritorie chestia asta ? |
|
24-02-2012, 11:47:32 de către if Dragi doamne si domni, RaulDuke este medic. Felicitari domnule dr. pt. discretie!. |
|
23-02-2012, 22:52:37 de către constantini @marcy @raul multumesc mult pentru generozitatea de care dati dovada. daca va fi nevoie (?!) tot la voi am sa revin pentru sfaturi si schimb de informatii. sa fiti bine cu totii |
|
23-02-2012, 22:34:01 de către marcy74 @constantini, Cu mult drag impartasesc din ceea ce am citit si mai ales din experientele pe care le-am trait de cand mama s-a imbolnavit de aceasta boala. Momentan, starea de sanatate a mamei este una relativ stabila, , ultimele analize (facute in decembrie) fiind destul de bune iar in urma CT-ului costatandu-se deasemenea o involutie semnificativa a nodulilor din parenchimul pulmonar. Tratamentul cu Sutent pe care mama il urmeaza de 1 an se pare ca functioneaza destul de bine, insa este devastator pentru pacient.pana in acest moment mama a avut majoritatea reactiilor adverse pe care acesta le are si crede-ma ca nu sunt putine deloc.Dar, fire puternica si ambitioasa gaseste intotdeauna puterea de a merge mai departe. Urmatoarul set de investigatii complet il vom face si noi tot in iunie si speram din suflet ca lucrurile sa stea cel putin la fel de bine.Este foarte bine ca fratele tau a descoperit boala intr-o faza incipienta si astfel lucrurile s-au putut rezolva doar prin interventie chirurgicala, fara a se apela la acest tratament chimio-terapeutic. Chiar si asa, te rog sa nu omiteti sa faceti controale regulate pentru a fi siguri ca lucrurile nu iau o intorsatura nefavorabila. Multa, multa sanatate atat fratelui cat si intregii familii!Doamne ajuta pe toata lumea ca prea multi oameni bolnavi sunt...:( |
|
23-02-2012, 20:55:24 de către RaulDuke numai bine ! |
|
23-02-2012, 20:45:16 de către constantini @marcy74 cer scuze ca nu am fost operativ/prompt. multumesc pentru urarile de bine adrsate fratelui meu. sper ca lucrurile sa aiba evolutie pozitiva. asteptam rezultatele analizelor din iulie a.c. chestiunea este ca medicul oncolog a citit analizele, a spus ca este bine. nu ne-a indicat nicun medicament. nici nu era cazul!? marcy, ce face mama ta? este bine? tu su raul ati fost reperele mele in aceasta poveste, medicii nu au niciun sentiment, in afara de cel mercantil |
|
14-02-2012, 19:54:52 de către RaulDuke numai bine ! |
|
14-02-2012, 10:05:51 de către ailime46 RaulDuke, iti multumesc din suflet pt. cuvintele de incurajare. Sper sa nu mai apara ceva in timp... Eu sunt putin confuza in ceea ce priveste NxMx (din pT1bNxMxL0v0r0). Inteleg ca metastaze nu au de unde sa stie, deci necunoscute, dar ganglionii aferenti rinichiului nu au fost scosi? Am o prietena care a avut cancer la san si la ganglioni (acestia fiind scosi), aparea N2Mx. Oricum, iti multumesc. Saptamana viitoare sunt programata si la un medic oncolog. Voi tine legatura atat cu medicul oncolog cat si cu cei care m-au operat (la Cluj, Clinica Municipala Clujana, echipa prof. Coman: Dr. Crisan si rezidenti Logigan si Ona), carora le multumesc din toata inima pt. profesionalism, tratament si omenia pe care o au fata de pacienti. Dumnezeu sa aiba grija de toti bolnavii si nu numai ! |
|
13-02-2012, 20:02:08 de către RaulDuke ailime, lucrurile stau cam asa: ai avut un cancer de rinichi - tipul histologic de departe cel mai frecvent, respectiv CARCINOM CU CELULE CLARE - un stadiu foarte mic, respectiv stadiul I, pe baza studiului microscopic a piesei operatorii, care a gasit o tumoare mica, localizata la rinichi, fara ganglioni sau metastaze prin alte parti. in contextul acestei boli, ca atare, acesta este cel mai favorabil lucru care se putea intampla, caci singura metoda de tratament care asigura vindecarea este fix INTERVENTIA CHIRURGICALA de scoatere a tumorii, eventual a intregului rinichi, cum s-a practicat si in cazul tau, cu un prognostic foarte bun si sanse maxime sa te vindeci si sa nu mai ai probleme cu aceasta boala pe viitor. felicitari, cel putin momentan (si eu sper ca pentru totdeauna) te poti numara cu mandrie printre asa-numitii "invingatori ai canceruli" !!! tot ce trebuie sa faci in viitor este sa mentii legatura cu medicii tai si sa urmezi controale periodice, inclusiv clinice, de analize si de investigatii imagistice. iti uram numai bine ! |
|
13-02-2012, 12:42:54 de către ailime46 Buna ziua. Citesc si eu de ceva vreme (de cand am fost diagnosticata cu tumora renala) comentariile de pe acest forum. Acum 3 saptamani am fost operata pt. o tumora renala dreapta. Mi s-a facut nefrectomie radicala. Rezultat anatomie patologica: Concluzii - carcinom cu celule renale, subtipul cu celule clare, grad Fuhrman 1, pT1bNxMxL0v0r0. M-8310/3. Macroscopie- Piesa de nefrectomie radicala perifasciala de 18/ 10, 5/ 6, 5 cm., cu rinichi tumoral de 10 cm diametru maxim. Tumora localizata in zona medularei si a hilului; masoara 48 mm diametrul maxim si are culoare galbena cu zone hemoragige. Vena renala este libera, in limita accesibila disectiei= 32 mm. Microscopie- Tumora este un carcinom cu celule renale, subtipul cu celule clare si grad nuclear 1/4. Are arhitectura predominant glandulara si chistica si prezinta arii de hemoragie. Nu depaseste capsula, nu infiltreaza grasimea sinusala si nu invadeaza aparatul pielocaliceal. Nu se gasesc aspecte de extensie venoasa sau invazie limfatica. Parenchimul netumoral prezinta modificari de pielonefrita cronica. Poate imi spune si mie cineva cam cum stau lucrurile, mai exact. Va multumesc si va doresc multa sanatate tuturor. Dumnezeu sa ne ajute pe toti. |
|
12-02-2012, 10:20:35 de către marcy74 @Constantini, Ma bucur nespus de mult ca lucrurile stau atat de bine in privinta starii de sanatate a fratelui dvs. Ati procedat foarte bine ca i-ati facut acest set de investigatii complet pentru ca numai asa se poate evalua corect evolutia sau involutia bolii.Nefiind metastaze ma gandesc ca nu este cazul unui tratament oncologic ceea ce este minunat pentru starea de, , bine`` a pacientului.Trebuie ca in continuare sa efectuati controalele medicale periodic (la 6 luni ) si sa priviti viitorul cu optimism! Va doresc din suflet multa, multa sanatate si sa auzim numai de bine! |
|
09-02-2012, 20:59:25 de către constantini @adanaroro sa stii ca este chiar foarte binevenita orice interventie si orice sfat date de Raul celor care nu sunt specializati in medicina. eu ma bazez pe dlui, chiar daca tu poate zambesti. putem fi si noi de folos pt voi, dar in domeniile noastre de cunoastere/experiza |
|
06-02-2012, 14:00:29 de către RaulDuke heh, mersi! esti de treaba. la mai mare ! |
|
06-02-2012, 09:59:30 de către danaaaa Raul, buna treaba faci tu pe aici. Iti citesc cu interes raspunsurile pe acest subiect. Multumesc. |
|
04-02-2012, 15:29:42 de către constantini @RaulDuke multumesc foarte mult domnule. cred ca sunteti un bun specialist. nu stiu cum sa va contactez si in particular. -----------------------* (*modificat de admin) |
|
04-02-2012, 12:45:28 de către RaulDuke rezultatele acestor doua investigatii recente sunt intr-adevar incurajatoare. ele vor fi repetate la 6 luni, iar daca si data viitoare vor fi in regula, acest lucru se coreleaza cu o sansa foarte mare de vindecare. prognosticul/speranta de viata in aceste boli se exprima prin "rata de supravietuire la 5 ani", adica numarul de bolnavi care, odata diagnosticati, mai sunt in viata dupa 5 ani. aplicat strict la cancerul renal la stadiul T3 N0 si M0, aceasta rata de supravietuire la 5 ani este de aproximativ 59% (medscape). sunt multi factori care pot fi luati in considerare aici, dar faptul ca e tanar si ca a avut o tumoare localizata la rinichi, care a fost indepartata cu succes, sunt factori net pozitivi. in general daca ajunge la 5 ani (cu sansele pe care le-am discutat) si in aceasta perioada nu mai apare nici un semn de recidiva al bolii, se considera vindecat. va urez mult succes ! |
|
04-02-2012, 12:29:20 de către constantini @RaulDuke @marcy74 Ita care sunt concluziile CT si scientigrafie osoasa la care a fost supus fratele meu (operat la 8 nov.2011) de carcinom renal stang, histo: pT3a, pNo, pMo) CT: fara semne Ct de recidiva tumorala locala sau la distanta, in etajul toraco-abdominal. dubla vena cava inferioara scinetigrafia: fara determinari secundare osoase. si oncologul si chirurgul mi-au spus ca urmatorul examen sa fie peste 6 luni. Va intreb daca sunt incurajataore aceste rezultate (la sange singura analiza "peste" a fosteozinofile procentula (8.81%). Pe voi si pe alti oameni/rude care au trecut prin aceasta "experienta: care este speranta de viata la un carcinom de acest fel. Revista de urologie spune ca este de cca 5 ani? multumesc anticipat pentru parerea/informatia voastra |
|
13-01-2012, 01:37:09 de către marcy74 @constantini, Si eu sunt de parere ca de acum trebuie sa faci ceea ce iti spune oncologul.Chirurgul si-a facut treaba lui dar asta nu inseamna ca pacientul este vindecat. Nu trebuie sa te ingrijorezi in privinta Ct-urilor facute la 3 luni, in carcinomul renal asta este mersul normal al lucrurilor, evolutia bolii se urmareste din 3 in 3 luni in primul an dupa operatie iar apoi daca lucrurile stau bine se raresc la 6 luni. Si eu te sfatuiesc sa mergi la oncolog cu incredere si vei vedea ca lucrurile vor evolua pozitiv! Sanatate multa si sa auzim numai de bine! |
|
12-01-2012, 22:48:24 de către RaulDuke ti-am raspuns pe cealalta postare a ta. |
|
12-01-2012, 21:58:55 de către ileanka buna seara ce stiti despre tratamentul cu VOTRIENT? multumesc |
|
03-01-2012, 09:14:48 de către danaaaa La multi ani buni! |
|
31-12-2011, 17:42:30 de către RaulDuke La multi ani ! |
|
31-12-2011, 17:30:33 de către rome_i La multi ani !!!!!!!!!!!!!sa aveti un an plin de sanatate si fericire. Sa ne auzim cu bine in 2012. |
|
24-12-2011, 00:44:12 de către RaulDuke risc pentru ce ? nu exista "CT global". fa un CT ca lumea de torace si abdomen, pentru ca asta va spune bine daca exista suspiciuni e boala reziduala sau recidiva, iar scintigrafia va spune daca exista sau nu imagini sugestive pentru metastaze osoase, si numai astfel vei avea parte de o stadializare buna a acestei boli. datoria chirurgului, pana una alta, e incheiata! daca aveti temeri obsesive legate de "riscul de iradiere" (care e un basm, in mod normal) faceti doar un CT de torace si un RMN de abdomen. |
|
23-12-2011, 23:08:05 de către constantini @RaulDuke @Marcy74 Va multumesc pt interesul vostru de a comunica si a spune si altora ce stiti despre aceasta boala si pacientii in cauza. Am fost, poate indemnat si de voi, la un oncolog, cu rezultatul analizei anatomo patologice de la "piesele" extirpate fratelui meu (a se vedea mai sus). Oncologul s-a aratat foarte afectat ca astazi nu se mai respecta o "procedura" clasica in astfel de operatii, respectiv ca oncologul sa faca parte din echipa de medici ce asista un bolnav cu carcinom renal. M-a indemnat ca degraba (desi a recunoscut ca rezultatul analizei nu spune lucruri grave) sa-mi aduc fratele la Bucuresti (locuiste in provincie) pt un CT global, inclusiv scientigrafie osoasa. Chirurgul mi-a spus ca la trei luni (operatia a fost facuta in 8 noiembrie 2011) sa facem ecografie, radiografie pulmonara si analize sange. Ma intreb acum dupa cine sa ma iau, cine arre mai multa dreptate? Apoi, oare, CT la nici trei luni nu este cu risc? Imi spuneti ceva din experienta voastra? Multumesc |
|
15-12-2011, 23:56:16 de către marcy74 Sunt perfect de acord cu cele spuse de tine, asteptam cu interes cu totii o schimbare radicala in sistemul de sanatate pentru ca altfel nu vom putea niciodata sa ne consideram tara membra UE(si nu numai din punct de vedere al sanatatii.) |
|
15-12-2011, 22:48:25 de către RaulDuke la fel si tie! comentariul meu vis-a-vis de aceasta situatie des intalnita si nefasta in romania este ca sursa ei rezida in proasta implementare, finantare si administrare a MEDICINEI PRIMARE (adica medicina de familie). medicul de familie trebuie sa fie defapt cel mai important medic din viata oricarui om, inclusiv cand acesta sufera de o boala cronica pentru care se afla intr-un tratament indelungat intr-un centru mare, inclusiv cand este diagnosticat sau suspect de cancer. si la noi va deveni asa, odata cu schimbarile radicale din sistem ce se anunta pentru incepand de la anul. |
|
15-12-2011, 00:04:24 de către marcy74 Intr-adevar, m-am gandit si eu la un moment dat ca rolul urologului chirurg este acela de a-si face treaba cu maxim profesionalism din punct de vedere al interventiei chirurgicale in sine.Doar ca, in acele momente in care esti complet daramat datorita diagnosticului crunt pe care il primesti coroborat cu lipsa de informatie medicala(pe care de ce sa nu recunoastem cei mai multi dintre noi nu o avem), risti foarte mult sa te declari invins in fata bolii, ceea ce nu este deloc in regula. Sincer, eu am mers cu mama la oncolog din proprie initiativa, fara ca cineva sa ne recomande acest lucru.Este foarte greu ca tu(care nu ai nici o legatura cu medicina) sa convingi pe cineva ca TREBUIE sa mearga si la un consult oncologic atata timp cat medicul chirurg(specialistul) care te-a operat nu-ti recomanda sa faci acest lucru. Multumesc mult inca o data pentru toate sfaturire extrem de utile pe care ni le oferi mereu, neconditionat! Sanatate multa tuturor si sarbatori fericite alaturi de cei dragi! |
|
14-12-2011, 23:29:43 de către marcy74 Cu multa placere, rome_i! |
|
14-12-2011, 23:01:01 de către RaulDuke marcy74, nu toti urologii procedeaza asa. atunci cand o fac totusi, nu este altceva decat semn de neglijenta profesionala provenita dintr-o lipsa de fie judecata medicala fie de tinere la curent cu standardele medicale, mereu in schimbare. din pacate multi chirurgi, care sunt foarte buni dpdv tehnic, dupa mai multi ani in meserie capata aceasta autosuficienta, care nu le dauneaza lor prea mult, dar pentru pacienti e un dezastru. in momentul acela chirurgul nu mai e medic, ci devine un simplu tehnician, o unealta care poate fi foarte utila, dar numai daca stii cum si cand sa o folosesti. din pacate asta nici nu se poate spune ca e un lucru rau. ce preferi de la un chirurg: sa stie "carte" sau sa aiba "mana foarte buna", in conditiile in care, evident, omul nu are suficent timp pentru a le duce pe amandoua la extrem ? eu o prefer pe a doua. ca atare, desi un chirurg poate fi EXCEPTIONAL, pentru judecata oncologica (adica atunci cand cineva se confrunta cu diagnosticul de cancer) a te increde strict in parerea lui este extrem de riscant. aici intervine oncologul. aviz tuturor !!! |
|
14-12-2011, 15:14:48 de către rome_i multumesc marcy74 |
|
14-12-2011, 10:07:44 de către marcy74 Analizele sunt cele uzuale bolii:hemoleucograma completa, acid uric, uree serica, creatinina, examen complet urina si urocultura si in plus mama a mai facut si ionograma(ca, cl, mg, k si na), tgo, tgp, trigliceride si colesterol(seric total, hdl, ldl) CT-ul l-a facut abdomen+pelvis si torace. Sanatate multa ! |
|
14-12-2011, 09:23:44 de către rome_i Va rog mult sa-mi spuneti si mie ce analize de sange se fac si CT la torace? multumesc |
|
14-12-2011, 00:19:02 de către marcy74 Constantini, Rezultatul anatomopatologic este intr-adevar unul favoarbil pacientului atata timp cat este pus cu responsabilitate, cum bine zicea RaulDuke.O sa-ti dau exemplul concret al mamei mele care a fost operata in urma cu un an si dupa rezultatului anatomopatologic (pt3b, pn0, pmo) medicul urolog care a operat-o nu ne-a recomandat tratament oncologic.Totusi la computerul tomograf facut inaintea operatiei se evidentiasera in parenchinul pulmonar niste noduli care puteau fi o eventuala metastaza pulmonara.Primele 3 luni de la oparatie nu am considerat a fi necesar si un consult oncologic avand incredere deplina in domnul profesor.La primul control facut dupa operatie(3 luni) i s-a facut din nou CT pe langa ecografie si analize de sange.Formatiunile nodulare din parenchinul pulmonar erau intr-o usoara regresie fata de Ct-ul trecut ceea ce era un semn bun, dar totusi am hotarat ca ar fi indicat sa cer si parerea unui medic oncolog.Am avut sansa sa dau peste o doamna doctor extrem de draguta facuta pentru meseria asta.Dansa a considerat ca este posibil sa fie o metastaza pulmonara si ca ar fi foarte indicat sa incepem imediat tratamentul cu sutent.Am depus dosarul in luna martie si ne-a fost aprobat tocmai in luna august(dar asta este o alta poveste...).Cert este ca am reusit sa-i cumpar mamei tratamentul inca din luna martie pana ce ne-a fost aprobat si rezultatele nu au intarziat sa apara.De atuci la fiecare 3 luni am facut CT +analize si lucrurile au mers din ce in ce mai bine.Ultimul CT l-am facut pe 2 decembrie(la 1 an de la oparatie) si formatiunile nodulare s-au redus foarte mult atat numeric cat si dimensional, deci tratamentul functioneaza perfect.Doresc sa specific ca pe fiecare buletin de la examenul CT, la diagnostic trimitere este specificat:Carcinom renal, meta pulmonare?Acest meta ramane totusi sub semnul intrebarii deoarece la anatomopatologic nu s-a evidentiat a fi vreo metastaza. Sunt perefct de acord cu RaulDuke, care spunea ca in boala asta e foarte importanta monitorizarea continua.Acum dupa 1 an de la operatie ni s-a recomandat sa facem CT la o jumatae de an in loc de 3 luni. Sunt increzatoare ca lucrurile vor sta si pe viitor la fel de bine si de aceea sfatuiesc pe toata lumea care sufera de aceasta boala sa ceara si o a doua opinie si acela sa fie medicul oncolog. RaulDuke, doresc e ceva timp sa-ti pun aceasta intrebare:ai idee de ce medicii urologi, in general, nu prea indruma pacientul spre medicul oncolog?Oare sa fie din cauza agresivitatii tratamentului oncologic asupra organismului si implicit asupra acelui rinichi unic de care trebuie sa avem grija ca de ochii din cap?Pentru mine ramane in continuare un mare semn de intrebare.Doresc sa-ti multumesc de asemenea pentru toate sfaturile utile pe care ni le oferi mereu cu atata generozitate! Sanatate multa si sa auzim numai vesti bune! |
|
13-12-2011, 22:50:44 de către RaulDuke nu-ti face probleme! ramane stabilit ce am spus mai sus si numai bine ! |
|
13-12-2011, 20:36:40 de către constantini @RaulDuke fratele meu a fost operat la inceputul lunii noiembrie. este in buna forma, a fost un tip puternic, obisnuit cu munca fizica. medicul chirurg ne-a spus ca la trei luni sa fecm eco, radiografie pulmonara si analize de sange. la cele doua piese analizate, respectiv rinichi stang se preciza (in buletinul de analize) ca "formatiunea tumorala respecta tesutul gras perinefric, fiind delimitata prin pseudocapsula fibro-colagena, dar invadeaza masiv sinusul renal cu perforarea secundara a peretilor pelvicaliceali; in sinusul/hilul renal - vase cu lumen lebere; la polul superior - glanda suprarenala cu plan de clivaj fata de rinichiul tumoral fara metastaze. in ce priveste a doua piesa, respectiv tesut adenopatic pedicular, buletinul spune: "grup de cinci limfoganglioni fara metastaze". Nu stiu cum sa va multumesc pt atentia ce imi acordati. |