Ultimele comentarii pe forum

26287 com 1 2 3 4 ..... 236237238239240241242 ..... 260 261 262 263 INAINTE ›
SUBIECT COMENTARIU
melanom malign 04-05-2012, 00:08:30 de către RaulDuke
Subiect: melanom malign
deci cu ce stadiu TNM si ce grad Breslow ai fost diagnosticat ? sunt mentionate pe undeva aceste informatii ?
melanom malign 02-05-2012, 22:18:02 de către onyx20
Faza e ca sunt foarte multi care au avut melanom II, III chiar IV care sunt bine si n-au nicio problema. Dar din moment ce au scapat nici nu-i mai intereseaza si nu mai intra pe forumuri, sau poate multi dintre ei nu au acces ori habar n-au de gravitatea problemei. Pentru Clark III nu-i chiar o minune supravietuirea ci de la IV in sus. Minunea bine-nteles ca s-a intamplat dar in sufletul meu si din alte puncte de vedere datorita acestei boli.
Pe de alta parte inca nu pot spune ca am scapat pentru ca au trecut doar 3 ani si am vazut cazuri in care dupa mai bine de 3 ani au iesit la iveala metastazele. Asa ca stau in asteptare.
Numai bine va doresc.
melanom malign 02-05-2012, 13:43:10 de către GEORGYDEN
Ma bucur sa aflu ca exista si minuni ca in cazul lui onyx.Nu am mai intrat pe forum insa am urmarit comentariile voastre si din pacate noile cazuri aparute.Cit despre cumnatul meu pot spune ca e cit de cit bine adica la ultimul control facut in Turcia in martie se pare ca analizele si CT-ul au iesit bine si urmeaza in continuare trt.cu interferon 3milioane unitati de 3 ori pe saptamina si are 6 luni de zile de cind face insa au aparut reactiile de la el adica transaminaze marite si o stare de nervozitate f mare.Mi-a spus ca uneori ii vine sa plinga de nervi.A inceput si un regim alimentar si bea in fiecare zi un suc de sfecla rosie si cu alte legume ca telina morcov si nu mai stiu exact ce.Sper sa fie bine si suntem toti increzatori in Dumnezeu.Multa sanatate tuturor !
melanom malign 02-05-2012, 09:14:45 de către corina76
Ma bucur sa aud ca te simti bine. Iti doresc multa sanatate si numai bine. Doamne ajuta!
melanom malign 01-05-2012, 23:34:12 de către onyx20
Ma simt bine la 3 ani dupa operatie, nu am facut niciun tratament pentru ca nu mi-a sugerat nimeni, am fost si la Cluj de unde m-au trimis acasa, in schimb n-am mai mancat carne decat peste de atunci pana acum de curand cand am inceput cu canea de pasare, nu consum zahar alb ci doar brun dar si ala in cantitati mici, in schimb consum destul de multa miere, prea multa zic unii dar asta e parerea lor. Nu fumez, nu beau, muncesc de rup, am slabit 10 kg si ma mentin la aceeasi greutate. Verdeturi multe, post cand e perioada si Doamne ajuta.
melanom malign 01-05-2012, 15:08:27 de către RaulDuke
momentan nu cred ca aveti pentru ce sa mergeti in ungaria. din pacate stadiul foarte avansat presupune obligatoriu administrarea unui tratament, nu asta se va discuta de catre comisie, ci cel mai probabil lucrurile despre care am amintit si eu in postul anterior.
melanom malign 01-05-2012, 15:00:10 de către corina76
Rezultatul de la primul ex. histopatologic:
MACROSCOPIE: lambou cutanat de4/2, 7/1cm cu o TU nodulară pigmentată ulcerată de 1, 7/1/0, 5 cm. MRL la 1 cm, 0, 7 cm. 1, 3 cm şi 1, 5 cm.
MICROSCOPIE: proliferare tumorală nodulară, dermală asimetrică formată din melanocite epiteloide, focal fuziforme, pigmentate, cu pleomorfism moderat, ce prezintă extensie laterală joncţională şi migraţie transepidermică până în stratul superficial. Nu se observă emboli tumorali. Minimă reacţie inflamatorie.
Tumora prezintă o zonă de regresie. Componenta dermală nodulară este formată din structuri pseudoalveolare fiind bine circumscrisă în profunzime.
CONCLUZIE: MM nodular dezvoltat pe un nev compus CLARK III, BRESLOW 3MM (POSTFIXARE). Excizie completă limita laterală liberă la 0, 5 mm, recomand reevaluare chirurgicală PT3ANXMXV0.
Ea nu citeste pe forumuri despre boala si si eu cred ca e mai bine asa sa fii ignorant in anumite situatii. Starea ei psihica e destul de buna, nu are nici un fel de dureri, lucreaza, e Ok.
Domnul dr. inainte de a doua interventie chirurgicala a zis ca e stadiul II a, acum nu a mai zis nimic. Mie sincer mi-a dat speranta faptul ca a zis ca trebuie discutat in comisie faptul ca trebuie sau nu sa urmeze tratament. Eu sunt constienta ca situatia e destul de serioasa (ma feresc sa folosesc alte cuvinte, sincer mi-e frica). Ea are si acum tubul de dren sub axila, trebuie sa il tina 5 saptamani, pana nu mai curge nimic. Lichidul e limpede, curge cam 400 ml/zi.
Cred ca e mai bine sa nu mai citesti nimic ca ma imbolnavesc de nervi, pur si simplu ma ingrozeste ce citesc, numai oameni tineri (fratele Rodicai are 34 de ani, cumnata mea 38). Saptamana viitoare o sa-l intreb pe dl dr de investigatiile despre care spunea dl dr. raulduke. Credeti ca ar fi bine sa mergem si in Ungaria ?
onyx20 tu cum te simti ? poti merge la lucru? mai faci ceva tratament ?
Apropo de cei cu stadiu IV, vorbeam cu dl dr care a facut primul ex. histopat la Oradea, ca stie o fata care la 28 de ani a fost diagnosticata cu MM IV si care si azi dupa 8 ani traieste (nu stiu ce tratament a facut sau face, cred ca zicea ca a facut ceva chimio, nu sunt sigura), deci e foarte importanta starea psihica a bolnavului, sustinerea familiei. Vreau sa cred cu tarie ca totusi azi in sec. XXI MM nu este egal moarte. Doamne ajuta pe toata lumea.
multumiri pentru cei care isi fac ragaz sa impartaseasca din experienta lor si cu ceilalti. Multa sanatate
melanom malign 01-05-2012, 14:06:35 de către onyx20
Eu nu am stiut niciodata stadiul Breslow. Cu toate ca am 2 buletine histopatologice din locuri diferite (am sperat ca primul sa fie eronat) in niciunul nu este dat acest stadiu.
Corina, ea stie despre gravitatea bolii? Citeste pe forumuri desprea aceasta boala? Este cumplit sa stii ce te asteapta si poti sa dai si in alte boli. De multe ori e mai bine sa nu te informezi prea mult. Cumplit este si pentru familie binenteles. Dar totusi tinand cont ca sunt persoane cu Clark IV care supravietuiesc, nu va pierdeti sperantele.
melanom malign 01-05-2012, 12:09:55 de către RaulDuke
da, din pacate, corina76, stadiul pe care il prezinti este unul foarte avansat pentru un tip de cancer cum este melanomul malign! raspandirea bolii catre chiar si un singur ganglion si existenta acelor mici diseminari pe traiectul limfatic (metastaze in tranzit), plaseaza boala in cel putin stadiul III; ar trebui facute niste investigatii mai amanuntite vis-a-vis de alte posibile locuri de metastaze la distanta (creier, ficat, pulmon), prin examene de tipul RMN, CT sau, in cazul de fata mai ales, cred ca se poate lua in considerare, de catre medicii vostri, si a unui PET/CT...

daca este stadiul III (adica nu exista metastaze la distanta, in ficat, plamani, creier, etc...), atunci protocolul ar impune tratamentul cu Interferon alfa 2b un an de zile sau pana la o eventuala recidiva. Daca exista metastaze, stadiul devine IV si ar trebui sa urmeze chimioterapie si alte lucruri, un parcurs mai complicat. riscul ca boala sa fie in faza metastatica, sau daca acum nu e, aceste metastaze sa apara in viitor (boala sa recidiveze), este din pacate foarte mare...

ce mai lipseste din analizele/buletinele pe care le-ai scris tu mai sus este scorul BRESLOW, daca il vezi pe undeva ar fi foarte important. cred ca se gaseste in PRIMUL buletin histopatologic, de la prima excizie. ce ai scris tu aici este rezultatul de la a doua excizie. furnizeaza-ni-l, te rog, si pe primul !
melanom malign 01-05-2012, 10:07:43 de către corina76
Ma gandesc si eu ca ar trebui facut ceva pentru a preveni si a intari sistemul imunitar. deocamdata bea suc de sfecla rosie si ceai din stanjenel de balta. A redus drastic zaharul si ceea ce cred eu ca are o importanta majora ar fi fumatul. Ea zice ca o sa se lase definitiv, deocamdata fumeaza 1 - 2 tigari pe zi. Voi ce ati mai facut ? Multa sanatate tuturor.
Doamne ajuta.
melanom malign 30-04-2012, 21:52:17 de către onyx20
Dupa protocolul de acum 3 ani, ar trebui sa i se administreze interferon. Acum insa nu mai stiu care sunt procedurile in asemenea cazuri. De acum depinde foarte mult de sistemul ei imunitar si ar trebui sa faca ceva pentr a-l intari.
Doamne ajuta.
melanom malign 30-04-2012, 20:36:48 de către corina76
Buna ziua tuturor,
Am revenit cu rezultatele de la Cluj, in urma operatiei din 19.04.2012
MACRO: Axila de 12/10/4 cm piesa de reexcizie de 8/3/2 cm cu lambou cutanat de 8/2 cm nemarcat cu prezenta in zona cicatriciala de noduli unul galbui, altul albicios cu zona hemoragica.
MICRO: Axila: varf - 6 limfoganglioni cu histiocitoza sinusala si redusa infiltratie adipoasa
mijloc: 4 limfoganglioni cu histiocitoza sinusala, staza vasculara si infiltratie adipoasa
baza: 2 limfoganglioni cu histiocitoza sinusala si redusa infiltratie adipoasa; unul cu 2 metastaze de melanom malign, fara efractie capsulara
Piesa de reexcizie: s-au examinat 5 margini laterale de rezectie cuprinzand toata lungimea acestora. La nivelul uneia din marginile de rezectie se constata un nodul de 1 mm format de celule melanice inconjurate limfocite in hipodermul superior, incadrat ca si metastaza in tranzit.
In zona cicatriceala se constata proliferare fibroblastica caracteristica, redus infiltrate limfocitar si infiltrat histiocitar hipodermal; nu se observa relicvate de melanom.
CONCLUZIE: Piesa de reexcizie cu metastaza in tranzit si metastaza ganglionara de melanom malign, pN3.
Ce inseamna metastaza in tranzit si pN3 ce indica ?
Dl. dr. a spus ca saptamana viitoare se va intruni o comisie pentru a decide daca va face sau nu un tratament.
Credeti ca ar trebui sa stam linistiti sau ce ar mai fi indicat sa facem ?
Rodica, nici cumnata mea nu a avut nici un fel de probleme de sanatate si ea se simte bine, lucreaza, dar habar nu am ce sa zic si pe mine ma sperie ce am citit pe acest forum. Mult curaj, speranta si sper sa aud vesti incurajatoare.
Multa sanatate tuturor
melanom malign 30-04-2012, 16:33:37 de către Rodica Cojocea
Pana acum nu a avut probleme de sanatate, dar e adevarat ca nici nu a fost cu analizele la zi.se simte bine, are o stare buna de sanatate.O sa revin imediat ce am rezultatele analizelor!
melanom malign 28-04-2012, 12:19:23 de către RaulDuke
furnizeaza-ne, imediat ce ai, intregul rezultat al diagnosticului HISTOPATOLOGIC !

altfel, chestia asta cu trombocitopenia este absolut gravissima, daca e ceva necunoscut. nu e deloc normal ca trombocitele sa fie ATAT de mici, mai ales la o persoana tanara. poate indica o boala severa! el se stie cu o afectiune hematologica ? are trombocitopenie idiopatica ? vreo alta boala de genul acesta ?
melanom malign 27-04-2012, 23:50:31 de către Rodica Cojocea
Inca nu am primit rezultatul histopatologic...a fost eperat in data de 20.04.2012 si azi 27.04.2012 a fost externat.pe biletul de iesire din spital scrie:se intervine chirurgical si se practica excizia formatiunii pana la fascia muschiului mare pectoral, iar examenul APC..arata margini negative(formatiunea a fost prezenta la nivelul unui nev pigmentar congenital, la nivelul tegumentului hemitoracelui drept)analizele sanguine releva trombocitopenie severa(9000 inainte de interventie si 17 000 dupa interventia chirurgicala), se efectueaza consult de hematologie(50 000).
Pacientul se externeaza in stare buna cu urmatoarele recomandari:evita efort fizic, revine pentru extragerea firelor conform indicatiilor, continua investigatii si tratament dermatologic si hematologic, intra in evidenta oncologica in sectorul teritorial, revine pt rezultatul histopatologic.O sa revin dupa ce primim rezultatul sa va dau datele exacte.
Va multumesc, numai bine!
melanom malign 27-04-2012, 09:17:03 de către RaulDuke
da, asteptam buletinul histopatologic, e cel mai important !
melanom malign 26-04-2012, 18:25:13 de către onyx20
Probabil ca nu stie prea multe despre melanom de asta este linistit. Poate uneori e mai bine asa pentru ca stresul nu ajuta deloc. Mai exact ce margini de siguranta, cati mm?
melanom malign 26-04-2012, 12:52:13 de către RaulDuke
furnizeaza-ne, te rog, rezultatele de la biopsie, examenul HISTOPATOLOGIC complet !
melanom malign 26-04-2012, 11:38:59 de către Rodica Cojocea
Buna!Sunt noua pe acest forum, dar am aceeasi problema, acum o saptamana am fost cu fratele meu la control pentru ca i-a crescut o alunita, a fost suspectat de melanom, i s-au facut analize, echografii, radiografii, ekg...au iesit bine.a doua zi l-au operat cu margini de siguranta oncologice, peretii au ramas curati, iar la prima analiza rezultatul a fost melanom fara invazie, mai multe detalii nu am primit...i s-au repetat analizele de sange, pentru ca are nr de trombocite scazut(9000, 17 000.50 000), urmeaza sa mai faca o analiza.maine il externeaza si asteptam rezultatul final peste 2 sapt.incerc sa fiu optimista, dar dupa ce am citit pe acest forum m-am cam speriat...mentionez ca fratele meu are 34 de ani, el e foarte linistit, curajos, nu-i este frica.sper sa fie bine, astept sfaturi, pareri...

sanatate multa tuturor!
melanom malign 13-04-2012, 23:38:01 de către RaulDuke
dupa parerea mea in cazul de fata se indica interferon si in cazul in care ganglionii sunt neafectati de boala. ulceratia si scorul Breslow peste 2 mm indica, dupa parerea mea, acest lucru. vom vedea insa. va urez mult noroc !
melanom malign 13-04-2012, 21:35:26 de către corina76
Multumesc pentru raspunsuri.
Inteleg ca daca acesti ganglioni nu sunt afectati nu se da nici un fel de tratament. Ce se face in acest caz ? Doar se urmareste bolnavul ? Nu cred ca e chiar ok sa stai cu mainile in san sa speri sa nu mai apara ceva pe undeva, iar daca apare pur si simplu se scoate chirurgical si gata. Banuiesc ca tot trebuie sa existe ceva ce poti face.
Avem si rezultatele de la sange.
Timp de coagulare 7`30`` min. (4 - 8 min)
Timp de sangerare 2`00``min (2-4 min)
uree serica 24 mg/dl (15 - 40)
creatinina serica 0, 73 mg/dl (0, 5-1, 2)
Glicemie 91 mg/dl (70 - 105)
ALT - TGP 12Ul/l (0-40)
AST /-TGO 19 uL/L (0-37)
Fosfataza alcalina 188 U/l (180 - 1200)
La hemoleucograma completa doar neutrofilele sunt putin crescute 70, 8 % (40-70%), in rest toate se incadreaza in limitele normale ale val.de ref.
In paranteza am scris valorile biologice de referinta
Va doresc tuturor Paste Fericit si multa sanatate
melanom malign 13-04-2012, 13:42:58 de către RaulDuke
ceea ce e mai mult decat stupid, potential daunator, pentru ca interferonul in absenta indicatiilor amintite mai sus nu are nici un beneficiu demonstrat. e greu de imaginat, dar pur si simplu asa e! de asemenea, ganglionii sunt o conditie, dar nu sunt neaparat singura, deci pot exista confuzii.
melanom malign 13-04-2012, 13:36:52 de către onyx20
Corina, intr-adevar referitor la ce ai spus mai sus, conditia principala pentru a primi tratamentul este sa fie ganglionii afectati. Insa daca sunt relatii se pare ca se accepta dosare si dupa alte criterii. Mai sunt unii care isi permit financiar si au acceptat sa suporte ei costurile cu medicamentele.
melanom malign 12-04-2012, 21:15:30 de către corina76
RaulDuke multumesc, asta incerc si eu sa fac. S-a mai linistit un pic, azi a facut EKG, Eco abdominal, radio pulmonar si au iesit toate ok. Maine vor fi gata si celelalte analize (sange - hemoleucograma, GOT, GPT, timp de coagilare, glicemie, uree serica, creatinina si nu mai stiu ce scria pe bilet sa faca ). O sa revin si cu aceste rezultate.
Dl dr. Eniu este intradevar medic primar chir.gen., onco chir si onco/ginecologie. Multumesc pentru atentionare. E o diferenta intre oncolog si chirurg oncolog.
Numai bine tuturor
melanom malign 12-04-2012, 14:11:13 de către RaulDuke
corina76: spune-i ce ti-am spus si eu tie, in mare: ca sunt semne de gravitate, dar nu stim nimic pana la o stadializare mai amanuntita (adica evaluarea extensiei bolii); dupa aceea, exista solutii, exista tratamente, interferon, chimioterapie, tratamente tintite, etc. exista sperante! nu e momentul panicii !

catalina29: dupa mine e cea mai buna varianta.
melanom malign 12-04-2012, 13:21:43 de către catalina29
Multumesc pentru raspuns.

Deci interventia chirurgicala este necesara chiar daca unii din medicii dermatologi consultati au spus ca este dermatofibrom, adica benign?
melanom malign 12-04-2012, 13:15:25 de către animaluus
Din cate stiu eu dl. dr. Eniu Dan este medic primar chirurgie generala si chirurgie oncologica, iar RaulDuke se refera la oncologie medicala.
Chirurgii oncologi taie, iar oncologii se ocupa cu tratarea bolii (chimio, radio, etc).
melanom malign 12-04-2012, 13:08:11 de către corina76
Va multumesc din suflet ca ati raspuns atat de repede.
Cele ce le-am mentionat mai sus ne-au fost spuse ieri de catre dl. dr. Eniu Dan de la Cluj, care este oncolog. Eu am crezut ca treaba asta cu "regresie" e de bine. Ce inseamna asta de fapt ? Ce optiuni avem in momentul de fata ? Eu sunt constienta ca nu e deloc de glumit si e cat se poate de serioasa problema. Vreau sa cred ca totusi exista un prognostic favorabil. Ea ma tot intreaba tot felul de lucruri dar eu nu sunt medic si nu stiu ce sa -i spun ca nici nu vreau sa-i vand gogosi ca va trai inca 20 de ani fara nici o grija (bine ar fi !), dar din pacate viata e nedreapta si totusi posibilitatile noastre sunt limitate !
Inca o data mii de multumiri pentru ca va faceti timp sa raspundeti cu promptitudine celor care au nevoie de sfatul Dvs.
melanom malign 12-04-2012, 10:53:13 de către RaulDuke
catalina: nu se poate "opta pentru operatie" daca pacientul refuza. singura sansa este dialogul ca lumea cu el si explicarea riscurilor si beneficiilor, pentru a putea si el sa faca o alegere mai buna.

corina76: ma tem ca daca nu a spus chestia asta UN ONCOLOG, nu trebuie luata in seama. opinia mea de oncolog este ca ce descrii tu este un melanom cu risc CEL PUTIN intermediar (dar cu mare probabilitate sa fie risc inalt), pentru ca prezinta multipli factori de risc pentru recidiva si boala extinsa: breslow peste 2 mm (factor intermediar), ulceratie, regresie, adenopatie. ma tem ca toate acestea prezic un risc foarte mare de boala extinsa, care va trebui cautata sistematic.

iti urez din tot sufletul sa fie asa, dar consider ca trebuie sa fii pusa in tema si orice s-ar intampla, sa nu fii surprinsa! numai bine !
melanom malign 12-04-2012, 09:25:53 de către corina76
Buna ziua tuturor,
Catalina eu sincer as opta pentru operatie dar singurul care poate decide este tatal tau. Familia poate sa ofere doar sprijin. Vorbeste cu el si da argumente pro si contra. Multa sanatate
In ce o priveste pe cumnata mea am fost ieri la Cluj iar diagnosticul pus a fost MM nodular ulcerat cu regresie Clark III, Breslow 3mm, brat drept, operat. Cicatrice operatorie oblica 6 cm, fara semne de evolutie. Axilar drept adenopatie de 1, 5 cm. Recomanda reexcizie + limfadenectomie axilara dreapta.
Are programare pe 19.04. la o clinica privata din Cluj.
Dr. a spus ca daca ganglionii excizati vor fi curati este totul ok nu trebuie nici un fel de tratament.
Multa sanatate tuturor
melanom malign 11-04-2012, 12:09:50 de către catalina29
Buna ziua,

Coldoleante si pareri de rau celor care au pierdut pe cineva drag!

Revin cu noutati legate de tata (diagnosticat cu cancer renal dr in 2011, cu suspiciuni inca neconfirmate de metastaza osoasa si in prezent cu o alunita de aprox 2-3cm pe coasa dreapta care o are de 15 ani, si inca una de un an in apropiere de sub 1 cm), as avea nevoie de ajutor in luare unei decizii.

Dupa ce am consultat mai multi dermatologi avem mai multe pareri, iar parerile sunt diferite: uni din dermatologi sunt aproape siguri ca este melanom cu metastaza de vecinatate si ca trebuie scoase urgent ambele leziuni, altii spun ca este dermatofibrom si ca nu este necesara interventia chirurgicala. Tata nu doreste sa se opereze, avand idei preconcepute de genul "nu e bine sa umblii la alunite". Nu stiu ce sa il sfatuiesc sa faca.Interesant este ca cei care au recomadat interventia de urgenta considerandu-l melanom sunt din sistemul privat, iar ceilalti sunt din spitalele de stat. Sa ma gandesc la interese financiare din privat sau la lipsa de timp si disponibilitatea celor de la stat?

Stiu aceste lucruri sunt mai putin importante..si stiu ca biopsia este singura care poate sa dea un diagnostic cert suta la suta. Voi ce ati face in locul meu ati opta pt operatie, avand in vedere ca pacientul refuza?

Va doresc multa sanatate si putere de a lupta in continuare!
melanom malign 31-03-2012, 11:02:56 de către Coyote
Sincere condoleante !
melanom malign 31-03-2012, 01:40:32 de către RaulDuke
condoleante ! ce tratamente a urmat ?
melanom malign 30-03-2012, 15:12:51 de către onyx20
Te rog sa ne dai mai multe detalii, concret din ce cauza s-a stins? A avut metastaze cerebrale de la melanomul Clark IV operat in 2009? A mai fost operat a doua oara pentru marirea limitelor? A avut si alte probleme? Ce s-a vazut la tomograf?

Condoleante si Dumnezeu sa-l ierte.
melanom malign 30-03-2012, 15:12:15 de către corina76
Sincere condoleante !
Cuvintele acum sunt de prisos ! Dumnezeu sa-l odihneasca in pace, iar voua sa va dea putere sa mergeti mai departe!
melanom malign 30-03-2012, 11:43:36 de către sper
Buna tututor!
In septembrie 2009 scriam pentru prima data aici despre cazul tatalui meu. Pana acum 3 saptamani totul a fost bine, nicio simptoma, analize bune.
De 3 saptamani a inceput sa aiba ameteli. A fost la medic, i s-a spus ca are sinusurile inflamate, a urmat tratament cu antibiotice, durerea s-a dus catre ceafa, a inceput injectii. Acum o saptamana a lasat scoala si si-a luat concediu medical.
Acum 2 zile a fost iar la dr, i-a facut tomografie si l-au internat.
Aseara... lupta s-a sfarsit. Ma bucur ca nu a suferit si nu a trecut prin citostatice, ma bucur ca nu a realizat ca nu va mai fi aci, cu noi...
De-acum, alaturi de alti ingeri, Tatal meu e acolo-Sus!

Cei care aveti cunostinte cu probleme, cautati sa se schimbe modul de viata al acelei persoane. Cat mai putine proteine, mult suc de morcov si vitamina C. Tatal meu a fumat pana acum o saptamana, nu si-a schimbat regimul de viata, poate ca si in asta e o solutie de...prelungire.

Sanatate multa tuturor si incredere!!!
melanom malign 29-03-2012, 23:04:12 de către RaulDuke
se considera si se analizeaza uneori, dar nu reprezinta neaparat un factor major de care se tine seama. nu ai ce sa faci cu el.
melanom malign 28-03-2012, 11:07:44 de către Coyote
.Mda, intr-un fel are dreptate Onyx, spunand ca ar fi trebuit sa se faca mult mai repede cea de-a doua operatie.
In cazul meu, cum s-a aflat rezultatul biopsiei, a doua zi am si fost programata pentru ce-a de-a doua excizie, dar si pentru limfoscintigrafie pentru gasirea si scoaterea ganglionului santinela (din fericire a iesit ok). Vreau sa spun ca in cazul meu medici s-au miscat foarte repede, s-a preferat anestezia locala, pentru a nu se mai pierde timp cu alte analize in cazul unei anestezii generale.

P.S nu am vazut nicaieri nici-o referire la mitoze, nu se iau in calcul???
melanom malign 27-03-2012, 23:48:32 de către RaulDuke
pentru ca din pacate cele mai bune referinte disponibile pe internet sunt strict in limba engleza, respectiv baza de date de referinte de pe emedicine.com (MedScape) si ghidurile de tratament ESMO... iar tonul nu e deloc ironic!
melanom malign 27-03-2012, 20:44:39 de către onyx20
Crezi ca un singur caz am cunoscut cu metastaze in jurul operatiei? ce-ar fi fost daca s-ar fi ablat oncologic din start? Unde ar mai fi aparut acele metastaze? Mai departe tot la limita operatiei? Imi pare rau ca nu mai scrie pe aici Erica (a scris pe la pagina 3-4 parca, poate saraca nu mai este printre noi pentru ca de un an nu am mai primit mesaaje de la ea) cum i-a aparut prima metastaza exact la limita operatiei,
In cazul cumnatei corinei s-a stiut clar de la inceput ca era melanom mai ales ca avea ulceratie.
Facand abstractie de la tonul ironic astept acele referinte si ce legatura are vorbitul limbii engleze aici?
melanom malign 27-03-2012, 20:11:57 de către RaulDuke
Onyx20, imi pare rau, dar un caz care moare la 3 luni de la o interventie pentru un melanom malign, iar cauza este evolutia bolii, ma tem ca a fost un caz cu mult depasit chirurgical de la prezentare! Intelegi ideea ? boala fusese fara indoiala METASTATICA inca din momentul in care a fost operat, ba chiar cu multe luni inainte.

Din pacate ce relatezi in continuare sunt niste posibile abateri de la protocol, nu sunt argumente pentru a-ti sustine ideea, pentru ca asemenea argumente nu exista. Daca vorbesti engleza si esti de acord, o sa-ti pun la dispozitie niste referinte de pe internet unde te poti documenta IN DETALIU despre cum este protocolul de tratament IN FUNCTIE DE STADIU in melanomul malign. Desigur ca orice nu intelegi de acolo (cu exceptia limbii engleze in sine), pot sa-ti clarific ulterior, pe baza cate unei intrebari din partea ta. Poate atunci te vei mai linisti putin referitor la inversunarea ta impotriva medicilor, bazata pe ideea ca ce-ti trece tie prin cap e CORECT iar ce se face in mod standard e GRESIT. Vrei ?
melanom malign 27-03-2012, 19:06:01 de către corina76
Buna ziua,
Si pe mine ma ingrijoreaza decalajul asta de o luna, in care ma tem ca pot aparea probleme. Intre timp va merge sa faca niste ecografii si bea ceva ceai de stanjenel de balta. Stiu ca boala poate evolua rapid dar cum o vrea Dumnezeu nu stiu ce sa zic. LA Cluj la dr. DAn Eniu nu a fost loc mai devreme, asa ca nu am avut incotro. Din cate am citit pe acest forum si din ce m/am mai putut informa, concluzia mea e ca fiecare caz e unic, ce merge la unul nu merge neaparat si la altul, depinde de o gramada de factori si etc. Noi vom incerca sa luptam cu treaba asta, deocamdata moralul ei este destul de bun, vom vedea.
Va multumesc oricum tuturor si va doresc numai bine si sa treceti peste toate.
melanom malign 27-03-2012, 18:25:56 de către onyx20
Exact ce spuneam, a aparut un decalaj intre operatii, si asa mai departe. Si uite asa mai moare unu dar s-a respectat protocolul, cel mai important.
Nu ma refeream la cumnata ta Corina, ci ma refer la modul general cum privesc unii cu superficialitate melanomul. Cunosc un caz in care pacientul a decedat la 3 luni de la operatie. Sa mai spuna RaulDuke ca nu conteaza fiecare minut. Cum sa nu conteze o luna?
Chiar sunt curios cum o sa fie tratata la Cluj cumnata ta Corina pentru ca eu am o experienta ciudata acolo, in sensul ca m-au intrebat "De ce ati venit la noi?" Nu le-am raspuns ca m-au trimis toate rudele si prietenii dupa ce au aflat de Clark III ci le-am spus ca fiind un centru oncologic renumit am dorit sa ma vada un specialist totusi e un Clark III unde sansa de supravietuire e pe la 60 %. Oricum erau habarnisti in domeniul melanomului, m-au mai intrebat de ce e operatia asa de mare, m-au lasat masca (o fi fost ei bazati dar in alt fel de cancere) si am plecat de-acolo cum am venit. Nu tu ganglioane santinela nu tu interferon nu nimic.
Asa ca mare grija Corina la ce fel de doctor oncolog mergeti, de preferinta specializati pe melanom.
melanom malign 26-03-2012, 23:44:01 de către RaulDuke
numai bine !
melanom malign 26-03-2012, 18:58:35 de către corina76
Multumesc pentru promptitudinea raspunsului Dvs.
Toate cele bune
melanom malign 26-03-2012, 16:07:00 de către RaulDuke
nu trebuie sa ia nimic. prezentarea la cluj este urmatorul pas.
melanom malign 26-03-2012, 15:30:38 de către corina76
Multumesc mult domnule doctor,
MAi am o intrebare, credeti ca este o problema ca a fost operata prima data pe 13.03.2012 si sta asa fara tratament o luna, o luna si ceva ? CE se poate intampla? Poate lua ceva pentru imunitate ?
Inca o data multumiri
melanom malign 26-03-2012, 11:53:57 de către RaulDuke
imposibil de spus si inutil de incercat. cel mult puteti sa il intrebati chiar pe el. poate ca e oricum mult mai indicat ca acest caz sa fie preluat de cineva cu experienta in chirurgia oncologica, care lucreaza intr-un institut special destinat si cu, probabbil, mijloace mult superioare, asa cum este dr. eniu. nu e un caz care trebuie tratat cu superficialitate!
melanom malign 26-03-2012, 11:49:15 de către corina76
Buna ziua,
Azi dimineata fost la dermatologul care a operat-o si acesta a zis ca nu o mai opereaza ci a trimis-o la Cluj la dr. Eniu Dan, i-a dat un nr. de telefon sa se programeze si atat. Am sunat si a putut-o programa doar pe 11 aprile 2012. Oare de ce nu a vrut sa faca el a doua operatie?
melanom malign 25-03-2012, 10:44:35 de către corina76
Multumesc mult pentru raspuns.
La palpare in zona axilara si retroauriculara dermatologul a zis ca nu a simtit nici un ganglion. vom vedea ce spune maine, cand se va interveni pentru a doua operatie.
Inca o data multumesc si multa sanatate tuturor celor care trec prin asa ceva.
Doamne ajuta!
melanom malign 24-03-2012, 11:15:33 de către RaulDuke
este vorba de un melanom malign intr-un stadiu intermediar (bazat pe leziunea excizata pana acum). ca etapa urmatoare cred ca se va proceda la reexcizia despre care vorbeam, dar mai trebuiesc facute lucruri, pentru siguranta, pentru ca riscul e mare: palparea zonelor ganglionare regionale, iar daca sunt ganglinoi mari/suspecti, trebuie scosi in bloc, si completate investigatiile cu examene RMN/CT de torace, abdomen, cap; daca ganglionii nu par modificati, cel putin as recomanda efectuarea a ce se cheama "tehnica ganglionului santinela"... dar pana la etapa asta, ar trebui facut ce am discutat mai sus. vom vedea ulterior si vom vorbi si pe baza a ceea ce ati discutat cu medicii.

va urez numai bine! nu e momentul sa va panicati.
melanom malign 22-03-2012, 13:55:25 de către corina76
Buna ziua,
Am primit rezultatul si dupa mine suna cam infricosator.
Diagnostic histopatologic:
MACROSCOPIE: lambou cutanat de4/2, 7/1cm cu o TU nodulară pigmentată ulcerată de 1, 7/1/0, 5 cm. MRL la 1 cm, 0, 7 cm. 1, 3 cm şi 1, 5 cm.
MICROSCOPIE: proliferare tumorală nodulară, dermală asimetrică formată din melanocite epiteloide, focal fuziforme, pigmentate, cu pleomorfism moderat, ce prezintă extensie laterală joncţională şi migraţie transepidermică până în stratul superficial. Nu se observă emboli tumorali. Minimă reacţie inflamatorie.
Tumora prezintă o zonă de regresie. Componenta dermală nodulară este formată din structuri pseudoalveolare fiind bine circumscrisă în profunzime.
CONCLUZIE: MM nodular dezvoltat pe un nev compus CLARK III, BRESLOW 3MM (POSTFIXARE). Excizie completă limita laterală liberă la 0, 5 mm, recomand reevaluare chirurgicală PT3ANXMXV0.
Vă rog să-mi spuneţi ce părere aveţi şi ce sanse de supravietuire credeti ca sunt. Ce ar trebui sa facem în acest moment ?
Vă mulţumesc şi multa sanatate tuturor
melanom malign 21-03-2012, 20:55:57 de către corina76
Buna seara,
Am revenit cu vesti despre starea cumnatei mele. Am vorbit cu medicul de la anatomie patologica, care a confirmat "neoficial" ca este vorba despre melanom malign. Maine va merge cumnata dupa rezultat si atunci o sa pot spune mai multe (indicie Breslow si ce mai spune buletinul de analiza). Ce mi-a mai spus dr., a zis dumnealui ca e de bine, e faptul ca nu a gasit "adenopatii? in jur (nu stiu daca am inteles bine) si va urma o a doua excizie, banuiesc ca e vorba de acea siguranta ocologica de care am mai auzit pe acest forum la dl.dr. raulDuke. O sa se puna la parafina si segmente din marginea asta de siguranta si abia apoi se poate indica un stadiu, sau cum ? Rezultatul celei de-a doua operatii ce indica de fapt? Stadiul si pasii care trebuiesc urmati ?
Dl dr. spunea sa nu ne alarmam, desi e greu, dansul a spus ca stie cazuri de supravietuire la 8 ani (si inca traieste persoana respectiva), diagnosticul initial fiind de mm st.IV, datorita starii pozitive adoptate de pacient si a imunitatii, cred ca a renuntat la consumul de carne.
O sa revin cand o sa vad ce scrie pe rezultatul histopat.
Numai bine si multa sanatate tuturor
melanom malign 19-03-2012, 09:12:05 de către corina76
Buna ziua tuturor,
Onyx 20 si Coyote ba bucur sa aud vesti bune despre voi. Si cumnata mea a facut operatia de extirpare a alunitei si acum asteptam rezultatele histopatologice.
Toate cele bune si sa aveti o primavara frumoasa
melanom malign 18-03-2012, 22:34:59 de către onyx20
Coyote, ma bucur ca esti bine si sper ca ti-a mai trecut starea aceea de frica. Eu de mai bine de un an n-am mai facut absolut nimic (3 ani de la operatie). Stiu ca ar mai fi trebuit sa fac o ecografie ceva dar am tot amanat. Ma simt bine si vara asta o sa ma apuc de sport. Nu prea puteam pana acum din cauza operatiei si regimului.
Sanatate tie si la toata lumea. Doamne ajuta.
melanom malign 18-03-2012, 17:49:27 de către RaulDuke
argint aur platina coloidale ce sunt ? si cine le-a prescris, cel mai important. eu n-am auzit de asa ceva in tratamentele oncologice, dar sincer... suna foarte periculos!
melanom malign 18-03-2012, 17:03:32 de către vulpe42
Nu a avut ganglioni inflamati sau operati si nici acum nu exista.Aveti dreptate, este grad clark IV, nu are facut nici CT, nici RMN, medicul a spus sa le faca dupa un an de interferon, acum are 6luni de cand face.va pot spune asa: melanom malign dezvoltat pe un nev melanocitar, nivel de invazie clark IV, indice Breslow 0, 3, limite de rezectie fara invazie tumorala. S100 pozitiv in celule tumorale; HMB45 pozitiv; MELAN A pozitiv.cam asta e.Medicul oncolog a avazut rezultatul, a prescris interferon si a zis ne vedem lunar pt.analize de sange si atat.Cat despre marime, operatia a fost la exterior aproape cat o moneda de 50bani, adancime cam 1-1, 5cm, nu pot estima exact, rana s-a inchis foarte repede si foarte bine, a crescut carne, dar nu s-a acoperit complet, acolo e foarte bine.dupa operatie pana la interferon a facut o cura de argint, aur platina coloidale.cam atat pot sa va spun.multumesc.
melanom malign 18-03-2012, 16:58:01 de către Coyote
Buna ONYX. Pot sa spun ca ma simt bine, doar ca din cand in cand mi se mai umfla piciorul si m-ai oboseste, dar probabil ca asta se datoreaza si scoaterii ganglionului santinela. Cat despre analize, de cand mi s-a pus diagnosticul (aproape un an jumate) am facut 2 tomografii plus cateva analize la sange si bineinteles cartografierea alunitelor. Ultima tomografie am facut-o in noiembrie si totul a iesit ok, iar urmatorul control care v-a consta doar in analize la sange urmeaza sa-l fac in iunie.
Tu cum te simti, ce ai m-ai urmat? Sper sa nu gresesc (am citit atatea cazuri, incat le m-ai incurc) dar parca si la tine era vorba de gradul III, dar fara a-ti scoate ganglionul santinela
melanom malign 18-03-2012, 16:15:06 de către RaulDuke
trebuie sa ne furnizezi niste date mai corecte, dpdv medical. din ce descrii tu cu siguranta NU este stadiul IV (stadiul este ceea ce se cheama TNM), ci mai degraba grad CLARK IV, care este cu totul altceva. stadiul este probabil unul intermediar, ar fi interesant sa ne spui deci, ce dimensiune a avut tumora, daca au existat ganglioni invadati (daca au fost operati sau nu), ce investigatii mai complexe are facute mai recent (CT, RMN, etc), daca a facut ceea ce se cheama tehnica ganglionului santilela sau au fost operati mai multi ganglioni inghinali, de cat timp face interferon, ce ati discutat cu medicul oncolog, etc.

despre tratamentul naturist: acesta nu are nici o utilitate si nici o indicatie. iar vitamina b17... nu exista ca vitamina, iar inca din anii 50 s-a demonstrat nu numai ca nu are nici un efect in cancer, ci ca este chiar foarte toxica si daunatoare. cam acesta este cazul cu cele mai multe dintre "tratamentele naturiste" la care se face reclama prin diverse medii, daca nu cel putin sunt o risipa inutila de bani.
melanom malign 18-03-2012, 14:29:13 de către vulpe42
Buna ziua, mama mea a fost diagnosticata cu melanom malign stadiul IV. A fost extrasa acea pata maro de pe gamba stanga, are aproape un an, face tratament cu interferon(intron A) de 3 ori/saptamana, analize lunar, care ies bune, doar gama GT iese mare, 400, nu are ganglioni inflamati, nici nu a avut.Poate face alt tratament concomitent, ceva naturatist, vitamina b17.Am inteles ca in timpul inerferonului nu sa face nimic altceva.Ce sanse are?E foarte grav? multumesc.
melanom malign 15-03-2012, 18:53:28 de către onyx20
Coyote, cum te simti? Ce analize ti-ai mai facut?
melanom malign 14-03-2012, 10:30:04 de către Coyote
CATALINA eu am fost operata la un spital din Atena, asa ca, din nefericire nu te pot ajuta in privinta unui medic sau a unui spital din Romania.

Multa sanatate
melanom malign 13-03-2012, 21:26:29 de către RaulDuke
sa auzim numai de bine !
melanom malign 13-03-2012, 13:08:12 de către catalina29
Va multumesc pentru raspunsuri. Am decis sa mai cunoastem si alti medici.

Coyote tu unde te-ai operat?

Va doresc sanatate multa tuturor.
melanom malign 13-03-2012, 10:29:02 de către RaulDuke
ti-am raspuns pe celalalt subiect. pastreaza-ti, te rog, posturile pe acelasi thread, daca vrei poti sa faci thread separat, e mai usor de urmarit.
melanom malign 13-03-2012, 10:00:24 de către Coyote
Buna CATALINA,
Imi pare rau de ceea ce se intampla cu tatal tau.
Din cate am citit o alunita pe care cineva a avut-o toata viata, poate deveni la un moment dat melanom, deci asta nu inseamna ca tatal tau avand alunita de 15 ani, tot de atata timp are si melanom. (ipotetic vorbind pentru ca inca nu afost diagnosticat si iti urez sa nu fie diagnosticat cu aceasta boala)
Cat despre intrebarea ta, laser sau bisturiu, bineinteles ca intotdeauna se alege metoda clasica, bisturiul.

RAUL DUKE a explicat ceva mai sus care sunt pasi care se urmeaza in aceasta situatie, exact asa s-a procedat si in cazul meu.

Multa sanatate
melanom malign 12-03-2012, 14:10:43 de către catalina29
Buna ziua,

Citesc acest forum de mai bine de un an, am si postat dar la alta sectiune, cea de cancer renal. Acum insa am nevoie sa postez si aici. E vorba de tatal meu, 57 de ani, operat in ianuarie 2011, nefrectomie partiala dreapta, cancer renal cu celule clare, grad Furhman I-IV, stadiul I. A fost urmarit dupa operatie cu RMN abdomn si pelvis, craniu, CT torace. Prima scintigrafie osoasa facuta in septembrie 2011 arata leziuni osoase la o coasta, cap si picior drept. S-au facut CT si RMN pe zone suspiciunile de cap si picior au fost ridicate, ramane insa o leziune la coasta care a fost urmarita cu CT si scintigrafie si pana in februarie 2012 nu s-a modificat, nu au aparut nici alte leziuni. Nu a urmat nici un fel de tratament. A fost diagnosticat in septembrie 2011 si cu tromboza venoasa dr., e pe tratament anticoagulant de atunci.

Tot in februarie, la evaluarea oncologica, tata i-a aratat o alunita veche, o are de 15 ani (e destul de mare, cat o aluna, pe piciorul drept (sold pe partea interioara) de culoare maro inchis cu margini regulate acum, care a sangerat in urma cu 7-8 ani, si care de vreun an s-a micsorat). Oncologul a propus extirparea urgenta!
Am consultat acum un dermatolog. Suspiciunile sunt de melanom sau fibrom, habar nu am care este mai nasol, in orice caz mi-a zis ca nici nu se compara ca agresivitate cu cancerul renal. Dermatologul a propus extirparea prin laser.

Am mai multe intrebari:
- Daca este cancer de piele si timp de 15 ani a avut o evolutie zic eu lenta.nu este mai bine sa il lase neoperat? Nu ar grabi evolutia lui operatia?

- Aceste evaluarari peridice RMN craniu, CT torace, RMN abdomen, pelvis, scintigrafie osoasa pe care tata le-a facut ultima oara in ianuarie si februarie 2012 pentru metastaze cancer renal si care au iesit bine, le pot considera si ca evalurari pentru cancerul de piele...adica daca ar fi sa fost vreo metastaza a cancerului de piele ar fi fost vazuta in aceste investigatii chiar daca ele au fost facute cu scopul de a dedecta cancerul de rinichi?

- Ce modalitate de operare este mai indicata cea cu laser sau cea cu bisturiu? Dermatologul a propus laser spunand ca va scoate tumora cu margini de siguranta. E posibil?

Puteti sa imi recomndati alti chirurgi sau dermatologi pt extirpare? Cu tata am fost la dr Russu la Bioderm, sunt printre voi persoane care l-au cunoscut pe d-nul dr Russu?
melanom malign 12-03-2012, 13:30:05 de către corina76
Buna,

Va multumesc tuturor pentru pareri si sugestii. Eu am cautat si am citit ce mi-a cazut in cale despre melanom, asa am ajuns pe acest forum. Eu discut si ii spun cumnatei mele dar HATARAREA este doar a EI. Eu pot doar sa o sprijin in orice hotaraste ea si sotul ei. MAine se va face excizia si apoi asteptam diagnosticul histopat. Apoi ne va indruma dermatologul incotro trebuie sa o luam si ce sa facem, oricum noi nu suntem medici. Consider ca el oricum are experienta si cu siguranta stie ce face.
Multa sanatate tuturor
melanom malign 11-03-2012, 23:36:59 de către RaulDuke
mda, se prea poate. eu insa nu pot sa fac nimic pe acest forum decat sa raspund unor intrebari SCRISE despre niste cazuri RELATATE TOT IN SCRIS intr-o discutie informala, pe internet. aplicat la acestea, nu pot decat sa fac referire la experienta mea de oncolog, sa explic ce si cum se face, protocolul, acolo unde exista, si apoi opinia mea CA ONCOLOG (caci cu asta ma ocup in viata reala). orice zic eu poate fi altfel contestat, neglijat, contrazis, ignorat complet, la fel de bine cum poate fi inteles sau acceptat. decizia pentru oricare din acestea va apartine voua. eu doar raspund la intrebari, asta e tot.

de pilda ce intelegi tu din faptul ca interferonul este "de electie" ? si cum adica "apoi se fac citostaticele" ? ce vrei sa spui defapt cu lucrurile astea ?
melanom malign 11-03-2012, 21:16:48 de către roxana K
Citind cele relatate mai sus am observat ca Raul si-a spus parerea in privinta tratamentului mamei desi cosider ca inainte de a-si da o parere este bine sa citeasca cu atentie, sa incerce sa intelega si apoi sa se gandesca bine inainte de a afirma ceva eronat.In primul rand interferonul este de electie, apoi se fac citiostatice si restul terapiei dar binenteles in functie de stadiul bolii;in al doilea rand metastazele nu au existat de la inceput, aceasta boala avanseaza foarte repede de aceea orice decizie este faoarte importanta;in al III-lea rand pareriile sunt individuale iar fiecare poate impartasi opinia celor care sunt in situatiia asta tragica, nu mi se pare corect ca un necunoscut sa-si dea cu parera sau sa infirme ceea ce am spus stiind prin cate am trecut, cati doctori am consultat sau ce pregatire am.
Corina, eu nu am vrut decat sa-ti atrag atentia k orice decizie este importanta datorita rapiditatii bolii, in viitor daca vrei putem lua legatura prin mail sau telefon, deoarece orice afirmatie se poate interpreta gresit si niciodata nu mi-ar place acest lucru.MULTA SANATATE!
melanom malign 11-03-2012, 20:04:42 de către RaulDuke
nu de ordinul lunilor, dar saptamanilor, DA. in cazurile pe care declari ca le stii, totusi, ca in cazul depistarii ORICAROR metastaze, acestea sa nu crezi ca nu au exista de multa vreme dinainte ca ele sa fie depistate.

o metastaza nu poate practic sa fie vizualizata sub o anumita dimensiune. spre a se mai si putea spune cu certitudine ca e metastaza, ea trebuie sa aiba cel putin 1cm pe, de exemplu, un CT, 0, 8 cm pe un PET/CT si sa "capteze", cel putin jumatate de centrimetru (generic spus) ca sa fie cu greu identificabila pe un examen RMN. in momentul vizualizarii lor, ele deja exista, in forma de "micrometastaze" cu mult timp in urma, de ordinul lunilor.

e frumos, deci, ca esti "adeptul" unei abordari medicale, din postura de nemedic, dar, ca pacient, nu ai la dispozitie decat optiunile furnizate de catre clinician. nu se poate face medicina dupa cum "voteaza" oamenii, pur si simplu. la fel cum nici stiinta nu se desfasoara asa.
melanom malign 11-03-2012, 19:21:43 de către onyx20
Eu stiu ca melanomul este una dintre cele mai agresive forme de cancer si o caracteristica distincta este metastazarea foarte rapida. Practic nu tumorile primare creaza probleme ci metastazele. De aceea in opinia mea orice secunda conteaza, fiind adeptul exciziei cu limite largi. Nu o data am urmarit cazuri in care la o luna dupa operatie au aparut metastaze in jurul exciziei apoi pe organe. In orice caz in situatia melanomului nu se poate vorbi de temporizare de ordinul lunilor.
melanom malign 09-03-2012, 23:50:50 de către RaulDuke
incizionala, excizionala, fine needle, punch biopsy, wide margin, narrow margin... nu are rost sa discutam semantica sau detalii. fiecare au rostul lor aplicat acolo unde trebuie.

ce trebuie stiut: bolile acestea (cancerele) nu evolueaza rapid, niciodata in de ordinul zilelor sau saptamanilor, de multe ori njici de ordinul lunilor. ca atare de multe ori "graba strica treaba". nu se intampla nimic in 3 saptamani, biologic si cancerologic vorbind. cel mai des se intampla necazuri (precizat in literatura) acolo unde apare "failure to reexcize", cum zic americanii, adica, intuitiv, cand s-a practicat excizia cu margini inguste, s-a demonstrat melanomul, dar nu se reexcizeaza si nici nu se face o evaluare, clinica cel putin, a ganglionilor limfatici regionali. din pacate nu exista compromis intre ce zic protocoalele si ce zici tu. la o adica vorbind, daca tu ca pacient care iti doresti excizie CU LIMITE LARGI "din prima", si gasesti un medic care sa-ti ofere asta ca optiune, sau sa fie de acord cu ce zici tu, practic pe "raspunderea ta" cum ar veni, adica cu riscul de a iti face o cicatrice enorma, neavand defapt cancer, se poate si asa. am spus in repetate randuri, medicii si medicina in general functioneaza pe baza de RECOMANDARI. medicii recomanda anumite lucruri pe care pacientii le accepta sau nu, sau din care aleg. varianga inversa, in care pacinetul ii cere medicului lucruri cu care acesta de principiu nu e de acord, insa, nu prea functioneaza... dar exista intotdeauna "a doua opinie"...
melanom malign 09-03-2012, 14:16:06 de către onyx20
Pai trebuia sa spui de la inceput de biopsie excizionala si imi era clar. Am vazut ca se practica si cu ac sau incizionala, eu cu astea nu-s de acord.
Daca se excizeaza cu margine mica apoi se confirma mm-ul si au ramas totusi celule canceroase in tesut nu exista riscul ca acestea sa se raspandeasca in organism pana la urmatoarea operatie? Se stie ca dureaza 3 saptamani pana se elibereaza buletinul histopatologic apoi se face programare pentru operatie, intervin cine stie ce probleme care impiedica efectuarea operatie mai repede si asa se mareste durata dintre excizia malanomului si operatia pentru marirea limitelor. Cei care au formulat aceasta procedura nu au luat in calcul faptul ca traim in Romania unde lucrurile nu merg foarte repede, sau ca pacientul sta in cine stie ce catun uitat de lume unde poate sa ramana izolat de nameti (ca tot e sezonul) sau de ape. Mi se pare ca ar trebui privit orice caz in particular si analizata mai in detaliu problema lasand pentru o clipa la o parte protocoalele. Sa inteleg ca doctorul care m-a operat pe mine nu a respectat protococlul? Nu spun sa se faca excizie ca la mine la toata lumea dar totusi 2-3 mm cat e in protocol mi se pare foarte putin.
melanom malign 08-03-2012, 23:46:12 de către RaulDuke
polemicile au rostul intre oameni cu nivel de pregatire macar comparabil in tema discutata, nu crezi ? daca te referi la `eficienta variantelor naturiste`, da, consider ca acolo NU EXISTA experti si ca se pot purta polemici la nesfarsit. despre oncologie insa, aici pe site, nu port polemici ci pur si simplu dau explicatii pentru cine vrea sa le accepte. pentru ceilalti, nu am solutii si sunt liberi sa dea cu `next` peste tot ce scriu eu.

da, ai dreptate, nu sunt o persoana draguta, dimpotriva! daaarrr... asta nu se coreleaza nici cu competenta nici cu performanta unui medic. uita-te la Dr. House, pe tema asta. despre lucrui despre care `n-am invatat`, ca sa zic asa,... ei bine, in spatele oncologiei de azi se afla zeci si chiar sute de ani de experiente, incercari, idei testate, unele dovedite ca proaste, altele ca bune. avem astazi beneficiul ca putem sa ne lipsim de greselile pe care le faceau medicii, din simpla necunoastere, in trecut. in baza acestor experiente, ale intregii umanitati, actionam astazi. chiar crezi ca ideea de `radicalitate nediscriminatorie` nu a trecut prin capul atator medici atatea generatii ? te asigura ca, practic, cu asta s-a inceput, mai ales in oncologie!

apoi, a te indoi despre o procedura standard e una, dar a veni si cu o solutie sau o varianta mai buna, e cu totul altceva. deci pana cineva nu DOVEDESTE ca metoda lui e mai buna, prin munca asidua, chin, stres, alte sacrificii si, de multe ori si noroc, nu prea are dreptul sa actioneze altfel decat `STANDARDUL`, acolo unde acesta exista. si in melanom, cel putin pentru etapele initiale, exista!

gata polemica/explicatia ?

P.S.: `scoaterea cu totul`, cum zici tu, cu niste margini de siguranta mai inguste, este defapt chiar BIOPSIA aceea despre care vorbesc eu. biopsia in acest caz nu se refera la `a scoate o bucata din formatiune`. inteles ? daca se dovedeste ca e cancer, se scoate o margine mai mare (conform unui protocol), daca NU, e de bine, ramane asa. e atat de simplu.
melanom malign 08-03-2012, 21:43:54 de către onyx20
Intre " Ne pare rau ca ati ramas cu o cicatrice ara de mare, a fost doar un nev" si " Ne pare rau a fost melanom si trebuie sa va mai operam o data" sincer prefer prima parte. Iar in cazul melanomului si nu a cancerului de alta natura ca doar despre melanom vorbim, ce rost are o biopsie cand poti s-o scoti pur si simplu si-o trimiti la laborator. Normal ca sunt studii si pasi care trebuie urmati dar la cate aberatii sunt pe lumea asta inventate de mintile luminate despre care vorbesti oare asta n-ar fi una dintre ele? Chiar nu te poti indoi de unele procedee standard? Or fi ele cele mai bune? Daca mai citeste careva pe aici as vrea sa-si dea o parere obiectiva vis a vis de acest lucru. Ce rol are o biopsie la un nev suspect de melanom? E vorba de viata si de moarte aici dar unii medici nu realizeaza acest lucru si uite-asa mai moare cate unul cu zile multe in el la fel ca acel caz de pe Roportal unde i-au cauterizat ditamai melanomul de pe gamba. Rezultatul normal a fost decesul pacientului dupa indelungi chinuri.
Intr-un fel te inteleg ca e enervant ca dupa ce ai studiat o buna bucata de vreme si ai invatat niste lucruri, ti le-ai fixat in minte sa vina unu ca mine sau ca Petre sa spuna alte lucruri despre care n-ai invatat. Chiar nu vreau polemici cu tine ca stiu de ce esti in stare. Esti campion la asta.
melanom malign 07-03-2012, 23:37:23 de către RaulDuke
da, onyx20, draga... nu inteleg care ti-e problema totusi. iti imaginezi ca nici eu si nici vreunul dintre medicii care actioneaza conform buchiei cartilor NU A SCRIS protocoalele dupa care se functioneaza. ele sunt elaborate de niste minti mult mai luminate decat ale oamenilor si chiar ale medicilor obisnuiti, si asta dupa ce se conduc niste studii clinice complicate, indelungate si indelung reiterate. nu e pur si simplu vointa cuiva dupa un vis pe care l-a avut cu o noapte in urma, iar clinicianul care procedeaza ALTFEL se poate spune oricand si foarte usor ca GRESESTE !

diagnosticul in cancer se pune numai in urma unei biopsii. daca tu pretinzi situatii de genul "a... v-am scos cam 20 cm patrati de pe suprafata gatului... se pare ca m-am hazardat, nu e cancer, a fost doar un nev/papilom/keratoza sau mai stiu eu ce leziune complet benigna... ne pare rau! ramaneti cu ditamai cicatricea intr-o zona la vedere, dar cel putin nu a fost cancer. puteam sa scoatem mult mai putin, dar asta e acuma, viata merge inainte"... ei bine, daca pretinzi situatii de genul asta, sincer, nu stiu ce sa-ti spun, dar mie unuia (si evident ca nu sunt nici pe departe singurul) nu mi se par nici macar rezonabile.

medicii nu pot actiona dupa simpla si pura vointa a unui pacient sau a apartinatorilor lui, tot ce au la dispozitie este un minim protocol, si de multe ori nici acela.

imi pare rau, dar ce propui tu e numai ideea ta personala care nu e argumentata prin nimic si, sorry, nu e rezonabli si nici fezabil! nu se poate proceda asa.
melanom malign 07-03-2012, 22:37:20 de către onyx20
Nu inteleg de ce nu se merge din start la un chirurg plastician pentru ablare oncologica?. Face una si buna. Sunt suficienti cativa mm in cazul unui melanom? Uite-asa mor oamenii din cauza "vai sa nu-mi ramana cicatrice" sau "iau acum putin si maine iau mai mult" Ii multumesc din suflet doamnei doctor Tamas din Iasi ca a luat o ditamai bucata din mine si am ramas cu 20 si ceva de cm cicatrice dar macar sunt in viata. Ce conteaza? Viata sau aspectul? Imi este frica sa ma gandesc ce-ar fi fost daca ar fi procedat ca RaulDuke, o incizie mica. Si apoi ce? Asteptam 3 saptamani sa-mi vina rezultatul dupa care ne mai gandim daca sa mai operam o data, stai ca nu e doctorul, stai ca nu pot maine si uite-asa apar metastazele pentru ca nu s-a scos tot ce trebuia cand trebuia.
Si inca o faza. Ce rol are biopsia? Adica faci o biopsie si daca e melanom scoti? Cand faci excizie de cativa mm? Atunci cand nu faci biopsie? Frate, orice suspiciune de melanom se scoate oncologic si asta basta. Ori mori ori traiesti. Nu cred ca merge cu jumatati de masura.
Daca urmam proceduri din carti murim cu zile. Nu numai in domeniul asta.
melanom malign 07-03-2012, 20:27:27 de către RaulDuke
la fel !
melanom malign 07-03-2012, 13:04:34 de către corina76
Multumesc din suflet.
Sper sa reusesc sa ma adun cat mai repede sa o pot sustine moral si sa ia deciziile cele mai bune.
Numai bine !
melanom malign 07-03-2012, 12:26:16 de către RaulDuke
e ok ca excizia INITIALA sa fie facuta de un dermatolog. de obicei se procedeaza asa:

- se identifica o leziune care e posibil melanom;
- se EXCIZEAZA doar local, cu o margine mica de siguranta in jurul ei, cativa milimetri;
- se da la anatomie patologica si se vede ca e melanom si se precizeaza un indicator numit scorul BRESLOW;
- se REEXCIZEAZA cu o margine mult mai larga in jurul leziunii, pana la o raza de 2 cm in jur (este un pas foarte important, esential chiar, dar lumea nu stie lucrurile astea si de multe ori nu li se explica, si atunci eu au falsa impresie ca primul pas defapt a fost o operatie gresita, ca au trebuit "reoperati", ca medicul e un tembel, isi pierd increderea, se duc prin alte locuri, etc.);
- tot in functie de diagnosticul/diagnosticele HISTOPATOLOGICE (de la parafina) ale acestor 2 operatii, se iau decizii ulterioare in ce priveste fie ganglion santinela fie observatie fie alte lucruri; totusi nu e momentul sa anticipam acuma... vom vedea cum e la tine; totusi iti recomand sa faci ecografia AXILARA, pentru ca ea poate spune multe despre daca trebuie facut ganglion santinela sau trebuie scosi mai multi ganglioni in bloc; este o metoda foarte buna pentru investigarea ganglionilor de suprafata si cu mult mai ieftina decat RMN-ul.

momentan nu te lega foarte mult de ce a spus roxana, soarta mamei ei a fost una cu ghinion iar dupa toate aparentele a avut metastaze inca din momentul operatiei, iar ce i s-a intamplta ulterior nu se datoreaza faptului ca a facut mai putin de 2 ani tratament cu probabil interferon. de multe ori pur si simplu asa se intampla, nu e vina nimanui. nu te panica si pastreaza-ti mintea clara ca sa poti lua decizii ok si sa colaborezi bine cu cine trebuie! e mai usor asa si sansele sunt destul de bune ca boala e foarte incipienta.
melanom malign 07-03-2012, 11:23:02 de către corina76
Credeti ca e Ok daca excizia e facuta de catre dermatolog ? Dupa excizie si dupa rezultatul biopsiei este obligatoriu cautarea si scoaterea ganglionului santinela ?
Multumesc pentru incurajari si sfaturi Roxana.
Doamne ajuta sa fie bine. Multa sanatate tuturor
melanom malign 07-03-2012, 02:02:12 de către roxana K
Corina, probabil ar fi bine sa faca un RMN cu atat mai mult cat nu se stie localizarea, pentru a sa nu fi afectat lantul ganglionar.In cazul mamei alunita nu se marise dar tot asa s-a lovit iar apoi a capatat o culoare bruna-neagra.In cazul MM pot spune k este important stadiul foarte mult...depinde de foarte multe lucruri.Acesti ganglioni sunt subcutanati de obicei se urmareste, , stabilizarea`` cu ajutorul citostaticelor(importanta si doza de atac).In cazul in care sunt si alti ganglioni, se poate vedea la RMN, dar in acest caz nu se pot face operatii, operatii,...ci cu ajutorul citostacilor se tine boala cat de cat sub control, binenteles k si citostaticele au o multe reactii adverse, mai ales durerile pacientului.Nu vreau sa te sperii ci doar sa trag un semnal de alarma daca este un stadiu mai avansat;initial mama a avut un ganglion dar in timp de aproximativ un an au aparut si altii, de la inceput cand am aflat diagnosticull, am fost peste tot unde se putea in tara si mergeam si la Viena pt alte investigatii, acolo aflasem k doza de atac pe care ea o facuse in tara era mai mica decat ar fi trebuit...2 ani consultatii tratament si multa speranta, dar unul din ganglioni se marise si aici practic refuzau sa ia o decizie dar am plecat la Viena si akolo imediat a facut operatie chirurgicala...am crezut k era mai "bine"dar din pacate este o boala care avanseaza foarte repede(nu neaparat la organele interne)pot fi diferiti ganglioni care trebuiesc urmariti tot timpul.In cazul mamei totul s-a intamplat foarte repede am aflat cu durere k ii metastazase la nivel cerebral.Nu vreau sa te sperii dar nici sa treci prin ce am trecut eu simtindu-ma neputinciosa in fata acestei boli si neputand ajuta cea mai draga fiinta.DAR TREBUIE SA AIBA SPERANTA, suport moral, credinta, vointa deoarece poate a descoperit boala si poate face ceva.In cazul operatiei sa fie farte prudenta daca trebuie realizata, daca este necesar RMN, daca trebuie sa ia ia si un citostatic inante de a face operatia (nu doar dupa)si sa nu faca greseala, , laser ``daca este MM.Aceasta este doar o parare, atentie mare inainte de a lua o decizie.Ii doresc multa sanatate!!!
melanom malign 06-03-2012, 23:59:53 de către RaulDuke
nu este neaparat un drum lung. poate ca melanomul este localizat, mic, si ca nu a apucat sa metastazeze pe nicaieri altundeva, iar asta va presupune ca odata cu operatia, se pot rezolva si problemele.

desigur ca acum cel mai important pas este excizia melanomului de catre chirurg si studiul lui la laboratorul de anatomie patologica.

ce as mai face eu PANA ATUNCI ar fi o ECOGRAFIE AXILARA. asta e tot pentru moment.
melanom malign 06-03-2012, 22:22:50 de către corina76
Din pacate in aceasta seara cumnata mea a mai fost la un dermatolog care a spus acelasi lucru, are MM, brat drept. La palpare nu a gasit nici un ganglion, ceea ce spunea dumnealui e de bine si ca ar fi trebuit sa se afle sub axila, dar poate fi oriunde.. O sa o opereze dansul marti pe 13 martie. Dl dr. spunea ca trebuie gasit si acel ganglion, in urma unei analize cu ceva substanta. Trebuie scos si acel ganglion ? Inteleg ca acesta eeste inceputul unui drum lung si foarte greu. Ce sanse de supravietuire sunt si ce ar trebui sa facem acum ? Credeti ca e nevoie sa o vada un radiolog inainte de a face excizia?
Multumesc si multa sanatate tuturor
melanom malign 06-03-2012, 21:12:29 de către RaulDuke
numai bine !
melanom malign 06-03-2012, 15:32:10 de către corina76
Multumesc din suflet, sper sa aveti dreptate. Cred ca o sa merga la un chirurg aici in Oradea. Avem si un anatomopatolog bun aici.

Toate cele bune
melanom malign 06-03-2012, 14:55:29 de către RaulDuke
la cum descrii tu, o lezine practic nemodificata de 10 ani, e putin probabil sa fie melanom malign, nu prea respecta criteriile de diagnostic. totusi diagnosticul se pune numai pe biopsie, iar daca e o "alunita" care e in calea traumatismelor, supusa la raniri accidentale periodice, cu siguranta ca se indica sa fie scoasa, pentru ca "se poate maligniza"...
de asemenea, biopsia nu se poate face cu laser!
nu cred ca se impune sa mergeti pana in ungaria pentru doar atat... ce va trebuie este un chirurg ok, poate chiar un dermatolog, si un laborator de anatomie patologica la fel de ok.
melanom malign 06-03-2012, 09:41:47 de către corina76
iti multumesc Roxana, sper si eu ca biopsia sa demonstreze contrariul. Inca nu s-a hotarat unde sa faca interventia chirurgicala. Noi suntem din Oradea. Voi ce parere aveti unde ar trebui sa o faca? La Oradea, Cluj sau Ungaria? Sigur vrea metoda clasica, nu laser. A hotarat sa faca si radiografii inainte de operatie.
Nu stiu, poate spun o mare prostie dar ea are alunita aceasta de vreo 10 ani. A crescut foarte putin, culoarea nu s-a modificat in timp, s-a mai lovit si in vara si nu s-a intamplat nimic. Acum s-a lovit din nou, a sangerat un pic dar rana s-a vindecat. Ce credeti, daca o lasa acolo, fara sa umble la ea, ce se poate intampla? Cum am zis poate e o prostie, dar intreb, daca cineva stie ceva. Cunoasteti cazuri?

Inca o data multumiri si multa sanatate tuturor.
melanom malign 06-03-2012, 00:04:10 de către roxana K
Buna Corina, mama mea a primit acelasi diagnostic tot in urma unei alunite, am mai scris inainte asa k nu ma voi repeta.Vroiam sa-ti spun daca chiar are acest diagnostic in urma biopsiei, trebuie intrebat daca ar trebui sa faca interferon sau citostatice pentru a nu metastaza iar daca opteaza pt laser atentie si mai mare.Imi pare rau sa aud de aceasta boala crunta stiind cat de repede avanseaza.Daca pe viitor te pot ajuta cumva, o voi face cu mare placere...dar sper ca biopsia sa dovedeasaca contrariul.Sanatate multa!
melanom malign 05-03-2012, 13:32:00 de către RaulDuke
nu cred ca mai e momentul pentru a doua, a treia, a shaptea opinie, ci mai degraba pentru biopsie.
melanom malign 05-03-2012, 10:42:20 de către corina76
V a multumesc. Maine are programare la un alt dermatolog, pentru a doua opinie. O sa revin cu mai multe detalii dupa ce aflam diagnosticul cu certitudine.
Numai bine si multa sanatate tuturor
melanom malign 04-03-2012, 18:21:21 de către RaulDuke
oricum ar fi, daca leziunea este suspecta de a fi MELANOM MALIGN, ea trebuie rezecata chirurgical, si asta fara prea multa asteptare, cel putin spre a se pune un diagnostic cert. ce e de facut ulterior se va decide in functie de cat de extinsa este boala: ce dimensiuni si alte caracteristici are tumora, daca exista ganglioni invadati, care sa se palpeze sau sa fie detectati prin de exemplu o ecografie, etc.

in orice caz, tumora trebuie scoasa initial. vorbim dupa ce aveti mai multe informatii, in primul rand buletinul histopatologic de la operatie si alte concluzii ale medicilor cu care vorbiti.

va uram numai bine si noroc !
melanom malign 03-03-2012, 21:01:29 de către onyx20
Corina, important e sa o scoata cat mai repede indeiferent de ce natura este. Si s-o scoata cu limite largi pentru a evita alte complicatii ulterioare. Mai grav era daca era privita cu superficialitate si ajungea pe mana unor nepriceputi care ar fi putut face mai mult rau.
melanom malign 02-03-2012, 10:56:34 de către corina76
Multumesc Laura.
Multa sanatate mamei tale
melanom malign 02-03-2012, 09:45:29 de către LauraEO
Poate va ajuta informatia : http://salveazadaniela.wordpress.com/

Mama mea e intr-o situatie asemanatoare, poate chiar mai grava decat melanomul si citesc tot ce prind. Daca cautati terapia Gerson, are rezultate foarte bune pe Melanom, chiar melanom metastazat.

Multa intelepciune va doresc...ca vine si sanatatea !
melanom malign 01-03-2012, 21:21:14 de către corina76
Buna seara,
Azi am aflat o veste cumplita si in acest moment sunt sub influenta acestui soc. Cumnata mea in varsta de 38 de ani a fost azi la un dermatolog si i s-a pus diagnosticul de melanom malign in faza de crestere nodulara, brat drept. Mentionez ca nu i s-a facut nici un fel de analize, doar medicul s-a uitat si ia spus ca are melanom si a si vrut sa o trimita la chirurg pentru operatie. Categoric vom merge sa mai consultam si un alt medic. Diagnosticul acesta grav nu se pune in urma unei biopsii ? Mentionez ca are o alunita pe bratul drept si in urma cu cateva zile s-a lovit la ea si a sangerat. A fost la medicul de familie si a trimis-o la dermatolog. Acum suntem socati de aceasta veste si as vrea sa stiu cum ar trebui sa procedam, sa nu intram in panica, sa putem sa o ajutam. S-a programat deja pe saptamana viitoare la un alt dermatolog. Ce am citit aici m-a ingrozit. Daca e ceva sper sa fie in stadiu incipient si sa se poata trata.
Multa sanatate tuturor.
melanom malign 23-02-2012, 20:48:42 de către RaulDuke
ma tem ca, de principiu, este contraindicata.
melanom malign 23-02-2012, 12:20:46 de către ionut_moldovan
Pentru RaulDuke, ce stiti despre ulitizarea Avastinului in cazul metastazelor cerebrale?
melanom malign 08-02-2012, 22:36:11 de către RaulDuke
spanzul nu este un tratament. este ca si cum ai intreba daca poate sa mearga si cu spatele, in perioada aceasta. nu este o chestiune medicala.

26287 com 1 2 3 4 ..... 236237238239240241242 ..... 260 261 262 263 INAINTE ›
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp