Ultimele comentarii pe forum
SUBIECT | COMENTARIU | |
cancer la san diagnosticat in iulie |
11-11-2012, 19:07:10 de către ELIVIA
Subiect: cancer la san diagnosticat in iulie
Pentru easDa, intradevar cancerul s-a declansat in primavara lui 2009, stiu sigur (atunci mi-am dat seama ca tatal meu nu mai are nici o sansa la viata si in iunie s-a stins), dar n-am facut nimic pentru ca v-am spus, sincer, ca voiam sa mor dar din pacate nu se poate muri asa usor si cand vrem noi. Din martie anul acesta am mers la oncologie si am inceput tratamentul doar pentru ca nu mai puteam sa merg la serviciu din cauza vederii si nu stiam ce sa mai fac (nu stia nimeni din jurul meu ca eu am cancer).Daca tot am inceput sa lupt cu boala, m-am decis s-o fac cu toate puterile pentru ca asa sunt eu si nu din dorinta de a trai neaparat. Maine o sa fie operatia dupa care inca doua sedinte de chimioterapie si apoi in functie de evolutia starii mele generale in urmatoarele doua luni o sa-mi fac o reevaluare cu RMN, PET/CT, Scintigrafie, si ce o sa-mi recomande medicul oncolog. Multumesc pentru urari, vasimt aproape, sanatate si o seara placuta! |
|
10-11-2012, 21:46:14 de către eas
D-na Elivia. Mi-am dat seama cand ati mentionat ca mama dumneavoastra este operata de cancer la san stadiul IIIB de 9 ani ca ceva nu era in regula cu stadiul cancerului la san la dumneavoastra. In mod normal stiati ca peste 40 de ani trebuie sa faceti o mamografie pe an si nu aveati cum sa ajungeti in stadiul IV daca o faceati si data fiind supravietuirea mamei dumneavoastra pe termen lung dupa diagnosticarea in stadiul IIIB am intuit ca nu era vorba de o forma agresiva de cancer nici la dumneavoastra. Deasemeni am invatat de cand am contact cu femei diagnosticate cu cancer la san ca nu te pui cu psihicul omului. Sunt femei care prefera sa moara de cancer la san decat sa si-l taie cu toate ca in general nici nu mori asa de repede si te mai si chinuiesti rau inainte daca nu-ti faci tratamentul, dupa cum sunt femei care indiferent de pronostic lupta pana in ultima clipa pentru sansa lor la viata chiar daca accepta si ca poate sfarsitul pe acest pamant este aproape. De asta in cazul dumneavoastra am admis ca totusi mastectomia va poate ajuta macar d.p.d.v. psihologic ceea ce in lupta cu cancerul este important daca asta este ceea ce tineti neaparat sa faceti stiind si ca din familie stiti exact ce inseamna acest lucru. In fond prea mult rau nu mai are cum sa va faca chiar daca se poate dovedi inutil. In general medicii stiu cum e mai bine ca ei cu asta se ocupa si nu suntem noi primii pacienti din lume. Centru specializat inseamna Institut Oncologic. Dumneavoastra aveti nevoie ca sa nu va operati sanul chiar degeaba cel putin de un CT torace abdomen in care sa se vada daca nu cumva aveti si organe interne metastazate si o Scintigrafie in care sa se vada daca nu aveti deja si metastaze osoase ca RMN cerebral banuiesc ca aveti deja ca stiti ca a scazut tumora cerebrala de la tratament. Toate astea pot tine in mare locul PET/CT-ului pentru diagnosticare. Din lipsa de informatii complete se pare ca am judecat gresit oncologul si chirurgul dumneavoastra. Important este ca chirurgul, indiferent daca este la stat sau privat, sa mai fi practicat cu succes acest tip de operatii adica mastectomii totale cu evidare ganglionara totala. Bafta si sanatate va doresc ! |
|
09-11-2012, 22:18:58 de către maria1960
multumesc!luni cred ca o sa merg la medicul oncolog sa vad ce zice si tinem legatura!inca odata multumesc si o seara buna! |
|
09-11-2012, 21:37:04 de către ELIVIA
Iti multumesc foarte mult eas pentru toate sfaturile pe care mi le-ai dat: ai dreptate in privinta faptului caci cancerul meu a avansat in timp(nu este o forma agresiva), l-am neglijat pentru ca voiam sa mor.Nu inteleg ce vrei sa spui cu un centru specializat dar eu am mers la un chirurg dintr-un spital de stat nu la unul particular, am spus doar ca o sa ma opereze la clinica particulara si nu la spital. Multa sanatate ! |
|
09-11-2012, 17:21:16 de către eas
Adresa de pe net a institutului din Cluj este iocn.ro/. Aveti sectiunea pentru pacienti si un numar de telefon. Incercati macar sa vorbiti la telefon cu un medic de acolo, spuneti exact ce aveti si ce vreti, ce acte medicale aveti si vedeti daca va pot ajuta sau nu. O sa vrea consultatie bineinteles dar macar in mare sa va dea relatii. Spuneti si de mama dumneavoastra ca s-ar putea sa conteze si asta. Sanatate ! |
|
09-11-2012, 15:20:22 de către eas
Celulele canceroase nu sunt programate sa moara singure asa cum sunt programate celelalte celule din care suntem alcatuiti. Atat. Ele mor daca sunt indepartate chirurgical unde formeaza tumora si sub actiunea chimioterapiei si radioterapiei. Dar nu mor de la tratament intotdeauna toate celulele canceroase posibil diseminate in corp. De asta unii fac recidiva si altii nu. Ma bucur pentru mama dumneavoastra ca si eu am avut cancer la san stadiul IIA, am facut tratament si sper sa nu mai am nimic. Si eu nu v-am recomandat sa renuntati la operatie chiar daca nu e standardul de tratament medical recomandat in cazul dumneavoastra. Tocmai pentru ca si eu sunt doar un pacient informat de nevoie si ca pacient sunt de parere ca bolnavul are dreptul sa lupte pentru viata lui atat cat poate cu ajutorul sistemului medical chiar si dincolo de recomandarile medicale standard. V-am recomandat doar sa nu va operati la acest chirurg particular care din ceea ce ati relatat dumneavoastra ca v-a spus si cerut ca acte medicale mi-a creat impresia, care poate fi gresita dar v-am relatat motivele pentru care am aceasta impresie, ca nu este in masura sa efectueze tipul de operatie de care aveti dumneavoastra nevoie. Mai pe romaneste orice chirurg poate in mare sa scoata un san dar nu orice chirurg curata bine locul de celulele restante ale sanului care in cazul nostru pot fi si canceroase, nu orice chirurg cand vede pe viu muschiul pectoral stie si daca trebuie sa taie si din el sau nu, orice chirurg poate scoate cativa ganglioni limfatici axilari dar nu orice chirurg gaseste majoritatea ganglionilor limfatici axilari sa-i scoata, ceea ce in cazul nostru este vital, fara sa ramai cu sechele medicale prea mari, etc.. In schimb v-am recomandat sa incercati sa folositi toate resursele pe care acest sistem medical vi le poate oferi. Un PET/CT gratuit, o opinie si de ce nu o operatie de mastectomie totala cu evidare ganglionara totala la un centru specializat si un neurochirurg. Banuiesc ca in afara de faptul ca nu vedeti va este frica sa apelati la un centru specializat pentru a nu fi refuzata cum ati fost initial de medicul dumneavoastra oncolog. Dar si el in final v-a dat trimiterea la chirurgie pe care ati cerut-o. Cu trimiterea, dovada ca sunteti asigurata si toate actele medicale pe care le aveti incercati la un centru specializat. Personal cred ca daca daca tineti neaparat sa va operati nu vad de ce v-ar refuza. Datoria lor este sa va informeze cum este mai bine si dumneavoastra hotarati singura cum vreti sa va tratati. Standardul este doar ce se recomanda pentru majoritatea pacientilor aflati in situatii similare nu si ce esti tu obligat sa accepti. Daca cumva nu merge, ceea ce personal nu cred, puteti apela in ultima instanta ulterior la acest chirurg particular. Dar ar trebui sa veti macar un CT torace abdomen facut. Si nu este cazul sa intrati in panica de timp acuma. Ceea ce aveti dumneavoastra sau s-a format in ani de zile cum cred eu sau este o forma foarte agresiva si atunci chiar ca este prea tarziu. Deasemeni incercati sa aflati daca va incadrati in grad de handicap cu insotitor ori cu cancer stadiul IV ori cu orbirea ori cu amandoua. Eu cred ca da. Si cititi la adresa de net: dansantimbreanu.wordpress.com/liliana-ilie-povestea-ei/ pentru informatii despre un caz asemanator dar ea a avut tumora de pe creier benigna. Multa sanatate ! |
|
08-11-2012, 22:03:25 de către RaulDuke
cum ?iar apoi... ce e extrem de important inainte de un asemenea pas oricum enorm de riscant: trebuie sa te ASIGURI ca nu exista metastaze si in alte parti. |
|
08-11-2012, 21:31:54 de către ELIVIA
Pentru easVa multumesc pentru mesaj dar nu m-ati convins sa renunt la operatie. Nu am inteles prea bine ce e cu celulele susa care nu mor niciodata: mama mea a fost operata la san in urma cu 9 ani si avea stadiul IIIB si nu a mai avut probleme de atunci. Stiu ca la mine este mai grav dar o sa lupt si cu metastaza cerebrala. O seara buna. |
|
08-11-2012, 18:15:01 de către RaulDuke
examen clinic prin autopalpare, examen clinic periodic la medic + mamografie periodica + analize biologice tot periodice, inclusiv eventual niste markeri tumorali. medicii tai iti vor explica asta, numai sa-i intrebi. incepe cu medicul de familie ! |
|
08-11-2012, 17:28:53 de către maria1960
buna seara!o intrebare mai am:ce implica "urmarirea la distanta"in cazul meu?multumesc! |
|
08-11-2012, 00:14:14 de către eas
D-na Elivia. Va admir curajul cu care incercati sa luptati cu cancerul. Dar din nepasarea, ca sa nu-i spun altfel, medicului dumneavoastra oncolog ati ajuns pe carari gresite. Cancerul este o modificare celulara acceptata la un moment dat de organism. Adica din miliardele de celule din care suntem alcatuiti in procesul continuu de reinnoire al celulelor noastre apare o celula (rar doua) susa (nediferentiata) defecta din punctul de vedere al organismului, care are proprietati care o fac nemuritoare (celelalte celule sunt programate sa si moara asta nu), poate circula prin organism (celelalte nu o pot face) prin sange si limfa, poate ataca celule din alte parti ale corpului in care ajunge si are si rata de crestere mare. Asa apar tumorile. Asa ca ati avut initial o celula canceroasa la san care a format o tumora la san din care au plecat prin sange si limfa celule canceroase in corp si cel putin una a atacat deja cu sorti de izbanda o celula din creier si acolo se dezvolta ca tumora canceroasa a creierului independent de tumora primara. Chimioterapia si radioterapia omoara celulele cu rata de crestere mare din organism dar nu reuseste intotdeauna sa le omoare pe toate. Acum despre tratament. Medicul dumneavoastra oncolog trebuie sa va dea REFERAT pentru PET/CT pentru ca va incadrati in lege sa-l faceti gratuit cu cancerul la san cu metastaze la creier pe care-l aveti. Interesati-va la Casa de asigurari de sanatate de care apartineti si daca sunt fonduri vi-l face gratuit. Dureaza cel putin o luna. La medicul care a spus ca va opereaza sa nu o faceti sub nici o forma pentru ca este neprofesionist. Dumneavoastra ati cerut mastectomie si el a spus ca va face si cu anestezie locala din cauza tumorii de pe creier ceea ce este imposibil. Se face numai cu anestezie generala peste tot in lume. Cu anestezie locala poate scoate numai tumora din san ceea ce in cazul dumneavoastra este total cotraindicat pentru ca daca celulele dumneavoastra canceroase au ajuns deja si la creier va dati seama ca sanul este invadat de ele in totalitate chiar daca nu au format deja si tumori. Vor forma ulterior. Dupa PET/CT trebuie sa faceti mastectomie cu evidare ganglionara totala (adica scosi toti ganglionii axilari aferenti sanului afectat pentru ca ei aduna celule canceroase) doar daca tumora de pe creier poate fi si ea operata. Alfel va slabiti organismul degeaba si putinele resurse pe care le mai are in loc sa le foloseasca sa lupte cu cancerul atat cat mai poate le va folosi pentru recuperarea dumneavoastra fizica de dupa operatie si va veti scurta zilele. Asa ca la acest chirurg nu va operati ca va ia doar banii. Pur si simplu individul este periculos. Trebuie sa ajungeti la Cluj sau Bucuresti macar pentru o opinie. Nu va costa ca la particulari. Recompensele sunt mici nu stiu 100 la doctor, 10 la asistenta intrebati pe acolo. La operatie cateva sute sau cat aveti. Analize daca aveti PET/CT facut n-o sa mai fie nevoie de mare lucru. Am inteles ca nu va puteti deplasa pentru ca nu vedeti. Apelati la preotul din sat sa ia legatura cu preoti de acolo sa va trimita pe cineva sa va ia de la gara sau autogara, sa va duca la spital si inapoi la gara. Ca intra in atributiile lor crestinesti sa ajute oamenii bolnavi la nevoie si nu e nici o rusine. Sau incercati sa apelati sa va ajute cu cineva de la asociatiile locale de bolnavi, fie ele si pentru alte boli, pentru Bucuresti ar fi asociatia Pavel telefon 0213183269 interior 1551 sau 0765244416. Le gasiti pe net. La fel cu cazarea. Gasiti si cu 70 - 100 pe noapte pe langa centrele oncologice. Sunt oameni care inchiriaza camere in vile, moteluri la bolnavi si insotitori mai ieftin decat la hotel. Gasiti pe net la cazare si scrieti in continuare centrul oncologic la care vreti sa va duceti. Imi pare sincer rau pentru situatia in care va aflati dar daca tot vreti sa luptati macar s-o faceti cu folos. Sanatate va doresc. |
|
07-11-2012, 22:57:31 de către RaulDuke
numai bine la toata lumea! |
|
07-11-2012, 21:03:11 de către ELIVIA
Va multumesc din suflet pentru toate explicatiile, sunte-ti un OM MINUNAT, cu suflet mare.O seara buna va doresc. |
|
07-11-2012, 20:43:44 de către maria1960
multumesc!o seara buna! |
|
07-11-2012, 20:17:47 de către RaulDuke
maria1960: "triplu negativ" este doar un nume, doar o varianta din 4 disponibile din punct de vedere imunohistochimic. nu e niciun motiv suplimentar de panica, evident ca daca era iti spuneam este doar numele care sugereaza faptul ca trei tipuri de receptori sunt NEGATIVI: receptorii estrogenici si progesteronici (adica cei hormonali) si receptorii HER2; ca atare nu poti primi nici tratament hormonal si nici Herceptin, pentru ca nu are rost. singura varianta este cea a ce s-a facut deja. asta e tot.ELIVIA: daca tu ai niste metastaze care nu sunt sau nu se pot opera, sa scoti tumora primara este TOTAL de geaba, pentru ca respectivele metastaze vor progresa la randul lor ca niste cancere de sine statatoare; practic poti sa-ti imaginezi ca in gradina ta de flori apare o buruiana, care intr-un anume timp da seminte purtate de vant si in scurt timp ai mai multe buruieni fiice, mai mici sau mai mari, peste tot; ei bine, la ce consideri ca ar putea fi bun ca in acest moment tu sa vii cu un ditamai excavatorul prin gradina ta si sa il folosesti pentru a rade o mare parte din pamantul sub care se afla acea prima buruiana de la inceput, si atat ??? nu cred ca, cel putin in scris, se poate explica mai bine de atat situatia acesta. despre problema ta cu vederea... ma tem ca nu ma pot exprima pentru ca nu am nicio data despre leziunea ta cerebrala, unde, cum e raspandita, daca a fost sau nu biopsiata, cum a fost tratata, cum evolueaza, etc etc etc. din pacate daca este intr-adevar o metastaza de la cancerul de san, lucrurile rele pe care le-a facut sunt aproape sigur ireversibile. ca atare, dupa parerea mea, singura sansa in care sanul merita scos este cea in care leziunea din creier NU este defapt o metastaza si in plus se face si un PET/CT care atesta ca nu mai exista metastaze si prin alte parti. |
|
07-11-2012, 19:26:33 de către maria1960
buna seara!sunt putin cam speriata!ma pot incadra la cancer de san triplu negativ?rezultatul histopatologic este carcinom mamar invaziv tip ductal comun.cu scuzele de riguare va rog sa fiti mai explicit ce inseamna in cazul meu`triplu negativ`?(ca am inteles ca acest fel de cancer este foarte agresiv si cu un pronostic foarte rau!) |
|
07-11-2012, 13:48:46 de către ELIVIA
Aveti dreptate, total neinformata, dar n-am inteles de ce degeaba; ulterior cu chimioterapie si radioterapie nu se pot rezolva alte metastaze?Si mai am o intrebare putin mai deosebita pentru dumneavoastra, poate aveti cunostinte sau din experienta profesionala daca ati avut cazuri. De la metastaza cerebrala mi s-a afectat vederea lateral dreapta(nu vad deloc in partea dreapta) si am avut tulburari de echilibru care au disparut dar vederea nu s-a atenuat deloc fiind in continuare dependenta de altii. Daca aveti cunostinte de neurologie si puteti sa-mi spune-ti daca se mai poate face ceva, ori s-au distrus celule nervoase, va spun sincer ca asta ma termina, nu pot sa conduc, nu pot sa merg singura in oras etc. |
|
07-11-2012, 01:45:59 de către RaulDuke
sa te operezi absolut degeaba. asta inseamna in primul rand sa te expui la riscurile perichirurgicale, complicatii infectioase, complicatii legate de anestezie, hemoragie, etc, apoi sa suferi o operatie mutilanta si apoi sa mai si platesti pentru asta. desigur ca daca exista metastaze care nu sunt operate, acestea vor progresa la un moment dat, facand tot efortul pentru tumora locala sa fie absolut inutil ba, cum am spus, potential daunator.desigur ca, in mod fundamental, este alegerea ta (atata timp cat gasesti medici care sa coopereze), dar parerea mea umila este ca faci o alegere total neinformata. mult succes ! |
|
07-11-2012, 01:30:39 de către ELIVIA
Pentru domnul doctor.Chirurgul nu mi-a facut nici o evaluare si nici nu mi-a recomandat vreuna, doar o simpla consultatie mi-a facut, iar pentru ziua interventiei mi-a spus sa-i aduc hemoleucograma, EKG si ecografie. Medicul anestezist mi-a cerut localizarea metastazei cerebrale pentru a nu face embolie dar oricum chirurgul a spus ca ma opereaza si cu anestezie locala. In ce scop ma opereaza?pentru a face bani; am glumit; mai mult sau mai putin pentru ca este clinica particulara si se plateste. Ma opereaza la cererea mea personala dupa cum v-am mai spus. Eu v-am intrebat si nu mi-ati raspuns, stiu ca nu aveti multe date despre mine, ce se poate intampla rau sau mai rau in cazul interventiei chirurgicale la tumoa principala in stadiul 4 cu metastaze. |
|
07-11-2012, 00:18:39 de către RaulDuke
desigur. numai bine ! |
|
06-11-2012, 23:46:12 de către maria1960
va multumesc din suflet si mai tinem legatura!o seara buna! |
|
06-11-2012, 22:06:15 de către RaulDuke
tumora pe care ai operat-o intra in categoria asa-numitelor "triplu-negative". ca atare dincolo de chimioterapie, operatie si iradiere (ce ai facut deja) nu mai urmeaza nimic, ca tratament, ci numai urmarire la distanta, dupa cum stabileste oncologul tau. practic te poti considera vindecata in momentul de fata. felicitari ! respecta urmarirea la distanta, este foarte important ! |
|
06-11-2012, 20:32:16 de către maria1960
buna seara d-nul doctor, azi am intrat in posesia rezultatului imunohistochimic:ER negativ, PGR negativ, Cerb B2 fara reactie membranara in celule tumorale(-);CK5/6pozitiv zonal in celule tumorale;Ki67 pozitiv 60%in celule tumorale!In urma acestui rezultat, ce tratament credeti ca as mai putea urma?multumesc si astept un raspuns de la d-voastra! |
|
05-11-2012, 22:29:27 de către RaulDuke
acest medic chirurg a facut o evaluare completa a extensiei bolii, in ideea ca te opereaza peste o saptamana ? in cazul de fata se indica inclusiv PET/CT; ti-a cerut macar un examen CT de torace, abdomen si pelvis + un RMN cerebral ? in ce scop te opereaza ? |
|
05-11-2012, 20:49:06 de către ELIVIA
Buna seara domnule doctor.Astazi am luat legatura cu un medic chirurg care ma va opera pe data de 12.11.2012, o sa revin dupa operatie. O seara placuta va doresc! |
|
05-11-2012, 00:00:30 de către RaulDuke
pentru ca toate acestea, cum am spus, trebuie sa faca parte dintr-o conduita UNITARA, condusa/coordonata de oncolog, si toti sa se puna cap la cap ca in cazul tau aceasta chiar este O SOLUTIE. cum ar fi sa te operezi de san si apoi neurochirurgul sa zica "eu nu pot opera" ?asta ar merita intrebat oncologul tau: metastaza cerebrala este operabila ? |
|
04-11-2012, 23:56:59 de către ELIVIA
Aveti dreptate in privinta, , mesei rotunde", medicul oncolog cand i-am spus despre operatie mi-a raspuns ca daca eu vreau sa ma mutilez foarte bine, fara alte explicatii si mi-a dat trimitere la chirurgie. Vreau sa va mai spun ca sunt un simplu salariat bugetar si nu imi permit prea multe investigatii si medici de incredere si in plus din cauza metastazei cerebrale mi-a fost afectata vederea si nu prea pot sa ma deplasez singura, am domiciliul la tara departe de un centru renumit ca Timisoara, Cluj sau Bucuresti. Am o ultima intrebare, o nelamurire, am inteles din raspunsul dumneavoastra ca ar trebui sa discute chirurgul cu neurochirurgul si nu inteleg de ce? nu as putea sa fac mastectomia si sa iau apoi legatura cu un neurochirurg? Va spun sincer ca inca mai am speranta ca metastaza mi se va, , vindeca", cu totul(scuzati ca nu stiu termenul). Inca o data mii de multumiri, multa sanatate si noapte buna. |
|
04-11-2012, 23:18:10 de către RaulDuke
teoretic daca toate lucrurile sunt in regula si se poate pune "mana in foc" ca nu mai exista si alte metastaze, se poate recurge la mastectomie dar numai daca se opereaza si metastaza cerebrala. asta ar presupune niste medici de incredere, printre care un expert in san + un superspecialist in neurochirurgie care sa se inhame la asta + o evaluare beton facuta inainte, care sa includa inclusiv PET/CT. cu acestea in minte, este fezabila o operatie. desigur ca mai trebuie ceva: ca toti acesti medici inclusiv oncologul sa stea odata la masa si sa discute planul, inainte de a pleca pe acest drum. asta ma tem ca e cel mai greu de gasit in romania... |
|
04-11-2012, 23:03:49 de către ELIVIA
Am considerat, repet personal, fara sfatul nimanui, dupa ce am citit mult referitor la cancer ca tocmai pentru ca este o operatie grea sa o fac acum pana ce organismul meu nu va fi foarte afectat din cauza chimioterapiei si a radioterapiei.Deocamdata nu au fost depistate si alte metastaze decat cea cerebrala care v-am spus ca a reactionat foarte bine la chimioterapie si nu am spus ca este inoperabila dar m-am gandit ca poate fi eventual operata ulterior. Va mai spun caci comunicarea cu medicul oncolog este destul de dificila de aceea va multumesc si va cer sfatul dumneavoastra. |
|
04-11-2012, 22:35:47 de către RaulDuke
desigur ca "se poate", daca nu e destul de mare si poate fi detasata de orice tesut pe care o invadeaza (perete toracic, vase, etc), dar trebuie sa iti raspunzi la urmatoarea intrebare, daca exista metastaze: LA CE FOLOSESTE ASTA ? pentru ca e o operatie grea, cu riscuri mari... |
|
04-11-2012, 22:17:28 de către ELIVIA
Chiar acest lucru nu l-am inteles; am citit peste tot ca este contraindicat dar n-am inteles de ce si ce se poate intampla; de ce nu se poate, , extirpa` tumora primara in stadiul IV? |
|
04-11-2012, 21:57:33 de către RaulDuke
in conditiile unei boli metastatice, mai ales cu metastaze inoperabile, mastectomia este contra-indicata. treaba cu "tumora primara care alimenteaza tumorile secundare" este doar o poveste. |
|
04-11-2012, 21:46:22 de către ELIVIA
Scuze, am vrut sa spun mastectomie, indepartarea sanului drept. |
|
04-11-2012, 21:32:03 de către RaulDuke
intrebarea mea a fost legata de cuvantul tau "histerectomie" care se refera la scoaterea UTERULUI. avand in vedere ca ai zis ca ai cancer mamar, e posibil sa fi vrut sa spui "mastectomie"? sau te referi la scoaterea ovarelor ? |
|
04-11-2012, 15:13:28 de către ELIVIA
Am scris ca aveti un suflet mare dar este incredibil ce faceti si inca odata va multumesc frumos in numele tuturor celor care au nevoie de dumneavoastra.Vreau sa va spun ca nu m-a sfatuit nimeni dar, in prostia mea, mi-am zis ca este mai usor de luptat cu metastazele decat cu, , , bomba` care o am la piept si care produce in continuare celule canceroase. V-am cerut parerea, daca este mai rau sau ce se poate intampla. |
|
04-11-2012, 12:09:22 de către RaulDuke
nu stiu suficiente lucruri despre cazul tau. in ce scop vrei sa se faca operatia de histerectomie ? |
|
04-11-2012, 11:37:13 de către ELIVIA
O intrebare pentru domnul doctor RaulDuke.In martie 2012 am fost diagnosticata cu neoplasm mamar cu metastaze cerebrale, am facut sasa sedinte de Epirubicina Actavis in urma carora formatiunea dela nivlul cerebral mi-a scazut dela 3, 6cm. la 0, 7cm., in continuare patru sedinte cu administrare de Taxol iar acum am solicitat domnului doctor operatia de histerectomie. Va intreb pe dumneavoastra de ce nu este recomandata operatia in stadiul IV, ce se poate intampla mai rau? Va multumesc frumos! Sunte-ti un om cu suflet mare si bun. |
|
24-10-2012, 18:19:28 de către RaulDuke
am inteles. ramane ca varianta urmarirea, asupra careia ati si convenit, am inteles. |
|
24-10-2012, 17:31:48 de către AlexandraCC
m a intrebat, nu am cazuri in familie..despre biopsie nu am vb pentru a nu am stiut.. |
|
24-10-2012, 16:32:55 de către RaulDuke
ok, atunci asta ai de facut. ai discutat cu ea despre o eventuala biopsie ? te-a intrebat daca mai exista cancere prin familia ta ? |
|
24-10-2012, 16:21:20 de către AlexandraCC
Mi a zis sa revin peste 2 luni neaparat sau daca simt cv, vreo modificare, daca se mareste ( caci se simte la mana) sa ma duc imediat..era putin rezervata..din cauza ca am 21 de ani.. |
|
24-10-2012, 16:15:32 de către RaulDuke
am inteles. si a fost deci recomandata o biopsie sau doar urmarire ? |
|
24-10-2012, 15:01:06 de către AlexandraCC
dr.Elena Teodorescu clinica Donna...adica vreau sa shtiu daca acest nodul nou aparut care are contururi sterse..etc..prezinta un risc mai mare..D-na doctor oricum a avut o reactie asa putin speriata cand l a descoperit..si mi a zis k din cauza ca e intens vascularizat e posibil sa mi creasca repede..avand in vedere k s a dezvoltat in ultimele 6 luni.. |
|
24-10-2012, 13:29:20 de către RaulDuke
de acest risc din pacate nu e scutit nimeni niciodata. insa detalii mai multe decat ti-au dat medicii tai, ma tem ca nu prea putem furniza. sonoelastografia asta sincer NU stiu de cine este indicata, caci nu este nici pe departe o investigatie standard. ce medic te urmareste ? nu este genul de situatie in care sa zbori de la un medic la altul, ci trebuie sa ai unul care sa te urmareasca pe termen lung, indiferent ce alte analize iti mai recomanda din cand in cand. este cumva medicul de familie ? |
|
24-10-2012, 12:24:13 de către AlexandraCC
buna ziua! am 21 de ani..acum 6 luni am descoperit un nodul la sanul drept, mi am facut ecografie mamara, mi au descoperit 6 noduli la sanul drept, de tip fibroadenom, si unul la sanul stang. Mi a zis sa revin dupa 6 luni, am fost ieri si mi au mai aparut la sanul stang inca 2, unul mic de acceasi structura ca celelalte, insa altul cu formatiuni cu contururi sterse, structura discret hipoecogena fara fenomene acustice posterioare, intens vascularizata, cu dimensiuni de 1/0, 5 cm.La sonoelastografie prezinta scor TSUKUBA 1-2(benign). Mi a zis sa revin peste 2 luni pentru a mi face din nou ecografie pentru acest nou aparut nodul care este suspect. Imi puteti da detalii va rog?Exista un risc sa fac cancer? |
|
19-10-2012, 23:36:06 de către maria1960
multumesc, multumesc, multumesc!sa inteleg ca raman cu perisorul?(si bineanteles sanatoasa)ca daca se impune...renunt iarasi la el! |
|
19-10-2012, 23:28:49 de către RaulDuke
daca ai facut si farmarubicina si taxotere, nu cred ca vei mai face alte serii, sub rezerva rezultatului IHC. asteptam rezultatul. |
|
19-10-2012, 22:47:09 de către maria1960
cele 4 serii de chimio au fost facute cu farmorubicin 120mg si taxotere 120mg pe care le-am tolerat foarte bine.Cu noul tratament pe care spuneti ca l-as urma ar mai exista riscul de a-mi cadea parul?cand o sa primesc rezultatul la analize(saptamana viitoare)o sa va contactez din nou!multumesc! |
|
19-10-2012, 13:16:43 de către RaulDuke
da, sansa este mica, dar pot fi pozitivi ACUM. totusi nu asta e tinta repetarii examenului, pe care eu insausi nu l-as fi cerut. ce as fi cerut este repetarea biopsiei si imunohistochimimie + FISH/CISH pentru a se vedea cum e cu receptorii Her2, spre a vedea daca trebuie sau nu sa faci herceptin. pentru ca daca acesti receptori sunt pozitivi, acest lucru e un factor de risc si mai mare si sigur tratamentul trebuie completat cum ti-am zis, chiar si cu tot ce ai facut pana acum. tratamentul pe care l-ai face in continuare nu ti-ar da nici pe departe aceleasi stari de rau ca cel dinainte, pentru ca se foloseste alt medicament impreuna cu herceptinul, pentru 3-4 serii, numit Taxotere, cel mai probabil. asta indiferent daca ai facut iradiere sau nu. |
|
18-10-2012, 22:37:13 de către maria1960
daca la prima analiza din punctie am receptorii hormonali negativi, acum la a doua analiza dupa operatie pot iesi pozitivi?sunt la menopauza indusa, dupa prima serie de citostatice in luna martie, nu mi-a mai venit ciclul.care este riscul daca nu mai fac si celelalte serii de citostatice?tinand cont ca dupa operatie dr.Blidaru mi-a recomandat radioterapie(15 serii) |
|
18-10-2012, 21:46:57 de către RaulDuke
intrucat in momentul de fata statutul rerceptorului Her2 este practic necunoscut, este clar ca nu putem vorbi de niciun standard anume. daca se va adeveri ca defapt CISH este pozitiv, respectiv ca poti beneficia de HERCEPTIN, vei face inca cel putin tot 3 sau 4 serii de chimioterapie (diferita de cea de pana acum) cu herceptin + mai multe luni de herceptin simplu, cel mai probabil.daca Her2 este negativ (non-exprimat), vei face la fel, dar fara Herceptin. deci cateva serii de chimio, dupa cum va stabili medicul. daca repeti si receptorii hormonali si acestia ies pozitivi, vei face si un tratament hormonal ulterior. pentru asta va mai conta si daca esti sau nu la menopauza, si daca da, de cat timp. dar da, tratamentul trebuie completat. ce ai facut pana acum nu este considerat complet. |
|
18-10-2012, 21:26:11 de către maria1960
in primul set de analize, Cish-ul mi-a iesit neconcludent datorita epuizarii de material(punctia).Dr.oncolog mi-a spus sa repet Cish-ul si receptorii hormonali si in urma rezultatului se pare ca o sa mai fac inca 2 serii de citostatice!intrebarea mea este:este necesar cele 2 serii sau este un standard de 6?(va reamintesc ca am facut 4 serii inainte de operatie)!multumesc! |
|
17-10-2012, 15:30:59 de către RaulDuke
cu placere ! |
|
17-10-2012, 15:00:07 de către maria1960
Multumesc mult! |
|
17-10-2012, 14:14:18 de către RaulDuke
ma tem ca nu se poate. nu practic in romania, cel putin momentan. totusi, vorbim aici, nu ? mai ai vreo problema ? sper ca nu! |
|
17-10-2012, 13:56:01 de către maria1960
In familie nu amai avut astfel de cazuri.ps.doresc sa va contactez.la ce clinica as putea sa va contactez?sau un numar de contact.daca se poate! |
|
17-10-2012, 13:42:46 de către RaulDuke
multi inainte ! din pacate nu am toate datele, in mod evident, si deci nici o idee perfecta, asa cum au medicii tai, despre cazul tau.insa treaba nu a fost chiar completa, din punctul de vedere al standardelor internationale: receptorii hormonali au fost NEGATIVI, receptorul HER2 este cu 2 cruciulite (++); ca atare tratamentul hormonal iese din discutie, dar avand in vedere cele 2 cruciulite ale HER2, inainte de tratamentul chimioterapic, analizele trebuiau completate cu o testare care se cheama FISH sau CISH, pentru a se vedea daca chimioterapia trebuie sau nu asociata cu un medicament numit HERCEPTIN (trastuzumab); tu ai facut doar 4 serii, cel mai probabil cu o antraciclina (produsul rosu care face parul sa cada cel mai abitir), aproape sigur ca nu a fost vorba de HERCEPTIN, care e un medicament scump, care se da cu aprobare de la casa nationala; nu stiu daca se aproba in romania pentru tratamentul DINAINTE de operatie, asa cum e recomandat international (poate asta a fost o problema). in tot cazul, cu exceptia acestei discutii cu herceptinul (care se foloseste in caz de Her2 cu 3 cruciulite sau FISH/CISH pozitiv), tratamentul a fost absolut corect: intai chimioterapie pentru micsorarea tumorii, apoi operatie corecta, cu scoaterea ganglionilor si cu radioterapie dupa aceea; modul in care tratamentul a micsorat tumora inainte de operatie este un factor prognostic EXCELENT pentru tine, care indica o sansa foarte foarte mare de vindecare, fara probleme pe viitor, desi initial tumora a fost una agresiva. felicitari ! momentan te poti numara printre acei mandri oameni care se numesc "invingatori ai bataliei cu cancerul". nu se indica tratament ulterior (de exemplu hormonal), avand in vedere receptorii hormonali negativi in examenul imunohistochimic scris de tine. however, cum zic americanii, riscul ca aceasta boala sa "recidiveze" sau sa reapara pur si simplu in viitor, nu va scadea niciodata la zero. nu e zero defapt nici pentru o femeie absolut obisnuita, chiar mai tanara decat tine. insa pentru tine riscul se clasifica drept "mai mare decat in populatia generala". asta nu presupune sa traiesti viata cu frica; vei trai absolut normal, chiar si cu amintirea acestei experiente; tot ce trebuie sa faci este sa respecti vizitele la medic, cu reevaluari periodice, examinari clinice si din cand in cand, dupa cum va indica medicul tau, examene radio-imagistice. o intrebare as mai avea: prin familia ta mai sunt persoane bolnave sau care au murit de cancer ? in rest, numai bine ! |
|
17-10-2012, 13:23:06 de către maria1960
47 ani |
|
17-10-2012, 12:31:46 de către RaulDuke
ce varsta ai ? |
|
16-10-2012, 23:41:00 de către maria1960
la data de 16.03 2012 am fost diagnosticata:carcinom intraductal si invaziv ductal, masiv infiltrat limfocitar.M=8500/2;M=8500/3 in urma caruia am facut 4 cure de chimioterapie, tumoarea de la 4cm a dat inapoi pana la 1cm si am fost operata(rezectie mamara stanga limitata si limfadenectomie axilara stanga). concluzia dupa operatie:tumora reziduala.Carcinom ductal invaziv.(G3) total ggl examinati=12, invadati=0.M=8500/3 ypT1b(sector fara piele), ypN0.Dupa aceasta am mai urmat cu 15 sedinte de radioterapie.rezultatul imunohistochimic-ER negativ, pgr-negativ in celule tumorale)KI67 pozitiv 80-85%in celule tumorale, Cerb B2 componenta invaziva(++)CD10 negativ in celule tumorale, pozitiv in celule mioepiteliale, CK7 pozitiv difuz in celule tumorale, pozitiv in epitelii ducto-accinare normale.(acesta este rezultatul la punctia care mi-a fost recoltata inainte de operatie).Credeti ca mai este nevoie, dupa acest rezultat, sa mai reiau sedintele de chimioterapie?in speranta ca voi primi un raspuns va multumesc! |
|
20-07-2012, 19:47:58 de către RaulDuke
rezuma-te la postarea pe un singur subiect, caci altfel e greu de urmarit discutia. ti-am raspuns pe o alta pagina. |
|
19-07-2012, 20:10:54 de către cocoricos
da.asa este.buletin de analiza anatomo patologica.CONCLUZIE:carcinom invaziv ductal(carcinom glanduliform)G1(Fe1a2m2)pT1a pN0 M=8500/3 iar rezultatul imunohistochimic zice: ER pozitiv70%celule tumorale;PGR pozitiv 30%celule tumorale; CerbB2 fara reactie membranara semnificativa(-) Ki67 pozitiv 10%celule tumorale. ESTE GRAV?FAC CITOSTATICE SAU RADIOTERAPIE?SAU SI SI? Va rog sa-mi raspundeti?e matastaza? |
|
19-07-2012, 20:01:38 de către RaulDuke
nu. poate un anatomopatolog. oricum nu e important. |
|
19-07-2012, 19:13:10 de către cocoricos
buna ziua?pe buletinul histopatologic ce inseamna "M=8500/3?????stie cineva sa spuna? |
|
04-12-2011, 23:23:04 de către RaulDuke
cu placere ! |
|
04-12-2011, 22:53:39 de către eloise
Inainte de operatie a facut atat o ecografie mamara (prin august) cat si o sonoelastografie (prrin septembrie).La ambele a fost atentionata cu privire la riscul ca tumora sa fie maligna si de necesitaea interventiei chirurgiale. La Coltea in timpul internarii - a mai facut ceva investigatii in legatura cu care eu nu am documente... Dupa mamografie (tot in spital) i s-a spus ca sa nu isi faca griji ca e benign. I s-a mai spus ca nu sunt afectati ganglionii. Nu exista nici o suspiciune de metastaze. Durerile pe care le are - sunt cele reumatice dar pe care le are in posesie de zeci de ani, mai ales la genunchi...nimic nou nu mi-a raportat. Dupa externare mama s-a intors acasa in provincie. Imediat cum intra in posesia IHC pe care i-l trimit eu prin posta maine, se va duce la oncolog in Bacau (unde a mai fost o data cu rezultatul anatomopatologic ca sa ceara trimitere la V Babes) Multumesc mult pentru explicatii. |
|
04-12-2011, 20:42:38 de către RaulDuke
am revazut buletinele si tind sa am o idee destul de buna. diagnosticul pare a fi de CANCER MAMAR IN SITU (practic stadiul cel mai mic posibil), adica ceva de genul Tis N0 M0. nu mi-ai spus nimic niciodata de un eventual examen clinic, de o mamografie/ecografie de san si de axila, daca are ganglioni suspecti, daca are vreo suspiciune de metastaza pe undeva (dureri osoase nou aparute/progresate, ecografie hepatica, radiografie pulmonara). acesta este motivul pentru care eu pun toate aceste intrebari, pentru ca nu pot raspunde la anumite solicitari in cunostinta de cauza si in nici un caz nu pot tine locul unei consultatii REALE la medic(oncolog).presupunand ca intr-adevar este vorba de N0 (fara invazie ganglionara) si M0 (fara metastaze la distanta), stadiul este unul foarte mic, cu sanse de vindecare maxime. in protocol, avand in vedere varsta si rezultatul examenului IHC, intra ca ea sa urmeze tratament pe termen lung cu niste pastile numite INHIBITORI DE AROMATAZA (terapie hormonala), pentru minimizarea sanselor de recidiva sau reimbolnavire. adica ceva de genul Femara sau Arimidex sau alte din astea. desigur, aceste lucruri, in combinatie cu o monitorizare clinica si chiar radiologica, pe termen lung. sunt niste medicamente bine tolerate, cu profil de toxicitate, desi nenul, mult mai bun decat al citostaticelor. au si ele anumite efecte secundare, printre care cresterea riscului de osteoporoza, dureri articulare, modificarea profilului colesterolic, bufeuri, etc., dar lucruri care merg monitorizate si tinute sub control. acum spune-mi cand e planificata la un consult oncologic si, daca se poate, unde anume ? |
|
04-12-2011, 20:10:36 de către eloise
Buna seara, Nu a existat nici o estimare a stadiului de tip TNM pe buletinul anatomopatologic de la analiza pieselor la parafina. Am dat detalii cam acum o luna, daca aveti amabilitatea sa recititi, CTRL-F in pagina curenta dupa textul de mai jos: 29-10-2011, ora20:13 Nu a avut recomandare pentru nici un tratament, nici inainte de operatie nici dupa - asteptandu-se rezultatul IHC. Mama are 75 de ani iar menopauza s-a instalat fix la 50 de ani. Multumesc. |
|
04-12-2011, 16:58:30 de către RaulDuke
ca sa-ti pot spune toate lucrurile mai clar, spune-mi, te rog, care a fost diagnosticul TNM de dupa operatie (adica stadiul). inafara de asta mai e important sa stim si daca a facut vreun tratament inainte de operatie, sau dupa, si ce varsta are mama si daca se afla sau nu la menopauza si de cat timp. |
|
03-12-2011, 13:53:40 de către eloise
Eram `datoare` cu un rezultat de la examenul de imunohistochimie de la V. Babes.Redau mai jos: HISTOPATOLOGIC: Tesut mamar cu voluminos papilom mamar intraductal cu aspecte de metaplazie scuamoase si arii de carcinom papilar. Nu sunt prezente elemente invazive in sectiunile examinate. IMUNOHISTOCHIMIC: ER pozitiv peste 50% in celule tumorale; PGR pozitiv 10% in celule tumorale; CerbB2 fara reactie; Ki67 pozitiv 5%; ACT pozitiv in celule mioepiteliale prezente zonal; Ck34beta E 12 pozitiv zonal P63 pozitiv zonal CONCLUZII: Testele imunohistochimice sustin diagnosticul histopatologic. Mama nu a ajuns inca la oncolog u acest rezultat, dar nu pare sa fie OK. Banuiesc ca toate aceste elemente `pozitiv` prezente zonal semnifica ceva de loc `pozitiv`... Imi puteti spune care e opinia dumneavostra privind acest diagnostic, tratamentele posibile si riscurile de a se `regenera` pe viitor? Mentionez ca mama a fost deja operata in octombrie dar tumora a fost extirpata doar local. |
|
24-11-2011, 00:42:04 de către RaulDuke
ok. din pacate imaginile acestor 2 investigatii, mai ales coroborate, pun diagnosticul de metastaze osoase. ce tratament urmeaza momentan, ce a facut, ce spun medicii ? |
|
23-11-2011, 20:39:51 de către buburuzaa
BUna seara, Am revenit cu rezultatele de la scinitigrafie si RMN: Scinitigrafia: Examinarea scintigrafica osoasa `whole body` evidentiaza: -captare intens crescuta a radiotrasorului la nivelul corpului sternal (in 1/2 superioara) si hemicorpului drept vertebra T7-sugerand zone cu activitate osteblasticat intensa, acre in contextul clinic, pledeaza pentru determinare secundara; -captare usor crescuta la nivelul articulatiei scapulo-humerale drepte, articulatiile sacroiliace si genunchilor-sugestiv pentru modificari degenerative. CONCLUZII: Reactie osteogenica intensa la nivelul corpului sternal si vertebrei T7-aspect sugestiv pentru determinari secundare (avand in vedere contextul climic) se recomanda control scinitigrafic la 6 luni. RMN coloana toracica cu substanta de contrast (3f)- Radiodiagnostic RMN perete toracic cu substanta de contrast (3f)-Radiodiagnostic Examenul IRM la nivelul coloanei dorsale inainte si dupa administrarea de substanta paramagnetica evidentiaza: -rectitudinea coloanei cervicale de profil -usoara scolioza dorsala dextroconvexa. -hemangioame vertebrale cu dimensiuni cuprinse intre 1 cm si pana la 1, 8 cm cu diametrul la nivelul corpurilor vertebrale T4, T5 si T12 -modificari de semanl (hiposemnal T2 si T1. hipersemnal pe secventele de inversie, gadolinofilie prezenta) pe arii limitate la nivelul corpului vertebral T7 si manubriului sternal (aproximativ 1, 8 cm si respectiv 2 cm) si mai intinse (2/3, 5 cm) la nivelul corpului sternal. - ne se evidentiaza modificari de semnal sau morfologie la nivelul cordonului medular dorsal Concluzii: Aspectul pledeaza pentru determinari secundare osoase de tip osteocondensant la nivelul sternului si corpului vertebral T7. Multumesc |
|
19-11-2011, 17:28:28 de către RaulDuke
ar fi foarte util daca ai putea sa ne furnizezi niste informatii oficiale foarte clare, dupa niste documente medicale, pentru ca astfel am putea sa stim exact despre ce e vorba si sa te lamurim mai bine. altfel facem doar niste speculatii.totusi cel mai probabil, in situatia pe care o descrii tu, prietena ta are un cancer foarte avansat, respectiv METASTATIC, pe baza a ce relatezi despre scintigrafie. un cancer in aceasta faza nu poate fi vindecat, iar operatia de extirpare a sanului nu aduce absolut nici un beneficiu. odata boala ajunsa in faza metastatica, mai ales de acest tip, ea nu va mai fi operata niciodata, din pacate. |
|
19-11-2011, 10:52:49 de către mirela70
Prietena mea in martie a fost diagnosticata cu cancer la san(infiltrativ).A doua zi a inceput chimio.A facut 6 sedinte, urmate de 28 de raze cobalto si apoi ar fi trebuit operata, dar la scintigrafie 4 oase(puncte) afectate.A urmat iar 2 sedinte de chimioterapie si acum face tratament cu tamoxifen, zoladex si bonefos.In febtuarie urmeaza sa faca urmatoarea scintigrafie.As dori sa ma lamuriti si pe mine de ce nu a putut fi operata si banuesc ca daca iese prost scintigrafia urmatoare va fi aminata iar.Inseamna ca e foarte grav?MULTUMESC! |
|
12-11-2011, 12:02:17 de către RaulDuke
vrei sa ma refer la sanse in procente ? este imposibil de estimat. totusi, la cum e descrisa scintigrafia, ma tem ca mici. chiar daca pe CT nu s-a vazut nimic, e posibil sa fi existat inca de atunci. din pacate asta schimba cu totul programul de tratament si scopul sau. asteptam sa ne spuneti alte detalii imediat ce le aveti. |
|
12-11-2011, 10:53:37 de către buburuzaa
Chiar daca in vara am facut tomografie si a iesit bine, ce sanse sunt sa nu fi metastaza sau ce altceva ar putea fi? Vreo fractura, osteoporoza? Multumesc! Inca nu a fost operata mai are 2 de chimeo ca sa faca 6 in total |
|
11-11-2011, 22:46:42 de către RaulDuke
da, se ridica suspiciunea (din pacate destul de inalta) de metastaza osoasa. sa asteptam totusi RM-ul pentru mai multe detalii. va urez succes si sa fie negativ, evident ! |
|
11-11-2011, 20:32:10 de către buburuzaa
Uitati ce scrie in scintigrafie:Captare intens crescuta a radiotrasorului la nivelul corpului sterna (in jum superioara) si hemicorpului drept vertebra T7 sugerand zone cu activitate osteoblastica intense care in contextual clinic pledeaza pt determinare secundara. Luni mergem la un RMN toracic ca urmare a rezultatului. Multumesc |
|
10-11-2011, 20:35:36 de către RaulDuke
nu si speculatiile nu au rost. in toata eventualitatea si dupa cum considera medicii, daca e o "pata" cu suspiciune oncologica, sternul poate fi punctionat la o adica si facut un examen citologic. ai scintigrafia la indemana, sa ne spui de acolo exact ce scrie ? |
|
10-11-2011, 20:29:23 de către buburuzaa
Buna seara! Mai am noutati nu prea bune in legatura cu cazul mamei mele. A facut scinitigrafie si a iesit o pata pe stern. De la medicul oncolog am inteles ca deocamdata nu avem de ce sa fim ingrijorati dar trebuie sa mai faca RMN toracic si sa vedem sigur ca nu este ceva cauzat de cancerul mamar. Intre timp continua cu chimioterapia. Va mai face 2 ca sa faca 6 in total pana o va vedea Blidaru. Aveti idee ce altceva ar putea fi la stern. Incer sa fiu optimista dar e fff dificil...multumesc |
|
30-10-2011, 19:07:09 de către RaulDuke
din examenele de pana acum pare a fi benign, fara probleme majore. daca se dovedeste ca prin piesa sunt si celule intr-adevar maligne, oricum stadiul va fi fost foarte incipient, cu prognostic excelent si cu sanse de vindecare de aproape de aproape 100%. va urez succes si noroc masiv ! |
|
30-10-2011, 18:25:05 de către eloise
Sigur ca m-ati lamurit.Multumesc tare mult! Inca nu ne pierdem speranta ca e benign, dar cata vreme planeaza aceast umbra de incertitudine vom continua sa fim ingrijorati. |
|
29-10-2011, 23:09:46 de către RaulDuke
papilomul este o tumora benigna. CANCERUL DE SAN insa are mai multe subtipuri histologice, dupa cum arata la microscop. una dintre formele lui este "PAPILAR", respectiv celulele canceroase tind sa se aranjeze sub forma de ceea ce se numeste papile. este deci vorba de descrierea unui aspect al unui tip de tesut. uneori, din pacate, tumorile cancerose sunt atat de incipiente incat seamana cu tumorile benigne. ca atare nu se poate face diferenta intre cele doua doar pe baza a "cum arata" celulele si tesutul, ci trebuie studiate chiar proteinele de pe suprafata respectivelor celule din tumora, spre a se vedea "amprenta" lor chimica, prin acest test IMUNO-HISTO-CHIMIE, care sa le poata caracteriza mai bine.papilom atipic este iarasi o denumire a unei imagini de la examenul anatomopatologic. "vegetant" se refera la o formatiune care iese din planul normal al celulelor, de exemplu din randul care captuseste mucoasa glandelor din san; iese in exterior si formeaza o "galma" care "vegeteaza" ca atare. "sesila" inseamna ca baza de implantare a acestei galme in stratul din care iese este larga. alternativa ar fi "pediculata", adica subtire. sunt niste termeni tehnici de anatomie patologica si histopatologie care te asigura ca nu-ti sunt tie de nici un folos. poate daca te simti mai bine ca ai senzatia ca ii poti cunoaste si tu... cateva momente. in rest nu. sper ca te-am lamurit cumva... |
|
29-10-2011, 20:13:16 de către eloise
Buna seara domnule dr RaulDukeAm intrat in posesia buletinului anatomopatologic si a pieselor in parafina predate de spital contra semnatura si care trebuie inapoiate impreuna cu rezultatul IHC. Am vorbit la V Babes si nu pot primi piesele decat daca: -ori vii cu bilet de trimitere din start de la medic specialist Oncolog -ori accepti din start ca vei plati suma de bani reprezentand costul tuturor testelor pe care vor trebui sa le faca, fara insa a ti se putea spune dinainte care este contravaloarea acestora. D-na de acolo, de altfel foarte amabila, mi-a spus ca un set de analize de imunohistochimie poate costa de la cateva sute de mii la cateva milioane de lei vechi si nu 2-3 ci chiar 6-7 milioane. Mi-a mai zis ca e pacat sa nu cer bilet de trimitere si sa beneficiez de decontare prin CAS judetean cu care au si ei contract si au si fonduri suficiente (va mai trebui platita si o taxa de 85 lei). (Asa ca am rugat-o pe mama sa imi trimita prin posta un astfel de bilet de trimitere.) Aum voi mentiona ce scrie pe Anataomo-Patologic: (In mare -acelasi lucru ca dupa examenul extemporaneu, ceea ce ma surprinde foarte tare): Diagnostic trimitere: Tumora mamara stanga Examen anatomo-patologic: Piesa: 1.TUMORA (207 190-194) 2.TUMORA CUTANATA (195-198) MACROSCOPIC: 1.Formatiune tumorala chistica cu diam 2, 5 cm cu proliferare intrachistica cu diam 1, 5 cm situata in marginea supero-interna. 2.Formatiune tumorala vegetanta de 2, 5/1, 5/1 cm, sesila, cu baza de 0, 8/0, 5 cm, albicioasa-cenusie; fragment piele de 1, 5/0, 7/0, 2 cm, cu formatiune tumorala centrala de 0, 5/0, 3 cm, cenusie-bruna, plana, slab delimitata. DIAGNOSTIC HISTOPATOLOGIC: 1. Papilom intraductal atipic.Pentru confirmare (diagnostic diferential cu un carcinom papilifer intraductal) se recomanda exmen imunohistochimic (207 190-194). 2. Nev dermic papilomatos (207 195-198) 3.Tesut fibroadipos cu structura pastrata 4.Tesut mamar cu structura pastrata. (Mi s-au inmanat pentru IHC doar piesele de la pct-ul 1, asa cum reiese de mai sus) Ma puteti lumina si pe mine de ce diferentierea intre papilom si cancer papilifer nu a putut fi facuta la examenul histopatologic? Si ce poate insemna Papilom `atipic`? Dar `vegetanta` si `sesila` (la alunita scoasa din propria initiativa a chirurgului)? Multumesc! |
|
24-10-2011, 18:51:06 de către eloise
Multumesc mult pentru sfaturi!Voi reveni aici cu dupa ce am in maini rezultatul anatomo-patologic. |
|
24-10-2011, 18:41:36 de către RaulDuke
treaba e in felul urmator: V. Babes oricum e in BUCURESTI, deci vii pana aici. ca atare, te iei in evidenta la un ONCOLOG DE POLICLINICA (caci ei au contract cu casa). cauti pe net contacte de genu Austromed, Lilmed, etc. e plin. pasul urmator e sa-ti duci proba de biopsie la babes pentru IHC. ei o lucreaza, dar nu-ti dau rezultatul decat in momentul in care vii cu trimiterea de la oncologul de teritoriu sau cu chitanta sau banii pentru acest examen. de lucrat oricum dureaza de obicei cam 3 saptamani, nu e graba. evident ca, asa cum am zis, poti sa duci intai proba de biopsie la babes, si APOI sa iei biletul de trimitere. e o practica totusi curenta.ca ordin, examenul IHC costa cam vreo 4 milioane, la cat stiu eu, cu banii jos. cu bilet de trimitere, din ce stiu de la pacienti, te costa doar vreo 600 de mii (lei vechi, evident), deci merita efortul. totusi, inainte de toate, recupereaza buletinul histopatologic de la operatie si scrie-l aici, sa vedem si noi ce si cum, ca nu prea se leaga lucrurile. succes! |
|
24-10-2011, 10:12:49 de către eloise
Asa voi face!Cat despre sansele sa imi fie decontate cheltuielile cu IHC...cred ca sunt 0 Am citit pe site V Babes si zice ca se face testul gratuit daca ai trimitere de la Oncolog, dar nu au contracte decat cu anumite Case de Sanatate judetene, Bacaul nefiind printre acestea. Pe site insa nu se afiseaza cat costa imunohostochimia... Imi puteti da un ordin de marime ca sa nu ma fac de ras ca nu am destui bani asupra mea? Multumesc mult! |
|
24-10-2011, 01:46:16 de către RaulDuke
da, este ceva dubios la mijloc. este absolut improbabil ca e complet "benign" daca ai primit recomandarea sa inaintati piesa catre victor babes pentru imunohistochimie. chirurgul nu stie prea multe si in plus treaba lui s-a cam incheiat, pana una alta, deci la prea multe discutii nu va mai sta el.luati rezultatul anatomopatologic, iar daca diagnosticul este de vreo forma de cancer, faceti 2 lucruri: inaintati piesa la V. Babes pentru IHC si luati-va in evidenta la un oncolog! nu va preocupati de faptul ca trebuie sa luati piesa si sa o duceti singuri la V. Babes, asa face toata lumea. nu e nimeni platit sa faca asta, din pacate. in schimb fiti multumiti de faptul ca, cu o trimitere de la oncolog, nu mai trebuie sa platiti pentru analiza aceasta, care altfel poate fi foarte scumpa! asteptam sa ne scrieti pe aici cat de curand rezultatul buletinului histopatologic, asa cum scrie acolo, ca sa fim si noi mai lamuriti. va urez succes! |
|
23-10-2011, 22:56:03 de către eloise
Il rog pe RaulDuke sa imi raspunda la o intrebare, cu amabilitatea-i deja cunoscuta.Caut de 2 zile pe net, dar nu gasesc exact ce ma intereseaza, probabil pentru ca in capul meu e un puzzle din care lipsesc multe piese... Spun si eu doar ce stiu pana acum: -Un domn doctor chirurg a convins-o pe mama sa isi opereze fomatiunea de la san de 3 cm (despre care vorbeam prin iulie) -la extemporaneu a iesit ca poate fi ori papilom intraductal ori cacinom papilar intraductal si ca numai histopatologicul poate face diferentierea. -Pe mama am externat-o dupa 7 zile de la operatie si am `expediat-o` deja acasa ca nu mai avea stare sa stea la Bucuresti. Acum ma tot intreaba care e diagnosticul ei si eu nu stiu inca sa ii spun cu precizie. -Chirurgul mi-a comunicat telefonic ca s-a uitat pe buletinul histo si ca e benign dar ca doamnele dr de la Anatomo-Patologic insista sa merg sa iau piesele si sa le duc la Victor Babes pentru imunohistochimie. Nu prea inteleg de ce nu colaboreaza ei ca spital direct cu I V Babes si trebuie sa fac eu asta; dar o s-o fac, nu-i bai, numai ca nu prea ii corect pentru pacientii din alte localitati. Si acum intrebarea mea: de ce trebuie IHC daca a fost benign? multumesc. |
|
04-09-2011, 19:30:48 de către RaulDuke
cu placere ! |
|
04-09-2011, 15:34:11 de către buburuzaa
A facut CTtorace/abdoment/pelvis la Regina Maria chiar o sapt dupa ce i s-a pus diagnosticul. Am scris rezultatele pe prima pagina daca ve uitati in urma la comentarii. Am inteles ca au iesit bine si ca nu ar avea nimic afectat. Atunci, cu chimeo si apoi tratament hormonal daca reuseste sa ia totul in urma operatiei are sanse sa fie ok...? Va urma a doua runda de Chimeoterapia miercuri dupa ce i se fac niste analize de sange si un consult la medicul ei oncolog.Va multumesc |
|
04-09-2011, 12:15:45 de către RaulDuke
da. cred ca am mai vorbit despre asta, sau fac eu confuzii, dar chiar avand in vedere ca tumora este mare, exista ganglioni invadati si stadiul este unul avansat, sunt sanse ca in urma tratamentului oncologic special, tumora sa se micsoreze atat incat sa poata spera la o rezolvare chirurgicala, urmata chiar de vindecare. trebuite sa stii ca sansele ca acest lucru se intampla sunt totusi minoritare, dar in orice caz, nu sunt ZERO, asa cum ar fi cazul daca ar exista metastaze.iarasi, critic dupa parerea mea, ar fi ca inainte de inceperea tratamentului oncologic, sau macar inaintea operatiei, sa se excluda foarte sigur existenta oricaror metastaze, adica sa se vada daca nu cumva e stadiul IV. in acest caz ar fi pur si simplu pacat daca s-ar recurge la chirurgie, si chiar un act antimedical. pentru asta trebuie sa aiba facut, dupa mine, un CT de torace si abdomen (macar abdomen superior - ficat) si o scintigrafie osoasa. ce mai zic medicii ? |
|
04-09-2011, 12:04:26 de către buburuzaa
Mama spune ca deja i se pare ca s-a micsorat considerabil tumoarea...sa fim increzatoare? |
|
04-09-2011, 12:01:59 de către buburuzaa
T4N2M0, stadiul IIIb, cred este IIIb pentru ca se vede la suprafata sanului, este si afectata si pielea, este maronie in dreptul tumorii... |
|
04-09-2011, 00:19:39 de către RaulDuke
ce stadiu a fost ? |
|
01-09-2011, 20:36:40 de către buburuzaa
Raul Duke...multumesc...inteleg ca se putea mai rau si dvs considerati ca are sanse sa se vindece? |
|
31-08-2011, 22:19:48 de către RaulDuke
nu "anatomo chimica" ci "anatomo clinica".de principiu ce trebuie sa stii este ca atunci cand o formatiune se taie si se pune la microscop, asta se numeste EXAMEN ANATOMOPATOLOGIC sau HISTOPATOLOGIC, si astfel este practic pus diagnosticul de cancer. in cazul cancerului de san, mai nou, a intrat in standarde o analiza suplimentara, adica acest test IMUNOHISTOCHIMIC, care prin care se determina ce fel de proteine/receptori au celulele canceroase la suprafata. astfel se poate determina si la cel fel de tratament vor raspunde mai bine tumorile. ER vine de la receptor estrogenic, PGR vine de la receptor progesteronic. cu cat sunt mai mari inseamna ca pe bolnava o ajuta mai mult tratamentul hormonal, lucru convenabil. in cazul buletinului pe care mi-l descrii mai sus, raspunsul la tratament hormonal se anticipeaza ca va fi foarte bun. Cerb B2 sau Her2/Neu, atunci cand este POZITIV cu 3 cruciulite, spune ca bolnava poate primi cu succes un medicament mai nou numit Herceptin (se foloseste in combinatie cu citostatice). in cazul de mai sus fiind cu 2 cruciulite, nu este atat de sigur, oncologul putand sa decida daca e cazul unui test suplimentar numit FISH sau CISH. daca ar fi fost cu o singura cruciulita sau negativ, Herceptinul nu ar fi fost de folos. Ki67 este o proteina ce, in functie de procentaj, practic da o idee de cat de rapid se multiplica celulele tumorale/ cat de agresiva e tumora. la 10-15 la suta, este tocmai la limita intre agresiva si nu prea. evidenta ca putea fi mult mai rau. Faptul ca tumora avea initial aspect mucoid deja conteaza mai putin in momentul de fata, mai ales pentru aceasta discutie. Incadrarea anatomo-clinica este ceea ce face medicul oncolog care o trateaza, si care integreaza rezultatele tuturor acestor teste, plus diagsnosticul intial si stadiul TNM al ei, precum si varsta si alte elemente pe care le considera el importante, ca mai apoi sa ia o decizie de tratament. sper ca te-am lamurit, cat de cat. |
|
28-08-2011, 08:45:16 de către buburuzaa
Raul Duke, revin cu rezultatele de la testul histopatologic si imunohistochimic...Fragmente biopsice de tesut mamar cu infiltrare de carcinom ductal invaziv.ER pozitiv -70% in celulele tumorale; PGR pozitiv-10-15% in celulele tumorale; Cerb B2 reactie membrana intensa continua in 10% dar 30% in celule tumorale (++); Ki67 pozitiv-10-15% in celule tumorale Concluzii: testele IHC se vor interpreta corelat cu incadrarea anatomo chimica a tumorii si sub rezerva materialului tumoral restrans cantitativ. Raul Duke, va rog frumos sa imi explicati si mie fiecare punct si ce inseamna pentru noi. Stiu de ER pozitiv ca inseamna ca va putea face si un tratament hormonal...in rest nu prea inteleg...cat de agresiva este...nu scrie nimic de faptul ca primul test ar fi aratata ca e o forma mucoida...sau asta inseamna incadrarea anatomo chimica? Multumesc anticipat! |
|
12-08-2011, 11:51:39 de către aralex
cam atat asteptam la usa..mai mult sau mai putin..la consultatie ma refer..prof este foarte solicitat |
|
12-08-2011, 11:15:39 de către RaulDuke
2 ore ? ce vrei sa spui cu 2 ore de asteptare ? |