Ultimele comentarii pe forum
SUBIECT | COMENTARIU | |
Timom de tip AB tumoare mediastinala - chimioterapie |
23-09-2012, 18:33:17 de către RaulDuke defapt nu e nicio munca, e doar o sarlatanie sau... speranta desarta, in cel mai bun caz. nu are niciun efect. pH-ul nu poate fi ridicat. |
|
23-09-2012, 18:00:44 de către stevens Raluca, in paralel cu toate analizele si tratamentul simptomatic recomandat trebuie sa incepeti cat mai repede o terapie adevarata care sa duca la reducerea masei tumorale scapata de sub control ! Faptul ca tumora este bine vascularizata il puteti folosi in avantajul vostru prin inceperea unei serii de perfuzii cu bicarbonat de sodiu dupa modelul dr Simoncini care a vindecat o sumedenie de oameni prin aceasta terapie simpla si necostisitoare ! Si mai eficienta ar fi terapia cu ph ridicat efectuata in america numai, deocamdata, dar aceasta costa ceva si dureaza pana se importa materialele, se face instructajul etc Impreuna cu medicul de familie sau altul pe care il puteti cointeresa, cautati despre terap[ia cu bicarbonat pe internet si vedeti apoi mai departe ce este de facut ! E o munca si o terapie de pionierat in Romania asa ca trebuie sa va asteptati la opozitie si piedici la tot pasul ! Succes ! |
|
22-09-2012, 17:43:59 de către RaulDuke algocalminul e un medicament excelent si poate fi luat si unul la 4 ore; poate fi combinat cu paracetamol, 1 g la 6 ore. vitaminele nu ajuta tumora sa creasca. |
|
22-09-2012, 16:07:31 de către RALUCA-ANA am facut perfuzii cu glucoza, vitamina C, B1, B6...se pot repeta? sau vitaminele pot stimula tumora sa creasca? |
|
22-09-2012, 16:04:45 de către RALUCA-ANA endoscopie digestiva i s`a facut cred, acea camera introdusa prin care se poate vedea tot stomacul raze la plamani a facut... totul a fost ok inainte de operatie - biopsie - mi s`a zis ca in cazul in care totul se trage de la testicule se va elimina cel bolnav...insa mi s`a spus ca nu a fost cazul, intradevar nu au facut o ecografie tomografii a facut 2, una la resita si una la timisoara...si nu am inteles de ce nu s`a facut un RMN... poate ar fi fost mai eficient de ganglioni a fost verificat si au gasit unul singur micut in jurul gatului insa tata are si ceva probleme cu dintii, avand oroare de stomatolog. In rest nici un alt ganglion. Cand l`au dechis pentru biopsie au zis ca taietura e mai mare ca sa se poata verifica si celelalte organe... au spus ca sunt curate, nu sunt afectate asa cum spune`ti si dvs. trebuie inceputa o chimioterapie indiferent daca se cunoaste sau nu punctul de plecare...pentru ca nu prea mai e timp de pierdut... e posibil ca algocalminul sa fie mai bun decat piafenul? luam piafen la 6 ore...insa algocalminul era mult mai eficient. sa revenim la algocalmin?...si acesta poate fi luat din 6 in 6 ore fara sa dauneze starii de sanatate? la spate durerea incepe sa se manifeste sub forma de arsuri... putem folosi piroxicam la picior? sunt contraindicatii la cele mentionate mi sus? |
|
22-09-2012, 14:51:50 de către RaulDuke cu siguranta ca NU A EXCLUS CARCINOMUL. sarcomul si limfomul erau de exclus, pentru ca asta se poate face, si ramane ipoteza unui cancer (carcinom) din alt organ care a dat metastaza aici. trebuie deci cautat sistematic, daca se considera ca gasirea punctului de plecare aduce un avantaj. daca e o tumora enorma, nu cred ca poate fi iradiat. exista scheme de chimioterapie care se pot face fara ca punctul de cunoastere sa fie cunoscut, si la care se poate spera la un raspuns bun. trebuiesc facuti deci o serie de markeri tumorali, bronhoscopie, endoscopie digestiva superioara si inferioara, examen urologic, PSA, ecografie testiculara si eventual PET/CT. |
|
22-09-2012, 14:38:54 de către RALUCA-ANA Am discutat putin cu doctorul de la laboratorul de analize...s`a exclus limfomul, sarcomul, carcinomul si inca cateva tipuri de tumori...urmeaza sa se mai faca cativa markeri... spunea ca e posibil sa fie o metastaza... sa fie de altul punctul de plecare al cancerului... de la un alt organ... sa fie o alta tumora mica neobservabila... miercuri se va trage concluzia finala... dupa ultimele rezultate... si se va lua decizia de a incepe radio sau chimeoterapie... cred ca ar fi pueril sa intreb daca ar mai putea sa raspunda pozitiv la un tratament in acest caz.. |
|
22-09-2012, 12:01:29 de către RALUCA-ANA buna ziua.a mai trecut o saptamana fara diagnostic...durerile sunt mari.ni s-a dat piafen o data la sase ore.a avut ameteli mari.am facut perfuzii...si au mai trecut.a inceput sughitul...un singur sughit la cateva ore.durerile sunt mari.suntem disperati. vrem sa prindem tratamentul.si nu stim cum sa ii mentinem starea sa nu se degradeze si mai mult de atat.. |
|
20-09-2012, 20:16:11 de către RaulDuke daca tumora determina SIMPTOME prin compresie/invazie in mediastin, desigur ca trebuie iradiata. dar daca NU, NU ! mai important e aflarea unei histopatologii (prin biopsie). |
|
20-09-2012, 20:03:34 de către bibiutza1979 buna seara va multumesc din suflet pentru interes si raspunsuri, conteaza foarte mult pentru mine:paclitaxel si pamired sunt citostaticele curei nr.6 si dct.oncoloaga mi-a spus ca o sa-i faca 9 serii, dar ca important este sa faca radioterapie cateva sedinte (5-6)pentru sindromul de compresie mediastinala, mami si eu ne pusesem sperante mari, credeam ca o va ajuta sa scada mult si poate s-ar putea interveni chirurgical. pentru oase pamiredul spunea dct. ca il face preventiv dar ca sa stau linistita ca nu e cert ca are metastaze la oase, desi acum are niste dureri de maini groaznice. O sa redeschid catre dct. mamei si subiectul biopsiei va multumesc inca odata pentru promptitudinea si bunavoianta de a-mi da aceste amanunte. Va urez sanatate si poate pe viitor o sa indraznesc sa va mai deranjez pe forum. o seara linistita. gabriela |
|
19-09-2012, 22:24:50 de către RaulDuke intr-adevar, radioterapia se face doar cu scopul controlarii unui simptom foarte suparator sau care ameninta viata. conform CT-ului, formatiunea respectiva NU determina o compresie pe un trunchi principal al cailor respiratorii, astfel incat sa cauzeze probleme respiratorii majore. radioterapia trebuie pastrata deci pentru acest moment. la fel, o iradiere pe zone osoase trebuie pastrata pentru momentul in care apar simptome neurologice, date de o eventuala compresie a maduvei spinarii. altfel inteleg foarte bine ca traseul terapeutic este foarte greu de continuat, intrucat toleranta chimioterapiei zici ca nu mai e prea buna plus ca deja s-au cam incercat multe variante de chimioterapie, iar o biopsie nu s-a putut preleva. ei bine, asta as recomanda acum: radioterapie NUMAI in conditiile in care am zis, apoi continuarea tratamentului simptomatic + bifosfonati (pamired sau mai degraba zometa sau ceva...); as fi curios sa stiu si unde stati cu chimioterapia momentan, si ce v-a zis oncologul ultima data, ce indrumari v-a dat. apoi ESENTIAL ar fi prelevarea unei biopsii cu examen HISTOPATOLOGIC, pentru inceput. pentru asta vorbiti si cu medicul de familie si explicati-i ca fara aceasta practic nu exista speranta pentru un tratament care sa-i mai preungeasca supravietuirea. ca atare trebuie sa ajungeti intr-un serviciu fie de PNEUMOLOGIE, spre a se repeta biopsia, care in contextul in care boala a progresat, sa poata preleva o BIOPSIE (nu un lavaj sau brosaj) sau, daca nu, un serviciu de CHIRURGIE TORACICA, care sa foloseasca alta metoda pentru prelevarea unei biopsii, cum ar fi o punctie trans-toracica sau o mediastinoscopie. exista variante si trebuie insistat. |
|
19-09-2012, 20:28:42 de către bibiutza1979 buna seara aceasta biopsie nu a fost niciodata facuta, starea de sanatate nu i-a permis, a facut o bronhoscopie cu aspirat bronsic care nu a relevat nimic. Dct.oncolog care a preluat-o apoi chiar dc starea ei n-a mai fost critica a spus ca nu are rost sa o mai chinuie cu o biopsie, asa ca...bajbaim, in afara de ct-urile acestea 2 nu am nimic:( multumesc frumos pentru raspuns. |
|
19-09-2012, 09:26:23 de către RaulDuke adevarul, pana la a putea spune mai multe, este ca trebuie sa ai o biopsie prelevata de undeva! incearca sa o recuperezi si sa scrii rezultatul aici ! |
|
19-09-2012, 09:11:40 de către bibiutza1979 buna dimineata, nu stiu exact ce voi obtine pe acest forum eu sper ca raspunsuri desi mi se invart atatea intrebari in cap: in luna martie in urma unor raceli care numai treceau, mama a fost diagnosticata (avem de fapt un diagnostic prezumtiv)cu tumora pulmonara mediastinala.(starea ei ;a momentul acela nu i-a permis o biopsie, avand anemie severa si lipsa severa de sodiu).A ramas cu acest diagnostic prezumtiv de cancer tip3b. am facut Ct in martie, apoi in august dupa 6 sedinte de chimio, daca cineva va avea rabdarea si bunavointa sa citeasca interpretarile de la ct le voi descrie mai jos: PRIMUL CT : -Masa tisulara cu iodofilie moderata, difuz conturata, localizata mediastinal, suprabilar stang cu cu dim.craviocondal?(nu inteleg scrisul daramite semnificatia)6cm, si transvers 5, 3 cm cu pierderea planului de clivaj fata de aorta ascendenta, crosa si aorta descendenta, cu invazia bronhiei principale stangi cu obstructie incompleta.Masa nodulara 20/12mmdiafragmatic stanga.Mase adenopatice mediastinale cundim.max 3, 7 cm in spatiul prevascular, paratraheal, subcavinar. Dupa acest CT a urmat tratament citostatic 6 luni inceput dupa o schema lasata la latitudinea dct-ui oncolog care in lipsa unui diagnostic exact a facut ce a crezut ca ar merge la un cancer pulmonar: 1 cura a fost cu epirubicina, apoi sindoval, carboplatin, acum paclitaxel si pamired(ultimele care aproape au pus-o pe butuci, a necesitat internare de urgenta cu febra de 39 grade, unde dct. de garda ne-a sfatuit frumos:"draga lupta o dai acasa", si ea era in prag de lesin a fost nevoie de perfuzii si sticle de apa fiarta sa isi revina. CT-UL DIN AUGUST: -ct craniu(avea dureri groaznice de cap): nu se observa imagini de procese patologice focale cerebrale, moderata atrofie cerebrala frontala cu accentuarea santurilor corticale la acest nivel, bilateral. ct torace:-la niv. mediastinului superior, lateral stanga de crosa aortica se observa o formatiune tisulara de 44/35 mm max axial, 68mm cranio-condal cu structura neomogena, aspect polilobal, poliseptat cu iodofilie mai accentuala la nivelul capsului si septurilor. formatiunea se afla on contact cu crosa aortica, portiunea initiala a arterei carotide stang. si a. subclaviculare stang, cu trunchiul venos branhio-cefalic stang.Posibila efractie capsulara cu invadarea bronhiei lobare sup.stg, mansonata in portiunea initiala.Opacitati reticulare stg.si discreta ingrosare a pleurei apico-lateral stg, fara lichid pleural apoi urmeaza partea ce ma ingrijoreaza: modificari de structura osoasa /osteoliza/OSTEOCONDENSARE EXTINSE LA NIVELUL CORPURILOR VERTEBRALE TORACALE, POSIBIL DETERMINARI SECUNDARE:-ce inseamna asta? mi s-a spus ca este fie din cauza varstei 55 ani sa aiba osteoporoza, fie suspiciune de metastaza osoasa: eu am intrebat dct. daca exista vreo analiza, ceva care sa ne spuna cu exactitate daca este metastaza la oase ori ba sa scapam de termenul asta de suspiciune dar mi-a zis ca nu, CT-UL este cea mai buna cale. ori unde ma vede panicata...nu stiu..nu imi explica prea multe,...probabil pe premisa ce nu stii nu te raneste nu-ti face rau:( acum incerc sa ai fac programare la Radioterapie la craiova, unde dct...a citit s-a strambat, iar a maai citit iar a mai scos niste interjectii exclamatii ca sa culmineze: si io cu ce sa o ajut draga??:(((((ufffff...atatea suturi mi-am luat in periplurile noastre prin spitale...pai sa respire mai bn. am zis, si sa dea inapoi tumoarea.chiar numai exista nici o speranta si ma imbat cu apaq rece?...starea ei fizica nu e excelenta si mi-e teama ca o sa refuze sa-i faca radioterapie:(dc de asta depinde timpul pe care il mai are cu noi? am vazut ca se raspund la posturi.va rog frumos..raulduke...cineva sa-mi raspunda fara menajamente...lacrimi de plans numai am oricum.vreau sa stiu adevarul. multumesc. |
|
16-09-2012, 18:44:23 de către RaulDuke am inteles. |
|
16-09-2012, 16:57:17 de către RALUCA-ANA acasa nu avem un aparat care masoara tensiunea... deci trebuie sa asteptam rezultatul. si sper sa vina la timp ca sa se poata stabili o schema pentru chimioterapie |
|
16-09-2012, 16:41:03 de către RALUCA-ANA Am sunat doctorul oncolog... si a zis ca eu pot sa il duc la un control dar sa asteptam sa vedem daca miercuri primim rezultatul...sa inecpem tratamentul. |
|
16-09-2012, 11:25:11 de către RaulDuke ce descrii tu, si tinand cont de istoricul relatat, suna a o problema de ordin vascular, respectiv arterial. fie are o DISECTIE DE AORTA (artera cea mai mare din corp, care pleaca de la inima) fie aceasta artera mare este impinsa foarte mult inspre anterior de catre tumora giganta care se dezvolta in spatele ei. v-ati prezentat la medic mai recent, cu problema asta ? tre sa faceti un nou CT daca nu cel putin o ecografie. abdomenul este foarte umflat ? daca da, cred ca trebuie inceput cat mai repede un regim chimioterapic pentru a putea controla putin aceasta situatie, altceva nemaiputand fii facut in momentul de fata. desigur ca trebuie sa se excluda acea DISECTIE AORTICA de care am zis mai adineaori, caci aceea l-ar putea omori in scurt timp. cat are tensiunea arteriala, masurata la fiecare brat ? |
|
16-09-2012, 10:37:52 de către RALUCA-ANA e un singur punct in picior care il doare...ca un cutit infipt.cam in zona soldului...durere care dispare in 5 min fara sa ia pastila... pein masare usoara a piciorului deasupra de genunchi si gasirea unei anumite pozitii |
|
16-09-2012, 10:21:41 de către RALUCA-ANA tumora probabil.apasa pe intestine...fiindca in fata e putin umflat...si acolo la umflatura uneori pulseaza ca o inima.zvacneste.iar mai nou durerea care era numai in spate, jos, acum s-a intins si e piciorul stang in jos.cand se ridica si merge un pic incepe sa il doara. |
|
15-09-2012, 12:34:28 de către RaulDuke nu poti face nimic in acest timp inafara de a te adresa medicului pentru tratment simptomatic, daca are simptome suparatoare, ca dureri etc. despre stomac... cu siguranta NU e un organ care pulseaza, deci nu asta se intampla. poti sa descrii putin mai bine lucrul acesta ? cum adica "pulseaza stomacul" ? |
|
15-09-2012, 00:48:30 de către RALUCA-ANA eu am 25 de ani si ma ocup pot sa zic singura, si recomant tuturor sa duca analizele la laboratoare particulare...imi pare rau ca nu am facut lucrul acesta de la incrput... in razboiul cu cancerul... biopsia ar trebui sa fie cea mai usoara lupta...inteleg ca sunt foaete multi pacienti...si majoritatea cu probleme grave...voi reveni sper... cu rezultate... pentru a tine putin tumora in frau sa nu mai creasca credeti ca as putea face ceva in acest timp? noaptea pulseaza stomacul ca o inima. |
|
14-09-2012, 23:57:10 de către RaulDuke da, probabil ca e corect, dar daca respectivele alternative se afla cu mult dincolo de ei... ce mai pot face, in conditiile in care din spate, pentru lucrurile de care se pot ocupa, vin cascade si cascade de pacienti ? |
|
14-09-2012, 23:30:56 de către RALUCA-ANA ce mai pot sa zic e ca am ramas tot la o pastila de algocaîmin...onsa in ultimele zile a zis tata ca oboseste foarte repede.si ca respira mai greu canf sta drept in picioare.si respira mai usor cand sta in fund.simte ca aerul nu mai intra in plamani asa cum intra cu cateva zile in urma. si il doare piciorul stang in partea de sus...la baza...astea ar fi simtome suplimentare |
|
14-09-2012, 23:25:37 de către RALUCA-ANA corect e ca doctorii sa iti spuna toate alternativele...avantajele ..dezavantajele.sa nu aiba orgolii si sa incerce sa isi mentina reputatia spitalului...eu nu aveam de unde sa stiu...nu am mao trecut prin asa ceva.asteptam rezultatul de la cabinetul particular... nu mai pot spune decat Dumnezeu cu noi! |
|
14-09-2012, 23:22:36 de către RaulDuke e o urgenta de diagnostic, nu una de tratament momentan, intrucat acesta nu poate fi adaptat. urgenta este relativa la cat de repede se poate face, in romania... |
|
14-09-2012, 23:16:51 de către RALUCA-ANA Da, am vb atat cu oncologul cat si cu chirurgul care l-a operat pt biopsie...au zis de urgenta sa iau proba si sa merg cu ea la Cluj sau Bucuresti...ca nu mai pot sta aici...i-a zis unui alt doctor fe fata cu mine "omul asta moare si nu mai incepe tratamentul...nu cunosc pe nimeni in aceste orase...nu mi s-a dat un nr de tel...o pers de contacy...o trimitere.nimic...pur si simplu am ramas abandonata...am ridicat proba...am dus-o la un cabinet particular...dureaza in mod normal 5 sapt.au spus ca ma suna dc obtin rrzultatul msi repede...ce ma doare cel mai tare e ca.am discutat cu doctorul...ll-am rugat din suflet sa imi recomande unde e mai bine sa ducem proba...si mi s-a zis ca la ei, ca voi primi rezultatul repede.ca trebuie da oncepem urgent chimio...ma intreb unde a disparut urgenta aceea de care vorbeau... |
|
14-09-2012, 21:12:34 de către RaulDuke din pacate nu am cum sa va ajut, este evident ca trebuie efectuate examene imunohistocihmice SUPLIMENTARE, altfel nu se poate stabili diagnosticul. despre "unde, cum, etc"... nu pot sa spun. in ultima instanta trebuie sa cereti informatii despre CARE ALTI markeri imunohistocihmici trebuie efectuati si, in ultima instanta, sa duceti probele la un laborator particular (daca gasiti asa ceva). cu oncologul ati vorbit ? |
|
12-09-2012, 19:23:04 de către RALUCA-ANA Buna ziua, Am primit buletinul de analiza: CK - slab pozitiv (neconcludent) Cd20 - negativ in celulele tumorale In momentul in care am intrebat ce ar trebui sa facem in continuare, medicul anatomo patologic mi-a zis ca dupa parerea lui este limfom ( insa limfomul este de mai multe tipuri iar ei nu au celelalte substante pentru identificarea felului acestuia). Mi s-a zis sa ridic proba si sa merg cu ea in alta parte. Unde? nu a stiut sa imi spuna... nu e normal sa o transmita ei mai departe? Proba nu trebuie pastrata in anumite conditii? temperatura?... o iau si o tin acasa pana aflu unde, cum sa merg? am refuzat sa o ridic. momentan.. mi-e frica sa nu se strice calitatea ei. Maine de dimineata voi merge sa vb cu medicul oncolog. Dar si daca merg in alta parte... nu trebuie cei de la laborator sa spuna care ar fi urmatorul pas? care sa fie investigatiile urmatoare? Va multumesc mult pentru raspunsuri! PS: compresa si ceaiul sunt clar pe plan secund... dar cel putin psihologic ajuta... mai ales ca tata e nelinistit ca nu obtinem nici un raspuns...ca sa incepem tratamentul medical... :((... |
|
10-09-2012, 23:41:12 de către RaulDuke compresele cu siguranta ca nu au niciun efect pentru durere (poate doar psihologic), la fel ca si ceaiul respectiv, care nu este un produs medicamentos si nu are aplicatii medicale. pentru durere exista medicamente ANTIALGICE care trebuiesc folosite sistematic. daca el este bine numai cu algocalmin, asta trebuie sa ia, si nimic mai mult. daca puteti anticipa cand apare durerea, este doar la indemana sa luati un algocalmin in ora dinainte (cum ar fi, in cazul dat de tine, la ora 11 sau 11 si jumatate). puteti lua unul sau chiar doua comprimate de algocalmin. daca ajungeti la 5-6 sau un ordin similar de algocalmine si acestea cu greu isi mai fac fata, trebuie adaugat un alt medicament, de exemplu paracetamol, cate un gram de 3-4 ori pe zi (daca nu exista alergii). si de acolo se poate trece si mai departe, la tramadol, morfinice, etc. abandonati ideea cu "comprese" si nu stiu ce... sau macar treceti-o pe plan secund fata de medicatia corecta. |
|
10-09-2012, 22:33:47 de către RALUCA-ANA De asemenea ce parere aveti de ceaiul chippewa? |
|
10-09-2012, 22:17:03 de către RALUCA-ANA Buna seara, revin din nou cu un mesaj...inca nu am primit rezultatul biopsiei... la inceput mi s-a spus ca din cauza faptului ca e perioada concediilor...apoi ca trebuie sa asteptam sa mai apara cateva persoane care sa mai necesite aceste substante ca sa se poata deschide flaconul. fiindca e prea scump..am inteles ca asa se procedeaza...desi nu mi se pare chiar normal... insa mi s-a promis ca miercuri, indiferent de numarul de persoane voi avea rezultatul. Sa vedem acum! Din cele care le-am descris mai sus ma puteti ajuta mai exact cu localizarea tumorii? As vrea sa ii pun tatalui meu niste comprese cu coada calului, poate reuseste sa doarma mai bine noaptea... fiindca pe la 12-02 il iau durerile si trebuie neaparat sa ia un algocalmin ca sa ii treaca...si nu stiu unde ar trebui sa ii pun compresa...ca si localizare Va multumesc, |
|
02-09-2012, 22:11:50 de către RaulDuke da, dimensiunea tumorii implica un stadiu avansat. la fel, da, daca se dovedeste a fi limfom (nu e obligatoriu), veti continua tratamentul sub un specialist hematolog. nu cunosc produsul respectiv. cu siguranta nu este un "medicament` propriuzis. nu exista "medicamente pentru intarirea imunitatii". |
|
02-09-2012, 21:38:55 de către RALUCA-ANA Si am uitat sa va spun... pentru intarirea sistemului si pregatirea pentru chimeo... ni s-a dat oncoxin? cum vi se pare acest produs? |
|
02-09-2012, 21:37:27 de către RALUCA-ANA Singurele simtome au fost niste dureri de spate (in ultimul an)...care nu erau zilnice iar in momentul in care nu au mai trecut si s-au amplificat ne-a determinat sa mergem la doctor...pana atunci am crezut ca sunt fie din cauza curentului sau a unor ridicari de Tv. (fiind depanator tv) din ce cauza credeti ca e intr-un stadiu mai avansat ? datorita marimii si a faptului ca inglobeaza venele principale? vineri o sa primim rezultatele si o sa va scriu din nou. Inseamna ca daca va fi limfom va trebui sa ramanem sub supravegherea unui hematolog, nu oncolog ca si pana acum, am inteles bine sau? Va multumesc foarte mult, |
|
02-09-2012, 19:23:43 de către RaulDuke da, trebuie transat diagnosticul mai intai. daca este un limfom (iar pe IHC se va vedea ca este pozitiv pentru CD20), atunci poate beneficia de Mabthera, cu rezultate foarte bune. din pacate boala este dincolo de a putea fi vindecata, a stat foarte mult si a neglijat simptomele mult prea mult timp. mabthera are rezultate foarte bune, dar intr-adevar se obtine numai cu dosar la CNAS. se face concomitent cu chimioterapia. din pacate nu pot sa-ti spun mai multe, intru-cat este o problema ce tine de HEMATOLOGIE, iar eu nu ma ocup cu asa ceva. asteptam rezultatul examenului imunohistochimic. |
|
02-09-2012, 19:06:18 de către RALUCA-ANA Buna ziua, Revin cu informatii. Pe biletul de iesire din spital al tatalui meu se mentioneaza urmatoarele: se constata retroperitoneal masa tumorala gigant, dura cu capsula proprie, care porneste de la pilierii diafragmatici si coboara pana la bifurcatia aortei ingloband aorta abdominala, vena cava inferioata si ramurile ei fara plan de demarcatie, impinge anterior structurile vasculare intramezenterice si mezenterul impreuna cu masa intestinala, viscere abdominale de aspect normal. Se preleveaza material biopsic de la nivelul formatiunii tumorale gigante. La incizia capsulei acesteia se exteriorizeaza din formatiunea mentionata material cu aspect encefaloid ramolit. Evolutia postoperatorie favorabila. Se revine pentru rezultat HP in lucru. Pe rezultatul biopsiei se mentioneaza urmatoarele: Examen macroscopic : P1: Formatiune tumorala + adenopatie :fragment cenusiu brun, neregulat, friabil, de 1.4/0.5/0.5 cm (12/16375) P2: Formatiune tumorala : fragment tisular, neregulat, cenusiu brun, consistenta moale, elastica, de 1.5/1/1 cm. Se efectueaza sectiuni seriate in axul lung al piesei (12/16376) P3: Formatiune tumorala: fragment tisular, neregulat de 1.2/0.6/0.3 cm; moale, elastic, cenusiu albicios, cu zone hemoragice brune (12/16377) Examen histopatologic: 12/16375: Tesut fibro-conjunctiv si adipos cu extravazate hematice 12/16376-77 : Fragment tumoral constituit dintr-o polulatie celulara relativ monotona si monomorfa formata din celule de talie medie aparent disccoezice, cu nucleul rotunjit, nucleol vizibil si pozitionat central si nucleoplasma si cu citoplasma cantitativ putina/moderata, palid colorata /slab eozinofila. Prezente arii de necroza astructurata si de necrobioza ; figuri mitotice de aspect tipic /atipic; infiltrare tumorala perineurala. CONCLUZIE : Aspectul histologic, in coloratia uzuala, pledeaza pentru proliferare tumorala cu celule mici si albastre. N.L.: Pentru diagnistic de certitudine sunt necesare investigatii imunohistochimice (intra in discutie limfomul malign difuz non-hodgkinian ; carcinomul slab diferentiat) Si acum ni s-a cerut acordul sa se mai introduca doua substante in biopsie ( pt limfon non-h si carcinom) ca sa vedem daca e unul dintre ele si vineri ar trebui sa primim raspunsul. Parerea doctorului oncolog este ca e limfon. Dumneavoastra ce parere aveti? De asemenea ce parere aveti despre MABTHERA? da rezultate bune in cazul limfonului non-h ( daca se dovedeste ca tatal meu sufera de asa ceva)... inca nu am pus intrebari foarte multe doctorului ( le-am notat pe toate si le voi pune cand mi se va da un raspuns mai exact...)... Din ce am vazut pe net se obtine foarte greu acest medicament...dar efectele lui sunt benefice? Din cate am inteles de la doctor se va trece pe chimio pentru a se incerca distrugerea tumorii ( topirea ei) Mi-ar fi utila si parerea dumneavoastra! Va multumesc foare mult! si voi reveni vineri...sper cu date certe |
|
24-08-2012, 22:26:31 de către RaulDuke din pacate nu pot sa raspund la aceasta intrebare... despre unde anume e mai bine. ar trebui sa cunosc literalmente toate locurile... |
|
22-08-2012, 23:34:22 de către RALUCA-ANA Multumesc pentru raspuns. Voi reveni cu informatii dupa ce primesc rezultatul biopsiei... trebuia sa imi dea doctorul si o interpretare scrisa a CT? Nu am primit asa ceva... toate informatiile mi-au fost comunicate verbal. Oare ar trebui sa ramanem sub supravegherea doctorilor din TM? sau sa ne indreptam spre alte orase gen Cluj, Bucuresti? Sunt asa derutata... as putea fi mult mai rationala daca nu ar fi implicat cineva din familia mea... momentan inca nu sunt constienta de ce se intampla! |
|
22-08-2012, 00:13:21 de către RaulDuke da, din pacate se intalnesc din cand in cand aceste cazuri, desi nu sunt foarte frecvente. dintre cancerele solide, sarcoamele constituie un maxim de 5%, iar dintre acestea, limfosarcoamele (cum preupunem ca e cazul aici) sunt o mica minoritate. din pacate la ce descrii tu, daca nu are o tumoare OPERABILA complet din prima, si trebuie recurs la chimioterapie, lucrurile nu arata deloc bine. sansele de vindecare sunt foarte reduse. finaluri fericite... exista, dar sunt foarte rare, mai ales la ce descrii. revino cu detalii despre ce spune BULETINUL DE CT si ce va spune buletinul EXAMENULUI HISTOPATOLOGIC (biopsia). de asemenea sa ne spui ce tratament chimioterapic incepe. |
|
21-08-2012, 00:16:43 de către RALUCA-ANA Buna seara... si tatal meu se confrunta cu o problema asemanatoare... de ceva timp se plangea de dureri de spate... iar doctorul de familie ii spunea ca poate a ridicat ceva mai greu. pana cand durerile s-au mai accentuat... facea febra...transpira si la insistentele noastre a mers la doctor iar in urma tomografiei au pus ca si diagnostoc tumora retroperitoneala posibil limfon sarcom... si ne-au trimis la Timisoara pentru un control mai amanuntit. Avand in vedere ca doctorii nu au facut o interpretare a tomografiei (ne-au inmanat doar un cv si o scrisoare medicala cu acele cateva randuri... posibil limfom etc) doctorii de la Timisoara au repetat tomografia si s-a dovedit a fi o formatiune de dimensiuni mai mari care inglobeaza vena cava si aorta. Vineri (16.08.) i s-a facut tatalui meu o interventie chirurgicala, a fost deschis ( o taietura mai mare) si s-a luat biopsie. Inca nu am primit rezultatele de la biopsie... am inteles ca dureaza vre-o 2 saptamani. In urma interventiei chirurgicale, doctorul mi-a spus ca formatiunea, pe langa faptul ca inglobeaza venele importante, este foarte vascularizata. Asteptam rezultatul analizei...dar in principiu am inteles de la doctor ca se va incepe cu chimioterapie pentru a se reduce aceasta tumora... nu stiu daca m-am facut inteleasa... am 25 de ani...sunt si f panicata... si nici nu prea ma pricep la medicina...stiu ca este grav...ati mai intalnit cazuri asemanatoare? Celelalte organe am inteles ca sunt sanatoase...nu sunt afectate... eu incerc sa imi mentin starea de optimism pe care vreau sa i-o transmis si tatalui meu.dar as vrea sa stiu daca ati mai auzit de cazuri de genu...si daca exista si finaluri fericite:( |
|
11-06-2012, 23:12:45 de către RaulDuke ma tem ca nimeni nu cunoaste viitorul. strict referitor la timom, pare a fi fost un stadiu mic, operabil si vindecabil. dar timomul este reputat ca putand sa recidiveze si la 10-20 de ani de la diagnosticul initial si dupa o remisie completa, asa ca monitorizare cu anumite reevaluari din cand in cad...se cam impune. cand a facut un ultim examen CT, ca atare ? |
|
11-06-2012, 12:20:08 de către dobreroxana1 buna ziua, va multumesc pt atentia acordata e pt mine f important ca cineva imi raspunde dupa 11 ani de asteptare. acum o luna a fost operat de cataracta acuta la ambii ochi in prezent vede bine...aveti idee ce i se mai poate intampla? |
|
10-06-2012, 22:24:27 de către RaulDuke e ceva in neregula... intr`adevar si glaucomul si cataracta sunt printre efectele adverse ale corticoizilor, pe termen lung... dar mi-e greu sa cred ca nu avea o conditie preexistenta. momentan cum se prezinta ? care e motivul pentru care nu vede ? cataracta, ca si glaucomul, se pot opera. |
|
10-06-2012, 21:39:24 de către dobreroxana1 timom malign gr II cu invazie de trunchi venos branhiocefalic stg.un dr din cluj a zis ca din cauza cortizonului o sa inceapa sa piarda vederea si asa a fost in circa 5 luni nu a mai vazut aproape deloc. da, a facut iradiere dupa timectomie |
|
10-06-2012, 21:15:33 de către RaulDuke poate ca nu prea sunt... totusi timomul este o boala destul de rara. eu insumi sunt oncolog, si nu am prea intalnit de multe ori aceasta boala. partial asta se datoreaza si faptului ca la noi in tara bolnavii cu asa ceva nu trec decat pe la chirurg si nu la oncolog... in CE stadiu a fost timomul ? de la I la IV ? si cine ti-a spus ca tratamentul se coreleaza cu problema de ochi ? nu cunosc aceasta corelatie. a facut iradiere dupa operatie ? |
|
10-06-2012, 20:23:28 de către dobreroxana1 Pentru miastenia gravis - mestinon si medrol. in prezent se simte bine, analizele au iesit bune si la miastenia gravis si tomografia pt operatia de timom. Mentionez ca are 47 de ani iar cu "36 de ani i.au diagnosticat timomul " multumesc pt intrebari. eu am scris la F.AS din 2002 tot intreband daca mai sunt persoane operate de timom si nu mi.a raspuns nimeni ! |
|
10-06-2012, 19:12:04 de către RaulDuke ce tratament a urmat ? si care este statutul bolii sale din momentul actual ? |
|
10-06-2012, 18:50:59 de către dobreroxana1 Buna ziua, Sotul meu a fost operat de timom malign in anul 2001 la spitalul militar din bucuresti de domnul general Horvat in timpul operatiei i s.a rupt vena cava care a fost inlocuita cu o proteza goretex iar operatia a fost un succes ! dupa 6 ani a facut miastenia gravis iar de la tratamentul pt aceasta a inceput sa orbeasca. acum a fost operat la ambii ochi de cataracta. as dori daca cineva stie ce i se mai poate intampla. ce boli mai pot aparea ? Va multumesc !! si astept mesaj in privat ! |
|
07-02-2012, 13:22:08 de către malacea Ma puteti ajuta cu o adresa de la Cluj unde as mai putea repeta inca o data biopsia |
|
17-12-2011, 09:26:50 de către RaulDuke pentru ca odata ce, ca clinician, primesti un rezultat anatomopatologic in urma unei biopsii... ce motive ai sa te indoiesti de acel rezultat ? in medicina oricand si oricum si orice ai face, nu exista garantii si siguranta 100% si nici nu poti sta prea mult pe ganduri in asteptarea mai multor teste decat ai nevoie. specific la acest caz, avand in vedere ca e o tumora atat de rara, retrospectiv analizand, poate nu ar fi fost rau sa se ceara si o completare printr-un examen IMUNOHISTOCHIMIC al blocurilor de parafina. nici acum nu ar fi rau sa se faca asta. din pacate se intampla... |
|
17-12-2011, 08:53:37 de către malacea Surpriza de proportii : La ultima sedinta de chimio adica pe 1 decembrie, am intalnit o doctora foarte de treaba care ne a dat un sfat sa mai repetam biopsia si in alta parte, si am repetat-o , noul diagnostic " Limfom malingn nonhodgkin difuz cu celula mare B mediastinal. Am ajuns la concluzia ca am facut 6 luni tratament degeaba , acum trebuie sa trec pe hematologie si s-o iau de la inceput. Am si eu o intrebare De ce nu li se spune la pacienti sa repete biopsia in trei locuri diferite sa vada daca au acelasi rezultat ? |
|
26-11-2011, 00:12:03 de către RaulDuke tratamentul cancerului e treaba de echipa tot timpul. nu numai asta, dar cred ca e diagnosticul care se preteaza cel mai bine la "second" opinion si nu numai. |
|
25-11-2011, 23:05:22 de către RoCancer Am ajuns cred pana la urma intr-un fel la un consens; oricum mie mi s-a parut foarte utila aceasta dezbatere si cred ca subliniaza importanta comisiilor multidisciplinare oncologice in situatii de acest gen si faptul ca avem foarte multe de invatat unii de la altii. dr. Dorian Oana |
|
24-11-2011, 00:14:30 de către RaulDuke le cam urmarim, mai degraba din avion, pentru ca din pacate, cel putin personal, mi se pare ca americanii au niste recomandari facute in contextul unor standarde colaterale pe care nu putem sa le respectam in romania, si nici in multe locuri din europa. de aceea de multe ori ti se pare ca ce scrie in ghid, de exemplu ca doze, tie iti aduce niste toxicitati pe care nu poti sa le administrezi, sau pentru urmarirea raspunsului la tratament... ei fac de exemplu PET/CT de rutina, cand noi abia reusim cate un CT pe ici pe colo, etc. asta am remarcat in primul rand pe la hematologie oncologica. aka: ce merge la americani, posibil sa nu mearga la noi. referitor strict la timom, din ce am vazut, diferenta radicala este in primul rand despre schimbarea regimurilor de chimio folosite in avansate sau metastatice, respectiv trecerea de la EP spre chestii de gen CHOPl sau CHPP (ca varianta de acronim), ex. studiul de la M.D. Anderson Cancer Center si nu numai. e clar ca nu exista un "standard" batut in cuie de tratament inca, in aceasta boala. in cazul de fata, evident ca s-a pornit pe un anume drum. cel mai bun lucru intr-adevar s-ar putea sa fie continuarea lui. scopul este de a mentine progresia simptomelor in contextul unei forme histopatologice destul de indolente, care pana la recidiva/continuare de evolutie poate sa stagneze chiar si 10 ani. chirurgia poate fi pastrata de rezerva pentru situatia aparitiei simptomelor, dincolo de iradiere sau chimio. am si intrebat pe la noi prin sectie niste oameni mai "in etate" care imi relateaza un caz de acum mai multi ani, in care tot ceva asemanator s-a intreprins si nu a fost rau deloc. |
|
23-11-2011, 21:13:43 de către RoCancer Cand ma refeream la protocol, ma gandeam la NCCN, cu ghidul actualizat in 2011, apropo de ce recomanda americanii momentan. Intr-adevar articolul ESMO din 2008 prezinta timomul pe larg, dar totusi ghidul NCCN are in bibliografie zeci de articole si studii, datate mai recent de 2008. Trebuie sa fiu de acord cu tine ca gradul de rezecabilitate este o notiune subiectiva, dar parerea mea este ca tendinta este spre chimioterapie in cazurile avansate, cel putin in prima faza. Totusi nu cred ca vorbim doar despre o aparenta invazie locala si locoregionala a tumorii, ci despre una documentata imagistic. Eu personal as merge pe chimioterapie, si in cazul unei remisii macar partiale, se poate vorbi de schimbarea conduitei terapeutice. Totusi, te rog sa imi spui si parerea ta despre recomandarile NCCN din acest an. dr. Dorian Oana |
|
22-11-2011, 23:10:09 de către RaulDuke de protocol nu poate fi vorba, boala nu este suficient cunoscuta ca sa existe niste standarde prea nete. in schimb articolul din 2008 gasit pe net "thymoma ESMO 2008" aka http://www.esmo.org/fileadmin/media/presentations/977/1477/Thymoma%20ESMO%202008.ppt.pdf (cel putin la locul meu curent de munca se lucreaza mai mult dupa recomandarile ESMO) recomandarile, inclusiv pentru boala nerezecabila, sunt consecvente cu ceea ce zic si americanii si poti gasi inclusiv pe medscape, dupa clasificarea Masaoka: tratament multimodal - chirurgie (chiar citoreductionala) cu iradiere si chimioterapie. recunosc ca, la caz, gradul de "rezecabilitate" este o notiune subiectiva, factorul decisiv fiind perspectiva chirurgului. studiile pe care le-am gasit sumarizate, desi nu sunt definitive, par sa fie in favoarea tratamentului multimodal cu chimio/RT/chirurgie, conform urmatorului slide din linkul pe care l-am postat mai sus: Combined Modality Treatment In Stage III/IVa Thymoma. • 45-50% irresectable disease at presentation. • High-dose radiotherapy: 5-year survival 30-50% • Radical surgery post-op RT, 5-year survival + 60%. • Incomplete resection post-op RT 50% local failures, , 5-year survival 30 - 40%. • Cx-RT 5-year survival 53% • Cx-RT-Surgery 5 year survival 70% nu e singurul material disponibil insa. pe medscape e sumarizat mai bine cam ce recomanda americanii momentan. personal gasesc ca la doamna al carei caz e descris aici, oportunitatea interventiei chirurgicale tine mai mult de simptomatologia curenta si de speranta ei de viata vis-a-vis de comorbiditati, mai mult decat de aparenta invazivitate locala si locoregionala a tumorii. ca atare as evalua lucrurile astea si, daca exista simptomatologie iar altfel comorbiditatile sunt reduse, as recomanda sa caute un chirurg dispus sa opereze. desigur ca daca n-ar gasi asa ceva, ar trebui sa ma multumesc cu tratament oncologic si urmarire pe termen lung, dar e evident ca in scopul controlului simptomelor, daca s-ar putea face operatia ar fi mult mai bine pentru ea decat sa mai treaca prin episoade de chimioterapie tolerate digestiv atat de prost cum spune malacea. tu cum ai proceda ? |
|
22-11-2011, 22:45:47 de către RoCancer Eu stiu ca pentru stadiile avansate si metastatice recomandarea de tratament initial este chimioterapia, iar pacienta o pot propune pentru interventie chirurgicala doar atunci cand rezectia poate fi completa. Conform carui ghid sau protocol recomandarea de tratament initial in cazurile de timom in stadii avansate si metastatice recomandarea de tratament initial este prin chirurgie citoreductionala - debulkare maxima, urmata de radioterapie si chimioterapie? dr. Dorian Oana |
|
22-11-2011, 20:04:52 de către RaulDuke ok, am inteles. exact asta era si dilema mea. nu am avut inca nici un singur caz de timom, deci experienta nu doar redusa ci chiar nula. insa si pentru stadiile avansate si metastatice, recomandarea de tratament initial este prin chirurgie citoreductionala - debulkare maxima, urmata de radioterapie si chimioterapie. altfel... cand propui pacienta asta pentru interventie chirurgicala ? care crezi ca e planul ? |
|
22-11-2011, 19:38:12 de către RoCancer Avand in vedere ca in Romania ar trebui sa fie in jur de 34-35 de cazuri in acest moment (stadii avansate ar trebui sa fie si mai putine), daca se respecta media internationala, nu cred ca avem medici foarte experimentati, care au avut de tratat sute de cazuri de timom. Pe de alta parte, daca e vorba despre oportunitatea unei interventii chirurgicale, m-am consultat si cu colegi chirurgi, care au fost de aceeasi parere. Oricum, chiar si pentru aceste cazuri atat de rare, exista protocoale internationale. Nu cred ca are valoare experienta personala a unui medic, oricat de multi pacienti ar fi avut, in comparatie cu experienta internationala a sute de medici, care sta la baza acestor protocoale. Medicina ar trebui sa fie tot mai mult o stiinta, si tot mai putin arta. dr. Dorian Oana |
|
22-11-2011, 16:39:44 de către RaulDuke RoCancer, te-ai ocupat pana acum de cazuri de timom ? cam care ti-e experienta, mai ales in cazul unor stadii avansate? |
|
22-11-2011, 09:45:24 de către RoCancer Din pacate, intr-adevar interventia chirurgicala este exclusa in acest moment. Scopul interventiei chirurgicale in timom este excizia completa a leziunii, cu timectomie totala si rezectia completa a bolii contigue si non-contigue, ceea ce este imposibil in conditiile ultimului tomograf. O interventie chirurgicala cu excizie partiala nu este recomandata in aceasta situatie, chimioterapia cu Etoposide si Cisplatin fiind intr-adevar descrisa in protocoalele internationale. Oricum chimioterapia este singura solutie momentan. dr. Dorian Oana |
|
22-11-2011, 08:20:26 de către malacea Tratamentul il facem lainstitutul oncologic Bucuresti, medicul chirurg ne a spus ca nu se poate opera (din pacate nu am cerut parerea altui medic ) I s-a prescris de catre medicul cardiolog 1/2 pastila syndrom, inainte mai facuse clexane de 0.4m l Medicul oncolog ne a spus initial de vreo 6 sedinte de chimioterapie, pana acum am facut 2 si urmeaza a treia in care ne-a zis ca o sa ne ajute si cu un tomograf sa vada cum evolueaza. Astazi o sa caut EMENdul pe la farmacii si o sa va anunt. Va multumesc ! |
|
21-11-2011, 19:04:07 de către RaulDuke unde te tratezi ? ok, in momentul de fata cred ca s-ar impune o interventie chirurgicala mai extinsa, care, desi conform examenului CT nu pare a putea spera sa scoata TOT tesutul tumoral, cel putin sa reduca foarte masiv din tumora restanta. alternativa este continuarea tratamentului chimioterapic si a urmaririi pe termen mediu, dar cu rezultate inferioare unei interventii chirurgicale. ce informatii ati primit de la medicul chirurg ? poate sa opereze, da/nu, daca nu, de ce ? etc inafara de asta, are simptome ? are alta medicatie, pe termen lung (de exemplu anticoagulante sau corticosteroizi)? care este planul de tratament care v-a fost prezentat ? cate serii vrea oncologul sa mai faca ? daca mai urmeaza sa faceti chimioterapie, incercati, cum s-a zis si mai sus, sa cumparati cateva comprimate de EMEND (aprepitant), care vor fi folosite impreuna cu ce se foloseste deja in perfuziile pregatitoare, impotriva gretei. sunt destul de scumpe, dar in multe cazuri, extrem de utile. astept raspuns la intrebarile de mai sus cat mai repede si, eventual, ce ati reusit cu EMENDul. |
|
21-11-2011, 17:37:55 de către malacea nu a fost operata decat pentru biopsie referitor la doza de chimioterapie : VP 16 180 mg (Z1-3) + CDDP 90 mg |
|
21-11-2011, 17:31:15 de către malacea Multumesc pt raspuns a fost operata doar pentru biobsie . Ultimul tomograf a fost facut la jumatatea sedintelor de radioterapie si consta in : " Fata de examenul anterior se constata : -reducerea masei tisulare de la nivelul lojei timice din mediastinul anterior (dimensiuni actuale de 6.8 cm diametrul transvers, 5.6 cm diametrul anteroposterior si 7.5 cm craniocaudal ), avand contur neregulat, boselat si iodofilie heterogena prin prezenta unei componente necrotice mai importante fata de examenul anterior. Pe versantul posterior formatiunea tumorala ajunge in contact cu aorta ascendenta cu absenta parcelara a planului grasos de clivaj cu acesta dar cu pastrarea apocifierii omogene, pe versantul anterior cu manubriul sternal, fara invazia acestuia. -fata de examentul anterior se constata absenta opacifierii trunchiurilor brahiocefalice venoase bilateral si a afluentilor lor cu aspect de tromboza venoasa cu opacifiere redusa la nivelul confluentului venos, vena cava superioara aparand cu opacifiere neomogena, colabatata si deplasata spre posterior de catre masa tumorala anterior descrisa. -un mic rest tisular se constata si la nivelul etajului mediastinal anteroinferior aflat in contact cu pleura mediastinala si parietala antero-inferioara dreapta, in regresie fata de examenul anterior (dimensiuni axiale 3/2.7cm ) -pleurezie libera in cantitate medie dreapta patrunzand si in scizura oblica dreapta (aprox 6.8 cm grosimea lamelei de lichid in dreptul arcului posterior 8 ) asociind minima componenta inchistata la nivel pariental anterior si inferior (1.8 cm grosimea maxima ) si colaps pasiv al langhetelor pulmonare adiacente. -de mentionat prezenta unei importante circulatii colaterale la nivelul peretelui toracic si abdominal superior. -la nivelul segmentului 4 hepatic, in adiacenta ligamentului falciform se constata un important flash arterial cu aspect de sunt aarteriovenos, cu omogenizare in timp parenchimatos tartiv. -adenopatii infraclaviculare drepte (1 cm diametru axial max) in spatiu prevascular (1.2cm), paratraheale superioare drepte (1.4 cm ), in fereastra aortopulmonara (1.2cm ). -Micronodul avand caracter nespecific (0.3 cm diametrul axial ) la nivelul segmentului dorsal al lsd cu acelasi aspect fata de examentul anterior de monitorizat. -camp pulmonar stang expansionat la peretele toracic cu aspect ct in limite normale -fara modificari de structura osoasa cu substrat oncologic la nivelul pieselor scheletice scanate -fara acumulari lichidiene pericardice. Concluzii : masa tumorala de mediastin anterior in regresie dimensionala asociind componenta necrotica si tromboza la nivelul trunchiurilor venoase brahiocefalice si fluentilor acestora- de corelat cu datele ex eco Doppler cervical. Pleurezie secundara dreapta in cantitate medie libera si partial inchistata. Adenopatii de taj mediastinal. Sunt arteriovenos segment 4 hepatic. aceasta este interpretarea celui de al 2 lea computer tomograf, dupa aceasta a fost internata la chirurgie toracica unde i efectuat pleurotomie minima dreapta, drenaj aspirativ si pleurodeza chimica cu bleiomicina 4 fiole. |
|
19-11-2011, 22:48:22 de către RoCancer Din cate am inteles eu nu cred ca a fost operata, tinand cont ca tumora afecteaza vena cava superioara, dar si dimensiunile de la ultimul tomograf. Pe de alta parte, faptul ca s-a inceput cu radioterapie, ma face sa ma gandesc ca e posibil sa fi fost operata, cu rezectie partiala - tumora reziduala macroscopica (altfel chimioterapia ar fi precedat in mod normal radioterapia). In legatura cu chimioterapia, banuiesc ca a facut CAP (Cisplatin+Doxorubicina+Ciclofosfamida), administrat la 3 saptamani. Exista totusi mai multe variante cu Cisplatin, asa ca ne-ati fi de ajutor daca ne-ati preciza ce altceva i s-a administrat. Doar Cisplatin e imposibil sa fi primit. Apropo de faptul ca a vomitat in fiecare zi dupa prima sedinta de chimioterapie, cel mai probabil este consecinta administrarii de Cisplatin, care are o actiune emetizanta. Banuiesc ca a primit un antiemetic, Metoclopramid sau Osetron, pentru ca sunt singurele compensate. Ar exista o alta varianta, Emend, care intr-adevar este destul de scumpa (in jur de 300 RON per sedinta de chimioterapie), dar care s-a dovedit extrem de eficienta. Cat despre mai multe informatii specifice acestui timp de tumora, este important sa ne mai furnizati informatii (macar interpretarea CT in intregime), pentru a putea determina stadiul bolii. Pacientii cu stadiu I-III au o rata a supravietuirii la 5 ani de aproximativ 85%, versus 65% pentru boala in stadiul IV. Timom-ul apare tipic la adulti intre 40-70 de ani. Intre 30-50% din pacientii cu timom sufera de myasthenia gravis (o afectiune neuromusculara). Eventual, poate puteti sa ne precizati daca pacienta a fost consultata de un neurolog. dr. Dorian Oana |
|
19-11-2011, 17:45:19 de către RaulDuke a fost OPERATA ? ce stadiu (de la I la IV) a fost trecut in diagnostic? stadiul III sau IV ? a facut numai CISPLATIN, fara alt citostatic ? |
|
atrofie vaginala, uscaciunea vaginala, usturimi la urinat si cand fac igiena locala |
17-11-2011, 00:35:17 de către RaulDuke da, ineleg. totusi nu sunt suficiente date pentru ca sa pot trage o concluzie completa, si chiar daca erau, tot nu poate un sfat pe internet sa tina locul unui consult de specialitate, cu atat mai putin mai multor consulturi de specialitate. cel mai bine cred ca ar trebui sa faci cum am zis mai sus. |
|
atrofie vaginala, uscaciunea vaginala, usturimi la urinat si cand fac igiena locala |
17-11-2011, 00:25:26 de către simonapop21 Am fost depistata cu neoplasm la varsta de 40 ani, iar acum am 44.Mi s-a indus menopauza odata cu prima doza de chimoterapie, iar in septembrie 2011 am terminat cu zoladexul.Mentionez ca ciclul nu mi-a revenit deloc desi medicul oncolog a zis ca s-ar putea sa revina. |
|
17-11-2011, 00:15:24 de către RaulDuke din pacate nu stiu foarte multe si foarte clare despre diagnosticul si imunohistochimia ta initiala, dar avand in vedere istoricul tau de cancer de san (nu stiu la ce varsta), cei mai multi oncologi ar fi de parere ca tratamentul estrogenic este cel putin riscant, daca nu contraindicat de-a binelea. asta din cauza ca, probabil stii si tu, in mare masura (chiar daca nu mereu) hormonii estrogeni pot sa hraneasca un cancer de san. de asemenea expunerea preluginta in viata unei femei la hormoni estrogeni, inclusiv pe cale naturala (adica de exemplu o menopauza foarte tarzie) reprezinta un factor de risc pentru cancerul de san. sper ca intelegi asta si sper sa intelegi faptul ca din pacate nu exista niste date exacte batute in cuie, ca in stiinte precum ingineria sau matematica, care sa prevada cu exactitate lucrurile astea de la persoana la persoana. un demers poate fi de tipul urmator: intrebi un ginecolog si un endocrinolog daca si cat te-ar ajuta un tratament estrogenic cu aceasta problema, iar daca ei zic ca da, atunci iti intrebi si oncologul daca, sau care sunt riscurile daca faci asta. cum suna ? :) |
|
17-11-2011, 00:10:09 de către simonapop21 Medicul ginecolog mi-a prescris acel gel lactacyd pentru igiena.altceva nu mi-a zis sa fac.Am auzit ca sunt tratamente cu estrogen pentru atrofiile vaginale dar cred ca eu in situatia mea nu am voie sa le folosesc.Oricum multumesc pentru raspuns.Am crezut ca si alte doamne au avut problema aceasta si au gasit vreo rezolvare. |
|
17-11-2011, 00:02:44 de către RaulDuke din pacate e putin probabil sa gasesti informatii ca lumea aici, aici fiind un thread axat strict pe probleme oncologice, nici macar colaterale. problemele pe care le descrii sunt frecvent intalnite ca urmare a tratamentului ce realizeaza o blocada hormonala. din pacate ca oncolog nu prea am sfaturi de dat in privinta asta, dincolo de un consult ginecologic si eventual unul endocrinologic. ai vorbit cu cineva de genul asta ? medicul tau de familie ce zice ? |
|
cancer la san |
13-11-2011, 16:41:56 de către Casa drhouse
Subiect: cancer la san
Deocamdata ramai cu tratamentul. Nu s-a raspandit, din contra, poate ca s-a mai redus putin din tumora, dar stadiul IIIB este un stadiu mai delicat, in sensul ca, pe langa tumora la san sunt prinsi si ganglioni din jurul tumorii , exista si o componenta inflamatorie si conditiile de acolo de la san inca nu permit o interventie chirurgicala.Ai rabdare si fa cum a spus medicul...Nu fa efort fizic cu mana de partea sanului si cauta sa mananci cat mai putina carne si produse de origine animala. |
|
Un sfat va rog...limfom hodgkin |
24-11-2011, 15:32:48 de către RaulDuke
Subiect: Un sfat va rog...limfom hodgkin
reactiile adverse sunt asemanatoare. cele mai frecvente sunt comune intre toate citostaticele. RCHOP nu contine bleomicina, deci sansele de afectare pulmonara pe termen mediu/lung sunt mai mici. in rest efectele adverse digestive, cele nespecifice, precum si cele hematologice sunt cam la fel. despre mabthera nu pot sa spun prea multe, nu am o experienta suficienta cu acest medicament. totusi nu e un citostatic clasic, ar trebui sa nu aiba probleme prea mari de toleranta, comparabil cu celelalte. |
|
24-11-2011, 15:25:42 de către Ella2011
Diferenta dintre abdv si r chop?!la fel te simti in timpul tratamentului si dupa? |
|
24-11-2011, 15:16:49 de către RaulDuke
in ce sens cum e ? |
|
24-11-2011, 13:19:10 de către Ella2011
Buna! Toate analizele sant gata! Am non hodgkin lymphoma, stage 2!de Maine incep R-CHOP, o data la 3 saptamani!mie frica de mor de chimio!cum e R-CHOP? |
|
11-11-2011, 23:44:04 de către RaulDuke
fara indoiala! |
|
11-11-2011, 19:46:09 de către Ella2011
Ok!dar din celelante analize ce le am scris, intelegi ceva? crezi k mă va aştepta chimiotherapia? |
|
11-11-2011, 19:18:37 de către RaulDuke
whatever, deja astea sunt probleme de semantica si diferenta intre cum se exprima romanii/latinii/terminologia franceza versus cea anglo-saxona. ei prefera sa separe cancerele in cancere solide (cum ar fi de plamani, de san, de colon, etc) si cancere hematologice (leucemii, limfoame, etc). nu te lega de aceste detalii. limfomul este un tip de cancer limfatic. cum am spus, limfomul hodgkin este unul INALT VINDECABIL.cancer = o crestere necontrolata a unor celule (numite maligne). |
|
11-11-2011, 15:45:14 de către Ella2011
Buna! RaulDuke te rog lamureste-ma!acum am primit o scrisoare de la doc in care scrie k e lymphoma si nu cancer! Lymfomia e cancer sau nu???o sa scriu scrisoarea in engleza k oricum nu inteleg termenii medicali poate îmi poţi spune mai multe!The chest x-ray showed a large anterior mediastinal mass and blood test showed anaemia with reactive thrombocytosis, an esr of 87 but rutine tests otherwise normal! The CT scan confirmed a large swelling in the mediastinum extending from the left right down to the right lung.PET scan showed intense FDG uptake in the large mediastinum mass predominantly extending into the right hemi-torax to the base of the lung and with a mediastinal nodule mass extending into the left hemi-torax.There was lower grade increased uptake in the right mediastinum, paratracheal areas and bilateral supra-clavicular nodes.there wad mild marrow activation. The pathologists says this is definitely lymphoma NOT CANCER |
|
11-11-2011, 00:26:47 de către RaulDuke
astetapm asap! numai bine ! |
|
10-11-2011, 22:11:23 de către Ella2011
Multumesc pt sfaturi!imi prind f bine!m-a ajutat enorm acest site!in mimentul de fata am f mari dureri de spate si mă doare carnea pe mine! Sper sa fie totul bine!revin cu noutatile. |
|
10-11-2011, 20:38:18 de către RaulDuke
probabil fragmin sau clivarin sau arixtra sau clexane, sunt multe produse de genul asta care se numesc "heparine cu greutate moleculara mica" si da, acesta e efectul lor. nu stiu insa care a fost indicatia, la tine, asta tine de la caz la caz. nu face parte din tratamentul oncologic specific, e un lucru individual si facut dupa necesitate. |
|
10-11-2011, 19:27:34 de către Ella2011
Tocmai m-a sunat de la spital, marţi am programarea la hematolog! Între timp mi s-a zis k trebuie sa fac nişte injectii in burta pt a nu se coagula sangele!a Mai facut cineva Asa ceva?stie cineva despre ce e vorba?inca nu stiu cum se numesc, marti le incep pt cateva saptamani. |
|
10-11-2011, 15:59:44 de către RaulDuke
parul de obicei cade la cateva zile dupa prima administrare - respectiv in jur de 7, in regimurile care contin un citostatic numit antraciclina, care e regimul standard (numit ABVD) folosit initial in aceasta boala. uneori se intampla sa nu fie brusc si la 7 zile, ci e treptat si dupa mai multe saptamani. daca diagnosticul e stabilit, momentul intrebarilor si consultarilor a trecut, e momentul de tratament. iti urez succes si sa te linistesti putin ! oricum probabil o sa ai niste discutii lungi si utile cu hematologul tau. asteptam sa ne mai scrii, mai ales daca intri in posesia oricarui document medical, inclusiv in engleza. |
|
10-11-2011, 15:23:28 de către Ella2011
Multumesc pt raspuns! Sant la Londra!imi este f frica!vreau sa-mi vad baiatul mare!mi s-a zis k tumoarea care se afla in dreapta plamanului e mare!!o sa imi cada si sprancenele? De la a cata sedinta de chimio Cade paru? De sarbatori as vrea sa vin acasa, si nu as vrea sa afle bunica mea!familia mea e in negare, vor sa consult si medicii din Romania, eu nu cred ca va conta, aicea de 2 luni fac numai teste. |
|
10-11-2011, 14:59:37 de către RaulDuke
linisteste-te! limfomul hodgkin este o boala serioasa, dar cu abordare corecta este inalt vindecabila (in aprox. 90% din cazuri) deci fii curajoasa si optimista!biopsia de maduva OSOASA (adica din osul soldului, nu din coloana) este standard, necesara in monitorizarea evolutiei bolii, in special sub tratament. doar putintel, dar se face cu anestezie. unii oameni nu simt nimic. cu un ac (putintel mai gros) hematologul ia o bucata din os (coxal) si cu putina maduva osoasa si o da la analiza microscopica. nu e o problema prea mare. tratamentul cu chimio nu doare deloc. nu are legatura cu durerea. o sa-ti prezinte hematologul ce efecte adverse mai frecvente/serioase are, dar durerea nu e printre ele. pot sa dea greturi, varsaturi, uneori cade parul, pot fi modificari pe analizele de sange, etc. dar la fel, pentru unii e mai rau, pentru altii e ca o plimbare in parc. fiecare simptom in parte exista mijloace de tratament si administrare iar hematologul tau o sa stie ce si cum. inca odata, stai cuminte si ai grija de copilutz! unde o sa te tratezi ? |
|
icter mecanic si cancer la caile biliare |
08-01-2013, 16:46:42 de către RaulDuke cred ca lucrurile nu au prea mari sanse sa evolueze semnificativ in doar vreo 2 saptamani, nu asta va face diferenta; din pacate nu se pot face prognosticuri pana in momentul operatiei, cand chirurgul va putea sa spuna daca s-a putut scoate tot, etc. la cum arata lucrurile PANA in acest moment, exista sanse de vindecare, cu adevarat. vom stii mai multe dupa operatie si dupa ce vine rezultatul anatomopatologic. mult noroc ! |
|
08-01-2013, 16:10:40 de către viciente nu am nici un motiv dar eu vreau sa stiu daca nu este prea tarziu pana atunci si ce sanse are dupa ce a-ti vazut rezultatul CT abdomen. |
|
08-01-2013, 14:41:36 de către RaulDuke pai cel mai probabil tot in acea perioada; ai motive sa crezi altceva ? |
|
08-01-2013, 13:03:58 de către viciente da, este programat pe 20 ianuarie sa se prezinte din nou la spitalul Militar dar nu stiu exact cand al va opera. |
|
03-01-2013, 23:39:58 de către RaulDuke ok, am inteles despre ce e vorba. e programat pentru operatie ? |
|
27-12-2012, 16:55:32 de către viciente Buna ziua! Acesta este rezultatul la CT abdomen /Pelvis pre si postadministrare de substanta de contrast intravenos.Formatiune inlocuitoare de spatiu cu dimensiuni de 23/30mm, hipodensa cu moderata iodofilie perifericain faza arteriala localizata la nivelul cai biliare principale ce asociaza importanta dilatatie de cai biliare intrahepatice iar distal de ostructie cale biliara cu calibru normal. Imagini limfoganlionare interaotocave (10mm). - Ficat cu dimensiuni normale contur regulat prezentand importante dilatatii ale cailor biliare intrahepatice. - Colecist de mici dimensiuni (aspect posibil scleroatrofic). - Pancreas cu dimensiuni normale si iodofilie omogena. - Splina cu dimensiuni 108 mm si iodofilie omogena. - Glande suprarenale cu aspect normal CT. -Ambii rinchi cu dimensiuni contur si pozitie in limite normale. Fara imagini de Calculi sau dilatatii de sistem pielocaliceal. - Vezica urinara in semirepletie omogena.Prostata cu dimensiuni crescute 42/46 mm cu amprenta asupra peretelui inferior al vezicii urinare.Fara lichid de ascita la nivel abdomino-pelvin. CONCLUZII: Formatiune inlocuitoare de spatiu hilara la nivelul CBP (aspect probabil de colangiocarcinom). Dilatatii de CBIH. Imagini limfoganglionare interaotocave. In spitalul Militar Bucuresti a fost diagnosticat cu : 1) Colangiocarcinom cale biliara proximala operat 2) Angiocolita 3) Boala alcoolica a ficatului Va multumesc!! |
|
27-12-2012, 13:37:20 de către RaulDuke desigur, mult succes ! |
|
26-12-2012, 18:23:25 de către viciente buna ziua:an acest moment nu pot sa va descriu nici un rezultat pt.ca eu sunt an spania si trebuie sa iau legatura cu sora mea care are grija de tata.Din ce stiu eu, da a facut acel CT abdominal si cat de curand o sa va descriu rezultatul.Sunt atat de confuz ca nici nu stiu ce sa mai zic, de ce a mai zis sa-l aduc anapoi pe 20 ianuarie daca nu mai poate fi operat?eu cred ca doctorul de la spitalul militar nu este corect cu noi pt ca el cerea banii de operatie anainte de craciun, dar sa-l opereze pe 20 ian.Ia prescris un medicament COLESTIRAMINA ca sa-l ia an acest timp cat este acasa.Vorbim de aproape o luna de zile care tata-l meu sta cu acel tub de drenaj si asteapta ca domnul doctor sa-si faca meseria.Este incredibil dar adevarat ce se antanpla an spitalele noastre din Romania totul se rezuma la bani ancepand de la personalul de serviciu care se ocupa cu curatenia pana la doctorii care trebuie sa-ti salveze viata.Va multumesc ca mia-ti raspuns si sper sa o face-ti an continuare. |
|
24-12-2012, 11:58:42 de către RaulDuke pitic activ: cred ca e cazul sa mergeti la medic, daca au aparut probleme noi. viciente: da, poate fi tarziu, intr-adevar. dar poate ca si in momentul de fata este prea tarziu pentru a fi operat cu scop de vindecare. a facut un CT de abdomen ? poti sa ne arati rezultatul ? |
|
21-12-2012, 13:12:07 de către viciente Buna ziua, tata meu a fost diagnosticat cu cancer la caile biliiare an spitalul militar focsani, a stat o saptamana internat an spital care dupa ce au zis ca are cancer l-am dus si lam internat la spitalul militar Bucuresti.La Focsani au zis ca nu este grav pt.ca nu sa extins la ficat si ca ficatul este curat, la Bucureti au zis cu totul altceva, ca este f grav si ca ficatul este si el afectat.dupa o saptamana i-au bagat niste furtune ca sa se curete de infectia care o are la ficat si acum vor sa-l externeze si sal trimita acasa si sa vina pe 15 ianuarie pt.ca sa-l opereze pt.ca doctorul care trebuie sa-l opereze pleaca an vacanta.antrebarea mea este nu este cam mult timp pana pe 15 ian.pentru ca sa-l operze?Multumesc |
|
24-12-2011, 21:43:35 de către pitic activ raul iti multumesc pentru raspuns chiar nu stiam toti pasii care i, ai descris si cu siguranta dupa craciun asta o sa fac dar acum am o mica problema face temperatura seara de citeva zile 37 38 mai are inca ciprinol pina miercuri oare sa nu, i mai faca bine? trebuie schimbat cumva? si inca ceva de la genunchi in jos simte ca nu mai are putere inca se mai deplaseaza pe distante mici in casa, se misca in pat, sede a inceput sa manince de cind e acasa |