Ultimele comentarii pe forum

26287 com 1 2 3 4 ..... 120121122123124125126 ..... 260 261 262 263 INAINTE ›
SUBIECT COMENTARIU
Metastaze osoase 08-12-2013, 12:33:57 de către RaulDuke
Subiect: Metastaze osoase
lipsesc foarte multe date si detalii medicale referitoare la cazul tau, marius. in primul rand nu e deloc fixata cronologia, nici prea clare nu sunt tratamentele aplicate si nici evolutia PSA, care trebuie mereu corelata cu tratamentul folosit si perioadele in care a fost folosit. de asemenea nu prea stiu cum apreciezi sau de unde stii ca "nu a dat rezultate" tratamentul cu eligard. boala este metastatica, deci la vindecare nu se poate spera si nu poate reprezenta obiectivul tratamentului medical.
despre Provenge, acest tratament ma tem ca nu este si personal nu cred ca va fi in viitorul apropiat disponibil prin europa. in aceasta etapa sunt mai multe tratamente disponibile, iar diagnosticul de cancer de prostata "hormono-rezistent" comporta mai multe lucruri, inclusiv una sau doua manipulari ale tratamentului hormonal, cu cresterea PSA si evolutia simptomelor + cunoasterea valorii testosteronului seric.
revino, marius, te rog, cu datele complete ale acestui caz in ordine cronologica si apoi forumleaza o intrebare, sau mai multe, pentru a putea sa-ti raspund punctual! multumesc!
Metastaze osoase 07-12-2013, 20:40:03 de către domi88
In ceea ce priveste tratamentul acestui tip de cancer daca pacientul nu raspunde la tratamentul hormonal se poate trece la recomandarea medicului la urmarea unui tratament cu PROVENGE care se utilizeaza de obicei in cazul cancerul de prostata hormono-rezistent. Costul acestui tratament insa este unul ridicat. Opinia ta RaulDuke?
Metastaze osoase 07-12-2013, 20:15:51 de către marius bv
Revin cu intarziere.M-ai face injectabil subcutanat:Eligard la 3 luni, dar nu cred ca raspunde la acest tratament pt. ca tot are senzatii de usturime la prostata.Acum are si glicemia cam mare 196Mi-a recomandat cineva si clinica din Debrecen.
Adenocarcinom prostatic acinar scor Gleason 9(4+5).
Metastaze osoase 03-12-2013, 21:40:29 de către RaulDuke
ar trebui sa faca si alt tip de tratament, pe langa zometa, si anume tratament hormonal. nu ne-ai spus nimic despre asta. ia pastile de vreun fel, face o injectie subcutana lunar sau la 3 luni ? asta e tratamentul standard, daca boala e metastatica.
Metastaze osoase 03-12-2013, 16:18:24 de către marius bv
Buna ziua.Tatalui meu i-a fost descoperit asa numitul cancer de prostata, dupa 2 biopsii facute in bv
si la institutul oncologic bucuresti, i-a iesit psa:10.0, a inceput tratamentul perfuzabil cu zometa, dupa 5 luni acest tratament nu a nu a dat nici un rezultat(cel putin pana acum).Acum are multiple metastaze osoase pe aprox. toata coloana, mai ales in zona lombara L1-L4, a inceput sedintele de radioterapie dar este foarte slabit si fara vlaga, pe langa radio.mai face si dexametazona injectabil dim si seara de o luna de zile, plus tramadol pt. durere.A facut un nou psa 13.5 si oncologul spune ceva de chimioterapie.
AS vrea daca se poate un pronostic, cum poate sa evolueze aceasta nenorocire, daca poate duce la paralizie si daca i-mi recomandati si alta clinica, gen spitalul de oncologie din Ungaria.Mentionez ca are varsta de 58 de ani.M-ai nou am inceput si cu o cura de sucuri de sfecla rosie si parca e m-ai bine psihic.
Metastaze osoase 06-11-2013, 21:09:04 de către RaulDuke
Numai bine !
Metastaze osoase 06-11-2013, 19:04:16 de către af1961
Buna seara.
Acum pot sa va spun ca a dormit bine azi noapte dupa ce i-am dat 1 comprimat de Rivotril de 0, 5 mg.
Am inteles ca pana la ora 16 a fost rezonabila din punct de vedere al starii de agitatie, insa de atunci nu mai are stare, vrea afara, se plimba tot timpul, cu si fara scop si rupe hainele la greu.
Ii lasasem indicatii sotului meu sa-i dea 1/2 comprimat dimineata si 1/2 la pranz pentru ca asa a prevazut dna doctor neurolog.
urmand cand se va linisti sa-dam doar 1 comprimat seara insa se pare ca nu l-am convins decat sa-i dam seara cate un comprimat.
Sper sa-si faca efectul si in aceasta seara. Astazi a implinit 80 de ani. Din pacate nu ne-am putut bucura ca de obicei.
Acum este ocupata sa-si rupa capotul.
DUmnezeu stie ce va mai urma.
Multumesc pentru ca m-ati incurajat sa incerc cu Rivotrilul, asa l-am convins pe sotul meu ca ii putem da.
Sanatate la toata lumea.
Cu stima,
AF
Metastaze osoase 06-11-2013, 17:22:23 de către SecondChance
As vrea sa incurajez pe toti bolnavii de cancer ca un om care si el s-a aflat fata in fata cu moartea acum aproape 2 ani si medicina nu a putut sa ma mai ajute cu nimic dar eu am supravietuit. Pentru ca m-am intors inapoi la Dumnezeu, pentru ca mi-am spovedit pacatele din toata viata, m-am impacat cu toti oamenii cu care ma certasem si am inteles ca moartea este doar un moment de trecere in cealalta lume nu este un final. Asa am simtit puternic atunci ca nu moartea este finalul, asa cum am simtit puternic sa merg la biserica desi lipseam cu anii pana atunci de la biserica. Nu m-a interesat sa scap cu viata, aveam o forma de meningita, facusem baie si iesisem iarna afara fara sa ma usuc bine la cap si am inceput sa nu mai vad bine, sa nu mai tin minte nimic din toata viata mea si cel mai tare ma durea groznic capul din zi in zi mai tare, nu mai stateam in picioare, am mers la neurologie, infectioase, mi-am facut rmn, nu au gasit nimic, stiam doar ca sunt ultimele mele zile de viata.

Si atunci m-am dus la biserica si am mers la zeci de slujbe de Maslu pentru vindecarea de boli fizice si sufletesti, am facut spovediri din toata viata mea si pe toate le-am facut pentru prima data in viata mea si am citit Noul Testament pentru prima data in viata mea. Si incet incet au inceput sa scada durerile de cap, mi-am recapatat vederea clara, am inceput sa-mi reamintesc viata mea pe masura ce spovedeam din pacate imi revenea memoria. Eu nu am citit ci am trait pe propria mea experienta de viata ce inseamna sa te ajute concret Dumnezeu, am simtit concret si acum stiu si eu ce inseamna puterea lui Dumnezeu, acum cred cu adevarat ca exista Dumnezeu. Si tot ce a vrut de la mine Dumnezeu a fost sa-mi indrept greselile, pacatele si viciile din viata mea si sa redevin omul deschis si sociabil care fusesem odata, sa ies odata din carapacea asta a fricii de oameni, fricii de a contacta boli si fricii de moarte. Si am iesit, pentru ca in timp ajusesem sa fug de oamenii cu boli ca sa nu ma contaminez si eu de la ei, ajunsesem sa ma gandesc prea putin la problemele altora. Si Dumnezeu m-a adus inapoi la oameni, m-a ajutat sa inving si aceasta boala fizica, dar si sufleteasca pentru ca tocmai in fata mortii ajunsesem, acum nu imi mai este frica de moarte pentru ca stiu din ce am simtit acum 2 ani ca nu acolo este finalul este doar trecerea in Rai sau iad depinde de fiecare cum traieste in viata de aici, cum se comporta cu sine si cu ceilalti, asa va fi si dincolo. Iar sinuciderea nu este o varianta, Dumnezeu nu m-a impins spre sinucidere desi aveam astfel de ganduri ci m-a ajutat sa rezist si sa ma vindec in timp. Mai devreme sau mai tarziu toti vom ajunge la acest moment, sa nu ne fie frica de el este doar o trecere spre eternitate intr-o lume buna.

Am primit si ajutorul medicinei naturiste, am luat suplimente naturale antiinflamatorii, antiinfectioase, cel mai mult m-a ajutat gingko biloba. Si alte capsule naturiste care se gasesc la farmacie, produse in usa, System Well, Alive!, B-uri, toate pentru imunitate, dar cel mai bun a fost SystemWell. Sunt importate de firma secom, dar eu le-am comandat direct de pe internet este de 3 ori mai ieftin de pe un magazin online de produse naturiste. Aceste medicamente sunt formate din zeci de nutrienti naturali, vitamine, acizi, minerale. Indiferent de ceea ce iese la analize sau nu iese( cum a fost la mine) tehnologia medicala actuala nu poate depista orice boala si nici tratamentele medicale nu pot rezolva orice boala si atunci singurul ajutor pe care putem sa-l dam organismului nostru este sa il ajutam sa lupte singur impotriva bolii, deci sa-i intarim imunitatea, mai ales la cancer unde pe langa boala sunt si toxinele din chimioterapie. Si sportul ajuta foarte mult, acum merg ore pe jos, la sala, acum 2 ani nu mai puteam sa stau in picioare.

Am urmarit la tv emisiunea Incurabilii(Incurables) despre vindecarile miraculoase de cancer de pe digi life miercuri seara la ora 8, este chiar asta-seara, daca nu puteti sa o vedeti cautati va rog pe youtube. M-a impresionat cum oamenii refuzau metodele clasice de tratare a cancerului pentru ca vazusera la rudele lor bolnave si ele de cancer ca mureau din cauza toxinelor de la chimioterapie ori nu mai suportau durerea si atunci cautau alte metode de vindecare. Si toti acei oameni aveau credinta in Dumnezeu, toti au inteles ca Dumnezeu ii ajuta sa gaseasca metode sa traiasca mai departe, de cele mai multe ori metodele erau schimbarea toatala a alimentatiei in alimentatie vegetariana sau medicina naturista sau combinatie intre chimioterapie si intarire a imunitatii cu suplimente naturale. Si emisiunea asta mi-a adus aminte si de mine pentru ca si eu fusesem un om care scapase de moarte pentru ca am crezut cu adevarat in Dumnezeu si l-am lasat pe Dumnezeu sa imi aleaga calea de vindecare pentru mine care mi-a schimbat in bine nu doar sanatatea ci viata.

Moartea oricum va veni la toti indiferent daca vine prin boala, accident batranete, important este cum ne-am trait viata aici, asa ne-o vom trai si in eternitate, daca am incercat sa ne schimbam viata in bine sa facem bine celor de langa noi dar si noua insine, daca am refuzat sa intram in materialism, rautate, indecenta, egoism, nedreptate, daca am iertat si am ajutat asa va face si Dumnezeu cu noi dincolo, ne va ierta si ne va ajuta sa traim vesnic in Rai alaturi de toti oamenii buni. Dumnezeu sa ne ajute!
Metastaze osoase 06-11-2013, 16:12:00 de către RaulDuke
asteptam sa ne spui cum raspunde la tratament. rivotril e un medicament foarte bun, daca e folosit dupa indicaiti.
Metastaze osoase 05-11-2013, 20:26:00 de către af1961
Buna seara,
Multumesc pentru raspuns.
Imi cer scuze daca ati inteles ca nu am vrut sa-i dau Rivotril, motivul a fost faptul ca am omis sa-i spun dnei doctor ca ii dau anxiar si ca atare mi-a fost teama sa -i dau, ca sa-i fac rau.
O sa incerc sa-i dau in aceasta seara o pastila de Rivotril iar de maine, 1/2 dimineata, 1/2 pranz si seara 1 comprimat.
Nu am trecut niciodata peste indicatiile medicilor.
Cu respect,
AF
Metastaze osoase 04-11-2013, 23:02:47 de către RaulDuke
totusi aveti o prescriptie de rivotril pe care ati ales sa o neglijati. poate ar fi momentul sa reveniti putin asupra deciziei, caci altfel nu vad nicio solutie decat sa suportati consecintele deciziei de a nu fi complianti...
Metastaze osoase 04-11-2013, 19:55:49 de către af1961
Problema mea ramane, mai ales noaptea cand crizele se accentueaza, nu are stare, abia merge dar tot timpul vrea sa stea in picioare sa rupta tot ce se poate si sa doarma cat mai putin. De exemplu, azi noapte s-a trezit dupa 3 ore, tata fiind in camera cu dansa nu a simtit cand s-a trezit asa ca s-a dezbract si a iesit din camera. CU toate ca dormim cu usa la camera noastra deschisa si la a dansei inchise nu am auzit-o cand a iesit (probabil am obosit), am auzit doar cand a cazut ( cazuse pe casa scarii pe burta) Am avut norocul ca s-a indreptat spre bai esau spre camera noastra pentru ca daca ar fi virat putin la stanga ar fi cazut pe scari in jos. Niic nu vreau sa ma gandesc ce s-ar fi putut intampla. Daca ziua reusim sa stam in permanenta langa dansa, noaptea a devenit din ce in ce mai greu s-o pazim.
AM discutat cu medicul oncolog si tinand cont de faptul ca are metastaze in multe locuri, ca face 80 de ani pe 6 noiembrie si radioterapie la stat nu se poate face decat la Bucuresti sau la SIbiu, ceea ce este destul de dificil(atat din punct de vedere financiar, cat si ca deplasare). La privat se poate face la Brasov, insa costurile ma depasesc, probabil din aceasta cauza nu mi-a propus nici macar sa fac RMN, de radioterapie nici nu s-a pus problema. Oricum in afara de Zometa, pentru METASTAZELE OSOASE si acum LEVETIRACEPAM-ul dat de neurolog, tratamentul nu s-a schimbat de 1 an.

Rugamintea mea ar fi daca exista un somnifer care sa actioneze pe timpul noptii ca sa ne putem odihni ca cel putin eu trebuie sa mai merg si la munca. Probabil ne vom imbolnavi noi, daca nu vom gasi o modalitate prin care sa ne odihnim noaptea.
IAzi noapte i-am dat la 4 azi dimineata un anxiar si vreau sa va spun ca nu a avut nici un efect. A avut energie ca pentru un om care a dormit 8 ore nu trei. Toata ziua a mai motait adunat 2 ore. O sa vedem ce ne asteapta in aceasta noapte.
Metastaze osoase 03-11-2013, 10:44:15 de către RaulDuke
este evident ca daca exista suspiciunea de metastaze cerebrale, iar acest lucru nu e cert de pe un CT, trebuie procedat cat mai rapid la un RMN de cap, iar daca exista metastaze, pacienta trebuie rapid propusa pentru RADIOTERAPIE. asta e cam printre putinele lucruri care o va ajuta cu simptomele si care chiar are o sansa sa le rezolve. vi s-a propus acest lucru ?
Metastaze osoase 02-11-2013, 00:23:40 de către af1961
Buna ziua Domnule Doctor,
Nu am mai intrat pe forum din lipsa de timp cu toate ca probabil mi-ar fi prins bine.
De cand nu am mai intrat, crizele mamei s-ai repetat tot mai des cu manifestari diverse.
In iulie, august si septambrie, am chemat salvarea de 5 ori. De fiecare data, ii scadea tensiunea si ii crestea pulsul. Uneori era agitata, iar alteori nu vorbea nu misca, dormita in fund, nu recunostea.
Pe masura ce o perfuza incepea sa-si revina.
Pe 27 septembrie a facut din nou o asemenea criza dar care practic s-a declansat cu doua zile inainte. Dupa ce a venit de la Zometa, la doua ore avea temperatura 39, i-am pus sosete cu otet i-am administrat paracetamol si la 4 ore algocalmin si s-a calmat.
Ziua urmatoare, joi a fost bine, ne-am plimbat prin curte iar seara a inceput sa vomite. I-am dat metoclopramid si s-a culcat. Vineri pe 27 septembrie, s-a trezit, parea ok, nu a vrut sa manance nimic, ii scazuse tensiunea iar pulsul era crescut. AM incercat s-o hidratez cu apa iar dupa amiaza am chemat asistenta si i-a facut o perfuzie cu B1, B6 si Vitamina C.
DUpa perfuzie a inceput sa devina agitata, insa tensiunea era buna. I-am dat un anxiar, am dus-o la baie si a stat 15 minute degeaba ca nu a urinat dupa perfuzie. Ulterior cand am dezbracat-o am constatat ca ave apisioarele umflate. Dina starea de agitatie, cam intr-o ora a stat doar in fund, nu vorbea nu misca..
In final am chemat salvarea. I-au facut analizele, i-au pus sonda urinara si la 4 dimineata ( de la ora 22) ne-a trimis pe sectie la oncologie.
I-au facut antibiotic, am plecat acasa si am revenit dimineata la 7.30.
A fost prima data cand mama nu s-a trezit.
La pranz abia s-a trezit dar nu rpea stia nimic.
A avut o revenire de 10 minute, am inceput sa-i dau sa manance si in 15 minute a inceput din nou sa-i tremure mainile sa nu mai poata articula cuvintele sa nu mai stie cine este sau cine sunt.
Apoi a inceput sa vorbeasca dupa cateva ore relativ coerent, insa ceea ce spunea nu avea sens, mi-a spus ca facem experimente cu ea, ca a avut incredere in noi si noi am dezamagit-o, apoi ca am batut-o etc.
Cert este ca a stat in spital pana pe 7 oct. perioada in care era lucida si care nu era.
Dupa 4 zile i-au scos sonda urinara si arevenit la normal insa avea momente in care era calma cand abia isi misca picioarele si altele de agitatie in care voia sa plece si chiar se ridica si mergea cu viteza ei de cand era sanatoasa, momemnt in care parea lucida si totusi nu era, avea o forta incredibila si nu reuseam s-o linistim decat dupa un anxiar sub limba si dura o ora pana isi facea efectul
In timpul spitalizarii am facut CT la cap, torace, abdomen.
Medicul oncolog nu-si explica crizele.
A venit si rezultatul pe 3 oct de la CT care nu a precizat nimic despre cap.
In concluzie medicul oncolog ne-a trimis dupa iesire la neurolog.
Neurologul, ne-a spus inainte de a se uita pe CT ca asa cum i-am descris eu in detaliu ultima spitalizare cum a decurs, chiar daca creierul nu are metastaze, chiar si metastazele de pe calota craniana poate apasa si sa dea asemenea reactii.
Insa, dupa ce s-a uitat pe CT, mi-a aratat ca exista metastaza pe lobul temporal, chiar daca cei care au interpretat CT nu au scris nimic. In Concluzie, dansa ne-a recomandat daca vrem sa mai facem un RMN, doar daca medicul oncolog schimba tratamentul si daca nu sa luam urmatorul tratament:
Levetiracepam- 2 saptamani 1-0-1 si apoi 2-0-2
Ramipril 5 mg 1-0-1
Tertensif 1-0-0
Nebilet 0, 5-0-0, 5
Nitromint 2, 6- 1-0-1
Arimidex 0-1-0
Aspenter 0-1-0
Gingo biloba- 0-1-0
Pentru durere are de la oncologie
MST 30-1-0-1 si la pranz sau la nevoie 1 sevrodol de 10 mg. I l-am pus la pranza, oricum da cand se comporta asa, nu mai spune c-o doare ceva.
La diagnostic a trecut : in observatie, Metastaza lob temporal cu crize partiale complexe.
Din 11 octombrie de cand am inceput acest tratament, i-am mai dat seara sau cand era agitata un anxiar sub limba.
Dupa vreo 4 zile in care am constatat ca este tot mai agitata, am mers eu la neurolog si am intrebat daca exista vreo solutie sa nu mai fie asa agitata.
Mi-a prescris RIvotril 0, 5- in doze 1/2-1/2-1 si dupa o perioada doar unul seara.
Citind prospectul cu reactiile adverse recunosc faptul ca nu am avut curajul sa-i dau Rivotril
La doua saptamani de tratament cu Levetiracepam, a avut o zi in care a fost lucida si am avut cu cine vorbi, in rest i-am dat noi mancare in gura, cand este agitata, rupe, scoate lucrurile din dulap, se dezbraca in pielea goala sau isi pune 7 lucruri unele peste altele fara logica, spune lucruri fara logica si o pazim 25 din 24. Acum doua zile si-a taiat nasturii cu foarfeca, asa am constatat ca nu se poate sa mai lasam nimic la indemana. S-a trezit din somn si s-a impiedicat s-a lovit la obraz si mereu spune ca uite ce mi-a facut tataie.
Ca sa mancam si sa luam medicamentele stam si cate 3 ore.
A avut in ultima perioada, o zi mai calma si una mai agitata. In zilele calme nu i-am dat nici un anxiar insa ieri spre exemplu i-am dat 3, un adimineata la 8 una la 16 si una la ora 23 ca avea energeie, urca scarile si le cobora in constinuu, nici gand de culcare. SUntem trei pe langa dansa, eu mai putin ca merg la serviciu, insa sotul meu si tata sunt permanent cu dansa.
A reusit sa ne epuizeze pe toti. Astazi daca aseara s-a culcat la miezul noptii, s-a trezit la 12, insa de atunci a fost fara pic de stare. Nu a mancat decat foarte putin nu am reusit sa-i dam medicamentele, cu greu i-am dat la ora 18 un anxiar. Pana la ora 23 au fost lupte, s-a imbracta, s-a dezbracat, a urcat, a coborat..

Pana acum v-am spus prin ce trecem.

Intrebarea mea este urmatoarea:
Ce putem face, cum putem s-o ajutam sa se linisteasca, sa nu mai aiba aceste crize de agitatie. Poate fi anxiarul sau MST-ul cele care sa-i provoace aceste crize?
Pe 6 noiembrie va face 80 de ani, oncologul a zis ca tinand cont de varsta de metastazele de la oase, ficat, plamani lichid sau altceva, la ovar tumora, nu prea mai putem lua in calcul mare lucru.
SUnt de acord cu asta si cu faptul ca vrand nevrand va veni si momentul in care ne vom desparti dar totusi nu exista nimic pana atunci, care sa-i usureze dansei chinul si implicit pe-al nostru?
Va rog frumos, dat-mi un sfat, cum trebuie s-o abordam si eventual daca stiti spuneti-mi ce mai urmeaza macar sa fiu pregatita.

Va multumesc pentru rabdarea de a citi un mesaj atat de lung.
Metastaze osoase 27-10-2013, 11:33:16 de către jianuctin
Analize parţiale:

Coagulograma
BUNE - Fibrinogen 320mg/dL, AP 93%, INR 1, 04, TQ 12, 20 sec Toate în intervalul bun

Hemoleucograma
Primul tabel
BUNE - MCHC 32, 5 g/dl, Nr. trombocite 333 k/microl, Eozinofile 1, 7% (înainte de prima şedinţă de chimio - acum 1 lună 2, 2% Bune), Limfocite 2, 3 (fără unitate de măsură), Limfocite 35, 9%, Granulocite 51, 6%, Bazofil 0, 4% (înainte de prima şedinţă de chimio - acum 1 lună 1, 3% Interval 0-1 Crescute), Hemoglobina 13, 6 g/dL, MCV 87, 3fL Toate în intervalul bun
DEPĂȘITE - Monocite 10, 4% Interval de referinţă 2-8 Crescute (înainte de prima şedinţă de chimio - acum 1 lună 8, 7)

Al 2-lea tabel
BUNE - Monocite 0, 7 Interval de referinţă 0, 1-1 (înainte de prima şedinţă de chimio - acum 1 lună 0, 6), Granulocite 3, 3 Interval de referinţă 1, 7-7, Nr. Leucocite 6, 4k/microl Interval de referinţă 4, 1-10, 9, Hematocrit 42, 0%, MCH 28, 4 picog, MPV 7, 1 fL, Nr Hematii 4, 80 0^6micro
DEPĂȘITE - Bazofil 0, 0 (fără unitate de măsură) Interval de referinţă 0, 01-0, 1 Scăzute (înainte de prima şedinţă de chimio - acum 1 lună 0, 1 Scăzute), Eozinofile 0, 1 (fără unitate de măsură) Interval de referinţă 0, 17-0, 7 Scăzute (înainte de prima şedinţă de chimio - acum 1 lună tot 0, 1 Scăzute), RDW 14, 8% Interval de referinţă 11, 5-14, 5 Crescute (înainte de prima şedinţă de chimio - acum 1 lună 14, 0 Bune)

Înainte de prima şedinţă de chimio - acum 1 lună VSH 1h - 11mm/1h

Biochimie
BUNE - Glicemie 107 mg/dL, Creatina 0, 91 mg/dL, GOT/AST 19 U/L, GPT/ALT 20 U/L, Acid uric 5, 9 mg/dL, Calciu total 9, 9 mg/dL, Proteine totale 7, 5 g/dL
DEPĂȘITE - Uree 41 mg/dL Interval de referinţă 13-38, Bilirubina totală 1, 13 mg/dL Interval de referinţă 0, 2-1, LDH 439 U/L Interval de referinţă 100-190 Foarte mare

Analize suplimentare
Biochimie - BUNE
lgA 360 mg/dL Interval de referinţă 63 - 484 mg/dL,
lgG 1076 mg/dL Interval de referinţă 540 - 1822 mg/dL,
lgM 111 mg/dL Interval de referinţă 22 - 240 mg/dL,

Electroforeza proteinelor serice - BUNE
Raport A/G - 1.91 Interval de referinţă 1;
Albumina% - 65.6 % Interval de referinţă 59 - 69.5 %
Alpha 1% - 2 % Interval de referinţă 1.4 - 2.9 %
Alpha 2 % - 8.2 % Interval de referinţă 7 - 11 %
Beta % - 11.5 % Interval de referinţă 8 - 13 %
Gama % - 12.7 % Interval de referinţă 10 - 17.5 %

Peste 7 zile aştept - Imunofixarea serică
De asemenea aştept rezultatul de la puncţia din măduva sternală - la o dată neprecizată "reveniţi cu un telefon săptămâna viitoare"
Metastaze osoase 24-10-2013, 23:45:35 de către RaulDuke
jianuctin, intr-adevar, mielom multiplu e unul dintre primele diagnostice la care se gandeste orice medic cand vede leziuni osoase multiple, in absenta unui cancer solid metastatic (sau cel putin neconfirmat). totusi nu exista prea multe dovezi referitoare la rolul PET/CT in evaluarea acestei boli si, ca atare, nici prea multa experienta. practic la tine, in cazul in care se confirma (si iti doresc din toata inima sa nu se confirme), diagnosticul va fi fost mai mult sau mai putin incidental, pentru ca simptomele, dupa cum declari, au aparut de foarte putin timp si sincronizarea cu momentul PET/CT-ului este oarecum fortuita. o biopsie sternala dar mai ales dintr-o astfel de leziune va transa diagnosticul. in conditiile unei eventuale (si zic eu inca improbabile) confirmari, totusi trebuie sa stii ca mielomul multiplu este o boala tratabila azi, cu un prognostic mult imbunatatit fata de si cu zece ani in urma, deci nu e momentul sa disperi sau sa te panichezi. biopsie si apoi vom vedea. te asteptam cu vesti, sper eu bune !

P.S.: eu sunt inca sceptic, sau `in negare` fata de acest diagnostic, in primul rand pentru ca pe PET/CT leziunile osoase descrise la tine sunt necaptante, ceea ce nu este ceva `asteptabil` la mielom multiplu.
Metastaze osoase 24-10-2013, 22:18:25 de către stevens
E bine ca v-ati mai limpezit diagnosticul, acum mai ramane sa actionati cat mai rapid si eficient ! Va recomand sa incepeti sa va documentati serios despre terapia cu Ph ridicat (high ph therapy), in principiu este vorba despe cesium, calciu, magneziu, strontiu.. ! Scrieti la acest sait si cereti un sfat :

http://www.essense-of-life.com/INQU.htm
Metastaze osoase 24-10-2013, 21:32:58 de către jianuctin
Mulţumesc mult,
Aşa să fie, fără malignitate. Nu am sărit etape. Este o lipsă de atenţie din partea unor medici şi care de asemenea, nu sunt capabili să citească singuri un CT. De asemenea am reuşit să accesez varianta completă a tomografiei (pe DVD pe care l-am primit lipseau - din neglijenţă - o parte din din imagini). Prin bunăvoinţa unui medic care a crezut în mine, acesta a descoperit că informaţiile suplimentare de pe PET figurau şi pe CT dar nu a avut cine să le interpreteze. În urma noilor informaţii am reluat investigaţiile pe o altă linie - la recomandarea şi sub supravegherea medicului. Prognoza nu este bună dar eu sper să nu se confirme prin analize şi puncţie sternală - mielomul multiplu. Diagnosticul preliminar a fost pus identic de doi medici de la 2 spitale diferite. Unul a fost Spitalul de ortopedie Foişor iar medicul este din categoria celor cu experienţă şi dr. în ştiinţe medicale. Nu ştiu dacă asta înseamnă ceva dar tot efortul meu de a găsi un medic competent pe domeniul său nu a fost în zadar mai ales că ce mi s-a părut mie că nu este în regulă, lor - celor doi medici - l-i s-a părut de bun simţ. Adică atât de multe dovezi şi simptome se puteau foarte simplu confirma sau nu cu o simplă radiografie.
Mulţumesc mult pentru efortul dvs de a ne sprijini pe unii dintre noi care mai au şi ghinioane în sistemul medical.
Metastaze osoase 22-10-2013, 23:25:38 de către RaulDuke
nu ai nicio boala maligna la oase, nu exista absolut nimic care sa indice acest lucru! leziunile din humerus si calota... nu apar descrise nici pe CT nici pe PET/CT, deci nu pot avea incredere in aprecierea ta decat daca declari ca esti medic specialist radiolog. totusi inteleg ca nu esti. repet: momentan nu exista motive sa suspicionezi malignitate la nivel osos, dar daca problemele persista, trebuie sa reiei totul de la inceput, deci de la medicul de familie, si sa discuti cu el, pentru ca daca incerci sa sari etape, constati ca nu ajungi nicaieri. nici cei din turcia nu te-au ajutat cu asta, se apre. biopsia va trebui luata in considerare daca ajunge un medic la concluzia ca e utila, iar RMN se poate face, in anumite conditii, daca discuti cu radiologii mai ales.
Metastaze osoase 22-10-2013, 18:13:02 de către jianuctin
Mulţumesc pentru răspuns.
Nu am făcut RMN până acum deoarece am un şurub în epicondilul de la cotul drept - fractură la volei de acum 11 ani.
Durerile nu au existat până la 2 săptămâni de la operaţie. A început cu o jenă în şoldul stâng, apoi dureri difuze în bazin, ulterior a început să mă doară partea dorsală a femurului, apoi genunchiul, tibia şi câteodată glezna. Peste o săptămână mă durea şi şoldul drept şi fesa dreaptă. La acel moment nu făceam chimioterapie. Ulterior au început şi celelalte dureri care m-au determinat să mă interesez şi să mă uit pe filmele cu CT şi PET/CT. Se vede foarte clar o altă geodă la umărul drept - mare ca dimensiune şi perfectă ca formă delimitată tot cu lizereu puternic conturat. Pe craniu în partea superioară sunt 2 pete rotunde clare - nu am amănunte deoarece apar doar într-o singură secvenţă. Ulterior parcurgând secţiunile cu craniul pe lateral apar o multitudine de puncte negre unele mai mari altele mici.
Am făcut doar o şedinţă de chimioterapie. Pe timpul celor 2 săptămâni cât am luat xeloda durerile difuze de oase şi junghiorile au dispărut dar în locurile unde aveam durerile am descoperit că există micronoduli dureroşi. Totuşi durerea din şoldul stâng este prezentă şi acum când scriu - cel mai tare mă doare când stau jos. Când merg însă nu mă doare.
Am fost la 3 ortopezi şi la stat şi la privat. Au spus că sunt mai mult traumatologi şi să caut un ortoped cu competenţe în patologie osoasă. Nu l-am găsit încă.
Din discuţiile cu bolnavii cu care am vorbit în spital a rezultat că toţi au făcut toată gama de investigaţii - CT, RMN. Scintigrafie, multiple radiografii şi până la urmă tot la biopsie au ajuns.
Ar fi o adevărată prostie să ignor această boală osoasă. De ce sunt mai multe găuri, de ce sunt atât de mari, de ce mă dor oasele.
Acum în timpul chimioterapiei se mai poate face biopsie? Dacă totuşi este o boală malignă cu debut cu malignitate scăzută - am citit că există sau dacă este o boală semimalignă - se vede la PET/CT? Și dacă nu mă tratez la oase acum, evoluţia bolii osoase cât de rapidă este.
Metastaze osoase 22-10-2013, 17:25:16 de către RaulDuke
leziunile osoase nu par a avea substrat oncologic si este suprinzator faptul ca declari ca au fost manifeste. e posibila o coincidenta cu administrarea tratamentului citostatic sau alt ceva ? pentru ca e improbabil ca "geodele" sa doara, iar daca niste asemenea leziuni sunt manifeste, nu cred ca exista alta solutie decat sa te adresezi unui ortoped, cu tot cu examinarile respective, pentru un consult. desigur ca posibil ca pana la urma va fi nevoie si de RMN, dar acest lucru, zic eu, numai leziunile sunt simptomatice, altfel par a fi ceva complet benign, cu nicio legatura cu cancerul operat deja.
Metastaze osoase 22-10-2013, 16:57:42 de către jianuctin
CT - torace, abdomen şi pelvis cu substanţă de contrast
Îngroşare parietală circumferenţială, asimetrică, la nivelul sigmoidului (la circa 7 cm de joncţiunea recto-sigmoidiană), cu decelarea pe unul din versanţi a unei formaţiuni vegetante iodofile ce îngustează lumenul, precum şi a unui polip perpendicular de 12 mm în imediata vecinătate a acesteia. Modificările sunt extinse pe circa 8 cm lungime. Fără distensie intestinală semnificativă în amonte.
Minimă densificare a grăsimii adiacente extraparietale, cu multipli micronoduli perisigmoidieni de până la 10 mm diametru, aspect ce sugerează extensia extraparietală.
Alte adenopatii intramezenterice şi lombo-aortice mijlocii de până la 12/8 mm.
Ficat cu dimensiuni normale şi contururi regulate, prezintă o microcalcificare de 3 mm subcapsular posterior în segmentul 7, în rest cu structură omogenă nativ şi postcontrast, fără PLIH.
Colecist, splină, pancreas, glande suprarenale, rinichi şi VU cu aspect CT în limite normale.
Prostata şi vezicule seminale cu aspect CT în limite normale.
Fără lichid de ascită.
Fără leziuni nodulare pulmonare decelabile CT. Fără adenopatii intratoracice. Fără revărsat fluid pleuro-pericardic.
Două geode delimitate de lizereu osteosclerotic, una de 7 mm diametru, la nivelul osului iliac drept, şi o alta localizată în colul femural stâng, cu dimensiuni de 35/22 mm, cu caractere cel mai probabil benigne - chiste osoase? - de corelat cu examinarea IRM a bazinului osos.
Concluzii:
Proces proliferativ vegetant-stenozant sigmoidian, cu extensie în grăsimea perisigmoidiană.
Adenopatii abdominale.
Fără determinări secundare decelabile la nivelul organelor parachimatoase abdominale, sau pulmonare.
Geode cu caracter cel mai probabil benign la nivelul coluului femural stâng şi osului iliac drept.

PET/CT
Există o uşoară creştere a activităţii, probabil legat de modificările posoperatorii din linia mediană abdominală, în regiunea cicatricii funcţionale (SUV 5.1).
Nu s-a observat absorbţia crescută patologică a FDG în leziunea chistică de la nivelul coluului femural stâng.
Ficatul are distribuţia uniformă a activităţii (SUV 5.1).
Distribuţia activităţii în alte părţi ale corpului este fiziologică.
Concluzie
Nu există nici o concentrare de activitate metabolică crescută care să sugereze prezenţa ţesutului malign în leziunea chistică din coluul femural stâng şi nici în alte părţi ale corpului.

Examen radiologic torace şi organe ale toracelui - cu radioscopie
Rg.CP: Opacitate micronodulară de intensitate mare (sechelară) bazal dreapta; în rest fără alte leziuni evolutive pleuro-pulmonare vizibile rg.
Cord, AT în limite normale.
Metastaze osoase 22-10-2013, 15:07:20 de către RaulDuke
poti sa reproduci rezultatele examenului CT si macar concluziile examenului PET/CT aici ?
Metastaze osoase 22-10-2013, 10:45:56 de către jianuctin
Bună ziua,
Am cancer de colon stadiul 2 - operat cu margini de rezecţie negative (adenocarcinom, mediu diferenţiat, la sigmoid cu dimensiunea de 6 cm cu aproape blocarea colonului, la 30 cm de anus, infiltrat în subseroasă, fără extindere la nivelul ganglionilor limfatici - 22 ganglioni locoregionali analizaţi şi 1 mezenteric inferior) sunt în curs de chimioterapie cu irinotecan şi xeloda. La CT executat anterior operaţiei au fost descoperite două geode - una de 35/22 mm coulul femurului drept şi a doua de 7 mm central pe osul iliac stâng. Au fost caracterizate ca `probabil benigne, chiste osoase? - să se confrunte cu un IRM`. Până la momentul externării nu am avut nici un fel de durere. La o săptămână de la externare au început să mă doară, apoi treptat în cam 2 săptămâni au început să mă doară ambele picioare, ambii genunchi, gleznele, şoldul drept, umărul drept, coasta stângă jos, capul etc. Am fost la Anadolu în Turcia şi am făcut un consult oncologic însoţit de PET/CT cu rezultat - lipsa activităţii care să denote malignitate atât în femur cât şi în tot organismul. Oncologul a spus să le ignorăm şi să ne vedem de chimioterapie deoarece este o boală fără legătură cu boala oncologică. Totuşi urmărind PET/CT se observă şi pe umărul drept o altă geodă mare, perfect rotundă ca o minge de ping-pong, precum şi două pete pe craniu în partea superioară şi multiple lacune osoase pe părţile laterale ale craniului - toate lipsite de activitate celulară - negre la fel ca şi geodele de la şolduri, doar la umăr se observă ceva activitate de tentă uşor roşiatică deoarece geoda nu este goală - se mai vede material osos dar difuz. Având în vedere durerile şi multiplele găuri din oase nu sunt deloc convins de diagnostic.

Dacă cineva are experienţe similare vă rog să-mi daţi un sfat ce pot avea sau ce să fac. Ce boală poate fi aceasta - la oase.

Alte afecţiuni descoperite la CT şi PET/CT - multipli micronoduli sechelici la plămânul drept bazal dreapta şi o microcalcifiere în ficat - caracterizate non neoplazice. Am dureri sporadice şi pe canalele urinare - m-am uitat pe CT şi pe PET/CT şi se vede în partea dreaptă jos o pată albă mică dar clară pe canalul urinar dar nimeni nu a scris nimic despre aceasta cu toate că le-am spus şi înainte de operaţie şi după că am dureri şi urinez greu. Au spus că prostata, vezica şi rinichii sunt perfect normali - CT şi evaluare vizuală la operaţie.
Metastaze osoase 19-09-2013, 22:01:55 de către MaraTom
Mama a hranit cinci copiii la san, deci.
Metastaze osoase 16-09-2013, 20:50:54 de către stevens
Exact legat de profilaxia acestui tip de cancer de san hormonodependent, Parintele Arsenie Boca fiind un stravazator dar si fost student la medicina a spus : " Cine nu hraneste la san un copil, hraneste la san un cancer." In plus as adauga eu, anticonceptionalele folosite pe scara larga in zilele noastre cred ca nu sunt straine de incidenta mare a acestui tip de cancer !
Metastaze osoase 16-09-2013, 14:41:07 de către MaraTom
Va multumesc de raspuns!
Una dintre ele a avut cancer de col uterin descoperit la 29 de ani si cu care a luptat pana la 32. Cealalta, din cele spuse de mama mea, a avut asa-numitul "cancer jos", insa nu stiu daca asta se traduce prin cancer de col sau de ovare sau de endometru etc.
Si in cazul unui cancer de san de tip hormonal care, din cate stiu, nu se manifesta prin aparitia de noduli sau alte semnale, nu exista niciun examen profilactic? Intreb pentru ca acesta a fost tipul de cancer de care a fost banuita mama, desi niciodata confirmat, iar duminica am participat la inmormantarea unei colege de serviciu de 41 de ani cu cancer de san de tip hormonal pe care l-a descoperit la 38. Deci sunt tipuri de cancere care apar foarte devreme fara nicio umbra de semnal.
Metastaze osoase 15-09-2013, 21:48:02 de către stevens
Prevenirea cancerului este infinit mai importanta decat depistarea sa care de cele mai multe ori se face tardiv !
Metastaze osoase 15-09-2013, 11:23:06 de către RaulDuke
nu. din pacate nu exista metode din acestea numite "de screening", adica de diagnostic foarte precoce al acestei boli, decat pentru 3 asemenea cancere, respectiv cancerul de san (prin mamografie, dar dupa varsta de 50 de ani, sau 40 in anumite conditii), cancerul de col uterin (prin testul babes-papanicolau) si cancerul de colon/rect (prin "testul sangerarilor oculte in scaun" sau colonoscopie odata cu varsta de 50 de ani). inafara de aceste lucruri, markerii tumorali facuti atunci cand nu ai simptome de niciun fel, nu au nicio valoare dovedita, singurul lucru pe care poti sa il faci este sa ai o relatie buna cu un medic de familie in care sa ai incredere si cu care sa poti discuta liber despre orice, dar care, mai important decat toate, sa te consulte cand vii la cabinet anual, sau cu vreo problema, nu doar sa scrie hartii. de asemenea, fara o suspiciune importanta cel putin, nu are rost sa iei un bilet la oncologie.

ce tip de cancere au avut verisoarele acelea tinere ale mamei ?
Metastaze osoase 14-09-2013, 15:16:47 de către MaraTom
Buna ziua!
Revin aici cu o nelamurire care ma tot framanta si care sper sa o pot clarifica.
As vrea sa stiu, domnule doctor RaulDuke, care sunt investigatiile minimale, dar utile pe care trebuie sa le faca un om pentru a elimina orice suspiciune legata de aceasta boala.
Mama a murit la 58 de ani de cancer cu punct de plecare neprecizat; trei din cei patru bunici au murit tot de cancer inainte de 65 de ani si doua verisoare de-ale mamei au murit la 32 respectiv 33 de ani tot din cauza acestei boli. Avand aceste antecedente deloc imbucuratoare, imi doresc sa ma verific, chiar daca am doar 26 de ani si nicio suspiciune in aceasta directie.
Inafara de Papanicolau facut anual, ecografii si alte controale de acest fel, ar trebui sa mai fac si altceva? De exemplu, eu pot merge la medicul oncolog cu trimitere de la medicul de familie si sa rog sa imi indice analize specifice (markeri tumorali sau altceva?)
Va multumesc pentru orice fel de raspuns!
Metastaze osoase 11-07-2013, 00:10:16 de către RaulDuke
in momentul de fata este foarte greu de spus ce anume va mai aduce un beneficiu, fiind un cancer metastatic, cu punct de plecare neprecizat, care se afla deja la a doua linie de tratahemt citostatic. poate ca la inceput, erau mai multe de facut, in speta si conform indicatiilor si de pe buletinul IHC, respectiv o bronhoscopie, o endoscopie digestiva atat superioara cat si inferioara, foarte posibil chiar un examen PET/CT si o biopsie tintita in cazul in care se gasea un focar supsect ca fiind canceros. de asemenea nu ai spus unde a fost ganglionul scos initial: daca de exemplu a fost la gat, cu siguranta ca un examen ORL complet, cu endoscopie orl ar fi fost foarte util.

momentan schema cu xeloda si oxaliplatin sugereaza ca oncologul momentan crede intr-o posibila sursa digestiva a cancerului (de exemplu colorectal sau, mai probabil, gastric).
Metastaze osoase 09-07-2013, 05:11:05 de către Phloryn
Buna ziua domnule doctor,

Ma numesc Florin si sunt foarte nelinistit de evolutia starii mamei mele.
Mai jos este un istoric al situatiei :
Buletin analiza Victor Babes 05.07.2011
Hispotatologic: Limfoganglion cu metastaza de carcinom nediferentiat.
Imunohistochimic: Ck34beta E 12 pozitiv zonal ; EMA pozitiv zonal;MNF 116 pozitiv difuz, Ck7 slab pozitiv in rare celule tumorale, TTF1 negativ;CEA negative;P53 pozitiv ~ 60-65%;vim pozotiv in stroma;Ki 67 pozitiv ~ 40-45%
Concluzii:
1.Testele imunohistochimice nu pot stabili cu certutudine originea tumorii.
2. Se recomanda investigarea tractului aero-digestiv superior
N.L:
Testele imunohistochimice se vor interpreta in context anatomo-clinic.

Au fost administrate 6 serii de Taxol si Carbo.(prima pe 02.08.2011 iar ultima pe 24.11.2011)
Au fost facute 15 sedinte de radioterapie la Elias.(prima pe 05.09.2011 iar ultima pe 05.10.2011)
Am facut 6 CT-uri (27.05.2011, 09.12.2011, 18.04.2012, 07.09.2012, 01.03.2013, 10.06.2013)
Incepand cu luna mai a anului 2013 au inceput sa avem dureri ale oaselor.
Am facut in luna iunie CT si examinare scintigrafica osoasa corp intreg.

Scintigrafie 03.06.2013:

Evaluare pentru adenopatii laterocervicale drepte radiotratate
Examinare scintigrafica osoasa corp intreg.

Multiple arii hipercaptante, sugestive pentru leziuni secundare, localizate la nivelul:
sternului, oaselor humerale in 1/2 superioara, coloanei vertebrale in segmentul lombar
(L1-L4)grilajului costal (C VI posterior drept, CVII lateral stang) si osele bazinului
(spranceana superioara) acetabulara dreapta, versante iliace inferioare ale articulatiilor
sacro-iliace, predominant dreapta) si posibil femului bilateral(masiv trohanterian)
RD:99mTc-HDP;
Activ.adm.:703MBq D.ef. 4 mSv

Concluzii

Determinari secundare osoase multisegmentare.

CT 12.06.2013

Examinarea CT a regiunii cervicale evidentiaza:
-rino-, oro- si hipofaringe de aspect CT in limite normale;
-glande parotide si sunmandibulare cu forma, dimensiuni si pozitie pastate, structuranormala CT;
-adeonopatii retromandibulare drepte cu diametrul maxim de 2, 4/1, 7 cm, precum si in grupurile jugulare
superioare, mijlocii si inferioare drepte cu diametrul maxim de 1, 5/1 cm;
-adenopatii retromandibulare stangi maxim 0, 8 cm, jugulare superioare si mijlocii stangi cu diametrul
maxim de 0, 8 cm;
-lobi tiroidieni fara particularitati notabile CT
Concluzie:
Adenopatii supracentimetrice latero-cervicale drepte

Examinarea CT toraco-abdominala-pelvina evidentiaza:

-artefacte de respiratie;
-benzi de fibroza pulmonara si aderente plero-diafragmatice drepte;
-fara micronoduli pulmonari cu caracter decelabili CT la momentul examinarii;
-minim revarsat lichidian intrapleural bilateral;
-ficat cu dimensiuni moderat marite global, cu structura neomogena prin prezenta catorva leziuni spontan hipodense, hipocaptante, situate una la mivelul segmentului II cu dimensiuni de 1, 9/1, 5 cm, una la nivelul segmentului VII cu diametrul de 1, 7 cm, si mai multe la nivelul VI, cea mai mare de 4/3, 6 cm;
-adenopatii intra- si retroperitonale situate in hilul hepatic de 1, 5 cm, in mica curbura gastrica 1, 5 cm,
pericefalice pancreatice-maxim 2, 7/1, 7 cm, parcave 3, 4/1, 7 cm, interaorto-cave 1, 1 cm, iliace comune bilateral si iliace interne, cu diametrul maxim de 1 cm;
- colecist fara imagini de calculi hiperdensi;
-splina, pancreas de aspect CT in limite normale;
-glande suprarenale, ambii rinichi de aspect CT in limite normale;
-uter in latero-flexie stanga, cu col uterin moderat dilatat, cu structura difuz neomogena, precum si o minima colectie lichidiana in fundul de sac Douglas cu diametrul axial maxim de 1, 2 cm.
-ovas stang de aspect CT in limite normale, cel de partea dreapta nu se vizualizeaza;
-vezica urinara cu pereti supli, continut omogen;
-examinarea in fereastra osoasa evidentiaza leziuni osteolitice la nivelul corpurilor vertebrale toracale.lombare, sternului, aripilor iliace.
Concluzie:
Determinari secundare hepatice hipodense, hipocaptante.
Adenopatii intra- si retroperitoneale infra- si supracentimetrice.
Col uterin cu dimensiuni moderat marite-necesita consult gynecologic.
Minima pleurezie bilaterala si ascita.
Determinari secundare osoase.
Examinarea CT a bratului stang evidentiaza
-leziune osteolitica situata la nivelul coticalei laterale a 1/2 diafizei humerale stangi, detrminand aspectul balonizat al acesteia, masurand axial 1, 1/0, 5 cm, respectiv 6 cm cranio-caudal;
-leziunea descrisa determina ingustarea si intreruperea focala a corticalei osoase, cu reactie periostala asociata, apparent fara invazia de parti moi.
Concluzie:
Leziune osteolitica secundara medio-diafizara corticala humerala stanga.

Pe data de 17.06.2013 am reinceput I serie de chimoterapie cu Oxali, Zometa si Xeloda.

Biochimie 17.06.2013
LDH 2578 (81-234)
Imunologie 17.06.2013
AFP 9.8
CA 19-9 42.5
CEA 2.6

In ultima perioada am inceput sa avem o alimentatie vegetariana.
Consumam sucuri de telina, morcovi, sfecla rosie, pudra de orz verde si am luat mai multe produse naturiste (semintele de Chia, astragalus, acidul lipoic, curcumin, silimarina, gheara matei).

Avand in vedere ca punctul de plecare este neprecizat, ar mai fi alte investigatii ce am putea sa le facem?

Dumneavoastra ce parere aveti de planul de tratament (administrarea cu Oxali / xeloda )?

Multumesc.

Multa sanatate, Doamne-ajuta !
Metastaze osoase 08-07-2013, 22:07:33 de către RaulDuke
lucrurile nu arata bine si cu siguranta are ceva si in plamani, care nu e exclus sa fie progresia bolii. trebuie investigata! la fel si pentru cap, si nu ar fi rau sa incepeti cu un consult neurologic. oncologul ce v-a zis ? numai el poate lua aceste decizii...
Metastaze osoase 08-07-2013, 21:48:26 de către af1961
Buna seara,
NU am reusit sa mai intru pe forum in ultima vreme din lipsa de timp. Revin cu informatii noi despre mama. De aproape 3 saptamani este foarte slabita. Acum o luna si ceva s-a simtit la fel de slabita, fara echilibru, fara pofta de mancare, fara energie. A primit o saptamana doua pastile de Dexametazona si o saptamana doar o pastila, timp in care i-a revenit pofta de mancare, dar nu atinut decat cateva zile. A inceput din nou sa vomite, sa aiba greturi, fara energie, foarte slabita.
Pe 1 iulie am dus-o la oncologie pentru analize si ZOmeta. In cele 20 minute cat am mers cu masina a vomitat de doua ori iar pana a ajuns la spital nu a mai avut putere sa stea pe picioarele ei.La sfarsitul lunii iunie, dormit cu fereastra noaptea deschisa si a reusit sa raceasca. A inceput sa tuseasca urat. Cand am ajuns la oncologie, medicul a decis s-o interneze ca sa-i faca perfuzie. I-am cumparat B1, B6, vit. C, AIS si i-au facut perfuzie.
A doua zi era deja in forma. Pentru tuse i-a facut o radiografie pentru ca dnei doctor nu i-a placut ce a auzit la plamani.

RX CP: opacitate cu intensitate medie neomogena stelata intercleidohilar drept, pe un fond de interstitiu micronodular. Hil drept marit in suprafata cu aspect adenopatic. Cord marit pe stanga. Sinusuri libere.
In urma acestui rezultat a trecut-o de joi pe Augumentin, 2 comprimate /zi.
Vineri a externat-o, era bine insa sambata dimineata deja nu mai avea putere, stare de somnolenta, si gandeste incet. SIngura a recunoscut ca nu stie nici cum o chema. Nu-mi explic de ce este atat de slabita dupa ce facut patru zile perfuzii cu B1. B6. vit.C..Mai are doua zile de augumentin, in rest ia tratamentul normal de inima.
Credeti cumva ca este vreo problema la plamani?. Nu mai inteleg nimic. Credeti ca ar fi necesar sa mai facem alte investigatii la plamani? De asemenea, faptul ca gandeste mult pana spune ceva credeti ca ar trebui sa-i facem un CT la cap. Astept raspunsul dumneavoastra, nu stiu ce sa-i mai fac sa se simta bine.
MUltumesc anticipat! Sanatate tuturor!
Metastaze osoase 06-07-2013, 13:12:50 de către RaulDuke
poate consuma orice, inclusiv lactate si carne de orice fel. tratamentul chimioterapic mi se pare unul adecvat, la fel si Zometa. consultul dermatologic nu cred ca poate sa dauneze, insa cancerul lui metastatic nu pare sa aiba nicio legatura cu nicio alunita de pe nicaieri (notiunea de "celule scuamoase" sugereaza asta foarte clar). din pacate prognosticul lui nu este atat de lung, ca in cazul unui cancer de prostata cu metastaze osoase, de exemplu, dar cu chimioterapie si restul tratamentului adecvat poate castiga timp de viata si control al simptomelor. nu exista "ceva pentru intarirea sistemului imunitar", trebuie doar supravegheata hemograma si atentie daca face febra, cat timp face citostaticele.
Metastaze osoase 06-07-2013, 12:28:43 de către iulia_mirela
Multumesc pt raspuns.
Totusi nu este important sa descopere tumora primara?
Si totusi sa excludem total ipoteza ca ar fi de la acea alunita situata in zona pelvisului stang? Mentionez ca vom merge sapt viitoare la un dermatolog( desi oncologul nu ne-a sugerat asta, eu am insistat pt acest consult)
El se deplaseaza doar cu carje deci exista riscul unei fracturi, dar oncologul a spus ca montarea tijei se poate amana, importanta este chimioterapia.
Avand in vedere dimensiune tumorilor de la plamani, cat de grav considerati ca este ? Am mai citit cum ca se poate trai mult timp cu metastaze osoase, insa cu alte organe afectate nu...
Tratamentul este cel adecvat?- carboplatina, gengitabina, zometa? Ar trebui sa ia in pararel cv pt intarirea sist imunitar?
Singurele simptome sunt durerile osoase care s- au mai diminuat de cand face citostatice, in rest nu are alte simptome. Si doar resimte efectele adverse ale cistostaticelor.
Si as mai avea o intrebare: poate consuma carne de pui si peste? Am eliminat lactatele.
Metastaze osoase 06-07-2013, 10:51:58 de către RaulDuke
dupa toate aparentele are un cancer metastatic, care poate fi unul cu punct de plecare la nivel pulmonar. pentru asta ar fi fost necesar un consult pneumologic si o bronhoscopie care sa incerce sa biopsieze si tumora mica vazuta in plaman. totusi in momentul de fata nu mai este atat de important pe cat aplicarea unui tratament, iar ce se indica este chimioterapia pentru boala metastatica, care din pacate nu e vindecabila + tratametul simptomatic. daca radioterapeutul apreciaza ca exista risc de fractura, aceasta trebuie tratata ortopedic si apoi iradiata.
Metastaze osoase 06-07-2013, 09:06:51 de către iulia_mirela
Scintigrafie: aspect scintigrafic este sigestiv pt leziuni ososase maligne ce infiltreaza si deformeaza femurul stang in treimea superioara si tibia stanga in treimea sup. Se recomanda corelarea cu investig imaginistice complemenare.
Biopsie tumora tibia stanga: metastaza osoasa de carcinom cu celule scuamoase necherarinizat.
CT: in lobul sup drept seg apico dorsal formatiune rotund ovala cu diam de 18mm, bine delimitata, contur neregulat, omogena.
Micronodulul subpleural oval omogen, cu diametrul de 12mm, hipodedus, bine delimitat, localizat in seg anterior al lobului inf drept.
Fara adenopatii mediastinale si traho bronho pulmonare. Fara lichid pleuropericardic.
Fara modificari de struct si contur pe oasele scanate.
Celelalte organe de dimensiuni normale, fara modificari.
Concluzii: determinari secundare pulmonare.
Acestea sunt rezultatele investigatiilor, sper ca am scris bine intrucat nu locuiesc cu tatal meu( el locuieste la 50km de bucuresti) si am cerut prin telefon aceste rezultate( mi le-a dictat matusa mea)
Multumesc.
Metastaze osoase 05-07-2013, 19:44:03 de către RaulDuke
ce e de facut este sa revii in primul rand, daca ai putea, cu rezultatele buletinelor, sau macar cu concluziile examenelor CT, scintigrafie si mai ales examenul HISTOPATOLOGIC al biopsiei din tumora din coapsa (sau unde zici ca a fost). apoi... s-a cerut IMUNOHISTOCHIMIE din proba de la biopsia respectiva ? este just ca in anumite cauze sa se impuna ca intai ortopedul sa puna o tija, pentru ca daca osul e "mancat", iradierea nu-l va reface, chiar daca va opri progresia metastazei. deci e posibil ca radioterapeutul sa aiba dreptate.

revino cu rezultatele solicitate, te rog, in ordine cronologica!
Metastaze osoase 05-07-2013, 15:38:07 de către iulia_mirela
Buna ziua,

Am nevoie de un sfat, o indrumare... tatal meu a fost diagnosticat cu metasatze osoase si pulmonare cu punct de plecare neprecizat. totul a inceput in decembrie anul trecut cand dupa operatia din aprilie de hernie lombara de la bagdasari arseni a simtit dureri insuportabile in piciorul stang. mergand la un ortoped acesta l-a indrumat sa faca un CT spunanadu-i ca ar fi cancer de oase. fiind destul de scumpa analiza, a mers din nou la bagdasar unde l-au vazut 2 ortopezi care l-au indrumat catre doctorul ce il operase la coloana spunanadu-i ca accea e cauza. dupa niste investigatii, neurochirurgul a hot sa il opereze din nou pe coloana. la cateva zile de la operatie durerea din picior nu ceda, si bineinteles dupa alte investigatii(superficiale zic eu) un alt chirurg (deoarece neurochirurgul isi facuse treaba lui) a zis ca durerea de picior se datoreaza unei hernii inghinale si trebuie operat din nou. si asa a suferit 2 operatii in 2 sapt.
Durerea nu a cedat nici dupa aceasta a doua operatie, insa doctorii l*au trimis acasa spunand ca e normal si in cateva luni se va diminua.(asta se intampla in februarie)
Durerea in a devenit tot mai intensa, piciorul se umflase si dupa consultarea altor 3-4 medici in cele din urma I s-a dat un RMN unde s-a vaz ca e o tumora(asta abia in luna mai). ortopedul l-a trimis la Foisor spunandu-i ca I se va amputa piciorul. la Foisor dl. professor de acolo nu si-a spus parerea pana nu a facut biopsia. in urma biopsiei a reiesit ca e vb de metastaza ososa si astfel l-a indrumat catre un oncolog.
Oncologul i-a dat de facut scintigrafie si CT ce cuprindea portiunea de la gat pana la pelvis si I-a spus ca trebuie sa se apuce cat mai repede de chimioterapie.
In urma scintigrafiei s-a constat ca avea metastaza doar pe piciorul stang(sus la sold si mai jos un pic de genunghi) iar cei de acolo l-au intrebat daca nu cumva are vreo alunita in zona( el are o alunita cu diametrul de 2 cm cred exact in zona inghinala pe acel picior). mergand cu acest rezultat la oncolog, acesta a privit alunita si i-a spus ca nu crede ca acea alunita e de vina.(mentionez ca acea alunita are variatii de culoare)
in urma CT s-au descoperit 2 metastaze pulmonare de dim 3-4 mm. A facut si analizl pt prostata iar analiza e buna.
Momentan face chimioterapie cu GEMCITABINA (cred ca e la a 4 sedinta) si ZOMETA.
Insa oncologul nu I-a mai dat alte investigatii. I-a dat doar radioterapie la Coltea, dar medicul de acolo a refuzat spunand ca trebuie ca ortopedul sa il opereze la picior, sa ii puna tija mai intai )
Din cauza durerilor mai ia cate juma de pastila de oxycontin pe zi.
Ce e de facut? sa mergem si la un dermatolog sa vada alunita ? sa eliminam posibilitatea ca ar fi cancer de piele si sa cautam alta cauza?
multumesc pt raspuns.
Metastaze osoase 17-06-2013, 06:47:06 de către MariaBM
Multumesc.
Metastaze osoase 16-06-2013, 23:34:56 de către RaulDuke
trebuie sa asteptati rezultatele, iar cu ele intotdeauna sa va prezentati si sa cereti lamuriri medicului care le-a recomandat.
Metastaze osoase 16-06-2013, 19:30:13 de către MariaBM
Starea ei generala este buna (dupa cum spune ea, cum e acum nu e rau). Spatele o doare cand sta mai mult in picioare.
Tratamentul hormonal a fost incheiat la inceputul acestui an (a fost mai mult de 5 ani, mai aveam acasa din perioada in care din nu stiu ce motive nu le luam gratuit si trebuiau cumparate).
In functie de rezultatul de la RMN, daca trebuie facuta biosie, la ce medic ma adresez ? ortoped, neurochirurg? habar nu am.
CT-ul sa-l facem in functie de rezultatul RMN-ului?
Metastaze osoase 16-06-2013, 19:05:22 de către RaulDuke
desigur ca exista. acest lucru insa nu poate fi certificat decat, intr-adevar, de o biopsie, imediat, sau de trecerea timpului si urmarirea evolutiei lor (o varianta de mai mica incredere si cu dezavantaj evident). ar mai putea fi cerut un examen CT tintit exact pe oasele cu probleme, chiar in completarea RMN-ului. mi-e greu sa cred ca este atat de greu de prelevat o biopsie, chiar si la 74 de ani, daca starea ei generala este buna. tratamentul hormonal a fost incheiat ? si daca da, de cat timp ?
Metastaze osoase 16-06-2013, 18:08:06 de către MariaBM
Buna ziua,
as dori o parere, o sugestie, va rog frumos, pentru urmatoarea situatie a mamei mele (pe scurt):
Ian.2007- operata la san; rezultat: cancer stadiu IIIA. (mama 69 ani).
Febr.2007 - 4 sedinte de chimioterapie protocol FAC + 25 sedinte de radioterapie; reevaluari la 3 luni, CT anual+ scintigrafie in nov.2009, cae a fost OK;
Tratament medicamentos 5 ani : 2 ani Tamoxifen, 3 ani Arimidex.
Ian 2012 - operata la colon descendent; rezultat histopatologic: adenocarcinom cu grad scazut de malignitate fara metastaze limfoganglionare (0/21) pT3N0MxL0V0; Comisia oncologica a hotarat ca nu este necesara chimioterapia, radioterapie, tratament medicamentos, doar control/ reevaluare tot la 3 luni.
Intre timp au aparut dureri la genunchiul stang iar glezna si laba piciorului putin umflata; ne-au trimis sa facem un Doppler care a fost OK, la ortoped pentru genunchi, rezultatul fiind gonatroza.
Dec 2013 - a facut in timp ce dormea o criza comitiala grandmall; rezultat CT: fara semne de patologie AC IC, iar electroencefalograma a iesit tot bine.
Martie 2013 cand a facut analizele la sange, nu a iesit bine colesterolul 263, glicemia 120, conc, eritrocitara in Hemoglobina 31, 2 (interval de referinta 32-36), variatia distributiei eritrocitare 14, 7 (interval de referinta 11, 5-14, 5), VSH 76 (interval de ref. 4-15). Hemoglobina a iesit ok, 12, 4, care de obicei era 10, 5 sau 11. Si daca tot am facut analizele pe bani, ca in spital nu avea cine sa-i ia sange, am facut si CA 19.9 cu rezultat 6, 46 si CEA cu rezultat 2, 76. Restul analizelor se incadrau in valorile de referinta.
Luna aceasta trebuia sa faca din nou analizele de sange, am cerut oncologului trmitere sa faca scintigrafia osoasa.
Rezultat scintigrafie:
Zone rotund ovalare de dim de cca 1-1, 5 cm hipercaptante patologic, metabolic active, localizate la nivelul mandibulei (paramedian dr), col.cervicale inf.colonei toracale - T1-T3, T8 si col.lombare L2-L3 (posibil det.sec). Modificari degenerative artic.schelet apendicular.
Am aratat acest rezultat oncologului, care pe de o parte se intreba: este sau nu este metastaza osoasa ( datorita acelui POSIBIL?), pe de alta parte a spus ca ar trebui facuta biopsia, dar ca nu i-ar mai face asa ceva (nu mi-am dat seama de ce, poate din cauza varstei, ca acum are 75 de ani, sau?)
A zis sa faca un RMN la coloana, pentru mai multe detalii, RMN pe care sper sa-l faca maine.
Spun "sper" deoarece mai tuseste putin dupa o raceala.
Scuze daca nu am fost coerenta, dar sunt convinsa ca intelegeti in ce stare sunt si ce simt in aceste momente.

Intrebarea mea este urmatoarea: exista posibilitatea de a nu fi metastaze osoase in situatia in care, la ultimul CT torace-abdomen-pelvis, scria "fara imagini suspecte la nivelul segmentelor osoase examinate, in situatia in care analizele de sange au fost bune, inclusiv fosfataza alcalina a fost intotdeauna buna, ca doar acum 3 luni a iesit VSH-ul mare.? ca spatele o doare de cand ma stiu, ca..., ca...
Poate exagerez, poate ca astept un anumit raspuns (bun), ca de fapt mi-e frica de adevar?
Va multumesc.
Metastaze osoase 16-06-2013, 17:46:59 de către criss29
Va multumesc foarte mult ptr raspuns!!!Multa sanatate va doresc !
Metastaze osoase 16-06-2013, 17:05:16 de către RaulDuke
daca a facut iradiere pe coloana iar interventia chirurgicala a fost luata in discutie, dar a fost contraindicata, atunci intr-adevar, se face deja tot ce se poate face, respectiv chimioterapia si, foarte probabil, asta v-as fi recomandat si eu, cu o mica modificare: as fi recomandat scoaterea ganglionului din axila inainte de a incepe chimioterapia, iar apoi imediat as fi inceput chimioterapia, fara sa astept rezultatul. asta nu ar fi insemnat nicio pierdere de timp. in felul asta poate s-ar mai fi adaugat niste optiuni suplimentare de tratament, ulterior, pentru ca boala va avea nevoie de un tratament pe termen lung, nefiind vindecabila.

va urez mult succes totusi !
Metastaze osoase 16-06-2013, 17:00:59 de către criss29
Multumesc din suflet ptr incurajari MaraTom. Cel mai groaznic e sentimentul de neputinta in fata bolii.
Metastaze osoase 16-06-2013, 16:53:28 de către criss29
Din pacate lucrurile au evoluat foarte repede si nu am avut timp sa mai cerem alta pareri, sa facem alte investigatii, tocmai de aceea sunt disperata la momentul acesta.
Am consultat 2 medici neurochirurgi, din Sibiu si Cluj, care dupa ce au vazut CD-ul de la RMN au spus ca nu se poate interveni chirurgical ptr ca nu ar rezista, sunt afectate ma multe vertebre, care trebuie inlocuite, eu asa am inteles, si daca nu se retrag celelalte tumori, nu se poate face interventia.De aceea s-a mers pe radioterapie, chimio si dexametazona.
Am vb cu dr.oncolog, mi-a spus ca daca s-ar interveni chirurgical ptr adenopatia axilara, ar insemna sa amanam inceperea chimiot, care trebuie administrata de urgenta.Am inteles ca tratamentul chimio este unul general, ptr cazurile in care nu se cunoaste punctul de plecare, mi s-a spus ca starea in care se afla mama acum nu permite alte investigatii.Tot timpul mesajul pe care l-am primit de la medici a fost ca trebuie actionat de urgenta, nu se poate pierde nicio zi.
Medicamentele ptr durere sunt -tramadol 2/zi si ultracod 2/zi, care au efect, insa orice miscare ar face, are dureri foarte mari.
Radioterapie a facut o singura sedinta (RT la DT 8 Gy), la doua zile dupa ce s-a pus diagnosticul.
Imi este foarte frica ca poate nu facem ce ar trebui...
Metastaze osoase 16-06-2013, 16:25:12 de către MaraTom
Crisss29, sa-ti dea Dumnezeu putere multa!
Metastaze osoase 16-06-2013, 11:57:47 de către RaulDuke
imi pare rau ca lucrurile au evoluat asa, dar ma tem ca niste lucruri au fost cel putin scapate din vedere; pentru a mai merge vreodata, daca nu se intervine chirurgical si/sau cu radioterapie, si inca repede, lucrurile nu arata bine; la dexametazona si chimioterapie, nu stiu ce raspuns poate fi asteptat, din acest punct de vedere. la fel, chimioterapia fara a se cunoaste un punct de plecare... are sanse mici sa fie utila. mai ales cand exista o adenopatie axilara care putea fi foarte usor operata si data la anatomie patologica + examen imunohistochimic, spre a se vedea cat mai posibil ce fel de cancer e, de unde a plecat, daca e un cancer de san (cum pare a fi) sau de altceva. mi se pare deci un caz pe cat de grav pe atat de... diferit abordat fata de cum as fi procedat eu. iar pentru durere, trebuie sa aiba niste medicamente de durere specifice. are asa ceva ?
Metastaze osoase 16-06-2013, 00:18:14 de către criss29
Multumesc ptr raspuns,
Biopsie nu s-a facut, ni s-a spus ca este nevoie de mai multe investigatii ptr a depista tumora primara insa trebuie intervenit de urgenta cu chimio si nu se mai poate amana ptr ca am pierde prea mult timp.
O sa va prezint cronologic situatia, in 17 mai am internat-o la neurologie si rezultatul RMN-ului a fost -Coloana vertebrala cervicala si dorsala cu structura intens neomogena prin prezenta la nivelul corpilor vertebrali cervico-dorsali a multiple mase hipersemnal T2, hiposemnal T1 cu hipersemnal in secventele cu saturarea grasimii, cu asptect de depozite secundare osteolitice, ce determina tasari ale carpilor vertebrali C5.C7 precum si tasari cuneiforme ale corpilor vertebrali T4.T5 care apar angulati posterior, cu ingustarea canalului rahidian, masele descrise se extind la nivelul arcurilor posterioare T4, T5, T6 si determina compresiune medulara la acest nivel.Mase osteolitice similare la nivelul arcurilor costale bilateral si la nivelul omoplatilor.
A urmat un examen CT -Mase nodulare diseminate in ambele arii pulmonare, cea mai mare fiind localizata in campul pulmonar mijlociu stg cu diametrul de 3 cm, Mica arie de condensare pulmonara postero-bazala dr, Adenopatie axilara dr cu diamterul de 1, 7 cm, Ficat cu structura neomogena prin prezenta unor mici mase spontan hipodense, hipofixante dispuse in ambii lobi, Masa tumorala cu structura mixta localizata la nivelul lojei anexiale dr cu componenta solida iodofila cu diametrul axial de 7 cm, Masa polipoida rectala, Multiple leziuni osteolitice ce intereseaza corpii vertebrali dorso-lombari, arcurile costale si la nivelul oaselor bazinului, dorsal cu aspect de invazie in canalul rahidian.Apectul CT sugereaza prezenta unei mase tumorale pelvine cu punct de plecare anexial si depozite sec pulmonare, hepatice si osoase.
Am prezentat toate rezultatele unui neurochirurg si raspunsul a fost -neoperabil, mult prea avansat, nu ar rezista operatiei, am chinui-o degeaba.
In ziua urmatoare am transferat-o la oncologie si a inceput tratamentul, prima data o sedinta de radioterapie si apoi chimioteraie, cu Taxol si Carboplatin, s-a presupus ca punctul de plecare este tumora ovariana insa nu a fost confirmat acest lucru, ptr ca a trebuit sa se intervina de urgenta si se pierdea timp ptr alte investigatii.
Acum este acasa, luni urmeaza a doua sedinta de chimio, deocamdata este imobilizata la pat, picioarele le misca insa nu poate merge, o doare foarte tare coloana, de 10 zile face injectii cu dexametazona si se vede o usoara imbunatatire, incercam in fiecare zi sa o rodicam sa faca 2-3 pasi, insa cu dureri mari.
Nu a avut probleme dupa radioterapie si chimio, s-a simtit bine, insa durerea de la coloana nu a cedat.
Totul s-a intamplat extrem de repede, nu ne-am asteptat la un asemenea diagnostic, mai ales ca in urma cu 2 luni a fost internata in spital si si-a facut toate analizele, radiografii, ecografii, totul a fost in regula, insa ea se simtea rau in continuare si asa am ajuns din nou la spital...
Metastaze osoase 15-06-2013, 23:01:33 de către RaulDuke
si o biopsie din vreuna din metastazele acestea s-a facut ? si de ce nu poate fi vorba de operatie, dupa cum zice neurochirurgul ? este cumva paralizata de mai multe saptamani ? picioarele sunt flaste complet ?

evident ca intai trebuie aflat "punctul de plecare" al acestui cancer. din pacate boala este dincolo de vindecabila, nu mai exista nicio sansa medicala pentru asta, practic. iar chimioterapie... nu stiu cum s-a facut, daca nu ai vreo biopsie. cum se simte dupa iradiere ?

revino, te rog, cu ceva mai multe detalii medicale, tehnice, in ordine cronologica, un CT/RMN, biopsie, examen histopatologic, imunohistochimic, unde a fost tratata/investigata, etc.
Metastaze osoase 14-06-2013, 23:58:12 de către criss29
Buna ziua,
Va citesc si eu de 3 saptamani, de cand mama a fost diagnosticata cu metastaze multiple cu punct de plecare neprecizat, mai exact sindrom de compresiune medulara T4-T5 prin determinati secundare osoase osteolitice, masa tumorala anexiala dr, metastaze pulmonare, hepatice si tumora polipoida intarectala.pana acum a facut o sedinta de radioterapie si una de chimioterapie, pe care urmeaza sa o repete saptamana viitoare.
Am luat legatura si cu un medic neurochirug insa la momentul acesta nu poate fi vorba de o operatie.Mama are dureri de spate, este imobilizata la pat, se ridica doar la marginea patului.
VA rog sa ma ajutati cu un sfat, ce as putea sa mai fac sa o ajut ? inca sunt in stare de soc, nu pot sa cred ca este adevarat ce ni se intampla...
Metastaze osoase 10-06-2013, 20:52:09 de către RaulDuke
numai bine !
Metastaze osoase 10-06-2013, 09:23:48 de către af1961
Multumesc frumos!
O sa va tin la curent daca mai apar alte noutati.
Mai mergem la Zometa pe 2 iulie, pana atunci teoretic nu ia decat ARIMIDEX, COdeina de 60 mg, Ramipril, Nebilet, Nitromint, Nexium, Zoco, Aspenter si i-am mai dat eu pentru ca ii amorteau picioarele - calciu cu magneziu (nu stiu daca e chiar bine- a luat aproape 2 luni) plus Coenzima Q10- capsule de 60 mg de 3 ori /zi la sugestia medicului de familie din noiembrie pana in aprilie. Acum am facut pauza la Coenzima Q10 si i-am dat doar 9-vita, un comprimat pe zi.
Sper sa fie cel putin ca acum.
Va doresc o saptamana linistita tuturor!
Metastaze osoase 09-06-2013, 21:37:06 de către RaulDuke
si deci ca tratament, din noiembrie, a primit arimidex, zometa, tratament de durere si iradiere pe coloana ? iar acum inteleg ca se simte binisor. va trebui sa continuie tratamentul pe durata nedeterminata. este un lucru fericit ca a raspuns la tratament si ca momentan se simte binisor. felicitari si tineti-o tot asa ! trebuie in paralel sa continuie si urmarirea clinica si prin investigatii, dupa cum va stabili oncologul.
Metastaze osoase 09-06-2013, 19:13:10 de către af1961
Multumesc frumos pentru raspunsul prompt.

Ca sa puteti evalua cat mai corect o eventuala evolutie a bolii o sa va scriu mai jos evolutia bolii si investigatiile pe care le-am facut din noiembrie 2012. Mentionez ca in 2006, a venit in aprilie din Canada cu mamelonul stang in interior. ALtfel nu avea nici o durere. Dupa mamografie, ecografie mamara ni s-a recomandat sa o operam urgent. Am mers la Cluj, nu i s-a facut nici o biopsie, nimic. La Cluj ni s-a spus la fel ca este recomandat sa se scoata tot sanul si nu partial.
Mama si acum este oarecum suparata pe noi ca ne-am grabit s-o operam, ca poate nici nu a avut cancer ca alte femei care au facut chimioterapie, radioterapie si inainte de operatie si dupa operatie iar dansa a facut doar tratament hormonal.
In ceea ce priveste tumora pelvina, ni s-a spus ca in conditiile in care exista metastaze si faptul ca are 79 de ani nu se recomanda operatie. In ceea ce priveste histerectomia, mama sustine ca i s-a extirpat doar uterul nu si ovarele la 45 de ani.
Daca as fi stiut ca dupa operatia la san trebuia sa-i fac scintigrafie sau alte analize poate ca nu as fi ajuns aici.
Va multumesc pentru tot ceea ce faceti pentru cei ca noi care nu suntem in stare poate sa luam la un moment dat deciziile corecte in ceea ce priveste sanatatea parintilor nostri.

Citez din epicriza din noiembrie-dec 2012- cand i-am facut prin internare Scintigrafie si RMN- la Bucuresti iar in 5 dec. i-am facut CT- ambulatoriu la Brasov pe cont propriu.
Acum este inregistrata din nou la oncologie si mergem in fiecare luna la analize, perfuzie cu Zometa, reteta de Arimidex si Codeina.
La Bucuresti, mi-au spus ca ar putea rezista pana la 1 an, intrebarea mea este, starea mamei se poate degrada de pe o zi pe alta sau in timp ? Acum, asa cum v-am spus si in mesajul precedent, se prezinta destul de bine chiar daca are si zile mai proaste cu instabilitate, voma, ameteli- din pacate a reusit sa cada de doua ori, insa nu am cum s-o pazesc tot timpul mai ales ca mama a fost intotdeauna o femeie energica, harnica, care nu a calcat niciodata de doua ori in acelasi loc iar acum cand ii spun sa aiba rabdare ca fac eu tot ce trebuie in casa, nu are stare. Cat nu s-a putut misca din pat singura era foarte stresata ca vezi doamne a picat pe capul meu, ca nu am eu destule, ea mai imi lipsea.
Ma doare insa cel mai tare ca nu pot face mai mult astfel incat sa-i pot ridica calitatea vietii dansei. Incerc sa-i explic ca atunci cand eram tanara si copiii mei erau mici, dansa a fost sprijinul meu, eu plecam la munca la 5.30 si ma intorceam la ora 18, 19 sau chiar 20, timp in care dansa imi facea totul in casa, pe langa faptul ca pe cea mica a ingrijit-o de la 7 luni cand eu am fost nevoita sa merg la munca. A stat mai mult cu dansa decat cu mama mea pe care am vazut-o de 3-4 ori pe an, fiind plecata de acasa de la 14 ani. Din pacate asta este, acum s-a intors roata iar eu trebuie sa fiu umarul pe care sa se sprijine cu incredere. Nu stiu daca de la Zometa sau de la radiatii, auzul la una din urechi s-a redus la jumatate. I-am facut audiograma si mi-a spus ca din pacate nu se mai poate face nimic in acest sens.
Daca credeti insa, ca s-ar mai putea face ceva (cu tumora pelvina, auz, orice...), va rog frumos sa-mi spuneti.
Noi am incercat tot ce s-a putut (sau mai bine zis ce ni s-a sugerat), iar faptul ca i-am facut radioterapie la privat in Brasov pentru ca la Bucuresti la FUndeni abia in martie, aprilie am fi reusit s-o programam, nu-mi pare deloc rau chiar daca asta a insemnat un imprumut in banca, pentru ca acum este pe picioare, se misca, chiar mai face si mici treburi casnice pentru ca nu are stare, nu poate sa stea.
Inainte de radioterapie ne-au trimis la un neurolog sa intrebam daca nu ar fi bine sa-i facem vertebroplastie, iar dl doctor a fost cat se poate de sincer si ne-a spus ca acolo unde mama are cele mai mari dureri la sacru nu se poate face nimic iar la aceasta operatie (care costa 2000Euro/vertebra), durerea s-ar reduce cu doar 5% iar riscurile sunt foarte mari si in consecinta nu merita sa ne imprumutam pentru asa ceva, ar fi un efort material mare din partea noastra dar un stres si un efort fizic si psihic mare pentru mama, insa ne-a recomandat cu incredere radioterapia.

Daca as putea sa-i alin durerile si sa nu fie nevoita sa mai ajunga imobilizata la pat sunt dispusa sa ma mai imprumut numai s-o vad ca nu sufera.

Bilet de externare din 3.12.2012

Diagnostic principal (DGR Cod1): C50.9 Tumora maligna san, fara precizare
Diagnostice secundare (DGR):
1. C79.5 Tumora maligna secundara a osului si maduvei osoase
Stare la externare: stationar

EPICRIZA

Pacienta in varsta de 79 de ani este diagnosticata in mai 2006 cu neoplasm mamar stang pentru care in 17.05.2006 se intervine chirurgical si se practica mastectomie radicala modificata unilateral. Ex.HP: carcinom lobular invaziv G2 (G histologic 3, G nuclear 2, G mitatic 1) de tip clasic si alveolar, fara componenta de neoplazie intralobulara LIN; nu sunt emboli tumorali limfatici si venosi (L0V0)-9 limfoggl cu histiocitoza sinusala si infiltratie adipoasa pT2N0Mx L0V0; cT2N1M0 std IIB; RE 75%; RP=0. A facut tratament hormonal cu Tamoxifen 5 ani. Se prezinta acuzand dureri la nivelul coloanei lombare cu iradiere pe membru inferior stang.

Scintigrafie Osoasa:

Multiple focare de fixare patologica sugestive pentru determinari secundare osoase, localizate la nivelul calotei craniene, omoplatului drept, grilajului costal bilateral, coloanei vertebrale in toate segmentele, oasele bazinului si femurului drept proximal.
S-a initiat tratament cu bisfofonati (Zometa in 21.11.2012). Se reia hormonoterapia si se elibereaza reteta cu Fentanyl 25 mg plasturi X si Sevrodol 120 cp.

Examen RMN coloana vertebrala lombosacrata si bazin din 29.11.2012:

La nivelul vertebrelor lombo-sacrate, oaselor iliace si la nivelul portiunii proximale a femurului, bilateral, se evidentiaza multiple imagini nodulare, unele cu aspect "in tinta", in hiposemnal T1, hipersemnal STIR, gadolinofile, cu aspect de determinari secundare osoase tumorale.
De mentionat: leziunile osoase intereseaza practic practic toate vertebrele lombare, dispuse atat la nivelul corpului (mai ales L5, S1, S2) cat si arcurilor posterioare; se extind si la nivelul gaurilor de conjugare: L5-S1, S1-S2, bilateral, unde circumscriu radacinile nervoase in traiectul lor intraforaminal.
La nivelul L4-L5 exista o protuzie discala voluminoasa ce determina conflict radicular intraforaminei L4 stang.
Modificari degenerative etajate la nivelul coloanei lombosacrate cu protuzii etajate, deshidratari discale si hernii intraspongioase.
Conul medular proiectat la nivelul T12-L1, fara prize de contrast patologice la acest nivel.
De notat o voluminoasa formatiune tumorala chistica, avand dimensiuni de cca 35/38/52 cu contur polilobulat constituita din multiple chisturi conglomerate, cu perete de grosime neregulata *maximum 5 mm), gadolinofil, localizata in pelvis presacrat paramedian dreapta, in contact cu bucla sigmoidiana, fara plan de clivaj fata de aceasta, probabil cu apartenenta ovariana. Formatiunea descrisa are o structura mixta, avand in componenta o acumulare de circa 5 mm cu structura hemoragica vs hiperproteica si hiposemnal marcat T2 pe anumite segmente parietale cu substrat fibrotic vs calcar.
Ovar stang greu individualizabil; paramedian stanga se evidentiaza o acumulare de 10-12 mm cu microchisturi incluse compatibila cu ovar hipoplazic.
Bont uterin (pacienta afirma histerectomie totala pentru leiamioame) cu aspect normal.
Minima lama de ascita pelvina.

Concluzii
Determinari secundar4e tumorale oroase la nivelul vertebrelor lombosacrate, oaselor iliace si portiunii proximale a femurului bilateral. Conflicte radiculare foraminale L4-S2 prin fenomene degenerative si invazie tumorala. Tumora chistica pelvina cu apartenenta cel mai probabil ovariana dreapta.

In CT-ul din 5.12.2012 au fost scrise urmatoarele:

Mastectomie stanga
Fara leziuni pleuro-pulmonare.
Fara lichid pleural
Ganglioni axilari stanga de 5 mm diametrul.
Fara imagini de adenopatii intramediastinale si hilare.
Mica hernie hiatala.

Ficat steatozic, cu calcificare subcapsulara milimetrica la nivelul segmentului VI, fara semneCT de proces inlocuitor despatiu intrahepatice.
Colecist multiplu cudat.
Splina normala.
Pancreas degenerat lipomatos cu multiple leziuni chistice la nivelul regiunii cefalo corporeala cea mai mare avand 11 mm diametrul, ax splenoport normal, fara dilatatii de cai biliare intra si extrahepatice.
Ambii rinichi cu chiste corticale infracentimetrice.
Glande suprarenale normale.
Vezica urinara in limite normale.
Masa tunmorala de cca 5 cm diametrul, localizata pelvin posterior, paramedian dreapta fata de vezica urinara, leziunea prezinta structura mixta, solida si chistica cu importanta priza de contrast in portiunile solide, vine in contact fara limita neta de demarcatie cu colonul sigmoid si cu peretele posterior al vezicii urinare.
Fara imagini de adenopatii intraabdominale.
Fara lichid peritoneal.
Importanta demineralizare difuza. Modificari degenerative la nivelul coloanei vertebrale in segmentul examinat; leziuni osteolitice multiple diseminate in corpi vertebrali toracali, lombari si la nivelul oaselor bazinului.
Concluzie
Mastectomie stanga
Modificari CT sugestive pentru pancreatita cronica
Chiste corticale renale bilateral
Steatoza hepatica.
Formatiune tumorala pelvina cu punct de plecare cel mai probabil de la nivelul anexei drepte.
Leziuni osteolitice multiple.

CT din 5.06 2012

Comparativ cu examenul anterior din 5.12.2012:
-masa tumorala pelvina apare redusa in dimensiuni cu diametrul max de 34 mm comparativ cu 50 mm cat masura la examenul anterior
-determinari secundare osteolitice transformate in osteocondensante.
In rest aspect CT superpozabil cu examenul anterior.
Concluzie
Tumora pelvina in evolutie fata de examenul anterior
Determinari secundare osteolitice transformate osteosclerotic.
Metastaze osoase 09-06-2013, 17:13:12 de către RaulDuke
are o tumora in pelvis despre care nu ai zis daca da simptome sau daca a fost investigata, biopsiata, etc. CT-ul mi-e imposibil sa spun daca arata mai bine, cu exceptia micsorarii respectivei tumori, ceea ce nu poate fi decat bine. nu toti bolnavii cu metastaze osoase ajung neaparat sa aiba dureri insuportabile sau fracturi care sa le dea imobilizare, dar spre acest lucru evolueaza boala, mai ales daca nu e tratata. sa speram ca, totusi, soacra ta, cu tratament, va fi bine!
Metastaze osoase 09-06-2013, 09:25:09 de către af1961
Buna ziua Domnule Doctor,
Am citit toate mesajele de la acest subiect. Va felicit pentru rabdarea si profesionalismul de care ati dat dovada.
As dori sa va pun o intrebare daca nu va suparati. Mama mea soacra a avut o mastectomie stg in 2006, a luat 5 ani Tamoxifen, s-a simtit bine (a mai durut-o coloana - ins animeni nu mi-a spus ca ar trebui sa-i fac o scintigrafie osoasa, am zis ca o doare din cauza varstei si a reumatismului) pana in septembrie 2012 cand a inceput sa o doara coloana foarte tare, a inceput sa nu se mai poata ridica singura din pat si sa nu mai poata merge. In 16 noiembrie i-am facut scintigrafie osoasa unde au rezultat ca sunt determinari secudare multiple, am facut RMN, CT, am inceput tratamentul cu ZOMETA iar in ianuarie i-am, facut 5 sedinte de radioterapie si la aproximativ 2 saptamani dupa radioterapie s-a simtit mai bine, se misca singura.
Face in fiecare luna de atunci Zometa, primele zile dupa Zometa este mai instabila, apoi are zile mai bune si mai proaste insa eu sunt multumita totusi de stadiu in care am reusit cu tratamentul s-o mentinem.
In plus, a reinceput tratamentul hormonal cu ARIMIDEX.
Cat timp a stat la pat (noiembrie si decembrie) a luat dexametazona, tramadol, sevrodol, iar acum dupa radioterapie a luat doar Codeina cate 5 pe zi iar de acum va lua Codeina de 60 mg cate 2 pe zi.
Luna trecuta pentru ca era foarte slabita, nu avea pofta de mancare, vomita si nu era in stare sa se tina pe picioare, mi-a mai dat dna doctor, 1 saptamana cate 2 pastile de dexametazona si inca o aptamana cu 1 pastila pe zi. Astfel i-a revenit cat de cat pofta de mancare si a inceput din nou sa poata merge singura.
Acum, la 6 luni de la ultimul CT, am facut un CT cu urmatorul rezultat:
Comparativ cu examenul anterior din 5.12.2012:
-masa tumorala pelvina apare redusa in dimensiuni cu diametrul max de 34 mm comparativ cu 50 mm cat masura la examenul anterior
-determinari secundare osteolitice transformate in osteocondensante.
In rest aspect CT superpozabil cu examenul anterior.
Concluzie
Tumora pelvina in evolutie fata de examenul anterior
Determinari secundare osteolitice transformate osteosclerotic.

Si acum indraznesc sa va intreb ce inseamna aceasta concluzie, este mai BINE sau este mai RAU ca sa stiu totusi la ce sa ma astept, tinand cont de faptul ca totusi are 79 de ani.

Recunosc si ii multumesc lui Dumnezeu ca a ajuns la aceasta varsta frumoasa insa, nu as vrea sa ajunga sa se chinuie asa cum am vazut la celelalte postari, pe care le-am citit cu speranta ca voi afla evolutia bolii (ca timp si ca manifestari) pana la final..
Mentionez ca mama are cardiopatie ischemica si hipertensiune.
Intotdeauna bolnavii cu metastaze osoase sfarsesc prin imobilizare la pat si cu durerile pe care le-au descris, celelalte persoane care au postat pe acest forum?
Faptul ca nu lucrez in domeniul medical, nu stiu care este diferenta intre osteolitic si osteosclerotic.
Va multumesc anticipat pentru intelegere!
Metastaze osoase 05-01-2013, 21:24:16 de către MaraTom
Intr-adevar, Cris_m_c, TREBUIE sa afli de unde a plecat. Este esential acest lucru. Eu iti doresc succes si noroc, ai nevoie mare de ele! Te sustin din departare.
Metastaze osoase 05-01-2013, 02:15:57 de către cris_m_c
La multi ani, un an nou mai bun va doresc tuturor! Multumesc Mara Tom ptr.incurajari, ma regasesc in multe din starile tale...Dumnezeu sa ne ajute pe toti sa trecem peste ele.
Mama a facut o sapt.de la chimioterapie(prima), acum se simte mai binisor. Dupa trei zile de la citostatice a simtit si efectele adverse: greata, varsaturi, inflamatia vezicii urinare, constipatie, diaree, dureri de spate, umar, mancarimi pe piele etc. Acum are si un nod in gat care o incurca la inghitit si respirat si din cand in cand ii vine sa sughite sau sa ragaie. Am sunat-o pe doctorita oncolog si mi-a spus ca e doar senzatia de nod in gat, ca e de la compresia tumorala si sa facem dexametazona de doua ori pe zi, injectabil. Cum avem pe langa noi si oameni cu suflet am gasit o vecina care este asistenta la colentina(lucreaza la recuperare) si ne ajuta. Pe langa asta ii mai face si cate un masaj "bonus" iar dupa doua -trei zile umarul nu mai are ganglioni(s-au inmuiat), s-a mai retras dar durerile au ramas(controlabile cu tramadol si paracetamol), mana stanga s-a desumflat complet, i-a trecut si infectia urinara sau ce-o fi fost la vezica dar nodul in gat tot acolo e, ma intreb daca n-o fi tiroida afectata...Pe 21 ian mergem ptr.a doua sedinta de chimioterapie si ptr.noi investigatii in leg.cu punctul de plecare al tumorii, doctorii sustin ca ar fi de la stomac desi gastroscopia nu a evidentiat nimic de genul asta, doctorita mi-a spus ca e poate sa fie pe exteriorul stomacului problema, oricum iau sfatul d-lui doctor si sapt.viitoare stau pe capul doctoritei de la Victor Babes care a dat rezultatele biopsiei, mai ales ca-l cunoaste si comunica cu prof.dr.de la fundeni unde a fost mama internata, trebuie sa aflu de unde a plecat...
Metastaze osoase 30-12-2012, 23:09:12 de către MaraTom
Violettta, stiu ca simularea e teribil de greu de infaptuit, dar de aici vine dramul de fericire de care aveti cu toii nevoie in aceste momente. Desi ti-e greu, stiu ca gasesti in tine resurse sa faci ca totul sa para mai usor. Eu te sustin din departare si iti doresc ca anul care vine sa iti aduca o minune. La fel si tie cris_m_c si tuturor celor care au nevoie de o adevarata minune in viata lor.
Metastaze osoase 29-12-2012, 22:23:38 de către violettta
Buna seara! Sper sa fi avut toata lumea un Craciun linistit, fara peripetii si cu multa caldura sufleteasca. MaraTom...am facut exact ce i ai recomandat lui Cris. Am facut pt tatal meu tot posibilul sa se smita fericit si "nebolnav" zilele acestea. mi a fost greu. greu sa simulez ca totul e bine.
Sanatate tuturor doresc! si un an nou cu multa liniste sufleteasca! Doamne, cat imi lipseste acea liniste acum.
Metastaze osoase 26-12-2012, 13:45:46 de către MaraTom
cris_m_c, anul care vine vei realiza ca acest Craciun, pe care-l petreci acum cu mama ta, a fost, cu-adevarat, cel mai frumos din toate timpurile.
Fa-i mereu masaj si frectie cu spirt (atat cat suporta) - e veche treaba asta cu spirtu`, dar buna -; intoarce-o de pe o parte pe alta (daca nu se poate misca singura); lasa-i mereu impresia ca esti optimista; nu te arata panicata si incurajeaz-o mereu. Eu niciodata nu pronuntam cuvantul `cancer` in fata mamei, ii spuneam intotdeauna ca trebuie sa fie bine si mi s-a intamplat doar de cateva ori sa plang in fata ei.
In rest, medicamentele ar trebui sa isi faca efectul, desi stiu ca starea aceea generala de rau persista.
Craciun de poveste iti doresc cris_m_c si nu uita sa zambesti!
Metastaze osoase 25-12-2012, 23:29:23 de către cris_m_c
Craciun binecuvantat cu sanatate tuturor!
Metastaze osoase 25-12-2012, 23:27:09 de către cris_m_c
Multumesc ptr.incurajare Mara Tom...n-am avut niciodata un Craciun mai trist ca anul asta, desi m-am straduit si am facut tot posibilul sa se simta bine acasa, n-am reusit sa-i alin durerile decat prin vorbe ptr.ca nici medicamentele nu-i mai ajuta la nimic iar seara asta mi-a spus ca numara orele si asteapta sa ajunga din nou la spital, dupa toata chinuiala de care a avut parte acolo. Dupa cele 10 sedinte de radioterapie i s-a mai desumflat in zona gatului, in piept si mana dreapta dar mana stanga e butuc umflata iar umarul e desfigurat de boala, sunt disperata ca nu stiu cu ce sa-i mai fac masaj ca sa-i dea drumul. Joi se interneaza din nou la Fundeni la oncologie, urmeaza partea de care mi-a fost cel mai frica: chimioterapia. Dumnezeu si Maicuta Domnului sa ne aibe in paza.
Metastaze osoase 19-12-2012, 17:11:21 de către MaraTom
cris_m_c, sa stii ca am doua brate disponibile, daca vrei sa te imbratiseze cineva si doi umeri tot disponibili daca simti nevoia sa plangi si sa te descarci. Aduna-ti puterile, strange-ti gandurile la un loc si fereste-te sa intri in panica! Pregateste-te cu toata inima sa petreci cel mai frumos si de neuitat Craciun alaturi de mama ta.
Tine cont de faptul ca s-ar putea sa fie ultimul, asa ca fa-l de neuitat!
Anul trecut, pe 19 decembrie, aflam ca mama mea are aceasta boala. Craciunul de anul trecut a fost cel mai frumos din toata viata mea, desi in mine alta era atmosfera.
Sa fii sanatoasa, puternica si curajoasa!
Metastaze osoase 19-12-2012, 16:47:29 de către cris_m_c
Astazi s-a simtit mai rau ca ieri, nodulii de la nivelul umarului au aparut din nou iar de desumflat nici gand. De trei saptamani se tot umfla iar eu sunt disperata ca vineri ii face externarea ptr.ca intram in sarbatori si acasa nu stiu cum sa-i acord asistenta medicala.
Metastaze osoase 19-12-2012, 11:13:53 de către RaulDuke
nu se intampla nimic daca trec cateva zile pana incepe chimioterapia. dimpotriva, cred ca e chiar foarte bine sa aiba o mica pauza. despre treaba cu dexametazona care "ataca ochii"... tot ce pot sa spun este ca soacra ta fosta farmacista... ca sa ma exprim elegant... ei bine, nu cred ca este locul ei sa-si "dea cu parerea" despre ce trebuie/poate fi facut in aceasta situatie. mai bine, daca ea nu isi tine gura, atunci incerci tu sa te tii mai la distanta de "observatiile" ei, pentru ca e evident ca nu are nicio calificare in aceasta situatie.
Metastaze osoase 19-12-2012, 00:37:27 de către cris_m_c
La nivelul umarului stang de unde s-a prelevat biopsia se vad niste noduli rosii, tari si durerosi, aceia sunt ganglioni vizibili invadati? Dupa a treia sedinta de radioterapie s-au retras. Umflatura de la gat poate sa indice o metastaza ganglionara?
Metastaze osoase 18-12-2012, 23:02:32 de către cris_m_c
De ieri a inceput radioterapia, 2sedinte/zi timp de cinci zile, pana vineri, inclusiv apoi o externeaza. Astazi medicul radiolog m-a indrumat sa contactez oncologul si sa stabilesc ca imediat dupa radioterapie sa faca chimioterapie, ori daca ea termina vineri radioterapia, sambata si duminica sunt libere, apoi vin sarbatorile iar oncologul ne-a programat pe 27 dec.(adica joi) sa se interneze la sectia oncologie, sa-i faca o serie de analize si apoi sa inceapa chimioterapia. Medicul chirurg la care a fost internata ne-a spus ca nu este nici o problema ca se face pauza cam 6-7 zile dar medicul radiolog(care de azi a si plecat in concediu) ne-a spus sa incepem imediat ca altfel degeaba a facut radioterapie...acum care-i adevarul?
Biopsia s-a prelevat de la umarul stang, printr-o punctie cu tirbuson sub anestezie locala iar cand am intrebat de ce asa mi-au spus ca a fost cea mai accesibila metoda, n-au vrut sa chinuie pacientul si ca este aceeasi formatiune tumorala ca aceea din piept, asta vazandu-se chiar de la ultimul CT, prin urmare nu au vrut sa scormoneasca mai mult boala.
Pe BULETINUL DE ANALIZA scrie:
Diagnostic trimitere: BIOPSIE FORM.TUMORALA PARTI MOI UMAR STANG-PT DIAG.HP.
HISTOPATOLOGIC- tesut conjunctiv adipos muscular cu infiltrare tumorala maligna cu celule de talie mica-medie, dispusa in siruri
IMUNOHISTOCHIMIC:Ck19(pozitiv difuz), EMA(pozitiv difuz), MNF116(pozitiv difuz), Ki67(pozitiv 90%), CEA(pozitiv difuz in celule tumorale), ER(negativ), PGR(pozitiv 1-2%in celule tumorale)CDX2(negativ), TTF1(negativ), GCDFP15(negativ), CROMO(negativ), CD5(pozitiv in celule tumorale)
CONCLUZII: Aspectul histopatologic si testele imunohistochimice sustin o infiltrare carcinomatoasa cel mai probabil cu punct de plecare gastric. De integrat in context anatomo-clinic.
Oncologul cu care am vb astazi mi-a spus ca o sa faca chimioterapie si l-am auzit vorbind cu asistenta, care mi-a facut programare ptr. internare, ceva despre timus.
Aseara am stat la mama la spital ptr.ca i-a fost rau, a durut-o umarul, nu-i gaseau venele ptr.ca-i foarte umflata, au chinuit-o vreo ora pana i-au gasit o vena la picior. A fost un chin s-o vad ca la 20-30 min.de "somn" se ridica in fund ptr.ca nu mai poate sa respire, saream si eu din pat s-o ajut sa se ridice, sa se schimbe ca transpira foarte tare si in camera-i frig etc.
Astazi, slava Domnului, e mai binisor, dupa a treia sedinta de radioterapie au inceput sa se inmoaie putin locurile inflamate(umar stang, gusa, fata, mana stanga, sanul stang), i-a mai dat drumul in gat, a mancat bine ca sa nu se simta slabita dupa iradiere, ii dau suc NONI de dimineata pe stomacul gol, fructe, legume mai putin ca mi-e teama sa nu se strice la burta si sa opreasca radioterapuia si...cu Dumnezeu inainte...
Face perfuzii de doua ori pe zi cu manitol, dexametazona si ketonal ca si calmant. Eu am soacra farmacista(pensionata)si mi-a spus ca dexametazona ataca printre altele ochii, nu inteleg atunci de ce-i mai da si mizeria asta in perfuzie...
Metastaze osoase 17-12-2012, 10:34:17 de către RaulDuke
foarte probabil sa se indice in PET/CT in momentul de fata, dar nu cred ca practic va fi foarte util; un PET/CT presupune asteptare, apoi o pauza de la tratament de cel putin 3-4 saptamani; ori acum abia urmeaza sa faca iradiere; de asemenea, sansele sunt ca imediat dupa, ar fi indicat sa faca chimioterapie. daca oncologul considera, poate incerca sa recomande un PET/CT dupa radioterapie, desi eu as fi incercat sa fac asta inainte (acum nu mai e cazul); cred ca mai important decat atat ar fi sa se ia legatura cu medicul histopatolog de la Babes care a parafat buletinul si sa se discute direct cu el posibilitatea ca tumora este fie gastrica fie timom fie etc etc etc.

altceva ce m-ar ajuta si pe mine: de UNDE si prin ce metoda s-a prelevat biopsia ? si ce scrie pe buletinul histopatologic initial ? tu ai scris doar imunohistochimia de la V. Babes.
Metastaze osoase 16-12-2012, 02:56:53 de către cris_m_c
D-le Doctor RaulDuke, in primul rand vreau sa va multumesc ptr.ca mi-ati raspuns asa repede. Din disperare nu am reusit sa ma exprim clar, imi cer scuze. Mama este in spital, Institutul Oncologic Fundeni, este internata de doua sapt., biopsia i-a iesit in timp record(aprox 6 zile) pentru perioada asta a anului, cu mari rugaminti, telefoane si stat la usile institutului Victor Babes si la Institutul Oncologic Fundeni, problema e ca am ajuns cu biopsia joi seara, am vb cu Prof.Dr.caci este internata la sectia chirurgie toracica, acolo am gasit loc, ne-a spus ca nu este caz de operatie, ne-a programat la oncolog a doua zi(vineri) dar si la un control al stomacului ptr.ca biopsia arata "aspectul histopatologic si testele imunohistochimice sustin o infiltrare carcinomatoasa cel mai probabil cu punct de plecare gastric" dar rezultatele gastroscopiei au infirmat acest lucru asa ca nu se poate preciza de unde a plecat aceasta tumora. Mentionez ca in septembrie cand am fost prima data la control, dupa ce i s-a facut o tomografie cu subst.de contrast diagnosticul arata tumora mediastinala(in observatie timom malign).
Rezultat CT: La nivelul mediastinului superior si anterior o masa tisulara cu densitate neomogena, situata retrosternal in contact direct cu trunchiul venos brahio-cefalic stang si formarea venei cave superioare.Formatiunea se prelungeste inferior de-a lungul aortei ascendente si trunchiul pulmonarei, fiind situat extrapericardic, ocupa in acest nivel tot spatiul prevascular. In portiunea inferioara prezinta un aspect fragmentat in mai multe mase tisulare neomogene. La administrarea subst.de contrast, prezinta iodofilie neuniforma. Dimensiunile maximale in plan axial de 7.6cm/4.2cm si nu prezinta aspect invaziv in peretele vascular.
Pulmonar se evidentiaza o zona de condensare bronho-alveolara bazala posterioara stanga, cu tendinta la fibroza precum si microcalcificario parahilare bilaterale. Fara epansamente lichidiene pleurale sau pericardice la momentul examinarii.
In fereastra osoasa se observa la nivelul tuturor oaselor toracice formatiuni osteolitice, cu dimensiuni variabile situate predominent la nivelul medularei osoase.
La nivelul vertebrelor toracice exista zone de osteonecroza si osteolioza cu dimensiuni de pana la 2.3cm, ce se intersecteaza rareori cu corticala.
Multiple formatiuni osteolitice, la nivelul arcurilor costale ce intersecteaza punctiform si corticala acestora. Multiple zone de osteolioza medulara sternala, precum si la nivelul capetelor humerale. Toate aceste formatiuni au caracteristici determinarilor secundare osoase.
Cand a facut tomografia cu subst.cu iod i-a fost rau dupa aceea, a vomat, o durea capul, in piept, umarul, dupa cap si spatele si nu avea pofta de mancare dar medicul reumatolog la care a fost internata(noi ne-am dus initial cu durere la nivelul umarului stang, umarul o durea groaznic, in piept si dupa cap) mi-a spus ceva de genul ca partea de oase este rezolvata timp de 6 luni. M-am uitat in fisa si am vazut ca i-au administrat pamidronat in doza de 90mg/parenteral i.v.in trei zile.consecutiv(30mg/zi). Acum punand lucrurile cap la cap ma gandeam ca de fapt toate starile acelea poate ca au venit de la pamidronat si nu de la tomografie, radiografii si ce investigatii i-au mai facut sau de la boala efectiv.
In scrisoarea medicala mai scrie"Prezenta tumorii mediastinale(cel mai probabil, un timom), mivelul CEA seric de peste 15 ori val.normala(CEA seric=66.94 ngml, val normale 3.8, CA19-9=5.77 normal, CA125=16.21normal, CA15-3=16.68normal, alfafetoproteina=3.14 normal)si existenta criteriilor imagistice de determinari osoase scheletare difuze constituie argumente de mare probabilitate ptr.un timom malign cu determinari secundare osoase".
La sfarsitul lui noiembrie i s-a mai facut o tomografie dar fara subst de contrast ptr ca nu a mai vrut sa faca cu iod, rezultatele sunt: Formatiune tumorala neomogena, prost delimitata, fragmentata, ce ocupa mediastinul superior, anterior si mijlociu, cu dimensiuni de aprox 11cm/10cm, ce se invagineaza sub crosa aortei, peritraheal, pericarinal si ajunge descendent la nivelul diafragmului. Glanda tiroidiana ce prezinta la nivelul lobului stang, o formatiune hipodensa nativ, de 2.23 cm. Elementele mediastinului superior nu pot fi evidentiate nativ, fiind cuprinse intr-o masa tumorala neomogena.
Se evidentiaza modificari osoase cu aspect de determinario secundare la nivelul tuturor oaselui toracelui(stern, coaste, vertebre), precum si la nivelul humerusului si omoplatului stang. Acestea sunt inconjurate de edem perilezionar, greu de precizat fara substanta de contrast, daca apartine unei formatiuni tumorale periosoase.
Pulmonar se evidentiaza zone de fibroza in banda, dispuse postero-bazal inferior stang, precum si in lobul superior drept, segment anterior. Nu se evidentiaza formatiuni tumorale sau pilmonare. Nu se evidentiaza modificari de calibru(stenoze) sau de structura a peretelui traheal si bronsic.
In aceste conditii un PET-CT ar evidentia punctul de plecare al tumorii?
Nici nu stiti cat m-am bucurat ca ar exista posibilitatea sa se decomprime putin din organele pe care apasa tumora si sa poata macar inghiti si respira cum trebuie si prof.ne-a spus ceva de fenomenul de decomrimare dar nu am prea inteles. E umflata la fata, gat si partea stanga, umar, mana. Astazi era mai binisor a putut sa manance cu toate ca i-a cam rascolit ieri stomacul cu gastroscopia, s-a odihnit putin, i-au facut calmantul(ketonal injectabil, 2/zi) si manitol perfuzabil seara la ora 22. Asteptam cu sufletul la gura ziua de luni. Doamne ajuta. Toate cele bune!
Metastaze osoase 15-12-2012, 09:11:26 de către RaulDuke
pai cum adica "nu a iesit biopsia", caci tocmai ne-ai scris-o cu mana ta mai sus ?

in alta ordine de idei, chiar daca are programare luni, daca femeia nu poate respira, se sufoca si alte lucruri pe care le zici, plus o stare care se agraveaza de la o zi la alta, evident ca nu o poti tine acasa bazandu-te pe iradierea de peste 3 zile, caci in acest timp poate fie sa moara fie sa se agraveze intr-atat incat sa nu poata sa faca iradierea. deci daca lucrurile sunt grave, prezint-o la sectia de primiri urgente la spitalul unde zici ca are programare la radioterapie. acolo te duci pur si simplu cu mainile in buzunar si cu mama ta, fara niciun bilet de trimitere si asta e tot. trebuie sa primeasca ingrijire medicala, oxigen pe masca, supraveghere, etc.

in rest, radioterapia are scopul de a mai decomprima putin din organele pe care apasa tumora, de prin gat/mediastin eventual, care o impiedica sa inghita/respire/vorbeasca, etc. are un CT cu substanta de contrast ?

daca lucrul asta se corecteaza cat de cat, poate sa ajunga sa primeasca chiar si citostatice, dar depinde mult de cum va evolua starea ei dupa radioterapie. la ce spital se trateaza ?
Metastaze osoase 15-12-2012, 00:22:38 de către cris_m_c
Dragi prieteni ai forumului si domnule Doctor RaulDuke,
Ma numesc Diaconu Cristina, sunt din Bucuresti si urmaresc de ceva timp postarile dvs. As vrea sa va impartasesc si eu din suferinta mea: dupa lungi "batalii" prin spitale mama mea a fost diagnosticata cu tumora mediastinala, nu se stie de unde a plecat, care intre timp s-a agravat, a dat metastaze osoase, inca o tumora la nivelul umarului stang si sunt afectati si ganglionii limfatici, e umflata toata, aproape ca e strangulata de gat abia mai poate manca si seara nu poate dormi din cauza ca se sufoca.
Rezultate biopsie:Histopatologic-tesut conjunctiv adipos muscular cu infiltrare tumorala maligna cu celule de talie mica-medie, dispusa in siruri;Imunohistochimic:Ck19(pozitiv difuz), EMA(pozitiv difuz), MNF116(pozitiv difuz), Ki67(pozitiv 90%), CEA(pozitiv difuz in celule tumorale), ER(negativ), PGR(pozitiv 1-2%in celule tumorale)CDX2(negativ), TTF1(negativ), GCDFP15(negativ), CROMO(negativ), CD5(pozitiv in celule tumorale). Concluzii:Aspectul histopatologic si testele imunohistochimice sustin o infiltrare carcinomatoasa cel mai probabil cu punct de plecare gastric.De integrat in context anatomo-clinic.La institutul Fundeni s-a facut gastroscopie si nu s-au evidentiat leziuni la nivelul stomacului deci nu avem punctul de plecare al tumorii.
Examen scintigrafic:Descriere:exam.scintigrafica osoasa"whole body" a evidentiat:hipercaptare difuza si neomogena la nivelul coloanei vertebrale, sternului, articulatiilor sacro-iliace, cu multiple focare hipercaptante la nivelul vertebrelor toracale, cacro-iliac stang sugestiv pentru zone de hiperactivitate metabolica osoasa.Concluzii:Aspectul scintigrafic ridica suspiciunea de determinari osoase difuze, diseminate la nivelul coloanei vertebrale, sternului si bazinului.Se recomanda control scintigrafic peste 6-12 luni pentru evaluare in dinamica.In aceste conditii as vrea sa stiu daca ma puteti ajuta cu cateva informatii:daca se mai poate interveni oncologic cumva pentru ca oncologul la care am fost ne-a spus ca nu se mai poate face nimic, nici chimioterapie si sa incercam sa facem radioterapie. Am mers la alt oncolog si ne-a programat ptr.luni la radioterapie, acum stam cu inima cat un purice ptr.ca pana luni sunt trei nopti si ptr.ea e un cosmar noaptea, in fiecare zi e din ce in ce mai umflata, spune ca-i plesneste capul de durere, la spital nu i-au administrat decat manitol si ketonal si nimic altceva, pana nu a iesit biopsia s-au uitat la ea ca la exponat iar boala s-a agravat. Sanatate multa la toti va doresc!
Metastaze osoase 14-12-2012, 22:55:00 de către violettta
Da...am incredere ca dl dr ne va fi alaturi virtual...e UN MARE PLUS PT NOI!!!!!!!
Metastaze osoase 14-12-2012, 22:51:11 de către violettta
Ai facut absolut tot cea ce tine de tine!!!! cu asa m ai imbarbatat!!!! e f greu sa stai langa parintele tau sa vezi ca sufera, e f greu sa vz ca vrei sa faci ceva si nu poti...nu depinde de tine...Si ai luptat, i ai fost alatuti, te ai zbatut.Mi ai dat putere, ambitie.REPET, AI FACUT TOT CEEA CE TINEA DE TINE!
Am rez biopsiei, metastaza pleurala de adercacinom.Sper sa incepem repede o schema de tratament, sa nu intampinam greutati...Luni o sa fim la Cluj la Oncologie, sper sa id ea Dumnezeu putere si speranta...!
O seara cat mai linistita, Mara, sa ai grija de tine si sa iti faci viata fericita.E atat de scurta.
Metastaze osoase 14-12-2012, 18:45:18 de către MaraTom
Violettta, tu spui ca te-am imbarbatat prin tot ceea ce am acut, dar mie mi se pare totusi ca nu am facut nimic... Nu am avut prea multe ce face...
Multa putere de a lupta, Violettta, si tine legatura cu domnul doctor RaulDuke. Cu siguranta iti va fi de folos.
Metastaze osoase 11-12-2012, 23:06:10 de către violettta
Buna Mara! sper ca esti mult mai bine si ca incet incet ai intrat pe un fagas normal, chiar daca durerea si lipsa si dorul sunt omniprezente in sufletul tau.
Iti multumesc, sper sa fiu puternica.deocamdata ma simt neputincioasa...pana la aflarea biopsiei.mi e teama, mi e f teama sa nu fim nevoiti sa facem alta aceasta nefiind concludenta din prima. ma rog sa nu fie asa!
Sper ca si Cristti e bine, ca mama ei se simte din ce in ce mai bine...
Fara sa vrei, Mara...m ai imbarbatat...citind tot ceea ce ai facut!
Multumesc pt raspuns, probbail iti e greu sa intri aici...si totusi o faci:)
Mult noroc in viata, Mara si multa sanatate!
Metastaze osoase 11-12-2012, 22:34:27 de către MaraTom
Volettta, te sustin din necunoscut cu tot dragul si iti doresc putere de a lupta, de a razbi, de a trece... E foarte important sa iti mentii un echilibru sufletesc in astfel de situatii, desi e teribil de greu...
Tatalui tau ii doresc zile usoare si fericite alaturi de o fiica asa ca tine!
Metastaze osoase 11-12-2012, 17:50:08 de către RaulDuke
nu trebuie sa insisti pe nimic, nu exista studii care cap la cap sa dovedeasca faptul ca unul sau altul, gefitinib sau erlotinib, este "mai bun". de asemenea te asigur ca nu exista oncolog care sa nu stie de erlotinib si/sau gefitinib. din pacate te afli intr-o situatie in care aproape sigur nu este indicat si aproape sigur e mai util sa se inceapa cu chimioterapia decat altceva. intre timp, poate fi lucrat si testul genetic pentru mutatia EGFR. de ce nu li se zic bolnavilor diverse lucruri... mi-e greu sa raspund, factorii sunt multipli. de ce nu se implica mai mult sau de ce nu fac comisii si diverse alte comunicari pentru fiecare bolnav in parte, sau macar pentru unii ? nici asta nu pot sa-ti raspund, dar nu cred ca ii pasa cuiva destul de tare si nici nu are nimeni suficient de castigat incat sa faca asta. din pacate asta e situatia iar sistemul medical este si el, in mare masura, cam cum e si populatia: dezinteresat, obtuz si limitat.
Metastaze osoase 11-12-2012, 17:47:57 de către violettta
Fata lu` tata, am citit de 2 ori de la prima ta postare tot ce ai scris. ori m am pierdur pe drum, ori n am inteles, biopsia tatalui tau a fost facuta? spuneai ca nu stii de unde ar fi mai bn sa fie luata:coloana sau plaman. dar apoi ori nu am fost eu atenta cu toate ca am citti de 2 ori totul, ori. Cum ai ajuns la diagnosticul cert de care aminteai? daca nu prin biopsie? Iarta ma ca indraznesc sa te intreb, stiu f bine cat de stresata, agitata, speriata, contrariata, emotionata esti. Si mai ales nerabdatoare sa iti raspunda dl doctor, sa te lamuresti cu medicamentele. Nu prea am inteles cu acea mutatie, dar ma voi lamuri cu siguranta dupa rez biopsiei. Sper!!!!!
Metastaze osoase 11-12-2012, 17:18:17 de către violettta
Ma regasesc in...hai s o numim "supararea pe sisemul nostru medical", fata lu` tata. Dar canalizeaza ti energia si forta pe tot ceea ce il ajuta pe taticul tau. Nu pe frustrari produse de sistemul medical. Acum sunt cumva legata de maini si picioare pana la sosirea rezultatului biopsiei, care repetttt, sper din suflet sa iasa din prima! Dupa, sper sa pot face mai multe. Si sper ca daca voi avea nevoie de informatii sau sfaturi, mi le vei spune.
Pana atunci numai bine, multa putere si mult optimism iti doresc! pt a putea transmite mai departe taticului tau! are nevoie!
Si dvoastra dle doctor sanatate si rabdare cu noi.sa ne puteti raspunde la ceea ce va intrebam!
Metastaze osoase 11-12-2012, 16:33:16 de către fata lui tata
D-nule dr Raul Duke am mai fost la un oncolog care spunea ca daca iese pozitiv EGFR atunci ma poate ajuta cu un program gratuit cu tratament de GEFITINIB din aceasi familie cu ERLOTINIB. Am citit pe net si intradevar cred ca este acelasi medicament sau principiu de inhibator de tirozin kinaza dar nu am gasit comparatii ale studiilor. Stiti sa-mi spuneti ceva de unul versus altul dintre aceste medicamente?In studiile pe care le-am citit nu inteleg termenii ca si supravietuire si nr.de pacienti ma pierd in prescurtari. Ar trebui totusi sa insist pentru ERLOTINIB daca acesta este intens pozitiv in toate tumorile sau nu conteaza? Oare de ce nu spun oncologii tuturor celor bolnavi de cancer pulmonar de aceasta mutatie genetica care in procent de 1% poate exista si pe care nu cu costuri mari o poate face orice bolnav? Daca acel unul la suta se adevereste atunci am inteles ca diferenta de viata este majora. Macar ca si opinie de intrebat pacientul. Am citit atitea din pacate despre aceasta boala si din discutii cu altii implicati tot asa si de multe ori noi suntem cei care descoperim cite o chestie pe care o spunem oncologului si el spune dupa ce noi am aflat ok daca vreti sa platiti atunci merita incercat.Oare nu e corect sa ni se spuna toate elementele si variantele. Avem un protocol de oncologie deci veniti incepem chimio clasica cu saruri de platina si dupa aia mai vedem. Asta cred ca puteam si eu daca erau la liber sa ii pun o perfuzie dupa un protocol bine stabilit inca mai bine ca la oncologie unde nu ai timp sa respecti programul din cauza multilor pacienti si personalului putin si nemultumit.Daca am spus ca am aflat de alte medicamente si studii atunci hai sa incercam, dar daca nu aflam ? Sunt putin contrariata si poate vad lucrurile deplasat dar sentimentul asta il incerc acum ca nu se implica destul oncologul sau ca sistemul nu face o comisie de medici pentru a putea da un diagnostic si tratament cit mai corect. Eu cred ca daca toti madicii pe unde am umblat s-ar putea intilni intr-o comisie unde ar dezbate cazul s-ar lumina mai repede decit sa umblu eu pe unde cred sau aflu de pe net. As schimba ceva in sensul asta dar nu-mi sta in putere, sper sa ajung o zi cind si la noi lucrurile se vor face dupa o minima logica.
Sunt putin suparata pe sistem si pe viata v-am spus aici ce simt fara a va reprosa nimic sunteti din putinele persoane pe care le cunosc si care ajutati fara sa-i cunoasteti macar pe multi. Putin m-am descarcat si sper sa ma intelegeti ca doar lucrati in acest sistem. Va rog mult sa-mi raspundeti vis-a-vis de cele doua medicamente daca stiti vreo diferenta.
Va multumesc pentru tot ce faceti pentru noi si va doresc multa sanatate.
Metastaze osoase 11-12-2012, 16:11:14 de către fata lui tata
Violetta, iti tin pumnii multa sanatate si putere pentru ce urmeaza. Nici eu nu i-am spus tatalui meu de diagnostic dar cred ca urmeaza in curind sa afle.Sper sa nu cada si sa poata lupta. Iti raspund cu drag oricind crezi ca ai nevoie de o vorba. Sa te ajute Dumnezeu.
Metastaze osoase 11-12-2012, 14:36:50 de către violettta
Buna ziua!
Domnule doctor, probabil sunteti cumva plictisit de astatea "multumesc-uri" ! Si totusi vi le adresam din suflet!
pentru ca in situatiile disperate, in situatiile grave in care ne aflam unii dintre noi...orice informatie, orice mana de ajutor cu privire la cursivitatea faptelor conteaza. Si asa cum zicea extraordinarA MARATOM.SUNTETI PREZENT IN RUGACIUNILE NOASTRE.
Cristty, Mara, am citit tot de la prima pagina, am plans, am strans pumnii, am avut fiori si emotii la fiecare paragraf citit. Condoleante Mara! Mi ar place sa dau mana cu tine si sa te imbratisez. sa ti spun ca te admir si ca esti deosebita!
Cristty, transmiti atat de multa liniste sufleteasca.nici nu iti inchipui, nici nu ai idee ce efect au cuvintele tale pt noi...cei ce urmaresc acest forum. Cum spuneam la 1 meu comentariu pe acest forum:"n as fi crezut ca o sa ajung vreodata sa scriu pe un asemenea forum" mai ales in cadrul unor discutii ce fac subiectul acestei boli:CANCERUL.
Fata lu` tata.eu astept rezultatul biopsiei tatalui meu. in urma unor raze, a unei internari ce a constat in mai multe investigatii privind cancerul pulmonar..a unu CT cr a depistat o tumora de 56 mm si, a plureziei si a unor adenopatii mediatinale...am ajuns si la biopsie care din pacate e posibil sa nu fie concludenta din prima deoarece a fost prelevata din pleura. ma rog Domnului sa fie concludenta din prima, stau cu sufletul la gura...pt ca...altfel urmeaza o alta interventie pt biopsie, alte saptamani de asteptare si in conditiile in care sunt metastaze.orice moment e pretios pt noi. Ma simt aproape de cei ce au scris aici...stiu ca e un forum dedicat discutiilor medical si imi cer scuze dle doctor ca umplu pagina cu aceste comenatarii nu foarte profesioniste, dar am simtit nevoia sa spun CA VA ADMIR! si ca mi ati transmis si mai multa putere! putere pe care o sa o folosesc indeosebi pt taticul meu. care nu stie inca de aceasta boala. astepam rezultatul biopsiei. prima data nu am vrut sa accept ca poate avea o asemenea boala, mai ales intr un stadiu destul de avansat. m am obisnuit cu ideea, dar ma simt neputincioasa ca nu pot face nimic. si asteptatul asta...ne omoara, e f important pt noi acum sa avem diagnosticul cert si sa mergem la oncolog in speranta gasirii unui tratament cat mai adecvat lui!
Sanatate tututor!
Metastaze osoase 08-12-2012, 19:21:57 de către RaulDuke
fa testul acesta, caci profesorul de la facultate se inseala; nu conteaza ca pe histopatologic scrie "EGFR intens pozitiv", trebuie vazut daca aceasta gena, EGFR, nu este cumva mutata. daca are o mutatie, atunci se poate folosi Tarceva din prima; in orice caz, cum bine ai inteles, sansele sunt aproape nule sa existe, si atunci trebuie inceput cu chimioterapie. totusi, tine minte, ca daca se ajunge ca boala sa reinceapa sa progreseze DUPA chimioterapie, atunci poate fi folosit tarceva, dupa legile actuale, fara sa se mai faca testul genetic al EGFR, sau chiar daca acesta e negativ. tine minte asta ! mult succes !
Metastaze osoase 08-12-2012, 11:44:51 de către fata lui tata
Buna am vorbit cu un laborator din Oradea care face aceasta analiza si este decontata de casa.Voi trimite probele in parafina de la facultate si astept rezultatul. Sansele sint de 1-5% dar merita incercat.Problema este sistemul si comisiile care se intrunesc rar si probabil prima luna voi cumpara acest tratament daca este pozitiv. Profesorul de la facultate spune ca este singura sansa si ca nu ar mai necesita testare genetica pe buletinul de histopatologie scrie
EGFR: intens pozitiv in toate celulele tumorale
CD117:opzitiv, heterogen in ariile tumorale. D-nul de la Oradea este medic in Ungaria am inteles si spune ca nu are relevanta mare acest diagnostic ci doar testul genetic.Ok il fac si pe asta ca oricum nu putem incepe chimio pina in doua saptamini fiind operat.Daca am noroc sa fie in cei 1% atunci incepem cu Erlotinib, daca nu pe 21 facem chimio. Macar am incercat tot. Speranta moare ultima cum se spune.Va multumesc pentru toate sfaturile.Va rog daca credeti ca as mai putea incerca ceva sa ma anuntati. Multa sanatate.
Metastaze osoase 05-12-2012, 00:37:07 de către RaulDuke
tratamentul cu Tarceva (substanta numita erlotinib) se poate aplica din prima in cazul cancerului pulmonar atunci cand acesta se dovedeste a avea o mutatie numita MUTATIE EGFR; pentru asta tumora trebuie biopsiata si sa se preleveze suficient material astfel incat pe proba respectiva sa se efectueze acest test, de detectie a acestei mutatii. din pacate nu se plateste de catre casa, va trebui sa platiti cam din buzunar pentru ea; se face la diverse laboratoare private din tara, cred. sansele ca aceasta mutatie sa fie prezenta, totusi, sunt relativ mici. se estimeaza in jurul valorii de 15%. intr-adevar insa, daca aceasta mutatie este prezenta, tratamentul cu Tarceva poate prelungi supravietuirea chiar si cu ani de zile. asteapta consultul oncologic si vei stii mai multe dupa aceea, daca pui si intrebarile corecte; din pacate fiind vorba de un CARCINOM SCUAMOS/EPIDERMOID, ma tem ca sansele ca aceasta mutatie sa fie prezenta sunt chiar cu mult mai mici de 15%; tratamentul cu aceasta pastila NU se asociaza cu chimioterapia, in acelasi timp.
Metastaze osoase 04-12-2012, 17:32:15 de către fata lui tata
Buna, am gasit pe site-ul romedic tot despre medicamentul Tarceva. De principiu am inteles cu se mananca, ca sa spun asa, dar de unde aflu daca asta este tratamentul corespunzator. Ar mai trebui sa fac alte analize, receptori, sau altele pentru certitudine intre timp?
Daca asta ar fii tratamentul nu am inteles exact daca mai fac chimio sau numai pastila asta? Si nu am inteles prescurtarile din sansele de viata ale studiului. Ar fi o idee buna sa merg la cluj daca ei au facut acolo studiu?
Astept raspuns. Incep iara sa-mi fac sperante dar cu siguranta nu este atit de roz situatia, lu-am o pastila pe zi si gata mai traim 5 ani fara reparatii. Macar sper sa-l conving pe tatal meu ca este asa poate cu moralul sus ii va fii mai usor.
Multumesc inca odata si astept raspuns.
Metastaze osoase 04-12-2012, 16:44:58 de către fata lui tata
Buna seara, am vorbit cu d-nul profesor de la catedra e hematologie si a spus ca medicamentul la care raspunde este ERLOTINIB si a spus de ANTI EGFR. Inca nu am ajuns la oncolog ca am doar pe 21.12 programare. Stiti cumva sa-mi spuneti ceva despre acest tratament?
Va multumesc mult pentru raspunsuri si sfaturi si va doresc multa sanatate.
O seara frumoasa.
Metastaze osoase 03-12-2012, 21:00:05 de către RaulDuke
ma tem ca nu inteleg intrebarea deloc. oricum nu este o situatie la care sa ajute PET/CT-ul. tratamentul chimioterapic poate fi demarat si pe baza informatiilor din momentul de fata, desi fara o biopsie din tumora pulmonara, se pierd cateva sanse la un tratament adaptat mai bine, dar ce-i drept, nu multe; nu este o diferenta foarte mare in prognostic.
Metastaze osoase 03-12-2012, 14:11:32 de către fata lui tata
Buna ziua, d-nul Raul Duke.
am stabilit cu oncologul prima sedinta de chimio pe 21.12.2012, la doua saptamini distanta de operatia de coloana pe care sper sa o facem in 06.dec.Am aminat o saptamina operatia pentru ca ia iesit hemoglobina 9.4 si i sa facut o transfuzie cu sange.
Pina pe 21.dec. am si ceva rezultate de la laborator unde fac teste imunologice si receptori pe care spunea oncologul sa i le arat cind le am.
As mai avea nevoie de o informatie daca se poate, pe care am uitat sa il intreb pe oncolog. La tatal meu se presupune un primar pulmonar cu metastaze osoase, din motiv ca nu vrea sa investigheze plaminul unde exista un nodul de 3-4 cm, toate rezultatele histopatologice spun ca cel mai probabil este pulmonar sau de investigat pulmonar. Intrebarea mea este urmatoarea :
Tratamentul cu chimio se da in funtie de ce celule exista in metastazele osoase egal daca primarul este in plamin sau in rinichi sau ori unde altundeva ? Am inteles ca metastazele au celule epiteliale, scuamoase si pot provenii de la orice organ dar cel mai probabil pulmonar. Deci daca nu stim unde este primarul 100% asta influenteaza tratamentul sau conteaza ce tip de celule sunt?
Sper sa fii inteles intrebarea si sa ma puteti lamurii, din motiv ca daca ar conta in tratament atunci as face acel PET-CT, daca nu se aplica alt tratament in functie de primar ci doar celulele conteaza si egal de la ce primar vine atunci nu are rost sa-l fac.
Va multumesc mult pentru sfaturi si astept raspuns.
O zi frumoasa.
Metastaze osoase 25-11-2012, 19:49:15 de către RaulDuke
Asteptam. Numai bine !
Metastaze osoase 25-11-2012, 14:18:36 de către fata lui tata
D-nului Raul Duke
Multumesc mult pentru tot. Va tin la curent cu ce spun cei de la facultate luni. Nu, nu am discutat cu oncolog practician ci cu profesor de histopatologie care spune ca daca scoatem tumora din plaman sunt mari sanse de supravietuire cu nu stiu ce tratament, imi da el luni sa citesc dupa ce mai face ceva teste. Va tin la curent ca oricum nu incep nimic pina nu ma lamuresc cit de cit. Cred ca vom merge totusi la PET CT macar sa stiu sigur ca este ceva pulmonar ca pina acum nu am raspuns cert ci doar ca cel mai probabil este pulmonar. Ma gindesc ca daca PET CT-ul ne indica o pornire din plaman poate atunci va accepta si tatal meu ca trebuie sa inceapa chimioterapia.V-am mai spus ca fratele lui a murit in urma cu doi ani dupa chimio si operatie tot in urma unui cancer pulmonar si acum tatal meu spune ca nu are rost sa faca chimio si operatie ca doar nici fratelui lui nu ia ajutat. Sper sa pot sa il conving sa faca ce este mai bine in situatia data dar inca nu stiu nici eu ce este mai bine si astfel probabil voi face ce isi doreste el fiindca oricum nu pot face nimic impotriva vointei lui.
MaraTom multumesc mult pentru sfaturi te cred ca intelegi sigur mai bine decit mine deoarece deja ai trecut prin toate astea si sigur as sfatui la fel pe altcineva, dar, fiind vorba acum despre mine am nevoie sa cred ca exista miracole.Este singurul lucru care imi da putere acum, speranta si credinta in Dumnezeu. Probabil ca imi va fi mai greu dupa dar acum nu pot altfel.Multumesc mult inca o data imi esti de mare ajutor in aceste momente si sper sa ne mai auzim.
P.S. MaraTom, ce mai stii de Crytssy nu am mai vazut-o de mult pe forum.Spre sa fie bine.Le doresc multa sanatate si ma rog ca sperantele sa li se implineasca si sa se bucure de fiecare clipa petrecuta impreuna.
Va doresc tuturor numai bine si va multumesc ca ma sustineti in aceste momente.
O zi frumoasa.
Metastaze osoase 24-11-2012, 21:52:37 de către MaraTom
Fata lui tata,
Oricat de multe faci acum, oricum `dupa` iti vei spune ca, poate, ar fi trebuit sa procedezi altfel, ca poate ai fi putut face mai mult etc. Este un sentiment de vinovatie care te incearca si acum. Iti spui ca ar fi trebuit sa il duci la medici inca de cand era bine, sa ii recomanzi controale periodice si tot asa. Mereu ne vor urmari unele vinovatii care, imi zic eu acum, nu au fundament, dar exista.
Stiu ca esti terminata psihic. Stiu ca situatia te copleseste. Stiu cum e sa alergi de la serviciu la spital si invers. Stiu ca trebuie sa zambesti in fata parintelui tau si sa-i ridici moralul desi tu urli in tine. Mama mea mi-a zis odata "Eu stiu ca si tu ai lacrimi, numai ca nu le lasi sa curga." Stiu cum e sa te gandesti ca, poate, e ultimul zambet, ultima mangaiere, ultima discutie. Stiu cum e cand el te asteapta cu sufletul la gura sa ii spui ce ai discutat cu medicul, iar tu, sfarsita, nu mai stii cum sa "musamalizezi" situatia si sa ocolesti adevarul. Mama mea imi spunea "Spune-mi tot!", bineinteles ca nu o faceam, sau transmiteam totul voalat.
P.S. Sa nu astepti miracole. Cu cat accepti mai repede situatia, cu atat vei reusi sa depasesti partial acele momente care vor veni...
Cu drag, o alta fata a unui tata si a unei mame plecati amandoi prea departe...
Metastaze osoase 24-11-2012, 18:04:58 de către RaulDuke
nu e absolut nimic in plus de inteles fata de ce am discutat deja. la facultate va pot spune cu siguranta ca nu ati vorbit cu un oncolog practician. in ce consta vestea buna, din punctul lor de vedere, sincer nu pot sa stiu. poate ii intrebati pe ei la ce anume se refera, caci eu nu am nici cea mai vaga idee, si apoi discutam aici ce informatii primiti de la ei.
Metastaze osoase 24-11-2012, 16:26:54 de către fata lui tata
Multumesc de raspuns, intradevar nu am nici un fel de comunicare cu oncologul pentru ca abia acum am rezultatul histopatologic, pina acum am facut doar zometa o perfuzie.Nu ma poate primii doar dupa 3 decembrie, daca, este foarte aglomerat din pacate. Intre timp am dus probele si la facultatea de medicina, catedra de histopatolgie si cei de acolo au mai facut alte analize si spun ca ar avea sanse mari de viata daca ar scoate tumora si ar lua nu stiu ce tratament.Mai multe aflu luni.
Rezultatul este
HE: plaje de celule tumorale atipice cu anaplazii numeroase, cu distributia celulelor ce sugereaza o metastaza provenita dintr-un carcinom scuamocelular.
CK 5 intens pozitiv in toate ariile tumorale
CK 7 pozitiv intens
CK 8 negativ
CK 18 pozitiv
CK 19 pozitiv, focal, cu intensitate moderata
CK 20 negatic
TTF1 negativ
Ce aflam din toate astea? Daca se poate sa ma lamuriti. Cei de la facultate spuneau ca este o veste buna si ca luni ne mai dau ceva rezultate si studii privind un nou medicament, luni aflu cum il cheama si va anunt.
Metastaze osoase 24-11-2012, 15:54:44 de către RaulDuke
fata lui tata:
1. este pus diagnosticul de METASTAZA osoasa de la un cancer cu o localizare primara in alt organ, lucru care nu poate fi specificat doar prin aceasta analiza; in orice caz, cancerul respectiv se afla in ultimul stadiu.
2. este suficient pentru a fi inceputa o schema de chimioterapie; ramane la latitudinea oncologului daca decide ce e mai important: sa se certifice si localizarea primara sau nu, sa se inceapa chimioterapie si de care anume... etc.
3. relativ urgenta; desigur ca in termen de zile, nu se va intampla mare lucru; dar deja in ordinul a catorva saptamani, este posibil ca boala sa evolueze si nu cred ca acest lucru este de dorit.
4. nu pot sa imi dau cu parerea despre o indicatie pusa de alt medic, mai ales de un chirurg care nu stiu ce anume a constatat intraoperator sau ce imagine clinica/ortopedica are despre caz; trebuie sa clarificati cu el toate aceste probleme; daca exista un risc de fractura, trebuie facut ceva cat mai curand; de asemenea trebuie luata in considerare si iradierea pe zona respectiva, in acest caz.
5. desigur ca are rost chimioterapia, altfel nu s-ar face; daca intr-adevar va beneficia, asta nu poate prezice nimeni, dar cel mai aproape de adevar se afla oncologul vostru.
6. inca o chestiune pe care trebuie sa o discuti cu oncologul.

oricum... toate aceste intrebari ale tale ma fac sa ma gandesc ca nu prea ai o comunicare buna cu oncologul... si nu inteleg de ce.

26287 com 1 2 3 4 ..... 120121122123124125126 ..... 260 261 262 263 INAINTE ›
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp