Ultimele comentarii pe forum
SUBIECT | COMENTARIU | |
Marijuana medicinala |
05-03-2012, 23:38:23 de către stevens
Subiect: Marijuana medicinala
Daca medicamentul este atat de util pe cat spuneti, se poate procura rapid si acum pana la o ipotetica avizare a lui in Romania ! Exista firme care aduc orice medicament existent in UE si cred ca nu trebuie nici reteata pt ei ! :)Daca este vorba numai de greata si varsaturi as recomanda pe langa medicatia uzuala, pastilele de ghimbir si uleiul volatil de menta (pt uz intern) ! Cu stima ! |
|
Marijuana medicinala |
05-03-2012, 23:12:40 de către RaulDuke
sorry ce ? e drept ca stilul romanesc este mai degraba acela de a iti face cruce si de a scuipa in san, de a acuza ce nu e inteles sau ce zice"tata popa" sau "tovarasha educatoare" ca e rau si urat, dar pe partea cealalta de a zace mort de beat prin santuri, ca o compensatie.gaurile din sistem nu sunt problema mea, si va asigur ca nici a pacientilor care fac cisplatin sau diverse combinatii inalt emetogene. problema mea este sa aflu ce poate fi facut, iar cand dau peste o solutie foarte accesibila, ieftina si fara efecte adverse notabile, dar cu beneficiu practic unic, sa incerc sa militez pentru sustinerea ei. aceasta solutie a fost de mult descoperita si valorificata la adevaratul potential, in tari pe care le invidiem si noi pentru nivelul de trai. pentru prevenirea abuzurilor si alte forme de control... astea nu cred ca trebuie sa ne priveasca pe noi... pe noi cred ca poate sa ne preocupe intrebarea simpla: merita sa avem o lege care sa permita prescriptia acestei substante, la fel cum se prescrie metadona sau morfina ? ne-ar ajuta sau ar dauna ? odata cu o concluzie, putem lua decizia de a scrie reprezentantilor nostri din parlament pentru o astfel de initiativa. alta cale nu cred ca este la indemana... |
|
Marijuana medicinala |
05-03-2012, 21:58:07 de către stevens
Este vorba in primul rand de eliminarea durerilor si de confortul psihic (deprimare, lipsa de speranta ) in anumite tipuri de cancer ! Am urmarit mai demult un documentar pe tema prescriptiei de THC in aceasta patologie ( pastile, iarba de fumat..pe reteta:), iar un nene crestea plante din care facea unt pe care il folosea la prepararea de prajiturele, pe care le manca de-a lungul zilei si care ii eliminau durerile si disconfortul ! :)Utilizarea de thc da si o anumita dependenta, care este insa de inteles si scuzabila in aceste cazuri, insa nu prea este in stilul romanesc dupa parerea mea !..Sorry ! |
|
Marijuana medicinala |
05-03-2012, 21:57:59 de către radicus
Ar fi interesant si util. Totusi, suntem la cativa ani buni (poate decenii) distanta de achizitionarea cu reteta a marijuanei in farmacii romanesti. Si asta nu numai din pricina prejudecatilor dar si din cauza reglementarii productiei si controlului in tara. Ar trebui un control riguros al producatorilor, transportatorilor, farmaciilor si al medicilor, ceea ce nu cred ca Romania poate oferi in urmatorii ani. Dupa cum e situatia in prezent cred ca ar fi debandada. Prima data cred ca ar trebui sa "acoperim gaurile din sistem" sa nu cada prin ele ceva pliculete. |
|
Marijuana medicinala |
05-03-2012, 20:04:52 de către RaulDuke
chiar incurajez pe toata lumea sa se documenteze despre acest subiect!tetrahidrocanabinoizii (substanta activa din planta de cannabis), nu a fost niciodata incriminata ca ar putea sa dea fenomene de dependenta (adictie) chimica, de substrat. cu siguranta ca noi oamenii putem sa devenim obisnuiti cu orice gest, fie ca acel gest ne provoaca o placere chiar foarte mica. marijuana insa nu a aratat niciodata proprietati adictive mai puternice decat cele ale de exemplu fumatului de tutun sau al consumului de cafea. cu alcoolul, de exemplu, nici nu poate sufera comparatie ! consumul recreational de marijuana (complet diferit de cel recomandat de medic) nu are efecte secundare sau fenomene de sevraj ca alte droguri, cum ar fi iarasi alcoolul, cocaina sau heroina sau metamfetaminele, sau cam orice drog de mare risc. in conditiile in care marijuana mai are si o indicatie medicala puternica, ca in cazul unui bolnav de cancer care are fie dureri, fie greata/varsaturi/inapetenta din cauza citostaticelor, cu atat mai putin ! acest lucru se constata chiar si la morfine (droguri de supermare risc): daca sunt folosite la cineva cu dureri foarte mari, dar apoi retrasa, ele nu dau dependenta. utilizarea marijuanei in scop medical este totusi complet diferita si ca scop si ca modalitate de control, de utilizarea sa recreationala! |
|
Marijuana medicinala |
05-03-2012, 17:02:08 de către maia73
sunt perfect de acord cu dumneavoastra.dar folosirea marijuanei, chiar si medicinala, nu da dependenta?cu alte cuvinte...scapi de dracu dai tacsu?nu stiu prea multe despre asta, am sa caut sa citesc.numai bine! |
|
Marijuana medicinala |
05-03-2012, 13:29:25 de către RaulDuke
cred ca mai valabil ar fi fost sa pun ca titlu acestui thread "GREATA SI VARSATURI"... |
|
un nodul in zona mamelonului drept care este extrem de dureros.. ce poate fi? |
04-03-2012, 22:52:28 de către RaulDuke ok, pai asta e solutia pentru tine: gaseste-ti un medic de familie ok si consulta-te cu el! |
|
04-03-2012, 22:47:42 de către lauryss nu pentru ca nu am medic de familie momentan.. |
|
04-03-2012, 22:32:25 de către RaulDuke pai... orice problema medicala nou aparuta trebuie adresata medicului de familie. ai facut asta ? |
|
04-03-2012, 20:48:26 de către lauryss mersi pentru raspuns Raul, sunt foarte nedumerita in legatura cu problema mea...ce specialitate ar trebui sa aiba acel medic...oncolog cumva? |
|
04-03-2012, 18:34:37 de către RaulDuke eu zic sa consulti un medic IN PERSOANA pentru asta, nu e genul de problema cu care sa poti fii ajutata prin discutii pe internet. altfel zis, aici este o sectiune despre CANCER a forumului, iar, cel putin pana la proba contrarie, la tine nu se pune problema de asa ceva. numai bine ! |
|
nu stiu ce inseamna acest diagnostic, am nevoie de ajutor. |
01-05-2012, 14:20:16 de către RaulDuke nu e greutatea singurul criteriu. daca e si o persoana extrem de mica de inaltime, care e problema cu 40 de kg ? indicatia si contraindicatiile eventuale pentru chimioterapie sunt fixate de medicul oncolog. |
|
01-05-2012, 13:16:15 de către luna2809 dar daca este asa slaba adik de 40 de kg poate sa fac citostatice? |
|
01-05-2012, 11:46:18 de către RaulDuke este un cancer intr-un stadiu inca nu foarte avansat, deci cu posibilitati de vindecare, daca se opereaza bine si apoi se si urmeaza tratament chimioterapic. sansele de recidiva insa nu pot fi reduse la zero, dar pot fi scazute foarte tare, astfel. cel mai bine ar fi sa inceapa tratamentul citostatic cand se reface dupa operatie, dar nu mai devreme de 4-6 saptamani de la operatie. trebuie sa va luati in evidenta la un oncolog. |
|
30-04-2012, 20:28:42 de către luna2809 cam asta e raspunsu care la primit mama mea de la patologice poate sami zica careva ce inseamna...pesa de rezectie colonica de 15 cm care prezinta la 2;5 cm de una din transe o alina dragomir: proliferate tumorala vegetant-infiltrativaintinsa pe 4 cn ce ocupa 1/3 dincicumferinta cu aspect microscopic de adenocarcinom moderat sla salb diferentiat g2 g3 invaziv pana in subseroasa [pt3[ limfoganglioniiregionali recoltati [nr=12[-2 prezinta metastaze adenocatcinomatoase transa scurta prezinta arhitectura conservata fracment colonic cu arhitectura coservata cocluzie adenocarcinom colonic moderat slab diferentiat g2/ g3 oms 2010 pt3 pt1b pmz, este grav e maling?se trateaza explicatimi la ce sa ma stept deja a fost operata o data inca are drena, citostatice nu a facut are 40 de kg mama mea, |
|
04-03-2012, 22:30:37 de către RaulDuke am inteles. |
|
04-03-2012, 21:12:48 de către luna2809 au zis ca se opereaza dar mai intai trebuie sa inceapa citostatice si radiatii...acum sa vedem |
|
04-03-2012, 19:46:47 de către RaulDuke asteptam deci concluzile medicilor. mult noroc ! |
|
01-03-2012, 15:03:33 de către luna2809 deci mama mea a facut colonoscopia la o clinica privata din oras la lasarus nu mai stiu cum, , si nu stiu daca era chirug pentru ca nu am fost cu ea sa cer mai multe informatii a fost sora mea si din cate am inteels se mai duce si in seara asta sa discute cu medicul, eu sunt in italia nu sunt in tara si informatiile care vi le ofer le iau de la sora mea pt ca nu sunt acolo ca sa aflu mai multe..la medicul de familie nu a ajuns inca, probabil maine |
|
01-03-2012, 14:56:34 de către RaulDuke nu trebuie sa te coste nimic pentru nimic, serviciile medicale in romania sunt gratuite. iar la un oncolog de teritoriu e NEAPARAT sa fie luata in evidenta, odata ce a fost pus diagnosticul de cancer. cu medicul care a facut colonoscopia nu ai vorbit ? nu e chirurg ? inapoi la medicul de familie ai fost ? |
|
01-03-2012, 14:27:47 de către luna2809 nu am programat nimik deocamdata abia azi am primit raspunsul de la biopsie, , , , , , , si nu stiu ce sa fac si incotro so iau, la braila nu sunt medici buni, nu stiu unde sa ma duc car mar costa toate astea? |
|
01-03-2012, 14:23:24 de către RaulDuke da, e o tumoare maligna. deci diagnosticul este de cancer de rect sau colorectal. trebuiesc facute niste investigatii suplimentare si vazut daca se poate opera sau nu. daca e suficient de localizat, se va opera, dupa care va face tratament oncologic (iradiere si chimioterapie) si va avea o sansa foarte buna sa se vindece. ce urmeaza sa faceti in continuare, din discutiile cu medicii ? un consult oncologic aveti programat ? |
|
diagnostic melanom malign coroid operat, ce se intampla mai departe? |
07-03-2012, 00:05:49 de către RaulDuke numai bine ! |
|
06-03-2012, 15:17:14 de către nicosand65 mulţumesc foarte mult aveam nevoie ca sa mi spună cineva astfel cum stau lucrurile. multa sănătate. |
|
06-03-2012, 14:29:57 de către RaulDuke ai scris foarte bine, respectiv tot. da, pai cam asta se si vede pe tomograf, sechelele unei tuberculoze pulmonare mai vechi, in rest nu se vede nimic cu probleme, decat cel mult o posibila sinuzita maxilara care probabil te deranjeaza destul de tare. dar in orice caz nu se vede nimic concludent sau clar care sa sugereze ca melanomul malign de la ochiul operat ar fi dat METASTAZE pe undeva. iar asta e bine. dupa mine totusi, asta nu preteaza la nici un tip de tratament oncologic, cel putin momentan. cred ca cel mai mult s-ar impune un plan de urmarire, cu investigatii facute periodic, dupa cum considera un medic oncolog, pentru ca, din pacate, boala poate sa recidiveze in viitor, lucrul acesta nu e exclus... totusi e foarte posibil sa nu se intample niciodata, deci momentan nu ai motive de ingrijorare, daca nu ti-a zis vreun medic altceva. pastreaza deci legatura cel putin cu medicul tau de familie! numai bine ! |
|
06-03-2012, 11:20:01 de către nicosand65 nu ma deranjează aşteptarea, pur şi simplu ma doare când vad proasta organizare a unor instituţii. Am cea mai mare stima pt. cadrele medicale numai ca uneori cred ca unii doctori au uitat sa fie oameni. Rezultat CT.; înainte şi după administrarea substanţei de contrast ;proteza oculara dreapta; fără prize focalizate de contrast cu aspect tumoral la acest nivel ; ochi stâng indemn ; absenta prizelor anormale de contrast infra-sau supratentoriale sugestive pentru mase cu sub strat tumoral secundar la nivel cerebral ;spatii lichidiene pericerebrale infra-şi supratentoriale cu dimensiuni în limitele corespunzătoare vârstei ; prezenta de microcalcificari la nivelul plexurilor coroide, a glandei pineale şi coasei creierului ; sistem ventricular simetric, normal dimensionat ; structurile liniei mediane în poziţie normala ; absenta asimetriilor de relief cortical ; examinarea în fereastra de oa, decelează acumulare lichidiana în ambele sinusuri maxilare ; fără modificări de structura la nivelul oaselor calotei sugestive pentru leziuni cu substrat tumoral secundar ex.toraco-abdomino-pelviana ; apical bilateral leziuni multiple fibro nodulare parţial calcificate, cu dimensiuni cuprinse intre 2 şi 9 mm şi o leziune stelara cu contur neregulat, retractil asupra parenchimului de vecinătate, de aproximativ 14mm, cu calcificări incluse ; pe stânga, predomina leziuni fibroase în benzi groase, cu îngroşarea pleurei adiacente; multiple leziuni nodulare calcificate apar vizibile atât în lobul mediu în piramidele bazale bilateral cat şi segmentul Fowler stâng ; absenta epansamentelor lichidiene pleuro-pericardice; fără adenopatii tumorale axilare sau mediastinale ; ficat cu forma, poziţie şi dimensiuni în limitele normale cu structura şi iodofilie neomogena, prin prezenta la nivelul segmentului vi a unei leziuni ovalare de aproximativ 42/33 mm ce boseleaza din conturul hepatic având încărcare centripeta cu contrast de tip hemangiom like ;leziune chistica de 10 mm în segmentul vi cu topografie periferica având valori lichidiene ale densităţii; absenta dilataţiilor de cai biliare intra sau extra hepatice colecist cudat în regiunea fundica alitiazic splina, pancreas rinichi glande suprarenale fără prize patologice de contrast ; vezica urinara cu densitate normala uter în anteversie discret laterodeviat dreapta micro chist uterin de aproximativ 8, 7-9cm micro chist Naboth juxtacervical ; fără prize focalizate de contrast la nivelul colului ; ambele anexe cu topografie înalta fără prize focalizate de contrast ; anexa stânga prezintă formaţiune chistica ovariana de 3, 2cm, cu valori lichidiene ale densităţii; absenta adenopatiilor tumorale abdominalo-pelviene. absenta lichidului intraperitoneal; examinarea în fereastra de os nu decelează modificări de structura cu substrat tumoral secundar, vizibile CT. menţionez ca am avut tbc în 1999 .Acum am 46 de ani, Ma scuzaţi ca am scris totul de-a valma dar nu prea ma pricep asa bine sa lucrez pe calculator, Inca o data scuze. |
|
04-03-2012, 22:27:18 de către RaulDuke scrie-ne rezultatul tomografului. despre formatiunea de la san, trebuie sa te adresezi si cu aceea medicului de familie, alta varianta nu ai. el trebuie sa decida unde sa mergi mai departe, daca eventual trebuie facute alte investigatii, etc. daca esti din bucuresti si, dincolo de asteptare, te mai deranjeaza si alte lucruri la oncologul cu care ai vorbit, poti sa te duci la oricare alta sectie de oncologie din bucuresti, pentru consult, gen Coltea, Elias, etc. din pacate de asteptare nu vei scapa nicaieri, pentru ca bolnavii sunt cu mult mai multi decat sectiile de oncologie si cozile de asteptare sunt enorme, nu poate fi facut nimic aici. astept si eu rezultatul CT-ului. |
|
04-03-2012, 21:44:49 de către nicosand65 mai nou de 2 zile mi-a aparut la un san o galma tare situata mai mult spre lateral este dureroasa la atingere si ma doare cu tot cu brat. |
|
04-03-2012, 21:27:10 de către nicosand65 Din pacate, ma tem ca nu am cui sa cer lamuriri, deoarece ln momentul acesta nici nu stiu unde sa merg, la ce doctor. Dupa ce a venit rezultatul de la laborator d-na doctr care m-a operat [chirurg oftalmollog iob] m-a trimis in sectia de tratamente din acelasi spital sa ma vada cineva acolo si sa hotarasca ce e de facut.D-na doctor care era de garda atunci m-ia spus si mi=a dat reteta pentru dacarbazina si m-a trimis sa fac tomograf Eu trebuia sa ii aduc rezultatul dumneaei. cand am venit cu rezultatul d-na doctor pur si simplu m- a dat afara nu mi-a luat rezultatul si mi-a spus ca trebuie sa vin numai vinerea cu rezultate si ca sunt 1000 de oncologi in romania pot sa merg oriunde Nimeni nu mi-a spus ca exista acest regulament nu scrie nici pe usa nici asistentele care ne tineau la usa afara si ne-a intrebat ce avem de facut acolo nu mi-spus despre aceasta regula. dupa3ore de asteptat la usa .Acum sunt dezorientata si dezamagita nu stiu ce sa fac pentru ca din pacate sunt si f saraca.si nu am pe nimeni care sa ma mai ajute. Eu va multumesc fmult si mai astept sfaturi de la dvs. |
|
04-03-2012, 18:32:38 de către RaulDuke pentru ca nu ma asteptam ca ideea cu dacarbazina sa vina din partea unui oncolog. nu vad rostul spre a face chimioterapie (un tratament sistemic) decat in conditiile evidentierii existentei metastazelor. este intr-adevar o posibilitate MARE sa existe metastaze, dat fiind ca tumoarea a fost totusi mare. in orice caz insa, nu cred ca se poate proceda la dacarbazina (sau citostatice) fara a avea DOCUMENTATA existenta acestor metastaze, iar tu spui ca ai facut examene RM si nu s-au vazut asa ceva. cred ca trebuie sa ceri explicatii suplimentare, pentru ca lucrurile, cel putin asa cum le prezinti tu aici, nu sunt foarte clare. de asemenea nici standardele nu sustin fix aceasta abordare. totusi trebuie sa stii ca boala cu care ai fost diagnosticata este una foarte rara si cu resurse putine de tratament... nu exista standarde foarte clare si nici experienta foarte mare, in intreaga lume medicala, cu asa ceva, deci este un teritoriu mai putin cartografiat. chiar ca atare, este cu atat mai important un dialog CA LUMEA cu medicul care te trateaza. tratamentul cu citostatice nu este unul simplu, iar daca tot il faci, ar fi important de stiut care sunt beneficiile lui, nu vrei sa-l faci de geaba. sper ca suna rezonabil. te mai asteptam cu clarificari. |
|
03-03-2012, 20:46:51 de către nicosand65 o dna doctor oncolog de la iob care ma are in evidenta. de ce ma intrebati? |
|
01-03-2012, 11:44:23 de către RaulDuke cine ti-a spus ca trebuie sa faci dacarbazina ? |
|
01-03-2012, 10:50:03 de către nicosand65 Sunt operata la I.O.B. am facut ecografie la ochi innainte de operatie si asa au descoperit tumora. Dupa operatie am facut computer tomograf de la cap pana la trunchi.Deocamdata rezultatul este bun, nu a aparut metastaza. Mi s-a spus ca trebuie sa fac citostatice cu dacarbazin, dar spitalul nu-l are si sa-l cumpar eu. Din pacate nu-l gasesc si nu stiu ce sa fac in continuare. Ce ma sfatuiti? Va multumesc si va doresc o zi minunata de 1 Martie!!! |
|
28-02-2012, 17:17:31 de către RaulDuke pai... unde ai fost operat/operata ? ai facut vreun consult oncologic ? inainte de operatie ai facut cumva un examen RMN de cap ? |
|
Tumora maligna laringe, partea stanga |
14-09-2012, 21:24:39 de către RaulDuke consult oncologic. a facut recent asa ceva ? |
|
13-09-2012, 19:46:50 de către CristinaCl Buna ziua.Tatal meu are cancer laringo faringian de 10 ani.A facut radioterapie si chimioterapie dar acum 3 ani a inceput sa aiba hemoragii din cauza tumorilor.A fost operat pentru a suspenda venele care le alimenta.Are si traheostomie.Operatia nu s-a infectat iar deasupra canulei a aparut o gaura din cauza infectiei care se mareste.Se hraneste prin sonda gastrica.Ce se mai poate face? |
|
04-03-2012, 22:22:10 de către RaulDuke da. treaba este mai complicata, pentru ca durerea se poate datora pe de o parte recidivei/progresiei bolii, caz in care medicamentele de durere trebuiesc ajustate, atat ca doze cat si ca substante. se poate trece la opioide/derivati morfinici, si probabil ca asta este si necesitatea, in combinatie cu alte medicamente gen algocalmin, antiinflamatoare, etc. pentru opioide exista mai multe forme farmaceutice, dar oricat am vorbi noi aici despre asta, ele nu pot sa fie prescrise decat de medicul oncolog sau specialistul in paliatie, deci se impune un nou consult. altfel, durerile pot fi date si de o suprainfectie locala/regionala, care poate ca e necesar sa fie dovedita si apoi tratata cu antibiotic, lucru ce la fel, presupune un nou consult medical, eventual de ORL. |
|
04-03-2012, 21:47:21 de către BoGdAnRaX Ba da, Tramadol si inca ceva, nu retin acum numele... Dar nu isi fac efectul, se simte slabit, ii amortesc mainile, picioarele si nu scapa de durerea asta de cap nenorocita. Chiar nu mai stiu ce sa fac... si are doar 47 ani. |
|
28-02-2012, 21:27:27 de către RaulDuke pai... nu are o medicatie de durere ? |
|
28-02-2012, 07:36:20 de către MaraTom Si mama mea are boala asta crunta, dar nu o las sa planga de durere. Mi s erupe inima sa o vad ca plange. Si asa nu mai are mult de trait, de ca planga si acum. Cum o fac sa nu planga de durere? - am seringa cu morfina... |
|
carcinom ductal invaziv - interpretare |
01-02-2013, 19:23:49 de către RaulDuke nu o ajuta cu nimic nicio perfuzie cu nicio vitamina sau aminoacid. ma tem ca singura varianta prin care puteti sa va mai bucurati de ea intr-o stare mai buna este radioterapia cerebrala, daca ziceti ca are metastaze cerebrale simptomatice. de asemenea, daca veti merge acolo cu un bilet de trimitere sa faceti programare, nu o sa primiti una din scurt, caci bolnavii sunt multi iar cozile... de saptamani sau luni de zile. astfel s-ar putea sa ajunga intr-o starea foarte foarte rea, in care voi sa va panicati prin jurul ei si sa incepeti sa plangeti, iar atunci in culmea disperarii s-ar putea sa ajungeti la spital cerand sa i se faca iradiere, lucru care nu se va putea asa, din senin, caci, cum v-am spus, bolnavii sunt multi si aparatele putine. iar in momentul acela, sansele sunt ca veti regreta ca nu v-ati miscat mai din timp. cu privire la dementa... riscurile sunt oricum mai mici decat beneficiile iar sincer, dementa nu e ceva imediat si o persoana cu boala ei nu va ajunge sa sufere de complicatiile tardive ale radioterapiei, cum ar fi dementa. nu va trai atat de mult, din pacate! |
|
01-02-2013, 07:20:04 de către Rusalinda Din cate am inteles radioterapia este destul de riscanta, poate ajunge si la dementa si mama refuza. Acum dupa chimioterapie se simte foarte slabila, abia vorbeste si la telefon ;i are mai multe scaune noi pe zi. Ea spune ca de cate ori urineaza are si putin scaun. Nu cred ca e prea bine. Pe doctorul ei nu l-am gasit inca sa vorbesc la telefon. I-a scazut si apetitul. Ar fi gresit daca i-am face niste perfuzii sa o mai intareasca cu vitamine, fara B12 si aminoacizi? I-am luat picaturile Beres indicate tot in bolile de cancer, care contin aminoacizi si AVEMAR. Vreau sa ne bucuram de ea cat mai mult cu putinta. |
|
20-01-2013, 20:21:10 de către RaulDuke in cazul in care exista metastaze cerebrale, iradierea este unul dintre putinele lucruri care pot sa o ajute cu adevarat sa se simta mai bine. faceti un consult si eventual o programare la radioterapie ! |
|
19-01-2013, 07:04:02 de către Rusalinda Radioterapie cerebrala nu a facut. II este frica mamei. A facut chimioterapie probabil pentru metastazele de la plamani. |
|
17-01-2013, 21:23:12 de către RaulDuke a facut iradiere cerebrala ? acesta e cel mai important lucru in momentul in care se descopera metastaze cerebrale. iar "sindaxel" este chimioterapie, dar nu prea are eficienta pe metastazele din creier. |
|
17-01-2013, 07:24:58 de către Rusalinda Am uitat sa mentionez ca i se umgla gamba si laba piciorului drept si mana stanga. Cam astea ar fi simtomele. |
|
17-01-2013, 07:23:15 de către Rusalinda Am internat-o pe mama in decembrie pe motiv ca ametea si nu prea avea echilibru. La RMN s-a stabilit ca are doua metastaze cerebrale, una pe trunchiul cerebral de 2, 2 cm si una pe cerebel. La CT toracic s-au gasit multiple determinari secundare, din care cea mai mare are 3, 8 cm. Cred ca nodulul din decembrie anul trecut de 1, 6 este acum de 3, 8. Am incercat trat. cu Gamma knife, dar doctirul Fery Stoica a spus ca e riscant. A acceptat in final chimioterapia. Face la o saptamana sindacel de 120 mg. Nu se simte rau, doar slabita si obosita. De mancat mananca bine. NU stiu ce sa cred, unii spun ca daca nu te sinti foarte rau dupa chimio nu e bine, , , , imi e si frica sa ma gandesc daca mai are rost chimioterapia. Mama nu are nici o dureresi nu mai ameteste. Tratamentul este cu medrol o tableta la doua zile si carbamazepina 2/zi dimineata si seara. Intrabarea mea este ca in conditiile in care mama are si probleme cardiace, ce as putea sa ii dau suplimentar pentru a rezista in continuare ca, din cate am auzit scade nr. de trombocite si leucocite. Inca ceva, inainte cu vreo 4-5 luni la mama i s-a spart nodulul de la san si a curs un fel de puroi, uneori mai mult, alteori mi putin. Acum am i s-a inchis. Oare e bine sau nu? Ce ma sfatuiti sa fac pentru o mai pastra in viata? |
|
29-02-2012, 17:10:23 de către RaulDuke pai tratamentul am inteles ca a fost initiat. acum se va astepta raspunsul, pentru cel putin 2 luni. nu am alta recomandare de facut, iar regim alimentar... nu se indica, de nici un fel. analize veti face dupa cum va indica oncologul care a initiat tratamentul. mult noroc ! |
|
28-02-2012, 22:43:22 de către Rusalinda Am fost cu mama astazi la un dr.oncolog care ne-a spus ca ar fi stadiul III si destul de agresiv. Nu stie exact daca nodulul de la plaman evidentiat la RMN este o metastaza pentru ca nu are o radieografie sau tomografie anterioara cu cel putin 6 luni. Tumoarea este situata la sanul stg. langa mamelon si are aprox. 4.3-4, 5 cm, iar masa ganglionară cuprinsa are cam 2, 5- 3 cm. Ne-a spus ca avem doua alternative să incercam o perioada de 3 luni tratament hormonal si daca nu exista un raspuns bun sa facem chimioterapie sau sa facem direct chimioterapie. In final a sugerat ca ar trebui totusi sa incercam tratament hormonal care este mai putin agresiv şi nu ii pune viata in pericol in cele 3 luni. I -a prescris Letrozole tb. 1/zi ( cred ca am inteles bine) si urmeaza sa facem Dexa Scan, urmand a ne vedea dupa acest rezultat. RaulDuke, multumesc pentru mesaj. Am inteles din acesta ca s-ar potrivi si un tratament hormonal aşa cum ne-a sfatuit si medicul la care am fost. Mama dupa septicemia de acum 45 de ani nu a mai avut ciclu. Sper din tot sufletul sa reactioneze la acest tratament. Daca ma poti sfatui cu privire la tratament, analize sau chiar regim alimentar te rog sa imi spui. Sunt deschisa la orice sugestie care mi-ar insanatosi mama. Daca te ajuta, iti pot scrie rezultatul de la ecografie dinainte biopsiei: Central stg. imagine inomogenă, transonica şi parenchimatoasă cu diametrul de max. 5 cm, cu portiunea parenchimatoasa inomogenă şi extrem de neregulată. Glanda mamara accesorie in stg. Axilar stg., înspre varful axilei se pun in evidenta trei limfonoduli de pîna la 1, 5 cm cu corticala ingrosata neregulat. Multumesc pentru timpul acordat. |
|
28-02-2012, 21:59:38 de către RaulDuke ti-am scris intr-un mesaj privat, dar cred ca e mai bine sa vorbim aici, pentru ca mi-e mai usor sa urmaresc cazul. |
|
Metastaze osoase |
26-06-2014, 10:04:30 de către RaulDuke
Subiect: Metastaze osoase
nu are interdictie la niciun aliment. poate sa manance orice, ca orice om normal. |
|
Metastaze osoase |
26-06-2014, 09:50:25 de către MariaCo
In primul rand multumesc tuturor pentru raspunsuri si incurajari. Domnule Raul Duke, voi reveni cu detaliile pe care mi le cereti cat de curand. Ajung acasa si iau toate hartiile pe care le are mama din mai anul trecut si pana acum si va raspund la intrebari. Faptul ca imi spuneti ca, urmand un anumit tratament, mama mea poate sa castige timp, imi mai da sperante. Domnule domi88, am o intrebare catre dumneavoastra: Ce tratament complementar imi recomandati, sunt dispusa sa incerc orice. Mama mea a suportat foarte bine atat citostaticele, cat si radiatiile. Din cele 7 sedinte de chimioterapie, o singura data s-a simtit mai rau, in rest a fost foarte bine. Domnule Marton, multa sanatate va doresc si putere de lupta in continuare. Din pacate medicul curant i-a spus mamei mele ca nu are interzis la niciun aliment. Dar am mai citit si eu, m-am mai interesat si am constatat ca nu e chiar asa. De grapefruit, sare, alcool si condimente in exces stiam si eu ca sunt interzise. Referitor la cafea. sunt in mari tratative cu mama sa o fac sa renunte (ea fiind o mare bautoare de cafea si fumatoare pe deasupra). Referitor la sprijin moral si fizic ce pot sa zic, suntem toti alaturi de ea si nu prea o lasam sa aiba timp de ganduri negre. Chiar ieri imi spunea ca nu are timp si chef de ganduri negre, ca ea are lucruri mult mai importante de facut acum decat sa moara. Eu sunt foarte ingrijorata pentru ca nu imi imaginez o viata fara mama mea, iar raspunsul doctorului mi s-a parut deplasat pentru un medic ("pana la anul vorbim de ani lumina"). Inca o data multumesc pentru sustinere si voi reveni cu detalii. Numai bine. |
|
Metastaze osoase |
26-06-2014, 08:47:22 de către RaulDuke
MariaCo, din pacate intrebarile tale se refera la un caz care nu e este deloc clar din punct de vedere medical. pentru a stii exact la ce iti raspundem, trebuie sa revii cu toate detaliile medicale ale cazului: ce zice biopsia, ce tratamente a facut, in ordine cronologica, ce imunohistochimie are, ce zic ultimele investigatii imagistice (RMN, CT, scintigrafie). de principiu insa, din pacate un cancer de san metastatic nu se vindeca. totusi, cu tratament, se poate castiga foarte mult timp, asta depinzand de elementele pe care ti le-am cerut mai sus. |
|
Metastaze osoase |
25-06-2014, 23:37:23 de către MARTON
MARIA CO eu sunt pacient de cancer cu multiple metastaze si RECOMANDAREA MEDICULUI CURANT ESTE: SA SE CONSUME ALIMENTE DIN TOATE CATEGORIILE INCLUSIV CARNE DAR DE 2-3 ORI PE SAPTAMANA CU CAT MAI PUTINA GRASIME, PAINE, PESTE, LAPTE, CEREALE, FAINOASE, FRUCTE, LEGUME CA ALTFEL DIN CAUZA CHIMIOTERAPIEI CARE ESTE FOARTE TOXICA PT ORGANISM RISC SA FAC CIROZA, deci eu ca pacient te sfatuiesc sa luati legatura cu medicul curant si sa intrebati clar ce are si ce nu are voie sa manance, PE TIMPUL TRATAMENTULUI SUNT DE ASEMENEA ALIMENTE INTERZISE CA: SUNATOAREA, GREFRUIT, SAREA, CONDIMENTELE IN EXCES, ALCOOLUL, CAFEAUA CAT MAI SLABA SAU DELOC.SPRIJINUL moral si fizic pe care il oferiti voi mamei o vor ajuta in viiitor, da clik pe numele meu si iti voi trimite cateva lucruri utuile. MULTA SANATATE SI ENERGIE PT VIITOR. |
|
Metastaze osoase |
25-06-2014, 22:31:11 de către domi88
In primul rand trebuie sa va atentionez asupra alimentatiei. Nu scoatei din dieta carnea. Reduceti alimentele prajite, afumate si grase insa nu scoateti carnea din dieta. Un al doilea aspect este sa urmeze tratamentul recomandat de catre medic. De asemenea eu v-as recomanda un tratament complementar pentru a suporta mai bine tratamentul clasic si a creste speranta de viata in cazul ei. |
|
Metastaze osoase |
25-06-2014, 15:09:38 de către MariaCo
Buna ziua domnule doctor, Am citit si rascitit acest subiect si indraznesc sa intreb si eu cate ceva. Mama mea a fost diagnosticata cu cancer la san anul trecut in luna mai. Din luna august si pana in noiembrie a facut citostatice. Ulterior, in decembrie a fost operata si toata lumea ne-a spus ca operatia a fost un succes, dar a inceput totusi, in luna februarie un tratament de radiatii care a durat 20 de sedinte. Totul a fost bine si frumos, mama se simtea bine, nu o durea nimic. Dupa terminarea radiatiilor, pe clavicula dreapta i-a aparut o "galma" care a devenit din ce in ce mai dureroasa. Domnul doctor oncolog ne-a spus inca de la inceput ca nu va putea sa ii faca hormonoterapie, deoarece mama are (nu stiu ce - parca estrogen????) negativ si ca oricum este foarte curios la varsta ei (72 de ani). Acum maxim o luna, a refacut un RMN osos complet, pentru ca o dor oasele infernal, iar ca urmare a acestui RMN doctorul a trimis-o sa mai faca cateva sedinte de radiatii (astazi a facut-o pe a 12 a). Tot azi, am vorbit cu mama, si mi-a spus ca i-a mai aparut o umflatura in dreptul coastelor (ca si cum i-a mai cresut un os) si ca este posibil sa ii mai dea o serie de citostatice. Eu fiind fiica cea mai mica, nu prea mi se spun multe, deci date exacte despre rezultatele analizelor nu pot sa va dau, cel putin nu acum, dar intr-o discutie avuta cu domnul doctor (am insistat eu cu intrebarea) mi-a dat un raspuns "ciudat" pentru un doctor. L-am intrebat daca la anul mama mea o sa ma vada mireasa si dansul mi-a spus ca "pana la anul vorbim de ani lumina". Am zis ca mor acolo, pe loc. Din cate am citit eu pe aici, deduc ca mama mea ar avea metastaze osoase. Mama mea este o femeie foarte puternica si luptatoare, a trecut prin multe grele in viata si nu s-a plans niciodata de nimic. Singurele ei vizite la medic au fost cand ne-a nascut pe noi si cand ne-am spart noi capetele si ne-am rupt mainile. Ma intereseaza sa stiu, daca imi puteti spune, ce sanse ar avea mama mea? Si eu, si surorile mele, incercam pe cat posibil sa avem grija de alimentatia ei. Nu ii dam voie carne si evitam sa ii dam prajeli. Am uitat sa mentionez, ca domnul doctor i-a prescris pastile cu morfina (doar cand este cazul) si plasturi cu opiu (fentanyl daca nu ma insel). Datorita faptului ca morfina ii da stari de voma, mama prefera sa ia ketonal sau ketorol pentru dureri. Sper ca nu am uitat nimic si ca imi puteti spune ceva, macar cat sa imi fac o idee. Va multumesc anticipat. Sa auzim numai de bine |
|
Metastaze osoase |
31-05-2014, 15:17:04 de către Manu belu
Uitati.va aici pe forum, mai in spate, la pag 13, v.am scris ce scrie pe acea scintigrafie |
|
Metastaze osoase |
31-05-2014, 15:10:55 de către Manu belu
Am rupt.o, am si aruncat.o de drag!!dar v.am scris in comentariile anterioare ce scria in acea scintigrafie!! |
|
Metastaze osoase |
31-05-2014, 09:01:44 de către RaulDuke
atunci asa sa fie ! felicitari !iata motivul pentru care scintigrafia osoasa (care nu e deloc specifica), nu trebuie facuta decat la cererea oncologului la pacientii care au fost deja diagnosticati cu cancer. se creeaza astfel de confuzii. ce scrie, totusi, in acel buletin de interpretare al scintigrafiei ? |
|
Metastaze osoase |
31-05-2014, 02:25:37 de către Manu belu
Nu, dl doctor, nu s.a mai facut nici.o biopsie pt ca s.a constatat ca nu exista cancer la oase!!e suspect de osteoporoza, si discopatie lombara faza iv, sau ceva de genul asta! |
|
Metastaze osoase |
31-05-2014, 01:11:35 de către RaulDuke
deci exista o biopsie in lucru ? |
|
Metastaze osoase |
30-05-2014, 22:09:18 de către domi88
Cand spunem neurochirurgie spunem Bagdasar Arseni. |
|
Metastaze osoase |
30-05-2014, 21:38:54 de către Manu belu
Nu are cancer!!!medicul de la craiova s.a bazat pe acea scintigrafie!!!i.am facut tomograf lombar, si la tomograf nu s.a vazut cancer, insa neurochirurga totusi ne.a "indrumat" catre radioterapie!!apoi, mi.am luat inima in dinti si am mers la Floreasca, in bucuresti, s.au facut alte tomografe, si nu s.a vazut nici.un cancer!!de asta am zis rusine pt unii medici!!ca neurochirurga de la craiova!!rusineeeee!!! |
|
Metastaze osoase |
30-05-2014, 21:15:10 de către RaulDuke
ma tem ca din relatarile tale nu reiese decat atat: ai o scintigrafie care zice ca se vad imagini sugestive pentru cancer la la oase si un examen CT care NU zice ca se vad aceste imagini; in schimb nu stiu daca sesizezi diferenta intre "a nu zice ca exista x" si "a zice CA NU exista x"... mai bine incerci sa revii putin cu detaliile celor 2 examene, redate cat de corect poti chiar din buletinele originale, sau poti sa-mi scrii pe privat sau chiar pe e-mail! biopsia zici ca e in lucru ? din ce organ a fost prelevata ? |
|
Metastaze osoase |
30-05-2014, 21:08:43 de către Manu belu
Intr.adevar, mi.ati scris ca numai dupa o biopsie se concretizeaza totul!!!scuze daca v.am suparat!!nimic nu mai conteaza acum, sunt fericit, tatal meu nu are cancer!!!dar medicul de la Craiova care mi.a diagnosticat tatal cu cancer, nu are ce cauta pe scaunul pe care il ocupa!!!sunt multi medici care nu au nici.o treaba cu meseria pe care o practica!rusine sa le fie, se joaca cu vietile oamenilor!! |
|
Metastaze osoase |
30-05-2014, 21:04:42 de către Manu belu
Ati scris despre un "steag" care flutura, nu stiu cum!!verificati ce mi.ati scris in trecut!!!o scintigrafie arata si alte "defecte" ale osului, nu neaparat cancer!!cu asta va contrazic!! |
|
Metastaze osoase |
30-05-2014, 20:54:48 de către RaulDuke
despre a ma contrazice pe mine, sigur, nu ma deranjeaza ! insa nu stiu cu ce anume crezi ca ma contrazici. investigatiile imagistice nu se ocntrazic intre ele, fiecare are utilitatea lui, cu parametrii lui de acuratete, etc. diagnosticul definitiv, dupa cum ti-am spus, se pune numai prin BIOPSIE.despre interesele celor de pe forum, mai ales ale cui, nu stiu la ce te referi, daca insinuezi cumva ca am ceva de-a face cu faptul ca "ai fost sunat". pentru a evita asta, insa, iti recomand sa ai grija pe unde iti postezi numarul de telefon ! |
|
Metastaze osoase |
30-05-2014, 20:36:31 de către Manu belu
Se pare ca mai aveti si alte interese in afara de acela de a ajuta oamenii cu sfaturi!!la cateva ore dupa ce am postat ca tatal meu e suspect de cancer, am fost contactat sa cumpar niste pastile pt doua luni, care costau 5 milioane! |
|
Metastaze osoase |
30-05-2014, 20:34:25 de către Manu belu
Buna seara!!vreau sa va spun ca acea scintigrafie e o porcarie!!!daca aceasta scintigrafie a aratat la tatal meu ca are cancer la coloana, tomograful lombar cu substanta de contrast a contrazis acea scintigrafie, asa ca pot sa va contrazic d.le doctor raulduke!! |
|
Metastaze osoase |
17-05-2014, 12:43:40 de către Manu belu
Nu stiu ce este PET/CT, si nu ni s.a spus!!!imi explicati dv?? |
|
Metastaze osoase |
17-05-2014, 12:31:04 de către RaulDuke
de PET/CT vi s-a spus ceva ? |
|
Metastaze osoase |
17-05-2014, 12:29:18 de către Manu belu
Multumesc pt raspuns, dl doctor!!!el e deja internat, urmeaza luni sa faca biopsia, sa duca mostra la laborator, si dupa 3 sapt aflam ce este!!!!asa ne.a recomandat doctorul!!!momentan ia tramadol, sa nu.l mai doara spatele |
|
Metastaze osoase |
17-05-2014, 12:03:33 de către RaulDuke
e posibil ca un steaga sa dea eroare la modul in care flutura, fata de directia vantului ? aceste teste sugereaza diagnosticul, nu sunt decisive pentru el. diagnosticul de cancer nu se pune decat pe baza unei biopsii din tumora. nu se poate trece mai departe, la tratament de exemplu, fara a se stii exact ce fel de cancer e si posibil punctul de plecare. trebuie facuta deci biopsie cu examen anatomopatologic si imunohistochimic si lucrurile e care am vorbit mai sus. ce recomandari ati primit ? |
|
Metastaze osoase |
15-05-2014, 23:55:21 de către Manu belu
Scintigrafia am facut.o la craiova!!e posibil sa dea vreo eroare acea scintigrafie? |
|
Metastaze osoase |
15-05-2014, 23:54:04 de către Manu belu
Iar pe scintigrafie scrie asa:zone hipercaptante neomogene, de diferite marimi si intensitati, dispuse pe arcul costal posterior IVdr, corpul vertebral T10 marginal dr., corpurile vertebrale lombare L3, L4, L5 accentuat in incidenta anterioara, apofiza transversa L2stg. si articulatia sacro-iliaca stg. |
|
Metastaze osoase |
15-05-2014, 23:44:41 de către Manu belu
De asemenea, CT col toracala+lombara-fara procese tumorale la nivel pulmonar si abdominal!! Neurologic-fara deficite stg-dr, ROT egale bilateral, fara tulburari de sensibilitate sau sfincteriene! |
|
Metastaze osoase |
15-05-2014, 23:39:23 de către Manu belu
Pe rmn scrie asa:modificari marcate degenerative disco.vertebrale, edem osos difuz etalat lombar, hernii discale subligamentare, circumferentiale L3-L4 si L4-L5, cu conflict radicular drept |
|
Metastaze osoase |
15-05-2014, 23:17:28 de către Manu belu
Nu are nici.un fel de problema, numai ca il doare spatele, si dicloreum, piroxicam si tramadol, celebrex, ai ia imediat durerea!!!are pofta de mancare, doarme bine, nu mai bea de cand a simtit durerile, cam de doua luni jum au aparut durerile!!!si pe rmn apar si niste hernii de disc, plus un edem osos |
|
Metastaze osoase |
15-05-2014, 23:12:31 de către Manu belu
Din cate v.am relatat eu, cu un tratament specific, imi puteti spune cu aproximatie cat l.as mai vedea in viata?? |
|
Metastaze osoase |
15-05-2014, 23:04:52 de către Manu belu
Nu ma prea pricep, scuzati.ma, a facut tomograf si abdomen, torace, stomac, ori bronhoscopia nu este la plamani???exista si posibilitatea sa fie bening, acolo la coloana, sa nu se raspandeasca, si sa.l putem tine sub control acest cancer, macar 4, 5 ani??? |
|
Metastaze osoase |
15-05-2014, 22:59:46 de către Manu belu
Dl doctor, marcarul de prostata e ok, 3, 06, si la colon daca erau tumori, am inteles ca se observa la anumite analize care s.au facut |
|
Metastaze osoase |
15-05-2014, 22:52:41 de către Manu belu
Am primit un raspuns, la cazul meu, si nu il gasesc la comentarii!!!!!cum sa.l gasesc??? |
|
Metastaze osoase |
15-05-2014, 21:55:35 de către RaulDuke
da, se poate, iar localizarea pe coloana, mai ales daca sunt mai multe "zone hipercaptante" este sugestiva pentru metastaze mai mult decat pentru un "cancer primar osos" la nivelul coloanei. desigur ca, daca punctul de plecare nu e evident, atunci este foarte probabil indicata o biopsie cu examen histopatologic si imunohistochimic. totusi, dupa parerea mea, pot fi efectuate, in paralel sau intre timp (pana se lucreaza aceste rezultate) si alte lucruri, cum ar fi: examen clinic complet, dozarea unor markeri tumorali printre care neaparat PSA, examen digital rectal, bronhoscopie, endoscopie si colonoscopie, ecografie tiroidiana si, la o adica, inclusiv un PET/CT. |
|
Metastaze osoase |
15-05-2014, 01:35:48 de către Manu belu
Singura chestie care arata ca are metastaza osoasa, este acea scintigrama, care apar probleme doar la coloana!!am facut tomograf la abdomen, torace, plaman, prostata, ct la cap cu substanta de contrast, nu apare nici o tumora pe nici.unde!!in afara de acea scintigrafie, dar doar la spate!!!in cazul asta, se poate numi metastaza???neurochirurgul ne.a recomandat biopsia sa vedem punctul de plecsre, asta in cazul in care toate organele nu prezinta tumori!!se poate numi asta metastaza osoasa, dl doctor raulduke???si ce sanse are!!!si chiar nu sunt recomandate citostaticele la cancerul osos????sunt disperat, zilele mele vreau sa i le dau lui!!! Ajutati.ma cu sfaturi va implor!!!nu mai dorm noaptea, numai cu lexotan si rivotril, sunt distrus |
|
Metastaze osoase |
15-05-2014, 01:23:21 de către Manu belu
Buna seara, in special domnului doctor!am citit si eu problemele celorlalti, si din pacate si tatal meu este in aceeasi situatie!!suspect de metastaza osoasa la coloana!!! |
|
Metastaze osoase |
11-03-2014, 21:24:41 de către iulia9
multumesc pentru raspunsdaca in urmatoarele zile plasturele cu fentanyl de 50 nu se dovedeste eficient pt calmarea durerilor, ce ne puteti recomanda ? Mentionez ca anterior a luat tramadol si apoi DHC + antiinflamatoare (3 pe zi ketonal, supozitoare si tablete). am citit ca in primele 72 de ore plasturele cu fentanyl poate sa nu fie metabolizat inca si sa actioneze mai greu. Astazi tata a dormit foarte mult, ceea ce m-a bucurat, pt ca macar in somn e linistit, nu geme si nu are chipul desfigurat de suferinta. Ma intereseaza sa stiu ce alternativa avem la medicatia analgezica pe care o luam in prezent pt ca vreau ca macar sa il putem ajuta sa suporte mai usor durerile cumplite pe care le are. Vom intreba si doctorul curant fireste dar ma intereseaza si opinia dvs. multumesc |
|
Metastaze osoase |
11-03-2014, 18:53:30 de către RaulDuke
1. da, acesta este cel mai probabil motivul. carboplatin este o substanta inrudita cu cisplatin, mai nou aparuta, cu eficienta similara, dar cu niste toxicitati mai acceptabile, mai ales din punct de vedere renal, unde cisplatinul poate da multe probleme. in conditiile in care starea lui este atat de precara totusi, este foarte plauzibila folosirea unei scheme care are doar un citostatic, si nu mai multe. pericolul ar fi prea mare!2. cel mai probabil da, cresterea intensitatii durerilor, mai ales daca e in zonele unde au fost vazute metastaze, este data de progresia bolii, din pacate. trebuie continuat tratamentul simptomatic si posibil ajustate dozele de analgezice. 3. nu vad o legatura intre dureri si administrarea citostaticelor si a zometa. ma tem ca boala, evident nevindecabila, este dincolo de posibilitatile de tinere sub control cu tratamentele chimioterapice disponibile in ziua de azi, oriunde in lume... repet: trebuie tratat simptomatic! |
|
Metastaze osoase |
11-03-2014, 01:26:08 de către iulia9
Buna seara d-le RaulDuke, Am urmarit discutiile de pe acest forum si va transmit aprecierea mea pt consilierea pe care o acordati apartinatorilor bolnavilor de cancer. Tatal meu are 66 de ani si in iunie 2013 a aflat ca are cancer la vezica urinara, extins si la prostata, dar fara metastaze la acel moment. A fost operat la Cluj de profesorul Luncan, si i s-a scos vezica si prostata, fara a se face o neovezica, dar din pacate acesta este ultimul lucru care ne preocupa acum. La cateva zile dupa operatie, s-a constat scurgerea unui lichid si s-a decis o noua interventie, dupa care la aproape 10 zile s-a rupt uretera si a mai fost necesara o a treia interventie. A petrecut 40 de zile la terapie intensiva si a contractat din spital o infectie cu Clostridium Dificile, care a reaparut dupa externare inca o data. Tata a suferit chinuri si umilinte groaznice, mergea se toaleta si de 20 de ori pe noapte, plangea sio a pierdut in greutate enorm, in jur de 15 kg in cursul spitalizarii si apoi acasa inca 10 kg.In urma infectiei cu Clostridium, a facut si colita pseudomembranoasa, avand timp de aproape 2 luni diaree, timp in care nu am putut incepe niciun alt tratament. In septembrie am ajuns la un oncolog si in urma examenului PET/CT s-a constatat recidiva tumorii si multiple metastaze osoase si abdominale. Ni s-a recomandat radioterapie, am facut 9 sedinte. Abia in luna decembrie am inceput tratamentul citostatic, pe care il urmam la cote aproximative, datorita starii lui de slabiciune - are casexie, anorexie, lipsa totala a poftei de mancare, instalata imediat dupa operatie, anemiei accentuate (necesita transfuzie de sange)inainte de fiecare citostatic.In ianuarie am facut citostaticul cu 3 saptamani intarziere din cauza unei infectii urinare cu febra. Frecvent face hematurie si are caderi are trombocitelor. Initial medicul a inceput un protocol pe baza de carboplatin si gemcitabina, apoi din cauza reactiilor lui - hematurie, trombocitopenie - a renuntat la carboplatin si am ramas doar pe gemcitabina. Pentru oase facem zometa Vreau sa va intreb in primul rand 1. de ce credeti ca s-a decis urmarea tratamentului gemcitabina + carboplatin, in conditiile in care protocolul national recomanda cisplatin+gemcitabina? ( poate este prea slabit, iar cisplatinul da efecte adverse mai puternice? 2. cresterea durerilor este un simptom al evolutiei bolii ? suntem dupa a 5 a sedinta si apetitul nu i-a revenit, slabeste vizibil si are dureri foarte mari, care nu raspund la analgezice, desi de 2-3 zile am trecut pe opioide, respectiv pe plasturi cu fentanyl. 3. din experienta dvs. credeti ca durerile atat de mari se datoreaza administrarii recente de citostatic + zometa si a prea recentei introduceri a calmantului sau trebuie sa ne asteptam la ce-i mai rau ? multumesc, gasesc admirabil faptul ca acceptati sa dati sfaturi competente intr-o lume in care exista enorma suferinta si mult mult mercantilism |
|
Metastaze osoase |
13-01-2014, 13:19:14 de către RaulDuke
nu stiu ce tratamente a facut pana acum si care a fost evolutia PSA. in functie de asta se poate stabili un nou tratament. in rest simptomele noi descrise pot fi rezultatul unei infectii urinare care trebuie tratata specific. |
|
Metastaze osoase |
13-01-2014, 00:41:39 de către marius bv
Domnule doctor RaulDuke revin cu noi informatii in legatura cu tatal meu :primul rmn 21.11.2013 la coloana lombara:vertebrele lombo-sacrate si vert. T11-T12 cu structura intens modificata prin prezenta unor leziuni secundare predominant osteocondensante si cateva leziuni osteolitice diseminate in corpii vertebrali L1 si arcurile vertebrale posterioare.leziuni secundare epidurale gadollinofile localizate posterior si lateral de vertebra L1, cu compresie pe sacul tecal si posterior de vertebrele L2, L3, L4 cu comprimare exterioara a sacului tecal.Adenopatii lomboaortice multiple, cu dim=1, 6 cm.Al 2 lea RMN :25.11.2013 coloana cervicala/toracala cu sdc.Corpii vertebrali cervicali si toracali de dim.forma si contur normale, in pozitie normala, dar cu multiple leziuni osteocondensante, gadonilofile, cu incarcare neomogena de pana la 1.4 cm diametru la nivelul corpilor vertebrali cervicali si de pana la 3 cm diam.lanivelul corpilor vertebrali toracali, leziuni osteocondensante de 13 mm diam.la nivelul bazei apofizei odontoide.La nivelul coloanei toracale exista cateva tumori solide in canalul medular, placate pe sacul tecal, de pana la 6 mm.Fara ingustare de canal medular cervical si toracal. Diagnostic:determinari secundare osoase, adenocarcinom al prostatei std. 4, metastaze epidurale coloana vertebrala. Tratament:pe langa zometa si eligard a facut 10 sedinte de radioterapie, dexametazona 22 de zile dim si seara, medrol, ranitidina, anxiar, gabaran, controloc. Dupa sedintele de radio. se simte mai bine, dar tot il ustura prostata si mai nou a capatat o raceal cu febra mare, care la slabit din nou.Ultimul psa =26 si cred ca o sa faca si chimio. dupa ce ii trece raceala. Intrebarea ar fi daca mai sant si alte scheme de tratament si care ar fi, , rezultatul, , acestora? |
|
Metastaze osoase |
27-12-2013, 11:42:36 de către RaulDuke
felicitari! sarbatori fericite ! |
|
Metastaze osoase |
27-12-2013, 10:28:49 de către af1961
Buna ziua si sarbatori fericite tuturor !Domnule Doctor, nu am, reusit sa mai intru pe forum insa pot sa va spun ca de o luna de zile suntem mult mai linistiti chiar daca nu stim cat va dura acest bine. Asa cum v-am spus ultima data i-am dat Rivotril iar minunea de a dormi a tinut trei zile, apoi am avut zile cand nu a dormit chiar si 40 de ore si era super agitata, Pentru ca nu putea fi dusa sa i se administreze ZOmeta in luna noiembrie, m-am dus la medicul oncolog, i-am spus care este starea mamei si mi-a recomandat sa merg la HOSPICE ca sa vina un medic de acolo s--o vada. Pe 20 noiembrie a venit medicul de la HOSPICE, un om deosebit care nu a reusit sa obtina de la mama decat ca o cheama Smaranda si este nascuta in 1999 apoi a amutit si statea cu barbia lipita de piept. Aveam deja o saptamana de cand mama nu mai inghitea medicamentele si atunci dl.dr. a decis sa trecem pe injectabil. A renuntat la toata medicatia pt tensiune, inima, Lecetiracetam si toate celelalte. I-au pus doi fluturasi, pe unul ii administram 1 fiola de dexametazona iar pe celalalt haloperidol, dormicum si morfina. I-am mai dat dupa ce a inceput sa-si revina un omeran. La o saptamana de la schimbarea tratamentului mama a devenit luccida, constienta, insa nu-si aminteste nimic din acea perioada de nebunie de o luna si jumatate. Nimeni nu a crezut ca isi va mai reveni la ce a fost odata. Din 20 noiembrie au venit asistentele in fiecare saptamana si i-au schimbat fluturasii iar pe 20 dec a revenit dl doctor s-o consulte. Nici dumnelui nu i-a venit sa creada ca este un om normal. Oricum mama nu l-a recunoscut, deci nu-si aminteste sa-l mai fi vazut vreodata. Nu va puteti inchipui ce bucurie a fost pe noi sa vedem ca avem cu cine discuta. A stat langa mine, mi-a dat indicatii sa pregatesc porcul, ba chiar m-a mai si ajutat. A impachetat sarmale, ajuta la asezatul mesei, este incredibil, acum o luna ne gandeam la tot ce este mai rau. Dupa doua saptamani de administrat cate o fiola de dexametazona, a zis medicul sa reducem la o jumatate de fiola insa dupa cateva zile iarasi a inceput sa aiba unele momente de halucinatii si atunci a decis medicul ca putem continua tot cu o fiola cel putin pana trec sarbatorile si apoi sa facem trei sferturi o saptamana si mai apoi o jumatate. Pentru ca mai are momente cand se plange ca nu poate respira bine am reinceput dupa ce a fost dl.doctor si a consultat-o sa-i administram nitromint 2, 6 mg, un comprimat dimineata si unul seara. In orice caz pe 18 decembrie am reusit sa-i facem perfuzia cu Zometa si urmeaza sa mai mergem pe 13 ianuarie. Din 30 noiembrie am reinceput cura de dimineata cu suc de sfecla rosie cu morcov si mar, un pahar de 200-250 ml, iar cum mananca foarte bine insa analizele din 16 decembrie au indicat cateva modificari esentiale insa este probabil rezultatul perioadei in care nu a mancat normal. A ramas ca daca analizele din ianuarie vor fi la fel, o sa-i administreze si perfuzie cu sange. Nu stim care a fost cauza perioadei de criza insa cert este ca acum ii administram doar 1 ml de morfina injectabila impartita in 4 adica o diluam cu 3 ml de ser si ii administram 1 ml de solutie la 6 ore ceea ce inseamna mult mai putin decat ii administram inainte oral cand ii dadeam MST de 30 mg la 12 ore plus la pranz un Sevredol de 10 mg. Analizele modificate sunt: Hgb:8, 1 g/dl; L: 10890/uL, Neutr:8670/uL; FAL:290, 1 U/L si uree: 75, 64 mg/dl. In concluzie din 20 dec. ii administram urmatoarele medicamente: -dexametazona 1 fiola- dimineata. - nitromint -1 comprimat dimineata si unul seara - omeran dimineata pe stomacul gol / arimidex - 1comprimat pe zi dupa o pauza 5 saptamani / Multivitamine- 1 capsula /zi. / haloperidol- la nevoie / Dormicum 1 seara si uneori si la miezul nopti pt. ca nu poate dormi. / Lactuloza- seara Deocamdata este bine. De vreo doua zile a inceput sa se planga ca o doare spatele, sa mai dormiteze in timpul zilei pe fotoliu si in rest nu-i place ca noaptea este prea lunga. Se misca, urca, coboara scarile, mananca bine, isi bea sucul de sfecla, morcovi si mar, smootie din banana cu miere, lapte, iaurt si fructe congelate sau portocale. Deocamdata multumim lui DUmnezeu si dlui doctor care prin schimbarea tratamentului a facut minuni si speram sa tina cat mai mult aceasta minune. Probabil ca tratamentul anterior nu era adecvat, este singura explicatie. Va multumesc pentru sprijinul oferit in acest an si va doresc sarbatori fericite si un an nou cu multa sanatate, fericire si bucurii. Tuturor, multa sanatate, fericire si bucurii alaturi de cei dragi. La multi ani! |
|
Metastaze osoase |
26-12-2013, 23:32:20 de către MARTON
In calitate de pacient si om daca vecina ta are dubii asupra celor pe care i lea spus medicul incearca sa mergi cu ea la control si intreabal pe medic in fata CAT TRAIESTE FARA TRATAMENT SI CAT CU TRATAMENT, CARE SUNT EFECTELE TRATAMENTULUI SI CARE SUNT SANSELE REALE DE VINDECARE.Eu iti pot spune urmatorul lucru: pt o pastila de chmioterapie eu iau alte 7 ca sa repar ce strica prima, si pe deasupra am si sabia deasupra capului ca pot face infarct sau comotie cerebrala din cauza ei. Este normal sa ai dubii cand trebuie sa iei o astfel de decizie, si eu mam gandit mult daca avantajele merita riscul este ca si cum medicul iti zice: ORI MORI ORI TE AJUT SA TE MAI CHINUI PUTIN DAR PANA LA URMA TOT MORI, CAM ASA ESTE LA CANCERE LA MULTI PACIENTI, dasta este greu sa iei decizia pt ca tot acolo poti ajunge dar cel mai important este cum decurge timpul ramas pana la sfarsit care poate fi la pat, intre spitale sau sa traiesti alaturi de cei dragi ca si cum totul este normal GANDITIVA LA ASTA, DOCTORUL AR TREBUI SA RASPUNDA CA SI CUM AI FACE PARTE DIN FAMILIA LUI. |
|
Metastaze osoase |
21-12-2013, 22:32:48 de către LIMPE
Domi88, multumesc mult pentru clarificare si sfaturi.O sa revin cu alte date relevante. |
|
Metastaze osoase |
21-12-2013, 22:22:37 de către LIMPE
Multumesc din suflet pentru raspuns.Stiu ca nu e loc de ambiguitate intr-o analiza de acest fel.Imi cer scuzeca nu am venit cu toate datele legate de istoricul bolii.Chiar nu este vorba despre mine, dar asta nu-i o scuza. O sa revin, sper cu toate datele.Va doresc numai bine. |
|
Metastaze osoase |
21-12-2013, 14:23:38 de către RaulDuke
LIMPE: din ce zici tu, nu reiese prea clar ca s-ar indica "citostatice" in momentul de fata. poate ca medicul care le-a recomandat (daca e oncolog), are cateva date suplimentare fata de ce mi-ai zis tu mie, dar CLAR sigur NU E ! asa ca revino cu datele despre cancerul "de jos" tratat acum 2 ani. si exprima-te clar si omeneste, cu datele medicale pe care le ai la dispozitie (trebuie sa ai buletinele de atunci), caci "jos" nu stiu ce inseamna. ce cancer (localizare), in ce stadiui (cat de extins) a fost, ce tratamente a facut, in ce perioade, cum arata inainte si dupa tratament imagistica, analize, markeri, etc. numai in felul asta voi putea sa-ti spun mai multe. |
|
Metastaze osoase |
21-12-2013, 01:27:44 de către domi88
Determinarile secundare (in context oncologic)= metastaze.Utilizarea unor preparate de origine naturala poate sa o ajute sa fie intr-o stare buna de sarbatori. Este important sa combatem reactiile adverse ale chimioterapiei atunci cand avem posibilitatea sa o facem. |
|
Metastaze osoase |
21-12-2013, 01:22:39 de către LIMPE
Domnule doctor Duke, vecina mea are 66 de ani iar aprox. acum doi ani a fost operata de cancer "jos".Rezultatul ultimei tomografii computerizate arata asa(din 22/10/2013):Aspect normal al parenchimului pulmonar Nu sunt adenopatii mediastinale si nici colectii lichidiene pleuro-pericardice Ficat cu structura omogena, fara leziuni focale cu priza de contrast sau colestaza intra si extahepatica. Pancreasul, splina si glandele suprarenale fara modificari patologice. Vezica urinara fara leziuni parieto-cavitare Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala. Bontul vaginal, rectul si spatiile adipoase pelvine fara modificari patologice Modificari degenerative disco_vertebrale, toraco-lombare si hernie intraspongioasa la L4 Modificari de structura osoasa pe sacru si simfiza pubiana cu aspect de osteocondensari si zone de resorbtie osoasa-modificari care nu se regasesc pe examinarea anterioara postradioterapie? CONCLUZII:Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala. Fara determinari secundare viscerale Modificari de PNC Modificari de structura osoasa la nivelul bazinului Examinarea scintigrafica osoasa segmentara a evidentiat: -captare crescuta a RF la nivelul unghiului pubian dr. -captare intensa a RF la nivel artic sacroiliace si vertebreiS1 cu aparenta reducere in inaltime a corpului vertebral(fractura-tasare vertebrala) _captare moderat crescuta aRF la nivelul segmentelor osoase componente ale arctic..scapulo-humerale, sterno-claviculare, genunchi -modificari inflamator degenerative Concluzii:Reactiile osteogenice descrise la nivelul pelvisului osos, in contextul oncologic sunt interpretate ca determinari secundare. Medicul specialist, care i-a citit scintigrafia, a vrut sa o programeze imediat la 5 sedinte de citostatice. Ea derutata si de comentariul medicului ca e posibil sa nu o ajute nici citostaticele a refuzat. Este o femeie simpla dar isteata.A inceput sa-si puna intrebarea, daca nu are metastaze osoase? A fost sunata de la clinica ca are programare in 30 dec. pentru citostatice.Pentru ea era imortant sa fie intr-o stare buna de anul nou.Sa nu-si tulbure copiii.Se simpte bine, are pofta de mancare(mananca cat poate de sanatos) Medicul de familie i-a spus ca din buletinele medicale nu reiese ca este vorba de metastaze osoase. Si atunci de ce citostatice?De ce niciun alt tratament ?E singura solutie pentru problema, problemele ei? Sau e vorba totusi de metastaze osoase? Va multumesc.Am citit forumul.Sunteti un OM.Si omul potrivit la locul potrivit.Numai bine |
|
Metastaze osoase |
13-12-2013, 18:50:09 de către domi88
Va recomand de asemenea un tratament care sa contina curcumina si extract de napraznic. |