Voi mai putea merge la muncă cât fac tratamentul?
Nu există un răspuns valabil pentru toată lumea.
Capacitatea de a continua munca depinde de tipul de cancer cu care ai fost diagnosticat, stadiul acestuia, de starea generală de sănătate (cum te simți, dacă ai și alte afecțiuni), de activitatea pe care o desfășori și de tratament (ce tip, unde se va desfășura, ce efecte adverse vor apărea).
Există persoane bolnave de cancer care reușesc să își păstreze viața profesională aproape la același nivel de dinainte, în timp ce altele, din cauza stării de oboseală sau a reacțiilor la tratament, pot fi inapte de muncă.
În general, medicul specialist care ți-a oferit diagnosticul sau medicul oncolog îți vor indica cum este mai potrivit pentru tine.
Dacă te simți bine, vei putea să îți programezi consultațiile și ședințele de tratament în așa fel încât să-ți fie cât mai puțin afectat programul de lucru.
De la caz la caz, ar putea fi nevoie să optezi pentru un program de tip part-time, să lucrezi în ture sau chiar de acasă, dacă serviciul și domeniul de activitate o permit.
E important ca în funcție de ce îți recomandă medicul, să discuți fără constrângeri cu angajatorul tău despre modul în care activitatea ta ar putea fi adaptată pentru o vreme.
Dacă te simți prea slăbit sau ești afectat serios de tratament, este mai bine să nu mergi la lucru, decât să fii în imposibilitatea de a-ți desfășura munca la parametri normali – ar putea fi o sursă de insatisfacție pentru tine, dar și pentru angajator.
Nu trebuie să te temi în niciun caz de faptul că vei fi concediat din cauza bolii cu care ai fost diagnosticat!
Din punct de vedere legal, îmbolnăvirea nu este un motiv eligibil pentru a fi dat afară.
Codul Muncii te protejează – în cazul incapacității temporare de muncă determinate de cancer, legislația permite acordarea unui concediu medical de până la un an sau chiar mai mult, în cazuri particulare.
În această perioadă, vei primi o indemnizație, echivalentă cu 100% din media veniturilor înregistrate în ultimele 6 luni. Primele 1-17 zile (în funcție de mărimea firmei în care lucrezi) vor fi achitate de angajator, iar următoarele vor fi suportate de bugetul asigurărilor sociale de stat.
După acest interval, dacă tratamentul a funcționat și te simți bine, vei putea reveni la locul de muncă.
Reține că sănătatea este acum prioritatea ta și că cele mai bune decizii sunt acelea care se pliază pe cazul tău individual, în funcție de aprecierile personalului medical!
Publicat la 24-06-2014 | Vizite: 4383
- Ce este cancerul?
- Ce a cauzat cancerul? E vina mea?
- De ce mi se intampla mie?
- Se mosteneste cancerul?
- Ce spun statisticile? Voi muri?
- Cum pot sa merg mai departe?
- Cum sa discut cu ceilalti despre faptul ca am cancer?
- (Cum) ar trebui sa le spun copiilor mei ca am cancer?
- Exista un tratament eficient pentru cancer? Cum se poate trata cancerul?
- Va fi dureros tratamentul? Ma voi simti rau?
- Se poate vindeca de la sine cancerul?
- Ce trebuie sa il intreb pe doctor despre cancer?
- Cui trebuie sa ma adresez de acum incolo?
- Ar trebui sa cer o a doua parere?
- Am nevoie de un regim special?