Cum să discut cu ceilalţi despre faptul că am cancer?

Cum să discut cu ceilalţi despre faptul că am cancer?
Reacţiile unei persoane bolnave la aflarea diagnosticului de cancer variază mult.

Unele vor simţi nevoia imediată de a împărtăşi vestea neplăcută celor dragi, în timp ce altele vor prefera să păstreze secretul pentru o vreme sau se vor refugia pentru moment în singurătate.
Poate te gândeşti că cei din jur nu vor înţelege prin ce treci sau simţi că vei părea vulnerabil.

Este recomandat să vorbeşti despre diagnosticul tău, în maniera potrivită felului tău de a fi.
Dacă îţi vei reprima sentimentele care te încearcă acum, vei ajunge să te simţi singur şi neajutorat şi nu de asta ai nevoie acum.

Sprijinul moral al familiei şi al prietenilor contează enorm în următoarea perioadă. Deschide-te unui număr restrâns de persoane şi vorbeşte despre diagnosticul tău.
Vei observa că vei primi la schimb afecţiune, înţelegere şi ajutor. În plus, vei avea nevoie de părerea lor când va fi nevoie să faci anumite alegeri privind tratamentul.

Fii înţelegător la rândul tău cu reacţiile lor la aflarea veştii. Cu siguranţă nici lor nu le va fi uşor şi probabil se vor simţi neputincioşi.
Acordă-le libertatea de a trece prin emoţii puternice şi ai răbdare.
Discutaţi despre paşii următori în tratament şi concentraţi-vă pe cum veţi contribui împreună pentru a depăşi acest moment dificil.

Gândeşte-te la cât de mult îţi doreşti să se implice în experienţa ta cu cancerul (Ai nevoie de ajutor la treburile casnice? Va trebui să vă schimbaţi obiceiurile comune? Vrei să te ajute cu tratamentul? Vreţi să vorbiţi cu regularitate despre simptome?) şi comunică-le deschis ce nevoi ai.

Această atitudine îi va ajuta şi pe ei să răspundă conform aşteptărilor tale şi va preveni, într-o anumită măsură, situaţiile inconfortabile.

După ce va trece un timp, vei simţi probabil nevoia să le spui şi altora despre cancer. Acest moment  depinde doar de tine -  va trebui să fii pregătit cu reacţii diferite, mai mult sau mai puţin apropiate de ce îţi imaginai.
Dacă nu doreşti să împărtăşeşti prea multe detalii despre cum te simţi sau despre evoluţia bolii şi a tratamentului , ai dreptul să nu o faci.

În principiu, nu e o idee bună să ţii secret un diagnostic de cancer – încercările de a ascunde adevărul şi de a evita discuţiile pot deveni stresante şi obositoare şi se pot dovedi mai târziu frustrante pentru cei cărora le pasă cu adevărat.

Fii deschis – nimeni nu ar trebui să treacă singur printr-o astfel de experienţă. Împărtăşeşte când şi cât vrei, dar nu te ascunde!

Publicat la 24-06-2014 | Vizite: 3394 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp