Noi investigații preliminare alegerii tratamentului pentru cancerul mamar

Autor: Amarandei Carmen , publicat la 12-11-2014

Noi investigații preliminare alegerii tratamentului pentru cancerul mamar

Conform statisticilor alcătuite de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în 2012 au fost diagnosticate cu cancer mamar 1, 7 milioane de femei, în timp ce deja trăiau în lume alte 6, 3 milioane de femei diagnosticate cu cancer de sân, în perioada 2006-2011.
S-a constatat o creștere cu mai mult de 20% a cazurilor de cancer de sân, față de 2008 și cu 14% a mortalității cauzate de această afecțiune.


OMS estimează că, în 2012, circa 522 000 de femei au murit de cancer la sân. Motivele acestui număr mare de decese, în special în țările mai puțin dezvoltate, sunt diagnosticarea bolii într-o stare prea avansată cât și rezistența la tratamentul ales. (1)

În mod obișnuit, după diagnosticarea afecțiunii, se face biopsie pentru a se determina tipul de cancer. Pe baza acestei investigații se aleg apoi medicamentele și schema de tratament ce va fi urmată. Din păcate, eficiența acestor medicamente se poate determina abia după 2-3 luni de tratament.

 

S-a constatat că, pentru circa 33-43% dintre paciente, trebuie schimbată schema de tratament pentru că cel ales inițial nu a fost eficient. Din acest motiv se pierde timp prețios care poate să micșoreze, în mod dramatic, șansele de supraviețuire ale pacientelor.


Cercetările științifice, realizate în ultimaperioadă, se axează mult și în această direcție, respectiv testarea și alegerea celui bun tratament pentru fiecare caz în parte.

Rezultatele sunt încurajatoare și ne dau speranțe că,într-un viitor foarte apropiat, prin aceste teste, să creascăfoarte mult rata de vindecare și cea de supraviețuire a femeilordiagnosticate cu cancer mamar.


Vă prezentăm, în continuare,două astfel de tehnici puse la punct de oamenii de știință.

 

 

Metodă nouă de testare a eficienţei medicamentelor anticancer – tehnica "tumor-in-a-dish"


În procesul de tratare al cancerului de sân, este foarte importantă alegerea medicamentelor care vor fi administrate pentru fiecare caz în parte. Există o varietate foarte mare de medicamente (peste 100 de medicamente), iar cancerul de sân este, de asemenea, de multe tipuri (3 tipuri principale şi circa 10 subtipuri). Este foarte greu să alegi, mai ales că nimeni nu își permite să piardă timp, atât de preţios, cu tratamente ineficiente.


Oamenii de ştiinţă şi-au orientat intens cercetările către acest aspect. Şi, astfel, s-au descoperit tehnici şi metode de testare care să ofere informaţii concrete, informații care să-i ajute pe medici în procesul de alegere al schemei de tratament personalizate, al medicamentelor eficiente pentru fiecare caz în parte.

 


Această tehnică se poate aplica la toate cele trei mari forme de cancer de sân. Prin această metodă, denumită "tumor-in-a-dish" („tumoare într-un vas”), se determină eficienţa medicamentelor înainte de a se începe chimioterapia. Testarea se realizează în maxim 72 de ore.

Cercetătorii de la Universitatea Vanderbilt din Tennessee, USA, au folosit imagistica pe bază de fluorescență pentru a pune la punct această metodă. Ei au extras fragmente de tumoare de la diverse paciente, le-au pus într-un gel special din colagen pentru a le păstra intacte structura tridimensională și caracteristicile biologice și le-au tratat apoi cu diferite medicamente anticancer.
Ulterior, ei au determinat activitatea metabolică la nivelul acestor fragmente tumorale.
Tehnica folosită a fost imagistica optică metabolică (optical metabolic imaging) prin care se măsoară, cu ajutorul fluorescenței, activitatea a două enzime din celulele tumorale. Această activitate enzimatică arată exact modificările metabolice ale tumorilor după tratarea cu medicamente anticancerigene.


Se pot testa, prin această metodă, zeci de medicamente sau combinații ale acestora. Prin același test se determină și răspunsul individual specific al celulelor din tumoare.
Unele medicamente distrug doar un anumit procent din tumoare, în unele cazuri chiar 90%, dar, totuși, 10% dintre celulele canceroase rămân neafectate. Din aceste 10% celule rezistente se poate dezvolta, în continuare, tumoarea. Prin acest test se pot determina asocierile de medicamente care să distrugă toate tipurile de celulele canceroase.

Echipa de cercetători care a pus la punct această metodă de testare speră ca în acest fel să crească, în mod semnificativ, șansele de supraviețuire ale pacientelor cu cancer de sân.
Ei estimează că acest test va fi disponibil clinic în circa 5-10 ani. (2)


Imagistica tomografiei prin spectroscopie optică de difuzie (DOST - Diffuse Optical Spectroscopic Tomographic imaging)


Aceasta tehnică este folosită pentru testarea eficienței chimioterapiei neoadjuvante în cancerul mamar.

Un grup de cercetători de la Dartmouth College din Statele Unite, susținuți de National Cancer Institute USA, au pus la punct o metodă de determinare a răspunsului organismului la chimioterapia neoadjuvantă (NAC) cu ajutorul tomografiei prin spectroscopie optică de difuzie (DOST - Diffuse Optical Spectroscopic Tomographic imaging).


Medicii, vor putea, în acest mod, să prevadă care pacient răspunde mai bine la chimioterapia neoadjuvantă (NAC).
Chimioterapia neoadjuvantă (NAC) se administrează, timp de 6-8 luni, pentru a micșora tumorile de sân mai mari de 3 centimetri, înainte de intervenția chirurgicală. S-a constatat că, acele paciente care răspund la acest tratament cu chimioterapice neoadjuvante, au o rată mult mai mare de supraviețuire față de cele cu rezitență la tratament.


Parametrii biochimici, care se măsoară prin această metodă, sunt hemoglobina totală și nivelul saturației cu oxigen din tumoare. Acești factori sunt diferiți la tumorile mamare care răspund la chimioterapia neoadjuvantă față de cele rezistente.
În acest mod, rezultatele obținute cu imagistica DOST, îi poate ajuta pe doctori să afle care e cel mai bun tratament de urmat, înainte de începerea acestuia.

Alegerea unei terapii eficiente va reduce semnificativ timpul necesar tratamentului și va elimina medicația nepotrivită pentru acele tumori rezistente. Astfel, șansa de vindecare și speranța de viață vor crește pe măsură. (3)

Publicat la 12-11-2014 | Vizite: 2157 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp