Cum va arăta viața de cuplu de acum încolo?

Cum va arăta viața de cuplu de acum încolo?

Fără îndoială, diagnosticul de cancer se răsfrânge nu numai persoanei direct vizate, ci și a familiei și implicit a partnerului de viață.
Este un moment de cumpănă în viața cuplului – partenerul sănătos va lua asupra sa o mare parte din sentimentele și temerile partenerului bolnav, iar relația este pusă sub presiune.

Din acest motiv, e firesc să apară frustrările, furia, tristețea, sentimentul de neputință și neînțelegerile în cuplu.
Este o perioadă cu o încărcătură emoțională mare, poate chiar copleșitoare, însă cu siguranță tu și partenerul tău o puteți gestiona, cu răbdare și înțelegere.


Raporturile și legătura afectivă

Sprijinul partenerului tău este esențial acum – și el s-ar putea simți confuz și neputincios, așa că spune-i deschis care sunt nevoile tale. Lasă-l să te ajute și nu-ți reprima sentimentele.

E necesar mai mult ca oricând să fiți o echipă și să vă susțineți reciproc în lupta cu boala.

Sentimentul de a fi ocrotit, sprijinit și iubit contribuie la o atitudine pozitivă și echilibrată, esențială în procesul de vindecare.
Multe din persoanele care au trecut prin lupta cu cancerul mărturisesc că acestă perioadă mai puțin fastă i-a unit chiar mai mult de cel drag, prin apropierea strânsă, sprijinul primit și experiențele dificile depășite împreună.
În același timp, încercați să vă înțelegeți reciproc nevoia de solitudine și timp petrecut cu sine și să nu vă acuzați reciproc în momentele în care unul din voi nu dorește să discute despre felul în care se simte.

În măsura în care starea de sănătate ți-o permite, este de preferat să mențineți activitățile obișnuite, din rutina de cuplu și să încercați experiențe noi, care să vă bucure pe amândoi.

Dacă deplasările la tratament, starea de oboseală sau efectele adverse ale terapiilor te vor limita în a-ți îndeplini atribuțiile obișnuite, e bine să discutați despre cum puteți redistribui rolurile, cel puțin temporar.
Un nivel comun de așteptări va limita neințelegerile ce pot evitate.

De asemenea, partenerul te-ar putea ajuta să-ți gestionezi programările medicale și ședințele de tratament și să organizezi documentele medicale – va fi o responsabilitate în minus pentru tine și în același timp, îi vei oferi șansa de a se simți util.


Viața sexuală

Stresul, extenuarea și anxietatea generate de aflarea veștii neplăcute și pregătirile pentru tratament conduc de obicei la o scădere a interesului sexual, deși nevoia de afecțiune se menține, ba chiar se accentuează.
Este dificil de obicei să menții o viață sexuală la același nivel de dinainte, luând în considerare schimbările fizice și emoționale prin care treci.

Într-o relație sănătoasă însă, aceste fluctuații ale dorinței sexuale nu ar trebui să pună probleme majore.
Gesturile de tandrețe și sărutările pot suplini acum relațiile intime propriu-zise, aducând multă satisfacție sufletească.

Publicat la 24-06-2014 | Vizite: 2515

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp