Cum imi va fi afectată fertilitatea? Voi mai putea avea copii?

Cum imi va fi afectată fertilitatea? Voi mai putea avea copii?

Atunci când diagnosticul de cancer vine la o vârstă tânără, în care apar și se conturează planurile de a avea o familie, apare o dilemă dureroasă: voi mai putea avea copii?

Multe persoane bolnave se tem că boala sau tratamentul le va răpi șansa de a deveni părinți și că proiecțiile de viitor vor avea serios de suferit. Sunt gânduri firești.

Modul în care fertilitatea este afectată de boală și tratament este dificil de prezis. Sunt implicați aici numeroși factori: sexul persoanei, tipul de cancer, stadiul și răspândirea în organism, tratamentul ales și rezultatele obținute.

Dacă intenționezi să ai copii după terminarea tratamentului, e indicat să discuți cu medicul despre asta, pentru ca decizia privind un tratament sau altulsă țină seama și de acest aspect.


Fertilitatea femeilor

Majoritatea tratamentelor pentru cancer tind să aibă un impact negativ temporar asupra fertilității feminine.
Pe durata desfășurării terapiilor anticancer șansele de a rămâne însărcinate sunt destul de mici, iar fătul poate dezvolta malformații.

Cazurile în care efectele sunt permanente sunt rare și apar în urma tratamentelor în care sunt afectate sistemul endocrin și organele reproducătoare.
Printre cele mai sensibile la tratament sunt ovarele, care pot fi afectate ireversibil, prin scăderea drastică a numărului de ovule imature pe care le conțin.

Impactul asupra fertilității depinde și de tipul de tratament ales – de obicei, chimioterapia și radioterapia (generală sau locală) sunt cele care afectează cel mai mult fertilitatea.

De asemenea, fertilitatea ar putea fi afectată definitiv dacă este necesară extirparea unuia din organele reproducătoare (uter, col uterin, ovare).

În ce privește situația după încetarea tratamentului, prognosticul este mai optimist pentru femeile mai tinere, deoarece ovarele acestora au rezerve mai mari de ovule.
De obicei, după tratament, ciclul menstrual va fi perturbat pentru o perioadă mai mică sau mai mare, care variază de la persoană la persoană.

Este posibil ca în urma tratamentului să fie mai dificil să rămâi însărcinată, dacă organele reproducătoare au fost afectate, sau s-ar putea să ți se recomande să aștepți o perioadă mai mare de timp.

Așa cum ai observat poate, există multe variabile. De aceea, cel mai potrivit este să lămurești aceste aspecte alături de medic, pentru a ști la ce să te aștepți și totodată care sunt posibilitățile de conservare a fertilității.


Fertilitatea bărbaților

Ca și în cazul femeilor, fertilitatea masculină după tratamentul pentru cancer poate fi afectată în măsura în care glandele endocrine și organele reproductive sunt afectate.


Într-adevăr, pe durata procesului de vindecare, producerea și calitatea spermei pot fi serios afectate, de terapii precum chimioterapia, radioterapia (generală sau locală) și pot apărea sechele permanente, dacă sunt extirpate organe reproducătoare (prostată, testicule).

Ar putea fi necesar ca după încetarea tratamentului să treacă o perioadă mai mare până când spermatozoizii își vor recăpăta calitățile inițiale, în funcție de ce tratament a fost urmat și de vârsta pacientului.
De obicei, medicii recomandă bărbaților care au urmat chimioterapia sau radioterapia să aștepte cel puțin un an până la concepție.

E bine însă să-i comunici medicului îngrijorările privind posibilitatea de a procrea, pentru a-ți oferi un răspuns particularizat cazului tău și soluții de prezervare a fertilității.


Colectarea și păstrarea spermatozoizilor într-o bancă de spermă înainte de a începe tratamentului se poate dovedi o soluție foarte convenabilă.


Fii conștient și deschis față de aceste chestiuni în relația cu medicii și totodată concentrează-te pe redobândirea stării de sănătate, pentru a te bucura pe deplin de viața de familie!

Publicat la 24-06-2014 | Vizite: 4239

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp