Cât costă tratamentul pentru cancer? Cum voi face față cheltuielilor?
În mod cert, este dificil de desemnat un anumit cost al tratamentului pentru cancer.
Vorbind de peste 200 de tipuri de boli diferite, depistate în diferite stadii și cu modalități diferite de tratament și recuperare, există foarte multe variabile.
În funcție de momentul diagnosticului, prognosticul de vindecare, vârsta pacientului, tipul de tratament recomandat și durata sa, medicamente prescrise, necesitatea de internare și multe încă alți factori, suma totală poate diferi foarte mult.
Cu toate acestea, se poate spune că din păcate, costurile implicate de tratament, investigații medicale, măsuri de îngrijire și deplasări sunt destul de ridicate pentru veniturile unei persoane cu câștiguri medii.
Deși nu poți ști cu exactitate care va fi suma de care va trebui să dispui pentru a te tratat, e bine să știi ce tipuri de cheltuieli vor interveni:
- consultațiile și vizitele la medici – consultația la medicul specialist, pe baza trimiterii medicale, este gratuită sau redusă în multe unități medicale care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, însă în anumite unități private, e posibil să fie necesară plata integrală.
- investigațiile medicale – în unitățile publice de sănătate, investigațiile sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) în limita fondurilor disponibile.
- Când există fonduri suficiente, acestea sunt gratuite pentru toți pacienții cu trimitere de la medicul de familie, cât și pentru pacienții internați în spital. Dacă fondurile sunt epuizate sau pacientul nu este asigurat, acestea trebuie plătite.
- analizele de laborator – CNAS suportă, în limita fondurilor, analizele de hematologie, biochimie, imunologie, biochimie. Gratuitatea se acordă pe baza trimiterii de la medic sau în cazul în care pacientul e internat.
- Unele analize (de exemplu, cele pentru markeri tumorali, nu sunt suportate de CNAS).
- terapiile urmate (chimioterapie, radioterapie)
- medicamentele: o parte din medicamentele prescrise sunt eliberate gratuit sau compensat, de către CAS. În 2014, Ministerul Sănătății a anunțat un proiect de lege privind extinderea listei medicamentelor compensate și gratuite pentru tratamentul cancerului.
- deplasările și costurile pentru transport
Pentru a-ți face cel puțin o imagine de ansamblu a costurilor, poți discuta deschis cu medicul de caz sau cu alți membri ai echipei medicale care se ocupă de tine despre costul tratamentului care ți-a fost recomandat.
Îți va fi util să știi de la început ce cheltuieli sunt suportate de plafonul de stat și care vor trebui acoperite din buzunarul propriu
De asemenea, dacă va fi nevoie să te internezi pe durata tratamentului, te poți interesa de dinainte în legătură cu modalitatea în care sunt suportate costurile de spitalizare.
În spitalele publice, nu se plătesc costuri de spitalizare, însă în unitățile private, da.
E recomandat să îți faci un plan scris în care să treci toate cheltuielile care apar, cât și pe cele pe care le poți estima, pentru a ști în permanență care sunt necesitățile.
Din păcate este un drum adesea anevoios nu numai emoțional și fizic, ci și financiar și este dificil de prezis de la început care va fi suma cheltuielilor.
E bine ca după ce ai discutat cu medicul/medicii despre un nivel elementar al costurilor, să te sfătuiești cu familia privind resursele financiare pe care le puteți exploata.
Încearcă să abordezi necesitățile pas cu pas și nu te sfii să ceri ajutor, atunci când ai nevoie de el.
În acest moment, vindecarea ta este prioritară în fața altor cheltuieli sau necesități materiale – nu renunța și nu te descuraja!
Publicat la 24-06-2014 | Vizite: 23581
- Ce este cancerul?
- Ce a cauzat cancerul? E vina mea?
- De ce mi se intampla mie?
- Se mosteneste cancerul?
- Ce spun statisticile? Voi muri?
- Cum pot sa merg mai departe?
- Cum sa discut cu ceilalti despre faptul ca am cancer?
- (Cum) ar trebui sa le spun copiilor mei ca am cancer?
- Exista un tratament eficient pentru cancer? Cum se poate trata cancerul?
- Va fi dureros tratamentul? Ma voi simti rau?
- Se poate vindeca de la sine cancerul?
- Ce trebuie sa il intreb pe doctor despre cancer?
- Cui trebuie sa ma adresez de acum incolo?
- Ar trebui sa cer o a doua parere?
- Am nevoie de un regim special?