Cateva mentiuni referitoare la liposarcom

Secțiunea: Sarcoame
255 comentarii 1 2 3 4 5 6 7 89 10 11 12 13 INAINTE ›
141 Dandana2000
141 Dandana2000 [18c]
27-02-2013, 22:38

Membru din 24-02-2013

Subiecte: 0

Comentarii: 18

CT torace (ianuarie 2013): plaman cu distensie aerica normala. Absenta nodulilor pulmonari cu exceptia unui granulom milimetric calcifiat LIS adiacent scizurii oblice. Minima acumulare fluida in recesul aortic la pericardului. Adenopatie de 18 mm paratraheala.
CT abd: ficat de forma si dimens in limite normale, cu struct omog. Fara dilat de CBIH. Ax venos spleno-portal permeabil. Splina, rinichi, GSR, pancreas in lim normale. Fara adenopatii tum si fara colectii libere abd-pelvine. Cateva adenopatii cu hil grosos prezent inghinale bilat. Masa solida de 33/39/18 mm localiz in tes subcutanat la niv etajului abdom inf dr in contact cu m drept abd. Atrofia musculaturii paravert din dreptul apofizelor spinoase sacrate de pe partea stg. Colectie fluida localizata in tes adipoase din dreptul apofiz spinoase ale vert L2-L4, avand dimens de 60/10 mm (serom postop). Vezica urinara cu distensie incompleta. Uter cu dimens normale cu cavit uterului usor destinsa, ovare de dimens normale.
RMN facut in toamna, n-a fost facut cu subst de contrast si nu prea a fost de folos la operatie. Daca e nevoie, va scriu si rez acestuia.
Multumesc!
142 RaulDuke
142 RaulDuke [7785c]
27-02-2013, 22:42

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7785

ok, lucrurile devin mult mai clare (si felicitari pentru efortul depus, ai scris foarte frumos totul!): pe baza primelor 2 buletine scrise de tine, dupa fiecare din primele 2 operatii, sansele de recidiva erau foarte mari, le estimez la peste 50%, intrucat operatiile nu au fost optim facute; practic nu s-a scos tumora in intregime dpdv microscopic, lucru ce reiese din notiunea de "margine de rezectie invadata" sau "marginea de rezectie vine in contact cu tumora"; practic, tehnic vorbind, chirurgul nu a putut sa scoata TOT, la marginea taieturii aflandu-se putin din tumora (microscopic), deci au ramas celule maligne pe loc, si de aici recidiva. acest lucru se intampla foarte des, mai ales in acest timp de tumori, din pacate. ultimul buletin histopatologic releva faptul ca ultima operatie a fost facuta, in toate aparentele, mult mai bine, respectiv ca tumora a ramas incapsulata si a fost scoasa in intregime, iar prin alte parti, tegument, limofonoduli, etc, nu sunt urme de boala. lucru bun ! practic in chirurgia sarcoamelor se zice ceva de genul, clasic, ca "chirurgul NU trebuie sa vada tumora atunci cand o scoate", asta indicand faptul ca "scoate tot", ca sa zic asa.

asta + caracteristicile de "joasa malignitate" relativa + faptul ca tu zici ca pe ultimele RMN/CT-uri nu se vad urme de boala reziduala sunt lucruri foarte favorabile, care practic ofera riscul de recidiva viitoare cel mai mic. felicitari deci ! din pacate insa trebuie sa stii ca, chiar si in aceste conditii, ratele de recidiva ale acestor tumori nu sunt nule, deci nu este exclus ca pe viitor sa apara o recidiva; riscul ca acest lucru sa se intample este totusi mic, il estimez undeva sub 20%, dar imposibil de prezis perfect.

date fiind aceste lucruri, si pe baza stric a ce mi-ai zis (eu nu iti cunosc cazul in detaliu, evident), as zice ca te afli in cea mai buna situatie posibila. sa vedem acum si ce iti mai zic alti oncologi pe la care mai ajungi.

numai bine !
143 Dandana2000
143 Dandana2000 [18c]
27-02-2013, 22:52

Membru din 24-02-2013

Subiecte: 0

Comentarii: 18

Va multumesc foarte mult pt tot. Este f adev ca prima operatie s-a facut in conditiile in care se presupunea ca e doar un lipom. Dupa ce un prof a vazut primul buletin histopatologic, mi-a propus reintervenire pt curatare cu simt de raspundere. Ma simt mandra ca m-a operat. Este unul dintre cei mai buni chirurgi din tara. Am citit multe despre sarcoame; stiu ca recidiveaza, insa sper sa n-o faca mai repede de 2 ani (ca si de data aceasta0. O intrebare, va rog, daca-mi permiteti. De ce unii oncologi sunt in cazul meu pt chimio si altii nu? Ma bulverseaza, iar eu simt ca nu trebuie sa mai fac chimio. Pe instinct m-am bazat si atunci cand n-am mai vrut sa fac cele 4 cicluri ramase din cele 6 prescrise.
S-aveti parte de bucurii si multumesc inca o data pt tot!
144 RaulDuke
144 RaulDuke [7785c]
28-02-2013, 23:45

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7785

trebuie sa fii sincera si sa recunosti ca nu "pe instinct" te-ai bazat cand ai decis sa nu continui chimioterapia, ci mai degraba pe experienta fizica si, de ce nu, si psihologica asociata pe care ti-a produs-o tratamentul chimioterapic, care cu siguranta nu a fost un regim simplu. mai degraba pe "instinct" s-au bazat si se bazeaza si oncologii care ti-au recomandat si care iti recomada chimioterapie; fac asta gandindu-se la faptul ca ai recidivat deja de 2 ori, in conditiile in care e o boala care recidiveaza relativ frecvent, ca nu exista tratamente tintite sau "foarte bune" in cazul acestei boli inafara de chirurgie si ca ai o varsta relativ tanara. totusi ei fac asta ca masura de siguranta, pentru ca avand in vedere ultima operatie, care arata ca teoretic NU a mai ramas boala pe nicaieri, nici la nivel celular, acesta este tratamentul corect. ei iti propun chimioterapie pentru ca TEORETIC cateva celule maligne este posibil sa fi ramas pe undeva, si tot teoretic chimioterapia le poate distruge (sau radioterapia, daca e vb de boala localizata); totusi NU exista dovezi in acest sens; adica nu exista niciun studiu cu oameni care au fost operati cu succes, s-a scos toata boala, si care sa arate ca cei care primesc chimioterapie recidiveaza mai rar ca cei care nu primesc (cam asta inseamna dovezile in oncologie).

deci in definitiv trebuie sa intelegi acest lucru: chimioterapia POATE sa ajute la scaderea riscului ca boala ta sa recidiveze, dar acest lucru nu e sigur sau definitiv cunoscut in momentul de fata in situatii ca a ta. decizia este numai a ta!
145 Dandana2000
145 Dandana2000 [18c]
01-03-2013, 18:41

Membru din 24-02-2013

Subiecte: 0

Comentarii: 18

Va multumesc foarte mult pt timpul acordat, d-le doctor. Sa stiti ca mi-au facut bine discutiile purtate cu dvs. Va doresc toate cele bune! S-auzim de bine!
146 georgeta1959
146 georgeta1959 [48c]
18-03-2013, 23:15

Membru din 23-10-2010

Subiecte: 3

Comentarii: 48

Rugaminte ptr. Dl RaulDuke,

Buna seara,
Domnule Dr., sotul meu a facut astazi un RMN pelvis+ coapsa stg (in urma unui liposarcom operat si cu tratament chimio si ratioterapie cu recidiva in 2009 si iar tratament adecvat; anul trecut a facut si un Pet/ct, eu am mai dialogat cu Dvs) si este nemultumit de RMN facut pentru ca suspecteaza medicul ca nu ii cuprinse toata zona pe coapsa deoarece la palpare are impresia ca ar avea, , ceva". prin muschi pe unde a fost operat acum 3ani. Discuta cu medicul dar acesta a fost neconvingator si i-a sugerat sa faca si un ecoDoppler si o elastografie (investigatie care este cam depasita).
In acest context sotul meu ar vrea sa faca o programare la alta firma pentru a face un alt RMN. Vreau sa va intreb daca poate face la un interval de cateva zile aceasta investigatie( specific ca a fost cu substanta de contrast). Este posibil ca, , aspectul acela dur""pe care il simte la palpare sa fie, , o curatare mai adanca a muschiului"` cand a fost operat sau sa fie de la radioterapie?
147 RaulDuke
147 RaulDuke [7785c]
18-03-2013, 23:24

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7785

este posibil orice, dar ipotezele trebuiesc verificate. din pacate singurul in responsabilitatea caruia revine urmarirea dupa un cancer tratat, inclusiv cu succes, este numai medicul oncolog care s-a ocupat de asta. ca atare, daca sotul tau il gaseste "neconvingator", ma tem ca alternativa nu este in a-si face el examene dupa cum crede de cuvinta (cu exceptia situatiei in care are pregatire medicala avansata), ci mai degraba gasirea unui medic in care sa aiba incredere. RMN-ul este util, poate fi repetat aproape cu orice frecventa, dar beneficiul acestui gest este indoielnic. ce spune acel examen RMN, ca atare ?
148 m_ge
148 m_ge [3c]
19-03-2013, 16:06

Membru din 19-03-2013

Subiecte: 0

Comentarii: 3

Pentru Dl.Dr.Raul Duke

Apelez la timpul si bunavointa dumneavoastra pentru o problema medicala a tatalui meu. Incerc sa-mi clarific concluziile diagnosticului si sa deslusesc in ce directie trebuie sa merg.
Tatal meu, in varsta de 67 ani, acuza dureri la piciorul stang si in urma unui control la ortoped si reumatolog i s-a recomandat un RMN.

Concluzia RMN a fost:
`leziuni osoase vertebrale lombosacrate la nivelul oaselor bazinului; compatibile cu leziuni secundar extinse paravertebral si intracanalar intradural`

Imi puteti spune care este intrepretarea Dvs vis-a-vis de acest diagnostic, ce inseamna.cat de grav este?

Din discutia cu medicul care a efectuat RMN-ul am inteles ca este vorba de metastaza generalizata..si ca este o faza avansata si nu sunt prea multe optiuni.

Mai departe cu ce medic ar trebui sa iau legatura, oncolog, chirurg, neurochirug ortoped?

Multumesc anticipat
149 RaulDuke
149 RaulDuke [7785c]
19-03-2013, 22:27

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7785

da, din pacate probabilitatea cea mai mare, dupa cum descire RMN-ul, este ca ce se vede pe oasele respective sunt metastaze ale unui cancer cu o localizare anume. ca atare un cancer trebuie cautat de maniera sistematica. cel mai bun lucru pentru coordonarea unei asemenea cautari este ca intai sa efectuati o consultatie la medicul oncolog.

cel mai probabil el va recomanda o combinatie dintre urmatoarele lucruri: intai va incepe cu un examen clinic, va vorbi cu el, va vedea cum se simte, etc. apoi va trebui sa elimine sau sa verifice cele mai probabile localizari ale unui cancer care poate sa dea metastaze osoase, care in ordinea descrescatoare a frecventei, la barbati, sunt: prostata, plamanii, rinichiul, tiroida, si mai sunt si altele. deci va fi nevoie cel mai probabil de un examen CT de torace, abdomen si pelvis, de niste analize biologice cu markeri tumorali, inclusiv PSA, de un consult urologic, poate de o bronhoscopie, si poate si de o biopsie de o asemenea leziune osoasa. cred deci, pentru ca e nevoie de mai multe lucruri deodata, coordonate, este bine sa te adresezi unui oncolog dintr-o sectie sau clinica dintr-un spital mare, cu mai multe sectii, unde se pot face cat mai multe dintre aceste lucruri.
150 m_ge
150 m_ge [3c]
20-03-2013, 11:07

Membru din 19-03-2013

Subiecte: 0

Comentarii: 3

Dl.Raul,

Va multumesc foarte mult pentru raspuns, informatiile Dvs.imi sunt de mare folos.
Vom incerca sa ajungem intr-un spital mare, unde sa se poata investiga toate sursele posibile ale cancerului primar, timpul este scurt si sper din sufletul sa ajungem la cauza ca sa primeasca tratamentul potrivit.
Am citit tot ce s-a scris la acest subiect, si vreau sa va multumesc inca o data, este admirabila implicarea Dvs. in acest forum.

Multumesc
151 m_ge
151 m_ge [3c]
20-03-2013, 11:24

Membru din 19-03-2013

Subiecte: 0

Comentarii: 3

Si inca o intrebare, imi puteti spune va rog spre ce spitale din Bucuresti as putea sa ma indrept, care sa aiba mare parte din aceste sectii?
Unde ar trebui sa merg, ce ma sfatuiti?
152 RaulDuke
152 RaulDuke [7785c]
20-03-2013, 19:42

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7785

cred ca Fundeni sau... spitalul universitar de urgenta (municipalul) sunt printre cele mai bune variante, daca e sa ne referim la spitale clinice mari.
153 camidrg
153 camidrg [29c]
08-04-2013, 20:52

Membru din 14-12-2011

Subiecte: 0

Comentarii: 29

Buna seara D-le RaulDuke,
a trecut ceva vreme de la ultimele postari aici, starea tatalui meu este in continuare destul de buna avand in vedere diagnosticul din august 2011 ( adenocarcinom sigmoidian cu metastaze hepatice ). A urmat terapia xelox - 12 sedinte de oxaliplatin si xeloda metronomic 4 cps/zi - pana in septembrie 2012, cand s-a intrerupt administrarea de oxaliplatin si a ramas doar xeloda metronomic, controale si analize lunare, markerul CEA a fost intre 5, 4 - 6, 59 ( din septembrie 2012 pana in aprilie 2013 ). Hemolecograma e destul de buna ( mai putin PLT care sunt scazute) si biochimia de asemenea e ok.
La ultimul CT torace, abdomen si pelvis din 02.04.2013, pe langa ce stiam adica hepatomegalie, in segm VI - LD formatiune hipoecogena cu contur neregulat, cu calcifieri, de 44/30 mm, cu incarcare periferica cu civ - aspect nemodificat fata de examinarea anterioara, colecist, splenomegalie, HTA, apare si citez din examinarea CT `cateva arii de osteocondensare de pana la 8 mm la nivelul capului femural, ischion si pube pe partea stanga`.
Am discutat si cu oncologul curant acest aspect si am inteles ca, acest cancer de colon nu da metastaze osoase. Ni s-a sugerat ca ar putea fi metastaze de la un cancer de prostata. Mentionez ca nu am facut pana acum markerul pt prostata, dar este sub tratament de adenom de prostata din 2011 si pe rezultatul CT actual referitor la prostata apare `prostata omogena nativ si civ, de 48 mm diametru, cu pastrarea planului de clivaj cu VU si rectul. `
Credeti ca ar putera fi metastaze osoase aceste arii de osteocondensare sau ar fi posibil sa fie altceva ?
Multumesc pt raspunsul dvs.
154 RaulDuke
154 RaulDuke [7785c]
08-04-2013, 21:13

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7785

teoretic pot fi, dar conform descrierii, este mai putin probabil sa fie. sunt zone pur osteocondensante, foarte mici, si aparute pe zone de stres ale osului. deci cred ca pentru moment nu se justifica altceva decat tinerea lor sub urmarire (clinica periodic si imagistica la interval mai mare) si atat.
155 camidrg
155 camidrg [29c]
08-04-2013, 21:35

Membru din 14-12-2011

Subiecte: 0

Comentarii: 29

Multumesc mult pt raspunsul dvs.
Pt cancerul de colon propriu zis, s-a initiat dosar pt tramamentul cu Avastin in paralel cu xeloda, asteptam sa vedem cum vor decurge lucrurile.
Multumesc inca o data si noapte buna!
156 camidrg
156 camidrg [29c]
12-05-2013, 14:47

Membru din 14-12-2011

Subiecte: 0

Comentarii: 29

Buna ziua din nou, D-le RaulDuke, asa cum va spuneam in postul anterior, in luna aprilie am avut dosarul pt Avastin, care din pacate a fost respins. Starea tatalui meu e destul de buna, mentine tratamentul cu xeloda metronomic, dar atat. Am discutat cu oncologul de aici si zicea ca reluarea schemei Xelox ar fi mult prea toxica si a sugerat sa mergem mai departe doar cu Xeloda. Mentionez ca ultima perfuzie de oxaliplatin a facut-o in septembrie 2012, de atunci ia doar Xeloda. De anul trecut din aceeasi perioada, metastazele hepatice se mentin la aceleasi dimensiuni ( pe CT se mai vad 2 din 4 cate erau in sept. 2011 si dimensiunea lor s-a redus considerabil ).
V-as ruga sa-mi spuneti ce alte alternative de tratament mai sunt sau ce directii credeti dvs. ca ar trebui sa urmam, avand in vedere ca Avastinul nu a fost aprobat.
Multumesc si duminica placuta!
157 RaulDuke
157 RaulDuke [7785c]
12-05-2013, 15:31

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7785

a fost efectuata o investigatie numita "detectia mutatiei K-RAS" ?
158 camidrg
158 camidrg [29c]
12-05-2013, 16:33

Membru din 14-12-2011

Subiecte: 0

Comentarii: 29

deocamdata nu
159 RaulDuke
159 RaulDuke [7785c]
13-05-2013, 21:23

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7785

momentan atunci variantele raman chimioterapie + avastin; testarea K-RAS se impune pentru eventualitatea unui tratament cu un medicament numit ERBITUX.
160 camidrg
160 camidrg [29c]
19-05-2013, 15:04

Membru din 14-12-2011

Subiecte: 0

Comentarii: 29

BUna ziua si o duminica frumoasa va doresc!
Am facut testarea K-RAS saptamana trecuta si asteptam rezultatele, asteptam si pt Avastin un raspuns de la comisie, am inteles de la medicul oncolog curant ca nu este nici respins dar nici aprobat inca, poate dura pana la 3 luni primirea unui raspuns.
Din pacate, la evaluarea de saptamana trecuta a tatalui, CEA a urcat la 12 ( in 2 aprilie a fost 6, 4 ), aceasta dublare a markerului nu este de bun augur deloc si suntem in imposibilitatea unei decizii legate de tratament ( am inteles ca reluarea oxaliplatin nu e posibila, pt avastin asteptam inca raspuns si la fel si cu testarea K-RAS ). Deocamdata ia in continuare XEloda, dar probabil ca organismul a dezvoltat rezistenta la asta.
Am inceput sa caut si sa citesc pe net despre alte modalitati de tratament si am gasit informatii despre ZALTRAP. Stiti cumva daca in Romania se face acest tratament ? Daca da, puteti sa-mi spuneti in ce conditii sau ce costuri ar fi implicate ? ( daca nu intra in programul national oncologic ).
Multumesc pt raspunsul si implicarea dvs.
Răspunde la topic
255 comentarii 1 2 3 4 5 6 7 89 10 11 12 13 INAINTE ›
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp