cancer esofag! va rog am nevoie de un sfat!
Secțiunea: Cancerul de esofag (esofagian)661 nastase alina |
31-05-2011, 18:59 |
Membru din 07-04-2011 Subiecte: 0 Comentarii: 19 |
andrei 33
da, tatal meu se afla internat tot la sibiu unde a inceput mai intai radioterapia si dupa o saptamana i s-a introdus si chimioterapia.de cand a inceput razele acuza o durere in gat si prezinta iar dificultati la inghitire, nu stiu care este cauza exacta...de tusit, tusea si tatal meu, am incercat toate siropurile pt tuse si nimic si am reusit sa-i mai stopam tusea dupa un tratament cu omeran..el pe parcursul zilei era bine si noaptea nu putea sa doarma de tuse...nu imi place deloc cum se prezinta dupa tratament, a slabit iar si imi e frica sa nu-i cedeze cumva inima ca sta f prost cu tensiunea..nu stiu, suntem derutati, pe o parte vreau sa cred ca il ajuta dar pe cealalta parte vad ca il slabeste... tatal tau cum este?mananca si mancare solida sau doar lichide?altceva pe langa tratamentul oncologic mai luati? |
662 andrei33 |
31-05-2011, 20:36 |
Membru din 30-05-2011 Subiecte: 0 Comentarii: 5 |
El urmeaza sa fie internat vineri la oncologie, pt tratament. Mananca si mancare solida, dar mai greu, depinde de mancare, daca e uscata mancarea ( carne ) nu poate inghiti. Si el tot asa seara si noaptea se simtea mai rau, din cauza durerilor de spate, piept. I am luat acum 2 luni medicamente naturale din alge, pe care continua sa le i-a si acuma, le va lua si in perioada tratamentului oncologic. Acum astept sa vad cum v-a reactiona in urma tratamentului atat tumoarea cat si organismul sau. I-a cazut parul tatalui tau? alt tratament sau medicament i se mai administreaza pe langa tratamentul oncologic?
|
663 nastase alina |
31-05-2011, 22:43 |
andrei33: ti-am lasat un mesaj privat
|
664 RaulDuke |
31-05-2011, 23:23 |
Membru din 12-04-2011 Subiecte: 1 Comentarii: 7780 |
la cum descrii situatia, din pacate tatal tau pare a fi dincolo de speranta de vindecare, pentru ca nu pare operabil si nu cred ca va deveni operabil in urma oricarui tip de tratament. el va urma un tratament cu iradiere si eventual si cu chimioterapie, concomitent sau secvential, menit sa micsoreze intr-o oarecare masura tumora si sa controleze parte din simptome. din acest punct insa tratamentul are scop pur paleativ, adica de prelungire vietii si de amanare a progresiei simptomelor. mai mult nu se poate face cu mijloacele actuale.
din pacate rata globala de supravietuire in acest tip de cancer este destul de mica, cu o valoare de aproximativ 25% la 5 ani, ca o medie a tuturor stadiilor. in cazul unui cancer inoperabil, speranta de supravietuire totala este destul de mica, in orice caz de ordinul lunilor (pot fi putine sau multe), fara ca cineva pe lume sa-ti poata da un prognostic clar, pentru ca oamenii nu pot prevedea viitorul! |
665 andrei33 |
01-06-2011, 17:28 |
Membru din 30-05-2011 Subiecte: 0 Comentarii: 5 |
@ Radicus: De ce nu este operabil? Acum urmeaza sa asteptam sa vedem cum ii va reactiona organismul, atat si tumora in urma tratamentului oncologic. Ceva sfaturi in perioada tratamentului oncologic?
|
666 ldogaru |
01-06-2011, 19:15 |
Membru din 08-05-2011 Subiecte: 0 Comentarii: 20 |
Buna ziua,
Revin cu concluziile rezultatului histopatologic al tatalui meu. Pe biletul de iesire din spital scria neoplasm esofagian stadiu 2. Dar dupa rezultatul ce l-am primit nu mi se pare a fi stadiu 2 si sunt f. dezamagita cu toate ca nu inteleg termenii nu imi suna bine. Deci concluziile sunt In tesutul adipos s-au identificat 20 de limfonoduli dintre care 7 cu metastaze carcinomatoase (pN3a) Adenocarcinom tubular asociind frecvente aspecte de carcinom mucosecretant cu celule "in inel cu pecete" G3 ulcerat inflamat care infiltreaza intregul perete gastric (pT4N3aMX). Va rog sa imi spune-ti ce inseamna mai exact toate astea. Sunt suficiente concluziile sau sa scriu intregul rezultat? Va multumesc Ce ma mai intriga este faptul ca pe rezultat scrie ca a fost eliberat in 17.05.2011 iar la el a ajuns abia azi (si asta prin insistentele unei cunostinte care lucra la spital). |
667 nicolae1900 |
01-06-2011, 19:38 |
Membru din 07-04-2011 Subiecte: 0 Comentarii: 109 |
rezultatul prezentat inseamna ca nu exista nici o sansa de interventie chirurgicala cu scop curativ
adica, din pacate tatal dumneavoastra va muri de aceasta boala nu se poate spune cat o mai duce, dar parerea mea este ca nu foarte mult conform clasificarii noi in vigoare de mai putin de un an - stadiul este foarte avansat (datorita nr de ganglioni pozitivi) interventia a fost facuta in scop paleativ, pentru ca el sa poata manca aproape normal si sa nu fie nevoit sa se hraneasca pe un tub tratamentul oncologic pe care il va face probabil va intarzia putin aparitia metastazelor, dar nu cred ca foarte mult imi pare rau ca nu va pot da vesti mai bune cu stima |
668 ldogaru |
01-06-2011, 19:53 |
Membru din 08-05-2011 Subiecte: 0 Comentarii: 20 |
Va multumesc pentru raspunsul sincer. Cu toate ca nu am cunostinte medicale mi-am dat seama ca nu e de bine.
Ma doare s.ufletul ca imi voi pierde un parinte si probabil se va distruge si mama (i-a crescut glicemia pe seama stresului cred). Ma voi ruga la Dumnezeu sa nu aibe parte de prea multa suferinta. |
669 nastase alina |
01-06-2011, 20:23 |
buna ziua...
vreau sa va cer si eu o parere despre buletinul de examinare ct si buletinul histopatologic al tatalui meu. rezultatul CT este: stare postesofagectomie(?) multiple imagini calcare micronodulare pulmonare bilaterale ficat, pancreas, splina, rinichi fara modificari patologice concluzie: fara modificari postoperatorii decelabile ct calcificari micronodulare pulmonare bilaterale buletin histopatologic: microscopie: materialul examinat este alcatuit exclusiv din fragmente ale unei proliferari tumorale maligne de tipul carcinomului scuamos keratinizant slab diferentiat (G3) nu sunt prezente imagini de invazie perineurala sau de emboli vasculari in materialul examinat.. mentionez ca in tinerete a suferit si de tbc. va rog sa imi spuneti ce semnifica rezultatele mai exact.. va multumesc |
670 RaulDuke |
01-06-2011, 23:55 |
examenul CT este favorabil: nu arata semne de boala canceroasa (fara sa le poata exclude complet); iar buletinul histopatologic reprezinta insusi diagnosticul de cancer; faptul ca e G3 este un prognostic nefavorabil, G3 insemnand agresivitate mare a tipului tumorii, iar lipsa de invazie perineurala sau vasculara este un factor prognostic pozitiv. adica boala nu pare sa se fi raspandit pe cale sanguina (iarasi, lucrurile astea nu pot fi excluse 100%).
buletinul histopatologic este dupa endoscopie, cred... probabil ca i-a fost propusa operatia. se vor putea spune mai multe dupa operatie. |
671 nastase alina |
02-06-2011, 10:12 |
va multumesc pt raspuns...inca nu i s-a propus sa faca operatie, poate dupa ce o sa termine radioterapia si chimioterapia, nu stiu..o sa va anunt ori de cate ori am ceva noutati pt a va cere si dumneavoastra parerea...
multumesc numai bine. |
672 riciu |
02-06-2011, 18:56 |
Membru din 25-04-2010 Subiecte: 1 Comentarii: 251 |
idogaru, daca poti, stai cat mai mult alaturi de tatal tau, fa tot posibilul sa uite ca este bolnav, petreceti cat mai mult timp impreuna ca familie, pt ca atunci cand nu o sa mai fie o sa inceapa sa se cicatrizeze rana din suflet, dar ramane dorul...si iti vine sa urli de dorul lui !!! v-am mai spus regret enorm ca nu-l mai vazusem de 2 saptamani inainte sa moara, cu toate ca distanta intre noi era de vreo 13 km !! nu mai suportam sa-l vad asa bolnav, dar acum as vrea sa-l vad oricum, numai sa mai vorbesc odata cu el !!! multa putere va doresc !!!
|
673 kmmm |
03-06-2011, 15:35 |
Membru din 03-06-2011 Subiecte: 0 Comentarii: 15 |
buna ziua! tatal meu de 52 de ani a fost diagnosticat cu tumoare de 11cm pe esofag la intrare in stomac..medicii din craiova au fost foarte transanti cu noi si ne au zis ca nu sunt mai sanse de scapare, dar nu inteleg de ce pt ca din cate am citit eu el nu are nici un organ afectat si nic ganglionii din jur..la bucuresti au zis ca este caz de operatie si o sa se faca o inlocuire a esofagului si probabil o sa taie din stomac daca va fi necesar..aici am citit f multe cazuri cu sfarsit nefericit si, sincer, sunt ingrozita pt ca tatal meu e un om puternic si care acum nu are alte simtome decat dificultate la inghitit.poate ma ajutati cu un sfat ceva sau o parere cat de grav este starea lui din ce am scris mai sus.va multumesc!
|
674 RaulDuke |
03-06-2011, 19:15 |
nu putem sa deducem prea multe din ce ne-ai zis tu pentru ca nu ai spus nimic despre un eventual examen CT de torace si abdomen care sa arate extensia bolii, atat locala cat si prin alte organe. de asemenea nu ne-ai spus despre rezultatele unei eventuale biopsii de la endoscopie.
una peste alta, daca e vorba de un cancer de esofag, intr-adevar este o boala grava cu un parcurs foarte dificil. sansele de vindecare tin foarte mult de operabilitate, care tin la randul lor de extensie (daca exista metastaze sau extensia locala e prea mare, nu poate fi operat cu scop de vindecare, prin indepartarea intregii tumori). de asemenea in acest caz se foloseste iradierea si tratamentul citostatic, pe rand sau in combinatie, fie in completarea operatiei fie in scop paleativ, adica de ameliorare a simptomelor si prelungire a vietii. spune-ne totusi, te rog, mai multe informatii dintre cele pe care ti le-am cerut, cand afli, si, daca poti, si elemente din analizele lui biologice, daca a slabit mult in greutate, ce alte boli cronice mai are... mult succes! |
675 kmmm |
04-06-2011, 01:46 |
Membru din 03-06-2011 Subiecte: 0 Comentarii: 15 |
azi a fost la bucuresti la medicul mihnea ionescu de la fundeni si ia zis ca este un caz de operatie si ca trebuie facuta cat mai repede sa nu se extinda mai mult..el sa uitat pe CT dar nu a pronuntat nici o secunda cuvantul tumoare...a spus ca are o leziune pe parte inferioara a toracelui si care necesita o operatie..nu a zis nimic de citostatice sau de altceva de genu acesta, a mai zis ca o sa i inlocuiasca portiunea de esofag taiata si o sa i taie daca va fi necesar din stomac pt a elimina complet leziunea, dar nu se poate pronunta in totalitate decat in momentul in care il va desface sa vada ce este acolo..a mai zis ca endoscopie nu poate sa i faca ca e prea ingustat esofagul si e periculos.la examenul CT a iesit ca nu are nici un organ afectat in afara de problema cu esofagul...el a slabit in ultimul timp f mult adica intr o luna jumate aprox 15 kg.dar noi a pus o pe seama danturii pt ca are probleme cu dantura si nu putea rumega foarte bine mancarea.dar ideea e ca el nu a spus nimic si a incercat sa ascunda totul, in cele din urma am aflat probleme cu dantura si ca avea probleme cu inghititul sustinand ca il deranjaza ceva cand inghite.nu stiu ce sa zic eu nu cred ca intr o luna de cand zice el a putut sa creasca atat de mult acea "leziune" io cred ca este acolo de ceva timp.o sa mai revin cu invormati despre ex CT pt ca momentan nu am analiza la indemana...sper ca am ajutat putin cu informatiile pe care le am adus acum si astept raspuns cu nerabdare
|
676 RaulDuke |
04-06-2011, 10:11 |
am inteles care e problema. tatal nu poate sa inghita iar pe CT s-a vazut o problema. medicul nu a folosit cuvantul "tumora" pentru ca stie ca puneti egal intre asta si cancer si va panicati. e posibil ca dupa operatie si studierea la microscop sa se dovedeasca faptul ca NU e cancer, desi asta e putin probabil. nu v-a spus el despre citostatice sau iradiere pentru ca probabil e chirurg si nu se ocupa el cu asa ceva. oricum dupa operatie este musai sa va vada un oncolog, pentru ca de cele mai multe ori doar operatia nu e suficient pentru rezultate maxime.
intr-adevar e posibil ca formatiunea sa fi fost acolo de mai multa vreme, dar doar de o luna sa fi crescut intr-atat incat sa puna probleme si doar in ultima perioada sa puna probleme cu adevarat mari. cancerul creste destul de repede. mult succes si tine-ne la curent cu ce faceti/vorbiti! |
677 angela d |
05-06-2011, 10:20 |
Membru din 17-11-2010 Subiecte: 0 Comentarii: 11 |
Buna ziua tuturor.
Tatal meu a terminat toate tratamentele de chimio si radioterapie care au urmat operatiei prin care s-au eliminat 11.5 cm esofag si 9 cm din stomac pe mica curbura respectiv 12.5 cm pe marea curbura. Examenul histopatologic spunea pT2 N2 Mx L1 V0 Au urmat 6 sedinte de cate o saptamana de Chimioterapie cu 2 saptamani de pauza intre ele, dupa a patra sedinta au intercalat 25 radioterapii apoi cele 2 sedinte de chimio ramase. Aceasta perioada a fost cumplita, dar cumva a depasit momentul. A slabit mult, se hraneste natural dar cu cantitati mici si ce il deranjeaza este refluxul gastroesofagian. A facut analiza de markeri tumorali care e buna si acum au sosit rezultatele de la computer tomograf care suna asa: CT torace cu contrast Stare post esofagectomie cu esofagoplastie Nu se pot individualiza computer tomografic leziuni tumorale-esofagiene Fara adenopatii mediastinale ciliaco-mezenterice sau lombo-aortice Fara leziuni focale hepatice, pancreatice, renale sau pulmonare Concluzii Fara recidiva tumorala Fara determinari secundare la examinarea CT Suntem foarte fericiti dar parca imi e si frica sa ma bucur. Este foarte slab, il furnica talpile inca de la radioterapie si nu i-a trecut, e anemic, dar activ, merge cu bicicleta, face piata si incearca sa mearga mai departe. Cum putem sa-l inzdravenim, (inainte de a se descoperi boala avea 82 kg si acum are 62 kg ), sa-i crestem imunitatea si ce poate face pentru furnicaturile din talpa? |
678 RaulDuke |
05-06-2011, 10:54 |
ce citostatice a facut ?
in rest lucrurile suna bine, chiar daca e un stadiu relativ mare, a fost operat si apoi chimio-radiotratat cu scop de vindecare si are o sansa destul de buna pentru asta, dincolo de agresivitatea si rata mare de recidiva a acestei boli. mult succes in continuare, sper sa nu recidiveze ! |
679 angela d |
05-06-2011, 11:51 |
Membru din 17-11-2010 Subiecte: 0 Comentarii: 11 |
A facut citostatice cu CISPLATIN. Nu i-a cazut parul, in schimb s-a simtit destul de rau in acea perioada. La un moment dat, dupa ce a terminat chimio si radioterapia avea hemoglobina 6.5 si a avut nevoie de transfuzii de sange.
Ce vitamine sa-i dam? Ce e de facut cu furnicaturile din talpi? |
680 RaulDuke |
05-06-2011, 12:20 |
cu furnicaturile e putin de facut. eventual stie oncologul cateva metode, poate chiar un consult neurologic, pentru ca nu se poate pune diagnosticul pe internet. e drept ca sansele cele mai mari sunt ca furnicaturile astea sunt rezultatul toxicitatii nervoase a cisplatinului, se intampla foarte frecvent asta, mai ales daca tatal tau e diabetic sau a fost consumator de alcool la viata lui, sau alte probleme/boli.
vitamine ? in functie de analize se poate stabili si asta, tot de catre un consult la medic. in rest daca e slabit si emaciat, orice complex de vitamine suplimentar alimentatiei e posibil sa-l ajute. |