cancer esofag! va rog am nevoie de un sfat!
Secțiunea: Cancerul de esofag (esofagian)921 nicolae1900 |
11-04-2013, 22:21 |
Membru din 07-04-2011 Subiecte: 0 Comentarii: 109 |
informatiile sunt usor confuze
dupa descrierea CT nu mai vb de stadiul 1 - o ingrosare a peretelui de pest un centimetru spune mai mult. si mai sunt si alti parametri de luat in seama, plus ca investigatiile care sa stabileasca mai exact stadializarea nu sunt foarte accesibile in tara oricum, exista diverse protocoale de tratament mai vechi sau mai noi care sunt aplcate usor haotic in Romania dupa parerea mea nu prea este o fericire sa operezi dupa radioterapie dar este posibil, insa cu o crestere a frecventei complicatiilor postoperatorii si asa destul de frecvente dupa o astfel de interventie oricum, va urez multa bafta |
922 lexys |
12-04-2013, 09:30 |
Membru din 10-04-2013 Subiecte: 0 Comentarii: 18 |
Va Multumesc mult domnul Dr. Bolca. Noi, ca familie, am insistat sa fie operat fara radioterapie sau chimioterapie, insa medicii ne-au explicat ca asa ceva nu pot face, pentru ca ar fi nu stiu ce legaturi cu aorta si ar fi periculos pentru pacient.Dupa radioterapie tata a slabit mult, si-asa era el slab, acum e si mai slabit.
|
923 oanath |
12-04-2013, 17:55 |
Membru din 23-11-2012 Subiecte: 0 Comentarii: 33 |
Asa mi s-a spus si mie aici, sa faca radio, insa in afara nu a facut deloc radioterapie nici pre, nici postoperator.
|
924 nicolae1900 |
12-04-2013, 18:58 |
Membru din 07-04-2011 Subiecte: 0 Comentarii: 109 |
legaturi cu aorta... stadiul 3 probabil deci si nicidecum 1
|
925 lexys |
12-04-2013, 19:10 |
O sa am mai multe detalii dupa ce vom discuta si noi cu medicul chirurg. stiu ca i s-a explicat ca trebuie tras un pic de un plaman in timpul operatiei. de asemenea i s-a spus ca se va trage stomacul mai sus, in urma operatiei.
|
926 lexys |
14-04-2013, 19:09 |
ceea ce mai pot specifica este faptul ca tatal meu spune ca il doare in piept insa ca durerea urca si in gat, fapt pentru care nu prea poate manca. mentionez ca i-am pus stent pentru ca exista riscul ca pe perioada radioterapiei esofagul lui sa se blocheze. de asemenea, medicul care i-a pus stentul i-a explicat ca va avea u durere sau o jena in piept si din cauza stentului. el, spune insa ca durerile sunt mai puternice acum decat inainte de a face radioterapie si chimioterapie.
|
927 lexys |
17-04-2013, 13:09 |
pe biletul de iesire din spital dupa radioterapie este scris astfel:
diagnostic la externare: neoplasm esofagian (treime medie), tratat policitostatic, stent esofagian. epicriza: in perioada internarii s-a efetuat teleiradiere cu fotoni 6-15 MV, cu plan de tratament 3D si achizitia de date anatomice de pe CT, volum mediastinal, supraclavicular si celiac, pana la DT =45 Gy/25fr./pct. ICRU cu toleranta generala si locala bune. Concomitent s-a administrat Carboplatin 100mg/m2, saptamanal, in PEV, in scop de radiosensibilizare. pe 7 mai mergem din nou pentru computer si tomograf si pentru programare la operatie. puteti sa imi explicati Dl. Doctor, va rog ce inseamna cele stipulate in biletul de iesire? multumesc anticipat. |
928 RaulDuke |
17-04-2013, 22:07 |
Membru din 12-04-2011 Subiecte: 1 Comentarii: 7780 |
totusi, ce anume nu intelegi din cele scrise de tine ? datele tehnice referitoare la cum s-a efectuat tratamentul ?
|
929 lexys |
17-04-2013, 22:57 |
Imi cer scuze daca sunt neavenita, insa as vrea sa am cate informatii se poate despre starea tatalui meu, m-am gandit ca si din fisa cu tratamentul sau se pot trage concluzii...astazi am discutat cu o doamna asistenta si mi-a explicat ca operatia pt cancer esofag este una foarte grea si care inseamna chin mai ales pentru pacient.noi vrem sa facem absolut tot ce se poate pentru tati, am trecut multumesc domnului cu bine peste radioterapie si chimio, vreau sa il si operam.insa el se alimenteaza greu datorita durerilor in gat.este posibil sa se fi extins cumva de la esofag in gat? radioterapeutul ne-a spus ca este doar efectul radioterapiei, faptul ca durerea a urcat la nivelul gatului...
|
930 lexys |
17-04-2013, 23:05 |
oana multumesc din suflet pentru raspuns. multa sanatate tatalui si sa auzim de bine!
|
931 Roza| |
18-04-2013, 18:47 |
Membru din 18-04-2013 Subiecte: 0 Comentarii: 6 |
Buna ziua.
Tata, 59 de ani, cred ca sufera de cancer - esofag. Inca asteptam rezultatul biopsiei - analizei histopatologice. Imi puteti recomanda un medic chirurg oncolog (Szeged, Cluj, Bucuresti) cu care sa discutam sa aflam daca este operabil? Din pacate in Timisoara am auzit ca nu se prea opereaza esofag. Rezultatul CT cervical: " Ingrosare tisulara circumferentiala esofagiana, cu grosimea de pana la 1, 2 cm ce cuprinde lamina proprie, musculara si adventicea, pe o lungime de aprox 5 cm, cu priza de contrast moderata, ce stenozeaza lumenul esofagian, imagine ce pledeaza pentru diagnosticul de leziune tumorala. Formatiunea nu prezinta plan de clivaj cu trahea, in care protruzioneaza la nivelul peretelui posterior, dar prezinta plan de clivaj fata de aorta, pe care nu o invadeaza. Adenopatie latero-traheala stanga cu diametru de aproximativ 9mm. Doi (2) limfoganglion subcutanati la nivelul regiunii maseterine dreapta, cu lungimea maxima de 18/8 mm. Glande parotide, submandibulare si sublinguale de aspect normal. Glanda tiroida prezinta o macrocalcificare de 17/14 mm la nivelul lobului drept. Pachete vasculare jugulo-carotidiene de calibru normal, fara modificari patologice. Baza craniului, coloana vertebrala cervicala si oase maxilare fara modificari osteolitice. Modificari de spondiloza cervicala. Tromboza parietala semilunara, cu calcificare la nivelul arterei subclqviculare stanga. Calcificari ateromatoase aortice. Concluzie: Ingrosare tisulara circumferentiala esofagiana, cu grosimea de 1, 2 cm, pe o lungime de aprox 5 cm, cu ingustare de lumen, imagine cu aspect imagistic de leziune tumorala esofagiana stadializata T3N1M0. Adenopatie latero-traheala stanga cu diametru de 9 mm. Macrocalcificare tiroidiana lob drept de 17/14mm." Orice informatie, recomandare e bine venita. In momentul de fata, nu prea stiu in ce directie sa o apuc :( Multumesc si multa sanatate tuturor! |
932 oanath |
18-04-2013, 18:50 |
Membru din 23-11-2012 Subiecte: 0 Comentarii: 33 |
Da...iti spun ca nu am cunostinte medicale oncologice in niciun fel, insa pot sa-ti spun ca EU am dorit ca tumora tatalui meu sa fie operabila pt. ca un alt membru al familiei a avut acelasi diagnostic, insa nu a putut fi operat.si s-a chinuit.
Atunci mi-am zis ca operatia e la polul opus-salvator.Asa si este acum, cred eu.sau cel putin sper. Chiar a fost o operatie grea, de 10 ore, dar si pt. alte complicatii. Satisfactia echipei a fost aceea ca diagnosticul a fost in totalitate acelasi cu ce au gasit, , inauntru``. A fost o zi sfasietoare pt. noi. Stiam, la fel ca si la tine, ca i se opreste functionalitatea unui plaman pt. a putea umbla cu usurinta. etc... Insa, dupa toate astea, a fost o reusita maxima.A stat in terapie vreo 4-5 zile si apoi vreo sapt. pe salon. Diferenta e foarte mare cu ce am vazut in tara in TI.Era conectat la zeci de aparate, iar epidurala a avut-o conectata pe toata perioada internarii. Furtune avea..multe...Insa a scapat de ele, nu a supurat operatia, nu a fost nevoie de hranire artificiala si, la fel, i-a fost prelungit stomacul. Important este ca nu a avut nicio durere, deloc in spital. Acasa a fost putin altfel, insa avea calmante. Acum noi zicem ca e bine. Iti doresc sa treceti aceasta operatie asa cum am trecut si noi si sa scrii apoi ca mine multumita de reusita. Rugati-va toti pt. el.Face mult. Multa sanatate! |
933 RaulDuke |
18-04-2013, 19:36 |
Roza |, aveti o endoscopie cu biopsie facuta ? dupa toate probabilitatile, daca boala este operabila, cea mai buna varianta de tratament ar presupune chimioterapie sau radio+chimioterapie INAINTE de operatie, deci un tratament multimodal, decis de la inceput inca de un grup care sa contina si chirurg, dar si oncolog si radioterapeut.
|
934 stevens |
18-04-2013, 19:41 |
Membru din 20-01-2013 Subiecte: 0 Comentarii: 301 |
Pentru Roza si toti cei interesati de acest subiect !
Unul din cei mai buni chirurgi din lume (!) in ce priveste patologia esofagiana este prof.Dan Sabau de la Sibiu ! Este atat de pasionat de chirurgia esofagului incat a inventat o procedura noua, unica, prin care pacientii cu gastrostoma (cred ca asa se numeste) pot sa se alimenteze natural ceea ce creste foarte mult calitatea vietii acestor bolnavi ! Multa sanatate ! |
935 Roza| |
19-04-2013, 11:33 |
Astazi primim rezultatul biopsiei. Endoscopia a fost facuta pe 12 aprilie.
Imi poate da cineva detalii despre clinica din Szeged? |
936 Roza| |
19-04-2013, 12:30 |
Am primit si rezultatul:
Examen macroscopic: trei fragmente tisulare neregulate cenusii-albicioase cu zone galbui si brun hemoragice, dimensiuni variabile de la 0, 3/0, 3/0, 2 cm la 1, 2/0, 5/0, 5 cm Examen histopatologic: Carcinom scuamocelular cu tendinta la keratinizare, mediu diferentiat G2, cu zone de carcinom scuamos acantolitic; infiltrat inflamator mixt, limfo-plasmocitar si granulocitar neutrofil, peri- si intratumoral. Din pacate e vineri si iar trebuie sa asteptam pana luni sa vorbim cu un medic. Ati mai intalnit un diagnostic similar? Multumesc |
937 RaulDuke |
19-04-2013, 13:48 |
da, desigur. cred ca in situatia prezentata de tine, daca este propus pentru operatie, rezultatele si sansele cele mai bune ar fi cu IRADIERE + CHIMIOTERAPIE inainte de operatie.
|
938 Roza| |
19-04-2013, 14:05 |
Multumesc RaulDuke. La prima vedere, din rezultatele biopsiei si CT pare un caz operabil sau ne va fi foarte greu sa gasim un medic dispus sa opereze? Am citit postarile anterioare si am inteles ca operatia este foarte dificila :(
Imi poate recomanda cineva un medic pentru chimio/ raze in Timisoara? Sau ma sfatuiti sa incerc in alta parte? |
939 lexys |
19-04-2013, 14:09 |
Si radioterapia cumulata cu chimio nu este tratament usor de suportat de catre pacient, spun asta din cazul tatalui meu, care dupa 25 sedinte de radio si chimioterapie, pe langa faptul ca a slabit mult acum are durere in gat, la inghitit.cel putin astazi a spus ca il doare tare, ca pana acum nu l-a durut niciodata la intensitatea asta..
|
940 RaulDuke |
19-04-2013, 16:19 |
trebuie sa mergeti intr-o clinica mare, in care abordul sa poata fi multidisciplinar. va fi greu sa fie tratat "pe bucati". cu consulturile oncologice facute ici, radio/chimioterapia colo, operatia dincolo, etc. trebuie o clinica universitara cu oncologie si chirurgie, eventual un institut.
|