Spitalul Privat Goldenes Kreuz
Chirurgia minim-invazivă în tratarea afecțiunilor ginecologice
Directorul departamentului de ginecologie și obstetrică și directorul medical al Spitalului Privat Goldenes Kreuz, Prim. Univ. Prof. Dr. Fritz Nagele prezintă noile tehnici minim-invazive în tratarea afecțiunilor ginecologice.
Tehnicile chirurgicale minim-invazive, denumite în mod obișnuit operații prin “gaura cheii“, au înlocuit, în decursul ultimelor decenii, tehnicile chirurgicale clasice în aproape toate disciplinele chirurgicale. Termenul minim-invaziv presupune o tehnică chirurgicală la care se optează pentru cel mai mic și cel mai puțin traumatic acces posibil.
În domeniul ginecologic, se face diferența între două tipuri diferite de intervenții chirurgicale și anume între așa-numitele operații laparoscopice și operațiile minimal-invazive prin intermediul histeroscopului, așa-numitele operații histeroscopice.
Avantajele acestor tehnici chirurgicale nu sunt numai de natură cosmetică, ci vizează, în primul rând, recuperarea postoperatorie semnificativ mai scurtă și, prin urmare, o perioadă mai scurtă de spitalizare, administrarea redusă de analgezice postoperatorii, mobilizarea mai rapidă a pacienților și, în cele din urmă, o perioadă de recuperare post-operatorie mai scurtă, concediu medical mai scurt și reintegrarea mai rapidă în procesul de lucru.
Așa-numita laparoscopie este o operație care se desfășoară, de regulă, sub anestezie generală. Printr-o incizie în ombilic de 5mm până la 1cm, cavitatea abdominală este mai întâi umplută cu gaz (CO2), cu scopul de a îndepărta peretele abdominal de pe organele interne, astfel încât zona unde trebuie efectuată operația devine vizibilă. Ulterior, un instrument subțire, rigid și puternic luminos, așa-numitul laparoscop, este introdus în cavitatea abdominală printr-o manșetă de plastic, poziționată în ombilic, (așa-numitul trocar) și este conectat la o cameră video și la o sursă de lumină. Acum, imaginile organelor abdominale sunt proiectate pe monitoarele din sala de operație.
Indicații tipice pentru laparoscopia ginecologică
În cadrul histeroscopiei se introduce așa-numitul histeroscop, care are o grosime de 2 – 4 mm, prin aborduri naturale (vagin și cervix) în cavitatea uterină.
Indicații pentru operații histeroscopice cu anestezie generală
Pe lângă avantajele enumerate, ale tehnicilor chirurgicale minim-invazive, în prim plan este și dorința pacientelor de conservare a organelor. Astfel, în ziua de astăzi, fibroamele pot fi îndepărtate atât de selectiv, încât uterul poate fi conservat sau chisturile ovariene pot fi îndepărtate într-o manieră atât de vizată încât ovarul afectat își păstrează funcția.
Așadar, chirurgia minim-invazivă sau endoscopia ginecologică s-a etablat ca cea mai importantă tehnică chirurgicală în domeniul ginecologiei. Astfel, nu mai este necesară îndepărtarea organelor prin secțiuni abdominale mari, ci se optează pentru păstrarea organelor și o incizie minimală, aspecte care sunt solicitate și preferate de către paciente.