Spitalul Privat Goldenes Kreuz

Spitalul Privat Goldenes Kreuz
Programare
fara recomandari
8733 vizite
Locatie: Austria, Lazarettgasse 16-18, 1090 Wien , sector 9
Telefon: 00431360667500

Cancerul de col uterin – Interviu cu medicul specialist Prim. Univ. Prof. Fritz Nagele

Inapoi Autor: Patricia Davidescu

România prezintă o incidență și o mortalitate foarte crescută pentru cancerul de col uterin, acesta fiind cel mai frecvent cancer la femeile între 14 - 44 de ani. La nivel global, cancerul de col uterin este mult mai comun în țările care nu oferă un program de investigații preventive, pentru depistarea precoce.

 

Prim. Univ. Prof. Dr. Fritz Nagele, directorul medical al Spitalului Privat Goldenes Kreuz, ne prezintă informațiile esențiale despre cancerul de col uterin. Spitalul Privat Goldenes Kreuz deține o infrastructură medicală de ultimă oră și medici specialiști cu o experiență vastă în aplicarea celor mai noi metode terapeutice, în cazul tumorilor ginecologice.

 

Care sunt cauzele cancerului de col uterin?

 

Una dintre cauzele principale ale dezvoltării cancerului de col uterin este infecția cronică cu papilomavirusul uman (HPV). Virușii cu risc înalt, în special HPV 16 și HPV 18, sunt responsabili pentru o mare parte din cazurile de cancer de col uterin, iar virușii cu risc scăzut, de ex. HPV 6 și HPV 11 sunt principalii agenți cauzali a condiloamelor genitale.


Trebuie atrasă atenția asupra faptului că, o infecție cu HPV nu cauzează neaparat un cancer de col uterin. În cele mai multe cazuri, acest virus nu mai poate fi detectat după nouă până la douăsprezece luni de la infectare, deoarece sistemul imunitar poate combate cu succes această infecție. Cu toate acestea, unele femei prezintă o infecție cronică cu virusurile HPV, situație în care riscul de îmbolnăvire este mai crescut.

 

Care sunt simptomele cancerului de col uterin?

 

În stadiile incipiente, cancerul de col uterin este, de regulă, asimpotmatic. Primele semne clinice ale bolii se observă relativ târziu. De aceea, investigațiile ginecologice preventive sunt esențiale pentru depistarea precoce.

Simptomele cancerului de col uterin pot inlcude sângerări vaginale, secreții abundente, dureri ale abdomenului inferior, modificări ale urinei sau a scaunului.
Primele simptome includ sângerarări vaginale, spontane sau după actul sexual, precum și secreții vaginale. Secrețiile pot fi mucopurulente sau urât mirositoare și nu trebuie confundate cu simptomele infecției cervicale.

Dacă cancerul este deja avansat, poate produce dureri în abdomenul inferior sau în zona lombară. În cazul în care cancerul de col uterin se extinde în organele învecinate, într-un stadiu foarte avansat, se observă modificări în urină și scaun.

 

Cum se diagnostizchează cancerul de col uterin?

 

Suspiciunea unui carcinom se emite pe baza constatărilor clinice, efectuate la examenul ginecologic. Un astfel de consult ginecologic constă în examinarea vaginului și a colului uterin.  Mobilitatea și consistența cervixului sunt evaluate prin palpare. În plus, în cazul în care este necesară, poate fi efectuată o colposcopie.


Pentru a confirma diagnosticul de cancer de col uterin, este necesară o biopsie.

În cazul în care diagnosticul a fost confirmat, pe baza biopsiei și a evaluării histopatologice, trebuie clarificat, prin intermediul altor investigații, cât de avansată este afecțiunea (stadializare). În acest scop se efectuează o radiografie toracică, o ecografie a rinichilor și a ficatului, precum și o evaluare a funcției renale.

Dacă există suspiciuni că vezica urinară sau rectul sunt afectate, se efectuează o cistoscopie și o ecoendoscopie rectală. În unele cazuri, imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) poate fi utilă.
 
La momentul diagnosticării, in aproximativ 38% din cazuri, tumorile sunt limitate la cervix (stadiul I), 32% din cazuri prezintă o extindere spre structurile de țesut conjunctiv între colul uterin și peretele lateral pelvin (parametrium) sau în cele două proximale treimi din vagin (stadiul II), 26% din cazuri prezintă extinderea în treimea distală a vaginului, sau pe peretele lateral al bazinului (stadiul III) și la aproximativ 4% din toate cazurile există o extindere a tumorii în vezică, rect sau metastaze la distanță (stadiul IV).
 

Cum se tratează cancerul de col uterin?

 

În cazul unui stadiu incipient, se aplică, de regulă, tratamentul chirurgical.


În acest caz, tumora este înedpăratată, în funcție de mărime, fie local prin conizație sau prin intermediul unei histerectomii simple sau prin histerectomie radicală. Dacă este necesar se efectuează o limfadenectomie, ganglionii limfatici, din zona vaselor de sânge mari, sunt îndepărtați.

În anumite cazuri (dorința de a avea copii, tumori mai mici) poate fi efectuată o intervenție chirurgicală de conservare a fertilității (trahelectomie), în care nu se extirpează uterul, astfel încât, după tratmentul chirurgical, se poate obține o sarcină. 

Conceptul ganglionului santinelă ar putea fi aplicabil în cazul cancerului de col uterin, deoarece în regiunile ganglionilor limfatici pelvieni drenajul este foarte omogen, astfel încât este puțin probabil să apară metastaze skip. Pentru această abordare există numeroase studii însă, din păcate, momentan numai cu număr limitat de cazuri.
Așadar, conceptul ganglionului limfatic santinelă pentru cancerul de col uterin pare foarte promițător, dar momentan se află încă în faza experimentală.
 
Dacă tumoarea s-a răspândit în afara colului uterin, se aplică, de regulă, un tratament de radioterapie în combinație cu chimioterapie.

Înainte de inițierea terapiei, trebuie selectată abordarea terapeutică în funcție de stadiul tumorii, starea ganglionilor limfatici și factorii de risc prezenți. Terapia multimodală (chirurgie plus radioterapie sau chimioradioterapie) trebuie evitată, datorită impactului prea agresiv asupra organismului.

 

Care este prognosticul cancerului de col uterin?
 
Prognosticul cancerului de col uterin depinde foarte mult de stadiul tumorii.
 
În stadiul I, al stadializării FIGO, rata de supraviețuire de 5 ani este de 90%, în cazurile tumorii avansate la nivel local - FIGO II și III - rata de supraviețuire de 5 ani scade la 56% și în cazul stadiului FIGO IV scade la 16%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp