Spitalul Privat Döbling - Austria/Viena

Pentru cel mai important lucru in viata!
Spitalul Privat Döbling - Austria/Viena
Programare
fara recomandari
14867 vizite
Locatie: Austria, Heiligenstädter Straße 55-63 1190 Wien Austria , sector 19 [Arată în Google Maps]
Telefon: +43 664 142 91 07

Terapii și medicamente noi pentru tratamentul cancerului

Inapoi Autor: Patricia Davidescu

Interviu cu medicul specialist Univ.-Prof. Dr. Johannes Drach

 

Ce medicamente noi sunt disponibile pentru pacienții diagnosticați cu cancer?

 

Terapiile medicamentoase pentru cancer cuprind, în momentul de față, următoarele trei variante:

- Chimioterapia citotoxică

- Terapia cu anticorpi
- Manipularea terapeutică a semnalului intracelular, practic transducția semnalului mecanismelor inhibitive și/sau          favorizante apoptozei

 

Chimioterapia citotoxică

Chimioterapia citotoxică o să rămână pentru o perioadă mai îndelungată de timp un sprijin esențial în terapia cancerului. Noi evoluții semnificative nu mai sunt însă de așteptat în acest domeniu. Accentul este pus, mai degrabă, pe dezvoltarea de “substanțe cu efect țintit”(mai multe informații la punctul b și c), care datorită identificării mai precise și a atacării directe a celulelor canceroase, oferă o eficiență mai mare concomitent cu o mai bună toleranță a organismului. 

Un aspect deosebit este reprezentat de administrarea combinată de medicamente citotoxice cu un tratament cu anticorpi sau cu alte substanțe cu efect țintit.

 

Terapia cu anticorpi

Terapia cu anticorpi este folosită cu un succes din ce în ce mai mare în tratamentul diferitelor afecțiuni maligne. Aceste terapii includ nu numai anticorpii folosiți până în prezent - precum Trastuzumab (Herceptin), Cetuximab (Erbitux), Rituximab (MabThera) și Bevacizumab (Avastin). Ulterior sunt dezvoltați și alți anticorpi, care pe de-o parte pot identifica noi structuri țintă în celulele maligne, iar pe de altă parte pot interveni și în punctele critice ale sistemului imunitar (așa-numiți inhibitori “checkpoint” ai sistemului imunitar).

În principiu, durata administrării de anticorpi este mai scurtă în comparație cu chimioterapia convențională.

 

Terapie medicamentoasă pe bază molecular-biologică

Acest grup reprezintă un număr mare de substanțe, care își exercită efectul prin influența lor asupra unor varietăți de procese intracelulare.

Printre altele este vorba despre inhibitori de transducție a semnalului, inhibitori de proteazom și substanțe care induc apoptoza; a căror eficacitate este definită pe baza analizelor moleculare ale țesutului tumoral și care apoi sunt implementate terapeutic. Astfel este din ce în ce mai posibil aplicarea, la anumiți pacienți, a unei terapii individualizate a tumorilor (medicină personalizată).

De obicei este vorba de terapii medicamentoase sub formă de tablete sau capsule care sunt administrate (parțial) ca terapii orale pe termen lung și care pot fi administrate fără spitalizare.

 
Cum alege medicul specialist medicamentul adecvat?

 

Diagnosticul patologic exact este esențial pentru alegerea terapiei oncologice potrivite.

Această constatare medicală nu mai include numai microscopia clasică și imunohistochimia ci, de asemenea, determinarea markerilor moleculari. Aceștia definesc existența (sau chiar lipsa) unor anumite structuri, care reprezintă ținta pentru strategiile terapeutice menționate. Progresele actuale prevăd aplicarea unor testări moleculare foarte cuprinzătoare. Astfel pot fi investigate o varietate de modificări moleculare relevante din punct de vedere terapeutic.

 
Ce investigații sunt necesare înainte?

 

În plus față de diagnosticul patologic (și molecular) stadiul bolii este de o importanță majoră.

Investigațiile de CT, eventual completate de RMN sau PET, reprezintă baza procesului de diagnosticare.
Bineînțeles că pentru decizia terapiei portivite, cunoașterea comorbidităților este un factor foarte important. Prin urmare, pentru planificarea unei terapii portivite sunt, de obicei, efectuate o examinare de laborator cuprinzătoare și o investigație de medicină internă (inclusiv ecografia cardiacă).
 
Ce înseamnă „terapia țintită”? În ce cazuri este eficientă?

 

Principiul a fost deja descris - în funcție de prezența anumitor caracteristici ale celulelor canceroase se caută un medicament care este îndreptat exact împotriva acestor modificări celulare.

Avantajul așa-numitei „terapii țintite” este că terapia medicamentoasă este aplicată și își face efectul exact acolo unde este cel mai necesar, deoarece punctul esențial se regăsește în mod exclusiv (sau aproape exclusiv) în celulele canceroase și nu în țesutul sănătos. Prin urmare această terapie prezintă efecte secundare reduse.

 
Aproximativ cât durează terapia?
 
Acest aspect este foarte diferit de la caz la caz. În principiu însă, noile forme de terapie sunt administrate, de regulă, pe o perioadă lungă de timp – atâta timp cât este prezent un beneficiu terapeutic însoțit de o tolerabilitate bună.
În multe cazuri cancerul poate fi transformat, prin intermediul noilor medicamete, într-o „boală cronică”, ceea ce înseamnă că boala stagnează pe baza acestei terapii medicamentoase.
 
Ce efecte secundare pot apărea pe parcursul administrării tratamentului?

 

Unele terapii funcționează relativ ușor datorită formei de administrare de ex. tablete. Cu toate acestea, această formă de terapie medicamentoasă trebuie administrată numai de medici specialiști în domeniu, deoarece de multe ori sunt necesare măsuri adiacente pentru ca terapia să fie administrată în condiții de siguranță pentru pacient. Acest lucru se aplică, de asmenea, pentru așa-numita imunoterapie, unde mai ales la începutul terapiei pot apărea reacții puternice cauzate de infuzii, sub formă de febră, frisoane și probleme vasculare.

Pe de altă parte, substanțele terapiei țintite nu prezintă efecte adverse, precum tratamentul convențional de chimioterapie – greață, pierderea părului și tulburările sanguine severe nu fac parte din spectrul de efecte secundare ale noilor forme de terapie.

 
Care sunt rezultatele studiilor clinice până în prezent?

 

Trăim o schimbare de paradigmă în multe domenii a terapiei oncologice. Terapiile standard actuale sunt puse la încercare și este de așteptat că acestea vor fi în curând înlocuite de noile forme de terapie/medicamente.

 

Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp