Spitalul Privat Döbling - Austria/Viena

Pentru cel mai important lucru in viata!
Spitalul Privat Döbling - Austria/Viena
Programare
fara recomandari
14975 vizite
Locatie: Austria, Heiligenstädter Straße 55-63 1190 Wien Austria , sector 19 [Arată în Google Maps]
Telefon: +43 664 142 91 07

Histerosalpingografia - radiografia uterului şi trompelor

Inapoi Autor: Patricia Davidescu

Modificări ale uterului (de exemplu polipi, fibromul uterin, malformații, tumori în stadii incipiente) precum și modificări în trompele uterine (blocarea trompelor uterine) pot cauza infertilitate. Pentru a evalua acest aspect și, dacă este cazul, pentru a stabili tratamentul cel mai adecvat pentru dumneavoastră, medicii specialiști recomandă radiografie a uterului și a trompelor.

 

Cum decurge investigația de histerosalpingografie?

 

Pentru radiografia uterului și a trompelor uterine se introduce un agent de contrast apos în cavitatea uetrină. Agentul de contrast se extinde apoi în trompele uterine, iar la capătul trompelor iese în cavitatea abdominală. Fluxul și distribuția substanței de contrast este ținută sub observație și documentată prin intermediul fluoroscopiei.

 

Ce complicații pot să apară?

 

Această metodă de investigare reprezintă o procedură de rutină cu risc scăzut. În cazuri foarte rare pot apărea iritații, care sunt de obicei detectate și tratate imediat. Printre acestea se numără:

  • Dureri, care sunt în general inofensive și nu necesită tratament. Acestea pot apărea în timpul injectării substanței de contrast din cauza congestiei acestuia în cazul trompelor uterine lipite, însă pot apărea și după această investigație datorită iritației peritoneale inofensive cauzate de agentul de contrast care a pătruns în cavitatea abdominală prin trompele uterine. În cazul în care durerile apar la mai multe zile după această investigație, atunci acestea pot indica o infecție.
  • Inflamația uterului/vezicii urinare și timp de câteva zile după investigație. Acestea sunt însă ușor de controlat prin administrarea de antibiotice.
  • Sângerări ușoare, declanșate de instrumentele folosite, de regulă trec de la sine și nu necesită un tratament.
  • Rar pot apărea reacții de hipersensibilitate la substanța de contrast, manifestate prin greață, mâncărimi sau erupții cutanate. În majoritatea cazurilor acestea trec de la sine. Extrem de rar apar reacții alergice precum inflamarea laringelui, atacuri de astm, colaps circulator sau șoc.
  • Deosebit de rar sunt lezini vaginale și/sau a uterului cauzate de introducerea instrumenteleor necesare investigației. De obicei, aceste leziuni sunt inofensive și nu necesită, de regulă, tratamente ulterioare.

 

La ce trebuie să fim atente după această investigație?

 

În ziua în care se efectuează această investigație trebuie evitat efortul.

În cazul în care apar dureri abdominale, febră, sângerări și alte simptome vă rugăm frumos să luați imediat legătura cu medicul ginecolog.

În primele zile după intervenție trebuie evitate tampoanele și spălăturile vaginale, cu excepția cazului în care au fost prescrise de către medicul ginecolog.

 

 

Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp