Spitalul Privat Döbling - Austria/Viena

Pentru cel mai important lucru in viata!
Spitalul Privat Döbling - Austria/Viena
Programare
fara recomandari
14978 vizite
Locatie: Austria, Heiligenstädter Straße 55-63 1190 Wien Austria , sector 19 [Arată în Google Maps]
Telefon: +43 664 142 91 07

Diagnosticarea cancerului de sân: biopsia asistată de vacuum și biopsia prin puncție

Inapoi Autor: Patricia Davidescu

Scopul aceastei investigații de biopsie este clarificarea unei modificări incerte în masa tisulară a sânilor (de ex. noduli, microcalcificări).

Această procedură constă în extragerea cu un ac a mai multor mostre tisulare din zona de sân suspectă.

 

Mai întâi sunt analizate modificările prezente, în funcție de natura leziunii fie prin ecografie în poziția culcat, fie prin mamografie în poziția culcat pe burtă (biopsia asistată de vacuum). După dezinfectarea locului puncției și administrarea unui anestezic local (aproximativ 5-10 ml Xylocain®) este introdus un ac de o grosime de ca. 2-4 mm în leziune și astfel este extrasă proba de țesut. Materialul extras este supus unei analize histologice într-un laborator de specialitate. Rezultatul biopsiei este obținut, de regulă, în decursul a trei zile lucrătoare.

În cazul în care raportul histologic rezultă modificări benigne, atunci se poate renunța la operație. În cazul în care raportul indică modificări maligne, atunci este posibilă generarea unui plan individual de terapie.

 

La sfârșitul efectuării biopsiei zona respectivă poate fi marcată cu un clip gros de 2mm, care nu este perceptibil, și a cărui scop este o identificare mai ușoară a zonei afectate, în cazul în care mai sunt necesare terapii ulterioare. Această investigație durează, de regulă, între 15 și 30 de minute.

 

După biopsie locul puncției trebuie comprimat pentru a preveni formarea unui hematom. De aceea după investigație este recomandată puratarea unui sutien strâmt. Pe parcursul următoarelor 2 zile trebuie evitate activitățile fizice intense (de ex. curățenie, tenis, saună, jogging).

 

Complicațiile sunt foarte rare:

  • Vânătăi și dureri ușoare la locul de injectare care, de regulă, nu necesită tratament. Extrem de rar intervin sângerări abundente care necesită o intervenție chirurgicală
  • Perturbări de vindecare a rănii, infecții, cicatrici excesive (cheloide) la locul de injectare
  • Tulburări circulatorii
  • Reacții alergice și probleme cardiovasculare datorate ansteziei locale
  • Extrem de rar, în cazul biopsiei ghidate de ultrasunete, pot apărea perforații ale cavității pleurale (pneumotorax)

Lucrăm cu masa de biopsie stereotactică Multicare Platinum care are ca avantaj, în comparație cu dispozitivul anterior, un acces real de 360 ​​° la sân, astfel încât putem alege accesul cel mai rapid și în cele mai optime condiții la leziunea suspectă.

 

Trebuie subliniată și calitatea superioară a imaginilor oferite de această tehnologie. Mai ales microcalcificările, dar și nodulii nepalpabili, pot fi mult mai bine descoperiți. Principiul acestei metode constă în efectuarea de fotografii stereotactice ale sânului, iar localizarea nodulului suspect sau a microcalcificării suspecte este calculată trigonometric de către un calculator, fiind trimise către un dispozitiv țintă. Acuratețea acestui aparat este extraordinară deținând o precizie mai mică de 1mm.

 

Pentru biopsia asitată de vacuum folosim aparatul Suros-Emerals Vakuum care este, în momentul de față, cel mai avansat aparat de biopsie. După ce acul a fost poziționat în nodul sau în țesutul microcalcificat, mostra tisulară este aspirată prin vacuum, iar mai multe cilindre de masa tisulară sunt extrase fără ca acul să trebuiască îndepărtat. De obicei sunt extrase aproximativ 12-24 de cilindre printr-o singură puncție.

 

Alternativ, în cazul modificărilor vizibile prin ecograf, folosim biopsia prin puncție Bard Magnum. Printr-o puncție extragem aproximativ 3-6 cilindrii. Avantajul acestei metode este rapiditatea intervenției și costurile considerabil reduse.

 

Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp