Spitalul Privat Döbling - Austria/Viena

Pentru cel mai important lucru in viata!
Spitalul Privat Döbling - Austria/Viena
Programare
fara recomandari
14725 vizite
Locatie: Austria, Heiligenstädter Straße 55-63 1190 Wien Austria , sector 19 [Arată în Google Maps]
Telefon: +43 664 142 91 07

Cancerul de piele - melanomul: simptome, prevenție și terapie

Inapoi Autor: Patricia Davidescu

Interviu cu medicul specialist Assoc. Prof. Priv.-Doz. Dr. Julia Valencak

 

Medic specialist în dermatologie și venerologie

Prevenția și terapia cancerului de piele, limfoame cutanate

Controlul alunițelor (stocarea digitală a alunițelor pentru monitorizare)

Dermatoze inflamatorii (neurodermita, eczeme, rozacee)

Dermatologie pediatrică

Examinarea și tratamentul infecțiilor cutanate și a bolilor cu transmitere sexuală

Tratarea cicatricelor (needling, peeling chimic) și tratamente cu laser (cuperoză, pete pigmentare)

Chirurgie dermatologică (excizia tumorilor, a alunițelor)

 
Care sunt cazuele apariției melanomului?

 

În 80% din cazuri melanomul apare „de novo“, adică pe pielea sănătoasă. Doar aproximativ 10 - 20% din melanoame se dezvoltă din/ într-o aluniță existentă.

Componenta genetică joacă de asemenea un rol în apariția cancerului de piele. Persoanele cu foarte multe alunițe prezintă un risc crescut de dezvoltare a cancerului de piele în comparație cu persoanele care au mai puțin de 25 de alunițe. Lumina razelor ultraviolete, respectiv expunerea pe termen îndelungat la soare prezintă un risc crescut.

 
Care sunt simptomele melanomului?

 

În primul rând, pacientul recunoaște o aluniță nouă, care prezintă semne atipice și nu pare să fie similară cu celălalte alunițe.

Cum se emite diagnosticul de melanom?

Suspiciunea asupra diagnosticului de melanom poate fi emisă de către medicul specialist după investigarea cu o lampă-lupă. Diagnosticul final poate fi emis numai pe baza raportului histopatologic aferent exciziei.

 
Cum se poate preveni apariția melanomului?

 

Pentru prevenția melanomului se pot controla în mod regulat alunițele și, la nevoie pot fi fotografiate și stocate digital pentru o monitorizare regulată o dată pe an.

De regulă este recomandat un consult dermatologic pe an, în cazul în care aveți multe alunite, vă expuneți în mod regulat și abundent la soare și/sau există antecedente familiale de melanom.

 
Când și cum se administrează o terapie medicamentoasă pentru melanom?

 

O terapie medicamentoasă este,de regulă, necesară în cazul în care adâncimea de penetrare a celulelor maligne  depășește 0,8 - 1,5 mm indice Breslow și / sau ganglionii limfatici sunt afectați.

 
Ce terapii noi sunt disponibile?

 

Pentru stadiile avansate există terapia adjuvantă cu Interferon – alpha, imunoterapia cu Ipilimumab sau anticopri Anti - PD1(Nivolumab, Pembrolizumab). Pacienții care pot prezenta o mutație BRAF pot fi tratați și cu inhibitori BRAF precum Vemurafenib.

Aceste terapii noi permit o prelungire relevantă a vieții pe termen lung, cu o calitate a vieții acceptabilă.

Decizia asupra terapiei adecvate poate fi luată numai în concordanță cu mulți alți factori precum implicarea ganglionilor limfatici, a organelor, rata mitotică, adâncimea melanomului, vârsta pacienților precum și comorbiditățile.

 

 

Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp