Spitalul Privat Confraternität - Viena / Austria
Medicina centrata pe pacientPrevenirea și depistarea precoce a tumorilor tiroidiene
Tiroida este unul dintre organele principale în echilibrarea hormonală a oamenilor și influențează majoritatea proceselor care au loc în organism. Hormonul tiroidian, produs de aceasta, acționează ca un fel de „motor al vieții“ și optimizează procesele metabolice, circulația sângelui, precum și o activitate mentală și fizică normală.
Nodulii tiroidieni reprezintă o afecțiune comună. Așa-numiții “noduli calzi” produc hormoni tiroidieni în mod independent necesitând urmarea unui tratament, “nodulii reci” prezintă un risc crescut de degenerare malignă (aproximativ 1, 5%). Majoritatea nodulilor sunt inofensivi, însă trebuie verificați în mod regulat.
Procesul de diagnosticare pentru depistarea precoce a tumorilor tiroidiene:
- Examenul clinic (palpare) și analize de sânge a hormonilor tiroidieni
- Ecografia tiroidei pentru depistarea nodulilor
- Scintigrafia tiroidiană: investigarea structurii și a funcției glandei tiroide prin intermediul administrării intravenoase a unei substanțe de contrast și a unei camera Gamma
- Puncția tiroidiană cu ac fin a nodulilor glandei tiroide suspecți de țesut malign
Pentru persoanele cu vârsta de peste 40 de ani este recomandată efectuarea unor investigații preventive (examen clinic, ecografie, laborator). O clarificare este impetuos necesară în cazul următoarelor simptome:
- Dificultăți la înghițire
- Ganglioni limfatici palpabili sau vizibil măriți
- Senzația de presiune în zona gâtului
- Dispnee (dificultăți de respirație)
- Răgușeală
- Tuse
Tumorile apar adesea sub forma unui adenom benign, și mai puțin frecvent sub forma unui carcinom (până la 10%). Din fericire majoritatea tumorilor pot fi tratate optimal și sunt în cele mai multe cazuri curabile.
În Spitalul Privat Confraternität vă stă la dispoziție o echipă de medici interniști, medici specialiști în medicina nucleară și chirurgi, pentru diagnosticarea și tratamentul bolilor tiroidiene.