Limfomul tiroidian

Autor: Dinu Anda , publicat la 06-07-2015

Limfomul tiroidian
Limfomul tiroidian este o boală rară care încă stă la baza multor controverse. Limfomul este printre ultimele cancere, ca incidență, la nivelul tiroidei și este de tip non-Hodgkin (LNH). (2)

Limfoamele reprezintă proliferări anarhice (neoplazice) ale limfocitelor B și sunt clonale, ceea ce înseamnă că provin de la o singură celulă - un singur limfocit B transformat malign. LNH au drept consecințe imunodeficiența (scăderea capacității de apărare a sistemului imunitar) și bolile autoimune (o reacție exagerată a sistemului imun față de structurile proprii organismului) (1)

Există două mari tipuri de limfoame:
  - limfomul MALT (cu limfocite asociate mucoaselor), cu un prognostic foarte bun după excizie în fază incipientă, de peste 90%;
  - limfomul difuz cu celule (limfocite) B - mai agresiv, 60% dintre pacienții prezintă metastaze la alte organe în momentul diagnosticării; rata de supraviețuire în 5 ani scade la mai puțin de 50%, iar operația nu este de obicei recomandată. (2)

Cauze

Cauzele limfomului tiroidian nu au fost identificate, dar există anumite condiții patologice pe lista factorilor de risc:
  • bolile benigne ale tiroidei;
  • polipoza colonică familială;
  • acromegalia;
  • bolile benigne ale sânului;
  • expunerea la radiații. (4)

De asemenea, limfomul este în general asociat cu imunodeficiențe, în special cu cea produsă de virusul Ebstein-Baar. (1)

Simptome

Tumorile tiroidei se manifestă ca noduli sau tumefieri (umflături) nedureroase ale glandei. Aproximativ 1 din 20 de noduli este malign. (5)

Simptome în stadii mai avansate sunt:
  • răgușeală care persistă mai mult de o săptămână;
  • durere sau dificultate la inghițire(disfagie);
  • noduli în altă zonă a gâtului.

Diagnostic

În primul rând, o tumefiere a glandei tiroide impune dozarea hormonilor tiroidieni în sânge. (4) Aceasta va fi completată de analiza citologică, pentru a se exclude malignitatea. Metoda de recoltare pentru citologie este aspirarea cu ac fin (FANC). De asemenea, la diagnostic contribuie și investigațiile precum ecografia tiroidei și CT/RMN. (3)

Tratament

Tratamentul, ca și în cazul altor neoplazii, depinde de tipul de limfom, de grad și de stadiul clinic (prezența sau absența metastazelor). (4)

Se va apelainițial la chimioterapice: ciclofosfamida, doxorubicina, vincristina, prednisonul. Asocierea chimioterapiei cu radioterapia crește mult eficiența tratamentului, mai ales în ceea ce privește reducerea riscului de recidivă. Uneori, se excizează chirurgical tumora. (2)

Prognosticul depinde de prezența metastazelor, de gradul tumorii, pe care anatomopatologul îl stabilește după citologie, dar și de tipul de LNH tiroidian.

Publicat la 06-07-2015 | Vizite: 4894 | bibliografie

Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp