Tumora ovariana borderline
Secțiunea: Cancerul de ovar (ovarian)
4 comentarii
1
1 uriarki |
11-10-2011, 23:40 |
Membru din 11-10-2011 Subiecte: 2 Comentarii: 6 |
Mama mea a fost operata in Cluj in 2009 avand 51 de ani atunci si avand ascita voluminoasa si neoplasm ovarian bilateral. Histerectomie totala, omentectomie, anexectomie.
Dupa operatie pe bilet scria, simplificat: neoplasm ovarian bilateral, 15 cm si 8 cm, ascita voluminoasa, o singura determinare secundara nivelul marii curburi de 1 cm, stadiul IIIC. Debulking optim. Rezultatele biopsiei, din nou simplificat, sper ca voi cuprinde ce e important: Tumora borderline cu aspect micropapilar - ambele ovare. Hiperplazie la nivelul omentului de 1 cm. Se realizeaza un implant non invaziv la nivelul salpingelui stang. Fara semne de invazie. IHC: p53, WT1, ki67 - 70% A primit la Cluj 6 sedinte de ciclofosfamida si carboplatin, desi oncologul a spus initial ca e posibil nici sa nu fie nevoie de tratament. Valorile CA 125: 1200 - inainte de operatie 39 - la o luna dupa operatie 14 - dupa 3 sedinte 10 - la finaul tratamentului. 10-13 - oscilatii dupa finalizarea tratamentului pana in prezent la analizele trimestriale. Luna asta se implinesc 2 ani de la operatie. La controalele trimestriale si ginecologice totul a fost perfect pana acum. Am mai multe intrebari la care sper sa-mi raspunda cineva: 1. Care sunt sansele de recidiva in situatia actuala? 2. Cum evolueaza aceasta boala? Sunt putine informatii pe internet pentru publicul nestiutor de medicina despre exact aceasta tumoare. 3. Exista sanse de vindecare permanenta? 4. Ce inseamna p53, WT1, ki67? Au vreo relevanta in pronostic? 5. Hiperplazia de pe oment este aceeasi cu determinarea secundara la care se face referire in buletinul de dupa operatie? Va multumesc anticipat! |
2 RaulDuke |
11-10-2011, 22:56 |
Membru din 12-04-2011 Subiecte: 1 Comentarii: 7785 |
intai de toate: cunostintele referitoare la exact acest tip de boala sunt inca limitate. boala aceasta in sine e recunoscuta de mai putin timp de OMS ca fiind o entitate separata de cancerul ovarian. inca nu sunt suficiente date despre comportamentul bolii si ce e mai bine de facut in functie de fiecare stadiu. tot ce se stie sigur este ca per total are un prognostic mult mai bun decat cancerul de ovar tipic.
1. exista niste serii de paciente citate in literatura americana unde e mentionata, in cazuri asemenatoare mamei tale, o rata globala de recidiva de aproximativ 20% cu o mortalitate de 7%. 2. intrebarea asta e putin neclara. dintre ce am raspuns la punctul 1 in mentiunile respective s-a raportat o recidiva la in medie 3.1 ani prin acelasi tip de tumora, sau la 8.3 ani prin carcinom ovarian invaziv (cancer ovarian "tipic"). de asemenea in 65% din cazurile de recurenta, nivelul CA 125 a fost normal in momentul recurentei bolii. la mama ta e mai probabil ca, in cazul unei recurente, nivelul markerului sa fie si el mare, din moment ce acesta a fost cazul si la inceput. boala poate recidiva prin ascita, metastaze peritoneale sau in ficat, plaman, etc. de asemenea, cum sper ca deduci, este foarte posibil sa nu mai apara nicioata. deci: 3. da, exista sanse de vindecare permanenta! respectati programul de controale periodice pentru a va asigura de asta! 4. p53 si WT1 sunt niste gene care codifica niste proteine care se folosesc in testele imunohistochimice, ele fiind implicate in aparitia diverselor cancere. Ki67 este tot ceva similar, expresia lui in procente dand o idee de "agresivitatea" tumorii. 70% e destul de mult, deci faptul ca tumorile au fost indepartate cu succes e de bun augur. despre importanta lor prognostica in acest tip de boala cercetatorii inca nu s-au pus chiar de acord. se pare ca nu e aceeasi ca in cazul cancerului invaziv de ovar. pentru tine mai ales, importanta lor e zero. 5. nu stiu ce e cu hiperplazia aceea de oment, nu reiese clar din ce ai reprodus tu din buletin, dar ca notiune... nu e deloc acelasi lucru cu determinarea secundara. nu ar trebui sa aiba nici o legatura. determinarile secundare mentionate, pe baza carora s-a si pus diagnosticul de IIIC (din ce citesc eu poate fi chiar IIIB...) sunt cele de la nivelul stomacului descrisa de chirurg (marea curbura) si de la nivelul salpingelui. faptul ca sunt NON invazive iarasi e de bun augur. |
3 uriarki |
11-10-2011, 23:29 |
Membru din 11-10-2011 Subiecte: 2 Comentarii: 6 |
Va multumesc mult domnule RaulDuke! Si medicul nostru oncolog a spus ca sa stam linistiti pentru ca e posibil sa nu mai aiba probleme vreodata. Ca nu-i nici cancer in toata regula dar ca nici tumoare benigna nu-i. Doar ca nu ne-a dat foarte multe detalii despre aceasta tumoare. Am inteles din ce mi-a spus doar ceva cu invaziv sau non invaziv. Acum inteleg ca daca implanturile sunt non invazive sunt sanse mai mari sa nu revina. Iar daca erau invazive erau sanse mai mari sa revina boala.
Va multumesc inca o data pentru raspunsul cuprinzator! Multa sanatate! |
4 uriarki |
11-10-2011, 23:40 |
Membru din 11-10-2011 Subiecte: 2 Comentarii: 6 |
Am uitat sa spun de determinarea secundara. In buletinul de biopsie nu se spune nimic de acea determinare secundara de 1 cm, in schimb se spune de hiperplazia de 1 cm de pe oment. In buletinul postoperativ nu se spune nimic de hiperplazie dar se spune de determinarea secundara de la sau de langa stomac. Am citit ca omentul ajunge pana la stomac. De aceea am intrebat daca nu e posibil ca domnul chirurg sa fi gresit cand a catalogat acea tumoare de 1 cm ca fiind determinare secundara ea fiind hiperplazie.
|
4 comentarii
1