Tumora la plamani

Secțiunea: Cancer pulmonar (bronhopulmonar, plamani)
11 comentarii 1
1 ada_i
1 ada_i [5c]
12-04-2018, 21:33

Membru din 12-04-2018

Subiecte: 1

Comentarii: 5

Buna seara! si Bine v-am gasit!

As avea nevoie de cateva sfaturi. Voi prezenta intai cazul.

E vorba de tatal meu. Are 69 de ani. E fumator inrait de mai bine de 50 de ani. In urma cu 6 ani a a fost diagnosticat cu BPOC in urma unui consult de specialitate si a investigatiilor (spirometrie, examen CT). A urmat tratament cu Seretide, Teotard si o vreme Erdomed. In urma reevaluarii ulterioare s-au constatat imbunatatiri care au justificat injumatatirea dozelor de medicament administrate.
Anul acesta, pe la mijloc de februarie s-a simtit rau si a inceput sa tusesca. Medicul de familie l-a tratat cu antibiotice pentru bronsita. Cum situatia nu s-a imbunatatit a facut o radiografie pulmonara (nu pot scrie aici rezultatul radiografiei deoarece e scris ilizibil), urmata de un al doilea tratament cu antibiotice. I s-a recomandat un consult la medicul de specialitate.
Cum starea sa nu s-a imbunatatit, a fost consultat si internat de medicul pneumolog. A urmat alt tratament cu antibiotice. Acesta ne-a recomandat efectuarea unui examen CT deoarece radiografia ce i-am aratat-o ridica suspiciuni in zona mediastinului. Iata rezultatul examenului efectuat:
„CT torace nativ + SDC
Atelectazia completă a lobului superior drept; post administrare de contrast se deceleaza o plaja ce capteaza diferit SDC comparativ cu parenchimul pulmonar atelectaziat, cu dimensiuni maxime în plan axial de aproximativ 56/39 mm- aspect imagistic sugestiv pentru un proces proliferativ. Bronsia lobara superioară vizualizata doar în portiunea proximala (primii 8 mm), cu decelarea la interior a unui burjon tisular.
La nivelul lobului inferior drept (segment apical si postero-bazal) se deceleaza 2 pseudo-procese de condensare, difuz conturate, cu bronhograma aerica prezenta- context infectios?; de urmarit.
Micronodul pulmonar dens, vizualizat in segmentul apico-posterior al lobului inferior stang – nemodificat fata de examinarea CT anterioara din 2012 – sechelar.
Arborizatia bronsica stanga permeabila, cu modificari de tip bronsitic cronic.
Fara colectii lichidiene pleurale sau pericardice.
Cativa limfonoduli evidenti in loja Barety, respectiv in fereastra aorto-pulmonara, de maxim 8 mm- ax scurt.
Cord cu diametre normale.
Mica hernie hiatala.
Glandele suprarenale hipertrofiate, cu densitate medie nativa sub 10 HU- cel mai probabil in context adenomatos.
Fara determinari secundare osoase toracice decelabile CT.
Minime modifocari degenerative vertebrale toracale.
CONCLUZII:
Atelectazia completa LSD cu decelarea la interior a unui proces proliferativ, cu dimensiuni maxime in plan axial de aproximativ 56/39 mm; bronsia lobara superioara dreapta vizualizata doar in primii 8 mm, cu decelarea la interior a unuii burjon tisular.
2 pseudo-procese de condensare pulmonara- LID-posibil in context infectios; de urmarit.”

Dupa externare a urmat efectuarea unei bronhoscopii. Nu s-a reusit prelevarea unei biopsii. S-a constatat insa existenta unei infectii. I s-a recomandat tratament cu Avelox timp de 10 zile si continuarea investigatiilor in Cluj Napoca.
La inceputul lunii aprilie a fost internat in Cluj unde a efectuat o a doua bronhoscopie si a urmat tratament. S-a reusit prelevarea unei biopsii. Iata ce scrie pe biletul de externare:
„Efectueaza fibrobronhoscopie care deceleaza traheea libera, pintenele traheal normal, arborele bronsic stang liber. Proces proliferativ vegetant cu punct de plecare segment apical LSD si prolabare in lumenul LSD. BR LM, LID libere. Se efectueaza biopsie. Examen histopatologic in lucru la momentul externarii. La examenul microscopic se evidentiaza fragmente de mucoasa de tip respirator invadata de placarde bine delimitate alcatuite din celule avand contur vag poligonal, citoplasma eozinofils, nuclei cu atipii moderate. Imunologic: TTF1 p63 (suspect scuamos nekeratinizat).
Pe parcursul internarii pacientul a urmat tratament cu antibiotic (Amoxiplus), antialgic (Ketonal) si antitusiv (Codeina) cu evolutie favorabila.
Se externeaza in stare ameliorata cu indicatii.
DIAGNOSTIC EXTERNARE:
Tumora pulmonara LSD stadiul IIIC (cT3N3M0) – examen histopatologic in lucru prin biopsie transbronsica.
Adenopatii hilare
BPOC stadiul II Gold clasa de risc B
HTA esentiala gradul II
Cardiopatie ischemica cronica
Hernia hiatala
Hipertrofie glande suprarenale bilateral – adenom?”

In prezent continua tratamentul medicamentos pentru BPOC si in puls i s-a prescris Curcumin complex C3 si Oncology stem.

As avea nevoie de cateva lamuriri, sfaturi:
1) Ce inseamna mai exact diagnosticul „Tumora pulmonara LSD stadiul IIIC (cT3N3M0)”? Cat de grav e? Cat de avansat?
2) Are sens o vizita la medicul oncolog inainte de a obtine rezultatul examenului histopatologic?
3) Ce alte investigatii ar trebui facute? Ar trebui cautate metastaze?

Orice sugestie sau lamurire sunt binevenite. Va multumesc!
2 RaulDuke
2 RaulDuke [7781c]
17-04-2018, 15:42

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7781

Răspuns pentru (ada_i, 12-04-2018, 21:33:22):


1 - pai inteleg ca biopsia e efectuata si aveti cel putin un rezultat preliminar, cu care nu ar fi rau sa mergeti pentru consult de oncologie (unde se poate merge practic oricand). daca se certifica foarte probabilul diagnostic de cancer, atunci boala este destul de avansata. mai trebuiesc efectuate investigatii, totusi, cel putin examinarea CT de abdomen si cerebrala, dar posibil si altele, in functie de cum se prezinta al consultatie.

2 - ca mai sus.

3 - asta va decide medicul oncolog; eu personal prefer, intr-o situatie ca cea despre care ai scris mai sus, sa am efectuate cel putin PET/CT si examen IRM cerebral, inainte de orice.
3 ada_i
3 ada_i [5c]
17-04-2018, 16:34

Membru din 12-04-2018

Subiecte: 1

Comentarii: 5

Va multumesc, domnule doctor pentru raspuns.

Am luat legatura cu un medic oncolog pentru a afla ce investigatii ar trebui facute. L-am si programat maine pe tatal meu pentru efectuarea examenului CT cerebrat+torace+abdomen. Asteptam inca rezultatul examenului histopatologic. Voi reveni cu detalii.

Va multumesc pentru amabilitate.
4 RaulDuke
4 RaulDuke [7781c]
18-04-2018, 11:24

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7781

Răspuns pentru (ada_i, 17-04-2018, 16:34:54):


mult succes, numai bine!
5 ada_i
5 ada_i [5c]
19-04-2018, 10:05

Membru din 12-04-2018

Subiecte: 1

Comentarii: 5

Va multumesc pentru urare. Revin cu noutati. Am primit rezultatul examenului histopatologic.

MICROSCOPIE: Sectiunile evidentiaza evidentiaza fragmente de mucoasa de tip respirator invadata de placarde bine delimitate alcatuite din celule avand contur vag poligonal, citoplasma eozinofila, nuclei cu atipii moderate. p63 pozitiv, TTF1 negativ

CONCLUZIE: 12.04.2018 Carcinom scuamos nekeratinizant.

Voi reveni cu rezultatele examenelor CT.

Ce ati putea spune, recomanda in privinta acestui tip de cancer? Care ar fi pasii urmatori de urmat?

Va multumesc!
6 ada_i
6 ada_i [5c]
19-04-2018, 13:15

Membru din 12-04-2018

Subiecte: 1

Comentarii: 5

Am primit si rezultatele explorarilor CT efectuate ieri.

CONCLUZII CT torace + SDC
Comparativ cu explorarea CT anterioară din 15.03.2018 se constată:
-aspectul stationar al atelectaziei complete a lobului superior drept, cu decelarea la interior a unei plaje tisulare- imagistic sugestivă pentru un process proliferative
-aspectul involutiv al celor doua pseudo-procese de condensare din LID, in present, discrete plaje ”gound-glass!
Minima pleurezie dreapta- nevizualizata anterior

CONCLUZII CT cerebral native + SDC
fara determinari secundare cerebrale

CONCLUZII CT abdomen nativ + SDC
Leziune hepatica milimetrica (4 mm)- segment VI- posibil chist biliar, de monitorizat
Glande suprarenale hipertrofiate difuz si nodular- cel mai probabil in context adenomatos
7 RaulDuke
7 RaulDuke [7781c]
19-04-2018, 15:56

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7781

Răspuns pentru (ada_i, Azi, ora 13:15:14):


la ce spital este ingrijit si cine sunt medicii lui?

pasii de urmat... tin de la institutie la institutie. In aceasta etapa, cel mai bine ar fi, dupa parerea mea, daca s-ar prezenta intr-un centru care dispune de echipa multidisciplinara cu experienta in tratarea cancerului, cu specialist de oncologie medicala, de radioterapie, chirurgie toracica si pneumologie, spre a se stabili un plan de tratament.
8 ada_i
8 ada_i [5c]
19-04-2018, 18:17

Membru din 12-04-2018

Subiecte: 1

Comentarii: 5

Domnule doctor, momentan tatal meu nu este internat nicaieri. Locuim in judetul Arad. Am facut investigatiile in Arad, Cluj Napoca si Timisoara. Cel mai apropiat centru medical universitar este Timisoara.
Spuneti de o echipa multidisciplinară cu experienta in domeniu. Suna extraordinar. Nu am avut de a face cu aceasta boala pana acum, nici in domeniul medical nu lucrez. prin urmare nu am niciun fel de experienta. Sincer nu stiu unde sa ma indrept. Cate astfel de echipe cunoasteti in Romania? Cum pot sa stiu unde se gasesc astfel de echipe ori sa le evaluez nivelul de experienta, competenta? Nu imi permit tratament la centre private din tara sau din strainatate.

Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.
9 RaulDuke
9 RaulDuke [7781c]
20-04-2018, 14:55

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7781

Răspuns pentru (ada_i, 19-04-2018, 18:17:08):


Timisoara este foarte departe de unde lucrez eu... respectiv Bucuresti, iar nici aici nu stam chiar pe roze, cel putin in sistemul public, cu asemenea moduri de lucru. Cred ca cel mai apropiat centru public competent ar trebui sa se afle la Cluj, in cadrul IOCN.
10 MARTON
10 MARTON [619c]
22-04-2018, 21:10

Membru din 08-06-2014

Subiecte: 15

Comentarii: 619

SCUZE CA INTERVIN eu in calitate de pacient pot sa spun ca o mare greseala pa care o fac rudele pacientilor este aceea de a cauta un medic anume,de a afla informatii etc.. ceea ce duce ra risipa unui timp a multor zile ,ceea ce este in favoarea bolii si nu a pacientului .In loc ca pacientul sa mearga cat mai repede la un specialist de exemplu ONCOLOG care dupa consult si recomandare sa il indrume si catre un PNEUMOLOG sau ALT MEDIC SPECIALIST pt a incepe un plan de tratament(ceea ce este foarte util )noi ce facem cautam,cautam si pe urma ne trezim ca starea pacientului sa agravat si ne gandim pt tot restul vietii ce am fi putut schimba.
Nimeni ,sau aproape nimeni nu este familiarizat cu aceste stuatii ,dar le luam si rezolvam pe rand EU ASA AM FACUT si acum in decembrie se implinesc 10 ani de la prima tumora si sunt in viata ,am familie copiii vise etc... CEEA CE DORESCT TUTUROR SA POATA SPUNE AM SUPRAVIETUIT CANCERULUI .
optimismul si sprijinul cheia vindecarii
11 ada_i
11 ada_i [5c]
23-04-2018, 22:16

Membru din 12-04-2018

Subiecte: 1

Comentarii: 5

Multumesc amandurora pentru sfaturi.

Va inteleg punctul de vedere. Poate nu am fost suficient de,explicita. Da. Timpul nu sta in loc. Mai ales cand e vorba de cancer. Dar nici noi nu am stat. Pe langa cautarile de informatii, din diverse surse, inclusiv aceasta, am contactat diversi specialisti. Am incercat sa "creez" acea echipa multidisciplinara de specialisti. Am fost la pneumolog,, s-a efectuat biopsia, au fost,realizate multiple examene CT. Am contactat un medic oncolog care n-a putut demara un tratament pana la finalizarea examenului histopatologic. Ne-a sugerat un consult chirurgical. Am contactat medicul chirurg, l-am pus in legatura cu medicul oncolog. Au decis ca e necesara efectuarea chimioterapiei. In functie de rezultatele acesteia, se va decide efectuarea sau nu a operatiei. De maine tatal meu va incepe chimioterapia.
Sper din tot sufletul ca aceasta sa aiba succes. Din care am citit, in cazul acestui tip de cancer extirparea tumorii ar putea oferi o sansa de prelungire a vietii.
Răspunde la topic
11 comentarii 1
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp