Stadializare/Sfaturi

Secțiunea: Cancerul de san (mamar)
8 comentarii 1
1 Nicoleta74_g
1 Nicoleta74_g [4c]
12-03-2019, 00:00

Membru din 25-12-2018

Subiecte: 1

Comentarii: 4

Buna seara !
Sunt femeie/44 ani. Mama mea a murit acum 16 ani diagnosticata fiind cu cancer ovarian.
In decembrie 2018 am fost diagnnosticata cu cancer de san. Intre timp am facut mastectomie
san stang, extirparea nodulilor limfatici si reconstructia sanului cu implant de silicon. De asemenea, am inceput chimioterapia - prima sedinta.
Nu locuiesc in tara si as vrea sa inteleg mai mult despre boala mea. Medicii (chirurgul si oncologul) au evitat sa imi spuna un stadiu al bolii. Chirurgul mi a spus ca la cancerul de san lucrurile sunt altfel si ca oricum ei nu fac stadializare, iar oncologul mi a spus ca e "still early" si am vazut o scriind Early breast Cancer. Mi s au spus niste detalii despre ce au gasit/facut/tratament viitor. Abia dupa prima discutie cu oncologul am primit 2 scrisori.
Voi reda continutul celor 2 scrisori.
Scrisoare chirurgie
Summary of treatment
Left nipple sparing mastectomy and axillary node clearance with excizion of some skin in the upper inner quadrant of her left breast and reconstruction with implant. Final histology shows 36mm grade 3 invasive ductal carcinoma with high grade DCIS, total size 56mm. The tumor and DCIS are clear of all radial margins. The tumour is ER positive 8/8, PR 7/8, HER2 negative. she had 18/26 lymph nodes involved including one in level 3 (1/4 nodes is level 3). The skin also showed some dermal infiltration that is clear of the new margins. The consensus of opinion of our MDM was to offer her chemotherapy, radiotherapy and endocrine treatment.
Organ/Staging
pT2 pN3

Scrisoare oncologie
Diagnosis
2019 pT2 (36mm) G3 (Ki67 80%) LV + ER 8 PR 7 HER2 - pN+ (18/26) (1 OF 4 level 3 nodes involved) with ECS.
IDC and high grade DCIS left breast, clear margins.
Dermal infiltration less than 1 mm from epidermis seen in excised separate ellipse of skin from left upper inner quadrand but lateral margins clear.
Treatment
Nipple sparing mastectomy and Level 2 and 3 axillary dissection with excision of post biopsy skin change in left upper inner quadrant followed by immediate reconstruction of breast with submuscular implant and reconstrucctive tissue matrix. Surgical drain removed in postop surgical clinic.
MDT Feb 2019 recommended chemotherapy, radiotherapy, endocrine therapy and genetic testing.
Staging investigations:
CT - no internal mammary chain involvement or distant metastasis. 1 enhancing nodule cannot be separated from the chest wall muscle on imaging.
Bone scan - no distant metastatic disease
MRI - no internal mammary chain involvement but tumour appears more extensive than on initial imaging.
Clinical review &examination
EC-P chemotherapy will consist of 4 cycles of EC delivered at 21 day intervals followed by 4 cycles of Paclitaxel delivered at 4 day interval.
Chemotherapy has been recommanded as part of her standard treatment.
I have confirmed the benefits of adjuvant radiotherapy ; however will be discussed at a later date.
Management plan
Chemotherapy has been recommended.
Endocrine therapy and radiotherapy have been recommended and will commence after her chemotherapy.
BRCA1/BRCA2 genetic testing requested.

Inca nu stiu rezultatele testarii genetice.
Din cautarile mele pe internet stadiul ar fi III C (conform unei aplicatii ONCOassist) si e locally advanced breast cancer dar nu sunt sigura ca am inteles toate criteriile si ca toate se aplica in cazul meu. Incerc sa ma pregatesc inclusiv cu argumente clare pentru urmatoarea discutie cu oncologul care va avea loc inainte de ciclul 2 de chimioterapie. Sfatuiti ma, va rog, ce sa intreb?
De asemenea as vrea sa stiu dacca dvs imi indicati sa urmez procedura cooling cap. La prima sedinta nu am fost sigura ce sa fac si asistentele au insistat sa incerc sa vedem daca merge. Sunt in a 14-a zi de chimioterapie si inca nu a inceput caderea parului. Frica este ca nu cumva sa existe apoi metastaze in creier. In plus, am avut dureri mari de cap(frunte tample ochi) despre care nu stiu daca sunt din cauza acestei proceduri sau a chimioterapiei.
Ce e de facut in cazul constipatiei ca si efect secundar? De asemenea am avut 2 scaune cu sange proaspat - semn ca e clar din cauza constipatiei.

Va multumesc frumos!
2 Nicoleta74_g
2 Nicoleta74_g [4c]
12-03-2019, 05:54

Membru din 25-12-2018

Subiecte: 1

Comentarii: 4

Pentru Paclitaxel intervalul este de 14 zile.
3 RaulDuke
3 RaulDuke [7784c]
13-03-2019, 12:29

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7784

Răspuns pentru (Nicoleta74_g, 12-03-2019, 05:54:54):


din pacate da, stadiul este III, dar nu mi se pare ca trebuie sa pui accentul pe asta. acum prioritatea o reprezinta tratamentul, care e unul cat se poate de corect, dupa toate standardele actuale, si care are ca scop VINDECAREA definitiva.

despre cooling cap: daca o vei folosi, in niciun caz nu exista riscul ca ea sa cauzeze sau sa favorizeze aparitia metastazelor cerebrale, nu exista asa ceva! din pacate insa, ea, in ce priveste caderea parului, nici nu va fi foarte de ajutor. acest lucru se va intampla oricum, pe durata tratamentului.

constipatia trebuie reglata prin dieta, cel putin in perioadele care insotesc tratamentul; cel mult se pot folosi din produsele disponibile liber in farmacie.

mult succes! astept cu interes rezultatul testarii BRCA. unde anume faci tratamentul?
4 Nicoleta74_g
4 Nicoleta74_g [4c]
13-03-2019, 12:32

Membru din 25-12-2018

Subiecte: 1

Comentarii: 4

Răspuns pentru (RaulDuke, Azi, ora 12:29:00):

Tratamentul il fac last Royal Marsden Hospital, Sutton, UK.
5 RaulDuke
5 RaulDuke [7784c]
13-03-2019, 12:49

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7784

Răspuns pentru (Nicoleta74_g, Azi, ora 12:32:00):


bun loc!
6 Nicoleta74_g
6 Nicoleta74_g [4c]
19-04-2019, 13:29

Membru din 25-12-2018

Subiecte: 1

Comentarii: 4

Buna ziua!

Mi s a confirmat ca stadiul este 3, ca si speranta de viata mi s a spus ca prin acest tratament ei incearca sa ma aduca pana la 5 ani de supravieture dar ca nu imi poate garanta nimeni asta pt ca doar un procent de 50-60% ajung la 5 ani. Demoralizatoare si dura o astfel de predictie.

Saptamana trecuta au venit in sfarsit rezultatele genetice.
REPORT
Next generation sequence analysis has detected the heterozygotus BRCA2 c.3975_3978dup p.(Ala1327Cysfs*4) variant that has been confirmed by Sanger sequence analysis. This frameshift variant is predicted to lead premature termination of the BRCA2 protein and is therefore highly likely to be pathogenic.
In addition, next generation sequencing analysis showed no evidence of a delation or duplication in BRCA1 and BRCA2 genes.
The identification of this pathogenic variant in is the likely cause of breast cancer in this person.
She is at risk of future BRCA2 related cancers. Any offspring off her are at 50% risk of inheriting this pathogenic variant.
FUTHER TESTING
Predictive testing is avalable to adult relatives of her as appropriate. A referral to their local clinical genetics depatment is recommended for this family.

Dupa ce au venit rezultatele echipa de oncologi a discutat cazul meu si deocamdata au decis sa nu schimbe tratamentul chimioterapic dar au zis ca pe viitor e posibil sa existe schimbari. Voi avea o intalnire cu un genetician pe 13 mai. Mi s a spus ca mi se va recomanda histerectomie si mastectomia celuilalt san. Nu am stiut ce sa intreb , dar discutia este deschisa si pot intreba data viitoare. Ce imi recomandati sa fac in continuare? sa accept histerectomia si mastectomia celuilalt san sau mai bine imi vad de treaba avand in vedere predictiile de supravietuire?

Eu am o sora geamana identica care traieste in tara. Ea a facut o mamografie si ecografie dupa diagnosticul meu si deocamdata totul este bine. Sanul stang este intarit(la palpat pare ca si cum sanul este "pietrificat") si i s a spus ca este foarte fibros, dar e tesut normal fara modificari. De asemenea, sora mea geamana are endometrioza (diagnosticata in 2009) , a facut 2 operatii, tratament cu danazol, diphereline, o gramada de ani a luat anticonceptionale ca sa tina endometrioza in frau. De vreun an de zile a renuntat efectiv la anticonceptionale si nici la controale nu a mai fost de vreo 3 ani. Exista in tara programe de screening , sau testare genetica pt persoane cu risc de a dezvolta aceasta boala pe viitor? Ce ar trebui sa faca sora mea geamana ca sa nu ajunga in situatia mea?
Mai am inca o sora si un frate. Ei ce ar trebui sa faca?

Va multumesc!
7 Nicoleta74_g
7 Nicoleta74_g [4c]
25-07-2019, 13:50

Membru din 25-12-2018

Subiecte: 1

Comentarii: 4

Răspuns pentru (RaulDuke, 13-03-2019, 12:49:57):


RaulDuke,
Va rog, daca aveti timp si disponibilitate, sa imi raspundeti...
8 MARTON
8 MARTON [620c]
26-07-2019, 01:03

Membru din 08-06-2014

Subiecte: 15

Comentarii: 620

Eu in acesti 10, 7 ani de cand am cancer am invatat ca NIMENI PE LUMEA ASTA nu poate afirma cu certitudine cat mai ai de trait.Mie in 2013 doctorii mi-au spus citez: NU TE MAI POT AJUTA CU NIMIC TOT CE A TINUT DE MINE AM FACUT SI :IN SITUATIA TA DOAR UN SINGUR TRATAMENT TE MAI POATE AJUTA si uite ca sunt in viata si foarte activ , foarte mult conteaza si PDIHICUL TAU, ORGANISMUL TAU , TRATAMENTUL SA FIE BUN, SA NU AI GHINIONUL CA BOALA SA DEVINA IMUNA LA TRATAMENT fiecare tip de cancer are modul propriu de aparare in fata tratamentelor sau operatiilor, si NU TE POTI COMPARA CU NIMENI fiecare om suntem UNICI IAR ACEASTA BOALA SE COMPORTA UNICAT in functie de pacient mediul in care traieste, alimentatia lui etc.... cercetatorii francezi au ajuns la aceasta concluzie afirmand ca ideal ar fi ca fiecare pacient sa aibe tratament personalizat DAR ACEST LUCRU NU ESTE POSIBIL.
Pt. mai multe informatii care te pot ajuta sa intelegi boala ce alimente sunt considerate de cercetatori Anticancerigene cum actioneaza ele, cum sa le folosesti , si cum te ajuta , imi poti scrie pe privat ( dai clik pe numele meu) si te pot suna , ori watapp facebook mail etc.....
Multa sanatate .
optimismul si sprijinul cheia vindecarii
Răspunde la topic
8 comentarii 1
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp