Neoplasm mamar

Secțiunea: Cancerul de san (mamar)
71 comentarii 1 23 4 INAINTE ›
21 soso27
21 soso27 [28c]
23-03-2013, 20:29

Membru din 24-11-2013

Subiecte: 1

Comentarii: 28

Aha, my bad! Am sa stiu pe viitor, deci IHC=hieroglife, iar HP?
Castrare? Ma duce cu gandul la Ciomu, si nu vad legatura cu cazul mamei. Eventual extirparea sanului sau mastectomie.
Zoladex? este folosit pt cancerul la prostata! Ori confundam cazul, ori o luam pe aratura?!
22 RaulDuke
22 RaulDuke [7781c]
24-03-2013, 10:26

Membru din 12-04-2011

Comentarii: 7781

HP = histopatologic; din ce se scoate de la operatie vine un doctor "smecher" si ia niste probe pe care le pune la parafina in niste cubulete, apoi le taie subtire de tot si le face diverse coloratii elementare (desigur ca tehnicienii lui fac asta), iar apoi se uita la microscop si descrie exact tipul de tesut si aspectul celulelor; astfel se pune practic diagnosticul de cancer si se dau si alte informatii care pot ajuta prognosticul.

IHC = imunohistochimie; se merge mai departe cu coloratiile, care au la baza un principiu imunologic (de cuplare a unor coloranti direct cu niste tine proteice din/de pe celula) si astfel se pot spune SI MAI MULTE despre particularitatile celulelor canceroase; ce fel de receptori au pe suprafata, de unde provin, ce medicamente pot fi folosite (totul, desigur, in niste limite).

daca la IHC celulele tumorale se dovedesc a contine ceea ce se cheama "receptori hormonali", atunci respectivul cancer de san este foarte dependent, pentru crestere, de hormoni secretati de ovare. ca atare castrarea e o componenta esentiala a tratamentului, fie prin scoaterea chirurgicala a ovarelor, fie printr-un medicament care sa le faca inactive, ca si cum nu ar exista, spre a NU MAI SECRETA HORMONI de tipul celor care "hranesc" celulele tumorale. evident ca zoladex e folosit si in cancerul de prostata, acolo lucrurile intamplandu-se analog, evident cu niste organe putin diferite, ca sa ma exprim asa.

treaba cu "Ori confundam cazul, ori o luam pe aratura?!"... nu o prea inteleg. cine confunda cazul ? ce e cu aratura ?
23 soso27
23 soso27 [28c]
24-03-2013, 12:55

Membru din 24-11-2013

Eh, ma mai ia si pe mine gura pe dinainte :)
Saru`mana pt timpul alocat in explicarea termenilor!
"Se palpeaza o formatiune la nivelul CSE al sanului drept de 3.5/3 cm, ADP axilara dr 2 cm"- diagnosticul a fost confirmat prin punctie biopsie de la nivelul formatiunii tu.
"Pt elucidarea naturii formatiunii hepatice se efectueaza punctie biopsie eco ghidata, ex hp confirma suspiciunea de metastaza de carcinom ductal infiltrativ."

Tratamenul prescris in cazul mamei este: farmorubicin 100mg/mp, DT 185mg si ciclofosfamida 600 mg/mp, DT 1120mg. Iar dupa 4 cito repeta ex tomografic, in cazul in care tratamentul da rezultate pozitive se continua cu inca 4 cicluri de cito, in caz contrar tratamentul va fi schimbat.

Deci sa inteleg ca in cazul de fata hormonii secretati de ovare ajuta la dezvoltarea celulelor canceroase? Si pt asta ati recomanda `castrarea`?
24 RaulDuke
24 RaulDuke [7781c]
24-03-2013, 14:10

Membru din 12-04-2011

daca nu era la menopauza cand a inceput tratamentul, da. in orice caz, asta e parerea mea aici, multi medici in situatia asta nu considera necesara si "castrarea", pentru ca nu exista studii clare pe exact aceasta situatie. personal consider ca daca un cancer de san este dependent de hormoni, pacientele care sunt la menopauza in mod natural au teoretic un avantaj fata de cele care nu sunt, si atunci de ce sa nu le ajut (chirurgical sau farmacologic) si pe cele din urma. cum am spus, nu exista dovezi nete in favoarea acestei alegeri ci doar argumente fiziopatologice. pe de alta parte, pe durata tratamentului oricum chimioterapia, cel mai des (si cum pare cazul si aici) induce o inactivare a ovarelor similara cu castrarea, foarte des ireversibila, deci aceasta componenta este foarte probabil acoperita oricum. ce ti-am zis eu este referitor la intrebarea ta directa cu "ce tratament as recomanda eu", nu este singura varianta posibila.

totusi, daca partea cu castrarea e cea mai discutabila, cea cu HERCEPTIN nu e ! herceptin trebuie folosit neaparat! stiu ca in romania e greu cu accesul la medicamente, inclusiv la herceptin, si ca nu putem sa aplicam standardele americanilor, dar cred ca pana in acest moment, pe baza a ce mi-ai relatat, trebuia deja sa-i fie inaintat un dosar pentru acest medicament la casa nationala de sanatate, spre a incepe tratamentul cu acest produs CAT MAI REPEDE, intre timp facand chimioterapia de care ai amintit.

unde face tratamentul ?
25 soso27
25 soso27 [28c]
24-03-2013, 14:39

Membru din 24-11-2013

Am sa abordez aceast aspect la viitoarea intalnire cu medicul.
Suntem din Cluj Napoca, la institul oncologic `prof dr Ion Chiricuta`.

Cautand informatii cat mai plauzibilie cu acest medicament, am gasit un subiect discutat de medicul mamei mele. Unde mentioneaza ca : "Cancerul de san reprezinta cel putin patru boli distincte. Nu putem trata pacientele la fel pentru ca ele nu au aceeasi boala. Evolutia bolii si tratamentul este complet diferit, in functie de prezenta sau absenta unor receptori pe suprafata celulei si care pot sa fie pozivivi sau negativi" si : "doar jumatate dintre paciente raspund tratamentului cu trastuzumab, de aceea avem nevoie de noi optiuni terapeutice"
" Avantajele pe care le aduce lapatinib constau in capacitatea de a incetini semnificativ progresia cancerului de san avansat sau metastatic la pacientele a caror boala a progresat in urma tratamentului cu alte terapii anti-cancer, incluzand antracicline si taxani si terapie cu trastuzumab in context metastatic. Noul tratament actioneaza la nivel intracelular, fiind prima terapie orala tintita cu actiune dubla care se realizeaza prin patrunderea substantei active cu greutate moleculara mica in celula tumorala, unde inhiba atat ErbB1 (EGFR), cat si ErbB2 (HER2), doua proteine receptor, a caror semnalizare este responsabila de proliferarea tumorala."
26 RaulDuke
26 RaulDuke [7781c]
24-03-2013, 19:49

Membru din 12-04-2011

corect.
27 soso27
27 soso27 [28c]
27-03-2013, 18:50

Membru din 24-11-2013

Salut. Azi a avut parte mami de a 3-a citostatica. Analizele au iesit f bine, mai putin monocitele, care sunt usor crescute. Googalind putin, am citit ca monocitele sunt cele care devoreaza celulele straine si ca nu reprezinta neaparat un motiv de ingrijorare depasirea valorilor normale.

In urma controlului s`a constatat ca tumora de la san s`a redus f mult, eu una sunt sceptica, dar ma rog.
Astept cu nerabdare ex tomografic, ca doar ce e sigur e sigur!
28 RaulDuke
28 RaulDuke [7781c]
27-03-2013, 20:30

Membru din 12-04-2011

eu nu sunt sceptic, exact acesta este scopul chimioterapiei in aceasta faza: de a induce REMISIE, adica micsorarea tumorilor. totusi cu farmorubicina nu se va putea merge prea mult inainte, avand o doza totala maxim admisa; cred ca ar trebui deja sa aiba intocmit, ba chiar inaintat deja catre CNAS, un dosar de HERCEPTIN, facut de medicul oncolog.
29 soso27
29 soso27 [28c]
28-03-2013, 21:22

Membru din 24-11-2013

Imi incanta auzul aceste cuvinte, insa stau si ma intreb de ce mor atuncea atatea persoane de aceasta boala necrutatoare? Cand chimioterapia are un asemenea impact, de remisie.
30 RaulDuke
30 RaulDuke [7781c]
28-03-2013, 21:53

Membru din 12-04-2011

pentru ca NU TOATE tumorile raspund la fel la chimioterapie, iar momentan nu se poate prezice, decat in cazuri izolate, raspunsul la diverse tratamente, iar de cele mai multe ori, cand se obtine o remisie (fie ea completa sau partiala), aceasta nu e permanenta, si tot de cele mai multe ori, in cazurile recidivelor sau ale "reluarii evolutiei boili", cancerul nu mai raspunde la fel la un tratament care anterior a fost eventual de succes. inca ne luptam sa facem din cancer o boala cu parcurs mai lung, care sa semene mai mult cu diabetul, de exemplu, sau cu alte boli care desi nu sunt vindecabile, sunt tratabile in asemenea masura incat nu mai pun o problema asa de mare.
31 soso27
31 soso27 [28c]
12-06-2013, 18:26

Membru din 24-11-2013

Servus. Azi am avut parte de o veste imbucuratoare! Mami a facut un ecograf abdominal si s`a constatat ca nu mai exista aspecte nodulare in lobul stang. Ficat steatozic, fara leziuni focale.
Ni s`a spus ca nu e posibil sa nu mai existe nici urma de nodul, mentionez ca a repetat de 2 ori examenul, iar rezultatul a fost acelasi.
Ne putem bucura de acest rezultat sau sa fim totusi rezervati pana la urmatorul CT?
32 ELIVIA
32 ELIVIA [40c]
12-06-2013, 20:27

Membru din 02-11-2013

Subiecte: 0

Comentarii: 40

Buna soso27
Ma bucur mult ca organismul mamei tale a raspuns foarte bine la chimioterapie, n-ai mai scris demult, sunt curioasa daca ai ascultat sfatul doctorului Raul cu privire la dosarul pentru Herceptin. Mama ta mai face si acum chimioterapie? Urmeaza sa se opereze sau ce a spus oncologul dansei?
Va doresc multa sanatate si mai astept vesti.
33 cristinabaghiu84@yahoo.com
23-06-2013, 16:25

Membru din 27-06-2013

Comentarii: 33

Buna ziua! In urma efectuării unei mamografii si unui ecograf mi s a spus că sânul drept apare cu modificări foarte probabil maligne tip birads 5 - boala paget, leziune cu caractere maligne foarte probabil carcinom ductal invaziv cu numeroase macroadenopatii axilare si subclaviculare dreapta.markerii tumorali au ieşit 17, la tomograf s au evidenţiat doar adenopatiile axilare si subclaviculare.ce ma sfătuiţi?
34 RaulDuke
34 RaulDuke [7781c]
24-06-2013, 21:18

Membru din 12-04-2011

trebuie sa mergi inapoi la medicul care a recomandat aceste investigatii. nu cred ca am o recomandare mai buna decat vor avea de facut respectivii medici; cel mai probabil se va indica foarte repede o punctie/biopsie.
35 cristinabaghiu84@yahoo.com
02-07-2013, 18:43

Membru din 27-06-2013

A venit si rezultatul biopsiei carcinom ductal infiltrativ grad 2. Medicul chirurg i s recomandat să se întoarcă la locul de domiciliu si să facă chimioterapie, dar nu a fost întrebată daca mai suferă si de alte boli. A facut si scintigrafie osoasa si ast rezultatul.din unele investigaţii anterioare mama are probl cu glanda - gusa, fisuri anale, nisip la rinichi, ficatul mărit. Aşteptăm si rezultatul de la IHC. Ce ne aţi recomanda?câte şedinţe de chimioterapie ar trebui să facă?multumesc
36 RaulDuke
36 RaulDuke [7781c]
02-07-2013, 19:22

Membru din 12-04-2011

ma tem ca am pierdut elementele cazului tau.
37 cristinabaghiu84@yahoo.com
03-07-2013, 07:55

Membru din 27-06-2013

????nu inteleg. :| sunt menţionate mai sus
38 RaulDuke
38 RaulDuke [7781c]
03-07-2013, 17:31

Membru din 12-04-2011

ati avut un consult la oncolog ? inteleg ca stadiul este unul destul de avansat, dar nu pot sa-mi dau seama cat de avansat fara rezultatele unor investigatii pe care sa le poti cita aici, cum ar fi aceasta scintigrafie, dar si o ecografie ganglionara regionala si chiar un CT de torace si abdomen.
39 cristinabaghiu84@yahoo.com
04-07-2013, 13:09

Membru din 27-06-2013

Cum am scris si mai sus la CT apare urmatorul rezultat- la nivelul axilei drepte se evidentiaza multiple adenopatii predominant in jurul arterei axilare cu diametrul de pana la 24mm.adenopatii subclaviculare drepte cu diametrul de pana la 12mm. fara leziuni parenchimatoase pulmonare bilateral, fara leziuni lacunare in arterele pulmonare si aorta toracică.fara adp mediastino hilare.fara colecţii pleurale, ficat c olecist pancreas vena porta splina rinichi glande suprarenale vezica urinara normale CT. Histerectomie totală. Rezultat biopsie- fragmente mici de ţesut mamar cu infiltrate tumorale carcinomatoase cu aspecte HP compatibile cu un carcinom ductal infiltrativ grad HpG2 M =8500/3. La scintigrafie osoasa mi s a spus că nu sunt probleme oncologice. Ce stadiu este si ce ar trebui facut? Aşteptăm si rezultatul IHC
40 cristinabaghiu84@yahoo.com
04-07-2013, 13:28

Membru din 27-06-2013

La ecograf: sân drept -retromamelonar proces expansiv cu dimensiuni de aproximativ 24/20 mm, contur neregulat micro -macronodulat, imprecis, infiltrativ, structură neomogena cu intens semnal Doppler cu aspect radiar pe leziune;duce de calibru mărit in legătură directă cu periferia leziunii ce prezintă modificări parietale.periferia leziunii atinge fascia superficială in regiunea retroareolara pe care o îngroaşă discret, concomitent cu infiltratie subtegumentara. Axila dr -cel puţin 3 adenopatii cu dimensiuni de 31/20 mm 38/18 mm 17/14 mm, alţi ganglioni cel puţin 4 măriţi de volum si ci caracter inflamator. - 2 ganglioni subclaviculari dr cu dimensiuni aprox 9 mm. Fara adenopatii laterocervical dreapta.multumesc din suflet
Răspunde la topic
71 comentarii 1 23 4 INAINTE ›
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp