leucoplazie-cancer bucal?
Secțiunea: Cancerul orofaringian
4 comentarii
1
1 evelyne |
11-04-2011, 21:32 |
Membru din 11-04-2011 Subiecte: 1 Comentarii: 1 |
Buna seara,
Am leucoplazie bucala de cel putin 3 ani. Acum fac un tratament dar nu vad nicio schimbare. Sa fie cancer oare? De cind am inceput tratamentul am redus tigarile de la 1 pachet la 4-5 tigari pe zi. Poate cineva care a avut asa ceva sa-mi spuna cum evolueaza aceasta boala? |
2 RaulDuke |
03-04-2011, 19:44 |
Membru din 12-04-2011 Subiecte: 1 Comentarii: 7781 |
Leucoplakia orala (nu leucoplazia) este o situatie care apare la cam 1% din populatie, deci e destul de frecventa, mai degraba la barbati, considerata leziune "premaligna" deci cu risc de a se transforma in cancer de undeva intre 0, 6 si 20% (conform medscape). nu se cunoaste cauza, dar factorii favorizanti par a fi iritantii mucoasei bucale pe un fond de deficit vitaminic si mai ales fumatul. ca atare, imi pare rau, trebuie sa renunti complet la fumat. conform literaturii ti-ar fi foarte util untratament cu betacaroten. de asemenea este recomandata supravegherea constanta a leziunii respective, cu poze, daca se poate, spre a se vedea evolutia ei si biopsierea imediata a oricarei modificari suspecte ca ar putea fi cancer. pentru toate astea pastreaza o legatura stransa cu medicul tau, fie el dermatolog sau oncolog, desi, cum am zis, leucoplakia e o leziune PREcanceroasa, nu e cancer in sine.
evolutia ei este imprevizibila, cum am descris, de asta trebuie tinuta sub supraveghere. in rest nu ai de ce sa te ingrijorezi momenant. repet: lasa-te complet de fumat, incearca betacaroten si dispensarizeaza-te regulat ! mult succes ! |
3 evelyne |
11-04-2011, 21:20 |
Membru din 11-04-2011 Subiecte: 1 Comentarii: 1 |
multumesc ptr raspuns. E greu de crezut ca nu exista un tratament ptr aceasta afectiune astfel incit sa nu degenereze in cancer. Nu exista nici macar o metoda ptr a depista in ce faza sunt?In cit timp poate evolua imprevizibil sau in ce conditii?
|
4 RaulDuke |
11-04-2011, 21:32 |
Membru din 12-04-2011 Subiecte: 1 Comentarii: 7781 |
ma tem ca termenul de "imprevizibil" spune exact asta: nu se pot face predictii; conditiile pot fi doar banuite, si anume daca persista iritantii la nivel local: fumatul, uscaciunea gurii, noxe, acizi, baze, etc. de asemenea si deficitul de betacaroten pare sa contribuie la intretinerea acestei leziuni.
despre faza... nu te afli in nici o faza, boala asta nu prea e impartita in faze. tot ce poti sa faci este sa umbli la factorii pe care i-am mentionat eu si sa te evaluezi periodic la medic, fie el un generalist cu experienta, dermatolog, oncolog, BMF-ist sau altele. in caz de modificare a aspectului exterior, se impune biopsierea si studiul anatomopatologic. inafara de lucrurile astea, stai totusi linistita! nu trebuie sa traiesti cu frica. mult noroc! |
4 comentarii
1