leucoplazie-cancer bucal?

Secțiunea: Cancerul orofaringian
4 comentarii 1
1 evelyne
1 evelyne [1c]
11-04-2011, 21:32

Membru din 11-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 1

Buna seara,

Am leucoplazie bucala de cel putin 3 ani. Acum fac un tratament dar nu vad nicio schimbare. Sa fie cancer oare?
De cind am inceput tratamentul am redus tigarile de la 1 pachet la 4-5 tigari pe zi.

Poate cineva care a avut asa ceva sa-mi spuna cum evolueaza aceasta boala?
2 RaulDuke
2 RaulDuke [7781c]
03-04-2011, 19:44

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7781

Leucoplakia orala (nu leucoplazia) este o situatie care apare la cam 1% din populatie, deci e destul de frecventa, mai degraba la barbati, considerata leziune "premaligna" deci cu risc de a se transforma in cancer de undeva intre 0, 6 si 20% (conform medscape). nu se cunoaste cauza, dar factorii favorizanti par a fi iritantii mucoasei bucale pe un fond de deficit vitaminic si mai ales fumatul. ca atare, imi pare rau, trebuie sa renunti complet la fumat. conform literaturii ti-ar fi foarte util untratament cu betacaroten. de asemenea este recomandata supravegherea constanta a leziunii respective, cu poze, daca se poate, spre a se vedea evolutia ei si biopsierea imediata a oricarei modificari suspecte ca ar putea fi cancer. pentru toate astea pastreaza o legatura stransa cu medicul tau, fie el dermatolog sau oncolog, desi, cum am zis, leucoplakia e o leziune PREcanceroasa, nu e cancer in sine.
evolutia ei este imprevizibila, cum am descris, de asta trebuie tinuta sub supraveghere. in rest nu ai de ce sa te ingrijorezi momenant.
repet: lasa-te complet de fumat, incearca betacaroten si dispensarizeaza-te regulat !
mult succes !
3 evelyne
3 evelyne [1c]
11-04-2011, 21:20

Membru din 11-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 1

multumesc ptr raspuns. E greu de crezut ca nu exista un tratament ptr aceasta afectiune astfel incit sa nu degenereze in cancer. Nu exista nici macar o metoda ptr a depista in ce faza sunt?In cit timp poate evolua imprevizibil sau in ce conditii?
4 RaulDuke
4 RaulDuke [7781c]
11-04-2011, 21:32

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7781

ma tem ca termenul de "imprevizibil" spune exact asta: nu se pot face predictii; conditiile pot fi doar banuite, si anume daca persista iritantii la nivel local: fumatul, uscaciunea gurii, noxe, acizi, baze, etc. de asemenea si deficitul de betacaroten pare sa contribuie la intretinerea acestei leziuni.
despre faza... nu te afli in nici o faza, boala asta nu prea e impartita in faze. tot ce poti sa faci este sa umbli la factorii pe care i-am mentionat eu si sa te evaluezi periodic la medic, fie el un generalist cu experienta, dermatolog, oncolog, BMF-ist sau altele. in caz de modificare a aspectului exterior, se impune biopsierea si studiul anatomopatologic.
inafara de lucrurile astea, stai totusi linistita! nu trebuie sa traiesti cu frica.
mult noroc!
Răspunde la topic
4 comentarii 1
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp